USA:n presidentinvaalit 2020 – demokraatit sotajalalla?

  • 755 737
  • 6 909

Kuuhinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Winnipeg Jets
Heitänpä viimein itsekin pari ajatustani ja kokemustani liittyen tähän suurten ristiriitojen maahan ja sen presidenttikilpaan. Muutaman vuoden asuin kys. maassa ja osan noista itse asiassa piirikunnassa, jonka äänet ainakin auttoivat ratkaisemaan Pennsylvanian Bidenille.

Aloitetaan vaikka siitä, että tiiviisti kiteytettynä Pennsylvania on Philadelphiaa ja Pittsburghia vaille paikka, joka omana maanaan luettaisiin kehitysmaaksi, ainakin yhteiskunnan tasolla. Julkinen sektori on laiha kuin palokunnan viimeinen puolikuollut hevonen, joten kaikesta on pula ja lähes joka paikka näyttää kuin Balkanilla 90-luvun lopussa. Silti verotuksen nostaminen on täysin mahdoton ajatus, ennemmin karsitaan jo pahasti karsittuja palveluja. Osavaltion poliisi on yksi näkyvin (tai näkymättömin) kärsijöistä. Jopa Suomen mittapuulla osavaltion poliisilla on jumalattoman suuret alueet partiointiin, minkä myötä useimmilla paikkakunnilla et näe poliisiautoja ellei kyseessä ole hälytysajo. Lisäksi kalustoon kuuluu yhä esim. luotettavia Ford Crown Victoria -autoja, jotka lähtivät tehtaalta Bill Clintonin ollessa vielä presidentti. Eikä Pennsylvania ole mikään harvinaisuus, aikalailla kaikki nuo ruostevyöhykkeen osavaltiot jakautuvat samaan tyyliin.

Toisaalta myös väki (yleistettynä) on jäänyt pahasti jumiin menneille vuosikymmenille. Kaikki oli hyvin, kun se kuuluisa "the Tehdas" oli vielä toiminnassa, mutta perkeleen Carter tuli valtaan ja Tehdas meni. Jos liikutte joskus Pittsburghin suunnalla, käykää Johnstownissa (n. 80km päässä). Se on ehkä kuuluisimpia kyseisiä paikkoja, joka ei ole päässyt eteenpäin Tehtaan sulkeutumisen jälkeen 40 vuotta myöhemminkään. Vertailukohtana voi ottaa Lämäri-elokuvan, joka kuvattiin pääosin juuri tuolla ja jossa Tehdas näkyy vielä suuressa ylhäisyydessään, nykyään jäljellä enää pieni pystyyn ruostunut osa muistuttamassa good ol' daysista. Sinnekin on tämä oranssi kuningas luvannut vaikka mitä uutta, mutta eipä ole näkynyt.

Onneksi täälläkin osa on nostanut esiin rasismin, mitä näihin ja aiempiin vaaleihin on liittynyt. Oman kokemukseni mukaan sitä ei pidä vähätellä tämän "junttiväestön" äänestyskulttuurissa. Osa tästä valkoisesta, vähän tai ei ollenkaan koulutetusta väestöstä yhä uskoo sitkeästi, että vain valkoinen voi johtaa heidän maataan tai ainakin johtaa sitä hyvin. Obaman aikaan saamia asioita väheksytään avoimesti, tyyliin "se sai hyvät kortit edeltäjältään", mitä taas ei voi soveltaa nykyiseen istuvaan presidenttiin, koska eihän Obamalta voinut saada mitään hyvää. Nyt taas osalle Biden ei edes ole se suurin syy äänestää Trumpia, vaan Bidenin varapresidenttiehdokas, joka syyllistyy rikokseen olemalla sekä ei-valkoinen että nainen. Sitten jos kävisi, että Biden kyykähtäisi ennen kautensa loppua, mikä taas ylentäisi Kamala Harrisin presidentiksi; osalle kansaa tämä on oikeasti pelottava skenaario. Kerran jos toisenkin paikallinen keskustelukumppani on kiihkeäksi äityneen keskustelun lopuksi sanonut, kun olen Trumpia kritisoinut tehdyistä tai tekemättömistä asioista, että "at least he's not that n*****". I kid you not.

Eikä tämä porukka ole mitään KKK- tai uusnatsiväkeä, vaan ihan "tavan" väkeä, joka on tietty oman kasvatuksensakin ja homogeenisen asuinympäristönsä tuotos. Monelle nämä vaalit ovat olleet myös ne kuuluisat "viimeiset vaalit" vielä kun demografiassa tämä valkoinen sakki on enää enemmistönä, mikä on mielestäni yksi syy Trumpin saamaan äänimäärään. Kiikutaan viimeiseen asti kiinni siinä nopeasti katoavassa menneisyydessä, koska seuraaviin vaaleihin mennessä se on jo (toivottavasti) kadonnut.

Suomessa lapsuutensa ja nuoruutensa eläneenä ei pysty tuohon ajattelumaailmaan pääsemään kunnolla käsiksi, mutta ihmisiä oikeasti pelottaa se, että menneisyys tulee kostautumaan. Että vuosisatojen afroamerikkalaisten orjuuttaminen ja alkuperäiskansojen sekä latinojen kansanmurhat ja ali-ihmisiksi alentaminen tullaan sitten kostamaan tämän päivän valkoisille.

Tässä nyt muutama ajatus omien kokemusten ja vuosien varrella tapaamieni ihmisten kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta.

Ja onnea Joe Biden & Kamala Harris! Voittonne ansaitsitte, toivottavasti saatte hyvää aikaiseksi koko planeetan mittapuulla.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Erittäin paljon kiitoksia @Kuuhinen viestistäsi!
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tuohon Georgian tilanteeseen liittyen vielä, että mikäli kansalainen kerkeää täyttää tässä ensimmäisen ja toisen kierroksen välillä 18 vuotta, niin hän saa äänestää noissa vaaleissa:

CNBC kirjoitti:
And a run-off election also means that Georgia residents who are currently 17 years old — but will turn 18 by the time of the run-off election — will have the opportunity to participate.

 
K

kiwipilot

Viron persujen nokka- ja ministerismies ei malttanut sitten pitää mölyjä mahassaan vaan otti monon kuvan perseeseen kretsulauramaisten huuhaakommenttien jälkeen.

Voisi luulla, että tuon pikkuisen natomaan ministerin kannattaisi edes yrittää pitää turpansa rullalla tämmöisissä asioissa. Näköjään ei sitä pystynyt tekemään ja nyt tuli Martille marttyyrilähtö. Hienoa porukkaa, kertakaikkiaan.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Republikaaninen puolue näyttää pysyvän Trumpin tukena. Suomessa tämäntyyppinen rahankeräys ei taitaisi edes olla laillista.
Tämä on Suomen typeryyttä, eikä Jenkkien hounoutta.
Jos tuollainen tilanne olisi täällä, niin valtio jakaisi tuohon tukea verorahoista.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL




Republikaaninen puolue näyttää pysyvän Trumpin tukena. Suomessa tämäntyyppinen rahankeräys ei taitaisi edes olla laillista.


Se, että puolue jakaa linkin sivustolle missä vaaleja syytetään huijaukseksi, on kyllä järkyttävää.
Mielestäni näihin vaaleihin asti Trump ei saanut mitään hyvin vakavaa peruuttamatonta tuhoa aikaiseksi, mutta nyt sen pisteen yli mentiin ja heittämällä. Vikaa on myös kaikissa niissä rebublikaanipuolueen vaikuttajissa, ketkä vain antavat tämän tapahtua.
Todellakin "isänmaallista" porukkaa, antaa oman valtion demokratian tuhoutua.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
En tiedä, oliko tämä vielä, mutta republikaanisenaattori ja republikaanipuolueen ex-presidenttiehdokas Mitt Romney on onnitellut Bidenia.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
USA:n varainkeruussa vaaleihin on suuria ongelmia. Pienlahjoittajat eivät ole se ongelma tosin. Mieluummin pysyn kyllä Suomen mallissa.
On ihan paikallaan, että lahjoittajia valvotaan, mutta keräyksien järjestämisen ei tarvitsis yleisesti ottaen olla luvanvaraista toimintaa. Nyt Suomessa kolmas sektori on alistettu valtiolle ja riippuvainen siitä, koska rahoituksen hankkiminen muuta kautta on tehty niin vaikeaksi.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Viron persujen nokka- ja ministerismies ei malttanut sitten pitää mölyjä mahassaan vaan otti monon kuvan perseeseen kretsulauramaisten huuhaakommenttien jälkeen.

Voisi luulla, että tuon pikkuisen natomaan ministerin kannattaisi edes yrittää pitää turpansa rullalla tämmöisissä asioissa. Näköjään ei sitä pystynyt tekemään ja nyt tuli Martille marttyyrilähtö. Hienoa porukkaa, kertakaikkiaan.
Tulee ikävä esihistoriaa, jolloin ei ollut nykymuotoista somea. Urpous on katoamaton luonnonvara ja se leviää helposti parilla klikkauksella. Jostakin syystä kirjoitettu teksti vaikuttaa joihinkin ihmisiin siten, että tekstikritiikki unohtuu. Varsinkin jos on itse kallellaan tiettyyn suuntaan. Puhetilanteessa (vrt. esihistoria) urpokin voi helpommin tunnistaa urpon. Toisaalta, noudattaahan tämä tiettyjä psykohistorian matemaattisia lakeja: lähetät hirveän typerän viestin 1000, niin aina löytyy joku %, jolle tämä viesti kolahtaa. Ja niin urpot löytävät toisensa.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
En tiedä, oliko tämä vielä, mutta republikaanisenaattori ja republikaanipuolueen ex-presidenttiehdokas Mitt Romney on onnitellut Bidenia.

Kuten myös presidentti George W. Bush. Bush pitää Bidenia "hyvänä ihmisenä, joka on ansainnut johtaa maata ja yhdistää jälleen kansan". Bushin mukaan vaalit olivat reilut ja tulos selvä.


Aika paljon on tullut aikanaan haukuttua mm. Mitt Romneytä ja George W. Bushia. Siihen aikaan ei tullut mieleenkään kehua herroja siitä, että he a) kunnioittavat demokratiaa, b) kunnioittavat totutta, c) kunnioittavat poliittisia vastustajiaan käyttäytymällä heitä kohtaan korrektisti ja kohteliaasti ja d) kunnioittavat kansaa ja valtiota käyttäytymällä arvokkaasti mediassa ja julkisuudessa. Näitä asioita piti silloin itsestään selvänä. Aika karulla tavalla sitä on sittemmin tullut huomattua, etteivät nuo asiat todellakaan ole itsestään selviä.

Tuleekohan vielä aika, jolloin poliittisen keskustelun keihään kärki kohdistuu asioihin ja lievätkin henkilökohtaisuudet ovat ylilyöntejä, joita tavataan pyytää anteeksi? Tuleekohan vielä aika, jolloin suurimpiakin poliittisia inhokkeja (demokraattisissa järjestelmissä) voi jälkikäteen muistella kunnioituksella ja lämmölläkin?
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tuleekohan vielä aika, jolloin suurimpiakin poliittisia inhokkeja (demokraattisissa järjestelmissä) voi jälkikäteen muistella kunnioituksella ja lämmölläkin?
Onhan se melkoista jos Bidenin jälkeen valitaan sellainen sankari, jonka aikana muistellaan lämmöllä että Trumpin kohdalla ei aikanaan alkanut sotia, puheet olivat vain puheita ja muutenkin meno oli ennustettavaa...
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Trumpilla tuntuu olevan valehtelun ohella myös voimakas addiktio tuohon kampanjatilaisuuksien vetämiseen, kahtiajaon lisäämiseen, ihailevien fanien edessä esiintymiseen ja ylipäätään huomion keskipisteenä olemiseen. En yhtään ihmettelisi vaikka loppupresidenttiys menisi kampanjakiertueilla tuosta fiktiivisestä massiivisesta vaalivilpistä paasaten ja Bidenin virkaanastumisen jälkeen alkaa laaja "The Legitimate President Tour", jossa Trump esiintyy faniensa edessä ainoana oikeana presidenttinä, joka vallankaappauksen seurauksena syrjäytettiin virastaan.

Häviäminenhän tässä välissä kannattaa, koska nyt voi vetää vielä kolmannen vaalikampanjan, se 2024 mielessä. 2 presidenttikautta olisi lopettanut tuon kampanjointi-fiilistelyn.
 
Häviäminenhän tässä välissä kannattaa, koska nyt voi vetää vielä kolmannen vaalikampanjan, se 2024 mielessä. 2 presidenttikautta olisi lopettanut tuon kampanjointi-fiilistelyn.

Kyllä se olisi vetänyt kampanjaa silloinkin. Kampanjan aiheena tietenkin se, että lakia pitää muuttaa ja sallia hänelle 4 vuotta lisää. Tämä on sortamista.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Kyllä se olisi vetänyt kampanjaa silloinkin. Kampanjan aiheena tietenkin se, että lakia pitää muuttaa ja sallia hänelle 4 vuotta lisää. Tämä on sortamista.

Mahdollista joo. Venäjän malli nääs. Otetaan globaaleja ideoita maailmalta.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Bidenin hallinnolla on lisää mutkia matkassa. Virkaanastumisen järjestelyt alkavat vasta sitten, kun Trumpin nimittämä GSA:n johtaja Emily Murphy on sallinut pääsyn Valkoiseen taloon. Toistaiseksi Murphy on ollut haluton aloittamaan Bidenin virkaanastumisen järjestelyitä, koska hänen mielestään vaalien voittaja ei ole vielä selvillä. Biden campaign urges federal agency to approve official transition
 
Viimeksi muokattu:

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
USA:n varainkeruussa vaaleihin on suuria ongelmia. Pienlahjoittajat eivät ole se ongelma tosin. Mieluummin pysyn kyllä Suomen mallissa.
Suoraan vaalikampanjaan rahan lahjoittaminen on kyllä jenkeissä melko tarkkaan säänneltyä, samoin se mitä kaikkea voi laittaa esimerkiksi mainoksiin. ja ne summatkaan eivät mitenkään massiivisia ole kun voi antaa 2 800 dollaria.


Tässä selitetään tarkemmin mitä voi ja mitä ei voi tehdä.


 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Bidenin hallinnolla on lisää mutkia matkassa. Virkaanastuminen toteutuu vasta sitten, kun Trumpin nimittämä GSA:n johtaja Emily Murphy on sallinut pääsyn Valkoiseen taloon. Toistaiseksi Murphy on ollut haluton aloittamaan Bidenin virkaanastumisen järjestelyitä, koska hänen mielestään vaalien voittaja ei ole vielä selvillä. Biden campaign urges federal agency to approve official transition
Ei kai tuo millään tapaa voi virkaanastumista estää. Mutta haittaa aloitusta siinä mielessä, että jos yhteistyötä ei aloiteta tässä siirtymäaikana, niin Biden poppoineen pääsee oikeasti aloittamaan järjestelytkin vasta 20.1.2021. Normaalisti uuden pressan porukat pääsee jotain tekemään jo ennen virkaanastumispäivää.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Systeemi on juurikin tuo. Suosikeista ei ole mitään hajua. Niin paljon voi tapahtua tässä ennen sitä. Republikaaneilla on sinänsä haastava paikka, että Trumpin kannattajat pitäisi saada äänestämään myös, mutta Trumpia ei varmaan ihan kauheasti kiinnosta jotkut senaatin vaalit.

Uskoisin republikaanien saavan porukkansa kuitenkin hyvin aktivoitua sillä perusteella, että senaattiin pitää saada enemmistö joka tasapainottaa ja estää sosialistista presidenttiä (heidän näkemyksensä) saamasta tahtoaan läpi kaikessa.

Demokraatit vastaavasti kampanjoi, että ilman senaatin enemmistöä presidentinvaaleissa saavutettu voitto ei merkitse mitään, kun Biden ei pysty ajamaan läpi mitään merkittäviä muutoksia.

Mutta pelkona on, että osa demokraatteihin kallellaan olevista katsoo homman olevan jo hoidettu kun Trump hävisi, joten eivät aktivoidu samalla lailla senaatin vaaleihin.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Bidenin hallinnolla on lisää mutkia matkassa. Virkaanastuminen toteutuu vasta sitten, kun Trumpin nimittämä GSA:n johtaja Emily Murphy on sallinut pääsyn Valkoiseen taloon. Toistaiseksi Murphy on ollut haluton aloittamaan Bidenin virkaanastumisen järjestelyitä, koska hänen mielestään vaalien voittaja ei ole vielä selvillä. Biden campaign urges federal agency to approve official transition

Onneksi tuo on tuollainen lakijuttujen luvattu maa. Luulen että nämä Trumpin liittolaiset uhittelee aikansa, mutta sitten kun pitäisi oikeasti tehdä jotain, jolla voi olla oikeudellisia seuraamuksia, niin nuo johtajat ei olekaan halukkaita ottamaan riskiä syytteestä Trumpia miellyttääkseen.
 
Suosikkijoukkue
Turkoosi kevät 2024, Dallas Stars, Leksands IF
Tuleekohan vielä aika, jolloin suurimpiakin poliittisia inhokkeja (demokraattisissa järjestelmissä) voi jälkikäteen muistella kunnioituksella ja lämmölläkin?
Vaikea kuvitella, että kymmenenkään vuoden päästä muistelisin lämmöllä miestä, joka USA:n presidenttinä päästi suustaan enemmän valheita kuin totuuksia.

Tulen sen sijaan todennäköisesti muistelemaan lämmöllä sitä päivää ja sitä hetkeä kun tämän itsekeskeisen, harhaisen ihmistyrannin nelivuotinen valheiden, petosten, manipulaation, mielistelyn sekä omien etujen ajamisen värittämä valtakausi jenkkien pressana päättyi Joe Bidenin vaalivoittoon.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös