Unitedin historia, nykyisyys ja tulevaisuus kriittisin silmin

  • 22 481
  • 84

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Tuo Summanen-ketju meni ihan sivuraiteille, joten lienee fiksuinta avata uusi ketju aiheelle ennen kuin vastaan siihen. Toivoisin lämpimästi, että @Moderaattorit viitsisivät siirtää kyseisestä ketjusta aiheen sivuun menneet viestit tähän ketjuun, jottei turhaan sotketa Raimon omaa ketjua.

Ketjun nimeäminen oli hieman haastavaa, mutta mielestäni tuo otsikko nyt lähinnä kuvaa sitä, mistä täällä ei omaa ketjua ole ja mistä sekä minua että muutamaa muuta nimimerkkiä syytetään. Lupaan tästä lähin yrittää keskittää omat viestini tähän ketjuun, jos koen, että menevät sivuraiteille milloinkin kyseessä olevan keskusteluketjun oikeasta aiheesta. Tämä lienee reiluinta kaikille.

Ugh, peace ja palataan kohta asiaan.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Tämä on kopioitu Summas-ketjusta ja itse siirretty tänne.

Tämä nyt vähän taas haiskahtaa mielipiteeltä, jonka esität faktana. Suomessa on muitakin monilajiseuroja. Hauska nähdä miten Espoossa onnistutaan. Synergia etuja on varmasti, mutta riskinä näen lähinnä kuppikuntaisuuden. Sitä ajatellen esim. jalkapallon puolella joku EsPa tms. voisi olla paras vaihtoehto. Tällöin mukana ei tulisi turhaa painolastia.

Kuinka monta oikeasti monilajista seuraa tiedät, joissa hommat toimii keskitetysti? Kuppikuntaisuutta on kaikkialla. Enkä usko EsPaakaan hirveästi United kiinnostavan, on niin vahvasti talkoovoimin pyörivä kaupunginosajoukkue. Tosin on oma kasvattiseurani, jonka perustamiskokouksessa isänikin on ollut mukana, etten oikein tiedä, onko näkemykseni värittynyt senkin suhteen. Iso kynnys olisi kuitenkin Tapiolaan siirtyä, kun Matinkylässä on olosuhteet kunnossa. Futis ei vaan kaipaa Jussia tällä hetkellä missään suunnassa - sen vuoksi on jo Graniakin kosiskellut.

Tarkoitin tuossa lähinnä omaa tekemistä. Eli, jos EU ei kiinnosta ja Jussi sapettaa, voihan sitä kuka tahansa lähteä rakentamaan omaa kilpailevaa konseptiaan. Sinulla on päättäväisyyttää tarpeeksi, jotta jankutat täällä samoja asioita päivästä toiseen vahvasti tunteen vallassa. Mikäli saat tuon tunteen siirrettyä omaan projektiin positiivisena, sehän voisi vaikka toimia.

Ainoa kilpaileva konsepti olisi jatkaa edellistä tarinaa, joka alkoi jo ennen vuotta 1984, kun Kiekko-Espoo perustettiin. K-Espoon ja Bluesin tarinan sijaan kilpailevan uuden seuran perustaminen olisi ihan yhtä hölmöä kuin Unitedin - varsinkin resursseilla, mitä on. Tuota tarinaa tässä toivoisi jatkuvan. Sen seuran, joka kasvoi Matinkylästä itseni kanssa. United on yhden miehen show, joka toiminnallaan halvensi kaikkea mennyttä. Se, että pistäisi jonkun HC Blöös Ebon pystyyn uutena seurana - se ei ole se vaihtoehto.

En nyt ihan ymmärrä minkälainen ansa sinne oli viritetty, jos tilinpäätöstiedot ovat kaikkien saatavissa kuten tässä mainitset.

Näin ollen Jussin syyttäminen on aika käsittämätöntä. Lisäksi liiketoimintaa ostaessa näistä asioista yleensä otetaan selvää. Minuakin ihmetyttää tuo miten hövelisti omistus siirtyi ilman tämän huomaamista. Se, että Jussi halusi Bluesista eroon lienee aika helppoa ymmärtää. Liiketoiminta oli tappiollista eikä Jussilla ollut tarvittavaa tunnetta mukana. Miksi jatkaa?

Kysymys on juuri se, että mitä tästä ei julkisuudessa ole puhuttu. Eikä puhuta vielä ainakaan reiluun viiteen vuoteen. JE oli tyhmä, kun osti tuon, mutta en voi millään uskoa, että olisi ostanut tuota, jos kaikki asiat olisi heille esitelty ja jos kuvittelivat tuon tuollaisenaan olevan liiketoimintakelpoinen. Tämä ydinkysymys on se, joka myös kaipaisi selvitystä. Miten ihmessä tuon roskakorin kauppa sijoitusalan ammattilaisille on voinut toteutua?

Junnujen luontevin yhteistyökumppani on EU. Onko muita potentiaalisia edes olemassa? Tässä yhdistyy vanha ja uusi. Siinä ei sinällään ole mitään ennen kuulumatonta. Olen siitä samaa mieltä, että ainoa mahdollisuus toimia on tuo Jussin omaisuus. Ydinarvo on sitten jotain ihan muuta.

Junnut olisi voinut näyttää persettä Jussille ja pistää oman edustusjoukkueen pystyyn. Ja todennäköisesti olisi näin tehnytkin, jos Espoossa olisi kunnallinen halli, joka kelpaisi Liigatasolle. Nyt junnujen rajalliset resurssit ja tosielämän realiteetit pakotti Jussin syliin. Tuo asia on oikeasti hiertänyt junnuissa paljon.

Nopealla aikataululla tappioita tulee varmasti. Aika näyttää saadaanko kurssi käännettyä. Jos ei, seuraava yrittäjä sisään. Kuten jo aiemmassa viestissä mainitsin, rahalla ostetaan nyt aikaa. Aikaa tehdä ja näyttää. Tähän mennessä näytöt ovat olleet melko vaisuja. Summasen hankinta ei olisi ollut mahdollinen ilman rahaa. Näin esimerkkinä ja saatiinhan se Summanenkin tähän kirjoitukseen. Toivon, että Jussi herää joku aamu ajatukseen, jossa yhteisöllisyyttä ei rakenneta yhden miehen voimin.

Tuo voisi olla itseni kirjoittama. Jussin malli vaan ei oman ymmärrykseni mukaan tule koskaan kannattamaan taloudellisesti. Liikaa sälää liian sekaisin.

Viittaat tähän hetkeen etkä tulevaisuuteen. Tulee mieleen Nokian johtokunnan päätös siitä, miten kosketusnäytölliset puhelimet eivät tule koskaan lyömään läpi. Mielipide on perusteltu nykyhetken tilanteen mukaan ja tästä menneisyyteen.

Tämäkin on varmaan osin totta. Juuri nyt. Tilanne voi muuttua radikaalisti hyvinkin lyhyessä ajassa. Lisäksi, kuten tuossa ylempänä mainitsin, on ehkä järkevämpää hankkia pieniä organisaatioita ja kasvattaa niitä Hongan tai Oilersin sijaan.

Jos haluaa yhdistää koko Espoon, pitää luoda malli, jonka kaikki ostaa. Jos Honka, Oilers ja Indians ei kaikki ole tässä mukana, ei ole mitään kaikki yhdistävää mallia. Edelleen Jussin Urheilusanomien haastattelussa ilmoittava tavoite on yhdistää espoolaiset urheilun avulla. Kilpailun luominen ylivoimaisilla taloudellisilla resursseilla ei edistä tätä tavoitetta mitenkään.

Yksikään perustelusi ei arvioi millään tavalla tulevaisuutta ja nykytilan arvio tulee enemmän sydämestä kuin päästä.

Tulevaisuutta ei voi arvioida, koska siitä ei ole faktaa tarjolla. Ennusteita voi esittää eri asioihin liittyvien todennäköisyyksien vuoksi. Ja edelleen - et ole kuitenkaan tuota Urheilusanomien juttua ja Jussin haastattelua siinä lukenut, tai sitten et noteeraa sitä kuin höpöhöpönä. Jussin siinä lataamat tavoitteet yhdistää koko Espoo urheilun avulla ja rahoittaa toimintaa kasvattajakorvauksilla on pahempaa unelmahöttöä kuin yhdenkään puolueen vaaliohjelma koskaan. Ja sen vuoksi uskallan väittää, että Unitedin malli ei tule tuomaan mitään muuta kuin helvatun ison loven Jussin lompakkoon. Ja Jussin ymmärtäessä tämän, jäljelle jää vain savuavat rauniot, joista uuden rakentaminen on entistä vaikeampaa.

EU ei itselleni merkitse yhtä paljoa kuin Kiekko-Espoo aikoinaan teki. Ei edes sen vertaa kuin Blues. Tykkään katsoa jääkiekkoa ja siksi seuraan EU:n otteita. Olen myös EU:n puolella otteluissa poikkeuksetta. Harmittaa pirusti, ettei halli ole kaupungin omistuksessa. Tällöin "kivikova" saattaisi vielä pelata liigaa. Nyt ei ole sitä eikä Bluesia. Se ei ole Salonojan vika. Se taas on Salonojan vika, että hän hoiti uuden joukkueen perustamisen helvetin hölmösti. Yhteisöllisyys sitä ja tätä, jonka jälkeen ilmoitetaan ykskantaan, että uusi seura on tässä. Kannattakaa. Bluesinpuolesta-liike oli hienointa mitä olen suomalaisen kiekkoilun parissa nähnyt. Siitä olisi varmasti ollut uudelle organisaatiolle hyötyä. Suorastaan idioottimainen veto Salonojalta.

Paljon samaa fiilistä kuin itselläni - ainoa ero on se, että uskallan kritisoida Unitedin toimintaa ja olla ihan suoraan Unitedia vastaan. Jussin todellinen rooli lähihistoriassa tulee vielä avautumaan uskovaisillekin, kunhan aikaa kuluu - monet kansitakit suhahtaa sitten.
 

Hannutic

Jäsen
En jaksanut lukea Summas-ketjua läpi useammastakaan syystä. Jotenkin tämä Jääkiekko Espoo vs. Jussi jäi kuitenkin sieltä häiritsemään. Käsittääkseni joka ikisellä kaudella jolloin Espoossa on liigakiekkoa pelattu, niin turskaa on tullut. Silti joka toinen kirjoittaja tuntuu olevan sitä mieltä että "kyllä minä sen olisin saanut kannattamaan".

Moni ei halua uskoa, että Espoo on pirstaloitunut, mutta sitä se todella on. Tämä on se pullonkaula, jota ei pidä kurouttaa entisestään. En usko että United Jussin alaisuudessa jatkaa viittä vuotta pidempään. Homma sinetöityy kun Metro Areena myydään ja joku innokas perustaa uuden joukkueen, joka yllättäen taas ei kiinnosta juuri ketään.

Edit.: Meni vähän toistoksi, mutta olen tuon "kaikki on JE:n syytä" -argumentinkin lukenut niin monta kertaa, että alkaa jo vähän kyllästyttämään. Toisaalta aika sama tässä vaiheessa.
 
Viimeksi muokattu:

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Jos ohitetaan JE Oyn laittomuudet, niin ei itseäni riso se etteivät miehet saaneet hommaa toimimaan. Se on vaikeaa, eikä välttämättä onnistu kovin monelta. Se mikä risoo on se, ettei siellä edes yritetty. Kun tappiota tehdään yli puoli miljoonaa per kausi ja tulot ovat olemattomat, miten on varaa tehdä uusia hankintoja joukkueeseen? Miksei sitten suljetun liigan turvin tehty sitä ainoaa oikeaa ratkaisua: myönnetty totuutta ja lähdetty junnujuokkueella sarjaan? Miksei tehty enemmän pienten yritysten suuntaan?

Mulle JE Oyn toiminta näyttäytyy pelkästään ylimieliseltä haavekuvissa elämiseltä ja siksi en anna sille porukalle näissä jutuissa armoa. Ne tuhosivat Bluesin, sitä ei saa unohtaa vaikka kuinka olisi helppoa sympata kivaa Raudea.
 

Ramirez

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Jos ohitetaan JE Oyn laittomuudet, niin ei itseäni riso se etteivät miehet saaneet hommaa toimimaan. Se on vaikeaa, eikä välttämättä onnistu kovin monelta. Se mikä risoo on se, ettei siellä edes yritetty. Kun tappiota tehdään yli puoli miljoonaa per kausi ja tulot ovat olemattomat, miten on varaa tehdä uusia hankintoja joukkueeseen? Miksei sitten suljetun liigan turvin tehty sitä ainoaa oikeaa ratkaisua: myönnetty totuutta ja lähdetty junnujuokkueella sarjaan? Miksei tehty enemmän pienten yritysten suuntaan?

Mulle JE Oyn toiminta näyttäytyy pelkästään ylimieliseltä haavekuvissa elämiseltä ja siksi en anna sille porukalle näissä jutuissa armoa. Ne tuhosivat Bluesin, sitä ei saa unohtaa vaikka kuinka olisi helppoa sympata kivaa Raudea.

Taisi olla niin että vaikka kulut olisikin minimoitu pelaajien yms. osalta niin tulot eivät olisi riittäneet. Hallin kuluja taas ei ollut mahdollista minimoida kuin tyyliin muuttamalla Vantaalle... Siihenkö olisit ollut tyytyväinen?
 

Ramirez

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
En jaksanut lukea Summas-ketjua läpi useammastakaan syystä. Jotenkin tämä Jääkiekko Espoo vs. Jussi jäi kuitenkin sieltä häiritsemään. Käsittääkseni joka ikisellä kaudella jolloin Espoossa on liigakiekkoa pelattu, niin turskaa on tullut. Silti joka toinen kirjoittaja tuntuu olevan sitä mieltä että "kyllä minä sen olisin saanut kannattamaan".

Moni ei halua uskoa, että Espoo on pirstaloitunut, mutta sitä se todella on. Tämä on se pullonkaula, jota ei pidä kurouttaa entisestään. En usko että United Jussin alaisuudessa jatkaa viittä vuotta pidempään. Homma sinetöityy kun Metro Areena myydään ja joku innokas perustaa uuden joukkueen, joka yllättäen taas ei kiinnosta juuri ketään.

Edit.: Meni vähän toistoksi, mutta olen tuon "kaikki on JE:n syytä" -argumentinkin lukenut niin monta kertaa, että alkaa jo vähän kyllästyttämään. Toisaalta aika sama tässä vaiheessa.
En usko että Espoon "pirstaloituminen" on varsinainen syy. Kävihän niissä peleissä kuitenkin jonkin verran katsojia ja sponsoreitakin on ollut siinä missä muillakin keskiverto liigajoukkueilla. Suurin ongelma oli se että tuloja ei tullut hallin kalja yms. myynnistä pennikään. Halli ja sen kulut/tulot oli se isoin ongelma ja siihen ei vaikuta mitään Espoon kaupunkirakenne tms. seikat.

Sitä mä en tiedä onko Kiekko-Espoo tehnyt joskus aidosti voitollisen tuloksen(mutta toki olis kiva tietää). Mutta olen samaa mieltä kanssasi siitä että aika heikoilla hangilla on nämä ketkä väittävät että joku muu olisi saanut Espoossa tuloksen plussalle kun eihän yksikään liigajoukkue olis ollut noilla ehdoilla saanut tulosta plussalla...
 
Viimeksi muokattu:

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Taisi olla niin että vaikka kulut olisikin minimoitu pelaajien yms. osalta niin tulot eivät olisi riittäneet. Hallin kuluja taas ei ollut mahdollista minimoida kuin tyyliin muuttamalla Vantaalle... Siihenkö olisit ollut tyytyväinen?

No tämähän ei pidä paikkaansa. Jos seura tekee 2,2 miljoonan eurod budjetilla puolen miljoonan tappion, olisi puolta miljoonaa halvemmalla joukkueella tehty nollatulos, vaikka myynti olisi ollut niin surkeaa kuin se oli - näin kärjistäen.

Ei toi rakettitiedettä ole, eikä JE Oyn vastuuta voi siirtää muille osapuolille. Se on kyllä tullut selväksi, että JE Oy -uskovaisten silmiin "parhaansa yrittivät, joutuivat vaan Jussin virittämään ansaan", mutta jälleen kerran totuus taitaa kuitenkin olla juuri se miltä näyttää: JE Oy kaatui omiin virheisiin, ylimielisyyteen ja laittomuuksiinsa. Mukana meni koko Blues, mutta sekin on Salonojan vika koska Raude "yritti parhaansa".
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
En usko että Espoon "pirstaloituminen" on varsinainen syy. Kävihän niissä peleissä kuitenkin jonkin verran katsojia ja sponsoreitakin on ollut siinä missä muillakin keskiverto liigajoukkueilla. Suurin ongelma oli se että tuloja ei tullut hallin kalja yms. myynnistä pennikään. Halli ja sen kulut/tulot oli se isoin ongelma ja siihen ei vaikuta mitään Espoon kaupunkirakenne tms. seikat.

Sitä mä en tiedä onko Kiekko-Espoo tehnyt joskus aidosti voitollisen tuloksen(mutta toki olis kiva tietää). Mutta olen samaa mieltä kanssasi siitä että aika heikoilla hangilla on nämä ketkä väittävät että joku muu olisi saanut Espoossa tuloksen plussalle kun eihän yksikään liigajoukkue olis ollut noilla ehdoilla saanut tulosta plussalla...

Nimenomaan noin ei ollut. Seuran menot eivät ollee mitenkään poikkeavan suuret, mutta myyntitulot (eli käytännössä sponsorointi) olivat kuihtunut vuosi vuodelta niin pieneksi, että ihan ensimmäiseksi olisi pitänyt leikata kuluja helpoimmasta päästä, joukkueesta. Saneeraukseen olisi pitänyt hakeutua jo ensimmäisen kauden jälkeen, mutta ylpeys esti sen.

En jaksa enää alkaa käymään samoja virsiä läpi joista kirjoitettiin vuosi sitten. Jos asioiden oikea laita kiinnostaa, kannattaa selata läpi ne Blues-ketjut. Fakta on se, että Jääkiekko Espoo Oy maksoi areenasta vuokraa jonka he hyväksyivät oston yhteydessä. Faktaa on myös se, että he kasasivat vuosi toisensa jälkeen liian kalliin joukkueen eivätkä osanneet suhteuttaa menoja tuloihin. Fakta on se, että heidän aikanaan tulot pienenivät joka vuosi. Faktaa on se, että he ja vain he, ajoivat toimillaan Bluesin konkurssiin.
 
Viimeksi muokattu:

Ramirez

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
No tämähän ei pidä paikkaansa. Jos seura tekee 2,2 miljoonan eurod budjetilla puolen miljoonan tappion, olisi puolta miljoonaa halvemmalla joukkueella tehty nollatulos, vaikka myynti olisi ollut niin surkeaa kuin se oli - näin kärjistäen.

Ei toi rakettitiedettä ole, eikä JE Oyn vastuuta voi siirtää muille osapuolille. Se on kyllä tullut selväksi, että JE Oy -uskovaisten silmiin "parhaansa yrittivät, joutuivat vaan Jussin virittämään ansaan", mutta jälleen kerran totuus taitaa kuitenkin olla juuri se miltä näyttää: JE Oy kaatui omiin virheisiin, ylimielisyyteen ja laittomuuksiinsa. Mukana meni koko Blues, mutta sekin on Salonojan vika koska Raude "yritti parhaansa".

Näitähän on helppo jälkikäteen jossitella, mutta jos kaikki tosiaan olisikin ollut vain puolesta miljoonasta kiinni niin mitenköhän tuloksen olisi käynyt jos olisivat saaneet pitää hallin myyntitulot ja pelaaminen hallissa olis ollut saman hintaista kuin muilla joukkueilla....
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Näitähän on helppo jälkikäteen jossitella, mutta jos kaikki tosiaan olisikin ollut vain puolesta miljoonasta kiinni niin mitenköhän tuloksen olisi käynyt jos olisivat saaneet pitää hallin myyntitulot ja pelaaminen hallissa olis ollut saman hintaista kuin muilla joukkueilla....

"Jos olisivat saaneet pitää"? Miksi olisivat saaneet kun olivat tehneet sopimuksen, jossa sopivat, etteivät saa? Silloin pitää suhteuttaa menot tuloihin, se on hiton yksinkertaista.
 

Ramirez

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
"Jos olisivat saaneet pitää"? Miksi olisivat saaneet kun olivat tehneet sopimuksen, jossa sopivat, etteivät saa? Silloin pitää suhteuttaa menot tuloihin, se on hiton yksinkertaista.
No kuten on monta kertaa sanottu niin sehän se virhe olikin että tekivät sopimuksen Jussin kanssa ja ostivat Bluesin niillä ehdoilla mitä tarjottiin.

Tämän virheen jälkeen sitten tekivät parhaansa mutta se ei vaan yksinkertaisesti riittänyt ja tilanne oli mahdoton.
 

Jambo78

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
No kuten on monta kertaa sanottu niin sehän se virhe olikin että tekivät sopimuksen Jussin kanssa ja ostivat Bluesin niillä ehdoilla mitä tarjottiin.

Tämän virheen jälkeen sitten tekivät parhaansa mutta se ei vaan yksinkertaisesti riittänyt ja tilanne oli mahdoton.
Kyllä he myös jättivät paljon tekemättä esim. "partnerpool" kuihtui kasaan ja sponsori hankinta muutenkin taisi olla kuralla. Siinä olen juhaht:n kanssa samaa mieltä että ylpeys koitui kohtaloksi ja taitaa koitua tämän "Unitedin" kohtaloksi myös. Ikävää että vaikka Jussi aloitti Unitedin "tyhjästä" ja halusi sen olevan jotain uutta, niin kyllähän sinne oli kaivettu juhlapäivänä niin K-Espoon kuin Bluesin logot ja musiikit mukaan. Menkää sillä omalla historiallanne kun ei kerran aiempi historia kelvannut perustettaessakaan. Vai eikö se Jussin kuvitelma saada kaikki espoolaiset taakseen toiminutkaan?
 

snoukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Eilinen matsi oli nimenomaan Espoolaisen jääkiekon juhlapäivä, ei EU;n eikä `kannattajan`. Ja siinä onnistui ihan hyvin. Paikalla mestispelissä paljon katsojia, junnuja, muita lapsia ja vanhempia. Ja tällainen junnukatsomopeli voitettiin poikkeuksellisesti. Toivon todella että tämä kantaa pitemmälle ja luodaan jatkoa Espoolaiselle fanikulttuurille, vaikka sitten United nimen alla jos ei muuten..

``Tekivät parhaansa`` Oliko JE niin sitoutunut tähän POOL juttuun ettei kukaan muu yrittänytkään hankkia sponssia, tää olisi kiva tietää. Jokatapauksessa parastansa ei tehty, varmaan kyllä yritettiin. Tulee mieleen Junnon toiminta Oulussa, täälläkö ei muka osata? (minä en osaa)
 

Jambo78

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Sehän siinä kuskin kun kukaan ei ilmeisesti ollut sitoutunut tähän "pool" juttuun, tarkennuksena tämä pool juttu oli pientenyritysten sidontaa joukkueeseen ja keskenään verkostoitumista varten. Jos tämä oltaisiin hoidettu mallikkaasti niin joukkueen takana olisi ollut iso lauma yrittäjiä asiakkaineen. Sponsori myynti on ollut ilmeisesti vaikeaa aina Espoossa ja käydessä IFK:n peleissä suurta vitutusta aiheutti Espoolaisten yritysten mainokset jotka loistivat poissa olollaan Metro-areenalla.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Joo minuakin kiinnostaisi tietää miten huono sopimus Jussin kanssa vaikutti siihen, että myyntituotot putosivat yhden tilikauden (04/2014 - 04/2015) aikana 4.9 MEUR -> 3.6 MEUR.
 
Joo minuakin kiinnostaisi tietää miten huono sopimus Jussin kanssa vaikutti siihen, että myyntituotot putosivat yhden tilikauden (04/2014 - 04/2015) aikana 4.9 MEUR -> 3.6 MEUR.

Ja kun Jääkiekko Espoo Oy:n myynti sössittiin oikein kunnolla niin ketkä siellä sitä silloin puuhastelivat? Kenen vastuulla sitten vastaavasti Espoo Unitedin myyntityö nyt?

Ks. vastaus vaikka EU nettisivujen infosta ja mieti mistä helvetistä tässä voi oikein olla kysymys.

Palstalla mukana paljon yrittäjiä ja pk-sektorin edustajia. Keitä kaikkia on millään tavalla kontaktoitu EU:n myynnin toimesta?
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Joo minuakin kiinnostaisi tietää miten huono sopimus Jussin kanssa vaikutti siihen, että myyntituotot putosivat yhden tilikauden (04/2014 - 04/2015) aikana 4.9 MEUR -> 3.6 MEUR.

Tuota ihmettelin alun perin itsekin lukujen tultua julki. Pikkulinnut lauloi jotain tietoja silloin kulisseista.

Jussilta perityt sponsorisopimukset oli nettovaikutukseltaan osa jopa negatiivisia, joten niitä ei voinut sellaisenaan jatkaa enää umpeutumisen jälkeen. Suurimmista sopimuksista tuotot valui esimerkiksi ruoat ja juomat (myös alkoholijuomat) sisältävien VIP-kausikorttien kustannusten vuoksi catering-yhtiölle, joka alussa oli JOY Catering (eli Jussin oma firma). Restel taisi tulla kuvioon vastaamaan ravintolapalveluista, kun nämä muutamat sopimukset umpeutuivat ja sitä kautta isot automaattiset yritysasiakkaat (joiden laskut meni Jääkiekko Espoo Oy:lle sponsorisopimusten mukaisesti) katosi peleistä catering-palveluilta. Oli sopimuksissa joitain muitakin velvotteita kuin nuo ravintolapalvelut, joiden hoitaminen teki sopimukset nettovaikutukseltaan tälle jääkiekkojoukkue-oy:lle kannattamattomiksi. Joka tapauksessa sopimukset on määritelty kiintehintaisella kokonaispaketilla, jonka täytäntöönpanon kulut maksoi JE. Ja ne kulut oli ihan tolkuttomia sopimusten tulovirtaan nähden.

Myynnillä on aika vaikea perustella sopimuksen sisällön heikkenemistä toiselle osapuolelle, jos hinta pysyy samana. Joillain kumppaneilla ne rahojen valumista aiheuttavat reiät saatiin tukittua laskemalla hintaa, osa sopimuksista irtisanottiin. Tilalle ei saatu neuvoteltua yhtä kalliita sopimuksia muiden kanssa. Rivin alle jäävät tuoton osalta kuitenkin Jääkiekko Espoo Oy:n kannalta tuosta 3,6 miljoonasta eurosta jäi käsittääkseni selkeästi enemmän nettotuottoa kuin tuosta alun 4,9 miljoonan sopimuskokonaisuudesta.

Se on aivan totta, että myyntiä olisi pitänyt tehdä paljon enemmän pienemmille firmoille. Tuon Partner Poolin osalta oli joku eksklusiviteettilauseke, joka esti vastaavan tuotteen tarjoamisen suoraan yrityksille, joten ihan tällaista pienyritystä ei saanut kontaktoida muutaman sadan euron sopimuksilla ja kylkiäisenä verkostoitumista ja ottelulippua, mutta kyllä esimerkiksi paitamainoksia olisi pitänyt haalia paljon enemmän keskikoisilta espoolaisilta firmoilta. Ilmeisesti se "paidan pitäminen puhtaana" oli kuitenkin täysin strateginen valinta, jolla pyrittiin kuitenkin saamaan enemmän hintaa isommilta sponsoreilta. Tuon "paidan puhtauden" vaikutusta isoihin sopimuksiin en osaa arvioida.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Ja kun Jääkiekko Espoo Oy:n myynti sössittiin oikein kunnolla niin ketkä siellä sitä silloin puuhastelivat? Kenen vastuulla sitten vastaavasti Espoo Unitedin myyntityö nyt?

Ks. vastaus vaikka EU nettisivujen infosta ja mieti mistä helvetistä tässä voi oikein olla kysymys.

Palstalla mukana paljon yrittäjiä ja pk-sektorin edustajia. Keitä kaikkia on millään tavalla kontaktoitu EU:n myynnin toimesta?

Tämä on kyllä erittäin mielenkiintoinen pointti. Noi "myyntimiehet", joista toinen on entinen K-Espoon pelaaja, tuskin ovat edelleenkään palkkalistoilla, vaan tekevät oman toiminimensä kautta "myyntiä" ilmeisimmin provisiopalkalla ilman suurempia kiinteitä kuluja. Tuskin tulee toimimaan tuo ulkoistettu myynti tälläkään kertaa ja tuskin kovin suuria odotuksia tai paukkuja tuohon edes pistetään. Ehkä ovat onnistuneet myymään itsensä tuolla provikkapalkalla "myymään", jos kuitenkin omistavat joitain vanhoja asiakaskontakteja tms.
 

Vanhaukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kiitos @Narayana linkista ja kiitos Podcastin Possulle ja haastateltaville. Juttu selvensi ajatuksianne ja mielipiteitänne. Samaa mieltä en ole mutta onneksi maailmaan ja jopa Espooseen mahtuu eri mielipiteitä.

Hyvät jatkot teille!
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Tuossa Possun podcastissa huomaa hyvin Bluesin ongelman: se porukka, jolle seura oikeasti oli sydämen asia, oli lopulta aika pieni - ja liian nuorta. Kun on seurannut Ilveksen kipuilua konkurssin partaalla, on koko ajan ollut päivänselvää, että jos seura kaatuu, uusi Ilves perustetaan tilalle. Sen tekisi viimeistään Ilves ry, jos eivät muut tahot saisi mitään aikaiseksi. Espoossa kun halukkaita puuhamiehiä ei ole, tai he ovat kokemattomuutensa takia kyvyttömiä viemään asiaansa eteenpäin, olisi tällainen emojärjestö voinut pelastaa ajelehtivan edustusjoukkueen monesta liemestä.

Kai tää on tulos kun ry:n annetaan muuttaa itsensä oy:ksi.

Jos Kiekko-Espoo ei olisi ikinä vaihtanut nimeään, uskon, että sillä perinnöllä olisi jo niin vahvat juuret että yksi konkurssi ei olisi tuhonnut mitään. Blues ei kaikesta huolimatta ollut sama asia juuri siksi että ne vahvat juuret jotka pitäisivät pystyssä myrskyissä, oli katkottu nimenvaihdon yhteydessä. Muuten sitä heräteltäisiin jo henkiin jossain sarjassa. Halliasia on pelkkä tekosyy: jos seura itsessään on tärkeä, se pelaa vaikka evakossa niin kauan, että vuokrasopimukset haluttuun halliin saadaan neuvoteltua.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Tuossa Possun podcastissa huomaa hyvin Bluesin ongelman: se porukka, jolle seura oikeasti oli sydämen asia, oli lopulta aika pieni - ja liian nuorta.
Itse uskon, että näissä isoissa kaupungeissa pätee eri lainalaisuudet, kuin pienemmissä kaupungeissa, jossa kiekko-seura helposti edustaa monelle koko kaupungin ja sitä kautta omaa identiteettiä. Bluesin omistajien ongelma on ollut mielestäni se, että ollaan uskottu menestyksen tuovan katsojia. Eikä näin ole oikeastaan käynyt. Ja tämä on puhtaasti minun näkemykseni, joka pohjaa siihen, että parhaat katsojaluvut koko Bluesin historiassa, oli silloin Kari Heikkilän aikakaudella, jolloin joukkue oli paperilla vahvempi kuin koskaan. Itselläkin oli todella helppo raahata kavereita katsomoon, ja vapaa-aikana Bluesista riitti rupateltavaa (lähivuosina ainoastaan Bluesin taloudesta). Voin toki olla väärässäkin. Uskon kuitenkin, että Espoon kaltaisessa perheystävällisessä kaupungissa, jossa viihdetarjontaa löytyy kamppailemaan siitä vähästä vapaa-ajasta, joka ei mene lapsia harrastuksiin kuskatessa, parhaan katsojakeskiarvon saa mielenkiintoisen joukkueen kautta, ei niinkään menestyksen. Ne fanit, joille Blues on muodostunut sydämen asiaksi, eivät varmasti ajattele asiasta samalla tavalla, eivätkä tarvitse nimivahvaa joukkuetta tullakseen hallille. Viimeisten aikojen Bluesista ei puuttunut yhteisöllisyyttä, sydäntä, eikä menestystä, mutta nimekkäitä pelaajia ja katsojia puuttui.

Tästä tullaan Unitediin ja monilajiseuraan. En usko siihen, että espoolaisuus ja omiin poikiin panostaminen takaavat katsojalukuja. Menestyksen tiellä oma junnutuotanto auttaa varmasti. Uskon siihen, että paras kombinaatio on nimivahvajoukkue ja omista pojista muodostettu runko. Tähän tarvitaan rahaa. Jos monilajiseura auttaa tässä, niin se on ainoastaan hyvä asia.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Tuossa Possun podcastissa huomaa hyvin Bluesin ongelman: se porukka, jolle seura oikeasti oli sydämen asia, oli lopulta aika pieni - ja liian nuorta. Kun on seurannut Ilveksen kipuilua konkurssin partaalla, on koko ajan ollut päivänselvää, että jos seura kaatuu, uusi Ilves perustetaan tilalle. Sen tekisi viimeistään Ilves ry, jos eivät muut tahot saisi mitään aikaiseksi. Espoossa kun halukkaita puuhamiehiä ei ole, tai he ovat kokemattomuutensa takia kyvyttömiä viemään asiaansa eteenpäin, olisi tällainen emojärjestö voinut pelastaa ajelehtivan edustusjoukkueen monesta liemestä.

Kai tää on tulos kun ry:n annetaan muuttaa itsensä oy:ksi.

Jos Kiekko-Espoo ei olisi ikinä vaihtanut nimeään, uskon, että sillä perinnöllä olisi jo niin vahvat juuret että yksi konkurssi ei olisi tuhonnut mitään. Blues ei kaikesta huolimatta ollut sama asia juuri siksi että ne vahvat juuret jotka pitäisivät pystyssä myrskyissä, oli katkottu nimenvaihdon yhteydessä. Muuten sitä heräteltäisiin jo henkiin jossain sarjassa. Halliasia on pelkkä tekosyy: jos seura itsessään on tärkeä, se pelaa vaikka evakossa niin kauan, että vuokrasopimukset haluttuun halliin saadaan neuvoteltua.

Mietin, mistä kohdasta lainausta voisi lyhentää, mutta ei oikein sellaista kohtaa ole. Tässä on oikeasti hyvin paljon asiaa.

Ilveksen suhteen lienee vertailut hieman hankalia, mutta toisaalta esimerkki on hyvä siitä, miten yhteisössä taustalla on voimaa. Ilves ry on yksi iso ja sisäisitä leireistä huolimatta isossa kuvassa yhteistyöhön käsittääkseni kykenevä porukka. Espoossa verrattava instassi on käytännössä BJR ry. sekä EPS ja EKS, jotka ovat juridisesti eri seuroja. BJR on käytännössä se, jolla on junioreiden edustustoiminta allaan, joten se on verrattavissa tässä yhteydessä kai parhaiten Ilves ry:n toimintaan. Ja sattuneista syistä kun BJR kuitenkin sisäisistä erimielisyyksistä riippumatta päätyi lähtemään Unitedin tueksi, käytännössä vastavoima kaatui siihen. Ilves ry:n jääkiekkopuoli ei lähtisi koskaan Vinnien perustaman uuden "Tampere City Boysin" kasvattajaseuraksi - Espoossa taas mentiin siitä, missä aita oli matalin ja riskit pienimmät, vaikka nikottelua oli paljonkin. Kompetenssi ja resurssit vastavoimalla käytännössä kaatui siihen, kun pohja meni BJR:n kautta alta. Jos EPS tai EKS haluaisi erota Unitedin touhusta ja perustaa oman edustusjoukkueen (mielellään Kiekko-Espoon tai Bluesin brändillä), vapaaehtoisia kyllä olisi talkoisiin tarjolla. Todennäköisin skenaario olisi kuitenkin se, että tuo jäisi alasarjajoukkueeksi pysyvästi, koska resurssit eivät vain olisi riittävät.

Jotenkin pelkästään tuon nimenvaihdon Kiekko-Espoosta Bluesiksi taas en koe enää niin merkitseväksi asiaksi, että olisi se taustasyy. Välillinen syy sinäänsä kyllä, kun Bluesin edustusjoukkue 2000-luvulla vietiin aika tehokkaasti pois junnujen arjesta ulkoistamalla kaikki toiminnot ja jättämällä osallistumismahdollisuudet hyvin pieniksi muuten. Pikkujunnujen pelit kentällä erätauoilla oli oikeastaan ainoa sellainen asia, joka yhdisti pikkujunnuja ja edustusta toiminnallisella tasolla (ja oli aivan loistava idea aikanaan). Se oli kuitenkin satunnaista yksittäiselle joukkueelle eikä osallistanut kuin pientä osaa jengiä. Bluesin edustusjoukkue profiloitui alusta alkaen erilliseksi organisaatioksi, joka eli omaa elämäänsä - siitä ei muodostunut yhteisölle riittävän merkitsevää ja osallistavaa yhteisöä. Ehkä muutos olosuhteissa oli liian iso, minkä vuoksi vanha ja askeettinen "pienipalkkaisten, puoliammattilaisten ja vapaaehtoisten duunaritouhu" vaihtui "skumppalaseihin ja pukuihin" liian nopeasti - syitä on varmasti paljon muitakin.

Ja halliasia ei ole tekosyy pitkässä juoksussa, se on kilpailun este Espoossa. Joko olet Jussin (ja Unitedin) puolella tai olet häntä vastaan. Ja kun Jussi voi laskuttaa omaa seuraansa areenan käytöstä miten sattuu huvittamaan, kilpailuoikeuteenkaan ei ole casea juridisesti hallin eriarvoisista käyttömaksuista eri seuroille olemassa (vaikka monopoleihin suhtaudutaankin aika tarkasti muuten). Jokainen kausi Vantaalla, Helsingissä, Kirkkonummella tai Klaukkalassa (tai missä tahansa) evakossa taas olisi vaan uusi askel kohti näivettymistä. Jussi on ostanut itselleen sen aseman, että voi tehdä espoolaisessa kiekossa ihan mitä ikinä haluaa eikä muista tarvitse välittää. Valinta ainakin tässä vaiheessa on se, että tuetko Jussin diktatuuria vai et. Merkit siihen, että United ei tule koskaan saavuttamaan Bluesin saavuttamaa asemaa, on yhtä selkeästi näkyvillä kuin esimerkiksi Jari Tolsan nouseminen kevään 2007 tärkeimmäksi pelaajaksi, 2012 KalPan sulaminen 3-0-tilanteessa Bluesia vastaan tai se, että Jyrki Aho ei tule koskaan valmentamaan Bluesia välieriin. Kehoittaisinkin kaikkia yhtään espoolaista jääkiekkoa sydämensä asiana pitäviä pistämään omat mahdolliset uudet kiekkokoululaiset tällä hetkellä Granin leiriin, koska siellä on IFK:n kautta huomattavasti paremmin ja kestävämmin rakennettu putki edessä. Sitten kun Espoossa on jotain kunniaa ja ylpeyttä omasta kaupungista ja seurasta havaittavissa, paluu ei ole pitkän matkan päässä.
 
Viimeksi muokattu:

thnninen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon jääkiekkojoukkue, millä nimellä milloinkin
Niin. Yksi asia näissä pohdiskeluissa usein unohtuu, ja unohtui monesti jo Bluesin tilannetta viime kaudella käsitellessä. Blues ei ollut seura.
Sitä seuraksi usein mainittiin, ja seurasta puhuttiin, mutta eihän mitään seuraa ollut. Oli vain edustusjääkiekkotoimintaa pyörittävä osakeyhtiö, ja sitten erikseen osin samalla, osin eri nimillä pyörineet yhteistyö-junioriseurat.

Tilanne on siis TÄYSIN eri kuin useimmissa muissa tapauksissa missä taustalla on seura, joka on sitten antanut jollekin oy:lle oikeuden pyörittää edustustoimintaa. Tällöin vaikka edustus-oy menisi konkurssiin, seura voi jatkaa toimintaa alasarjoista. Seura voi, koska seuralla on oikeudet nimeen ja logoon, joihin edustus-oy:lle oli annettu vain käyttöoikeus. Seuralla on organisaatio olemassa, vaikka uuden joukkueen pystyyn polkaiseminen vaatiikin paljon työtä.

Kaikkea tätä ei Bluesilla ollut. Blues ei ollut seura.

(enkä minä nyt väitä että mikään olisi ollut siltikään helppoa enkä että kaikilla muilla seuroilla oikeudet olisivat "oikeassa paikassa")
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Niin. Yksi asia näissä pohdiskeluissa usein unohtuu, ja unohtui monesti jo Bluesin tilannetta viime kaudella käsitellessä. Blues ei ollut seura.
Sitä seuraksi usein mainittiin, ja seurasta puhuttiin, mutta eihän mitään seuraa ollut. Oli vain edustusjääkiekkotoimintaa pyörittävä osakeyhtiö, ja sitten erikseen osin samalla, osin eri nimillä pyörineet yhteistyö-junioriseurat.

Tilanne on siis TÄYSIN eri kuin useimmissa muissa tapauksissa missä taustalla on seura, joka on sitten antanut jollekin oy:lle oikeuden pyörittää edustustoimintaa. Tällöin vaikka edustus-oy menisi konkurssiin, seura voi jatkaa toimintaa alasarjoista. Seura voi, koska seuralla on oikeudet nimeen ja logoon, joihin edustus-oy:lle oli annettu vain käyttöoikeus. Seuralla on organisaatio olemassa, vaikka uuden joukkueen pystyyn polkaiseminen vaatiikin paljon työtä.

Kaikkea tätä ei Bluesilla ollut. Blues ei ollut seura.

Tätä itseasiassa hain itsekin takaa. Miettikää nyt jos Pallohonka Oy olisi ollut yhtä kuin Honka: siellä olisi koko seura tuhoutunut Joukoilun myötä, ihan kuten Blues viime keväänä. Blues ei olisi ikinä kuollut jos olisi ollut "oikea" Blues - jokin joka on enemmän kuin yksi hassu edustusseura. Ei ollut ja tulos on tämä. Ja ihan sama tilanne on Espoo Unitedin kohdalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös