TV-katsojalukuja MM-kisoista sen historian varrelta

  • 1 298
  • 8

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Aiemman Liiga-puolen vastaavan tapaan on aika käydä läpi eri vuosilta ja itse asiassa osin vuosikymmeniltäkin jääkiekon katsojalukuja Suomesta puhuttaessa MM-kisojen puolelta.

Nekin ovat ainakin ihan katsotuimpien ottelujensa osalta olleet aina erittäin katsottuja.

Toki poikkeuksiakin oli varsinkin vanhempaan aikaan ja ennen tavallaan Calgaryn Talviolympialaisten 1988 aikaista tilannetta.

Ja puhumattakin myös mahdollisista yllätyslähetyksistä tai ainakin sellaisista otteluista mitkä näytettiin myöhään illalla tai yöllä jälkilähetyksenä myös liian päivästä tai aamusta puhumattakaan kun Yleisradiolla nk. TV-päivän aamuosuus tuntui olevan varsinkin yllättävänkin myöhään alkavaa luokkaa.

Ajan mittaan tulee tietenkin paljon enemmän katsojalukuja kuin mitä nyt on tullakseen kun arvelin tämän jälkeen laittaa vuosilta 1987-1991 hieman satunnaisia katsojalukuja ennen sitten PTV:n katsojalukujen läpikäyntiä vuosilta 1992-1993 nyt kun nekin ovat tarkentuneet aiempiin ohimennen ja osin väärinkin silloin lausuttuihin asioihin verrattuna, mutta laitan tähän pelinavauksena vanhimman tällä hetkellä löytyneen katsojaluvun ja se on MM-kisoista 1978:

Jääkiekon MM 1978

26.4.1978: Suomi-Kanada 1,943 miljoonaa katsojaa (Ottelu nähtiin TV1:ssä ja se oli näillä näkymin Alkuerien tai Alkusarjan osalta katsotuin huhtikuun 1978 jääkiekko-ohjelma muutoin viidenneksi katsotuimpana ohjelmana. Mahdollisesti ainakin tämän hetken tietojen muilta pohjilta puhuttaessa se ehkä oli myös yleensäkin katsotuin ohjelma sen vuoden MM-kisoista koska Putoamissarjan otteluista ei välttämättä kiinnostuttu samalla tapaa.

Vertailun vuoksi tuokin ottelu herätti katsojaluvullaan aikan paljonkin huomiota sillä SM-Liigan ainoa TV-finaalikaan ei kerännyt näin paljon katsojia eikä enimmilläänkään kuin 1,454 miljoonaa katsojaa kun se ei mahtunut omien, tuolloisten vaiheittaisten sähköisten seurantojen ja yleisten seurantojen listalle kun tuohon aikaan katsojalukuja mitattiin sillä tavalla kun esimerkiksi ihan alkuaikoina vuonna 1960 niitä oli mitattu päiväkirjamerkinnöin ja ilmoituksin.

Sähköinen seuranta tuli mukaan aluksi erittäin harvinaisena 1960-luvun aikana ja myöhemmin vaiheittain kunnes se alkoi yleisemmin 1970-luvulla.

Ja lisäksi vielä niin, että sähköistä seurantaa yhdistettiin kausittaisiin seurantoihin ja huonoimmillaan niitäkin tehtiin vielä silloinkin päiväkirjamerkinnöin.

Tuo yhdistelmämenettely tapa kesti lopulta niinkin pitkään Suomessa kuin vuoteen 1986 asti joskin tuohon mennessä sähköisellä seuranalla oli ensisijainen enemmistöosuus TV-katsojalukujen oikeudellisuudesta. Kun luvut alkoivat sähköisesti puhuttaessa olla yleisempiä eli näillä näkymin noin vuosilta 1973-1975 lähtien niin ongelmana olivat myös vaihtelevat määrät katsojalukuja mitä aina lähetyksiin ja mittauksiin mukaan otettiin.

Mikäli ne eivät olleet niin juurikin sellainen kausittainen seuranta oli ongelma ja jopa vielä ihan sellaisen seurannan loppumetreillä kuten vuonna 1986 saatettiin joutua odottamaan ainakin mitä tahansa kuukauden ja puolen vuoden sisään huonoimmillaan niitä lukuja, mutta sekin tietysti oli edistystä kun vuonna 1978 näin esimerkiksi vielä luvut olivat hyvin kausiluontoisuudesta kiinni ja silloin luotettavaan varmuuteen pääsemisessä kesti lyhimmilläänkin parisen tai kolmisenkin kuukautta. Useimmiten tai ainakin on useimmiten kerrottu niin, että odotusaika vielä tuolloinkin saattoi olla pidempi.

Vuodesta 1987 lähtien Finnpanel aloitti sähköisen seurannan täysin lopullisesti Suomessa. Katsotuin ohjelma huhtikuussa 1978 oli Euroviisut 2,518 miljoonalla katsojalla ja pelkkä Euroviisujen Karsinta toi katsojia ruutujen äärelle 1,755 miljoonan katsojan verran.)
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon MM-kisojen 1987 osalta katsotuin lähetys oli seuraava:

Jääkiekon MM 1987

20.4.1987: Suomi-Länsi-Saksa 1,434 miljoonaa katsojaa (Tämä oli tietenkin kuuluisa Sikora-kohun ottelu Alkueristä tai Alkusarjasta. Tämä ottelu tuli TV1:stä käsin ja sen edellä ei ollut paljoakaan muita urheiluohjelmia vuonna 1987. Yleisurheilun MM-kisat 30.8.1987 ja 6.9.1987 keräsivät enemmän katsojia kuin tämä ottelu joista 30.8.1987 olleella lähetyksellä oli 1,5 miljoonaa katsojaa ja 6.9.1987 olleella lähetyksellä oli enintään saman verran katsojia ja muutoin huonompi keskikatsojamäärä ihan vähän MM-kiekkoa parempana eli 1,453 miljoonaa katsojaa keränneenä.

Yleisurheilun MM-kisojen kolmanneksi katsotuimmalla lähetyksellä 3.9.1987 oli aivan enintään saman verran huippulukuna eli 1,453 miljoonaa katsojaa, mutta huonompi keskikatsojaluku kuin MM-kiekolla noin mitä ilmeisimmin 1,4 miljoonan katsojan pintaan tai vähän sen alle kun senkin sanottiin olleen melko korkea. Vertailun vuoksi Kanada Cupin 1987 lähetykset eivät olleet erityisen katsottuja ainakaan suorien peliensä osalta kun keskellä yötä niitä seurasi enimmillään jonkin verran yli 100 000 katsojaa, sen pintaan tai vähän vähemmänkin.)
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Calgaryn Talviolympialaisten 1988 katsotuimmat luvut hieman ristiriitaisia sen mukaan, että miten aina otteluja nähtiin.

Ihan suosituimpia ne eivät olleet, mutta melko suosittuja kylläkin.

Katsotuin ohjelma yleensäkin Calgarysta 1988 puhuttaessa oli tietenkin sen vuoden naisten kymppi hiihdossa mitä seurasi 2,20 miljoonaa katsojaa parhaimmillaan ja muutoin sitten katsojaluvut olivat sen 2,117 miljoonan katsojan verran.

Tätä ennen katsotuimmat urheiluohjelmat muutoin yleensäkään olivat olleet Mäkihypyn Uudenvuodenpäivän 1988 Keski-Euroopan Mäkiviikon kisa 1,743 miljoonalla katsojalla ja 17.1.1988 näytetyt SM-hiihdot 1,121 miljoonalla katsojalla.

Katsotuin MM-ottelu oli näillä näkymin kahdesta lähetyksestä toinen kun ihan tarkkaa tietoa siitä ei ole tällä hetkellä ainakaan käytössä siitä, että kumpi niistä todella oli katsotuin.

Ja se ottelu on näillä näkymin ollut Alkueristä ellei sitten papereissani olisi sittenkin ollut virhettä ja tarkoitettu ratkaisevaa Suomen voitto-ottelua Neuvostoliitosta, mutta siinä tapauksessa eivät kellonajat juurikaan täsmäisi ja ihan niin välttämättä puhuttuna katsojaluku olisi ollut jopa poikkeustilanteen mitalin suhteenkin ehkä sittenkin vähän turhan suuri:

Talviolympialaiset 1988

21.2.1988: Neuvostoliitto-Tsekkoslovakia 1,702 miljoonaa katsojaa (Tämä ottelu on merkitty alkaneeksi TV2:ssa. Neuvostoliitto-Tsekkoslovakia oli Alkuerien tai Alkusarjan ottelu. Samaa katsojalukua on kyllä tarjottu myös tietenkin Suomi-Neuvostoliitto-ottelun osalta, mutta tiedä sitten sen oikeudellisuudesta.

Etenkin kun lähetys tuli TV1:ssä ellei sitä sitten juurikin olisi siirretty alkamaan TV2:een ja siirretty sitten Mitalisarjan toinen merkittävä ottelu eli Ruotsi-Länsi-Saksa sitten TV2:sta TV1:een. Antero Karapalo selosti tietysti Suomen voiton Neuvostoliitosta ja Juha Jokinen tietenkin Ruotsin pitkää kärvistelyä Länsi-Saksan kerrankin erittäinkin hallitsevassa ottelussa sitä vastaan ennen kuin lopulta Tre Kronor pääsi voittoon.

Antero Karapalon voitto-ottelun osalta puhuttaessa sen katsojaluvun sanottiin pienimmillään olleen aika samaa luokkaa kuin ottelussa Suomi-Länsi-Saksa vuonna 1987 tai vähän sitä parempi eli jos oli vähän huonompi kuin mahdollinen Neuvostoliitto-Tsekkoslovakia Alkueristä puhuttaessa niin siinä tapauksessa se ehkä sitä vähän parempana ratkaisujen äärellä on ollut ennen tarkempia tietoja noin 1,5-1,6 miljoonan katsojan katsojaluvulla.

Seuraavien päivien lehdissä niiden aikana niissä ihmeteltiin sitä, että miten myöhään etenkin niin paljon jääkiekon parissa voi valvoa kansa kun välttämättä edes hyvinkin myöhään yölläkään nähtynä noissa kisoissa mahdolliset muut hiihtolajit tai mäkihypytkään keränneet katsojia senkään vertaa ellei sitten itse Matti Nykänen ollut myöhäislähetyksen hyppyvuorossa ja ihme kyllä Mattikaan ei edes ollut ihan se katsotuimman lähetyksen vetonaula vaikkakin Jyväskylän 1988 Talviolympiaparaatissa showta veti kisojen jälkeen ja oli tietysti silloisen vaimonsa kanssa kuin kuningaspari.)

Harmittavasti muista lähetyksistä ei ole toistaiseksi enempää tietoa, mutta osin lähetysten sanottiin keräävän paljon vähemmänkin katsojia kuin mitä esimerkiksi MM-kisat vuotta aiemmin olivat keränneet osin varmastikin Kanadasta tulevan televisioinnin takiakin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon MM-kisojen 1989 osalta katsotuin lähetys oli seuraava:

Jääkiekon MM 1989

19.4.1989: Ruotsi-Suomi 1,049 miljoonaa katsojaa (Tämä ottelu nähtiin TV2:ssa. Ottelu oli Alkuerien tai Alkusarjan ottelu.)
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon MM-kisojen 1990 osalta katsotuin lähetys oli seuraava:

Jääkiekon MM 1990

17.4.1990: Tsekkoslovakia-Suomi 1,134 miljoonaa katsojaa (Tämä ottelu nähtiin TV2:ssa. Ottelu oli Alkuerien tai Alkusarjan ottelu.)
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon MM-kisojen 1991 osalta katsotuin lähetys oli seuraava:

Jääkiekon MM 1991

28.4.1991: Suomi-Yhdysvallat 1,3524 miljoonaa katsojaa (Tämä ottelu nähtiin TV1:ssä. Ottelu oli Alkuerien tai Alkusarjan ottelu.)
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Pienenä bonuksena ennen PTV:n katsojalukujen tarkempaa läpikäyntiä vihdoin ja viimein tarkempinakin tietoina vuosilta 1992 ja 1993 laajemmin tietenkin myös vuoden 1994 pienellä huomioinnilla toistaiseksi kun tarkempia lukuja ei ole siitä valitettavasti saatavilla niin tähän viestiin tulee Albertvillen Talviolympialaisten 1992 jääkiekon katsotuin ottelu.

Ainakin näillä näkymin mikä tietysti oli katsotumpi itse asiassa aika paljonkin kuin PTV:n näyttämä Finaalin lähetys MM-kisoista joskin olisi muuten hävinnyt vuoden 1994 vastaavalle PTV:n Finaalille joskin ei sillekään enää liian paljon, mutta olisi kuitenkin.

PTV yllätti oikeastaan erittäin valtaisalla ja pikatahtia nousseella seurannallaan kaikki koska itse tavallistenkin ottelujen katsojaluvut olivat moninkertaiset kanavan normaaleihin ohjelmiin nähden.

Katsotuin lähetys kaikkiaan Albertvillestä 1992 oli tietenkin Talviolympialaisista puhuttaessa itse Toni Niemisen sankaroinnit mäkihypyssä reilusti pienimilläänkin yli 2 miljoonan katsojan lukemilla.

Muun urheilun puolella ennen Albertvillen tapahtumia 1992 katsotuin ohjelma oli jälleen Uudenvuodenpäivän 1992 Keski-Euroopan Mäkiviikon kilpailu 1.1.1992 1,52 miljoonalla katsojalla.

Albertvillen katsotuinkaan jääkiekon lähetys ainakaan näillä näkymin tai muutenkaan ei yltänyt edes Keski-Euroopan Mäkiviikon katsojaluvuista ihan parhaimman lähetyksen tasoon.

Välillä Albertvillen Talviolympialaisten sanottiin olevan katsotumpia kuin SM-Liigan ratkaisujen myöhemmin talvella 1992 YLE:n kanavilla mitä ainakin katsotuimman lähetysten perusteella olivatkin, mutta eivät ihan välttämättä kuitenkaan heikommin katsotumpien lähetysten osalta.

Paha kuitenkin on sanoa nk. Jokerit-kevään 1992 katsojaluvuista tarkempaa tietoa ennen kuin siihenkin ehtisi enemmän sijoittaa aikaa.

Tässä itse katsotuin lähetys Albertvillestä 1992 jääkiekon osalta:

Talviolympialaiset 1992

9.2.1992: Suomi-Saksa 1,48 miljoonaa katsojaa (Tämä ottelu tuli TV2:sta ja tämä oli Alkuerien tai Alkusarjan ottelu.)

Myöhemmän vuoden 1992 YLE:n urheilulähetyksistä puhuttaessa 1.3.1992 olleet Salpausselän Kisat menivät joidenkin Albertvillen Talviolympialaisten lähetysten ja ainakin näillä näkymin jääkiekkoilun lähetysten ohi 1,57 miljoonan katsojan luvullaan.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
PTV:n katsojalukuja vuodelta 1992 tulee tähän viestiin kun seuraavaan tulee vuoden 1993 katsojaluvut ja mainintaviesti vuoden 1994 PTV:n katsojaluvuista pienien lisäysten kera aiempaan nähden ja valitettavasti edelleen tarkemmin eriteltyjen lukujen puutteessa.

PTV tosiaan hankki vuonna 1992 kisat itselleen ja ne olivat kanavalle katsojamenestys ja sensaatio yleensäkin Suomessa joskin se myös käytännössä loi aiemmin vain erittäin harvakseltaan ja vähän yleisemminkin melko harvinaisen siihen asti olleen katsojakulttuurin mikä on noista päivistä lähtien pitänytkin itsensä melko vahvana kaikkiaan eli baarikatselukulttuurin.

PTV:llä aluksi oli erittäin vähäiset odotukset kisoistaan. Alkuun ja yllättävän pitkään yleensäkin PTV odotti kisoistaan muodostuvan lähinnä 200 000 katsojan kisat Alkueriin ja enintään takaraja olisi ollut 300 000 katsojaa Alkueriin.

Usein allekin odotettiin kun koskaan PTV:llä ei ollut enempää ennen vuotta 1992 ollut katsojia kuin 150 000 katsojaa millään ohjelmalla.

Suomi-Ruotsi-ottelu Alkueristä puhuttaessa olisi ollut mahdollinen poikkeus kun arviot ennen kisoja olivat sille ottelulle 320 000 katsojan katsojaluvuista eteenpäin aina 500 000 katsojaan asti.

Finaalille odotettiin aivan enintään 700 000 katsojaa.

Kaikilla alustavillakin katsojaluvuilla olisi rikottu PTV:n siihen asti ollut katsojaennätys hyvinkin helposti.

Lopulta PTV:llä katsojaluvut olivat kerrassaan erittäinkin suuria koko kanavankin näkyvyysalueen mittapuulla kun parhaimmillaan käytännössä ihan melkein jokainen PTV:n mahdollinen kanava oli viritetty sille auki suomalaiskodeissa missä sitä pystyi vain seuraamaan.

Lisäksi kun PTV ei tietenkään näkynyt kaikkialla, vain kaapelissa ja tietenkin koko ajan laajentuvana vaikkakin ei kisoihin ehtivänä lähimainkaan kaikille paikkakunnille eikä sitä edes odotettu useaan vuoteenkaan vielä todella valtakunnalliseksi kanavaksi muutenkaan niin tuloksena oli tai saattoi olla vuoden 1992 lisäksi vielä vuonna 1993 ja 1994 ajoittain erittäinkin pitkiltä matkoilta vierailijoita odotettavissa hyvinkin moneen suomalaiskotiin.

Ajoittain ihan täysin tuntemattominakin ihmisinä mikäli vain jääkiekko yhtään kiinnosti ja PTV näkyi tai tiettävästi näkyi isäntäväen tai emäntäväen talossa niin nopeasti asumismuodosta riippumatta olivat yleensä ainakin nk. Kisastudiot pystyssä!

PTV ainakin nyt kaiken jälkeen näytti kisoista kaikkiaan 14 ottelua vuonna 1992 ja niiden katsojaluvut tulevat seuraavaksi muutamin eri osa-aluein nyt tässä lähetysten osalta ja lopuksi tietenkin muutamin erilaisin kokonaisuuksin:

Jääkiekon MM PTV:ssä 1992

Jääkiekon MM 1992 Alkuerät

28.4.1992: Saksa-Suomi 305 000 katsojaa

29.4.1992: Suomi-Puola 310 000 katsojaa

1.5.1992: Yhdysvallat-Suomi 320 000 katsojaa

3.5.1992: Suomi-Ruotsi 700 000 katsojaa (Tämä oli ensimmäinen käytännön jymypaukku katsojaluvuissa vaikka toki aiemmatkin kolme ottelua olivat jo katsotumpia kuin mikään muu ohjelma PTV:llä siihen mennessä oli ollut koskaan ja katsojalukujen osalta odotettiin uusia ennätyksiä tästä ottelusta eteenpäin erittäinkin reilusti.

Samoin toisaalta PTV:n mainonta kasvoi ajoittain raivostuttaviin lukemiin ainakin jääkiekosta pitämättömien ihmisten parissa ja osin aina ihan jääkiekon ystävienkin parissa.

Aina Yhdysvallat-Suomi-otteluun asti tuntui olevan eräänlaista lamaantunutta kisahenkeä ja jonkin sortin eräänlaista masentuneisuutta ilmassa siitä, että kisoista tulisi lähinnä vain pienten katsojalukujen marginaalikisat tai vain nk. Lätkäjätkien kisat kotiruudun ääressä joita muut eivät katsoisi pitkällä tikullakaan kun ei kerran YLE näyttäisi kisoja.

Tämän ottelun jälkeen hyvin äkkiä lähtökohtainen kisa-asenne osin Suomelle valheellisen imartelevan Alkuerien voiton myötä sitä osin ymmärtämättä oli toinen. Ymmärtävyys kasvoi tai tuntui ainakin kasvavan ja siten alkoi ihan viimeistään baareissa tai sitten erikoisissakin vierailutilanteissa olla tosiaan melkoisia katsojaporukoita kotisohvien ääressä.)

4.5.1992: Suomi-Italia 500 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1992 Putoamisottelu

6.5.1992: Ranska-Puola 300 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1992 Puolivälierät

6.5.1992: Suomi-Kanada 704 000 katsojaa

6.5.1992: Venäjä-Ruotsi 650 000 katsojaa

7.5.1992: Saksa-Sveitsi 550 000 katsojaa

7.5.1992: Tsekkoslovakia-Yhdysvallat 600 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1992 Välierät

9.5.1992: Tsekkoslovakia-Suomi 605 000 katsojaa

9.5.1992: Ruotsi-Sveitsi 500 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1992 Pronssiottelu

10.5.1992: Tsekkoslovakia-Sveitsi 930 000 katsojaa (Tämäkin katsojaluku enteili hurjaa määrää katsojaluvuissa itse Loppuottelulle. Toisinaan on esitetty myös niin, että tämä 930 000 katsojaa olisi ollut vain huippuluku ja itse oikea katsojaluku olisi ollut 728 000 katsojaa vaikkakin tuo 728 000 katsojaa oli tämän ottelun uusinnan katsojaluku ja aikaisemmin tuolla 728 000 katsojan keskiarvolla tämän ottelun alustava katsojaluku uusintana olisi ollut 500 000 katsojaa mikä sittemmin oli tietenkin aivan kokonaan olematon luku.)

Jääkiekon MM 1992 Loppuottelu

10.5.1992: Ruotsi-Suomi Miljoona katsojaa (Tämän ottelun katsojaluku tosiaan oli ainakin noin miljoona katsojaa. Enemmänkin sillä sanottiin olleen aina kenties noin 1,050 miljoonaan katsojaan asti.

Raja oli nimittäin sellainen, että koko PTV:n tuon hetken kanavaverkkoon kuuluneita nimittäin oli Suomessa siihen aikaan minimissään tuon 1,050 miljoonan katsojan verran ja enintään juuri ja juuri sen 1,2 miljoonaa katsojaa ja jopa yli 1,050 miljoonan katsojan ylikin sanottiin toisinaan tuon katsojaluvun menneen, mutta ei ainakaan mitä ilmeisimmin yli 1,1 miljoonan katsojan silloin kun raja oli enintään se noin 1,2 miljoonaa katsojaa koko kanavan mahdollisen maksimiluvun osalta.

Joskus sanottiin olleen ihan vähän allekin miljoona katsojaa jolloin luku jäi noin miljoonaksi katsojaksi mikä tosiaan oli silti uskomaton määrä kun käytännössä Suomen jokainen PTV-kanavan omistava koti tai taloyhtiö kanavineen oli tosiaan viritetty Finaalia varten kyseiselle kanavalle. Ja jonkin verran tietenkin aina oli myös baarikatsojia siihen vielä päälle.)

Jääkiekon MM 1992 Alkuerien kokonaiskatsojaluvut 5 ottelua kohti: 2,135 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia Jääkiekon MM 1992 Alkuerän ottelua kohti: 427 000 katsojaa

Vähiten katsotuin Jääkiekon MM 1992 Alkuerän ottelu: 29.4.1992 Saksa-Suomi 305 000 katsojaa

Eniten katsotuin Jääkiekon MM 1992 Alkuerän ottelu: 3.5.1992 Suomi-Ruotsi 700 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1992 Puolivälierien kokonaiskatsojaluvut 4 ottelua kohti: 2,504 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia Jääkiekon MM 1992 Puolivälierien ottelua kohti: 626 000 katsojaa

Vähiten katsotuin Jääkiekon MM 1992 Puolivälierien ottelu: 7.5.1992 Saksa-Sveitsi 550 000 katsojaa

Eniten katsotuin Jääkiekon MM 1992 Puolivälierien ottelu: 6.5.1992 Suomi-Kanada 704 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1992 Välierien kokonaiskatsojaluvut 2 ottelua kohti: 1,105 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia Jääkiekon MM 1992 Välierien ottelua kohti: 552 500 katsojaa

Vähiten katsotuin Jääkiekon MM 1992 Välierien ottelu: 9.5.1992 Ruotsi-Sveitsi 550 000 katsojaa

Eniten katsotuin Jääkiekon MM 1992 Välierien ottelu: 6.5.1992 Tsekkoslovakia-Suomi 605 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1992 Suomen ottelujen kokonaiskatsojaluvut 8 ottelua kohti: 4,444 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia Jääkiekon MM 1992 Suomen ottelua kohti: 555 500 katsojaa

Vähiten katsotuin Jääkiekon MM 1992 Suomen ottelu: 28.4.1992 Saksa-Suomi 305 000 katsojaa

Eniten katsotuin Jääkiekon MM 1992 Suomen ottelu: 10.5.1992 Ruotsi-Suomi Miljoona katsojaa

Jääkiekon MM 1992 Muiden Maiden ottelujen kokonaiskatsojaluvut 6 ottelua kohti: 3,53 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia Jääkiekon MM 1992 Muiden Maiden ottelua kohti: 588 333 katsojaa

Vähiten katsotuin Jääkiekon MM 1992 Muiden Maiden ottelu: 6.5.1992 Ranska-Puola 300 000 katsojaa

Eniten katsotuin Jääkiekon MM 1992 Muiden Maiden ottelu: 10.5.1992 Tsekkoslovakia-Sveitsi 930 000 katsojaa

PTV:n Jääkiekon MM 1992 kokonaiskatsojaluvut 14 ottelua kohti: 7,974 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia yksittäistä PTV:n Jääkiekon MM 1992-ottelua kohti: 569 571 katsojaa

Vähiten katsotuin PTV:n Jääkiekon MM 1992-ottelu kaikkiaan: 6.5.1992 Jääkiekon MM 1992 Putoamisottelu Ranska-Puola 300 000 katsojaa

Eniten katsotuin PTV:n Jääkiekon MM 1992-ottelu kaikkiaan: 10.5.1992 Jääkiekon MM 1992 Loppuottelu Ruotsi-Suomi Miljoona katsojaa

Bonuksena todettakoon sen verran, että YLE:n näyttämät ottelut eli jälkilähetykset otteluista Tsekkoslovakia-Suomi ja Ruotsi-Suomi keräsivät 6.5.1992 ja 10.5.1992 Antero Viherkentän ja Juha Jokisen selostamana ja varsinkin Jokisen tapauksessa erittäin pitkän MM-kisojen selostajauran jäähyväisottelussa myöhäisillan ja yön lähetyksinä 101 000 katsojaa ja 194 000 katsojaa.

YLE näytti mahdollisesti näitä ohjelmia ennen vielä tai aikoi näyttää Puolivälierin Erikoisohjelman kisoista, mutta se saatettiin jo sisällyttää tuohon Tsekkoslovakia-Suomi-ottelun jälkilähetykseen ennen varsinaisen ottelun alkamista tai sitten sitä ei koskaan näytetty mitenkään koska omana ohjelmanaankin tullessa pitkälti Suomi-Kanada-ottelun jälkitunnelmiin ja vähän muihinkin matseihin keskittyen sen olisi pitänyt tulla tietenkin myöhäisillan omana lähetyksenään kuten nuo yllä olevat selkeämmät ottelut mainittiin ja selostajana siinäkin olisi toiminut Antero Vihekenttä.

Nuo YLE:n jälkilähetykset eivät yltäneet edes PTV:n ottelujen uusintalähetysten katsojalukuihin muuta kuin enintään niistä kenties yhteen sillä nekin olivat useimmiten erittäin korkealla tasolla kaikessa harvinaisuudessaan ja silloinkin vain Finaalin jälkilähetyksen osalta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1993 osalta PTV jatkoi tosiaan Jääkiekon MM-kisojen näyttämistä ja tällä kertaa YLE ei saanut näyttää edes Loppuottelua muuta kuin erittäin suolaiseen hintaan tapahtuma-aikaan jälleen kokonaisena myöhäisillan tai yön jälkilähetyksenä mitä YLE kyllä pitkään harkitsi, mutta lopulta kieltäytyi kun hintaluokka yhdestä ainoasta ottelusta kerta kaikkiaan tuntui olevan järjetöntä luokkaa vain yhden ainoankin ottelun osalta.

Eikä kyllä periaatteessa PTV:n omakaan yksittäisottelu maksanut sen vuoden kisoista sellaisenaan niinkään paljon tiettävästi kuin mitä PTV YLE:ltä pyysi ottelun sallimisesta laajemmallekin yleisölle.

Joka tapauksessa PTV näytti vuonna 1993 18 ottelua ja niiden katsojaluvuista puhuttaessa minulla oli aiemmin osin hieman virheellistäkin tietoa.

Tuolloin aiempien juttujen mukaan Suomi-Yhdysvallat oli vuonna 1993 katsotuin kuten tietenkin oli, mutta sen jälkeen väitin virheellisesti muka parhaiten katsotuimman ottelun keränneen sen jälkeen tuota äsken mainittua ottelua huomioimatta muka vain puoli miljoonaa katsojaa toiseksi parhaiten katsotuimman ottelun osalta ja loppujen katsojalukujen muka romahtaneen ja katsojien ihan todella kokonaisvaltaisesti paenneen muille kanaville kuten Eurosportille tai jättäneen kisat katsomatta Suomen tien päättyeessä jo kesken kisojen.

Ennen Suomen tunnettua ja vaikeaksi oikeastaan sisäisten ongelmiensa takia itse tehtyjä kisataivalta ainakin osin PTV:llä oli tietenkin valtava hehkutus ja teoreettista katsojakattoa oli kohotettu jonkin verran.

Suurimmillaan se oli hieman PTV:n mainospuheesta tai ihan oikeastikin laajennettujen kaapeliliittymien valossa Suomessa seurata PTV:tä 1,2-1,5 miljoonan katsojan kokonaiskatsojalukukatolla ja ihan äärimmillään ennen kisoja 1,7 miljoonan katsojan oletettavalla katsojakatolla vaikka useimmiten 1,2-1,5 miljoonan katsojan väliltä mainittiin myös luku 1,4 miljoonaa katsojaa.

Pienin mainittu katsojakatto oli noin 1,1 miljoonaa eli vähän enemmän kuin mitä vuonna 1992 oli ollut, mutta ei ihan hirveän paljoa enempää sillä tosiaan PTV oli kyllä laajentunut vuonna 1993 Suomessa edelliseen vuoteen nähden vaikkakin katvealueita oli vielä paljon eikä erityisen hyvää ollut kaikilla paikkakunnilla kuvanlaatukaan.

Lähinnä katsojakattoa kanavan osalta pidettiin silmällä kun oletettiin Suomen pelaavan taas Loppuottelussa johon ainakin ja ehkä jopa hyvässä lykyssä sitä ennenkin tulisi miljoona katsojaa tai parempikin katsojaluku.

Jonkin verran tietenkin mielenkiinto väsähti turnaukseen Suomen pelien päättyessä, mutta yllättävän hyvinäkin katsojaluvut silti pysyivät sellaisinaan odotusarvoissa ja osin katsojalukuja rumensi vain vähän useampien pelien televisiointi kuin vuotta aiemmin.

Tässä katsojalukuja jonka jälkeen mainitsen hieman vuoden 1994 vastaavaa tilannetta joskin en paljon kun ei tarkempia tietoja ole ollut kerta kaikkiaan saatavilla samalla tapaa kuin mitä nyt vihdoin ja viimein on ollut vuosista 1992 ja 1993 PTV:n osalta:

Jääkiekon MM PTV:ssä 1993

Jääkiekon MM 1993 Alkuerät

18.4.1993: Yhdysvallat-Tsekki 406 000 katsojaa

19.4.1993: Suomi-Ranska 686 000 katsojaa

20.4.1993: Suomi-Yhdysvallat 786 000 katsojaa

22.4.1993: Norja-Suomi 658 000 katsojaa

23.4.1993: Saksa-Suomi 686 000 katsojaa

24.4.1993: Venäjä-Ruotsi 728 000 katsojaa

25.4.1993: Suomi-Tsekki 504 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1993 Puolivälierät

27.4.1993: Ruotsi-Yhdysvallat 450 000 katsojaa

27.4.1993: Saksa-Venäjä 308 000 katsojaa

28.4.1993: Kanada-Suomi 630 000 katsojaa

28.4.1993: Tsekki-Italia 400 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1993 Putoamissarja

29.4.1993: Sveitsi-Ranska 304 000 katsojaa

29.4.1993: Norja-Itävalta 350 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1993 Välierät

30.4.1993: Ruotsi-Tsekki 364 000 katsojaa

30.4.1993: Venäjä-Kanada 392 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1993 Putoamisottelu

1.5.1993: Sveitsi-Norja 250 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1993 Pronssiottelu

1.5.1993: Tsekki-Kanada 448 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1993 Loppuottelu

2.5.1993: Ruotsi-Venäjä 500 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1993 Alkuerien kokonaiskatsojaluvut 7 ottelua kohti: 4,454 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia Jääkiekon MM 1993 Alkuerän ottelua kohti: 636 286 katsojaa

Vähiten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Alkuerän ottelu: 18.4.1993 Yhdysvallat-Tsekki 406 000 katsojaa

Eniten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Alkuerän ottelu: 20.4.1993 Suomi-Yhdysvallat 786 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1993 Puolivälierien kokonaiskatsojaluvut 4 ottelua kohti: 1,788 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia Jääkiekon MM 1993 Puolivälierien ottelua kohti: 447 000 katsojaa

Vähiten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Puolivälierien ottelu: 28.4.1993 Tsekki-Italia 400 000 katsojaa

Eniten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Puolivälierien ottelu: 28.4.1993 Kanada-Suomi 630 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1993 Putoamissarjan kokonaiskatsojaluvut 2 ottelua kohti: 650 000 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jääkiekon MM 1993 Putoamissarjan ottelua kohti: 325 000 katsojaa

Vähiten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Putoamissarjan ottelu: 29.4.1993 Sveitsi-Ranska 300 000 katsojaa

Eniten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Putoamissarjan ottelu: 29.4.1993 Norja-Itävalta 350 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1993 Putoamissarjan kokonaiskatsojaluvut 3 ottelua kohti kun Jääkiekon MM 1993 Putoamisottelu lasketaan mukaan: 900 000 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jääkiekon MM 1993 Putoamissarjan ottelua kohti kun Jääkiekon MM 1993 Putoamisottelu lasketaan mukaan: 300 000 katsojaa

Vähiten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Putoamissarjan ottelu kun Jääkiekon MM 1993 Putoamisottelu lasketaan mukaan: 1.5.1993 Sveitsi-Norja 250 000 katsojaa

Eniten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Putoamissarjan ottelu kun Jääkiekon MM 1993 Putoamisottelu lasketaan mukaan: 29.4.1993 Norja-Itävalta 350 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1993 Välierien kokonaiskatsojaluvut 2 ottelua kohti: 756 000 katsojaa

Keskimäärin katsojia Jääkiekon MM 1993 Välierien ottelua kohti: 378 000 katsojaa

Vähiten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Välierien ottelu: 30.4.1993 Ruotsi-Tsekki 364 000 katsojaa

Eniten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Välierien ottelu: 30.4.1993 Venäjä-Kanada 392 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1993 Suomen ottelujen kokonaiskatsojaluvut 6 ottelua kohti: 3,95 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia Jääkiekon MM 1993 Suomen ottelua kohti: 658 333 katsojaa

Vähiten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Suomen ottelu: 25.4.1993 Suomi-Tsekki 504 000 katsojaa

Eniten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Suomen ottelu: 20.4.1993 Suomi-Yhdysvallat 786 000 katsojaa

Jääkiekon MM 1993 Muiden Maiden ottelujen kokonaiskatsojaluvut 12 ottelua kohti: 4,9 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia Jääkiekon MM 1993 Muiden Maiden ottelua kohti: 408 333 katsojaa

Vähiten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Muiden Maiden ottelu: 1.5.1993 Sveitsi-Norja 250 000 katsojaa

Eniten katsotuin Jääkiekon MM 1993 Muiden Maiden ottelu: 24.4.1993 Venäjä-Ruotsi 728 000 katsojaa

PTV:n Jääkiekon MM 1993 kokonaiskatsojaluvut 18 ottelua kohti: 8,846 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia yksittäistä PTV:n Jääkiekon MM 1993-ottelua kohti: 491 444 katsojaa

Vähiten katsotuin PTV:n Jääkiekon MM 1993-ottelu kaikkiaan: 1.5.1993 Jääkiekon MM 1993 Putoamisottelu Sveitsi-Norja 250 000 katsojaa

Eniten katsotuin PTV:n Jääkiekon MM 1993-ottelu kaikkiaan: 20.4.1993 Jääkiekon MM 1993 Alkuerä Suomi-Yhdysvallat 786 000 katsojaa

Vuoden 1994 tilanteen kannalta on tosiaan todettava melkein kaikki asiat samalla tapaa kuin ennenkin valitettavasti tarkempien tietojen puuttuessa.

Eli PTV:n kokonaiskatsojaluvut olivat sen 10 miljoonaa katsojaa sinä vuonna ja keskimäärin 500 000 katsojaa kun 20 ottelua nähtiin kanavalla.

Joista 1,5-1,7 miljoonaa katsojaa tai jopa vielä vähän tätäkin enemmän aina melkein 2 miljoonaan katsojaan asti ollut määrä katsojia muodosti leijonanosan katsojista sinänsä parhaimpana eli Finaalina 8.5.1994 nähty Suomi-Kanada.

Se on vieläkin kautta aikojen katsotuin PTV:n ja kenties myös ihan nykyajan Nelosenkin ajan ohjelma vaikkakin Haluatko Miljonääriksi-ohjelma nykypäivän Nelosella ja myös etenkin nyt päättyneet Jalkapallon EM 2020 Karsintojen ratkaisuottelu Suomi-Liechtenstein etenkin katsojahuipullaan on erittäin lähellä tuota PTV:n katsojaennätystä.

PTV:n osalta kun tosiaan teoreettinen katsojakatto oli suurin piirtein sen 1,7 miljoonaa tai vähän sen yli ainakin ja enimmillään aivan vähän yli 2 miljoonaa katsojaa sen sanottiin olevan.

Se kaikki oli uskomattoman tuntuista kun vuoden 1992 Finaalin tapaan aivan jokainen koti tai taloyhtiö Suomessa tuntui mahdollisuuksiensa ja mahdottomuuksienkin mukaan olevan viritetty PTV-kanavalle tuolloin vuoden 1994 MM-kisojen Finaalia varten.

Homma tosiaan tuntui jopa vieläkin uskomattomammalta kuin mitä vielä pari vuotta aiemmin oli ollut jolloin vain juuri ja juuri sen miljoona katsojaa katsoi vastaavasti kisojen päätösottelua ylettyen siitä enimmilläänkin silloiseen katsojakattoon eli sinne lähes 1,2 miljoonaan katsojaan asti ja vuonna 1994 oli vuoden 1992 tapaan myös erittäin suuri joukko vielä baarikatsojia noiden muutoin olevienkin katsojalukujen päälle.

Siten teoriassa vuodeksi 1995 vielä kerran kisojen ollessa PTV:llä ja Suomen voittaessa maailmanmestaruuden kuten voitti onkin mielenkiintoista ajatella, että olisiko sittenkin ihan melko kovat juhlat kuitenkin silti saatu aikaan vaikka kaapelikanavasta puhuttiin?

Sinällään toki PTV:n kisat jäivätkin historiaan ja etenkin jälkimaailmalle vuoden 1993 kisojen osalta yllättävänkin hämäräperäisiksi häivytettynä.

Jo joitakin vuosia esimerkiksi erilaisissa MM-kisojen muisto-ohjelmissa on melkein kyllästymiseen asti muisteltu vuotta 1992 ja 1994 PTV:n kisoista puhuttaessa ja sitten häivytetty tai jätetty melkein olemattomiin toki sinällään aika oikeastikin huonon vuoden 1993 muistelu.

Muistelut ovat muutenkin tuntuneet aina keskittyneen noihin ihan ratkaisuihin vaikka on satunnaisesti näkynyt toki muistelussa muitakin osuuksia kuten kisauutistapahtumia jotka olivat kaiketi ja varsinkin vuoden 1992 kisoissa vielä PTV:llä ainoa tapa nähdä esimerkiksi Alkuerissä nyt edes vähän muitakin joukkueita kuvaruudussa.

Suomi-Kanada-ottelun osalta mikäli ottelu nähtiin uusintana niin sillä oli myös kaikkien aikojen korkein PTV:n MM-kisojen uusintalähetyksenkin katsojaluku mikä olisi ollut 1,070 miljoonaa katsojaa ja mitä muuten myös on toisinaan sanottu olleen vuoden 1992 MM-kisojen Finaalin eli Ruotsi-Suomi-ottelun yksi mahdollinen katsojaluvun kattoluku.

Toiseksi katsotuin ottelu vuoden 1994 Jääkiekon MM-kisojen osalta PTV:llä eli joko Pronssiottelu 8.5.1994 ottelijoina Ruotsi-Yhdysvallat tai toinen Välieristä 7.5.1994 eli mitä todennäköisimmin Suomi-Yhdysvallat, mutta myös mahdollisesti Ruotsi-Kanada kuitenkin erittäin pienellä todennäköisyydellä muodostivat toiseksi parhaiten katsotun ottelun katsojaluvultaan eli 895 000 katsojaa.

Vähiten katsottiin 6.5.1994 esitettyä Putoamisottelua eli Iso-Britannia-Norja jolla oli vain 175 000 katsojaa.

Bonuksena totean myös ihan lopuksi, että YLE:n näyttämän 8.5.1994 olleen Loppuottelun jälkilähetys ottelusta Suomi-Kanada keräsi sitä vielä jälkitunnelmana tai sitten nk. Suorana jännittämään 245 000 katsojan verran.

Siten YLE:n jälkilähetykset vuosina 1992 ja 1994 Jääkiekon MM:stä noina vuosina keräsivät kokonaisesti 540 000 katsojaa ja keskimäärin 180 000 katsojaa myöhäisiltaan tai yöhön ruutujen äärelle valvomaan.

Ja ei YLE:n jälkilähetyskään katsojaluvuissa tosiaan ihan enää niin ollut huono vuonna 1994 kuin vuoden 1992 vastaavat parikin lähetystä katsojaluvuiltaan kun se ainakin näillä näkymin voitti varmasti tuon Putoamisottelun eli Iso-Britannia-Norja-ottelun katsojaluvun ja on ehkä voinut voittaa myös jonkun muunkin huonosti katsotun ottelun katsojaluvun.
 
Viimeksi muokattu:

Pitkävedossa tänään

Päivän pelit:

  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
Kärpät vs Jukurit
  • 2.20
  • 3.80
  • 2.92
Tappara vs TPS
  • 1.76
  • 4.10
  • 4.00
Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös