Traagiset urheilijahahmot, elävänä tai kuolleena

  • 166 230
  • 130

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Kuulin pari viikkoa sitten Yleisradion Puhe-kanavalta (entinen Radio Peili) "Kiveen hakatut" -ohjelman, jonka aiheena oli vuoden 1984 Los Angelesin moukarinheiton kultamitalisti Juha Tiainen. Kiveen hakatut -ohjelma käsittelee menehtyneitten urheilijoiden elonpolkua.

Juha Tiainen suhtautui äärimmäisellä antaumuksella moukarinheittoon. Jopa liiankin vakavasti.

Los Angelesin olympiakullasta tuli Juha Tiaiselle raskas henkinen risti kannettavaksi. NL:n johdolla Euroopan itäblokin maat, Romaniaa ja Jugoslaviaa lukuun ottamatta, boikotoivat kisoja "Yhdysvaltain heikon turvallisuustilanteen" vuoksi. Tosiasiassa boikotti oli kuitenkin vastatoimi USA:n junailemalle vuoden 1980 Moskovan-kisojen boikotille.

Kiveen hakatut -ohjelmassa esitettiin Juha Tiaisen kultamitalihaastattelu, jossa mies sanoi kuin maansa myyneenä, että "en kuitenkaan ole maailman paras moukarinheittäjä". Hän ihaili suuresti neuvostoliittolaista ME-miestä Juri Sedyhiä.

Hän olisi halunnut haastaa nimen omaan Sedyhin. Voittoheitto kantoi 78,08 metriä, eikä sillä todennäköisesti oltaisi oltu edes palkintokorokkeella, mikäli itäblokin heittäjät olisivat olleet mukana. Tiainen ei juuri iloinnut rääppiäisluonteisen moukarikisan voitosta. Päinvastoin.

Uukuniemellä 1955 syntynyt Tiainen ei koskaan päässyt yli "ei-ansaitusta" olympiavoitostaan ja katkeroitui. Tiainen myös valmensi moukarinheittoa, mutta hän turhautui. Häntä harmitti raskaasti se, etteivät valmennettavat suhtautuneet lajiin samanlaisella verisellä intohimolla kuin Tiainen itse teki.

Palkkansa eteen Tiainen työskenteli poliisina, ja hoitikin tehtävänsä hyvin. Vapaa-ajalla alkoi kuitenkin kulua paljon alkoholia. Mukana oli tiettävästi myös lääkkeitä.

Kiveen hakatut -ohjelman mukaan Tiainen kuoli kesäpaikassaan Uukuniemellä 27.4. 2003. Hän oli tuolloin vasta 47-vuotias. Wikipedia tosin väittää hänen kuolleen kotonaan Lappeenrannassa.

Julkinen kuolinsyy oli virusperäinen keuhkokuume, mutta ainakin vahvasti välillisenä syynä olivat päihteet. Ne sortivat ilon itseltään kieltäneen Juha Tiaisen. Nyt hän lepää Parikkalaan vuonna 2005 liitetyn Uukuniemen hautausmaan mullassa.

Kiveen hakatut on toimittanut YLE:n urheilutoimittajakaksikko Jouko Vuolle ja Arto Teronen. YLE:n elävässä areenassa on nähtävissä tai kuultavissa Kiveen hakatut -ohjelmasarja. Listalta kuitenkin puuttuu jostakin syystä juuri Juha Tiainen.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Lähinnä tulee mieleen kolme tapausta:

Jani Lehtonen

Tarmo Uusivirta

Arto Tolsa oli myös traaginen kohtalo, joka ajautui peliuran jälkeen nopeasti pohjalle ja hautaan ennenaikaisesti.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tällaista ketjua ei voi olla ilman mainintaa Matti Nykäsestä. Vaikka Matti vielä (ainakin lähes) täysissä ruuminvoimissa onkin niin kyllähän tuo Matin elämä on ollut aika surullista katseltavaa vankilakeikkoineen ja kaikkine sekoiluineen. Ei tarvinne edes kirjoitella tähän Matin elämän vaiheista, lienee jo kaikkien tiedossa muutenkin?
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Mikko Ala-Leppilampi, 1970-luvun kestävyysmatkojen taistelija, jonka ennätysajoilla voitettaisiin nykyisin Kalevan Kisoissa pitemmät matkat käytännössä joka vuosi.

Mikko pääsi aitiopaikalta seuraamaan esimerkiksi Lasse Virenin Munchenin olympiakultaa, sillä hän itse oli 10:s tuossa Lassen voittamassa juoksussa. Veritankkausta Mikko sanoi kokeilleensa 4 kertaa ja kertoi sen parantaneen hänen 10 000 metrin tulostaan useita kymmeniä sekunteja.

Uran jälkeen alkoholi vei miestä. Elopainoa kertyi reilusti yli 100 kg ja hänen kauppamatkoillaan yleensä viina virtasi. Anekdoottina mainittakoon, että kerran Mikko asteli erääseen ravintolaan eräässä suomalaiskaupungissa ja siellä eräs fanaattinen urheilutietäjä kysyi, että mitkäs ne olivat Mikon 9 eri urheiluseuraa. Eihän Mikko enää aivan kaikkia edes itse muistanut ja urheilutietäjä sitten lateli listan ulkomuistista tulemaan, ja tästä 2000-luvun alun tapahtumasta Mikko oli kovin otettu.

Mikko Ala-Leppilampi kuoli pienen kolarin jälkimeiningeissä 62-vuotiaana v. 2005. Hän nousi kolarin jälkeen autosta ja ehti sanoa: "Ei käynyt kuinkaan", jonka jälkeen hänen viinanjuonnin heikentämä sydämensä antoi viimeisen lyöntinsä ja Mikko Ala-Leppilampi tuupertui helmikuisen Suomineidon syliin.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Kiitän vastauksista, mutta pyytäisin hieman enemmän sisältöjä viesteihin. Muuten tämäkin aihe päätyy Kierrätyskeskukseen listoja keräämään. Erkan linkittämä Materazzin viesti oli hienoa luettavaa. Wikipedia-linkit olivat muuten lähes tyhjää täynnä, etenkin Tare Uusivirran ja Jani Lehtosen kohdalla.

Taren kohtalon tunnen kyllä, mutta Jani Lehtosen kohtalo on auki. Tiesin, että Nikanderin tarina oli traaginen, mutta miksi ja millainen?

Naputelkaatten omin sanoin tarinoita, jos tunnette aiheen läheisesti. Linkit toki ovat tervetulleita, mutta niiden takana saisi tosiaan olla kunnolla sisälmystä.

EDIT: jahans, edistysaskelia otettiin ylläolevan viestin kirjoittamisen aikana monia, hatunnosto erityisesti Käyttäjänimettömälle
 

Setit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals
Itselleni tulee mieleen sekä helsinkiläisten että lahtelaisten suosikkipelaaja Tony Arima. Ei kovin häävi loppu hänelläkään.
Kiinnostaisi kuulla Ariman tarina vähän tarkemmin, kun on kumminkin jonkunsortin legenda Kalajoella päin.
 

jesse72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, MP, E. Frankfurt, hyvä MJE!
Kiinnostaisi kuulla Ariman tarina vähän tarkemmin, kun on kumminkin jonkunsortin legenda Kalajoella päin.

Oman käden kautta kuoli ja taisi olla pahoja ongelmia alkoholin kanssa. Nikander kuoli oman käden kautta poliisivankilassa.

Takavuosien maajoukkuemies ja lätkää olympiakisoissa 1980 lätkinyt Markku Hakulinen kärsi uransa jälkeen alkoholismista ja käveli junan alle 90-luvun alussa.

Olympiapainija Toni Hannula on sekoillut huumeiden kanssa ja seilannnut vankilan ja siviilin väliä, sai muutaman vuoden tuomion keväällä ryöstöstä ja pahoinpitelystä. Miehestä oli juttua julkisuudessa takavuosina kun hetken aikaa uskossa ja teki paluun painimolskille MM-tasolle ikämiehissä.

Nyrkkeilyn puolelta Mika Kihlströmin loppu oli traaginen. Kuoli tulipalossa omalla salillaan ja Tony Halme kertoo kirjassaan teon olleen tahalllinen, aasinsilta ja traagista se on ollut Tonin sekoilukin, mutta laskentaanko urheilijaksi..

Ulkomaan sankareista brassifutaaja Garrincha oli luku ja kirjoitustaidoton, joka menetti omaisuutensa uransa jälkeen. Viina virtasi jo uran aikana ja ennen pelejä miestä haettiin kapakoista ja bordelleista. Mies kuoli lopulta sillan alle rutiköyhänä alkoholistina 1983. Miehen tarinan voi lukea kirjasta, joka käsittelee brassifutista, mutta nimeä en tähän hätään muista.
 
Viimeksi muokattu:

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Miehen tarinan voi lukea kirjasta, joka käsittelee brassifutista, mutta nimeä en tähän hätään muista.
Futebol: brasilialainen elämäntapa. Kirjoittanut Alex Bellos. Hyvä kirja.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Kalevan Kisojen miesten Suomen mestaruutta ei ole helposti voitettu. Vuosien 1997-2007 keihäsmestarilistalta löytyy vain Aki Parviainen (1998-2003), Tero Pitkämäki (2004-2007) ja Sami Saksio (s. 1969). Tuo vuoden 1997 Kalevan kisojen mestari, Ateenan MM-kisojenkin osallistuja, nykynimeltään Sami Sax, on jo oikeudessakin tuomittu kätkemisrikoksista ja oululaiset ovatkin kuulleet hänestä jos jonkinmoista juttua erilaisiin hämärähommiin ja erinäisiin aineisiin liittyen. Itse näin hänet viime kesänä ja Sami Saxin isä siinä oli hoitamassa poikansa asioita ja kyllähän sitä näki koko yleisolemuksesta, että ei ole entisen keihäsmestarin elämä ollut viime aikoina sieltä parhaasta ja terveellisimmästä päästä.

Toivottavasti vielä ehtisi muuttaa suuntaansa, mutta epäilenpä kyllä, että liian syvällä jo lienee. Tosin, kun on on elossa, on toivoa.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Pakko mainita nyt jo kertaalleen esille tullut Tony Halme. Mies oli kuitenkin nuorison silmissä SE nyrkkeilijä, joka ensimmäiseksi mainittiin. Taidoista voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakin tulosta syntyi. Kovan uhon saattelemana päätyi lopulta eduskuntaan ja lähti sieltä sitten surullisen kuuluisalla tavalla. Eihän mies nyt maan povessa ole, eikä varsinaisesti täysin rappiollakaan, mutta surullunen tarina silti. Mies nousee erittäin vaatimattomista oloista painimaailman huipulle, suuriin elokuviin, piekseen aikansa kovimpia nimiä nyrkkeilyssä, kirjoittaa hyvin myyneitä kirjoja ja pääsee lopulta eduskuntaan. Sitten kaikki katoaa yhden sekoiluillan seurauksena ja mies kärsii nyt aivovauriosta kansanedustajan uran poisheittäneenä kansan vitsinä.

Mainitsemattomista kiekkoilijoista tulee mieleen Bryan Fogarty. Nuorena lähti ja mahdollisuuksia olisi ollut aivan kirkkaimmalle huipulle. NHL:ssäkin mies pelasi kohtuullisin tehoin, mutta lopulta uran loppu oli aikamoista alamäkeä.
http://www.jatkoaika.com/nhl.php?sivu=uutiset&id=997
 

Derby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NJ Devils
ja traagista se on ollut Tonin sekoilukin, mutta laskentaanko urheilijaksi..
Miksi ei laskettaisi jos kerta Killenkin laskit? Olihan Tony sentään raskaansarjan suomenmestari. Sekoilut siviilissä eivät laske arvoa urheilijana yhtään kuten ei Uusivirran tai Nykäsenkään kohdalla.
 

CyberBull

Jäsen
Suosikkijoukkue
F.C. Barcelona, TPS
Mainitsemattomista kiekkoilijoista tulee mieleen Bryan Fogarty. Nuorena lähti ja mahdollisuuksia olisi ollut aivan kirkkaimmalle huipulle. NHL:ssäkin mies pelasi kohtuullisin tehoin, mutta lopulta uran loppu oli aikamoista alamäkeä.
http://www.jatkoaika.com/nhl.php?sivu=uutiset&id=997

Tähän voisi vielä lisätä tämän muutaman vuoden takaisen jutun, jonka perusteella saa hyvän kuvan siitä minkälainen Bryan Fogarty ihmisenä oli. Jutun mukaan mies kärsi koko elämänsä pahasta ahdistuneisuushäiriöstä.

http://assets.espn.go.com/magazine/vol5no20fogarty.html
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Devilsissä ja Bluesissa yhteensä 87 NHL-matsia aikavälillä 2000-2004 pelannut Mike Danton lusii vielä lähes 2 vuotta seitsemän ja puolen vuoden tuomiostaan, jonka sai kun palkkasi murhamiehen päästämään agentistaan ilmat. Juttuun liittyy paljonkin hämärää, kuten linkitetty Wiki-artikkelikin mainitsee. Traagisuuden lopullinen aste ei ole siis tiedossa, mutta kaikesta huolimatta Dantonille toivoisi hyvää loppuelämää, kunhan ulos pääsee. Mies on kuitenkin vapautuessaan vasta kolmekymppinen.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Näitä kohtaloita on aivan liikaa. Yksi mieleenpainuva tapaus on italialainen pyöräilijä Marco Pantani. Hän kärsi masennuksesta viimeisinä vuosinaan ja käytti päihteitä. Kuoli hotellihuoneessaan kokaiinin yliannostukseen.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Hieman eri tavalla traaginen kohtalo on Juha Mieto. Mies ei koskaan voittanut mitään suurta. Kaikki varmasti muistavat Lake Placidin 0.01 sekunnin tappion Wassbergille ja muitakin epäonnisia tapauksia mahtuu Juhan uralle. Mm. puusukset vs. lasikuitusukset yms. Lisäksi hänen vaimonsa kuoli nuorena.

Miedon ura on vienyt nykyään eduskuntaan mutta silti hän on kuitenkin jollain tavalla tietynlainen ikoni häviäjälle. Onneksi Juha on onnistunut kääntämään asian voitoksi. Hieman tulee mieleen vaikkapa presidentti Risto Ryti. Hän oli myös tietyllä tavalla häviäjä, mutta kansan syvien rivien sydämissä suuri voittaja.
 

jesse72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, MP, E. Frankfurt, hyvä MJE!
Jääkiekon maailma kirjan mukaan ex-neuvostoliiton-pelaajista mm. Viktor Konovalenko, Aleksandr Almetov ja Veniam Aleksandrov täyttivät uran jälkeisen tyhjiön viinalla, joka johti kuolemaan ennen aikojaan.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Traagisia kohtaloita urheilukentillä, etenkin jalkapallokentillä on tapahtunut viime vuosina muutamia. Marc-Vivien Foe, Miklos Feher ja Antonio Puerta saivat kesken ottelun sairaskohtauksen, josta eivät selvinneet hengissä. Nuoria pelaajia, jotka lähtivät niin sanotusti suorilta jaloilta ja yllättäin. Olkoonkin, että taustalla saattoi olla synnynnäistä sydänvikaa tms.

Autourheilun puolelta muistuu mieleen Henri Toivonen, joka alta kolmekymppisenä kuoli Korsikan Rallissa auton pudottua rotkoon traagisin seurauksin.

Formula ykkösissä Ayrton Sennan tapauksen tietävät kaikki lajia vähänkin seuranneet. Mutta kannattaa mainita myös ranskalainen Didier Pironi, joka vuonna 1982 ajoi vakavan kolarin kauden loppupuolella Hockenheimissa ja tämä tasoitti Keke Rosbergille tien maailmanmestariksi. Pironi jatkoi kilpauraansa avomeriveneilyn parissa, mutta joutui tässäkin lajissa pahaan onnettomuuteen, jonka seurauksena kuoli vuonna 1987.
 
Viimeksi muokattu:

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Formula ykkösissä Ayrton Sennan tapauksen tietävät kaikki lajia vähänkin seuranneet.

Samaisena Imolan kisaviikonloppunahan 1994 kuoli myös itävaltalainen Simtek-kuljettaja Roland Ratzenberger. Tämä usein jää mainitsematta, vaikka yhtä arvokas kai hänenkin henkensä oli kuin Sennan.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Traagisia kohtaloita urheilukentillä, etenkin jalkapallokentillä on tapahtunut viime vuosina muutamia. Marc-Vivien Foe, Miklos Feher ja Antonio Puerta saivat kesken ottelun sairaskohtauksen, josta eivät selvinneet hengissä. Nuoria pelaajia, jotka lähtivät niin sanotusti suorilta jaloilta ja yllättäin. Olkoonkin, että taustalla saattoi olla synnynnäistä sydänvikaa tms.
Jääkiekon puolella vastaavanlaisia on sattunut myös, viimeisimmässä tosin oli hieman itseaiheutettuakin mukana... Moni muistaa myös esimerkiksi Sergei Zholtokin tapauksen.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Porilaisesta futiksesta tulee ekana mieleen Jorma "Piki" Heinonen, jolla oli kohtuu paljon taitoa, mutta surullisesti pallonhallinta aivan eritasolla kuin elämänhallinta. Piki taisi olla viimeiset vuotensa asunnoton, ainakin kylpyhuone löytyi ravintolan vessasta, jossa mies ajoi partansa. Toinen saman aikakauden sankari oli Jarmo "Tenu" Alatensiö, joka tragikoomista kyllä, koitti ensi alkuun pitää Pikiä kiinni normaalielämässä, kunnes luisui itsekin alkoholismiin. Tenusta en tiedä kuinka paljon urheilu-ura kärsi viinanjuonnista, mutta Pikillä olisi ollut mahdollisuuksia huomattavasti korkeammalle tasolle kuin pelkäksi max. keskitason liigapelaajaksi.

Kiekon puolella Porista löytyy montakin tapausta, jossa ihan näyttävä ura tuli rakennettua, mutta viinan kanssa vähempi läträäminen olisi vienyt huomattavasti pidemmälle. Jätetään nyt nämä kaverit nimeltä mainitsemalta, kun elävät kuitenkin ihan kunniallista siviilielämää nykyään.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Tolsan lyhyt historia

Arto Tolsa oli myös traaginen kohtalo, joka ajautui peliuran jälkeen nopeasti pohjalle ja hautaan ennenaikaisesti.

Arto Tolsa syntyi köyhiin oloihin Kotkassa 9. elokuuta 1945 ja kuoli kotikaupungissaan 30. maaliskuuta 1989.

Tolsa loi hienon ammattilaisuran Belgiassa Beerschottin (Karhunpotku) joukkueessa vuosina 1969-1979. Suomessa pelatessaan hän oli vanhan mallin keskushyökkääjä, mutta Belgiassa hänet komennettiin pelaamaan liberona eli alimpana puolustajana "paitsioansan isänä".

Tolsa on eittämättä kaikkien aikojen paras kotkalainen jalkapalloilija. Hän oli hyvin taitava ja erään rankingin mukaan kaikkien aikojen toiseksi paras ulkomaalainen pelaaja Belgian pääsarjassa. Hän sai kuitenkin liikanimen "Nitro-Arto" siitä hyvästä, että saattoi tehdä kardinaalimunauksia alimpana pelaajana. Muun muassa Palloliiton juhlaottelussa Länsi-Saksa voitti Suomen 1-0 juuri Tolsan munauksen jälkeen tehdyllä maalilla.

Tuohon aikaan ammattilaisfutikseen kuului keskeisesti alkoholi ja rankat huvit. Tolsa lähti lopullisesti viinaksien kelkkaan Belgiassa. Kun ammattilaisura Belgiassa oli ohi, paluu Kotkan pieniin piireihin oli Tolsalle sellainen isku, että alkoholi alkoi kaivaa maata Tolsan jalkojen alta yhä enemmän ja enemmän. Eteen tuli myös avioero. Kotkassa myös kateudella oli vaikutusta Tolsan katkeroitumiseen.

Siviiliammattina hänellä oli alun perin nosturinkäyttäjän työ Kotkan satamassa. Suomeen paluun jälkeen hän sai (kenties) suojatyön Kotkan liikuntavirastosta venepaikkojen jakajana. Työn sisältö ja vaatimukset eivät olleet linjassa Tolsan kykyjen kanssa. Katkeroituminen lisääntyi edelleen. Korkki pysyi hukassa.

Tolsalle oltiin junailemassa urheilijaeläkettä. Tolsa ei itse tiennyt asiasta, sillä ajateltiin, että mikäli Tolsa saa kuulla urheilijaeläkkeen hakemisesta ja sitten pettyisi kielteiseen päätökseen, olisi taakka liian raskas. Mitä ilmeisimmin Tolsa olisikin saanut eläkkeen, mutta hän ehti murhata itsensä tietämättä urheilueläkeasiasta yhtään mitään.

On spekuloitu, että Tolsa olisi ehkä vielä noussut suosta urheilijaeläkkeen avulla. Tämä seikka vielä pahentaa asian traagisuutta.

Siitä, miten Tolsa sitten lopetti päivänsä, ei ole julkista tietoa. Asiasta ei haluta puhua. Joka tapauksessa hänet haudattiin äitivainajansa viereen Kotkaan. Hän kuoli 43-vuotiaana 30. maaliskuuta 1989.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös