Olen seurannut liigakiekkoa aktiivisesti noin vuodesta 1992. JYP (HT) on ollut itselleni suosikkiseura liigatasolla niin kauan kuin muistan. Jottei todellisuus unohtuisi, se todellinen suosikkiseurani on toki pelannut lähinnä 4. divisioonaa. Vuonna 1989 tuli seurattua ihmeellä kaukaisen (20 km) JyP HT:n otteita mystistä TPS:aa vastaan, jossa kynäilivät myyttinen Mal Davis sekä lukemattomat maajoukkuemiehet vilandereineen ja narvanmaineen. Noiden vuosien jälkeen paljon on tapahtunut.
Itselleni Turun Palloseura ei ole ollut mörkö alkukokemukseni tappiosta huolimatta. Vuonna 2000 veljeni järjesti tilaisuuden väijymään välieräottelua HIFK:a vastaan. Tuolloin toivoin kotijoukkueen voittoa, mutta kaikkineensa ottelutapahtumasta jäi mieleen väljähtynyt tunne (lopputulos siis 4-5). Veljeni kommentoi, ettei hän näkemissään Turun otteluissa ollut ainakaan parempaa "tunnelmaa" havainnut. Tunnelmalla en siis tarkoita pelkkää meteliä pelin ollessa käynnissä, vaan yleistä ilmapiiriä hallilla. Myös pysäköimisestä hallin lähelle joutui maksamaan muistaakseni noin 10-20 markkaa ja ajattelinkin, että tähän palveluun kuuluu asiallinen liikenteenohjaus autojen purkautuessa pois P-alueelta (ennen kaikkea siksi, koska en ollut moista Jyväskylässä vielä kokenut). Mitä vielä! Suijailu oli nykyään jo totutuksi tulluttua pujottelua. Mieleeni tuli ajatus kyniä rahat pois tyhmiltä. Nykyäänkään eivät Tampereella sentään kehtaa maksua pyytää tuosta kaaoksesta.
Pitkien epäolennaisuuksien jälkeen pääsen seuraavaan väitteeseen: Turku ei ole varsinaisesti jääkiekkokaupunki. Toki TPS- ja TuTo-kiekolla on pitkät perinteet, mutta varsinainen lajikiinnostus on ollut vähäistä. Vertailukohdaksi soveltuvan Tampereen osalta ei aivan vastaavaa ryytymistä ole havaittavissa. Tampereella liigakiekkoilun tila ei romahtanut samaan tapaan kuin Turussa lihavien vuosien kadottua. Niin Ilves kuin Tapparakin pitivät pintansa yleisön silmissä huolimatta karsintakurimuksesta. Ilves on puskenut päätään keskimäärin keskikastiin (sijat 6-9) jo vuosikymmenen saavuttaen kyseisellä aikavälillä yhden hopean ja yhden pronssin. Tapparan saavutukset kalpenevat viimeisen 10 vuoden aika-akselilla selkeästi TPS:n vastaaviin nähden, mutta vuosia 2000-2003 seuranneesta alentuneesta menestyksestä huolimatta yleisömäärät ovat pysyneet keskimäärin hyvällä tasolla.
Turun hallissa saa nautittua olutta ja pöperöä mitä moninaisimmissa tiloissa, mutta jostain syystä hallissa ei hengi aito kiinnostus liigakiekkoa kohtaan. Jos olen väärässä, niin korjatkaa toki. Olen silloin tällöin uteliaisuudesta kurkkaillut Jatkoajan TPS-osiota, mutta "alemmustilan" syytä ei ole kyetty kunnolla selittämään. Onko palstalaisilla realistisia visioita siitä, mihin turkulainen edustustason kiekkoilu on menossa? Toisin sanoen, onko Palloseurasta tuleva menestystarina lähitulevaisuudessa, vai on näköpiirissä aikaisempaa tasaisempi kamppailu TuTon kanssa SM-Liigan mahdollisesti avatessa oveaan raotusta enemmän?
TPS on edelleen yhtä halpa ja heikko kuin ennen kauttakin, ei siltä voi edes odottaa mitään tämän parempaa. Pakko sitä on markkinoida taistelevana jne. eihän ne voi sanoa että: "Tervetuloa katsomaan halpaa ja paskaa joukkuetta!"
Halpa? Aikaisempiin vuosiin nähden TPS-miehiestö on varmasti halpa, mutta seuraavassa ovat SM-Liigassa keskitason pelaajabudjetteihin laskemani seurat, joiden pelaajabudjetti on noin 1,5 ja 1,8 miljoonan euron välillä: Tappara, JYP, Ilves, Lukko, TPS, Ässät ja HPK. Alle tämän kauden TPS-ryhmän jää vain kourallinen porukkaa. Kun TPS:n pelaajalistaa katsoo, niin ei se mitään mutasarjaa vaikuttaisi olevan. Toisaalta ns. nimiin nähden TPS on ollut jo vuodesta 2004 pari pykälään alempana sarjataulukossa kuin mihin pelkkä nimiluettelo olisi antanut myöten.