Hyvä juttu Yleltä. Olen vähän kytännyt tästä artikkelista keskustelua Jatkiksesta, mutta toistaiseksi Nosebleedin viesti on ainoa jonka olen nähnyt. Kirjoitetaan omat ajatukset sitten tänne.Osallistujat kertovat tosi-tv:n nurjasta puolesta: huutoitkua mikrofoniin ja kehotus seksin harrastamiseen
Yle haastatteli 36 tosi-tv-osallistujaa kolmesta ohjelmaformaatista. Selvitimme, miten osallistujia kohdellaan Temptation Island Suomessa, Big Brother Suomessa ja Au pairit -ohjelmassa.yle.fi
Eevis, Milla, Tarina (nykyään Arion Rau) ja muut vanhat asukit kertovat BBn julkisuuden kääntöpuolesta ja sopimuksista. Jutussa myös muiden tosi-tv-ohjelmien kuten Temppareiden osallistujia.
Onhan tuo varsin irvokasta, että ylivoimainen enemmistö suomalaisista on huolestunut lisääntyneistä mielenterveysongelmista ja jos tavalliselta kadun tallaajalta kysytään että pitäisikö asialle tehdä jotain, niin uskallan väittää että moni sanoisi kyllä. Tämän jälkeen nämä tavalliset kadun tallaajat menevät kotiinsa, istahtavat sohvalle mäyskyttämään popcornia ja lyödään hyvällä mielellä Tempparit tulille. Parhaimmat vielä lähettävät jakson jälkeen sosiaalisen median kanavissa jotain nimettömiä vittuiluviestejä ohjelman hahmoille.
Mira Aholan tapaus sai varmasti viimeisimmätkin katsojat heränneeksi siihen, että se on melkkoinen ryöpytys mitä tv-viihteen tekemiseksi tavallisten kisailijoiden kustannuksella tehdään. Jos ymmärsin oikein, niin surullisen kuuluisalla Miran ja Valton kaudella pariskunta olisi halunnut jättää leikin kesken, mutta ongelmaksi tuli se että leikin oli jo keskeyttänyt yksi pari ja varaparikin oli käynyt poistumassa estradilta. Sen vuoksi pariskunta pakotettiin jatkamaan ohjelmassa.
Sen verran tv-tuotantokin oli herännyt Miran tapauksesta, että kun viime syksynä töllöstä tuli Kainuussa kuvattu TIS-kausi, Ilta-Sanomat (joka kuuluu ohjelman kanssa samaan mediayhtiöön) teki tuotannosta vuosisadan valkopesujutun. Erityisen hauska yksityiskohta tuossa jutussa on se, että siinä kerrotaan miten tuotantoyhtiö on hankkinut paikalle "vain ja ainoastaan kilpailijoiden puolelle" julkisuudesta tutun psykologin, joka hänkin jaksaa hehkuttaa miten hyvin ohjelmaan osallistuvia kohdellaan. Vaikka kyseessä on julkisuudesta tuttu psykologi, hän ei silti halua tulla julki omalla nimellään. Tästä voinee jokainen vetää omia johtopäätöksiä.
Keskustelu ohjelman kuvauksiin osallistumisesta on varmasti vähentänyt hakua ohjelmiin. Tämän pystyy näkemään jo siitä, että esimerkiksi Temppareissa alkaa olla sellaisia pariskuntia, jotka eivät "kuulu" ohjelmaan. En halua puhua nimillä, mutta jotkut ohjelman viimeaikaisista pariskunnista ovat olleet sellaisia, että heidät olisi naurettu ulos castingista ensimmäisillä kausilla. Tähän päälle vanhojen parien kierrättäminen, niin kyllähän se kertoo viestiään siitä, että ohjelmaan ei tahdo olla tunkua.
Olen joskus ihmetellyt sitä, että miten helvetissä niin monet ohjelmat sponsoroivat Temppareita ja tuotesijoittelua vilahtaa joka välissä. Mikäli minulla olisi oma firma, en haluaisi sitä missään nimessä liitettäväksi näihin ohjelmiin. Tämäkin on ehkä osaltaan yksi nykyisen aikakauden merkki, että yritykset tykkäävät nostattaa Linkkareissa ja muissa some-alustoissa omaa yhteiskuntavastuutaan, mutta sitten samaan aikaan sponsoroidaan ohjelmaa joka tekee viihdettä nuorison meilenterveyden kustannuksella. Jos joku toimittaja lukee tätä viestiä, niin laittakaapa joskus Mira Ahola ja Subwayn johtoa saman pöydän ääreen. Tässä pöydässä molemmat osapuolet voisivat kertoa mitä he ovat saaneet Temppareihin osallistumisesta.
En vielä lukenut ihan kokonaan varsin kattavaa Ylen juttua, mutta täytyy se plärätä läpi. Hyvä homma vaan, että tästä aiheesta syntyy viimeinkin enemmän keskustelua ja mielellään puolueetonta sellaista. Ilta-Sanomien omat julkisuuskuvaa kiillottavista artikkeleista ei voi edes puhua tässä yhteydessä.