TOP-5 tapoja, joilla ala-asteikäisenä saattoi saada/tienata rahaa:
1. pyytää isältä tai äidiltä (helpoin ja yleisin tapa, mutta myös tylsin. Meillä ei ollut koskaan käytössä viikkorahaa, tai sellaista systeemiä missä vaikka huoneen siivoaminen olisi palkittu rahalla.)
2. pullojen kerääminen (ikinä ollut edes nähnyt niin paljon rahaa kuin Tommolansalmen juhannusjuhlien jälkeen tien vierestä kerätyistä pulloista sai!)
3. kaupan ostoskärryjen palauttaminen (tätä ei moni tiedä/muista, mutta ainakin Kouvolan Eka-marketissa oli ennen panttien/polettien kärryihin laittamista joku sellainen leimasysteemi. Ihan tarkkaan en muista enää itsekään, mutta kun vei kärryt paikalleen, niin sai 10 pennin arvoisen leiman lappuun tai jotain sinne päin. Ja sitten sitä lappua pystyi käyttämään maksuvälineenä kassalla. Mehän sitten saatettiin ketätä montakin tuollaista lappua täyteen, kun ihmiset jättivät kärryjä mm. parkkipaikalle marketin katolla.)
4. joulukuusien myynti (sesonki oli lyhyt, mutta tuottoisa. Isän kanssa yhdessä kaadettu ja haettu kuuset ja minulla sitten myyntivastuu. Varmaan 20 mk oli tyypillinen hinta kuusille, mutta osa naapureista tinki aina ylöspäin ja saattoi maksaa jopa 50 markkaa.)
5. virpominen (vähän sama kuin yllä, oli mahdollista vain kerran vuodessa. Koko päivä kierrettiin lähikatuja. Väkisinkin tuli suklaan lisäksi vastaan myös sellaisia taloja, missä ei oltu varauduttu virpojiin ja antoivat sitten rahapalkan. Tosin tähän aikaanhan se taisi mennä niin, että ensin käytiin virpomassa ja erillisellä kerralla sitten perimässä palkkio.)
Bubbling under: nimppari- ja synttärilahjarahat mielikuvituksettomilta sukulaisilta, korkotulot (siis pankit oikeasti maksoivat ihan oikeata korkoa tavallisille lasten säästötileillekin) + jostain kuutos-seikaluokkalaisesta alkaen nuorempien kavereiden huijaamisella saadut rahat.