Tilastojen laskennasta

  • 11 650
  • 52

VTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kun en etsimällä löytänyt tarvitsemaani tietoa niin avaan ketjun. Etukäteen jo pahoittelut, jos asia löytyykin jo täältä (eli minä olen huono etsijä). Siis asiaan...

Miten lasketaan yli- ja alivoimatilastot? Olen kuvitellut asian tietäväni, mutta laskujeni perusteella en voi olla oikeassa.

Olen kuvitellut, että ylivoimaksi lasketaan aina se kun vastustaja saa jäähyn. Ja alivoimaksi puolestaan se kun itse joutuu jäähylle. Onko näin vai otetaanko tilastoinnissa kuitenkin huomioon esim. jäähyjen yhtäaikaisuus?

Eli kuvitellaan ottelu, jossa molemmat joukkueet saavat tasan yhden jäähyn ja senkin samaan aikaan. Onko tällöin niin, että kummallakaan joukkueella ei ole ottelussa ollut yli- eikä alivoimaa? Vai onko niin, että molemmilla on ollut yksi ylivoima ja yksi alivoima?

Jos joku osaisi sanoa täsmälleen miten po. asian tilastolaskut oikein hoidetaan niin olisin todella kiitollinen. Mikäli laskuissa on muutakin huomioitavaa niin kerro toki kaikki!
 

Olkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 20-21
Ylivoimaa on se aika, minkä joukkue pelaa miesylivoimalla. Alivoima taas päin vastoin. Tuo kuvaamasi tilanne samanaikaisista jäähyistä, merkitään tilastoihin tv.=(tasavajaa). Näin siis, jos pelataan 4 vs.4, tai 3 vs. 3. Niissä samanaikaisissa jäähyissä, joissa jatketaan peliä 5 vs. 5, ei tilastomerkintöihin tule mitään mainintaa.
 

Lare

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Jo käsitteet ylivoima ja alivoima itsessään kertovat, että tällöin asetelma on sellainen, että tällöin toisella on "enemmän voimaa" kuin toisella, eli tilanne on epätasapainoinen. Jos molemmilla on pelaaja jäähyllä ja molemmilla on siten neljä kenttäpelaajaa, on tilanne tällöin tasapainoinen, eikä kummallakaan ole siten yli- eikä alivoimaa.
 

VTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Eli niinkuin ajattelin. Otetaan pari esimerkkiä:

Kärpät on tilastojen mukaan pelannut 268 kpl ylivoima-peliä (SM-liigan tilastosivujen mukaan). Itse laskin päivällä (SM-liigan otteluraporttien pohjalta), että Kärppien peleissä on vastustajalle puhallettu 267 jäähyä (kakkosta tai vitosta). Siis yhteensä 267 kpl! Tuon yhden heiton ymmärrän hyvin, mutta onko nyt siis niin, että kun Kärppien vastustajalle on puhallettu jäähy, Kärppämies ei kertaakaan ole joutunut samaan aikaan jäähylle? Sillä sitähän tuon on pakko tarkoittaa.

Kärppämies on joutunut jäähylle 236 kertaa kauden aikana (SM-liigan otteluraporteista itse laskettu). SM-liigan tilastosivun mukaan Kärpät on pelannut 217 kpl alivoimapelejä. Eli parikymmentä kertaa on käynyt niin, että Kärppien saadessa jäähyn, vastustajakin on joutunut jäähylle. Eli vaikuttais olevan OK.

Kun edelläolevia tietoja vertaillaan niin herää kysymys, kumpi on väärin? Kaiken käytettävissä olevan järkeni mukaan, tasavajaat pitäisi näkyä molemmissa tilastoissa.

Laskin tietysti vielä Jokereiden tilastot. SM-lligan mukaan Jokerit on pelannut 190 yv-peliä - mun laskut osoittavat, että vastustajalle on Jokereita vastaan vihelletty 205 kpl jäähyjä. Eli noin 15 kertaa kyseessä on ollut tasavajaa.

SM-liigan tilastojen mukaan Jokereilla on ollut 232 alivoimapeliä. Mun laskujen mukaan Jokereille on vihelletty 224 kakkosta tai vitosta tällä kaudella! Eli eipä ihme, että Doug on suuttunut kun oma joukkue joutuu pelaamaan enemmän alivoimaa kuin sitä edes vihelletään!

Kysyn siis vielä kerran, että miten alivoimat ja ylivoimat oikein lasketaan.
 

odwaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kepa ja Pena
Mutta esim. vitosesta voi tulla kaksi av:ta, eikö? Eli jos A ottaa vitosen, sitten B ottaa minuutin päästä kakkosen, mutta pääsee taas lopuksi yv:lle. Ja toisaalta yhden jäähyn aikana voi tehdä monta maalia. Nehän vääristää hieman tilastoja, kun lasketaan yv-kerrat. Oikein tulos tulisi yv-ajan ja maalien suhteesta.
 

scud9

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AFC Wimbledon
Jos VTSn laskennat täsmäävät, jota en nyt epäilekkään, ei tuo jäähyjen ero ole nytten aivan älytön. Kärpät on siis saanut 30ssä pelissä 237 jäähyä, joka tarkoittaa peruskoulunkin matemaatikalla 8 jäähyä pelissä. Vastaavasti 267/30 on 9 jäähyä pelissä eli eroa on 1 jäähy ottelua kohden. Sitä en myöskään käsitä, miten tasajäähyt ei mene tasan. Eli miksi 237 jäähyä on 218 av peliä, mutta 267 on 268. Eikö 267 pitäisi silloin olla 248, jos yhdeksäntoista kertaa ollaan oltu yhtäaikaa jäähyllä.
Onko Veikkaaja hakenut irtonumeromyyntiä ja luovuttanut Dougille haastattelun yhteydessä lehdessä mainitut numerot ja saanut raflaavan etusivujutun? Onko Doug laskenut amerikkalaisen koulutusjärjestelmän läpikäyneenä päin helvettiä?
Jos takana on SM-liiga, niin haluaisin todellakin tietää myös edellisten viiden vuoden tilastot, koska persetuntumalta minusta on aina tuntunut, että Kärpät sai aina peleissä enenmän jäähyjä kuin vastustaja, vaikka Kärpillä oli tilastoissa vähiten jäähyminuutteja. Ja myös sen, miten vitulla nää luvut on laskettu, kun ei tää mee järkeen...
 

VTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Hyvä scud9 - olet eka joka tajusi asian! Tai ainakin olet ensimmäinen, joka asiasta kertoo. Koko päivän olen odottanut, että jotain kantaa otettas. Näillä palstoilla kyllä huudetaan useammassakin ketjussa tuon Veikkaajan esittämän "faktatilaston" perusteella kaikenlaista pullshittii, mutta itse fakta ei kiinnostakaan ketään.

- Mercuryn - linkin takaa vasta mielenkiintoista löytyikin: Kärpillä onkin 292 kpl ylivoimia? Eli tuommoinen 25 enemmän kuin SM-liigan kaikille näkyvissä tilastoissa? Alivoimia puolestaan onkin sitten se määrä, johon itsekin suurin piirtein pääsin. Kärpillä on siis laskennallisesti (mitä vihtua tuo sitten tarkoittaneekin) 25 kpl enemmän ylivoimia kuin vastustajalle puhalletaan jäähyjä? Filmaako Kärppäpelaajat siis paremmin kuin etelän jalkapalloilijat? Pelaako ne ylivoimaa silloinkin kun kukaan ei oo jähyllä? No toisaalta, tuon tilaston perusteella alivoimaa pelataan aina vain silloin kun joudutaan jäähylle. Joka tietysti, näin Kärppä-fanina, tuntuukin yhteenvedettynä oikeudenmukaiselta :)

Onhan se nyt kumma, ettei kukaan mukamas oikeasti tiedä miten nämä yli- ja alivoimat oikein lasketaan. Pistäisin Loikkasen akan pojalle postia, mutta aiempien kokemusteni mukaan, se on turhaa. SM-liigan tilastojen laskenta lienee salatiedettä, josta rahvaan ei tartte mitään ymmärtää eikä tietää. Ja siltähän se tuntuukin, että eipä tuolla oikeellisuudella ole paljon väliä - ei siitä kukaan mitään tajua.

Mutta ihan kiva, että jonkinlaisia tilastoja löytyy sieltä täältä. Ja ihan kiva on sekin, että kaikki poikkevat toisistaan. Ja kun ne esittää tämmöisille keskimääräistä tyhmemmille kavereille niin nehän menee täydestä kuin väärä raha. Ja saavat aikaan "keskustelua" jota seuratessa ei itkukaan ole kaukana.

Raatokin on jo ehtinyt kommentoida tätä asiaa "yleisesti tiedettynä faktana". Ja Summasenhan ei tartte (tätäkään) asiaa pahemmin perustella - "faktahan" on maan (ehkäpä) arvostetuimman urheilulehden pääkirjoituksessa.

Ja entäs Rantasen Vesa? "Kärpillä on siis ollut 53 kertaa useammin yli- kuin alivoimatilanne... HIFK:lla lukema on -46: eroa Kärppiin 99 ylivoimatilannetta". Missä ihmeessa sinä Vesa olit kun lehtimieskoulutuksessa tilastotieteen peruskurssia käytiin? Kahviossa nauramassa ja ilkkumassa, että mihin tuotakin hölöpaska-ainetta tarvitaan?

On tämä säälittävää touhua. "Suomen kansallispeli", niinkuin Tami joka yhteydessä väärin sanoo, on tilastoinnin puolesta ainakin valovuoden päässä asiallisesta tasosta. Kymmenisen vuotta taaksepäin tein pesäpallosta (joka siis on se kansallispeli) hieman tilastoanalyysiä ja siellä oli asiat silloin jo huomattavasti paremmalla tolalla. Tiiä sitten onko sekin vajonnut sopupelien myötä samalle tasolle.

Mutta ei mitään - näillä mennään sano hiihtäjä kun tiputuksessa makas.
 

JV

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
VTS kirjoitti:
Onhan se nyt kumma, ettei kukaan mukamas oikeasti tiedä miten nämä yli- ja alivoimat oikein lasketaan.

Ja kun sillä nyt ei vain ole mitään merkitystä miten AV/YV tilanteet lasketaan. Jos aletaan tuomarilinjaa kommentoimaan niin ainoa oikea tapa lienee vertailla saatujen jäähyjen määrää. Laskin pikaisesti (execlin avulla) piruuttani SM-liigan jäähytilastoista Kärppien , HIFK ja Jokereitten saamat 2,5 ja 25 minuuttiset kappaleittain. Majesky, Hrdina, Vandenbusche ja Seppänen on huomioitu. 10 ja 20 minuuttiset jätin huomioimatta, jotta mussutuksista päästiin eroon. 2+10 ja 5+20:t tulevat mukaan tuon pienemmän ragaistuksen mukana. Tulokset:

1. HIFK 274 + 2 +2 = 278 kpl/29 peliä (8,67 per ottelu)
2. Kärpät 230 + 1 + 0 = 231 / 30 (7.70)
3. Jokerit 215 +2 +1 = 218 / 28 (7.79)

Eli Jokerit ja Kärpät saavat määrällisesti yhtä paljon jäähyjä ottelua kohti. Vertailun vuoksi mukana ollut HIFK saa selkeästi enemmän, mutta se ei ole ihme kun joukkueen peli on sekasin.

Ainoa johtopäätös joka voidaan suoraan tehdä on, että menestyvä joukkue saa _keskimäärin_ vähemmän jäähyjä kuin huonosti pelaava :). Mitään uutta ei siis asiassa ole.

Villakoiran ydin onkin siinä että miten Kärppien ja Jokerien jäähyt jakautuisivat vaikkapa sadan ottelun sarjassa. Mutta kun sellaista ei tulla samoilla joukkueilla näkemään. Neljän keskinäisen runkosarjapelin perusteella ei päätelmiä voi tehdä.
 

AnFa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Ja vähän lisää pureskeltavaa..

Pari kysymystä tämän iltaisen Ilves-Jokerit pelin ylivoimien tilastoinnista:

6.48 Jokerit Marko Tuulola Koukkaaminen 2min
6.48 Jokerit Kim Strömberg Joukkuerangaistus 2min

8.15 Radek Duda 2-0 (Kristian Kudroc, Mikko Peltola) YV

Merkittiinkö tästä nyt Ilvekselle yksi vai kaksi ylivoimaa? Entä jos maalia ei olisi tullut?


57.58 Jokerit Ari Ahonen Huitominen 2min

59.48 Toni Koivisto 6-2 (Pasi Määttänen) YV,SR
59.56 Pasi Määttänen 7-2 (Perttu Lindgren) YV

Merkittiinkö tästä nyt niin et Ilves teki kaksi maalia (yhden) ylivoiman aikana? Vai kenties jotain muuta?


Itse olen sitä mieltä et tämä maali/jäähyjen määrä -tilasto ei anna oikeaa kuvaa (suuntaa tietty) yli/alivoiman tehokkuudesta. Voisi paremminkin tilastoida niin et paljonka on pitänyt pelata (minuuteissa) ylivoimaa maalin saadakseen. Ja vielä mielellään erikseen yhden ja kahden miehen ali/ylivoimat noissa.
 

jst

Jäsen
AnFa kirjoitti:
Pari kysymystä tämän iltaisen Ilves-Jokerit pelin ylivoimien tilastoinnista:

6.48 Jokerit Marko Tuulola Koukkaaminen 2min
6.48 Jokerit Kim Strömberg Joukkuerangaistus 2min

8.15 Radek Duda 2-0 (Kristian Kudroc, Mikko Peltola) YV

Merkittiinkö tästä nyt Ilvekselle yksi vai kaksi ylivoimaa? Entä jos maalia ei olisi tullut?

En tiedä miten nuo prosessoidaan loppujenlopuksi liigan päässä mutta liigassa käytettävä RETU-tulospalvelusofta olisi tuossa tilanteessa laittanut ajassa 6.48 ylivoiman jonka nimelliskesto on 2min, ja jossa pelataan 6vs4 (maalivahdit mukaanlukien).

Tuon jälkeen tulospalvelusofta olisi ajassa 8.15 laittanut uuden ylivoiman jonka nimelliskesto on 33 sekuntia ja jossa pelataan 6vs5.

57.58 Jokerit Ari Ahonen Huitominen 2min

59.48 Toni Koivisto 6-2 (Pasi Määttänen) YV,SR
59.56 Pasi Määttänen 7-2 (Perttu Lindgren) YV

Merkittiinkö tästä nyt niin et Ilves teki kaksi maalia (yhden) ylivoiman aikana? Vai kenties jotain muuta?

Tuossa tilanteessa olisi ajassa 57.58 tullut 6vs5 ylivoima jonka nimelliskesto on 2min. Ajassa 59.48 syntynyt SR-maali ei millään tapaa katkaise ko. ylivoimaa vaan ylivoima jatkuu aikaan 59.56 asti.

En tiedä sitten, prosessoidaanko nuo liigan päässä vielä jollain tapaa. Ohjelmisto myös välillä ehdottelee tilanteessa jossa rangaistuksia on isoja määriä, ylivoimia miten sattuu jolloin on lähinnä toimitsijan omaa aktiivisuutta katsoa että ne menevät oikein.
 

nikarena

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa!, Suomi, Lappeenrantalset joukkueet
En muista onko tässä ketjussa jo käyty läpi, että vaikuttaako siirretty rangaistus ylivoimaprosentteihin.

Esim. Joukkue A pelaa on pelannut ylivoimaa 40 sekuntia, ja joukkueen A pelaaja ottaa ylivoiman aikana jäähyn. Joukkue B ottaa kiekon haltuunsa ja pitää sitä itsellään 20 sekuntia. Lasketaanko, että Joukkue A pelasi ylivoimaa 40 sekuntia vai 60 sekuntia.


Toinen asia joka minua on jäänyt vaivaamaan, että miten määritellään maalivahdille nollapeli. SaiPa-Tappara-pelissä maalissa aloitti Rob Zepp, joka päästi kaksi maalia. Tilalle vaihdettiin n. 10 minuutin jälkeen Mikko Strömberg, joka ei päästänyt ottelussa yhtään maalia (jatkoaika mukaanlukien). Strömbergille ei ottelua merkitty nollapeliksi.
 

Huilumestari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En muista onko tässä ketjussa jo käyty läpi, että vaikuttaako siirretty rangaistus ylivoimaprosentteihin.
Olishan sitä muistia voinut virkistää lukemalla ketjun kymmenkunta viestiä läpi :).
Esim. Joukkue A pelaa on pelannut ylivoimaa 40 sekuntia, ja joukkueen A pelaaja ottaa ylivoiman aikana jäähyn. Joukkue B ottaa kiekon haltuunsa ja pitää sitä itsellään 20 sekuntia. Lasketaanko, että Joukkue A pelasi ylivoimaa 40 sekuntia vai 60 sekuntia.
Joukkue A pelasi ylivoimaa 60 sekuntia. Joukkue B nyt sattui vaan ottamaa molarinsa pois kesken kaiken. Oli syynä sitten siirrettyrangastus tai viime hetkien epätoivoinen pyristely niin maalivahdin pois ottamisella saatu etu ei promilleihin vaikuta.


Toinen asia joka minua on jäänyt vaivaamaan, että miten määritellään maalivahdille nollapeli. SaiPa-Tappara-pelissä maalissa aloitti Rob Zepp, joka päästi kaksi maalia. Tilalle vaihdettiin n. 10 minuutin jälkeen Mikko Strömberg, joka ei päästänyt ottelussa yhtään maalia (jatkoaika mukaanlukien). Strömbergille ei ottelua merkitty nollapeliksi.

Pitää pelata koko peli 60min+mahdollinen jatkoaika. Sitä en pysty muistamaan vaikuttaako viellä maaliarpauslaukauskin tähän. Muistaakseni vaikuttaa ja joku kausi ottikin päähän kun 0-0 mentiin rankkuihin ja TPS hävisi -> nollapeliä ei tietenkään noteerattu. On se niin väärin.
 

nikarena

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa!, Suomi, Lappeenrantalset joukkueet
Huilumestari kirjoitti:
Pitää pelata koko peli 60min+mahdollinen jatkoaika. Sitä en pysty muistamaan vaikuttaako viellä maaliarpauslaukauskin tähän. Muistaakseni vaikuttaa ja joku kausi ottikin päähän kun 0-0 mentiin rankkuihin ja TPS hävisi -> nollapeliä ei tietenkään noteerattu. On se niin väärin.

Eli tililleen ei saa nollapeliä jos joudutaan vaihtamaan pois minuutiksi esim. rikkoutuneen maskin takia. Kuulostaa aika hullulta.

Kiitos Huilumestarille vastauksista!
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Huilumestari kirjoitti:
Sitä en pysty muistamaan vaikuttaako viellä maaliarpauslaukauskin tähän.
Ei vaikuta, 0-1 rankkaripelistä saavat molemmat maalivahdit nollapelin.
 
Suosikkijoukkue
JYP, Tappara
Haluaisin nähdä tilaston joukkueiden jäähyistä, missä on laskettu vain 2 minuuttiset ja 5 minuuttiset, eli ilman mitään kymppejä tai 20minuuttisia. Eli Kuinka kauan jäähyllä on pitänyt istua.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
ikuinen lupaus kirjoitti:
Haluaisin nähdä tilaston joukkueiden jäähyistä, missä on laskettu vain 2 minuuttiset ja 5 minuuttiset, eli ilman mitään kymppejä tai 20minuuttisia. Eli Kuinka kauan jäähyllä on pitänyt istua.

En tiedä löytyykö suoraan mistään, mutta tuolta löytyy joukkueiden jäähyt:

http://www.sm-liiga.fi/tilasto.asp?...sarja=1483&maingroup=0&group=2&parm=0&kausi=0

Ja tuolta pelaajien jäähyt (jaoteltuna)

http://www.sm-liiga.fi/tilasto.asp?...osarja&sarja=1483&maingroup=1&group=12&parm=1

Kahdessa seurassa pelanneet on tuolla listattu kahteen kertaan. Sijalla 111 olevaan Hannukseen on ilmeisesti listattu vain Lukon aikaiset jäähyt.
 

batman83

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
nikarena kirjoitti:
Eli tililleen ei saa nollapeliä jos joudutaan vaihtamaan pois minuutiksi esim. rikkoutuneen maskin takia. Kuulostaa aika hullulta.

Kiitos Huilumestarille vastauksista!

Väärin. Jos joukkue päästää pelissä 0 maalia, vaikka maalivahteja vaihdettaisiinkin, saa nollapelin maalivahdeista se, joka pelasi yli puolet pelistä. Näin kävi mm. viime kaudella yhdessä Jypin pelissä. Silloin Nikkilä oli vielä kaksona Jypissä, ja Sinkku aloitti maalilla. Sinkku sitten alkoi yrjöillä pitkin kenttää hiukan ennen pelin puoltaväliä. Taisteli kuitenkin pelin puolen välin yli, jolloin joutui sitten tulla vaihtoon. Nikkilä maaliin, eikä kumpikaan päästänyt pelissä maaliakaan. Nollapeli merkattiin Sinkulle.

Tosin se, että maalivahti päästää maalin vaikka ajassa 0.05 ekassa erässä, ja vaihdetaan pois, ja toinen maalivahti pitää sitten nollaa tuon lopun 59.55, ei nollapeliä merkitä, koska joukkue ei pitänyt nollaa pelissä.

Edit: Eli vielä tuohon kysymykseesi. Saa toki, jos toinen moke pitää nollan oman vaihtonsa ajan, jos ei, ei saa.
 

VTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kaikenlaista infoa on tullut, mutta ei vastausta alkuperäiseen ihmettelyyni. Toistan vielä kerran: miksi alla olevien linkkien takaa löytyy erilaiset lukemat:

http://www.sm-liiga.fi/media/season/stats/pp_bp_playing.asp
http://www.sm-liiga.fi/tilasto.asp?...sarja=1483&maingroup=0&group=3&parm=0&kausi=0

Onko esim. Kärpillä 283 ylivoimaa vai onko niitä 307? Molemmat ovat ilmoiteut kappalemäärinä, joten jossain joku laskee päin vihtua. Vai tilastoidaanko ylivoimat varmuuden vuoksi parilla tavalla, että saadaan milloin minkäkinlaisia tilastoja aikaikseksi?
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ylivoimaksihan lasketaan se, kun joukkue on ylivoimalla eli vastustajalla on enemmän pelaajia jäähyllä. Jos molemmilla mies jäähyllä maali on tasavoimalla tehty ja sen perässä on SM-liigan tilastoissa tv.

Epäilen klinkitetyissä tilastossa SM-liigan mediasivulta olevan kaikki vastustajan rangasitukset. Siinä näkyy nimellinen eli rangaistuksien tuoma suurin mahdollinen ylivoima aika. Perässä on sitten todellinen pelattu ylivoima eli siitä vähennetään yhtäaikaset rangaistukset ja maalin takia jäähyltä tasavoimiksi muuttuneet tilanteet.

Siirrettyjä rangaistuksia ei lasketa ylivoima maaleiksi mikäli pelaaja ei ole jo jäähyllä. Nämmäkin voi kirjautua tuohon tilastoon jäähyiksi, vaikka ei sitten lopulta panna täytäntöön.
 

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
Tepa kirjoitti:
Jos molemmilla mies jäähyllä maali on tasavoimalla tehty ja sen perässä on SM-liigan tilastoissa tv.
Niin tai siis tarkemmin ottaen ei tasavoimalla vaan tasavajaalla. Tasavajaalla voi olla myös ilman rangaistuksia, nimittäin jatkoajalla.
 

Boogeyman

Jäsen
Suosikkijoukkue
FPS
Häiritsevä tekijä näissä YV- ja AV-tilastoissa on se, että kentällä tullutta alivoimamaalia ei lasketa parannukseksi sen tehneen joukkueen alivoimatehokkuuteen ja heikennykseksi maalin päästäneen joukkueen ylivoimatehokkuuteen.

Otetaan vaikka esimerkiksi Ilves: 239 kappaletta ylivoimapelejä, 29 tehtyä ylivoimamaalia ja ylivoimatehokkuus 12,13%.

Koska päästettyjä alivoimamaaleja (vastustajan alivoimalla tekemiä osumia) on 7, pitäisi se vähentää tuosta 29:stä, jotta saataisiin se todellinen tehokkuus eli paljonko joukkue on plussalla omista ylivoimistaan.

Ilveksen kohdalla ylivoimaprosentti näin laskettuna olisikin 9,21%

Ainoa, mikä tällä tavalla saattaisi näyttää huonolta on se, että alkukaudesta joidenkin joukkueiden alivoimaprosentti voi olla parempi kuin sata ja ylivoimaprosentti alkaa miinusmerkillä.
 

VTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tepa kirjoitti:
Epäilen klinkitetyissä tilastossa SM-liigan mediasivulta olevan kaikki vastustajan rangasitukset. Siinä näkyy nimellinen eli rangaistuksien tuoma suurin mahdollinen ylivoima aika.

Epäillähän saa, mutta eipä taida olla. Kärppien vastustajille on puhallettu 276 kpl 2 minuutin rangaistuksia ja 3 kpl 5 minuutin rangaistuksia. Tämä tekee minuutteina 276*2+3*5=567 min. Muutettuna sekunneiksi 60*567=34020 sek. Tilastossa lukee 30316.

Kärpille on puhallettu 253 kpl 2 min rangaistuksia ja 1 kpl 5 min rangaisuksia. Tämä tekee sekunneiksi muutettuna 30660 sekuntia. Tilastossa on 25516 sekuntia. Tuli mieleen, että nim voisi tarkoittaa sellaista aikaa, jolloin ei ole saatu täsmälleen samaan aikaan jäähyä. No se pitäs olla tälläkin matikkapäällä helppo tarkistaa:

30660-25516=5144sek. Kun tuo jaetaan 120 sekunnilla päästään yhtäaikaisten jäähyjen määrään joka on tietenkin 42.86 kappaletta!

Now I really rest my case. Antaa SM-liigan poikien vääntää jatkossakin hyvää tilastomatskua...
 

Hearsay

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Älkää nyt laittako keissiä lepoon, ennen kuin minäkin olen kommentoinut asiaa!

Yli- ja alivoimatilastoissa minua on mietityttänyt se, miten 5-3 yv:llä, tai peräti 6-3 yv:llä tehdyt maalit näkyvät tilastoissa, tai näkyvätkö ne ollenkaan. Eli jos joukkue saa ottelussa 6 kaksiminuuttista niin, että kolme kertaa syntyy 5-3 ylivoima ja aina maali, se tilastoidaan: 6 x 2 min. ja 3 päästettyä yv-maalia. On heti huonompi tilasto kuin kuudesta erillisestä 2-minuutin jäähystä tehdyt 2 maalia, vaikka ei ollakaan päästetty yhtään maalia 5-4 ylivoimalla niin kuin jälkimmäinen joukkue! Kummalla on huonompi alivoima?

Alkukaudesta Lukko oli monesti 5-3-alivoimalla ja reppu soi tiheään. Nyt on sentään noustu jo huonoimman alivoimajoukkueen paikalta pykälän ylöspäin, mutta onneksi sarjataulukossa nousu onnistuu nopeammin!
 

-Mercury-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
VTS kirjoitti:
Epäillähän saa, mutta eipä taida olla. Kärppien vastustajille on puhallettu 276 kpl 2 minuutin rangaistuksia ja 3 kpl 5 minuutin rangaistuksia. Tämä tekee minuutteina 276*2+3*5=567 min. Muutettuna sekunneiksi 60*567=34020 sek. Tilastossa lukee 30316.

Miten jos laskee pelin lopussa tulleet rangaistukset, esim 59.17 annettu 2min, ei se mitenkään edes voisi olla tilastossa 120sek, ellei peli mene jatkoajalle. Eli luulen että tuossa on tämä huomioitu. Ero ei kuitenkaan ole kuin 1.56/peli, joten hyvinkin mahdollista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös