Terrorismirikostutkinta ja Suomi

  • 646
  • 1

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Avasin oman ketjun aiheesta, koska terrorismia koskevaa lainsäädäntöä ollaan uusimassa ja koska tätä on vaikea sijoittaa muihin ketjuihin.

Kahteen vuoteen Suomessa ei ole avattu uusia terrorismitutkintoja. Aiemmissakaan syytteitä ei juuri ole tullut. Ja kun on hyvin harvoin tullut, osa on kaatunut useista eri syistä. Nyt tilanne on sellainen, että aseellinen kouluttautuminen terroristien toimesta ei ole terrorismirikos ellei kyseessä ole jokin konkreettinen isku tai vastaava, joka voidaan todistaa. Jos koulutuksen tarkoitus on ylläpitää valmiutta tarpeen tullen tehdä rikos, se ei ole Suomen lain mukaan rikos.

Tähän asti Suomessa on annettu vain yksi lainvoimainen tuomio, jossa henkilön on todettu syyllistyneen terrorismirikokseen. Se koski Turun iskua, jossa marokkolaissyntyinen mies tappoi kaksi ihmistä. Kolmessa muussa oikeuteen edenneessä terrorismitapauksessa syytteet ovat kaatuneet. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan suojelupoliisin toimittamat tiedot eivät ole riittäneet esitutkinnan aloittamiseksi. Suojelupoliisi puolestaan katsoi, että se on antanut tietoa vähintäänkin riittävästi esitutkintojen aloittamiseksi. Ja jos tutkintoja aloitettaisiin, tietoa myös saataisiin lisää.

Suomen terrorismilait eivät ole nähdäkseni ajan tasalla. Muissa Pohjoismaissa saadaan myös tuomioita aikaan. Lainsäädännön uusiminen nousi esille edellisen kerran vuosi sitten, kun hallitus teki päätöksen al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta. Presidentti Sauli Niinistö vaati tuolloin kiristyksiä terrorismilakeihin. Sen jälkeen hallitus aloitti asiasta selvityksen. Oikeusministeriö onkin esittänyt joitain tiukennuksia rikoslakiin.

Lakiin halutaan lisätä terrorismijärjestön toimintaan osallistuminen. Rangaistavaksi ei tule mikä tahansa osallistuminen, vaan terroristijärjestön rikollisen toiminnan kannalta keskeisen tehtävän hoitaminen. Myös kehottaminen tai houkuttelu värväytyä terroristiryhmään tai tehdä terrorismirikos olisi vastaisuudessa rangaistavaa. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kiittelee esitettyjä kiristyksiä, mutta pitää niitä riittämättömänä. Suojelupoliisin mukaan koko rikoslain terrorismiluku pitäisi käydä läpi ja saattaa ajan tasalle. Pelttarin mielestä Suomen terrorismilainsäädäntö on jäänyt jälkeen muista EU-maista. Rikosvastuu ei silloin toteudu.

Pelttari mainitsee esimerkkinä tapauksen, jossa viranomaisilla oli tietoa Suomeen palanneesta vierastaistelijasta, mutta hänestä ei aloitettu täällä esitutkintaa. Vierastaistelija meni toiseen EU-maahan, joka oli hyvinkin Suomeen vertailukelpoinen. Siellä hän sai saman tiedon pohjalta neljän vuoden vankeustuomion. Pelttari ei halua yksilöidä, mikä maa oli kyseessä. Hänen kuvaukseensa sopii kuitenkin Tanskassa tuomitun Suomen kansalaisen tapaus, josta on uutisoitu aiemmin.



Lähteitä:

 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Nostelen trt-juttuja kun uutta tulee eteen.

Varsin mielenkiintoinen on Kokoomuksen kansanedustaja, rikosylikomisario Kari Tolvasen näkemys. Hän on sitä mieltä, että syynä terrorismirikoksia koskevien esitutkintojen vähäisyyteen Suomessa on lainsäädännön puutteellisuus jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä.

Tuo on faktaa. Näin se meillä on, osin Sipilän hallituksen takia. Joitain uudistuksia tuli, mutta moni merkittävä ja nyt esille noussut asia jäi joko kesken tai hallitus vastusti uudistusta kokoomuslaisen oikeusministeri Häkkäsen johdolla.

Mielenkiintoista onkin Tolvasen väite, jonka mukaan hallitus, oikeusministeri ja syyttäjät tuntuvat olevan suuresti huolissaan epäiltyjen oikeuksista. Tolvanen perustelee väitettään sillä, että terroristijärjestön toiminnassa mukana tavalla tai toisella olleet eivät ole mitään kolkkapoikia tai – tyttöjä, vaan huolta aiheuttavia vaarallisia henkilöitä.

No, olin itse mukana kolkkatoiminnassa jossain 10-vuotiaana ja siitä ylös. Kyse oli varhaispartiolaistoiminnasta, kun ikä ei vielä riittänyt varsinaiseen partiotoimintaan. Retkeilyä, nuotioiltoja ja sellaista.

Kolkkavertauksellaan Tolvanen suuntaa piikkinsä nykyisen hallituksen al-Holista tuomiin lapsiin, joista Marinin hallitus on enemmän huolissaan kuin terroristeista ja jotka voivat olla ihan oikeita terroristeja jo kolkkaikäisenä.

Entäs todellisuus? Sipilän hallituksessa Mykkänen oli valmistelemassa kaikkien lasten tuontia al-Holista Suomeen, koska näin vaan kuulua toimia. Samaan aikaan Sipilän hallituksessa Häkkänen valmisteli "terroristilakeja", ja jätti paljon eri syistä pois. Niitä puutteita paikataan nyt.

Tolvanen on 100 % varmasti tietoinen yllä olevasta.

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös