Tasa-arvo ja poliittinen korrektius

  • 922 788
  • 8 032
Oulun naiset ovat kuin kissat pistoksissa palomiesten kalenterista.

Samaan aikaa Ponssen tyttökalenteri aiheuttaa kohun ja julkaisu perutaan. Elämme epäeroottista aikaa heteromiehen kannalta.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Olikos tänään joku lastenpäivä-teema menossa, en voi tietää koska en ole vanhempi vaan lapseton.

Tasa-arvon puutteesta Suomessa aina jaksaa joku, nykyään yhä keskinkertaisempi tutkija loihtia ongelman ja hänestä pykälän typerämpi toimittaja tekemään jutun. Ja oman alansa asijantuntioita ovat nämä järjestöihmiset, kirjoitustaitoiset yliopistonsa läpikäyneet, mutta joista ei tutkijoiksi tai edes toimittajiksi vain pysty kykenemään, ideologista näkemystä sen sijaan yleensä riittää tirkistysreiästä huutamiseen.


No voi kiesusmaaria sentään, näinkö tilastollisesti on tieteilijät havainneet? Yllätyksen??
Se lienee selvää, että Itämaakunnassa 1700-luvulla oli koulutus harvojen herkkua. 1800 luvullakin, mutta edistystä tapahtui.
Viime vuosisadalla Suomessa oli jo kansakoulutus järjestelmällistä ja lyseoita, jopa yhteiskouluja ilmaantui sinne tänne. Ja myös stipendejä, fiksuille nuorille kunnallista tai yrittäjien tukea. Muistan tämän jopa omalta koulupolultani, olin viimeistä ikäluokkaa joka yhteiskouluun pyrki ja sinne ruokarahaa kantoi, koulukirjat ja kynät ostettiin perheen rahalla, kirjakaupassa oli tili. Ja muutamat luokkamme hyvät tyypit saivat jotain avustuksia, hieman noloina siitä, mutta ei kukaan heitä pilkannut. Ehkä syynä oli se, että nämä ihmiset olivat mukavia ja lisäksi vielä fiksuja.

Miksi yhteiskuntamme on tällainen, miksi tyhmälle tai laiskalle ihmiselle ei vieläkään makseta samaa miljoonaa kuin toiselle kyllä maksetaankin? Tai varsinkin miksi riistäjäkapitalistiyrittäjien etuoikeutetut kakarat vain pärjäävät koulussa. Tai ekonomien, insinöörien ja kosmologien sekä lääkäreiden mukulat ? Rahastako kaikki kiinni, lelujen määrästä? Ulkomaanmatkoista ja suksista?

Oli muuten luokallani aikoinaan muutamia ökymaatilojejn ja yrittäjien mukuloita. Useat ovat pärjänneet hyvin, jotkut kasvattaneet vanhoja pienyrityksiä loistoon, jotkut häipyneet pois, jopa kuolleet. Yksi kohtuullisen kokoisen, ei ökymaatilan poika päätti ryhtyä professoriksi. On työnjohtajien lapsia, joista on tullut tunnettujen firmojen johtoporrasta, tekniikan puolelta nämä tosin.
Akateemisia uranaisia myös useita, vanhempien sosioekonominen status ei näköjään ole heidän urakehitystään pystynyt tukahduttamaan, stipendityttöjä ei yhteiskuntamme alistanut.
Silloin ei vielä ollut tiedonvälitys nykyisellä tasolla, kurjalistokorostuksellista sosiologiaa yliopistossa oppineita toimittajia ei ollut vielä maakuntalehdissä, ehkä ei Hesarissakaan kuin muutama.

Viiskytluvulla hyvin vaatimattomissa oloissa syntyneitä, ja niistä kuitenkin kouluun joka päivä oppimaan lähteneitä merkittäviä tiedeihmisiä on vielä Suomessa elossa monia. Professoreita, virkamiehiä, diplomi-insinöörejä jne.

Sosioekonominen asema on tyhmä selitys, köyhyys on syy.
Epämiellyttävämpää on miettiä, voiko laiskuus periytyä, voiko keskinkertainen älykkyys periytyä?
Miksi vanhemmat eivät ole päättäneet nostaa tasoaan pykälän vertaa, miksi heille ei ole maksettu parempaa palkkaa?
Miksi he eivät vie lapsiaan ilmaiseen kirjastoon, miksi eivät jaksa lukea iltasatuja?
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
@arvee Onko köyhyys periytyvää? Onko sillä kolmen lapsen yh-äidillä samat mahdollisuudet panostaa lastensa koulunkäyntiin, harrastuksiin ja muihin asioihin jotka voisivat edesauttaa lastensa mahdollisuuksia elämässä kuin sillä rikkaan perheen vesalla jonka koulutukseen ja harrastuksiin on ehkä enemmän aikaa ja rahaa? Ääriesimerkit toki, mutta näin kärjistettynä. Kaikki ei ponnista aikuisuuteen samalta hyppyriltä, toisilla sitä hyppyriä tuetaan ja rakennetaan oikein urakalla, toiset eivät tajua tai eivät välitä tuosta hyppyristä ja sen rakentamisesta lapsilleen ja kolmannella ei ole aikaa, rahaa tai voimia rakentaa sitä hyppyriä.

Ketjun aiheesta sen verran että tänä päivänä reagoidaan ylivoimakkaasti asioihin, yritetään saada toiset reagoimaan voimakkaasti asioihin. Pahoitetaan mielensä toisten puolesta. Koko some on ikävä kyllä tätä täynnä. Ikävä kyllä. Eikä ole edes ikäriippuvainen asia. Kaikki pitää olla niin korrektia että se jo ahdistaa.
 

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
@arvee Näinhän sitä aikanaan perusteltiin aatelistonkin etuoikeuksia: ovat vain niin paljon parempia ihmisiä kyvyiltään, jotka verenperimä on antanut. Jos tavan tallukat olisivat yhtä hyviä, niin silloinhan niidenkin suvuista olisi tullut aatelisia, eikös vain.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa

Näin siis nykymaailmassa. Eipä ihme, jos muutamat koomikotkin ovat Valloissa kieltäytyneet esiintymästä yliopistoissa, koska poliittinen korrektius tappaa huumorin. Huumori on yksi tärkeä varaventtiili yhteiskunnassa: paras koomikko olisi sellainen, joka uskaltaisi vääntää vitsiä asioista, joista ei nykyisin saa vitsailla. Poliittisesti korrekti huumori, mitä sellainen edes olisi, sillä jokaisesta asiasta voi loukkaantua. Ruotsalaisten pilkkaaminen on ikivanha kansanhupi, joten tietenkin sekin pitäisi kieltää jollakin verukkeella.

Osa ihmisistä kuluttaa aikaansa historian puhdistamiseen, toinen osa taas ei piittaa vähäänkään mistään korrektiudesta. Yllättäen, jälkimmäiset saavat suurta suosiota politiikassa, koska ihmisiä yksinkertaisesti tympäännyttää moinen hiominen.

Eipä mene enää paljon aikaa siihen, kun ruvetaan sensuroimaan kirjoja, elokuvia ja muita kulttuurituotteita, koska niissä on virheellisiä käsityksiä asioista.

Tuleekohan näille hengenjättiläisille koskaan mieleen, että kukin aika luo omat käsityksensä asioista ja että kunakin aikana edeltävä aikakausi näyttäytyy virheellisenä. Näemme asiat tarkemmin vasta jälkeenpäin.

Näinä aikoina sananvapaus näyttäytyy entistä tärkeämpänä arvona. Parempi on sekin, että joku möläyttää jotakin epäkorrektia kuin se, että jotkut hissukat vain nöyrästi ottavat vastaan, mitä erilaiset kulttuuripoliisit, portinvartijat ja muut vihervassarit meille kertovat. Mitä saa puhua, mitä saa ajatella - ainakin kaikkea, mitä Hesarin kulttuuritoimitus ei salli puhuvan tai ajateltavan.

Suomessa on pitkään sallittu oikeistolaisten poliitikkojen pilkkaaminen, johtuen vasemmiston vallasta kulttuuripiireissä, Mutta vieläkin odotan elokuvaa, kirjaa tai muuta, jossa naurettaisiin röhönauru kaikelle vasemmistolaisuudelle, Neuvostoliitostakin löytyisi aivan varmasti huikeaa materiaalia avoimeen pilkkaan. Jos kerran Reaganille naurettiin, missä viipyy nauru koko neuvostoyhteiskunnalle tai 70-luvulle Suomessa?
 
Viimeksi muokattu:

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Yllä olevasta uutisesta. Varisten on sanottu olevan stereotypia afroamerikkalaisista. Voisi sanoa että koko Hollywood -tuotanto on ollut sata vuotta stereotypia valkoihoisista. :)

On tämä mielensäpahoittaminen ja ihmisten sormella osoittelu mennyt uskomattomiin svääreihin, mieli pahoitetaan ajankuvista. Ja näissä ajankuvissa nauretaan 99 prosenttisesti ennakkoluuloille ja stereotypioille, pitääkö tässä julistaa huumori kuolleeksi. Vai ihmisten huumorintaju kuolleeksi.
Itse olen jälkimmäisen kannalla ja arvostan koomikoita ja komedian tekijöitä jotka uskaltavat nykyaikana sohia ampiaspesiä, kukaan ei ole toisen yläpuolella se on tasa-arvoa, mutta toiselle saa nauraa kun muistaa nauraa myös itselleen.

_
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minulle henkilökohtaisesti käy sekä vaatimus poliittisesti korrektiudesta että vaatimus täydestä sananvapaudesta. Ymmärrän ja hyväksyn ettei vähemmistöjä kiusata tai syrjitä edes puheiden tasolla, mutta kyllä minä tarvittaessa pystyn kaikki vitun idiootit, rasisti reppavat, kommarit ja muut haukkumaan sellaisiksi kun he ovat. Sen sijaan kaksoisstandardit tökkivät. Se että jotkut vinkuvat sananvapaudesta ja sitten sivulauseessa pahoittavat siitä, kun heitä leimataan on säälittävää paskaa.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kuinkahan moni lapsi katsoo noita variksia ja ....pitää niitä laulavina variksina. Sitten muutama supertiedostava vanhempi vetäisee jonkun juoman nenäänsä ja syöksyy räkien sammuttamaan Dumboa. Tämän jälkeen pitää 30 minuutin luennon miksi elokuvaa ei saa enää katsoa.

Toinen vaihtoehto on sitten kai se, että joku umpirasisti naureskelee, että siellä ne mutiaiset rallattaa ja syö melonia, hohhohoo!
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Itse olen jälkimmäisen kannalla ja arvostan koomikoita ja komedian tekijöitä jotka uskaltavat nykyaikana sohia ampiaspesiä, kukaan ei ole toisen yläpuolella se on tasa-arvoa, mutta toiselle saa nauraa kun muistaa nauraa myös itselleen.

Niin, mikä se nykyajan ampiaispesä on, syrjitty vähemmistö vai esim. anteeksipyynnöstä mielensäpahoittavat ihmiset?

Jälkimmäinen itsessään on aika kova ja usein voimakas kohde.

EDIT: Lainaus eiliseltä Twitteristä:

Tästä on nyt tehty turhan vaikeaa. Voi pyytää anteeksi vähemmistöltä, mutta on kohteliasta pyytää anteeksi enemmistöltä sitä, että pyysi anteeksi vähemmistöltä.
 
Viimeksi muokattu:

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Eihän siinä mitään ihmeteltävää ole, jos pilanteon kohteeksi joutunut itse loukkaantuu ja vaatii anteeksipyyntöä, ei edes silloin, jos vitsi on ensin pitänyt hänelle selittää. Niin se pitääkin mennä.
Toisten puolesta loukkaantuminen ja varsinkin ammattikriitikoiden loukkaantuminen ja pöyristyminen; se on kyllä nautinnollista seurattavaa.
 
Viimeksi muokattu:

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Mielestäni Peteliuksen pitää pyytää anteeksi myös venäläisiltä, koska hän näytteli hyökkäyssotaa esittävässä Tuntemattomassa Hietasta. Olen myös sitä mieltä, että Abun lisäksi Simpsoneista pitää poistaa italialaiset mafiosot (ja kokki) sekä irlantilaiset juopot.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Suomessa on pitkään sallittu oikeistolaisten poliitikkojen pilkkaaminen, johtuen vasemmiston vallasta kulttuuripiireissä, Mutta vieläkin odotan elokuvaa, kirjaa tai muuta, jossa naurettaisiin röhönauru kaikelle vasemmistolaisuudelle, Neuvostoliitostakin löytyisi aivan varmasti huikeaa materiaalia avoimeen pilkkaan. Jos kerran Reaganille naurettiin, missä viipyy nauru koko neuvostoyhteiskunnalle tai 70-luvulle Suomessa?
Minä olen saanut nauraa näille suunnilleen koko ikäni, joten en pode varsinaisesti mitään viiveen tuntua. Neuvostoliiton ja suomettuneen Suomen absurdismille ja tragikomiikalle naurettiin monissa piireissä silloinkin, kun sitä ei ollut poliittisesti korrektia tehdä ainakaan julkisesti. Nyt olisi, mutta nämä alkavat olla vähän turhan vanhoja juttuja koko kansan naureskeltaviksi. Nykypäivän 3-kymppisillä ja tätä nuoremmilla kun ei ole mitään omakohtaisia kokemuksia ilmiöstä nimeltä Neuvostoliitto. Tosin kansansivistyksellisessä mielessä on erittäin tarkoituksenmukaista, ettei neukkuperseily pääsisi unohtumaan.

Neuvostoliitto oli kolossaalisen mittakaavan yhteiskunnallinen tragedia, joka kaikessa epähumaanissa järjettömyydessään oli myös mitä pulppuavin komiikan lähde. Useimmat venäläisetkin tämän oivalsivat, kukin tavallaan.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielestäni Peteliuksen pitää pyytää anteeksi myös venäläisiltä, koska hän näytteli hyökkäyssotaa esittävässä Tuntemattomassa Hietasta. Olen myös sitä mieltä, että Abun lisäksi Simpsoneista pitää poistaa italialaiset mafiosot (ja kokki) sekä irlantilaiset juopot.
Ja kaljaa juovat lihansyöjäsetämiehet
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Saako nykyään pyytää edes anteeksi ilman että joku siitä loukkaantuu?
Saa pyytää, kunhan ei samalla tule epäsuorasti rajoittaneeksi suomalaisen heteromiehen oikeutta nauraa rasistisille stereotypioille.
Ja luonnollisesti yksi anteeksipyyntö tarkoittaa sitä, että pitää pyytää myös kaikkea muuta anteeksi. Ei ole olemassa tapauskohtaista harkintaa, vaan joko kaikki on tai sitten mikään ei ole. Muuten olet tekopyhä.

Perkeleen vegaanit.
 

D.A.D

Jäsen
Kuinkahan moni lapsi katsoo noita variksia ja ....pitää niitä laulavina variksina. Sitten muutama supertiedostava vanhempi vetäisee jonkun juoman nenäänsä ja syöksyy räkien sammuttamaan Dumboa. Tämän jälkeen pitää 30 minuutin luennon miksi elokuvaa ei saa enää katsoa.

Toinen vaihtoehto on sitten kai se, että joku umpirasisti naureskelee, että siellä ne mutiaiset rallattaa ja syö melonia, hohhohoo!

Luulisin että miltei kaikki lapset näkevät varikset variksina.

Ihme ettei kukaan ole vielä pahoittanut mieltään Angry Birds elokuvasta, koska lapsikin huomaa todella vahvat viittaukset mamuihin, suvakeihin ja "rasisteihin".
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Eli jos mä vihaan kaikkia sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja ihonväristä riippumatta niin silloin kaikki on hyvin? Ja ennenkuin joku sukupuoleton, a-seksuaali, albiino tästä nyt ottaa herneen nenään tai joku nyt pahastuu tämän pienen, mutta tärkeän ihmisryhmän puolesta niin sanotaan että juuri tätä porukkaa minä en vihaa.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Neuvostoliitto oli kolossaalisen mittakaavan yhteiskunnallinen tragedia, joka kaikessa epähumaanissa järjettömyydessään oli myös mitä pulppuavin komiikan lähde. Useimmat venäläisetkin tämän oivalsivat, kukin tavallaan.
Onko tämä tuttu?
VLKSM, Yleisliittolainen Leninin Kommunistinen Nuorisoliitto
ВЛКСM: Возми Лопату и Копай Себе Могилу
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eli jos mä vihaan kaikkia sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja ihonväristä riippumatta niin silloin kaikki on hyvin? Ja ennenkuin joku sukupuoleton, a-seksuaali, albiino tästä nyt ottaa herneen nenään tai joku nyt pahastuu tämän pienen, mutta tärkeän ihmisryhmän puolesta niin sanotaan että juuri tätä porukkaa minä en vihaa.
Tasainen ihmisviha on hyvä ratkaisu. Eikä se välttämättä nykyaikana ole kovin vaikeaa, kun seuraa miten tämä homma nykyään pyörii. Toisaalta jos tulet vain itsesi kanssa toimeen, niin syrjit muita ihmisiä, jotka haluaisivat tulla kanssasi toimeen.

Olen tosissani miettinyt, että eläkkeelle päästyäni muutan kovin kauaksi muista ihmisistä...mikäli tulevaisuudessa joskus elääkkeelle edes pääsee.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Me Stallarit-sarjahan sille 70-luvun meiningille hieman yritti nauraa, mutta yritykseksi jäi ja tuloksena oli aika HMV-meininkiä. Ei särmää.

Joo, itsekin muistan Me Stallarit. Innoissani sitä odotin, mutta niin sanotusti kuti jäi piippuun. Ulkoisesti ajankuva oli hyvin rakennettu, mutta huumori ei oikein lähtenyt lentoon.

Kaiken lisäksi muistan, että keskustelupalstoilla urputettiin, kuinka tuota traumaattista aikakautta pitää vielä jälkeen päin romantisoida. Ilmeisesti sarja ei ollut tarpeeksi hauska, jotta se olisi tajuttu komediasarjaksi.

Niin, ja Ben Zyskovicz hermostui sarjasta. Se kuulemma käsitteli stallareita liian lempeästi. Mutta eihän kulttuuriväki omiaan lyö, ainakaan kovin kovaa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Niin, ja Ben Zyskovicz hermostui sarjasta. Se kuulemma käsitteli stallareita liian lempeästi. Mutta eihän kulttuuriväki omiaan lyö, ainakaan kovin kovaa.

Osuvan, paljastavan ja humoristisen 1970-lukua käsittelevän sarjan tekeminen ja taistolaisuudelle nauraminen ei vieläkään Suomessa onnistu. Siksi sellaista tuskin koskaan tehdään.

Jos tehtäisiin, nauraisimme itsellemme.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Minusta Disney saa yrityksenä käyttää ilmaisuvapauttaan varoitustekstien muodossa.

Niin ikään katson, että Petelius saa pyytää anteeksi asioita, joita nykyisin katuu tai joiden kokee aiheuttaneen negatiivisia vaikutuksia.

Jotenkin ironista, että kovimmat loukkaantujat ovat niitä, jotka huutelevat mielensäpahoittamisesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös