Tarinaa ja muistoja Sisu Teamista

  • 114 533
  • 618

Raate

Jäsen
Ihan huikeeta settiä, kiitos nimimerkille Thusberg. Hauskaa muistella näitä aikoja kun vielä "B-maajoukkueita" löytyi.

Itselläni on muistikuva jostain "mestis-maajoukkueesta" joka pelasi Suomessa ihan jotain sarjaa? Olenko aivan hukassa?
Vai oliko se nuorten maajoukkue joka niitä pelejä kiersi? Ei muista..
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Et muista väärin. Tiettävästi ensin pelasi Mestis All-Stars ja sittemmin käytännössä B-maajoukkueena pidetty ja ehkä edelleenkin pidettävä nuorten alle 23-vuotiaiden maajoukkue. Varsinaisesti muun muassa SM-Liigaa pelasi vuoden 1984 Talviolympialaisia varten harjoitellen ja ilmeisesti taitotasoa muilta joukkueilta mitaten Olympiajoukkue joka toisinaan sotketaan myöskin B-maajoukkueena tunnettuun ja hyvin typerän nimen omaavaan Olympiajoukkueeseen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1969 Sisu Team vietti enemmän tai vähemmän hiljaiseloa jälleen sillä tiettävästi Sisu Team pelasi vuoden aikana vain pari peliä. Yhdistelmäjoukkue eli Hakkapeliitat pelasivat enemmän pelejä kuin itse Sisu Team ainakin tiettävästi.

Hakkapeliittojen pelaamien ottelujen tuloksia ei ole tiedossa, mutta Sisu Teamin pelaamien pelien tulokset ainakin kahden ottelun osalta ovat tiedossa. 1960-luvun lopulla ja muutenkin vuosikymmenen kestäessä Sisu Teamin pelaamat pelimäärät varsinkin ennen vuotta 1967 olivat kaikkiaan melko vähäiset ja ne olivat erittäin vaihtelevat kuten myös Kehitysjoukkueenkin eli C-maajoukkueen.

Toisaalta taas vuosina 1967 ja 1968 Sisu Team pelasi erittäin runsaasti otteluja ainakin ilmeisesti Suomen silloisen 50-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi ja myös vuoden 1968 Talviolympialaisia varten.

Tässä kuitenkin ainakin parin Sisu Teamin pelaaman ottelun tulokset:

Sisu Team-Sveitsi 4-5

Sisu Team-Sveitsi 9-2
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1969 Sisu Teamilla piti olla pari ottelua myös Jääkarhuja eli Norjaa vastaan, mutta ne ottelut peruuntuivat. Hakkapeliittojen tai C-maajoukkueen mahdollisista otteluista Jääkarhuja vastaan ei harmittavasti ole tietoja tuolta vuodelta käytössä.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1968 Sisu Teamilla piti kiirettä sillä Sisu Teamin pelaajat pelasivat näyttöjä vuoden 1968 Talviolympialaisiin Ranskan Grenobleen. Kaikkiaankin sarjakausi oli silloisen Sisu Teamin kaikkien aikojen eniten otteluja sisältänyt pelikausi ellei edeltänyttä vuotta 1967 laskettu mukaan. Laitan tähän seuraavaksi vuonna 1968 Sisu Teamin pelaamat ottelut:

Sisu Team-Neuvostoliitto B 1-4

Sisu Team-Neuvostoliitto B 2-11

Sisu Team-Neuvostoliitto B 5-8

Sisu Team-Neuvostoliitto B 4-6

Sisu Team-Neuvostoliitto C 9-0

Sisu Team-Ruotsi B 0-1

Sisu Team-Tsekkoslovakia B 2-5

Sisu Team-Sveitsi 8-2

Sisu Team-Sveitsi 7-4

Sisu Team-Ruotsi B 1-7

Sisu Team-Kanada B 2-9

Sisu Team-Tsekkoslovakia B 3-6

Sisu Team-Ruotsi B 5-4

Sisu Team-Ruotsi B 4-5
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1967 Sisu Team pelasi myös tuohon aikaan kaikkien aikojen eniten otteluja vuodessa. Ja vuoden 1968 tapaan pelattuja otteluja oli kaikkiaan 14 kappaletta.

Suomen viettäessä tai valmistautuessa viettämään silloisia 50-vuotisjuhliaan itsenäisenä maana Sisu Teamilla ei ollut merkittäviä paineita niskassaan mitä nyt tietenkin näyttöjä pelattiin vuoden 1968 Talviolympialaisia varten ja kaikkiaankin haluttiin hyvä juhlavuosi alle. Ja ennen kaikkea antaa kovaa vauhtia kasvavalle ja toiminnaltaan kehittyvälle Jääkiekkoliitolle näyttöä sille, että Sisu Teamilla on tärkeä tilaus jääkiekon kehittämiselle Suomessa.

Myös B-maajoukkueen lempinimeksi käytännössä tuolloin virallistui lopullisesti Sisu Team sillä tiettävästi sitä ennen oli ollut olemassa vain yksinkertainen nimitys B-maajoukkue, Suomi B tai B-Leijonat, mutta voin kyllä tarvittaessa korjata tilanteen mikäli joku tietää/muistaa mahdollisen virallisen edeltäjänimen Sisu Teamille ennen tuota vuotta 1967 josta eteenpäin noin vuosiin 1990 tai 1991 varmasti ja aivan ääriviimeistään vuoteen 1994 saakka B-maajoukkue jääkiekossa muistettiin.

Vuonna 1967 Sisu Teamin lisäksi ainakin tiettävästi oli olemassa myös Yhdistelmäjoukkue tai Hakkapeliitat. Lisäksi oli jo olemassa myös Kehitysjoukkue tai Akatemiajoukkueen nimelläkin tunnettu C-maajoukkue.

Yhdistelmäjoukkueen tai Hakkapeliittojen nimellä kulkeneen joukkueen otteluja en tiedä ja Kehitysjoukkueen tai Akatemiajoukkueen nimellä kulkeneen C-maajoukkueen ottelutiedot ovat toistaiseksi epävarmoja. Vuosien 1967 ja 1968 Sisu Teamin pelaajistosta en tiedä varmuudella muita miehiä kuin ainoastaan Kari Torkkelin pelanneen noina vuosina.

Tässä kuitenkin Sisu Teamin otteluja vuodelta 1967:

Sisu Team-Yhdysvallat B 5-3

Sisu Team-Yhdysvallat B 5-1

Sisu Team-Sveitsi 4-5

Sisu Team-Kanada B 1-3

Sisu Team-Neuvostoliitto B 4-4

Sisu Team-Sveitsi 9-2

Sisu Team-Sveitsi 4-5

Sisu Team-Sveitsi 9-2

Sisu Team-Yhdysvallat B 2-2

Sisu Team-Neuvostoliitto B 1-3

Sisu Team-Yhdysvallat 1-5

Sisu Team-Italia 13-0

Sisu Team-Itä-Saksa B 5-3

Sisu Team-Norja 3-1

Lisäksi Sisu Teamin piti pelata kaksi muutakin ottelua Jääkarhuja eli Norjaa vastaan vuonna 1967, mutta ne ottelut peruuntuivat.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1966 Suomen jääkiekon B-maajoukkue pelasi seuraavat pelit sillä sarjakaudella ei jälleen hieman välivuoden tuntuisesti paljon pelattu pelejä verrattuna muun muassa edeltävään vuoteen milloin B-maajoukkue pelasi kaikkiaan tiettävästi noin kymmenkunta ottelua lähinnä omiin MM-kotikisoihin valmistautumisen mielestä.

Hakkapeliittojen tai Yhdistelmäjoukkueen nimellä kulkeneen joukkueen pelejä en tiedä ja Kehitysjoukkueen tai Akatemiajoukkueen peleistä tiedän vain ainoastaan Hollannin B-maajoukkuetta vastaan pelatun pelin mikä päättyi tuolloisen Ijs-Oranje B:n tuhoon kun Ijs-Oranjen B-miehistön pelaajista oli suurin osa kieltäytynyt tulemasta peliin ja varmasti muutoin murskatappio olisi ollut edes vähän pienempi mikäli jonkinlainen maan tuolloinen liigamiehistö olisi kokoon saatu kunnolla, mutta lopulta C-maajoukkue tai sen edeltäjä voitti Hollannin B-maajoukkueen maalein 37-0.

Joskin reiluuden nimissä tuolloinen Ijs-Oranjen varsinainen edustusjoukkue olisi päästänyt Suomen C-maajoukkuettakin vastaan ainakin 10-20 maalia peliin sillä Hollannilla oli todella pohjalukematason joukkue jääkiekossa.

Tässä kuitenkin viimeistä vuottaan ilmeisesti pelkkänä B-maajoukkueena viettäneen Suomen B-maajoukkueen pelit vuodelta 1966 jolloin ainakin näillä näkymin pelattiin vain kolme peliä:

Suomi B-Tsekkoslovakia B 2-4

Suomi B-Neuvostoliitto B 3-8

Suomi B-Neuvostoliitto B 1-12
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Suomessa pelattiin tunnetusti vuonna 1965 ensimmäiset MM-kotikisat Jääkiekossa. Sen vuoden aikana B-maajoukkue nähtiin tärkeänä joukkueena, mutta samalla sille perustettiin toinen kilpaileva B-maajoukkue eli Yhdistelmäjoukkue tai Hakkapeliitat. Lisäksi Suomella oli C-maajoukkue joka kulki Kehitysjoukkueen tai Akatemiajoukkueen nimen alla. C-maajoukkue pelasi kauden aikana hyvin monta peliä ja peruttuja pelejä oli ainakin Romanian, Bulgarian ja Japanin kanssa.

Pahimmat sarjakauden vastustajat olivat erikoisista vastustajista puhuttaessa C-maajoukkueelle Sveitsi ja Ranska joista jälkimmäinen oli lähinnä Pelletierin ja Alain Bozonin pelatessa C-maajoukkuetta vastaan ja ainakin yksi ottelu hävittiin Ranskalle tuolloin C-maajoukkueella kun Bozon ja Pelletier olivat pelaamassa. Muutoin sitten voitettiin usein 10-30 maalin keskiarvolla Jääkukkoihin verrattuna siihen aikaan jääkiekossa C-maajoukkueellakin...

C-maajoukkue koostui vuonna 1965 pitkälti Suomen vanhimmista tuon ajan jääkiekon pelaajista ja sitä nimitettiinkin joskus Jääkiekon Ukkoklubiksi tai Ikämieskympiksi. Nuorin pelaaja C-maajoukkueessa sinä vuonna oli tosin Jorma Valtonen, mutta muutoin pelimiehet olivat tosiaan pitkälti C-maajoukkueen osalta aikaa sitten lopettaneita muissa maajoukkueissa tai vain pienimissä Lääninsarjoissa tai Maakuntasarjoissa jäähdytelleitä edelleen äärimmäisessä hädässä maajoukkueeseenkin lähinnä Suomessa pelattujen kotikisojen takia Leijoniin halunneita ja ehdolla olleita pelaajia.

Laitetaan tähän seuraavaksi sitten vuoden 1965 Suomen B-maajoukkueen pelaamia tuloksia:

Suomi B-Yhdysvallat 4-1

Suomi B-Ruotsi B 4-6

Suomi B-Ruotsi B 2-5

Suomi B-Ruotsi B 3-5

Suomi B-Neuvostoliitto B 2-6

Suomi B-Neuvostoliitto B 2-7

Suomi B-Norja B 5-0

Suomi B-Norja B 8-0

Suomi B-Ruotsi B 5-8

Suomi B-Puola 2-2
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1964 Suomen jääkiekon B-maajoukkue pelasi muutaman ottelun kaikkiaan jälleen hieman välivuoden tuntuisesti. Suomen B-maajoukkueen erikoisimmat joukkueet sarjakaudella koettiin lukuisten Puolassa pelattujen pelien lisäksi kotimaassa sillä Suomen B-maajoukkue kohtasi pariin kertaan Kehitysjoukkueen tai Akatemiajoukkueen nimen alla pelanneen C-maajoukkueen.

Näissä peleissä C-maajoukkue pelasi jälleen pitkälti uransa lopettaneilla ja vanhoilla ikämiesjäärillä jääkiekossa, mutta nuoremmista pelaajista mukana C-maajoukkueen kokoonpanossa oli Matti Keinonen ja Seppo Lindstörm. Pitkälti Peltosen ja Lindströmin pyörittämänä Akatemiajoukkue pysyi pelissä mukana sillä muutoin B-maajoukkue vei aika lailla mennen, tullen ja palatessa tuolloin ja aika paljon usein muutoinkin tulevina vuosina ja vuosikymmeninä jääkiekossa silloin harvoinkin kun kohdattiin.

Toisaalta juuri Peltosen ja Lindströmin tekemien peliotteiden ja myös joukkueen toistaiseksi harmittavasti tiedoista löytämättömäksi jäänyt maalivahti C-maajoukkueesta pitivät luvut hyvin pieninä ottelussa kaikkiaan.

Tässä kuitenkin ottelujen tuloksia vuodelta 1964 B-maajoukkueen osalta:

Suomi B-Puola 2-2

Suomi B-Suomi C 3-1

Suomi B-Suomi C 3-1

Suomi B-Puola B 5-1

Suomi B-Puola B 4-4
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1963 Suomen B-maajoukkue pelasi omalla sarjakaudellaan jälleen viitisen ottelua. Lisäksi kyseisenä vuonna piti pelata enemmän pelejä, mutta lukemattomia otteluja harmittavasti peruttiin. Ruotsin B-maajoukkuetta eli Vikingarnaa vastaan peruttiin peräti kolme peliä ja Neuvostoliitton B-maajoukkuetta vastaan peruttiin yksi peli.

Tässä kuitenkin pelattuja pelejä ja niiden tuloksia:

Suomi B-Ruotsi B 0-8

Suomi B-Norja B 7-4

Suomi B-Norja B 8-2

Suomi B-Ruotsi B 2-3

Suomi B-Tsekkoslovakia B 2-5
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1962 Suomen B-maajoukkue kohtasi pelivuonnaan jälleen enimmäkseen tuttuja vastustajia, mutta samalla Suomen B-maajoukkue otti jääkiekossa merkittävimmän askeleensa ainakin B-maajoukkueen historian osalta. Ensimmäistä kertaa ainakin tiettävästi se pystyi voittamaan yleensä erittäin vaikeista Saksojen maista ensi kertaa molempienkin maiden osalta myös sen paremman Saksan eli Länsi-Saksan A-maajoukkueenkin. Edellisenä vuonna se oli pystynyt voittamaan Itä-Saksan eli DDR:n A-maajoukkueen ja myös Länsi-Saksan B-maajoukkueen.

Yleensä ottaen molempien Saksojen joukkueet olivat alkaneet 1950-luvulta lähtien enemmän tai vähemmän hävitä Suomelle, mutta molempien Saksojen joukkueet olivat silti huomattavasti pelottavampia vastuksia A-maajoukkueillaan juurikin B-maajoukkueelle ja vielä muutamiin vuosiin B-maajoukkue ei kyennyt täysipäiväisesti Saksojen voittamiseen ja C-maajoukkueella ainakin vielä vuonna 1962 saatiin ihastella lähinnä Saksojen jyräämistä kentällä varsinkin A-maajoukkueillaan vaikka toki myös B-maajoukkueillaankin molemmat Saksat menestyivät silloista Suomen C-maajoukkuetta vastaan.

Suomen B-maajoukkue joutui myös perumaan jälleen ottelujaan vuonna 1962 ainakin Ruotsin B-maajoukkueen osalta ja Raumalle suunniteltu ottelu Japania vastaan jouduttiin B-maajoukkueen osalta myöskin perumaan.

Tässä kuitenkin tuloksia pelivuodelta 1962 B-maajoukkueen osalta:

Suomi B-Ruotsi B 2-3

Suomi B-Ruotsi B 4-4

Suomi B-Norja B 8-2

Suomi B-Norja 4-4

Suomi B-Länsi-Saksa 4-2
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1961 pelattiin tuolloin kaikkien aikojen eniten silloisessa mittakaavassa Suomen B-maajoukkueen osalta otteluja kauteen. Ennen vuotta 1961 Suomen B-maajoukkue oli pelannut erittäin satunnaisesti tiettävästi vuosien 1950-1960 aikana silloin tällöin otteluja ja näistä otteluista ei juuri ole tietoja ollut saatavilla oikein missään. Noinakin vuosina B-maajoukkue oli kuitenkin Suomella olemassa jääkiekossa.

Kaikkien aikojen ensimmäinen vastustaja Suomen B-maajoukkueelle jääkiekossa kuitenkin oli aikanaan Jääkarhut eli Norja silloisella A-maajoukkueellaan kun Ruotsi ei päässyt itse pelaamaan A-maajoukkueellaan ja tämä siis virallisten B-maaottelujen osalta.

Lisäksi Suomelle muistaakseni vuonna 1961 tiettävästi viimeistään perustettiin tuolloinen C-maajoukkue pitkälti lukemattoman pelaajamäärän kasvun takia. Ja niiden pelaajien urakehityksen Vuosien 1961-1963 aikaisia C-maajoukkueiden ottelujen tuloksia en juurikaan muutaman siitä seuranneen vuoden tapaan välittömästi siitä eteenpäin tiedä ja vaikka olen kuulutkin huhuja jo, että ennen vuotta 1961 olisikin ollut C-maajoukkue Suomellakin vuosien 1950-1960 välillä niin siitä en varmennettujen tietojen puutteessa voi tuloksia laittaa. Vanhimmat tiedossani jollakin tavalla olevat C-maajoukkueen pelit ovat vuodelta 1964.

Todennäköisesti kuitenkin vuonna 1961 perustettu ja ainakin edes jossakin lehdessä edes mainittu C-maajoukkue kulki tuolloin Akatemiajoukkueen, Oppikoulujoukkueen ja ennen pitkää lopulliseksi joukkuenimeksi vakiintuneen Kehitysjoukkueen nimellä. Myös ikääntyneitä ja reilusti yli-ikäisiäkin maajoukkuepelaajia oli C-maajoukkueessa mukana jolloin sitä usein nimitettiin Ikämiesmaajoukkueeksi tai Ukkomaajoukkueeksi.

B-maajoukkue sen sijaan pelasi jälleen pelejä varsin paljon ja kuten todettua, eniten tuon ajan B-maajoukkueen mittakaavalla. Vaikka tuohon aikaan jääkiekolla oli varsin paljon kasvua niin myös vastustusta sille oli ilmassa paljon ja Harry Lindblad teki kaikkensa, että kaikki Suomen mahdolliset maajoukkueet Leijonista B-Leijoniin ja Kehitysjoukkueeseen asti pystyisivät niillä eväillä eteenpäin kehittymään mitkä saivat ja enemmänkin.

Tässä kuitenkin vuoden 1961 B-maajoukkueen pelaamien ottelujen tuloksia:

Suomi B-Ruotsi B 2-5

Suomi B-Norja B 6-1

Suomi B-Norja B 4-1

Suomi B-Ruotsi B 0-4

Suomi B-Tsekkoslovakia B 4-2

Suomi B-Tsekkoslovakia B 3-9

Suomi B-Itä-Saksa 4-2

Suomi B-Länsi-Saksa B 6-3
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1962 Suomen C-maajoukkue tai muutamalla silloisella nimellään kuten Opintojoukkue, Oppikoulujoukkue, Akatemiamaajoukkue, Kehitysjoukkue, Ikämiesmaajoukkue tai Ukkomaajoukkue jääkiekossa perui lukemattomia maaotteluja sarjakaudellaan koska osaan otteluista ei vain kyetty matkustamaan ja muutamaa harvaa maata vastaan ei vain nähty kannattavaksi pelata.

Perutut maaottelut olivat sovittu Länsi-Saksan B ja C-maajoukkuetta, Neuvostoliiton B ja C-maajoukkuetta, Ranskan, Japanin, Tsekkoslovakian B ja C-maajoukkueita, Itävallan, Norjan A ja B-maajoukkuetta, Ruotsin A, B ja C-maajoukkuetta ja Unkarin maajoukkuetta vastaan, mutta kaikki peruttiin lukemattomista eri syistä johtuen.

Lisäksi maaliskuussa Sveitsiin suunniteltu ensimmäinen säännöllinen turnaus Ruotsin A, B ja C-maajoukkuetta, Tsekkoslovakian A, B ja C-maajoukkuetta, Neuvostoliiton A, B ja C-maajoukkuetta ja Sveitsin A ja B-maajoukkuetta vastaan pelatut ottelut peruuntuivat Suomen C-maajoukkueelta.

Kuitenkin Suomen C-maajoukkue ehti pelata molempia Saksoja vastaan useita pelejä ja myös näiden B-maajoukkueet kohtasivat Suomen C-maajoukkueen sinä vuonna.

Harmittavasti noista otteluista ei ole tarkkoja tietoja joskin huonosti niissä C-maajoukkueen kannalta kuitenkin kävi.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1966 Suomen tuolloin jo enemmän kokemusta edes jotenkin pelienkin muodossa hankkinut C-maajoukkue jääkiekossa kohtasi omana pelivuonnaan seuraavat maat ja selvyyden helpottamiseksi olen merkinnyt joukkueen Suomi C:nä:

Suomi C-Kanada B 2-7

Suomi C-Itävalta 7-0

Suomi C-Tsekkoslovakia B 1-7

Suomi C-Kanada B 8-3

Suomi C-Italia 10-2

Suomi C-Neuvostoliitto B 2-12

Suomi C-Romania 0-9

Suomen C-maajoukkueella ei Romaniaa vastaan hävittyä peliä lukuun ottamatta ollut mitään erityisen hävettävää ottelua sen ajan näköpiirissä ja Romania-tappiossa. Lähinnä vain loppulukemat ja Eduard Panan uskomaton sankarointi muutenkin tulevana Tricolori Hochein supertähtenä ja tuolloin koko Tricolori Hochein nuorimpana ja tehokkaimpana pelaajana oli uskomatonta myrkkyä pitkälti Lääninsarjasta ja Maakuntasarjasta koottujen jo kauan sitten järkevän maajoukkueuransa lopettaneista veteraaneista ja vain parista Lääninsarjan ja Maakuntasarjan nuoresta ja parhaasta pelaajasta koostuneelle C-maajoukkueelle.

Alun perin tuon vuoden C-maajoukkueen piti koostua B-maajoukkueen parhaimmista B-maajoukkueesta ulosjääneistä pelaajista ja lisäksi parhaimmista Suomen Sarjan tai Mestaruussarjan ja SM-Sarjan (Toisinaan joinakin vuosina Mestaruussarja oli yhtä kuin SM-Sarja ja joinakin vuosina taas mediassa 1960-luvulla tai aivan 1970-luvun alkuvuosina puhuttiin Mestaruussarjasta kun tarkoitettiin Suomen Sarjaa.) parhaimmista pelaajista, mutta vuonna 1966 Suomen C-maajoukkue oli tasoltaan yleisesti ottaen reilusti huonompi kuin tulevina vuosina johtuen C-maajoukkueen otteluohjelman osumisesta keskelle SM-Sarjan ja Suomen Sarjan pelikautta.

Romanialla tuolloin oli muutenkin omalla sarjakaudellaan hienoa tasapelaaminen myös Neuvostoliiton umpisurkean C-maajoukkueen kanssa luvuin 1-1. Neuvostoliiton B-maajoukkueella taas oli ainakin johtotähtenään Aleksander Sapelkin mikä oli yksi huikeimmista Neuvostoliiton B-maajoukkuetason puolustuspelaajista aikanaan. Pelityyli oli hyvin samanlainen kuin esimerkiksi Tricolori Hochein Mihail Lucian Popesculla.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1964 Suomen C-maajoukkueen osalta aiemmin mainittu Peltonen oli tosiaan Jorma Peltonen eli nimekkäät tulevaisuuden tai muutoin melko hyvät muut pelaajat tuona vuonna olivat Jorma Peltonen, Matti Keinonen ja Seppo Lindström.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1968 Suomen C-maajoukkue pelasi seuraavat ottelut omalla sarjakaudellaan:

Suomi C-Itävalta 7-2

Suomi C-Neuvostoliitto C 0-8

Suomi C-Kanada C 1-4

Suomi C-Tsekkoslovakia C 1-6

Suomi C-Ruotsi C 5-3
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1968 Suomen C-maajoukkue perui kuitenkin jälleen kerran monta peliä kalenteristaan johtuen lähinnä yhteentörmäyksistä muiden maajoukkueiden ohjelmien, SM-Sarjan ja monien SM-Sarjaa alempien jääkiekon sarjojen menemisestä päällekkäin. Lisäksi C-maajoukkue ei aina saanut tarvitsemiaan vahvistuspelaajia tai lainapelaajia Sisu Teamista tai muista tarpeellisista maajoukkueista.

C-maajoukkueen piti kohdata pelikaudellaan myös Neuvostoliiton A ja B-maajoukkue, Yhdysvaltojen A, B ja C-maajoukkue, Japani, Tsekkoslovakian A ja B-maajoukkue, Norjan A ja B-maajoukkue, Länsi-Saksan A ja B-maajoukkue, Puolan A ja B-maajoukkue, Italia ja Kanadan A ja B-maajoukkue, mutta kaikki nämä ottelut peruuntuivat erilaisista syistä. Näistä lähinnä Japanin ottelu peruuntui matkustus ja tasoerosyistä ja loput pitkälti eri maajoukkueiden yhteen sovittamattomien peliaikataulujen takia.

Vanhempien aikojen Jääkiekon MM-kisojen mennessä aina erikoiselta tuntuviin maihin tai Talviolympialaisten isäntämaita vastaan Suomen maajoukkue Leijonista, Sisu Teamista tai Ikämiesmaajoukkueesta huolimatta olivat yleensä aina kiinnostuneet pelaamaan vähintään yhden kokeiluluontoisen ottelun.

Suomen piti kohdata Leijonilla muun muassa vuonna 1966 Jugoslavia ja vuosina 1967 ja 1968 Itävalta ja Ranska, mutta tiettävästi näitä otteluja ei tapahtunut koska yksikään isännistä ei pelannut kisoissaan A-sarjan osalta ja Ranska tosiaan erikoisesti yhdistettyjen MM-kisojen ja Talviolympialaisten aikaan meni vain päiviä ennen kisojen alkua ennen Olympiakriteeriotteluaan Talviolympialaisten Sijoitussarjaan pelaamatta ja hieman ennen tätä Leijonien ja Jääkukkojen välinen maaottelukin tiettävästi peruuntui.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1969 Yhdistelmäjoukkue tai Hakkapeliittojen nimellä myöskin julkisuudessa esiintynyt Sisu Teamin kilpailija Suomen jääkiekon B-maajoukkueena pelasi sarjakaudellaan pelit ainakin Ruotsin B-maajoukkuetta eli Vikingarnaa vastaan ja lisäksi myös Jääkarhuja eli Norjaa vastaan. Hakkapeliitat pelasivat tuona vuonna enemmän pelejä kuin itse Sisu Team.

Tuohon aikaan varsinkin Vikingarna oli ennätysmäisen huono pelaajistoltaan ja myös Norjan oma jääkiekkomaajoukkue oli erittäin huono tai ainakin sellaiseksi hyvin nopeasti muuttuva. Neuvostoliiton alemmista maajoukkueista C-maajoukkue oli erikoinen siinä mielessä, että ensimmäistä kertaa pieneen ikuisuuteen C-maajoukkueeseen kelpuutettiin Neuvosto-Virosta pelaajia.

Tuolloiset Neuvosto-Viron viralliset edustajat Neuvostoliiton C-maajoukkueesta oli käytännössä haettu maan sisäisen jääkiekkoliigan pelaajistosta. Enemmistö pelaajista olivat Eksvaator-joukkueesta ja heidän normaali päivätyönsä kiekkoilun ulkopuolella oli käytännössä kaivinkonefirman työntekijöinä oleminen siihen aikaan.

Tuohon aikaan Neuvosto-Viron parhaatkin pelaajat ja C-maajoukkue-edustajat Neuvostoliiton osalta kävivät nk. Vanhalla Akselirasvalla ja siksi sen ajan nuorilta odotettiin paljon, että jonain päivänä Neuvosto-Virossa olisi pelannut enemmänkin pelaajia ensin tietenkin C-maajoukkueessa Neuvostoliitossa jonne juuri ja juuri oltiin tuolloin kovan työn ja näyttöhalun ansiosta päästy ja muutoin jonakin päivänä 1970-luvulla tai 1980-luvulla silloisen olettamuksen mukaan Neuvostoliiton B-maajoukkueessa tai jopa A-maajoukkueessakin.

Vuoden 1969 Yhdistelmäjoukkueen pelaamat tulokset laitan tähän alle ja tekstin elävöittämiseksi laitan ne Hakkapeliittojen nimellä:

Hakkapeliitat-Vikingarna 5-3

Hakkapeliitat-Vikingarna 6-3

Hakkapeliitat-Jääkarhut 8-1

Hakkapeliitat-Jääkarhut 6-1

Hakkapeliittojen pelipäivämäärät olivat siihen aikaan varmistetusti ainakin 3.9.1969, 6.9.1969, 12.10.1969 ja 13.10.1969 ja Hakkapeliitat pelasivat tuona vuonna otteluja Helsingissä, Turussa, Porissa ja ainakin kerran Raumalla.

Lisäksi pelattiin Hakkapeliittojen ja Sisu Teamin välinen tasonmittausottelu loppuvuodesta 1969 ilmeisesti jotain turnausta varten. Mahdollisesti pelattiin otteluoikeudesta Spengler Cupiin tai muuhun turnaukseen, mutta voin olla tuosta väärässäkin. Tuohon aikaan tasonmittausottelu Leijonia vastaan Hakkapeliitoilta ainakin peruuntui ja saattoi peruuntua Spengler Cupiin menokin tai yleensäkin koko tasonmittausottelu jopa Sisu Teamiakin vastaan.

Leijonia vastaan ainakin peruuntui ja peräti kaksi kertaa kun aluksi Raumalle ja myöhemmin Tampereelle sovittu ottelu ei kelvannut Leijonille tuolloin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1970 Yhdistelmäjoukkue tai Hakkapeliitat kilpailevana Suomen Jääkiekon B-maajoukkueena kohtasivat ainakin seuraavat maat huolimatta selvästä joukkueen käytön vähentämisestä Sisu Teamin eduksi ja etenkin verrattuna koko Hakkapeliittojen kulta-aikaan 1967-1969:

Hakkapeliitat-Tsekkoslovakia B 1-6

Hakkapeliitat-Neuvostoliitto B 2-2

Hakkapeliitat-Sveitsi B 12-0

Hakkapeliitat-Länsi-Saksa B 5-0

Hakkapeliitat olivat tuona vuonna tavallista tehokkaampi tasoltaan koska useimmat vuoden 1970 Sisu Teamin parhaista pelaajista olivat vapaana käyttöön pelaamista varten pelikaudella ja joukkueessa ei paljonkaan ollut nuoria pelaajia ja ei varsinkaan liian nuoria pelaajia. Myöskään veteraanipelaajia Kehitysjoukkueesta tai C-maajoukkueesta ei ollut hirveästi tuona vuonna Hakkapeliitoilla.

Kuuluisimmista nuorista pelaajista siihen aikaan eli Juhani Tamminen oli ainakin ehdolla Hakkapeliittoihin pelaamaan, mutta ei muistaakseni päässyt tuolloin pelaamaan niihin ilmeisesti seuran niin kieltäytyessä.

Neuvostoliiton B-maajoukkuetta vastaan pelattu tasapeli luvuin 2-2 herätti paljon ihailua ja ainakin edes jotakin toivoa siitä, että pian myös Sisu Team tai jopa Leijonat voisi voittaa Neuvostoliiton B-maajoukkueen useammin jääkiekossa ja ehkä jopa Neuvostoliiton A-maajoukkueenkin. Tuohon aikaan kun jo Neuvostoliiton B-maajoukkuekin oli äärimmäisen kovatasoinen maajoukkueena tai olisi ollut mikäli Neuvostoliitto olisi sitä halunnut MM-kisoissa peluuttaa.

Hakkapeliittojen ottelut pelattiin pelikaudella varmistetusti 4.9-5.9.1970 Tampereella ja 7.9-8.9.1970 Helsingissä. Lisäksi Hakkapeliitat pelasivat pelikaudellaan tai aikoivat pelata pelikaudellaan 1970 Neuvostoliiton B-maajoukkuetta vastaan ainakin kaksi ottelua.

Hakkapeliitoille oli merkitty ottelut mahdollista Neuvostoliiton B-maajoukkuetta vastaan 13.12.1970 Turkuun ja 16.12.1970 Lappeenrantaan. Mahdollisesti ottelut peruuntuivat tai sitten ne pelattiin, mutta näistä minulla ei ole valitettavasti tuloksia tai enempää tietoa.

Lisäksi varmuudella vuonna 1970 Hakkapeliitoilta peruuntui ainakin yksi ottelu Sisu Teamia vastaan ja lisäksi ainakin vielä vuoden 1970 lopulla pelattiin Hakkapeliittojen ja Sisu Teamin välillä yksi tasonmittausottelu jonka tarkoitus oli jälleen mitata edustusoikeus johonkin tärkeään jääkiekkoturnaukseen kuten mahdollisesti Spengler Cupiin tai johonkin muuhun vastaavaan turnaukseen.

Lisäksi Leijonat peruivat jälleen kerran pelinsä Hakkapeliittoja vastaan kun joukkuetta ei kiinnostanut sitä vastaan pelata. Mahdollinen Leijonien ja Hakkapeliittojen peli olisi pelattu joulukuussa 1970 Tampereella.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1970 Suomen Kehitysjoukkue eli Suomen C-maajoukkue kohtasi omalla pelivuonnaan seuraavat joukkueet:

Suomi C-Japani 8-1

Suomi C-Tsekkoslovakia C 2-4

Suomi C-Neuvostoliitto C 3-7

Suomi C-Sveitsi B 9-1

Suomen C-maajoukkue ei vuonna 1970 kovinkaan montaa ottelua pelannut koska osan sen oletetuista otteluista veivät Sisu Team ja Hakkapeliitat. Alun perin vuonna 1970 Suomen C-maajoukkueen piti pelata ainakin yksi peli lisää Sveitsin B-maajoukkueen kanssa, mutta se meni Hakkapeliitoille ja samoin meni myös Länsi-Saksan B-maajoukkuetta vastaan sovittu pelikin.

Suomen C-maajoukkueelta peruuntui vuonna 1970 lisäksi monta muutakin eri maaotteluakin. Neuvostoliiton A ja B-maajoukkuetta, Yhdysvaltojen A, B ja C-maajoukkuetta, Länsi-Saksan A, B ja C-maajoukkuetta, Tsekkoslovakian A ja B-maajoukkuetta, Puolan A ja B-maajoukkuetta, Itävallan ja Ranskan maajoukkuetta vastaan aiottavaksi pelatut ottelut peruttiin.

Erikoisin vastustaja joka Suomen C-maajoukkuetta vastaan ilmoittautui niin vuonna 1970 kuin myös vuonna 1972 sittemmin oli Pohjois-Korea. Kun Pohjois-Koreasta ei kummoisia yhtä ilmoitusta huomioimatta koskaan kuulunut niin C-maajoukkue kohtasi juurikin Pohjois-Korean paikalla Japanin joka ilomielin otti kutsun vastaan tai oikeammin Suomen C-maajoukkue meni Japaniin pelaamaan ottelun sitä vastaan.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Laitan tähän seuraavaksi Team Finlandin vuonna 1997 pelaamia otteluja joista mukana ovat ensin jo aiemmin mainitut vanhemmat tulokset ja sitten tuleekin uudet löytämäni tulokset. Team Finland oli tietenkin vuoden 1995 uudistuksen jälkeen nimenomaan Suomen C-maajoukkue jääkiekossa. Vuonna 1997 kun oli olemassa Leijonat, Team Karjala ja Team Finland. Näistä Team Karjala oli tietenkin Sakari 'Sakke' Pietilän valmentama B-maajoukkue.

Tässä kuitenkin Team Finlandin pelaamat ottelut vuodelta 1997 ja ensin vanhemmat ja jo aiemmin tässä toikissa mainitsemani ja sen pelaamat ottelut:

Team Finland-Valko-Venäjä B 9-1

Team Finland-Viro 4-3

Team Finland-Viro 10-5

Team Finland-Latvia 3-5

Team Finland-Liettua 6-3

Team Finland-Liettua 11-3

Ja tässä sitten tulee Team Finlandin pelaamista otteluista uudet löytämäni ottelut tuloksineen:

Team Finland-Venäjä B 1-5

Team Finland-Puola B 5-5

Team Finland-Nippon All-Stars 4-2 (Nippon All-Stars oli Japanin B-maajoukkue joka oli koottu tietenkin J-Hockey-Liigan ja Japanin Pääsarjan eli Japanin Jääkiekon Ykkösdivisioonan pelaajista. Team Finland kyllä meni ottelun läpi suhteellisen löysäämällä, mutta silti melko huono lopputulos etenkin kun vastassa oli vain Nippon All-Stars joka olisi pitänyt melko helposti voittaa kun tuohon aikaan Team Karjalalla pystyi voittamaan melko helposti jopa Japanin normaalin maajoukkueen ja vielä sitäkin helpommin Nippon All-Starsin.)

Team Finland-Kanada B 3-1 (Kanadan B-maajoukkue vuonna 1997 oli edelleen vuoden 1996 tapaan hirvittävän yli-ikäinen ja muistaakseni edelleen joukkueessa pelasi sen nuorimpana jäsenenä 33 vuotta tuolloin iältään ollut Dean the Hunter eli Dean Mason.)

Team Finland-Tsekki B 2-3 (Tsekin B-maajoukkue oli kyllä käsittämättömän huono keskimäärin 1990-luvulla varsinkin sen puolivälissä ja pelaamissaan otteluissa se ei kyennyt oikeastaan minkäänlaiseen todelliseen huippuluokan peliotteisiin. Huonouden olisi ymmärtänyt vielä Leijonia tai vaikka Team Karjalaa vastaan, mutta Team Finland oli melkein koko ottelun ajan niskan päällä. Toki Tsekin B-maajoukkue vuonna 1997 oli melko iäkäs, mutta ei lähellekään niin iäkäs kuin esimerkiksi Kanadan B-maajoukkue.)

Team Finlandin pelit jatkuivat vuoden 1997 jälkeen, mutta muistaakseni Team Karjalan historia ilmeisesti päättyi siihen vuoteen koska muutamana seuraavana vuonna ennen vuoden 2000 kokeilumaaotteluja selvästi huonommalla joukkueella ja sittemmin vuonna 2001 perustettua Mestis All-Starsia huomioimatta mitään ottelutuloksia ennen vuoden 2000 loppua ei ainakaan löytynyt B-maajoukkueiden osalta...
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1999 Team Finland eli C-maajoukkue pelasi tiettävästi ainakin muutaman ottelun eri maita vastaan. Tässä niistä tuloksia:

Team Finland-Ukraina 1-8

Team Finland-Kanada B 2-2

Team Finland-Etelä-Korea 6-0

Team Finland-Etelä-Korea 15-2

Team Finland-Tsekki B 4-5
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 2003 Team Finland pelasi ainakin muutaman ottelun eri maita vastaan. Tässä niistä tuloksia:

Team Finland-Italia B 1-1

Team Finland-Kanada C 1-3

Team Finland-Tsekki C 2-2

Team Finland-Yhdysvallat C 3-2

Team Finland-Nippon All-Stars 5-0 (Jälleen kerran Nippon All-Starsin olisi voinut voittaa suuremmillakin luvuilla, mutta näin ei ilmeisesti haluttu tehdä tai ei jaksettu tehdä.)

Team Finland-Ukraina 3-5
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 2005 Team Finland pelasi ainakin muutaman ottelun eri maita vastaan. Tässä niistä tuloksia:

Team Finland-Itävalta B 2-1

Team Finland-Slovakia C 0-4

Team Finland-Italia B 2-2

Team Finland-Yhdysvallat C 5-4

Team Finland-Etelä-Korea 8-0

Team Finland-Venäjä C 0-6

Team Finland-Itävalta B 3-1
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 2007 Team Finland pelasi ainakin muutaman ottelun eri maita vastaan. Kiintoisin vastustaja Team Finlandilla tiettävästi oli vuonna 2007 Iso-Britannia jota vastaan Team Finland pelasi useammankin ottelun ja lisäksi vielä Iso-Britannian B-maajoukkuettakin vastaan. 1990-luvulla ja 2000-luvulla Team Finland järjesti kiertueita muutamaankin eri otteeseen Yhdistyneisiin Kuningaskuntiin ja muistaakseni muutaman kerran myös Mestis All-Stars on pelannut brittejä vastaan. Vuonna 2009 Team Finland tai Mestis All-Stars pelasi Iso-Britanniaa ja Hollantia vastaan myös pelejä.

Vuonna 2007 Hollannin piti pelata Team Finlandia vastaan myöskin, mutta sittemmin suunnitellut ottelut peruuntuivat. Aiemmin 2004 Hollanti oli ainakin pelannut suomalaisia seurajoukkueita vastaan. Tasoltaan Hollannin ja Iso-Britannian jääkiekkomaajoukkueet oli melko samanlaisia ja myös helkkaristi taantuneita huippumiestensä tasolta suhteessa 1990-lukuun tai Hollannin osalta 1980-lukuun nähden. Tosin Suomi-Sarjassa tai sitä alemmassa jääkiekon sarjassa Hollannin ja Iso-Britannian jääkiekko olisi ollut silloisissa vertailuissa usein kovatasoista tai ainakin pelitahdin olisi ollut pakko olla kovempaa kuin normaalisti.

Sen sijaan jo Mestis-taso olisi keskimäärin ollut liikaa ainakin Hollannin sen hetken kiekkotasolle joskin aivan täysin poissuljettua ei olisi ollut silloisten surkeimpien Mestis-joukkueiden huonon pelipäivän tasapelin tai tappion mahdollisuus silloin mikäli briteille tai varsinkin hollantilaisille olisi antanut kiekonkäsittelyssä liikaa tilaa. Briteillä ongelma olisi ollut sama eli jo Mestis-taso olisi ollut melkein aina liikaa, mutta ei Suomi-Sarjan taso ja ei varsinkaan sitä alempi taso. Satunnaisesti britit olisivat hyvinkin voineet pärjätä Mestiksessä paremmin kuin esimerkiksi hollantilaiset.

Toisaalta brittejä ja hollantilaisia verratessa toisiinsa jääkiekossa eroa oli tavallaan kuin yöllä ja päivällä siinä mielessä, että hollantilaiset olivat tottuneet raivaamaan tiensä rajummin jäällä ja lisäksi kiekollisen pelaamisen taktiset ulottuvuudet olivat huomattavan suoraviivaisempia ja julman yksioikoisempia suhteessa britteihin joilla oli taktista analysointia enemmän ja keskittymistarkkuus kiekossa parempaa.

Keskittymistarkkuus ja taktisen ulottuvuuden paremmuus suhteessa hollantilaisiin nähden johtui ehkä vieläkin sen hetken hyvien pelaajien kuten Anthony Tony Handin ja David Longstaffin mukanaoloistakin. Lisäksi britit olivat pelanneet aika usein kanadalaisilla tai yhdysvaltalaisilla alempien maajoukkueiden leireillä reilusti enemmän hollantilaisiin verrattuna jolloin oppimäärää saatiin arvokkaasti enemmän suhteessa hollantilaisiin joilta olivat romahtaneet tyystin varsinkin 1990-luvun puolenvälin jälkeen aina jääkiekossa tärkeät harjoittelumäärät tai maajoukkueleirien pitomäärät silloinkin kun he saivat riittävästi tasoonsa nähden harjoitella muutoin.

Laitan seuraavassa viestissä nuo Team Finlandin vuonna 2007 pelaamat pelit.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös