Tanssii susien ja karhujen kanssa...

  • 1 426
  • 6

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
(Jos tästä on aikaisempi otsikko, niin pahoittelut. En tosin löytänyt. Etukäteen pahoittelut tekstin paatoksesta ja "puolueellisuudesta")

Kun on elänyt syrjäkylillä elämänsä reilusta 20 vuodesta suurimman osan, niin on väkisinkin jossain vaiheessa tullut tarponeeksi metsissä poimimassa marjoja tai sieniä. Lisäksi monen ihmisen arkeen kuuluu (metsästysaikoina) riistan metsästys. Nyt näitä harrastuksia on alkanut uhkaamaan tekijä, jota ei ole tarvinnut ottaa huomioon noin sataan vuoteen. Nimittäin suureksi kasvanut suomalainen villipetokanta, koostuen pääasiassa karhuista ja susista. Erityisesti ongelmia on aiheuttanut kasvanut susikanta.

Viime vuosina Keski-Suomessa on törmätty uutena asiana susilaumojen tappamiin hirviin ja hyöty- sekä lemmikkieläimiin. Edellä mainituista manan majoille on päätynyt lampaita ja koiria. Järsitty koira ei ole mukava näky. Ymmärrettävästi harva ihminen haluaa syöttää susia elävällä lihalla, joten kaikenlaisten eläinten ulkona pitämistä on harkittava tarkoin. Metsästäjät eivät uskalla käyttää koiriaan metsästykseen, sillä mitäpä esimerkiksi beagle pärjää sudelle? Äidit (ja isät, luulisin) ovat huolissaan pienten lasten turvallisuudesta kulkiessa koulumatkojaan kävellen joko kouluun tai koulutaksiin. Vaikka (pienikokoinen) ihminen tuskin on susien menussa kovin korkealla, niin huoli lapsista on ymmärrettävää. Ennen kaikkea peto-ongelma on periaattellinen - kuka määrää, ja ketä?

Jos olisimme 1900-luvulla, ongelman ratkaisu olisi helppo. Aseellinen väliintulo ylimääräisten (95%) petoeläinten silmien väliin. Mutta 2000-luvulla asiat eivät olekaan ratkaistavissa näin yksioikoisesti: asiantuntijan mukaan petoasioita on pohdittava myös muista näkökulmista, kuin vain turvallisuusnäkökohdista. Niinpä susikantaan ei saa koskea - rapsut salakaadosta ovat lisäksi mojovat. Onpa esitetty suunnitelmia, että susien määrää jopa lisättäisiin entisestään. Puhutaan luonnon kantokyvystä...

Olisi mukava, jos otettaisiin huomioon myös paikallisten ihmisten kanto- ja sietokyky. Pelko (ja viha, luonnollisesti) on päällimmäisenä tunteena. Ja tietenkin avuttomuus, kun asioille ei voi tehdä mitään. Minun mielipiteeni on, että ainakin tässä suhteessa kelloa voisi pyöräyttää 1900-luvulle, ja antaa paikallisten ihmisten määrätä, mitä petokannalle tapahtuu.

Näyttäisi siltä, että "luonnonsuojelulla" alkaa jollain perverssillä tavalla olla liian suuri rooli yhteiskunnassamme. "Luonnonsuojelulla" tarkoitan sitä, että eläinten oikeudet näyttävät ylittävän joissain kohdin ihmisoikeudet, en normaalia ja tasapainoista toimintaa luonnonmukaisuuden edistämiseksi siellä, missä se on inhimillisesti ottaen järkevää. Luulisi kuitenkin, että ihminen tarpeineen tulee tärkeysjärjestyksessä ennen eläimiä. Tai näin minä olen käsittänyt. Pahaa pelkään, että ympäristöministeriö (tjsp) päättää rajoittaa petokantoja vasta sitten, kun ensimmäinen ihminen joutuu hyökkäyksen kohteeksi - tai kun ensimmäinen susilauma nähdään jonkun suuremman kaupungin lähellä...

Siis mielipiteitä/kokemuksia suomalaisesta "petopolitiikasta" tähän ketjuun kiitos!
 

pasil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Keski-Suomessa uskaltaa vielä onneksi päästää ajokoiran metsään. Esim. rajan pinnassa Ilomantsin suunnalla ko. toiminta ei ole kovin suositeltavaa. Itse aion kulkea (vielä) täällä Keski-Suomessa ilman suuria pelkoja, vaikka karhuista ovat kyllä varoitelleet.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Niin... itse en ole koskaan nähnyt sutta enkä karhua luonnossa, enkä välttämättä tahdokaan nähdä. Hienoja eläimiä ne ovat, mutta... Jo vanha kansa tiesi, että nuo eläimet ovat vaarallisia.

Oikeastaan sarkastisesti voisin todeta, että jos karhut tai sudet joskus syövät ihmisen, toivoisin tämän olevan joku pääkaupungissa kasvanut viherpiipertäjä, joka ei ole käynyt eläessään Sipoota pidemmällä. Tällaisen henkilön mielestä kun karhut ja sudet ovat niin kivoja karvakorvia, että niitä pitäisi olla kymmenkertainen määrä Siperiaan verrattavissa olevassa erämaassa, nimeltään Keski-Suomi...
 

FourForty

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Suurimman osan elämääni olen asunut Keski-Suomessa alueella, jossa etenkin karhuja liikuskelee jatkuvasti ja asustelee vakituiseen tuolla metsissä. Elävänä en ole elukkaa nähnyt, mutta jälkiä kyllä, lähimmillään joku 150 metriä kotitalosta.

Ihmettelen aika paljon hysteriaa joka suurpetoja kohtaan vallitsee. Totta kai ongelmatapaukset pitäisi saada ampua (liian rohkeiksi rupeavat karhut tai järjestelmällistä kotieläinten lahtaamista suorittavat sudet), mutta petokannan rajoittaminen hätävarjelun takia kuulostaa minusta liioittelulta. Karhu pelkää tunnetusti ihmistä enemmän kuin ihminen sitä, eikä susikaan ihmiseen yleensä koske. Varmaan esimerkiksi liikenne on suurempi riski lapsen koulutiellä kuin suurpedot, ja suurpetojen harjoittama hirvien tappaminen taas pelkästään luonnollinen juttu ja pitää osaltaan hirvikantaa aisoissa niin, etteivät ne juoksentele ylenmäärin autojen alle.

En nyt viittaa tämän ketjun keskusteluun, vaan yleisemminkin minua välillä ihmetyttää se intohimon määrä, mikä kohdistuu suurpetoihin, lähinnä karhuihin. Joko niitä vihataan yli kaiken ja halutaan hävittää koko eläinlaji Suomesta, tai sitten niiden halutaan leviävän koko maahan. Miksi näitä asioita ei voi lähestyä järkiperäisesti? Eräs keskisuomalainen kansanedustajakin kirjoitti jokin aika sitten maakuntalehteen kiihkoilevan kirjoituksen, jossa hän vaati suurpetoja hävitettäväksi maasta sen takia, että ne eivät voi elää ihmisen kanssa rinnakkain ja vieraannuttavat pelottavuudellaan nuorisonkin luonnossa liikkumisesta. Uskomatonta tekstiä.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kaupungissa koko ikänsä asuneelle ajatus susiin ja karhuihin törmäämisestä tuntuu todella vieraalta. Minen ole nähnyt karhua tai sutta kuin eläintarhassa ja tv:ssä. Ja hyvä niin. Vaan kyllä niillä paikkansa on Suomen luonnossa. Koska en kantojen suuruuksista enkä niiden rajoittamisista tiedä sitä enkä tätä, tyydyn toteamaan, että tämäkin ongelma ratkeaa muuttamalla landelta kaupunkiin. Helppoa kuin heinänteko, eikö?
 

TBK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sydän on KIRVEEN muotoinen!
Jos katsotaan susien lukumäärää Suomessa, on pakko todeta susia olevan aika vähän. Jos taas katsotaan susien esiintymistä Suomessa, on helppo todeta susien keskittyvän pienellä pläntille itärajan tuntumaan. Kun katsotaan tämän pienen pläntin kantatiheyttä, on helppo todeta susia olevan paikallisesti liikaa. Samalla voi todeta muuten myös sen, että eipä ole hirvi- ja peurakantakaan kovin korkealla samalla pläntillä.

Mielestäni ratkaisu susi-ongelmaan on siirtoistutus. Suomessa on ollut viimevuosina tolkuton hirvikanta, minkä yksi osatekijä on varmasti myös se, että suurpetoja ei kovin laajalti maassamme ole. Näin saisimme samalla iskulla kaksi kärpästä. Kun susia saadaan levitettyä muuallekin Suomeen, ei paikalliset kannat kohoa kovinkaan suuriksi, näinollen myös ihmisten ja susien törmäämiset vähenisivät ja ihmisten ja susien yhteielo helpottuisi. Samalla saataisiin helpotusta hirvi-ongelmaan. Koska nykyinen metsätalous on suureltaosin tehnyt hirvien eliolosuhteet hyvin suotuisaksi, on kanta kasvanut melkoisesti. Tämä on aiheuttanut metsästäjille melkoisen paineen kannan vähentämiseen. Vaikka metsästys onkin kivaa, niin täytyy henkilökohtaisesti todeta, että viimevuosina on koettu pientä stressiä ja painetta ko. touhun tiimoilta. Syksyllä oli vapaat viikonloput vähissä ja rakkaasta harrastuksesta oli katoamassa mielekkyys. Suurpetojen leviäminen laajemmalle Suomeen olisi hirvikantojen kannalta hyvä ratkaisu, muuten kantakoko on kokonaisuudessa (ahma, ilves, susi ja karhu) on suhteellisen hyvä ja kestävällä pohjalla, tosin susia on kokonaisuudessa melko vähän.

Susien siirtoistutus ei ole kuitenkaan ihan yksiselitteinen, sillä susi on kuitenkin laumaeläin, joka selviytyäkseen vaatii lauma ympärilleen. Jokatapauksessa jossainmäärin susista tulisi ongelmia, mutta ne kuitenkin huomattavsti pienetyisi, mikäli kanta olisi tasaisesti levittäynyt ympäri Suomea. Jos paikallinen susikanta on oikeassa koossa, ei susien edes tarvittsisi vaivautua ihmisten ilmoille, koska hirvet ja peurat yms. antaisi ravintoa metsästä tarpeeksi. Kun susikanta on iso, ei kaikille riitä metsästä ruokaa ja susien on pakko etsiä ravintoa lähempää ihmistä, mitä se ei muuten tekisi.

Susia oli vuonna 2003 n. 150, mistä n. 105 yksilöä oli itäisen Suomen alueella.

http://www.rktl.fi/riista/seuranta/suurpedot_/suurpedot_vuonna.html
http://www.rktl.fi/riista/seuranta/suurpedot_/karhu.html
http://www.rktl.fi/riista/seuranta/suurpedot_/susi.html
http://www.rktl.fi/riista/seuranta/suurpedot_/ilves.html
http://www.rktl.fi/riista/seuranta/suurpedot_/ahma.html
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Viestin lähetti FourForty
Ihmettelen aika paljon hysteriaa joka suurpetoja kohtaan vallitsee. Totta kai ongelmatapaukset pitäisi saada ampua (liian rohkeiksi rupeavat karhut tai järjestelmällistä kotieläinten lahtaamista suorittavat sudet), mutta petokannan rajoittaminen hätävarjelun takia kuulostaa minusta liioittelulta. Karhu pelkää tunnetusti ihmistä enemmän kuin ihminen sitä, eikä susikaan ihmiseen yleensä koske. Varmaan esimerkiksi liikenne on suurempi riski lapsen koulutiellä kuin suurpedot, ja suurpetojen harjoittama hirvien tappaminen taas pelkästään luonnollinen juttu ja pitää osaltaan hirvikantaa aisoissa niin, etteivät ne juoksentele ylenmäärin autojen alle.


Ei lisättävää. Paitsi aplodit tämän kirjoittajalle. Asia on juuri näin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös