Suuri katastrofi ihmiskunnalle – milloin napsahtaa?

  • 142 989
  • 524

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
A-Talkissa haastateltiin sairaanhoitajaa, joka on ollut ebola alueella. Hänen mukaansa ebola ei tartu ilmateitse, eikä itämisvaiheessa. Suuren länsimaisen epidemian syntyminen tuntuu kovin epätodennäköiseltä.

Länsimaissa ei välttämättä synny samanmoista epidemiaa mitä huonon hygienian ja terveydenhuollon maissa (joissa vieläpä suhtautuminen vainajiin ja heidän kohtelu on toisenlaista kuin Suomessa - tietyllä tapaa läheisempää siis) mutta mitä olen lukenut esim. Yhdysvaltojen terveysviranomaisten ja muiden käyttäytymistä niin siellä ollaan huomattavasti enemmän varpaillaan ja tuntuu siltä, että enää ei niinkään luoteta siihen uskoon/luuloon, että ebola ei tartu ilmateitse - ainakin yskäneritteiden suhteen ollaan huomattavasti varovaisempia mitä Suomessa. Kärkäs esimerkki on tietty eräällä lennolla Yhdysvalloissa tapahtunut tapaus, jossa matkustaja yski ja köhi ja totesi sairastavansa mahdollisesti ebolaa, jolloin kone teki välilaskun ja eristepukuihin pukeutuneet henkilöt hakivat kyseisen henkilön ja veivät tarkkailuun - kysehän on mitä suurimmalla todennäköisyydellä häiriintyneen henkilön vitsistä, mutta silti toiminta on hyvin äärimmilleen vietyä eikä mitään riskiä oteta ja nähdäkseni eräs syy on siinä, että tapaus tapahtui lentokoneessa ja että enää ei olla varmoja taudin leviämisestä ja tarttumisesta.

Pahimmassa tapauksessa tilanne on se, että tauti tarttuu jo helpommin mitä uskotaan, mutta Suomessa eletään vielä vanhentuneiden kuvitelmien varassa. Toivottavasti Lapin yliopistossa suhtaudutaan jo hiukan toisella tavalla ebola-alueelta tuleviin opiskelijoihin (tai heidän mahdollisiin sukulaisiin). Briteissä ja Yhdysvalloissa kaikki alueelta tulevat matkailijat otetaan erityistarkastukseen, kuten minusta pitääkin tehdä.

vlad.
 

Bismarck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bill Belichick
Ebolan jatkaessa kulkuaan on itseäni alkanut hiukan nyppimään tietty ihmistyyppi. Se länsimaissa asuva ihmistyyppi, joka julistaa ettei paniikkia ole ja kertoo Ebolan tartuntatavoista käsi kädessä. Ensinnäkin varsinaista paniikkia en ole edes huomannut, kuin niiden puheissa, jotka siitä rauhoittelevat. Toisekseen länsimaiden todellisin Ebolaan liittyvä uhka ei ole sen niittämä sielujen määrä täällä, vaan nimenomaan kehittymättömimmissä tiheydeltään rajusti asutetuissa alueilla ja sen vaikutukset välittömästi ja välillisesti länsimaiseen yhteiskuntaan. Kehotan tutustumaan tämän hetken arvioihin WHO:n, CDC:n yms. tietoihin tämän hetken uhrimäärästä tartuntojen osalta, jo pidemmän ajan osalta tehtyihin arvioihin taudin tartuntanopeudesta ja käsitteeseen eksponentiaalinen kasvu. Tällä hetkellä on erittäin mahdollista, että homma lävähtää rajusti käsille Afrikassa. Jos ennustetut mallit toteutuvat, niin suurin huoli länsimaisesta näkökulmasta on kolmannen maailman liikehdintä taudin myötä monin eri tavoin esimerkiksi talouden osalta. Tässä on potentiaalia yhdeksi elinaikamme vaikuttavimmista ilmiöistä maailmassa. Ei meidän silti kannata länsimaissa olla ihan turvallisuuden täysin täyttämiä myöskään itse tautia kohtaan, sillä nyt jo tässä vaiheessa on nähty muutamassa länsimaassa miten se superturvallinen ja leviämisen estävä systeemi ei todellakaan toimi aukottomasti.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Helsinki-Vantaan lentoasemalla on ilmennyt tänään Suomen ensimmäinen Ebola-epäily, kertoo MTV3:n uutinen ( http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/a...ta-helsinkiin-tulleessa-lentokoneessa/4405502), kun eräällä Istanbulista Suomeen saapuneen lentokoneen matkustajista on havaittu tautiin viittaavia oireita. MTV:n toimittaja Oskari Saari kertoo uutisessa, että "viranomaiset puhuivat englanniksi Ebola-viruksesta". Huomionarvoista on, että uutisen mukaan viranomaisohjeistus muille matkustajille oli kuitenkin ainoastaan, että oireiden ilmetessä "täytyy hakeutua terveyskeskuspäivystykseen".

E: HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen on antanut Ylelle lausunnon, että "mitään syytä epäillä Ebola-tapausta ei ole" ( http://yle.fi/uutiset/hus_helsingin_koneessa_ei_epailla_ebolaa/7525548), kun MTV:n uutisen julkaisemisesta oli kulunut 20 minuuttia. Ylen uutisen mukaan "Istanbulista Helsinkiin lentäneessä koneessa ei ollut henkilöä, joka olisi oleskellut epidemia-alueella 21 vuorokauden sisällä", ja tästä syystä epäily on lääkintäviranomaisten mukaan aiheeton.

E2: THL vahvistaa Ylen uutisessa, että epäily oli aiheeton, ja tutkimusprofessori Mika Salmisen mukaan "ylivarovaisuutta" ( http://yle.fi/uutiset/thl_ebola-saikaytyksesta_kyseessa_oli_ylivarovaisuus/7525575), sillä "oireiset henkilöt, joilla oli tähänkin [tautiin] sopivia oireita, eivät olleet käyneet lähelläkään epidemia-aluetta".

E3: HS siteeraa puolestaan uutisessaan ( http://www.hs.fi/kotimaa/a1413166821970) THL:n ylilääkäriä, jonka mukaan "koneessa oli oireilevia henkilöitä, jotka olivat käyneet Afrikan maanosassa" mutta "eivät ... lähelläkään epidemia-alueita". THL:n edustaja toteaa, että edellä mainitut tiedot riittivät edelleen riskiarvioon, jonka mukaan "tultiin siihen tulokseen, ettei sellaisesta [Ebola-tartunnasta] voi olla kyse".

Oirehtineita henkilöitä ei siis ilmeisesti edes testattu. Eikö tässä nyt ole jonkinmoinen ristiriita; kun taudin itämisaika on 21 päivää, miksi perusteeksi epäilyn aiheettomuudelle riittää, ettei henkilö ole oleskellut epidemia-alueella (Länsi-Afrikassa) mainittuna aikana? Onko täysin mahdotonta, että muualla Afrikassa tai esimerkiksi Turkissa - tai vaikkapa Madridissa - oleilisi jo henkilöitä, joilla on tartunta?

"Ylivarovaisuudesta" puhuminen asiayhteydessä, jossa lentokoneellinen matkustajia on potentiaalisessa tartuntavaarassa, on mielestäni niin ikään hieman omituista.
 
Viimeksi muokattu:
K

kiwipilot

Paniikin lietsojille tulee tuskaisat ajat kun jokainen lentokoneessa ilmennyt kuume, flunssa, krapula ja matkapahoinvointi on potentiaalinen ebolatartunta. Ja iltapaskat kiittävät.
 

Byvajet

Jäsen
Ensinnäkin varsinaista paniikkia en ole edes huomannut, kuin niiden puheissa, jotka siitä rauhoittelevat.

Tämä. Näyttää olevan yleistä, että jos pohtii taudin leviämismahdollisuuksia, siihen liitetään paniikki. Taudin vaarattomuutta taas osoitellaan aikaisemmilla väärillä hälytyksillä.

Tosiasia kuitenkin on, että kukaan asiantuntijakaan ei pysty ennustamaan, milloin liikkeellä on tauti, joka tappaa länsimaissa miljoonia, kymmeniä miljoonia tai jopa satoja miljoonia. Ebolalla siihen on potentiaali, koska se nirhaa yli puolet sairastuneista, eikä siihen ole hoitokeinoa. Arvoitus on kuitenkin vielä se, kuinka herkästi tauti leviää.

Tämäkin saattaa olla väärä hälytys. Kaikki eivät kuitenkaan ole. Jonain päivänä - ehkä nyt, ehkä tuhannen vuoden päästä - syntyy epidemia, joka voi lähteä liikkeelle juuri tällä tavalla ja johtaa suureen mullistukseen.

Jonkun sukupolven kohdalle sattuu massat tappava tauti. Jonkun sukupolven kohdalle sattuu avaruuden suuri kivi.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tässä olisi kyllä mainio tilaisuus jollekin terroristiryhmittymälle. Lähetetään muutama ääriaktivisti hakemaan itselleen ebola ja sitten vaan New Yorkin metroon aamuruuhkaan aivastelemaan. Siinä sitä alkaisi olla katastrofia ihmiskunnalle kerrakseen.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tässä olisi kyllä mainio tilaisuus jollekin terroristiryhmittymälle. Lähetetään muutama ääriaktivisti hakemaan itselleen ebola ja sitten vaan New Yorkin metroon aamuruuhkaan aivastelemaan. Siinä sitä alkaisi olla katastrofia ihmiskunnalle kerrakseen.
Tässä voi olla vaan muutama ongelma. Ensinnäkin se, että ebola taitaa viedä voiton ihmisestä aika nopeasti ja Afrikasta poispääsykään ei tapahdu ihan nopeasti ja vielä kun nykyään ollaan länsimaissa valppaina oireiden suhteen. Ebolan sairastamista voisi olla vaikea peittää, etenkin kun kunto alkaa romahtamaan.

Jos virus saataisiin eristettyä ja tuotua jossain koeputkissa salakuljetettuna ja sitten päästettäisin mellestämään jossain metropolissa, niin kenties siten voisi toimia paremmin.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Uutistoimisto AFP:n mukaan Ebola-virus on tarttunut Yhdysvalloissa jo toiseen terveystyöntekijään, joka on ollut hoitamassa tautiin aiemmin sairastunutta henkilöä (lähde: Turun Sanomat).

Virus vaikuttaa tarttuvan ihmisestä toiseen varsin kovalla prosentilla "huonosti leviäväksi taudiksi" - varsinkin, kun huomioidaan, että tartuntatapaukset ovat tapahtuneet sairaalaolosuhteissa maassa, jossa terveydenhuollon varautumistaso ja hoitovälineistö ovat oletusarvoisesti vähintäänkin riittävällä tasolla.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Päivitetäänpä tilannetta: Kreikka ja Espanja ovat ilmoittaneet tänään aloittavansa Ebola-tarkastukset lentokentillään. Samalla Espanja ilmoitti, että maassa tutkitaan neljää uutta tautiepäilyä, joista yksi koskee Sierra Leonessa työskennellyttä Punaisen Ristin avustustyöntekijää, joka hakeutui sairaalahoitoon Teneriffalla, Kanarian saarilla.

(Lähde: Washinton Post, 16.10.2014)
 

Jääkaappi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paras mahdollinen
Niin, tai siis mahdollinen potilas. En vielä lähtisi lietsomaan paniikkia ja kaivautumaan maan alle.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Äkkiä tulisi mieleen, että taloudellinen taantuma on myös osasyy hiilidioksipäästöjen taantumaan, mutta uutisisessa mainittiin, että maailmantalous on kuitenkin kasvanut 3%.

Ainakin meidän elinaikanamme ikuisesti kehittyvinä maina pysyvät kehitysmaat sitä maailman taloutta kasvattaa. Sieltä löytyy joitain onnistumisia, vaikka muuten sekoilu ei lopu mihinkään. Ei ne päästöjä samaa tahtia kasvata kuin saavat jotain myytyä.
 

SgtMarkov

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Milloin napsahtaa? Noh, 28.5.2015 tietenkin. Ainakin jos uskomme tämän joogalentäjän horinoita.

Linkistä löytyy tälle kaikenlaisia perusteluita konjunktioista Nostradamuksen ennustuksiin, lukekoon ken tahtoo.

Mutta kun tarkemmin asiaa mietin, niin onhan tässä pitkään ennusteltu massiivisen maanjäristyksen iskevän Kaliforniaan. Pahimmissa (tai parhaimmissa) skenaarioissa on oletettu jopa koko San Andreasin siirroksen irtoavan Pohjois-Amerikan mantereesta ja vajoavan tyyneen mereen.

Milloin se iskee, on vain ajan kysymys. Saatiinko me nyt päivämäärä tälle katastrofille..?
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia

pakki3000

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Ehkä ei koko ihmiskunnalle, mutta jännän hiljaista ja verrattavissa vuoden 1986 tapahtumiin viime päivien uutiset kohonneista säteilyarvoista.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Ehkä ei koko ihmiskunnalle, mutta jännän hiljaista ja verrattavissa vuoden 1986 tapahtumiin viime päivien uutiset kohonneista säteilyarvoista.
Linkkaisitko, kun en pikaisella googletuksella löytänyt muuta kuin uutisia vuodelta 2011 Fukushiman ajoilta? STUK:n sivuiltakaan en löytänyt merkittävää kasvua Suomessa viime kuukauden ajalta.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Hoksasinkin juuri Hesarin sivuilta tuon uutisen. Cesium-arvot ovat vielä kuitenkin 1000 kertaa pienemmät kuin Tshernobylin aikoihin ja miljoona kertaa pienemmät kuin terveyteen vaikuttavat. Mielenkiintoista on professorin spekulaatio siitä, että nyt löydetty isotooppijakauma viittaisi ydinasekokeeseen.
 

pakki3000

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Hoksasinkin juuri Hesarin sivuilta tuon uutisen. Cesium-arvot ovat vielä kuitenkin 1000 kertaa pienemmät kuin Tshernobylin aikoihin ja miljoona kertaa pienemmät kuin terveyteen vaikuttavat. Mielenkiintoista on professorin spekulaatio siitä, että nyt löydetty isotooppijakauma viittaisi ydinasekokeeseen.

Todennäköisesti ja "toivottavasti" kyse vain tuollaisesta asiasta. Kuitenkin kannattaa joskus lueskella noiden 86 katastrofin alun uutisia..
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös