Suomi ja suomettumisen vuosikymmenet

  • 61 746
  • 524
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Tanskasta voisi kyllä ottaa mallia. Siellähän on noin puoli miljoonaa maahanmuuttaja ei läntisistä maista (Turkki, Irak, Iran, Pakistan jne.) ja maan väkiluku on kasvanut oikeastaan ainoastaan maahanmuuton kautta..

Taitavat kuitenkin ihan toisella prosentilla olla työelämässä mukana kuin täkäläiset? Ei maahanmuutossa mitään välitöntä ongelmaa ole. Jos vahvistaa, ei heikennä, huoltosuhdetta, niin se on tosi jees.

Meillä ei hyvältä näytä. Siitä ei voi vastuuttaa / sormella osoittaa yksittäistä ihmistä, vaan järjestelmä (se mahtava pohjoismainen) on syrjäyttänyt isoja joukkoja ihmisiä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Meillä ei hyvältä näytä. Siitä ei voi vastuuttaa / sormella osoittaa yksittäistä ihmistä, vaan järjestelmä (se mahtava pohjoismainen) on syrjäyttänyt isoja joukkoja ihmisiä.
Vasemmisto korostaa Suomen olevan pohjoismainen hyvinvointivaltio. Se on ymmärrettävää, koska on mukava verrata Suomea maihin, jotka ovat oikeasti pohjoismaisia hyvinvointivaltioita... Kyse on politiikasta - ja itsensä pettämisestä yhdistettynä omien väärien päätösten peittelyyn.

Keskustan ja oikeiston näkemys toinen siltä osin, kun heidän johtajansa ovat asiasta viime vuosina puhuneet. Suomi on luisumassa ulos pohjoismaisesta hyvinvoinnista. Vasemmistolla ei ole minkäänlaista tarkoitusta tehdä rakenteellisia uudistuksia, jotka olisivat välttämättömiä. He ovat estäneet muutokset niin hallituksessa kuin oppositiossa. Jälkimmäisessä erityisesti SAK:n liittojen valtaa hyödyntäen. Yleislakon uhka ei jätä oikeistohallitukselle nykysäännöin sitä valtaa, jonka kansa vaaleissa antaa.

Keskustasta esimerkiksi valtiovarainministeri Matti Vanhanen kysyi, onko Suomi enää edes Pohjoismaa viitaten rakenteellisten talousongelmien, syömävelan ja muiden ongelmien lisäksi haluttomuuteen uudistua. Varapuheenjohtaja Petri Honkonen katsoi Suomen etääntyvän Pohjoismaista. Kokoomuksesta mm. ryhmäjohtaja Kai Mykkänen on pohtinut samaa asiaa ja tullut tulokseen, jossa Suomen olisi pakko tehdä isoja muutoksia ollakseen enemmän Pohjoismaa.

Oma käsitys noudattelee keskustaoikeiston näkemystä. Suomi on luisumassa syömävelan, puuttuvien sosiaali- ja työmarkkinauudistusten sekä kannustinloukkujen myötä kauemmaksi Pohjoismaista.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Yleisimpien elintaso- ja elämänlaatumittareiden mukaan Pohjoismaat tosiaan on parhaita maita asua maailmassa. Tietysti ongelmiakin on, mutta pieniähän ne on vertailussa useimpiin muihin maihin tai historiaan.

Maahanmuutto ei tule tuosta mihinkään häviämään tulevaisuudessa. Etninen monimuotoisuus tulee kasvamaan Pohjoismaissakin eikä vähenemään, se on koko lailla varma asia. Joten parempi varmaan on ruveta sitä sopuisaa yhteistä tulevaisuutta maahanmuuttajien kanssa rakentamaan heti, jos halutaan Pohjoismaat pitää kärkipaikalla näissä tilastoissa. Toiveissa siis on, että vastakkainasettelua suosivien kansallismielisten populistien nykyinen suosio hiipuisi ennen pitkää.

En tiedä miten tämä enää liittyy suomettumiseen...
Somettumisenkin aikana Suomi onnistui tuossa Pohjoismaiden ryhmässä jotenkuten henkisesti pysyttelemään,mikä oli tietysti hyvä myöhempää kehitystä ajatellen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
En tiedä miten tämä enää liittyy suomettumiseen...
Somettumisenkin aikana Suomi onnistui tuossa Pohjoismaiden ryhmässä jotenkuten henkisesti pysyttelemään,mikä oli tietysti hyvä myöhempää kehitystä ajatellen.
Totta. Suomi teki tuon oikein.

Eipä suoraan liittynytkään, mutta ajattelin kuitenkin kertoa faktoja menossa olleeseen keskusteluun Suomesta pohjoismaisena hyvinvointivaltiona. Keskustassa ja oikeistossa nähdään Suomen kulkevan väärään suuntaan. Ja jos näin on - mitä en epäile kun taloutta tunnen - Venäjän vaikutusvalta Suomessa saattaa kasvaa. Maa voisi joutua uuden suomettumisaallon kurimukseen tilanteessa, jossa talous sakkaa eikä todellisia turvatakuita ole.

Näen ainoana toimivana keinona sen, että Suomi tekisi välttämättömät muutokset ja lisäksi hakisi NATO:n jäsenyyttä. Se voi tuoda lisää turvaa ulkomaisille sijoittajille. Pelkään, että länsimaiset sijoittajat lukevat Suomen johtavien poliitikkojen haluttomuuden NATO-jäsenyyteen uutena suomettumisena, jossa maa todellisuudessa antaa avaimet päätökseensä Venäjälle. Näin ei ollut vähään aikaan, mutta Venäjän uudet aggressiiviset poliittiset vaatimukset ovat muuttamassa tilannetta.
 
Taitavat kuitenkin ihan toisella prosentilla olla työelämässä mukana kuin täkäläiset? Ei maahanmuutossa mitään välitöntä ongelmaa ole. Jos vahvistaa, ei heikennä, huoltosuhdetta, niin se on tosi jees.
En ole varma kaikista prosenteista (alla jotain), mutta ongelmat "maahanmuuton" = turvapaikkapolitiikan suhteen on Tanskassa tunnustettu. Aiemminhan Tanska veti tässä suhteessa lähes avointen ovien politiikalla, mutta näkisin että asenteet alkoivat muuttua jyrkemmin joskus 10 vuotta sitten yhä näkyvämmäksi yltyneiden jengisotien seurauksena. Muita puheenaiheta rikollisuuden lisäksi ovat olleet esimerkiksi sosiaalisen yhteenkuuluvuuden- ja pohjoismaisen yhteiskuntamallin rapautuminen, terrorismi, ghettoutuminen, sekä länsimaiden ulkopuolelta tulleiden, erityisesti naisten eläminen tukien varassa

Tätä nykyä Tanskan demarihallituksen turvapaikkapolitiikka on yksi Euroopan tiukimmista. Viime vuoden alussa pääministeri Frederiksen linjasi tulevaisuuden visioksi nolla turvapaikanhakijaa. Tätä hän perusteli muunmuassa sosiaalisen yhteenkuuluvuuden säilymisellä, jonka hän kokee olevan jo Tanskassa uhattuna. Viime kesänä Tanskassa hyväksyttiin laki, joka mahdollistaa maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden lähettämisen maan rajojen ulkopuolelle, tavoitteena EU:n rajojen ulkopuoliset käsittelykeskukset. Nyt joulukuussa uutisoitiin, kuinka Tanska on sopinut Kosovon kanssa lähettävänsä maasta tuomion jälkeen karkotettavia vankeja Kosovoon. Sisäpolitiikkaan ja integrointiin liittyen viime vuoden puolella Tanskan sisäministeriö ehdotti uudistuksia ghettoutumisen purkamiseen. Näitä olivat mm. ghetto-sanan poistaminen lainsäädännöstä, sekä tavoite ei-länsimaista alkuperää olevien ihmisten määrän vähentämiseksi tuetuissa sosiaaliasunnoissa kolmeenkymmeneen prosenttiin kymmenessä vuodessa (mikä olisi edelleen iso luku). Myös aiemmin mainitsemaani ei-länsimaista alkuperää olevien (erityisesti) naisten työttömyyteen ja tukien varassa elämiseen on pyritty kohdistamaan erilaisia toimia. Tanskan hallituksen mukaan noin 60% Lähi-idästä, Pohjois-Afrikasta ja Turkista tulleista naisista ei käy töissä. Tällaisia 3-4 vuotta etuuksien parissa eläneitä, heikosti tanskaa puhuvia vaadittaisiin jatkossa tekemään 37 tuntista työviikkoa sosiaalietuuksiensa eteen, ja näin ollen parantamaan integroitumista tanskalaiseen yhteiskuntaan. Tanskan demarit ovat myös laskeneet ja julkaisseet Lähi-idästä/Pohjois-Afrikasta saapuneen henkilön vuotuisen kustannuksen valtiolle, joka on heidän mukaansa 11 000 euroa vuodessa. Suomessa puolueista näitä laskelmia on tainnut julkaista ainoastaan perussuomalaiset.

Tanskan nykyisestä politiikasta voi toki ottaa mallia tietyin sovellutuksin. Aiemmasta politiikasta jolla nykyisenkaltaiseen tilanteeseen on päädytty, ottaisin lähinnä oppia siitä miten asioita ei tule hoitaa. Toki suomalaisen vasemmiston mielestä tämä on jo puhkikulunutta poliittista leimakirvestä käyttääkseni "oikeistopopulismia". Tuomioja taas on surullinen tanskalaisen sisarpuolueen "kylmäkiskoisesta suhtautumisesta turvapaikanhakijoihin", sillä Tuomiojan mielestä Tanska on itse syyllinen osallistumalla innokkaasti "pakolaisvirtoja" luoviin sotiin. Oma mielipiteeni on lyhyesti tiivistettynä: kyllä työperäiselle maahanmuutolle, sekä sellaiselle määrälle kiintiöpakolaisia, jotka pystymme resurssien valossa järkevästi integroimaan tuottavaksi osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Nykyinen turvapaikkapolitiikka on vanhentunut, eikä sovi tämänhetkiseen maailmantilanteeseen. Viime aikoina uudistusten nopeaa tarvetta on lisännyt itänaapuri omilla toimillaan. Lähteinä tekstissä mainitsemilleni luvuille Uusi Suomi, Yle, HS, BBC ja DW.

Mitä Suomessa jo asuvien parempaan integrointiin tulee, niin ihan ensimmäisenä mieleen juolahtaa yksi järjettömyys, johon olisi helppo puuttua jos vain poliittista tahtoa löytyy. Taitaa vaan yksi pikku etujärjestö/puolue kätyreineen hanata vastaan:
Eihän tämä nyt suomettumiseen sinällään liity..
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos palataan takaisin suomettumiseen, niin aloin pohtia joskus, että mikä oli suomettumisen huippu? Jonkinlainen huipentuma oli yksittäisenä tapauksena Kekkosen puhe Stalinin kuoltua, kun mainostettiin Stalinin kiintymystä ja ystävällisyyttä Suomea kohtaan. Toki tuossa kohtaa ei oikein olosuhteista johtuen ollut muutakaan mahdollisuutta, mutta kaikesta huolimatta tuo muotoilu saavutti sellaisen tason, että sen edelle olisi oikeastaan mennyt vain se, jos Suomi olisi pyytänyt jossain kohtaa Mainilan laukauksia anteeksi (tätä ei käsittääkseni sentään koskaan tehty).

Tietty kokonaisuutena suomettumisen oli pisimmillään juurikin 70-luvulla ja osin vielä 80-luvulla. Surullista on sen jatkuminen jollain tasolla vielä näihin päiviin (ja todennäköisesti vielä tästä eteenpäin).
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jos palataan takaisin suomettumiseen, niin aloin pohtia joskus, että mikä oli suomettumisen huippu?
Kokoomuksen nuorisojärjestöä ehdotettiin jäseneksi Rauhanpuolustajiin. Siitä käytiin kokoomuksessa iso vääntö. Aloite ei mennyt maaliin. Ilkka Kanerva kunnostautui neukkulan etujen ajajana.

Toinen liittyy kokoomukseen myös. Vaalitulokset ei vaikuttaneet hallituksen kokoonpanoon. Kokoomus kynti oppositiossa pari vuosikymmentä.

Kaikki puolueet halusi Kekkosen presidentiksi -78, ei vastaehdokkaita. Banaanitasavalta menoa. Samaa sarjaa -73 poikkeuslaki.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kokoomuksen nuorisojärjestöä ehdotettiin jäseneksi Rauhanpuolustajiin. Siitä käytiin kokoomuksessa iso vääntö. Aloite ei mennyt maaliin. Ilkka Kanerva kunnostautui neukkulan etujen ajajana.

Toinen liittyy kokoomukseen myös. Vaalitulokset ei vaikuttaneet hallituksen kokoonpanoon. Kokoomus kynti oppositiossa pari vuosikymmentä.

Kaikki puolueet halusi Kekkosen presidentiksi -78, ei vastaehdokkaita. Banaanitasavalta menoa. Samaa sarjaa -73 poikkeuslaki.

Hyviä ehdokkaita nuokin. Mutta vuoden 1978 vaalien osalta rankkaa yleistystä: oli siellä Kekkosella yksi vastaehdokaskin, Suomen kristillisen liiton Raino Westerholm. :)
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Sako

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Hyviä ehdokkaita nuokin. Mutta vuoden 1978 vaalien osalta rankkaa yleistystä: oli siellä Kekkosella yksi vastaehdokaskin, Suomen kristillisen liiton Raino Westerholm. :)
Piti tarkistaa Wikipediasta, kun elin silloin villiä kapina-aikaa myös Kekkosta vastaan Sliippareita kuunnellen ja muistin ehdokkaita olleen enemmän: "SKL:n ehdokas Raino Westerholm arvosteli Kekkosta etenkin tämän asenteesta Israelia kohtaan ja SKYP:n ehdokas Eino Haikala talouspolitiikan laiminlyönnistä. SMP:n ehdokas Veikko Vennamo ilmoitti tietävänsä, että ulkomailla toivotaan presidentin vaihtumista Suomessa, kun taas PKP:n ehdokas Ahti M. Salonen näki yhteiskunnallisen kehityksen saaneen Kekkosen presidenttikaudella kansalaisten vapauksia rajoittavia piirteitä."
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Noissa 1978 presidentinvaaleissa annettiin ennätysmäärä hylättyjä ääniä, yli 50 tuhatta.
 

Reverent

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kokoomuksen nuorisojärjestöä ehdotettiin jäseneksi Rauhanpuolustajiin. Siitä käytiin kokoomuksessa iso vääntö. Aloite ei mennyt maaliin. Ilkka Kanerva kunnostautui neukkulan etujen ajajana.
Kanerva on nuoruudessaan kunnostautunut erityisesti neukkujen nuolennassa, minkä jälkeenpäin on ponnekkaasti kiistänyt. Mm. Turun yliopiston proffa Vesa Vares on aihetta tutkimuksissaan käsitellyt ja Ikehän jopa suuttui tästä ja väitti paskapuheeksi. Fiksumpi olis ehkä myöntänyt, että olin nuori ja tuolloin ajatuksissani harhainen, mutta nyt ymmärrän toimineeni nololla tavalla väärin. Faktojen myöntäminen, vaikka se nyt kuinka kiusallista oliskin, osoittais suoraselkäisyyttä. Kanervahan on yksi näistä suomettumisen dinosauruksia, jotka vieläkin vaikuttavat päivän politiikassa.
 

rok49

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK NYG
Ikee Kanerva juoksenteli 1970-luvulla Neukkujen suurlähetystössä kertomassa ketkä Kokoomuksessa olivat neuvostovastaisia. Hyvä esimerkki selkärangattomasta nilviäisestä (anteeksi nilviäinen).
Eihän Ike ainoa ollut, mutta kieltää kaiken. Kannattaa kaivaa Yle Areenaa, josta löytyy ko herran lausuntoja kansojen ystävyydestä jne
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Kun yhteen suuntaan kumartaa, niin toiseen pyllistää. NL:n mielistelijöitä yhdisti myös jonkin sortin USA-viha. Vaikka NL lakkasi olemasta, ei suhde USA:an ole muuttunut.
USA;n toimet olivat imperialistisia, kun taas Neuvostoliiton toimet olivat rauhantahtoisia. Yksi tuon ajan iskusanoista oli "rauhantahtoisuus", mikä tarkoitti sitä, että ideaalitilanteessa länsi olisi riisunut itsensä aseista ja kaikkialla vallitsisi Pax Sovjet Union. Rauhanpuolustajat oli kotikutoinen, orwellilainen lisä tuohon vainoharhaiseen ilmapiiriin. Jokaista pientäkin länsimyönteistä kommenttia seurasi fasistin leima.

Nouseminen ajan politiikan ja hengen yläpuolelle on kuitenkin käytännössä mahdotonta kenelle tahansa, jolla on poliittisia ambitioita. Kun joka puolelta ja puolueelta tuli samaa propagandaa Neuvostoliiton rauhantahtoisuudesta, olisi ollut suorastaan ihme, ellei se olisi vaikuttanut poliittisiin toimijoihin merkittävästi. Osa kansastakin sisäisti propagandan, osa taas suhtautui siihen varsin välinpitämättömästi. Totuus Neuvostoliitosta kyllä tiedettiin, mutta siitä ei puhuttu lehtien yleisönosastoilla.

Myös vasemmistossa oli kuitenkin ihmisiä, joille neuvostoystävyys oli vain puhetta vailla sydäntä. Tshekkoslovakian miehitys avasi varsinkin SKDL:n sosialisteille kuvan imperiumista, joka on edistystä vastaan: todellisena tavoitteena näillä oli demokraattinen sosialismi. Oikeistosta jotkut kaiketi menivät mukaan neukkupropagandaan ja tekivät enemmän kuin mitä oli tarpeen, mutta suurin osa teeskenteli neuvostoystävyyttä, niin kuin oli viisastakin.

Kaikki olivat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että Kekkonen on välttämätön tae Suomen ulkopoliittisen linjan jatkuvuudelle, lukuunottamatta vennamolaisia ja perustuslaillisia, joista Vennamo lähinnä vihasi Kekkosta, ei niinkään YYA-Suomea. Meillä oli virallinen liturgia, jota seurattiin ja jota valvoi Kekkonen. Lahjakkaana miehenä hän osasi kirjoittaa ja kirjoitti toisinaan myllykirjeitä, jos joku oli hänen mielestään sanonut jotakin ulkopoliittisesti sopimatonta. YLE ei yllättävää kyllä harrastanut lainkaan MOT-tyyppisiä dokumentteja neuvostohelvetistä. Jos olisi, ensin olisi lähtenyt pääjohtaja, sitten jutun tehnyt toimittaja. Karpokaan ei haukkunut Neuvostoliittoa.

Myös sota oli kielletty puheenaihe, ellei sitä käsitelty neuvostonäkökulman huomioonottaen. Näin myös nakerrettiin kansallista itsetuntoa: talvisotakin oli Suomen syytä kun ei ymmärtänyt ottaa huomioon Neuvostoliiton oikeutettuja turvallisuusvaateita. Oli oikeastaan absurdia, että niinkin rauhantahtoinen maa kuin Neuvostoliitto, joutui sotaan Suomea vastaan. Tällaisia kysymyksia varten tehtiin oikein tv-elokuvia, kuten "Sodan ja rauhan miehet", joissa kuvattiin ponnisteluja talvisodan välttämiseksi.

Jos siis haluaa kuvan tuosta aikakaudesta, kannattaa myös katsella vanhoja elokuvia, joissa ajan henki aika piinallisestikin tulee esille. Mietitään vaikka viimeistä komisario Palmua, Vodkaa, komisario Palmu. Vaikka kyseessä on harmiton viihde-elokuva, viesti tulee siinäkin harvinaisen selväksi. Älä keikuta venettä, pysy linjassa, meitä uhkaavat CIA:n palkkaamat agentit ja me teemme yhteistyötä neukkujen kanssa näiden agenttien paljastamiseksi.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
En tiedä miten tämä enää liittyy suomettumiseen...
Somettumisenkin aikana Suomi onnistui tuossa Pohjoismaiden ryhmässä jotenkuten henkisesti pysyttelemään,mikä oli tietysti hyvä myöhempää kehitystä ajatellen.

Halusin tuoda esille sen, että suomettumistakin ruokkinut (tai sen aikana omaksuttu) yhden "totuuden" (vain yksi vallitseva validi näkemysvaihtoehto) kulttuuri elää ja voi hyvin. Se johti muutamaan sivuhaaraan topicissa.
Päätän asian käsittelyn osaltani tähän.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Esko Ahon meriselitys.
Suomettumisen keulakuville Aholle, Lipposelle ja jokereille on kaikille yhteistä se, etteivät he itse sitä tajua. Koko kolmikko tuntuu hyvin viihtyvän venäläisten talutusnuorassa. Ainakin rahallinen korvaus on kohdillaan, muu onkin sitten pelkkää panettelua..
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Suomettumisen keulakuville Aholle, Lipposelle ja jokereille on kaikille yhteistä se, etteivät he itse sitä tajua.
Nää on ihan väärällä vuosikymmenellä ollakseen suomettumisen keulakuvia. Niitä ovat UKK, SKDL, Keskustapuolue ja sen aikaiset toimijat. Väyrynen ja Kanerva tietysti vielä mukana olevista.. Mainitsemasi on kyllä myyneet itsensä. Jokereista kannattaisi vähän tarkentaa, sillä se on iso yhteisö. Harkimo ja Kurri kuuluu joukkoon, muuten siellä on monenlaista vipeltäjää.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Jokereista kannattaisi vähän tarkentaa, sillä se on iso yhteisö. Harkimo ja Kurri kuuluu joukkoon, muuten siellä on monenlaista vipeltäjää.
Jokerit on valitettavasti kirkas esimerkki uussuomettumisesta. Jokerit on täysin Kremlin päätöksestä riippuvainen KHL:ssä pelaamisen suhteen. Kremlin rahoitus tapahtuu oligarkin kautta, joka - harvinaisen suoraan - kertoi ennakoineensa Putinin toiveen saadakseen itselleen etua. Sitä ennen mitään siteitähän Jokereihin hänellä ei ole koskaan ollut.

Tutkijoiden mukaan Jokerit on Venäjälle KHL:ssä tärkeä imagosyistä. Toinen syy on poliittinen vaikuttaminen Suomessa ja Venäjällä. Jälkimmäisessä tärkeintä on luoda Putininin perustamasta KHL:stä kansainvälistä kuvaa ja näyttää, miten yhtenäinen ja voimakas venäläisjoukkue kaataa aina Jokerit playoffien tärkeimmillä kierroksilla.

Eikä Kurrin Valko-Venäjän tilannetta käsittämättömällä tavalla vääristelevät lausunnot ole muuta kuin Kremlin ääni Helsingissä.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Suomettumisen keulakuville Aholle, Lipposelle ja jokereille on kaikille yhteistä se, etteivät he itse sitä tajua. Koko kolmikko tuntuu hyvin viihtyvän venäläisten talutusnuorassa. Ainakin rahallinen korvaus on kohdillaan, muu onkin sitten pelkkää panettelua..
Minä ainakin uskon Ahosta ja Lipposesta, että kyllä he sen tietävät. Aholla on ollut (en tiedä mikä nykytilanne) tunnetusti paha peliongelma, joten rahalle lienee korostunut tarve. Lipponen on lähinnä ahne ja ehkä sakujen tavoin sinisilmäisesti uskonut Venäjän kehitykseen.

Jokereista pitää tosiaan erottaa urheilupuoli sekä johto. En minä ainakaan syytä jääkiekkoilijoita tai valmentajia siitä, että heidän mahdollisuutensa harjoittaa ammattiaan ovat niin rajalliset. Kyllähän jokainen kävisi hakemassa ennemmin Jokereista 700 kiloa kuin 300 HIFK:sta. Niitä rahoja on mahdollista yrittää 20 vuotta, Lipponen ja Aho kyllä pärjäisivät paljon heikommallakin korvauksella kotimaasta. CV sen verta vakuuttava, että kymppitonnin kuukausiliksa on ihan selviö. Paavokin jo kahdeksankymppinen, luulisi jotain jääneen säästöön.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Minä ainakin uskon Ahosta ja Lipposesta, että kyllä he sen tietävät. Aholla on ollut (en tiedä mikä nykytilanne) tunnetusti paha peliongelma, joten rahalle lienee korostunut tarve. Lipponen on lähinnä ahne ja ehkä sakujen tavoin sinisilmäisesti uskonut Venäjän kehitykseen.

Jokereista pitää tosiaan erottaa urheilupuoli sekä johto. En minä ainakaan syytä jääkiekkoilijoita tai valmentajia siitä, että heidän mahdollisuutensa harjoittaa ammattiaan ovat niin rajalliset. Kyllähän jokainen kävisi hakemassa ennemmin Jokereista 700 kiloa kuin 300 HIFK:sta. Niitä rahoja on mahdollista yrittää 20 vuotta, Lipponen ja Aho kyllä pärjäisivät paljon heikommallakin korvauksella kotimaasta. CV sen verta vakuuttava, että kymppitonnin kuukausiliksa on ihan selviö. Paavokin jo kahdeksankymppinen, luulisi jotain jääneen säästöön.

Ei kai Jokereiden pelaajien vaihtoehdot oli Jokerit tai HIFK? Luulisi monella rahkeiden riittävän SHL:n tai Sveitsiin noin esimerkiksi.

Kyllä se on täysin urpoa mennä Jokereihin pelaamaan, mutta vielä typerämpää on mennä katsomaan, ostaa ja käyttää fanikamaa jne. Se on äärimmäisen vastenmielistä toimintaa.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kyllä se on täysin urpoa mennä Jokereihin pelaamaan, mutta vielä typerämpää on mennä katsomaan, ostaa ja käyttää fanikamaa jne. Se on äärimmäisen vastenmielistä toimintaa.
Jos oligarkkien rahalla voidaan maksaa riittävän kilpailukykyiset palkat, niin pelaajia on tosiaan turha syyttää siitä, että he valitsevat Jokerit tai jonkin muun koheliseuran työnantajakseen. Kun riittävän korkeatasoiset pelitaidot on hankittu, niin jossakin niitä kannattaa korvausta vastaan hyödyntää. Eettinen pohdinta on toki kunnioitettavaa, mutta vaikea jokeripaidasta on kieltäytyäkään, jos se on suunnilleen ylin taso ja sillä erää korkeimmin palkattua työtä, johon omat eväät riittävät.

Ja samaa mieltä penkkiurheilijan roolista. Tuollaisen putinistisen ilveilyn tukeminen tavallisen ihmisen rahapussista on vastuutonta, piittaamatonta ja ehdottoman tarpeetonta. Kunnioitan ja arvostan niitä vanhan liiton jokerifaneja, jotka ovat laittaneet jokerikamat kaappiin seuran KHL-reissun ajaksi, mahdollista myöhempää käyttöä varten. Muulle nykyiselle kannattajalaumalle helvetin ruma ja karvainen lampaanperse.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Ei kai Jokereiden pelaajien vaihtoehdot oli Jokerit tai HIFK? Luulisi monella rahkeiden riittävän SHL:n tai Sveitsiin noin esimerkiksi.
Tottakai riittäisi, mutta jos saa asua kotimaassaan (sen mitä pitkiltä matkoiltaan ehtivät) ja pelata jääkiekkoa samalla maailman kakkostasolla, on se aika houkutteleva ajatus. Lapset saavat käydä koulua ainakin kieleltään tutussa ympäristössä ja vaimo jatkaa töissä käyntiä sekä viini-iltoja kavereiden kanssa.

Pelkästä palkastahan ei itsessään ole kyse, muuten kaikki rynnisivät sankoin joukoin DELiin tai Extraligaan, missä palkkataso ei ihan vastaa sarjan yleistä tasoa - tässä tapauksessa pelaajille parempaan suuntaan. Sarjan heikompi taso = huonommat jatkomahdollisuudet tulevaisuudessa.

Lopulta KHL on lähinnä vain yksi mitättömän pieni - joskin harvinaisen räikeä osa urheilun ongelmallisuutta. Ensi viikolla alkavat olympialaiset Kiinassa, jonka törkeydet ovat kaikkien tiedossa. Eipä sieltä kukaan silti jää pois, koska urheilijoille olympiataso on uran kohokohta. Eurooppalainen jalkapallo on rakenteeltaan sairas, moottoriurheilu varsinkin ilmaston kannalta silkkaa humpuukia yms. Ei se urheilijoiden vika kuitenkaan ole, muutokset lähtevät pukumiehistä, jos lähtevät.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Täällä monet ovat miettineet miten suomettuminen ei koske laajemmin Suomen väestöä. Lyhyesti voisi todeta, että sen näkee katsomalla Naton kannatusta kansan keskuudessa. Reilu neljännes kansasta kannattaa Nato jäsenyyttä ja 40 prosenttia vastustaa. Kannatus on ollut hitaassa kasvussa läpi vuosien, mutta se on auttamatta liian hidasta.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Sain tämänkin katsottua loppuun ja ihan hyvästä dokumenttisarjasta on kysymys. Historiallista kontekstia ja kenties vaihtoehtoskenaarioita olisi ollut mukava nähdä lisää, mutta aihe on toki laaja ja minuutteja sarjassa rajallisesti.

Jotain oivaltavaa oli siinä, miten esitettiin ohjaavat rakenteet ja ihmisen toimintaa niissä. Täydellistä suomettumiselta välttymistä ei olisi voinut nähdäkseni tapahtua olosuhteiden pakosta, mutta miksi mentiin tarpeettoman pitkälle? Koska järjestelmään muodostui haitallisia insentiivejä - "liiallisesta" suomettumisesta sai henkilökohtaista hyötyä.

Historiankirjoitus on monesti kokonaiskuvan käsittämisen kannalta liian yksilökeskeistä. Totta kai yksilöiden toimintaa pitää tutkia ja minunkin mielestäni se on mielenkiintoista, mutta jos pohditaan makrotason ilmiöitä, usein taustalla on makrotason selityksiä. Miksi keski- ja renessanssiajan Euroopassa päädyttiin toistuvasti sotimaan ja hirmuhallitsijoiden ikeen alle? Hirmuhallitsijan itsenäisiä motiiveja on syytä tarkastella, mutta myös todeta, ettei tuon ajan yhteiskunnissa ollut vallan kolmijaon tai parlamentarististen periaatteiden kaltaisia rakenteita, jotka toimivat blokkina hulluille ihmisille. Samoin voidaan katsoa vaikkapa jotain finanssikriisiä edeltänyttä taloussuhmurointia moralisoiden, kuten vaikkapa amerikkalaiset tykkäävät tehdä (Inside Job yms.) tai todeta, että erilaiset valvontajärjestelmät pettivät ja oli suorastaan väistämätöntä, että kriisi syntyi.

Suomessakin tilaisuus teki varkaan. Jos etenkin Kekkosen ajan Suomeen muodostui mahdollisuus hankkia itselleen menestystä ja resursseja KGB:tä nuolemalla, tätä mahdollisuutta käyttäviä alkoi vuosikymmenten vieriessä tietysti kaivautua eri koloista tätä etua hyödyntämään. Nämä ihmiset ovat vastuullisia omista rötöksistään, mutta kyllä Kekkonen pääsee näissä kuvioissa edelleen mielestäni liian helpolla. On paljon hänen syytään, että neuvostosuhteista tuli olennaisinta valuuttaa Suomen sisäpolitiikka harjoittaessa. Tietysti hänkin eli tietynlaisessa rakenteessa itsekin.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Partisaani-iskussa kuollutta piispaa piti muistella salaa yöllisessä hartauksessa, Eino Viheriävaaraan haastatteluaineistoon perustuvaa teosta ei mikään kustantaja suostunut julkaisemaan, Kansa Taisteli-lehden partisaani-iskuja kästtelevä aineisto ei miellyttänyt puolestaan Tamminiemessä.

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös