No miksi Norja ei niitä halua? Ehkä viesti jostain riippumattomuudesta vaikka siis Naton jäsen onkin. Ehkä Norskit viestivät ettei heidän maaperältä uhata Muurmanskia.Mikä vika niissä sitten on?
No miksi Norja ei niitä halua? Ehkä viesti jostain riippumattomuudesta vaikka siis Naton jäsen onkin. Ehkä Norskit viestivät ettei heidän maaperältä uhata Muurmanskia.Mikä vika niissä sitten on?
Se että Venäjä pärjää tässä sodassa huonosti ei pitäisi luoda sellaista hyvänolon tunnetta että se ei voisi pärjätä paremmin myöhemmin. Venäjä oli huono Ensimmäisessä maailmansodassa. Samoin Venäjä oli huono Talvisodassa ja eipä Japaniakaan vastaan ollut 1930-luvun puolivälin jälkeisissä taisteluissa erityisen hyvin sujunut. Tuosta sitten Hitler sekä Saksan sodanjohto päätteli että ihan yksinkertaista potkaista vain ovi sisään niin koko paska romahtaa. No sodan lopussa kyseessä oli paras maa-armeija maailmassa. Ei siis kannata lähteä siitä, että Venäjä tulee aina olemaan heikko joten Suomelle riittäisi vain ammukset ja säilykepurkit.Ensiksikin Venäjän armeijan suorituskyky ei vakuuta. Meidän puolustusvoimat ovat peitteisessä maastossa ihan eri vastustaja kuin Ukrainan armeija, heille kyllä peukkua.
Toiseksi Nato-jäsenyyden myötä niitä joukkoja (käyttöarvo lähellä nollaa) kyllä tulisi avuksi tarvittaeassa. Mutta ennen kaikkea aseistusta, sitä me kaivattaisiin tositilanteessa.
Tuolla on hyvin vanha tausta josta tässä hs:n jutussa on aika perusteellisesti Nato | Nato-jäsenyyden ”Norjan malli” syntyi halusta olla ärsyttämättä Neuvostoliittoa – HS selvitti, mistä siinä on kyseNo miksi Norja ei niitä halua? Ehkä viesti jostain riippumattomuudesta vaikka siis Naton jäsen onkin. Ehkä Norskit viestivät ettei heidän maaperältä uhata Muurmanskia.
Suomen puolustusvoimat riittää todennäköisesti näännytyssodassa Venäjää vastaan, mutta inhimillinen kärsimys on valtava. Ei neukkuarmeijan tarvitse voittaa taistelukentällä yhtään koitosta pystyäkseen murhaamaan ja raiskaamaan siviilejä. Suomi+NATO, vieläpä siten että NATOlla olisi valmius osallistua terroristeilta suojautumiseen mieluummin tunneissa kuin päivissä, tarkoittaisi että barbaarilaumat pystyttäisiin tuhoamaan lähtötelineisiin ja tuollaista skenaariota jopa itäpaskan nerokkaat strategit osaa kunnioittaa, vaikka harhoissaan kuvittelisivatkin että kyllähän Suomi nyt vallataan kun asukkaitakin on vaan kymmenes mitä ukrainalaisia ja niidenkin kanssa saavutettiin kaikki tavoitteet mitkä ilmoitettiin jälkikäteen asetetuksi.Eli tavallaan myönnät etteivät Suomen puolustusvoimat yksin riitä. Minä olen eri mieltä.
Balttian mailla ihan eri tilanne kuin Suomella. Ei Balttien armeijoilla ole vähäisintäkään kykyä edes pieneen puolustukseen.Esimerkiksi Baltian maille Nato-joukkojen läsnäolo on selkeä signaali Naton sitoutumisesta heidän puolustamiseensa minkä lisäksi niillä on alueellisesti myös taloudellista merkitystä.
1. Me ollaan jo matkalla ja Ruotsin olisi suotavaa ehtiä samaan kyytiin. On Ruotsin valinta tulevatko mukaan. Heillä on jotieto, että me jätämme hakemuksen.Jos Natoon liitytään niin mielessäni on kolme asiaa.
Ensiksikin mennään Natoon yhdessä Ruotsin kanssa. Se sitoisi Ruotsin ja Suomen puolustusta entistä enemmän yhteen.
Toiseksi Ahvenanmaan militarisointi. Ohjuksia, joilla kyetään vaikuttamaan sekä meri- että ilmamaaleihin. Ja lisäksi joukkoja jotka pystyvät torjumaan maihinnousut. Ei Venäjä kunnioita enää mitään demilitarisointi sopimuksia jos Suomi liittyy Natoon.
Kolmanneksi Suomeen ei pidä sijoittaa joukkoja muista maista. Puolustuksellista kalustoa kyllä mutta ei joukkoja. Eikä varsinkaan USAn joukkoja Pietarin liepeille.
1. Samoille rattaille, ei Ruotsi saa tulla jossain peräkärryssä. Nehän katsoisivat että tässä on Nato-Suomi heidän ja Venäjän välissä. Ei tarvitse liittyä mihinkään.1. Me ollaan jo matkalla ja Ruotsin olisi suotavaa ehtiä samaan kyytiin. On Ruotsin valinta tulevatko mukaan. Heillä on jotieto, että me jätämme hakemuksen.
2. Demilitarisointi pitää purkaa, mutta ei ole välttämätöntä perustaa tukikohtaa, vaan voidaan mennä tilanteen mukaan. Sen verran voidaan antaa myöden afenanmaalaisten tunteille. Tosin tässä taitaa olla edessä vuosia, jolloin etuvartio olisi hyvä olla.
3. Joukkoja ei pidä rajata pois tai asettaa omia tiukkoja ehtoja ala Norja. Epäilen, että ei Nato tänne halua edes perustaa tukikohtaa ainakaan etelään. Baltia on listalla edellä. Tukikohta pitää harkita oma etu edelle, ei venäläisten tunteet.
Niitä vaivaa ihan sama asia kuin Suomea vaivasi vuodenvaihteeseen asti, eli 70-80 luvulla oppinsa saanut sosiaalidemokraattinen "rauhan" sukupolvi. Ero on siinä, että heillä on turvanaan Suomi sekä Yhdysvaltain ja UK:n suulliset turvatakuut, joten eivät ole vielä heränneet ruususen unestaan.Mikä vittu noita ruotsalaisia oikein vaivaa?
Linde Sveriges Radiolle: Ruotsi voi päätyä Naton suhteen eri ratkaisuun kuin Suomi
1) Ruotsilla on varaa aikailla ja odotella parlamenttivaaleja, ettei demarien tarvitse menettää kasvojaan pettämällä ehdotonta sitoutumista puolueettomuuteen. Niillä on kuitenkin tämä Suomi heidän ja terroristivaltion välissä. Ja todennäköisesti jonkunlainen sumplaus USA:n ja UK:n kanssa turvatakuista. Suomella ei ole puskurivyöhykettä terroristivaltioon kuin raja-alue, sillä ei kauheasti juhlita ja näin ollen se odotteluaikakin on huomattavasti paljon rajoitetumpi kuin länsinaapurillamme.1. Samoille rattaille, ei Ruotsi saa tulla jossain peräkärryssä. Nehän katsoisivat että tässä on Nato-Suomi heidän ja Venäjän välissä. Ei tarvitse liittyä mihinkään.
2. Tukikohta josta iskukykyä ohjuksilla meri- ja ilmamaaleihin. Ja linnoittautumista, jolla estetään maihinnousut.
3. Ei tukikohtia vieraille. Sotatilanne on sitten eri juttu. Norjan malli.
1. Samoille rattaille, ei Ruotsi saa tulla jossain peräkärryssä. Nehän katsoisivat että tässä on Nato-Suomi heidän ja Venäjän välissä. Ei tarvitse liittyä mihinkään.
Itse asiassa Ruotsissa on menossa sama prosessi kuin täällä, mutta hitaammin sekä syksyn vaalien mutkistamana. Ei täälläkään oikeasti valtiojohto ole missään vaiheessa dramaattisesti ilmoittanut, että jäsenyyttä haetaan, sen sijaan vaivihkaa ja hyvin kryptisesti olemme vain jatkuvasti liikkuneet siihen suuntaan ja varmistettu eduskunnan määräenemmistöä. Tämä prosessi on edellä Ruotsia, mutta samoja liikkeitä ja pinnanalaista muutosta on sielläkin näkyvissä. Suomi siis näyttää tässä olevan edelläkävijä.Niitä vaivaa ihan sama asia kuin Suomea vaivasi vuodenvaihteeseen asti, eli 70-80 luvulla oppinsa saanut sosiaalidemokraattinen "rauhan" sukupolvi. Ero on siinä, että heillä on turvanaan Suomi sekä Yhdysvaltain ja UK:n suulliset turvatakuut, joten eivät ole vielä heränneet ruususen unestaan.
Sitten liittyminen on joskus vuoden kuluttua aikaisintaan. Ei kelpaa minulle.1. Samoille rattaille, ei Ruotsi saa tulla jossain peräkärryssä. Nehän katsoisivat että tässä on Nato-Suomi heidän ja Venäjän välissä. Ei tarvitse liittyä mihinkään.
Norjan mallissa ei siis ole vieraan valtion perustamia tukikohtia rauhan aikana. Se malli sopii minullekin, vaikkakin itse jättäisin tuon ehdolliseksi, esim. tarvittaessa eduskunnan hyväksynnällä. Sen sijaan omissa tukikohdissa Norjallakin voi olla Nato-maiden joukkoja myös rauhan aikana, ja Norjalla on valmiit varastot muiden Nato-maiden joukkoja varten, ja samaa toivon Suomeltakin - pelkästään koulutustarkoituksissa olisi hyvä kierrättää täällä muiden Nato-maiden joukkoja.3. Ei tukikohtia vieraille. Sotatilanne on sitten eri juttu. Norjan malli.
Naton tukikohta Ahvenanmaalle? Sehän ei ole sillain oikeasti Suomen maaperää. Tehdään siitä Itämeren Okinawa.Enempää en ala väitellä, muuten tulee pelikieltoa mielipiteistäni (kuin Navalnyi Venäjällä). Kertaan Natoon liittymisen kolme teemaani.
1. Yhdessä Ruotsin kanssa.
2. Ahvenanmaan militarisointi.
3. Suomen maaperälle ei vieraita sotilaita.
Kai ne sentään uskaltavat jos Suomi päättää liittyä Natoon. Suomelle päätös on paljon kovempi kuin Ruotsille.Sitten liittyminen on joskus vuoden kuluttua aikaisintaan. Ei kelpaa minulle.
Kai ne sentään uskaltavat jos Suomi päättää liittyä Natoon. Suomelle päätös on paljon kovempi kuin Ruotsille.
Ahvenanmaan tilanne muuttuisi mielenkiintoiseksi siksi, että jos Suomi ja Ruotsi on Natossa, kaikki demilitarisointisopimuksen (1922) osapuolet ovat Natossa. Neuvostoliiton kanssa Suomi on tehnyt oman erillissopimuksen aiheesta, mutta tätä toista osapuoltahan ei enää ole :)Naton tukikohta Ahvenanmaalle? Sehän ei ole sillain oikeasti Suomen maaperää. Tehdään siitä Itämeren Okinawa.
Sisäpoliittisesti voi olla kovempi Ruotsille. Niillä on kuitenkin tämä kansallinen narratiivi satojen vuosien puolueettomuudesta. Tällaiset lausunnot voi olla hyvin suunnattu vain omalle väelle tarkoituksena hillitä menoa, jos keskustelut ottavat liikaa kierroksia. Vähän tyyliin ei tällä vaalikaudella. Kulisseissa junat kuitenkin etene. Tai sitten ei, kuka tietää.Kai ne sentään uskaltavat jos Suomi päättää liittyä Natoon. Suomelle päätös on paljon kovempi kuin Ruotsille.
Haluja tässä kysytään. Swedujen PM on kovin vastahankaan. Niiden päätökset menee helposti vaalien yli. Sikäläisen SDP:n kurssi kääntyy todella hitaasti, sillä kyllä heillä on jo tieto siitä, mihin ratkaisuun Suomi on jo päätynyt.Kai ne sentään uskaltavat jos Suomi päättää liittyä Natoon. Suomelle päätös on paljon kovempi kuin Ruotsille.