mitä sillä Ruotsin luottamuksella voidaan saavuttaa?
Yksinkertaisesti lähimmän ystävän merkittävä tuki. Tukea on paljon muutakin kuin sotilaallista ja sillä on monella tapaa valtava arvo Suomelle.
Luottamus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että asioista ei voitaisi keskustella ja etsiä yhdessä muitakin toimivia vaihtoehtoja edetä molemmille suotuisaan lopputulokseen. Nyt vaikuttaa siltä, että ruotsalaistenkin kanssa on saavutettu jonkunlainen uusi yhteisymmärrys. Edelleen tehdään töitä yhteisen päämäärän (pohjolan linnake) saavuttamiseksi, mutta ehkä kaikkia maaliviivoja ei tarvitse ylittää täysin samaan tahtiin. NATO:n Stoltenbergin haastattelu tukee myös tätä käsitystä ja on jo itsessään merkittävä myönnytys yleisessä linjauksessa Turkin suuntaan. Tähän mennessä kaikki ratifioinnit on taidettu tehdä yhdessä ja nyt Erdoganin kommenttien takia kaikki ovat valmiina muuttamaan yhteistä järjestelyä.
Tavallaan tässä on nyt pallo heitetty takaisin Erdoganille, joka tämän erillisprosessin oikeastaan aloitti. Näyttäisi vahvasti siltä, että tie on auki Turkille Suomen jäsenyyden ratifioinnille lähes joka suunnasta (paitsi Venäjältä). Voi olla että taustalla on vielä tarjolla joku porkkanakin prosessille, millä Erdogan voisi hyötyä tilanteesta ennen Turkin vaaleja toukokuussa. Mikäli Suomi pääsisi NATO:n jäseneksi ennen vaaleja, niin Ruotsi yritetään saada mukaan varmasti vaalien jälkeen ennen heinäkuun NATO kokousta. Suomi ja Ruotsi voisivat ehkä tarjota vielä pienet oman porkkanansakin ennen Turkin vaaleja. Turkin maanjäristyksen jälkeen maa tarvitsee varmasti isoja uusia rakennusprojekteja. Tässä kohtaa voisi olla mahdollista kohdistaa kehitysyhteistyö rahaa Turkille suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten kautta yhdessä turkkilaisten toimijoiden kanssa. Suomalaisten ja ruotsalaisten tärkeänä tehtävänä olisi tehdä rakennuksista turvallisempia ja laadukkaampia. Toimia voisi ryydittää vielä EU:n tuella maanjäristys alueiden jälleenrakentamiseen.