Suomen demografinen nykytila ja tulevaisuus – mistä huomisen tekijät?

  • 257 769
  • 3 534

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
No edelleenkään nämä paikat eivät ole niitä paikkoja joilla helpotettaisiin ihmisten hoitoon pääsyä. Pienet toimijat ovat pitkin matkaa palkanneet näitä avustajia, kodinhoitajia tms. Mutta isommat toimijat taas eivät, mikä tekee palvelun laadun näin huonoksi kuin se nykyään on julkisella puolella.
Mitenköhän tämä liittyy otsikon aiheeseen?

Aito yksiselitteinen työvoimapula, josta siirryttiin ensin rekrytointiongelmista kärsiviin ammatteihin, ja sitten hoitoalan yksityiskohtiin, sen sijaan liittyy. Se että Suomessa on työtehtäviä, joihin ei saada tekijöitä (TES:n mukaisella palkalla), mutta ulkomailta saataisiin, on olennainen osa työperäisen maahanmuuton tarvetta.


Ps. ja tiedän, että lähes kaikkiin töihin (ehkä lääkäreitä lukuunottamatta, koska heitä koulutetaan Lääkäriliiton lobbauksen tuloksena liian vähän) saataisiin tekijöitä, jos heille maksettaisiin selvästi paremmin, mutta se ei ole ratkaisu koko ongelmaan, koska:

a) korkeamman palkan maksaisi joko julkinen sektori tai asiakas - ensimainitulla ei ole rahaa, ja asiakkaiden pakottaminen maksamaan enemmän vähentäisi työn kysyntää, jolloin työpaikkojen määrä vähenisi

b) korkeammat palkatkaan eivät nosta työikäisen väestön määrää Suomessa - ja sitä tarvitaan huoltosuhteen takia. Mutta jos talous saadaan kasvuun työvoiman määrä lisääntyessä, palkankorotuksillekin avautuu mahdollisuus - tämän ymmärtää jo ay-liikekin, joten persut on nyt viimeinen vastarannan kiiski, joilla ei ole lamppu syttynyt...
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Ajankohtainen ajatuksia herättävä kolumni.

Mikään ei hämmennä niin paljon kuin maahanmuuttokeskustelu. Keskustelusta päätellen kukaan ei halua Suomeen ulkomaalaisia. Jotkut haluavat pakolaisia, toiset turvapaikanhakijoita, kolmannet opiskelijoita. Joitakuita viehättää monikulttuurisuus, joitakuita vapaa liikkuvuus.

Kaikkein eniten Suomeen halutaan kuitenkin työvoimaa. Työvoima on tervetullutta, mutta eivät ihmiset, sillä ihmisistä aiheutuu kaikenlaista harmia.

Puhe työperäisestä maahanmuutosta tuo mieleen tavan, jolla naapurimaassa aikoinaan siirreltiin ihmisiä karjavaunuissa pakkotyöhön eri puolille kylmää valtakuntaa. Ihmiset njet, työvoima da.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Migri julkaisi muutama päivä sitten taas viimeisimmät oleskelulupatilastot. Ensimmäisiä oleskelulupia on myönnetty tammi-maaliskuun aikana yhteensä 9044 kappaletta, mikä on vuosien trendillä iso määrä, mutta jää vuoden 2023 alkuvuodesta yli 900. Kaiketi taloustilanne taustalla. Myönnetyt oleskeluluvat eivät toki välittömästi korreloi itse demografian kanssa, mutta mielenkiintoista osviittaa ne antavat lähitulevaisuudesta.

 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Keskuskauppakamari kritisoi kehysriihtä, missä ei työperäistä maahanmuuttoa huomioitu.

”Suomi tarvitsee kipeästi uusia osaajia ja hallituksen tavoitteen purkaa turhaa byrokratiaa soisi kohdistuvan myös maahanmuuttoon. Lisäksi tukea tarvitaan jo tänne saapuneiden osaajien työllisyyden ja kotoutumisen edistämiseen. Leikkaukset kotoutumiseen vievät kehitystä entisestään väärään suuntaan,” sanoo Keskuskauppakamarin johtava osaamisen ja maahanmuuton asiantuntija Suvi Pulkkinen.

Ammatilliseen koulutukseen hallitus päätti kohdentaa sadan miljoonan euron säästöt. Säästöt kohdentuvat niiden henkilöiden kouluttamiseen, joilla on jo aiempi ammatillinen perustutkinto tai korkeampi tutkinto.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto

Ajankohtainen ajatuksia herättävä kolumni.
Erittäin hyvä kirjoitus kaikenkaikkiaan. Kannattaa lukea kolumni. Tämä on totisinta totta, että täällä tarvitaan runsaasti lisää osaajia ja maahanmuuttajia. Mitä tekee hallitus. Hankaloittaa maahanmuuttoa kaikin tavoin. En ymmärrä.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Erittäin hyvä kirjoitus kaikenkaikkiaan. Kannattaa lukea kolumni. Tämä on totisinta totta, että täällä tarvitaan runsaasti lisää osaajia ja maahanmuuttajia. Mitä tekee hallitus. Hankaloittaa maahanmuuttoa kaikin tavoin. En ymmärrä.
Niinpä niin. Huomioiden koko ajan harmaantuvan ikärakenteemme, vaikea kuvitella tämän maan näkevän uutta nousukautta ilman laajaa työperäistä maahanmuuttoa.

Esim. Jos (kun) tämä maa haluaa isoja vihreän siirtymän investointeja, tarvitaan niihin toteutuakseen yhtä lailla työvoimaa ulkomailta. Eipä taida nytkään yksikään yhtään isompi työyksikkö millään alalla pyöriä yksinomaan kantasuomalaisten voimin.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Redimor

Jäsen
Kansalaisuuslain kiristäminen ei ole mielestäni saanut edelleenkään riittävää huomiota. Suomi menee mielestäni kerta kaikkiaan metsään, kiristäessään kansalaisuuteen vaadittavia jo ennestään kireitä vaatimuksia. Ns. hyötyaspekti ei ole edelleenkään avautunut minulle.

No ehkä yksi hyötyaspekti on se ettei enää makseta siittä, että muuttaa asumaan tänne. Ei minustakaan kuulu rahoittaa kenenkään tänne tulemista.
Se taas että täällä joutuu tienaamaan pärjäämisen tason yläpuolelle, jotta täällä saa asua on myös ihan hyvä aspekti kun vertaa edelliseen lauseeseen eli ei makseta tänne muuttamisesta.
Perusteluna tälle otan nämä asiantuntijoiden kommentit kolmannen polven työttömistä kansalaisista. Ei meidän kannata sellaista ruokintaa alkaa tekemään.

Lisäksi tämä ansiotulojen vaikutus on minusta ihan hyvä kolautus näille halpatyövoimaa käyttäville firmoille jotka tekevät hyvää tulosta. Kyllä siellä joudetaan alkaa maksamaan ihmisille palkkaa millä voi elää. Ja ehkä tämä ruokkii vähän ajatusta myös siihen suuntaankin, että kannattaako muuttaa maassa niihin kalleimpiin kaupunkeihin asumaan kun isossa pinta-alassa on näitä kaupunkeja muuallakin missä tuloillaan voi pärjätä.

Kaikella on puolensa, mutta tämä putken tiukentaminen tuottaa ihan hyvääkin. Johan Tanskakin tällaisen toteutuksen on laatinut ja näyttää toimivan ihan hyvin.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
@Redimor Ison mittakaavan maahanmuuton historia on pidempi, mitä ehkä jotkut ymmärtävät ehkä mieltää. Ei toden totta esim. silloin kun suomalaiset ja muut pohjoismaalaiset muuttivat joukoittain Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, ei heille ollut tarjolla juuri lämmintä kättä ja "welcome"-tervehdystä kummempaa tukea yhteiskunnalta, vaan omalla uutteruudella oli pärjättävä.

Siltikin olen sitä mieltä, ettei kansalaisuusvaatimusten tiukentamista ole ajateltu loppuun asti. Länsimaiden välinen muuttoliike on asia erikseen, mutta jos sille intialaiselle sairaanhoitajalle, tai vietnamilaiselle ravintolakokille lyödään nyt Saksassa käteen EU-passi käteen kolmessa vuodessa, siinä missä Suomessa joutuu odottamaan kahdeksan ja peräti viisi saadakseen edes pysyvän oleskeluluvan, en oikeasti tiedä mitä sanoa. Vähintään se kertoo tervetulokulttuuriin puutteesta.

Vaikka kritiikkiä maahanmuuttoa kohtaan ja ihan avointa rasismia toki esiintyy ihan kaikkialla, olen surullinen, että Länsi-Euroopan puitteissa nimenomaan Suomessa näyttää korostuvan nuiva näkemys työperäiseenkin maahanmuuttoon ihan hallitusta myöten. Tämä on erityisen vahingollista Suomelle, huomioiden poikkeuksellisen ikääntynyt väestömme. Kuten on jo sanottu, muilla Pohjoismailla on teoriassa "varaa" rajoittaa tulijoiden määrää jonkin verran, Suomella ei niinkään.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hallituksen maahanmuuttopolitiikalle sataa kritiikkiä.

Aicha Manain mukaan elinkeinoelämä on jo pitkään ilmaissut, ettei Suomesta löydy riittävästi ammattiosaajia.

– Mikä on hallituksen ratkaisu siihen? Tehdään kaikesta vielä vaikeampaa: vaikeutetaan täällä jo olevien kansainvälisten osaajien elämää.

Manai kyseenalaistaa esitysten lainmukaisuuden ja uskoo, ettei asiantuntijoita ei ole tarpeeksi kuultu esityksiä tehtäessä.

Startup Refugees -yhdistyksen taitojen kehittämispäällikkö Arkan Aal-Owayefin mukaan monet maahantulijoista haluaisivat tehdä työtä ja perustaa Suomeen yrityksen.

– Saan paljon puheluita, joissa he ilmaisevat epäuskonsa ja pelkonsa nykyistä linjaa kohtaan. Ihmiset ovat epävarmoja omasta ja perheidensä kohtaloista, Aal-Owayef sanoo.

Hän uskoo, että monet ulkomailla olevat, jotka suunnittelevat Suomeen muuttamista, miettivät nyt kahdesti Suomeen tulemista, koska siitä voi tulevaisuudessa tulla paljon haastavampaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös