Suomalaisen jääkiekkoilun visiot

  • 11 735
  • 37

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
... eli tulevaisuudenhaaveet ja mitä siellä nähdään!

Usein tuntuu siltä, että suomalainen jääkiekko katsoo liian lähelle tulevaisuutta. Täälläkin! Fanit puhuvat kuukausi ennen kisoja, miksei sitä ja sitä pelaajaa valittu mukaan. Eikä valmentajilla ole aikaa, eikä mahdollisuutta toteuttaa omia ideoitaan - heidän saavutuksensa ja kelpoisuutensa mitataan jo ensimmäisillä EHT-kierroksilla ja uusi valmentaja ottaa sitten hoitaakseen aina jonkun toisen keskeneräisen luomuksen.

Minusta tuntuu, että koko Suomen jääkiekko on liian likinäköistä. Suomen ja suomalaisten tulisi katsoa asiaa pidemmällä tähtäimellä. Tästä jutellessa tuli mieleen USA:n Zach Parise, joka sai tietää pelipaikkansa ja roolinsa joukkueessa jo puolitoista vuotta ennen Vancouverin Olympiakisoja.

Varsinkin Suomi-USA ottelua katsoessa tuli mieleen, että nyt voimme luopua lopullisesti Sisu-termistä. Sitä ei olekaan. Tilalle pitäisi saada uudet vaatumukset ja visiot - siis sellaiset visiot, jotka eivät ole tyytyväisiä siihen, jos saadaan armosta pronssia, tai jos Kipper pelasti meidät kaksinumeroiselta häviöltä.

Nyt on tärkeä hetki. Suomen maajoukkueen runko jää eläkkeelle ja tilalle pitäisi saada uusi jengi, johon nojautua kahdeksan vuoden kuluttua. Luit aivan oikein! 4 vuotta on minusta aivan liian lyhyt aika jääkiekon nostoon.

Henkilökohtaisesti tukisin mielelläni projektia, joka alkaa heti luomaan joukkuetta, joka osallistuu olympialaisiin Venäjällä. Ja sen päälle työryhmä, joka alkaa piirtelemään joukkuetta ja tekemään töitä, päätavoittenaan olympiakulta kahdeksan vuoden kuluttua!

Töihin!
 

PJx

Jäsen
Visioita rakenneltaessa kanatta pitää mielessä, että joukkueen (ikä)rakenne on ongelma. Uskon, että muutama kaveri tulee nostamaan tasoaan ohitettuaan varausiän, jolloin ei pudota ihan tyhjän päälle.

Näihin vuosien varrella sattuneisiin pelillisiin romahduksiin tulisi myös puuttua. Uskon, että niiden takana on yksi yhteinen tekijä: Hädän hetkellä pelaajat turvautuvat keinoihin, joihin ovat tottuneet aiemmin urallaan.

Suomi-kiekossa junnuuissa ei pelitapaa opetella välttämättä vielä edes B-SM:ssä. Siellä mennään vielä pitkälti yksilökeskeisesti termin kielteisessä mielessä. Vasta tämän jälkeen peli alkaa jäsentymään.

Kun pohjat ovat nämä, ei pelikirjasta tarvitse ihan hirveän monen sivun hukkua kun Suomi-paniikki alkaa muistuttamaan tietyssä mielessä Venäjä-paniikkia ja joukkueen suorituskyky romahtaa.

Siinä vaiheessa kuin suomalainen junnu on vapaa kuin taivaan lintu tekemään kentällä ihan mitä huvittaa, piirretään kanukeille jo omia raiteita. Siinä vaiheessa kun suomalainen pyrkii vielä yksilöratkaisuihin, niin kanadalainen pyrkii joukkuepeliin. Koko ajan mennään vuosia edellä.

Joo joo, kaverin pelikirja on yksinkertaisempi. Niinpä, sen lisäksi sitä on opeteltu vuosia kauemmin.

Ihan ensimmäisenä täälläkin olisi syytä omaksua palloilukulttuuri. Täällä mennään perse edellä puuhun. Rakennetaan ensin yksilötaitoa ja sen jälkeen yritetään yksilöistä tehdä joukkue. Se johtaa liian monen kohdalla ohueen pelinäkemykseen, mikä näkyy muun muassa romahduksina.

Palloilukulttuureissa yksilötaito on ihan samalla tavalla hyve. Sen lisäksi palloilulahjakkuutta pyritään kehittämään ihan alusta asti, jolloin taito palvelee joukkuetta. Silloin pelikirjasta on varaa hukata paniikissa muutama sivu enemmän ennen täydellistä romahdusta.

Minun visioissani pelitapa siirretään "tekemisen" keskiöstä junnujen ja alasarjojen arkeen. Jos on oppinut pienestä pitäen pelaamaan yhdellä pelitavalla joukkueelle, uskon, että uuden pelitavan oppiminen on helpompaa.

Jos taas pelitapa on "ulkoa opeteltu" sisäistämätön juttu, niin pienetkin muutokset tekevät kipeää.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Suomessa pitäisi olla paljon, paljon enemmän kouluja, jonka ohjelmaan kuuluu jääkiekko. Jokaisesta kaupungista pitäisi löytyä koulu, jonka oppilaat pelaavat ja harjoittelevat jääkiekkoa kolme kertaa viikossa ja sen päälle sitten jotain muuta urheilua ne kaksi muuta päivää. Se jos joku nostaa nopeasti nuorten ihmisten tasoa.

Kuten tunnettua, meillä pyritään harjoittelemaan laadukkaasti. Pohjois-Amerikassa taas pelataan, pelataan ja pelataan. Tämä näkyy selvästi pelissä, meidän pelaajamme on pyntätty täyteen taktiikkaa ja kunto on kyllä hyvä, mutta itse pelissä me olemme paljon jäljessä. Olemme asettaneet pääpainon väärään paikkaan.

Minusta pelejä tulisi lisätä ja sarjoja pitäisi olla enemmän, tarpeen mukaan.

Meillä on myös pyhä tapa suunnata katseemme vain joihinkin, lahjakkaisiin pelaajiin. Jokaisesta voi tulla kansaivälisestikin hyvä pelaaja, jos vain harjoittelee ensin ne 200 000 tuntia lujaa. Ketään ei saa unohtaa!!

Niklas Wikegårg muuten kertoi, että Kimmo Timonen oli kerran ajankohtainen, hänen valmentaessaan Djurgårdenia. Joukkue oli tosin silloin täynnä, eikä Niklas muutenkaan ollut oikeastaan kiinnostunut niin pienestä miehestä. Tänä päivänä hän toteaa, että sama mies oli yhdessä välissä Nashvillen kapteeni ja Suomen ylivoimaisesti eleganttisin puolustaja Vancouverissa. Jokaisesta voi tulla tähti!
 
Viimeksi muokattu:

Swearengen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fortress Europe, turvattomat tilat
Meillä on myös pyhä tapa suunnata katseemme vain joihinkin, lahjakkaisiin pelaajiin. Jokaisesta voi tulla kansaivälisestikin hyvä pelaaja, jos vain harjoittelee ensin ne 200 000 tuntia lujaa. Ketään ei saa unohtaa!!
...
Jokaisesta voi tulla tähti!

Höpö, höpö. Lahjakkuuden sekä tunnistaminen että tunnustaminen ja sen suosiminen treenaamisessa pitää asettaa huomattavasti vahvemmin etusijalle, jos menestystä halutaan. Meillä on jo käytössä junnuissa tämä Nuori Suomi -niminen kommunistiohjelma, jonka tuhoja saamme seuraavat vuodet ihmetellä, kun "kaikki pelaa" systeemi tuottaa entistä enemmän keskinkertaisuuksia huippulahjakkuuden kustannuksella.

Toisaalta ei "Nuori Suomi" ole kaikkeen syyllinen. Suomessa on aina ollut ongelmana, että pelaajien henkilökohtaiseen taitoon ei kiinnitetä tarpeeksi valmennuksellista huomiota. Niinkin olellisia aisoita kuin laukaisutaito ja aloitukset ei vain harjoitella tarpeeksi. Ennen voitiin jotenkin luottaa, että lahjakkaammat itse pihajäillä hioivat henkilökohtaiset taidot paremmiksi, nyt pitää kilpailla pleikkareita ja muuta viihdettä vastaan nuorten ajankäytössä.

Jääkiekkolukiot ja muut lätkän ja perusopinnot yhdistävä oppilaitokset olisi hyvä alku, mutta mistä rahoitus?

Lisäksi kasvuhormonit pitää ottaa käyttöön ammatipelaajiksi tähtäävillä teineillä, kuten muissa lätkämaissa tehdään. Ja tämä ei ole vitsi.
(muokkaus: Tuo koskee tietenkin vain pelaajia, jotka haluavat isommiksi, mutta joiden geneettinen perimä(mikä on ennustettavissa suvusta), ei sitä suo.)
 
Viimeksi muokattu:

Viljuri

Jäsen
Avoimmuus, läpinäkyvyys, kilpailullisuus ja urheilullisuus: ALKU

Vakava ja kehityksen pysäyttävä ongelma on siinä, että toisin kuin Englannissa Valioliigan perustamisen yhteydessä ja Manchester Unitedin ja kumppanien voittaessa mestaruuden mestaruuden perään, Suomessa lajin ylintä sarjatasoa, kilpailutoimintaa ja sitä myöten koko lajia on kehitetty alimpien yhteisten nimittäjien pohjalta.

Kabinettikorruptio, resurssien hukkaaminen, resurssien allokoiminen päin takapuolta, kaikenlainen ja kaikenpuolinen kilpailun, urheilullisuuden ja jännityksen vastustaminen ovat yksi osatekijä tätä.

Tarkoituksena taloudellisten ja muiden riskien kertakaikkinen ulkoistaminen "sisäpiirikerhon" ulkopuolisten tahojen kannettavaksi, ilman että huomiota on kiinnitetty transaktiokustannuksiin ja eksternaliteetteihin. Koko kehityssuunta on vastoin sekä taloudellisia että (kilpa)urheilullisia periaatteita, ajatuksia ja tavoitteita, ja onhan tämä vastoin myös fair playn ideaaleja, vaikka ideaaleja ei voi syödä. "Mulle&sulle"-ideologian vastaiset äänet hiljennetään kuin mitkä tahansa porukan mielipiteitä vastaan käyvät näkemykset Suomessa hiljennetään, kollektiivisin toimin ja älyvapaalla median terrorilla.

Suomen kiekkoilu ei tule nousemaan mitalikantaan kansainvälisellä tasolla kultaisen sukupolven siirtyessä golf-kentille, eikä laji kokonaisuudessaan pysymään lähelläkään edes nykyistä tasapaksua nurkkakuntaista tasoaan, mikäli lintumäet ja seppäset saavat huseerata kulisseissa vapaasti omaa lyhyen tähtäimen (näennäistä) etuaan ajamassa.

Vai että palkkakattoa SM-liigaan, Veikkaajan NHL-kirjeenvaihtaja? Anna kaikki kestää... Voiko sitä enempää olla pihalla? ;-)
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Höpö, höpö. Lahjakkuuden sekä tunnistaminen että tunnustaminen ja sen suosiminen treenaamisessa pitää asettaa huomattavasti vahvemmin etusijalle, jos menestystä halutaan.

Totta kai. Itse olen vain pannut merkille, että se tarkoittaa usein sitä, että yksi pelaa, eikä anna koskaan kiekkoa pois ja tekee pikkujäppisenä 10 maalia joka matsissa ja ylpeä isi taputtaa katsomossa. Hyvä hänelle, mutta entäs ne kaikki muut 19, jotka seuraavat katseella?

Luonnollisesti olen sitä mieltä, että erikoista lahjakkuutta pitää tukea, mutta mitä se palvelee silloin, jos se tehdään muiden kustannuksella?
Onhan se tietenkin sitten hienoa, jos saadaan yksi Koivu tai Selänne lisää. Tämä ei tosin riitä.

Meillä on jo käytössä junnuissa tämä Nuori Suomi -niminen kommunistiohjelma, jonka tuhoja saamme seuraavat vuodet ihmetellä, kun "kaikki pelaa" systeemi tuottaa entistä enemmän keskinkertaisuuksia huippulahjakkuuden kustannuksella.

Periaate ja idea on ihan hyvä. Mutta ei sillä ole väliä miten hyvän idean kanssa joku tulee, ellei sitä osata toteuttaa. Vaikka mentäisiinkin kirjaimellisesti "kaikki pelaa" idean mukaan, niin ei se nyt kuitenkaan lahjakkuuksia tuohoa. Jokainen varmasti tietää, miten kovalla innolla nämä kaikkien lahjakkaimmat pelaajat ovat aina harjoitelleet. Ei riitä, että mennään jonkun järjestelmän mukaan, lahjakkaat nuoret hankkivat lisää peli- ja harjoitteluaikaa itsekin ja homma vaan paranee, jos joku tukee.
Muistan tämä itsestäni. Harrastin joskus aikoinani uintia, suomenmestaruustasolla. Harjoittelin ohjatusti 3 kertaa viikossa, mutta olin niin hulluna hommaan, että harjoittelin itsekseni vielä niinä kahtena muunakin päivänä. Valmentaja oli juonessa mukana ja järjesti minulle vapaan pääsyyn halliin joka päivä, aina kun halusin.
Sitten meni uikkarit jalassa saunaan ja yks saatanan kääkkä alkoi isottelemaan ja antoi porttikiellon uimahalliin kahdeksi viikoksi. Tykkäsin niin lujaa kyttyrää, että aloin pelaamaan jääkiekkoa. Kaduttaa vielä tänä päivänäkin... Mutta se on eri tarina ja voisin kertoa paljonkin valmentajasta, joka oli todella huono!

Jääkiekkolukiot ja muut lätkän ja perusopinnot yhdistävä oppilaitokset olisi hyvä alku, mutta mistä rahoitus?

Ruotsissahan taitaa olla kohta enemmän vapaa-kouluja, kuin tavallisia, perinteisiä kouluja. Homma lähtee parhaiten jonkun paikallisen seuran toimesta, a´la Inter Milan, Barchelona jne. Koulu toimii muuten ihan normaalisti, mutta seura hoitaa urheilupuolen. Tästä hyvänä esimerkkinä meidän tyttö, joka käy vapaa-koulua, jossa on ohjelmana jalkapallo. Jalkapallotreenari on entinen maajoukkuetähti ja urheilupuolesta vastaa mies, joka valmensi joukkueensa UEFA-cup mestariksi joskus aikoinaan. Ei hommaan tarvita mitään mahdottomia rahoja. Suurempi ongelma pula on ihmisistä, jotka näkevät visioita ja ovat valmiita tekemään lujasti töitä uskomansa asian puolesta.
Lisään vielä tähän, että muutama kuukausi sitten Chelsea oli katsomassa yhtä, 14-vuotiasta poikaa, joka on samalla luokalla tytön kanssa ja Aston Villa kävi seuraavalla viikolla. Uskomatonta katsoa, miten 14-vuotiaatkin pojat lataavat kuin aikuiset miehet, eikä puhettakaan, etteikö lahjakkuuksille annettaisi heidän tarvitsemaansa huomiota. Päinvastoin, heille järjestetään paljon erilaisia turnauksia, koulutuspäiviä, jippoja yms.

Lisäksi kasvuhormonit pitää ottaa käyttöön ammatipelaajiksi tähtäävillä teineillä, kuten muissa lätkämaissa tehdään. Ja tämä ei ole vitsi.
(muokkaus: Tuo koskee tietenkin vain pelaajia, jotka haluavat isommiksi, mutta joiden geneettinen perimä(mikä on ennustettavissa suvusta), ei sitä suo.)

Tämä on... todella hankala kysymys.

Jääkiekkokoulusta vielä sen verran, että esim. Frölundallahan on Hockeygymnasium. Käännän tähän heidän sivultaan googlen avulla:

Frölunda Hockey Akatemia

Alkaen 09/10 kauden lukion jääkiekko toteutetaan yhteistyössä Katrinelundsgymnasiet uusissa muodoissa. Kautta uuden koulutuksen kentällä Frölunda Campus, tarjoamme opiskelijoille kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka on ainutlaatuinen Ruotsin jääkiekossa. Uusi koulutuksen perusteella, joka tarjoaa erittäin hyvät palvelut kuten oma suuri kuntosali, oma urheiluhalli, kaksi isytor ja suuret tilavat pukuhuoneet sekä J-18 ja J-20. Lisäksi laitos teoria halleissa, joissa myös lisää koulutusta opetetaan kaksi päivää viikossa. Tämä tarkoittaa sitä, että opettajat ovat käytössä kuntoa ja opettaa opiskelijoita keskeisiä aiheita, kuten Englanti, ruotsi ja matematiikka. Tämä järjestely luo kokonaisvaltainen lähestymistapa, jossa yhdistetään koulun ja jääkiekkoa ja on hyvä vuoropuhelu opettajan, oppilaan ja kouluttaja / ohjaaja luonnollisella tavalla.

Meille Frölunda, on tärkeää, että oppilas kykenee sekä koulu-ja jääkiekko hyvä tapa, tavoitteemme on, että opiskelija kolmen vuoden jääkiekon koulussa koulutetaan ammattitaitoisen jääkiekkoilija, kun on hyvä koulutus kantaa tulevaisuudessa. Siksi olemme Frölunda HC yhteistyössä Katrinelundsgymnasiet luotiin uusi lähestymistapa, jossa oppilaat voivat luoda mahdollisuuksia voidaan suorittaa sekä koulussa että jäällä.

Kuka voi hakea alueellisia lukion Hockey
Opiskelijat asuvat seuraavat kunnat: Göteborg, Stenungsund, Lerum, Partille, Härryda, Mölndal, Ale, Öckerö, Tjörn, Stenungsund, Lilla Edet, Alingsås, Kungsbacka. (Majoitus muut kunnat voivat ottaa yhteyttä oman kunnan kannalta ns. Oppilaan palkka)

Ohjelmista
Jääkiekko koulutus on yhteiskuntatieteissä ohjelma, tiede-ohjelma, teknologia-ohjelma, joka on erikoistunut Virtual suunnitteluun tai biolääketieteen, hoitotyö ohjelma, ja liikunta-ohjelma yhteisön keskittyä Katrinelundsgymnasiet. Huomaa, että ohjelma sisältää koulutus voi olla vaikea yhdistää käydä lukion Hockey

Mistä liiketoimintaa
Tutkimukset on Health Club kampuksella Universeum kaksi päivää (keskiviikko ja perjantai) viikossa, toiset kolme päivää, opastusta Katrinelundsgymnasiet joka sijaitsee Nya Ullevi, sydän Göteborgissa. Hockey Koulutus sijaitsee Frölunda HC: n koulutuksen kentällä kampuksella. Raitiovaunulla kestää noin 10 minuuttia matka koulusta ja kampuksella.

Koulutus
Koulutuksen aikana toteutetun Hockey koulun perustuu yksilön koulutukseen ja kehitykseen. HG-istuntojen aikana toteutetun maanantaisin 07.30-8.50, 08.00-9.20 keskiviikkoisin ja perjantaisin 08.00-9.20. On odotettavissa, että oppilas on todella intohimoisesti jääkiekkoa ja on vauhtia pystyäkseen ja treenata tällä tasolla. Lisäksi lukion Hockey koulutus toteutetaan koulutus iltapäivällä noin 5 kertaa viikossa, joka sekä jää-ja fysträning käyttää. Lisätä, että kaksi peliä viikolla kilpa-kausi, mikä tarkoittaa sitä, että opiskelijat, jotka haluavat mennä Frölunda Hockey Akatemian tulisi olla vahva kannustin hallita kaikkia koulutukseen ja vaatimuksia, joiden odotetaan elää. Koulutuksen lisäksi koulun pitäisi tehdä myös myönteisellä tavalla niin, että oppilaat odotetaan suunnitella ja on hyvä rakenne jokapäiväisessä elämässä.

Ruokavaliosta
Jälkeen harjoituksen maanantai, keskiviikko ja perjantai, opiskelijat syödä aamiaista ennen luokat alkavat klo 10:00. Koulu palvelee myös lounasta. Ne päivät opetti kampuksen opiskelijoiden syödä aamiaista ja lounasta Frölunda Indians. Ravitseva ateria voi syödä kohtuullisin kustannuksin Frölunda Indians ravintola sijaitsee kuntoklubi.

Accomodation
Meidän maahanmuuttajien opiskelijat lukiossa Hockey sijainti asunto (1-2 ROK) on kohtuullisen matkan päässä koulusta ja kuntoa. Frölunda HC auttaa löytämään sopivan majoituksen opiskelija.

Vieroitusklinikalle

Tietysti koulutus perustuu ehkäisy, niin pitkälle kuin mahdollista. Valitettavasti kuitenkin vahinko tapahtuu pelaajan jääkiekko uran, ja sitten soveltaa sitä hoitaa vahingon ja hoitaa sitä suoraan pelaaja voi palata koulutuksen ja taas pelata. By Frölunda Campus, meillä on ainutlaatuiset mahdollisuudet kautta Rehab Center hoitoon myös loukkaantuneita pelaajia päällä klo Campus. Esimerkiksi on Rehab allas juoksumatot, joissa pelaajat voivat suorittaa kuntoutus koulutuksen valvonnassa Rehab johtaja. Hockey School on Rehab-vastaava henkilö, joka on läsnä kaikissa HG-pass viikolla hoitaa kaikki loukkaantunut pelaaja.

Tavoitetta
Frölunda Hockey Club on selvästi määritelty tavoite ja selkeä tavoite jääkiekossa lukiossa:

Lahjakkaiden pelaajien täytyy olla hyvä valmennus ja parasta mahdollista koulutusta edellytykset kehittyä pelaaja / johtaja huippu.

Näitä kykyjä on myös selviytymään tutkimuksia hyviä tuloksia.

Taloudesta
Opintotuki perustuu samoin edellytyksin kuin muut oppilaat. Sinun Syo-konsulent/kurator voi antaa sinulle lisätietoja.

Täällä alkuperäinen versio kielitaitoiselle
 
Viimeksi muokattu:

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Tuli tuosta ylempänä olevasta viestistäni mieleen, että pitäisi vissiin kirjoittaa siitä valmentajasta!

Äijä tuli paikalle sopivasti avaamaan oven pukukoppiin. Mutta koska oli talvi ja kylmä, ei sinne kukaan mennyt vaihtamaan vaatteita, vaan tultiin kamat päällä treeneihin, saappaat kainalossa. Patu sytytti tulen kamiinaan ennen treenien alkua ja siellä oli mukava sitten huilata hetki, ennen kuin lähti taas fillarilla kotiin.

Luisteluharjoitukset olivat hyvät. Siitä ei voinut valittaa. Kaikille ei ollut kiekkoja koskaan, joten luistelu oli se, mistä saatiin eniten irti.

Silloin, 14-vuotiaanahan tasoerot saattoivat olla hirveitä. He, jotka asuivat jonkun luistinradan, tai järvenjään vieressä, olivat yleensä poikkeuksetta myös parhaita luistelijoita ja pelaajia. Tämä näkyi valtavan hyvin peliharjoituksissa. Valmentaja antoi pelata ja antoi näiden lahjakkuuksien pelata aivan niin kuin he halusivat. Ja valmentaja kannusti heitä, kovasti ja pojat tietenkin tykkäsivät.

Peliharjoitukset eivät tosin olleet mukavia kaikille. Joukkueessa oli paljon sellaisia pelaajia, jotka eivät saaneet koskaan koskea kiekkoon. Itse olin puolustaja ja seisoin uskollisesti aina siniviivalla, mutta en saanut ikinä kiekkoa, ei ne koskaan sinne asti syöttäneet, eivätkä yleensä syötelleet muutenkaan

Valmentaja ei tehnyt koskaan työtä sen eteen, että kaikki olisi saatu mukaan vauhtiin. Hävisimme kaikki sarja-ottelut ja sijoituimme taulukossa hännille. Tänä päivänä jokainen tietää varmasti miksi.

Niin, ja valmentajamme ei koskaan oppinut meidän kaikkien nimiä...

Näistä lahjakkuuksista yksi ylsi peräti hyvälle mestistasolle. Muista pelaamista jatkaneista tuli rivimiehiä.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Näitä visioita ja tulevaisuutta mietiskellessä tulee myös auttamatta mieleen vallallaan oleva käytäntö:
Kukaan ei oikein osaa sanoa, miten mennä tulevaisuudessa ja menestyä, eikä siihen näytä oikein löytyvän aina voimiakaan. Mutta suuri osa täällä(kin) olevista osaa kertoa aina kisojen jälkeen, kenelle pitäisi antaa kenkää.
Kysymyksessä on negatiivinen energia, jolla ei tee mitään. Miten muuttaa tämä positiiviseksi energiaksi, tavalla, josta olisi jollekin jotain hyötyä?
 

pavol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, RoKi, SoPa
Näitä visioita ja tulevaisuutta mietiskellessä tulee myös auttamatta mieleen vallallaan oleva käytäntö:
Kukaan ei oikein osaa sanoa, miten mennä tulevaisuudessa ja menestyä, eikä siihen näytä oikein löytyvän aina voimiakaan. Mutta suuri osa täällä(kin) olevista osaa kertoa aina kisojen jälkeen, kenelle pitäisi antaa kenkää.
Kysymyksessä on negatiivinen energia, jolla ei tee mitään. Miten muuttaa tämä positiiviseksi energiaksi, tavalla, josta olisi jollekin jotain hyötyä?

IS Veikkaajassa oli tänään erinomainen kannanotto koko Suomalaista huippu-urheilua koskien. Täällä eletään edelleen Eero Mäntyrannan menestysreseptillä: Ilmaiseksi ja tupakoiden.

90% suomalaisista ei oikeasti sitoudu mitenkään huippu-urheilun eteen, ei edes jääkiekon (tämä nyt ei tarkoita mitään junnujoukkueita tai vitosdivaria), mutta kaikki näistäkin odottavat että menestystä tulee joka vuosi. Koko maan laajuisesti pitäisi miettiä, miten päästään oikeasti niihin pilvilinnatavoitteisiin joista nämä jatkoajankin asiantuntijat jaksavat puhua.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Koko maan laajuisesti pitäisi miettiä, miten päästään oikeasti niihin pilvilinnatavoitteisiin joista nämä jatkoajankin asiantuntijat jaksavat puhua.

Täsmälleen. Kysymyksessä on melkein järjestelmänvaihto, joten mistään pikku-jutusta ei ole kysymys.

Ruotsihan nosti punaisen lipun 2002, kun junioreiden kiekkomenestys alkoi laskea, eikä uusia nuoria lupauksia näkynyt. Nimitettiin uusi kehityksestä vastaava, Tommy Boustedt, joka valmensi joskus Frölundaa, Djurgårdenia ja vähän maajoukkuettakin. Hänen tehtävänsä oli pysäyttää negatiivinen trendi Ruotsin juniorikiekossa.
Noh, Boustedt järjesti ensi töikseen suuren kokouksen, johon osallistui koko Ruotsin jääkiekkoeliitin johto, valmentajat, NHL:n kykyjenetsijöitä jne. Noin 100 henkeä. Boustedt jakoi he 10 hengen ryhmiin ja antoi heille tehtäksi antaa ehdotuksia juniorikiekon nostamiseksi. Tuloksena 100 ehdotusta ja viisivuotis-suunnitelma.

Tärkeimmät kohdat näistä ehdotuksista olivat mm koulutusmateriaali pelaajille. Nyt sanotaan, että Ruotsista löytyy maailman paras koulutusmateriaali nuorille pelaajille.

Toinen tärkeä kohta oli hyvien juniorivalmentajien hankkiminen ja heidän kouluttamisensa. Nyt heitä ei kouluteta enää perinteisen askel kerrallaan koulutuksen muodossa, vaan koulutus on käynnissä myös koko kauden ajan. Ja koulutukseen on lisätty paljon teoriaa.

Tarkoitus oli myös nostaa juniorivalmentajien statusta, palkkaamalla työhön valmentajia, joilla on kovat meriitit. Esim. Per Mårts (J-20) ja Stephen Lundh (J-18) ovat molemmat voittaneet Ruotsin mestaruuden Eliittitasolla ja Mårtshan on valmentanut A-maajoukkuettakin.

Jääkiekkoliitto päätti myös laajentaa jääkiekkoleirejä, niitä on nyt n. 40 vuosittain ja niihin osallistuu n. 2000 pelaajaa.

Tämän päälle tietenkin erikoinen maalivahti-satsaus ja kansainvälinen yhteistyö.

Työn tulokset analysoitiin 2007 ja kaikki olivat sitä mieltä, että he olivat oikealla tiellä. Päätettiin tehdä uusi 5-vuotis suunnitelma ja vain pienin muutoksin.

Ja tuloksia on tullut, jos verrataan kauteen 2003, jolloin Ruotsi sai hädin tuskin pitää paikkansa. Nyt puhutaan aina mahdollisuudesta voittaa mestaruus.

Boustedtin neljä pointtia:

1. Asennemuutos.
NHL:n kykyjenetsijöiden mukaan nuorilla pelaajilla on tänä päivänä aivan eri asenne. Nyt halutaan voittaa.

2. Maalivahdit.
Junrioreilla oli vaikeuksia nostaa esiin maalivahteja parina vuotena. Kehitystyön tuloksena Jhonas Ehnström nousi nopeasti otsikkoihin ja heti perään Jacob Markström.

3. Maalinteko.
Peliin hyökkäysalueella ollaan keskitytty paljon jääkiekkoleireillä. Näin myös Ruotsin jääkiekkokouluissa ja tähän tullaan sijoittamaan vielä enemmän tulevaisuudessa.

4. Fyysinen peli.
Taklaaminen ja taklauksen vastaanotto vaatii tietyn tekniikan halintaa. Tässä on tapahtunut paljon, varsinkin kansainvälisen yhteistyön tuloksena, Pohjois-Amerikassa.
 

pavol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, RoKi, SoPa
... tiukkaa settiä ...

Asiaa my man!

Katkeruuden syvässä alhossa vain epäilen ettei suomalainen kiekkoväki ole valmis muutoksen tekijöiksi. Yleisestikinottaen ei suomalainen kovin helposti mukaudu täysin uuteen järjestelmään.

Mahdollisuuksia olisi kuitenkin paljon, jonkun pitäisi vain alkaa tekemään täysipainoisesti työtä tämän eteen. Jos koko maanlaajuisesti alettaisiin tekemään systemaattista työtä junioritoiminnan eteen (tavoitteena pitää olla kuitenkin kehittyvä maajoukkue, ei nhl-pelaajatuotanto), olisimme 5 vuoden päästä tilanteessa, missä me emme tarvitse enää niin paljoa selittelyä vaan voimme odottaa menestystä.

Mikäli tämä yhteinen malli todella aloitettaisiin, voitaisiin ehkäpä huomata ettei se nuorisuomi välttämättä olekaan se syöpä vaan täydellinen suunnitelmallisuuden puuttuminen.

Vi ses sano ruottalainen.
 
Viimeksi muokattu:

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olisikohan mitään ideaa perustaa Suomeen USA:n National Team Development Programin tapainen "kiekkokoulu" joukkueelliselle lupaavimpia suomalaisnuoria?

Tämä voisi sijoittua tyyliin Vierumäelle, johon valittaisiin ikähaarukasta 16-18v n.35 pelaajaa ja nämä kaverit "opiskelisivat" jääkiekkoa täyspäiväisesti käyden siinä sivussa lukiota. Porukasta voisi muotoutua vaikka kaksi joukkuetta esim. nuoremmat A:n Sm-sarjaan/Suomi-sarjaan ja vanhemmat Mestikseen, joiden välillä sitten tapahtuu liikettä molempiin suuntiin. Mikäli Jääkiekkoliitto panostaisi tähän systeemiin ja erityisesti sen valmentajiin, voisi tulosta oikeasti syntyä, koska nuorimmat pääsisivät pelaamaan A-junnuikäisiä vastaan ja vanhemmat junnut saisivat Mestiksestä tärkeää kokemusta miehiä vastaan pelatessa. Tällä hetkellä Mestiksessäkään ei taida olla kovin montaa 18-vuotiasta isossa roolissa, joten nämä Suomen lahjakkaimmat junnut saisivat erittäin hyvän mahdollisuuden kehittyä.

Päävalmentajana/"Valmennuspäälkikkönä" voisi toimia esimerkiksi miesten maajoukkueen päävalmentaja, joka harvemmin on jonkun toisen joukkueen valmentaja(pl. Shedden), jolloin esim. Jalonen näkisi läheltä niitä kavereita, joita hän voisi mahdollisesti käyttää EHT:lla tai MM-kisoissa.

Aika iso muutoshan tämä olisi nykyiseen junnutoimintaan, mutta hyvin suunniteltuna ja oikein toteutettuna tämä systeemi voisi oikeasti toimia ja tuottaa Suomelle toivottavasti maailmanluokan pelaajia.

Tämän kiekkokoulun käytyään nämä 18-19v junnut palaisivat kasvattajaseuroihinsa ja olisivat valmiita pelaamaan SM-liigaa. Muutamaa poikkeusta(Granlund etc.) lukuunottamattahan on aika harvinaista, että tuota nuorempia junnuja Liigassa nähdään, joten tuo olisi aika sopiva aika päästä Liigaan kunnolla mukaan.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Tuohan on se ruotsalainen tapa tehdä asioita. Otetaan kaikki mukaan ja sitoutetaan sitä kautta mukana olevat tekemiseen. Suomessa joku jyrää asian läpi, ja ketään ei kiinnosta. Ruotsissa voi kestää lähtö kauemmin, mutta maaliin päästään usein paremmalla tuloksella. Toki puolensa kummallakin...

Hienoa tekstiä Ninjalta!
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Tuohan on se ruotsalainen tapa tehdä asioita.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ruotsalaista tapaa tehdä asioita liioitellaan faktojen puutteessa. Joillakin vain on sellainen käsitys, että kaikesta vain jaaritellaan ja keskustellaan. Näinhän asia ei tietenkään ole, vaan kyllä Suomessakin pitää vetää ensin linjat, ennen kuin aletaan tekemään.

Tuo Jokerit67:n kirjoitus on mielestäni täynnä asiaa ja varmasti hyvä juttu mistä aloittaa. Mutta jos ottaa huomioon, että vain pieni murto-osa pelaajista kasvaa ja haluaa varttua eliittipelaajaksi, niin tarvitaan paljon lisää tällaista toimintaa. Esim. Ruotsihan vetää nyt leirejä, joihin osallistuu 2000 pelaajaa.

Kirjoitin tuolla aikaisemmin jalkapallokoulusta, jota tyttö käy. Oppilaita koulussa on n. 200. Homman vetäjän visio on, että edustusjoukkueessa olisi lähitulevaisuudessa YKSI pelaaja, joka on käynyt tätä koulua. Minusta tämä on aika vaatimaton visio, mutta jos ottaa huomioon, miten jalkapallo jyrää Ruotsissa, verrattuna jääkiekkoon, niin tämä visio on kyllä aika realistinen, sillä huipulle on kova tungos. Tässä muuten linkki tytön kouluun: http://www.anglagardsskolan.se/
 

pavol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, RoKi, SoPa
Tuo Jokerit67:n kirjoitus on mielestäni täynnä asiaa ja varmasti hyvä juttu mistä aloittaa. Mutta jos ottaa huomioon, että vain pieni murto-osa pelaajista kasvaa ja haluaa varttua eliittipelaajaksi, niin tarvitaan paljon lisää tällaista toimintaa. Esim. Ruotsihan vetää nyt leirejä, joihin osallistuu 2000 pelaajaa.

Onhan meillä Pohjola-leirit. Nykyisellään ei varmasti ole "yksin" pitkän aikavälin kokonaisuutena kehittävä mutta konseptina ja pohjana erinomainen. Tähän voi mielestäni helposti alkaa rakentamaan ehdotettua vierumäki-akatemiaa jossa kehitetään vain ja ainoastaan maajoukkuetta. On kuitenkin ymmärrettävä että tuosta koulusta valmistuva jätkä on 18-vuotiaana myös liigaseurojen tähtäimessä. Pääsarjakin hyötyy.

Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu myös pudotuspeli ja bb. Otetaan sisäänottovahvuudeksi kolme joukkuetta ja työnnetään yksi läpi. Kärjistetty veto, joo, mutta taas päästään siihen mitä toivotaan koko systeemiltä. Halutaanko mestareita vai ikäluokkia jotka lopettavat kun ei olekaan kivaa.


Kirjoitin tuolla aikaisemmin jalkapallokoulusta, jota tyttö käy. Oppilaita koulussa on n. 200. Homman vetäjän visio on, että edustusjoukkueessa olisi lähitulevaisuudessa YKSI pelaaja, joka on käynyt tätä koulua. Minusta tämä on aika vaatimaton visio, mutta jos ottaa huomioon, miten jalkapallo jyrää Ruotsissa, verrattuna jääkiekkoon, niin tämä visio on kyllä aika realistinen, sillä huipulle on kova tungos. Tässä muuten linkki tytön kouluun: http://www.anglagardsskolan.se/

Erittäin hyvä systeemi. Minun mielestäni tuo yksi on aivan perusteltu tavoite. Jokaisesta ei tule hyvää, mutta tällaisella järjestelmällä ruokitaan enemmänkin kuin jotain pääsarjajoukkuetta.

Tasokas valmennus lisää myös sellaista ainesta joka tulevaisuudessa hakeutuu motivoituneena lajin pariin takaisin. Valmentajina tai muutenvain kehittäjinä. Tällä hetkellä Suomessa on selkeästi vallalla käsitys ettei junnuna olla saatu kunnollista valmennusta, silloin motivaatio pitää hakea muualta.

Mutta nyt puhutaan taas niin pitkäkestoisista asioista, ettei tämä kerkeä vaikuttaa sotshiin tai world cupiin, ja se ei silloin suurta massaa ja rahanjakajia kiinnosta.
 

RuuhkaTukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, sympatiaa Jokereille
Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu myös pudotuspeli ja bb.

bb? Boobs and beer?

Mutta nyt puhutaan taas niin pitkäkestoisista asioista, ettei tämä kerkeä vaikuttaa sotshiin tai world cupiin, ja se ei silloin suurta massaa ja rahanjakajia kiinnosta.

En minä tätä niin kauhean pitkäkestoisena pitäisi. Täytyy vain aloittaa osalla ikäluokista aikaisemmin, eli vanhimmat ikäluokat ovat mukana vain yhden kauden, toiseksi vanhimmat kaksi kautta ja niin edelleen. Täydet vaikutukset tulevat useiden vuosien jälkeen, mutta kyllä vajaankin ohjelman läpi käyneet siitä hyötyvät.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Erittäin hyvä systeemi. Minun mielestäni tuo yksi on aivan perusteltu tavoite. Jokaisesta ei tule hyvää, mutta tällaisella järjestelmällä ruokitaan enemmänkin kuin jotain pääsarjajoukkuetta.

Näinhän sen on tietenkin myös.
Frölunda on usein esittänyt samaa. Heidän visionsa on kouluttaa paljon jääkiekkoilijoita, jotka saavat sitten pelikokemuksen muissa joukkueissa, sarjoissa ja liigoissa ja palaavat sitten jonain päivänä takaisin.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Työn tulokset analysoitiin 2007 ja kaikki olivat sitä mieltä, että he olivat oikealla tiellä. Päätettiin tehdä uusi 5-vuotis suunnitelma ja vain pienin muutoksin.
Ihan kaikessa ei kannata apinoida ruotsalaisia. Mutta tuossa on sellainen resepti, mitä kannattaisi kokeilla liki sellaisenaan. Jos joku keksii siihen jonkun paremmin Suomeen sopivan lisämausteen, niin siitä vaan. Mutta aplodit länsinaapureille, kerrankin.
 

lätkämies

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Columbus Blue Jackets
Oma visioni on tässä:

Kesällä Kummola kutsuu tärkeimpiä Suomi-kiekon vaikuttajia kokoukseen jossa esitellään visio Olympiafinaali 2018. Kokoukseen kutsuttaisiin Liigaseurojen valmentajat, Tamminen, Suhonen, Summanen, Suomalaiset NHL-scoutit, Jalonen, Westerlund, NHL-pelaajia ja useita juniorivalmentajia, he pohtisivat miten kehitys saataisiin ylöspäin, ja myös tekisivät päätöksiä.

Toivoisin päätöksiin:

Jääkiekkolukiota, rahoitus olisi ongelma suostuisiko Veikkaus?

Radikaaleja muutoksia harjoiteluun, esimerkiksi kerran viikossa jokaiselle junioriseuran ikäluokalle ns Taitojää, jonka teema vaihtelee vähän kaikkesta kaikkeen. Titojäillä tavoite olisi että se toteutettaisiin niin, että jokainen tekee koko ajan jotain. Koko ajan jotain tarkoittaa että hyödynnettäisiin koko jäävuoro eikä seistäisi jonossa puhumasta siitä kun jollain on tyttöystävä. Eli esim pari treenaa aloituksia jossain pisteellä, osa vetelee erilaisia mailatekniikka harjoitteita, pakit harjoittelvat laukomista viivalta suoraan liikkeestä, joku voi olla ohjaamassa pakkien kuteja, osa syöttelee poikkikentän syöttöjä, osa voi luistella spurteja laidasta laitaan, idea on siis tälläinen että esim kerran viikossa pidettäisiin tääläinen treeni, jossa ei vedetäkkään perinteistä avaamista, 1-1, 1-2, 2-1 ja tälläistä vaan kaikki tekisivät jotain eivätkä seiso jonoissa.

Harjoittelun laatuun kiinnitetään huomiota valmentajat tarkkailevat että treeneissä ei höntsätä vaan mennään täysillä. Joku liiton aluetarkkailija voisi tehdä eri seurojen treeneihin yllätysvierailuja ja katsoa että asioita tehdään kunnolla ja järkevästi.

Valmentajat koulutukseen, en tarkoita mitään 25 tunnin teoriaa vaan että josku kesällä pidetään joku pieni parin-kolmen tunnin koulutus joka vuosi, niin valmentajatkin tulevat oppimaan eivätkä jauha vääriä asioita.

Tuloksia ei saada edes vuonna 2018 ellei tätä yritystä aloiteta jo tänä kesänä.
 

pavol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, RoKi, SoPa
Valmentajat koulutukseen, en tarkoita mitään 25 tunnin teoriaa vaan että josku kesällä pidetään joku pieni parin-kolmen tunnin koulutus joka vuosi, niin valmentajatkin tulevat oppimaan eivätkä jauha vääriä asioita.

Liitto kyllä kouluttaa, mutta ymmärrykseni mukaan täysin naurettavia ja vääriä asioita.

Minäkin olisin valmentajakoulutuksen kannalla. Salibandytuomarit käyvät aiankin Keski-Suomessa kouluttautumassa noin 2 -8 kertaa kauden aikana. Miksei myös siis kiekkovalmentajat.

Mutta tämä vaatii liitolta hirvittävän rahallisen panostuksen ja toisaalta asennemuutoksen. Raha voi olla tiukalla kun vielä Numminenkin on keräämässä kiekkoja Helmisen kanssa jossain junnumaajoukkueessa.
 

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tänne tämä varmaan osittain kuuluu, eli:

Kaikilla junnumaajoukkueilla vihdoin päätoimiset valmentajat

Hienoa, että saadaan nuorimpiinkin junnuihin päätoimiset valmentajat. Nyt vaan liigaseurat hereillä ja palkkaamaan omaankin organisaatioon päätoimiset kaverit. Esim. Jokereilla ei taida olla yhtään päätoimista valmentajaa koko junnu-organisaatiossa tai jos on, niin se on joku Masan kaveri. Suurin osa niistä kun sattuu olemaan...
 

jannet85

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Carolina Hurricanes
Tuossa Saksan MM-lätkäviestiketjussa jo tähän viittasin, eli mielestäni jo tulevien MM-kisojen miehitys tulisi valita silmälläpitäen seuraavia koitoksia eli World cupia 2011 ja olympialaisia 2014. Tämän vuoksi ykköstähdet jättäisin valmistautumaan jo tulevaa kautta ja suurempia turnauksia varten. Mukaan siis pelaajia, jotka taistelevat pelipaikoista em.turnauksiin, mutta eivät ole vielä varmistaneet pelipaikkaansa sinne.

Pappaosasto saattaa vielä osittain pyristellä mukana 2012 MM-kisoihin asti, mutta sen jälkeen tekisin olympialaisiin 2014 selkeän linjauksen: pelaajat ovat syntyneet vuonna 1983 ja sen jälkeen. Toki tästä voidaan muutama vuosi lipsua, jos joku vanhemmasta sukupolvesta on vielä huippuiskussa, mutta uskoisin ettei ole tarve. Vanhimmat pelaajat olisivat siis 31-vuotiaita ja nuorimmat siinä kahdenkympin kieppeillä. Näin saataisiin joukkuetta nuorennettua selkeästi verrattuna Vancouveriin ja mukana myös paljon pelaajia, jotka voisivat pelata olympialaisissa 2018.
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Äsken esitettiin MTV3:lla Tehtävä Suomelle-niminen ohjelma, jossa etsitään "uutta Nokiaa" Suomelle tulevaisuudessa. http://www.mtv3.fi/tehtavasuomelle/

Urheilu- ja kuntoilu-kategoriassa oli yksi mielenkiintoinen jääkiekko-aiheinen ehdotus:

Suomeen tulisi organisoida jääkiekkoakatemia, kuten USA:ssa. Nuoret lupaukset voisivat tulla Suomesta ja kauempaakin saamaan yliopisto- ja/tai lukiotason koulutusta, sekä kehittymään pelaajina. Akatemian voisi perustaa esim. Vierunmäen urheiluopiston yhteyteen.

Suomen nuoret, nousevat tähdet saisivat kehittyä loistavissa olosuhteissa. Akatemialaiset voisivat pelata otteluita muiden maiden vastaavia akatemioita vastaan tai pelata SM-liigan/Mestiksen seurajoukkueissa. SM-liigankin pelitempo nopeutuisi ja useampi pelaaja haluaisi SM-liigaan. Akatemia työllistäisi suomalaisia eri alojen ammattilaisia kuten opettajia, valmentajia, fysioterapeutteja ja monia muitakin.

Suomi nousisi maailmankartalle urheilun huippumaana, josta olisi lähtöisin monia huippukiekkoilijoita. Suomalaiset pelaajat saisivat enemmän huomiota ja paremmat mahdollisuudet edetä urallaan kohti eliittiä. Suomi mainittaisiin maajoukkueturnauksissa vaikkapa näin: "Tämäkin pelaaja on käynyt ammentamassa oppinsa Suomesta." "

- Sami Ojanperä, Espoo

Jonkunasteisia akatemioitahan seurajoukkueilla on ollut vireillä ja urheilulukiota voi käydä lätkän ohella, mutta onko missään itse asiassa otettu askelia tuollaiseen jenkkityyliseen malliin päin?
 

Big Daddy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Maajoukkue, Suomalaiset NHL:ssä
Suomalaisen lätkän tulevaisuuden visiot ovat semmoisia, että kamppaillaan Saksan, Sveitsin ja vaikka Valko Venäjän kanssa paikasta isojen poikien peleihin. Viimeisimmät suomalaiset NHL:n ykkösvaraukset taitaa olla jostain vuodelta 2006 Nokelainen ja Korpikoski. Maalivahdeista varattiin vissiin Rask ja Helenius sen jälkeen.

Ruotsalaisia varattiin muuten viime vuonna 6kpl ensimmäisellä kierroksella.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös