Tuona aikana valtiovalta oli kyseenalainen käsite, koska Suomi oli juuri itsenäistynyt ja viimeinen asia mitä olisi kannattanut tehdä, olisi ollut alkaa vastustamaan kenraalia, jolla oli armeijan tuki.
Tämäkään ei kuitenkaan muuta sitä faktaa mihinkään, että Suomen valtiolla ei ollut asian kanssa mitään tekemistä ja toisaalta vastassa ei ollut Venäjää, eikä Neuvostoliittoa vaan kaaottisessa tilassa oleva valtio, jossa asui paljon suomensukuisia ihmisiä. Iso-Britannian läsnäolo osoittaa, että ei tuollainen opportunistinen politiikka ollut mitenkään tavatonta tuona aikana.
Voisiko jopa esittää niin rohkean kysymyksen, että olisiko Suomi välttynyt Talvi-, Jatko- ja Lapinsodilta ilman 1920-luvun sotaretkiä Neuvostoliittoon?
Ei voi, tuolla pikkuretkellä ei ollut mitään tekemistä tulevien tapahtumien kanssa. Hitler oli juuri kotiutunut rintamalta ja Stalin luultavasti teki aikalailla samaa, molemmat yrittivät toipua nöyryyttävästä tappiosta.
Yhtälailla Baltian maat otettiin sitten 20 vuotta myöhemmin neuvostoliiton huomiin, vaikka ne taistelivat aikanaan lähinnä oman itsenäisyytensä puolesta.
Ja yritä nyt luopua siitä "sotaretki" nimityksestä kun se ei sitä ollut, sotaa käyvät valtiot eiväy yksittäiset ihmiset.
Retkeen osallistui n. 4500 vapaaehtoista ja heidän lisäkseen 132 Saksan armeijassa koulutettua jääkäriä
Niin, tuo 4500 taitaa sitten käsittää tuon myöhemmänkin retken, mutta miten paljon noistakin miehistä oli samoja, sitä en tiedä.
Vapaaehtoisia ne jääkäritkin ovat.
Itse asiaan, jos lukisit ketjun kokonaan huomaisit, ettei suojeluskunnilla ja maakuntajoukoilla ole toistensa kanssa juurikaan tekemistä ja maakuntajoukoilla ei todellakaan ole edes arsenaalia minkäänlaiseen hyökkäykseen (ei panssareita, ei ilmavoimia). Ja en kyllä koskaan väsy ihmettelemään, miten fundamentalisti voi olla niin kallellaan neuvostoliittoa/Venäjää kohtaan, että jokaisessa käänteessä pitää sen puolta.
Liekö tämä vain merkki siitä, että usko oikeasti onkin toissijaista.