Try-out on täysin normaali työsopimus, jossa on koeaika. Koeajan aikana molemmat osapuolet ovat oikeutettuja purkamaan työsopimuksen. Koeaikaa säännellään TSL 1:4:ssä. On huomattava se, että ko. säännös on pakottavaa oikeutta, siitä ei voida poiketa työsopimukseen tai TES:en otetuilla määräyksillä. Näin ollen pelaajasopimus [tai tarkemmin, ko.ehto, EDIT], joka antaa vain työnantajalle oikeuden purkaa sopimus koeajan aikana, on TSL 1:4:n nojalla mitätön.
Nocturnal kirjoitti:
Otetaan nyt vaikka se Billy Tibbettsin tapaus. Onko siinä toimittu laittomasti jos kerta try-out soppari on ollut 26.1.07 voimassa mutta Hifki on ostanut pelaajan itselleen. Onko tässä tapahtunut Billyn puolelta jotain laitonta vai voiko sopimuksen rikkoa koska vain tuntuu siltä vai vaaditaanko sopimukseen rikkomiseen aina tarkempia perusteita? Jos, niin mitkä ovat päteviä perusteita rikkoa esim try-out sopimus?
Sopimus HPK:n kanssa on ollut voimassa, mutta sehän purettiin, joten what's the problem?
Erota toisistaan sopimuksen rikkominen ja sopimuksen purkaminen. Sopimusrikkomus on esim. se, että työnantaja ei maksa palkkoja. Sopimuksen purkaminen taas on yksi työsuhteen päättymisen muoto.
Koeaikana sopimus voidaan purkaa varsin helposti verrattuna "normaalitilanteeseen". TSL 1:4:ssä on kuitenkin tältäkin osin tiettyjä rajoituksia, mm. "epäasialliset" perusteet. Korkeimman oikeuden käytännössä tätä on tulkittu esim. seuraavasti:
KKO 1993:42 Ammattilaiskoripalloilijan pelaajasopimusta koripalloyhdistykseen pidettiin työsopimuksena. Pelaajan katsottiin purkaneen sopimuksen epäasiallisella perusteella, kun purkamiselle ei ollut esitetty muuta syytä kuin paremman vastikkeen saaminen toisessa koripallojoukkueessa.