Itse ymmärsin, että kyse on nimen omaan "kehitysrahasta", eikä varsinaisesta siirtokorvauksesta. Muodollista siirtokorvausta ei tarvita, koska suurimmalla osalla pelaajista on ns. NHL-pykälä sopimuksessaan, joka antaa heille oikeuden purkaa aikaisemman SM-liigajoukkueen kanssa tehdyn sopimuksen.
Toki kyse on vain muotoseikoista, mutta silti huomioon otettavasta erosta. Jos kyse olisi siirrtokorvauksista, kuten vaikkapa jalkapallossa, mitään ylärajaa korvaukselle ei olisi. Sopimuksen alaisesta huippupelaajasta suomalaisseura voisi pyytää miljoonia, kun taas sopimuksen umpeuduttua pelaaja lähtisi vapaasti, ilman minkäänlaista korvausta - kuten jalkapallossa.
Tähän nykyiseen (ja edeltäväänkin) kompromissiratkaisuun on päädytty, koska kumpikaan osapuolista (IIHF & NHL) ei halua joutua vapaaseen kilpailuun, koska sitä ei voi etukäteen laskea kumpi tällöin lopulta voittaisi, edessä olisi vain lukuisia riitoja ja epäselvyyksiä - Eurooppalaiseten yrittäessä estää sopimuspelaajiensa siirtymisen korkeilla korvausvaatimuksillla, ja NHL:n viedessä sopimuksettomat pelaajat ilmaiseksi. Eurojoukkueethan voisivat kieltäytyä tekemästä NHL-pykälää sopimuksiinsa, pelaajat taas voisivat kieltäytyä allekirjoittamasta sopimusta ilman NHL-pykälää... Ja soppa olisi valmis...
Nyt voimaan tullut uudistus voi toimia hyvinkin, jos vielä pelaajasiirtojen takaraja saadaan sinne toukokuulle, kuten ainakin alunperin oli sovittu. Tällöin tämän kesäinen TPS:n kokema tilanne ei voisi enää toistua ainakaan samassa laajuudessa. Joukkueille jäisi aikaa hankkia korvaavia pelaajia.
PS. Siinä Aamulehden jutussa taidettiin mainita, että ensimmäinen osa "kehitysrahasta" maksettaisiin vielä tämän vuoden aikana ja loput ensi maaliskuussa.