Selkäkivut ja SI-nivelen dislokaatio

  • 4 397
  • 5

Master God

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallokerho
Tuolla "Maailman vittumaisin asia" -ketjussa on käyty alustavaa keskustelua otsikon aiheesta. Eli kyseessähän on lantionivel, jonka väärä asento on joissakin tutkimuksissa todettu aiheuttavan suurimman osan selkäkivuista ja mahdollisesti myös mm. skolioosia. Ko. dislokaatio voidaan tietyllä manipulaatiolla korjata, jolloin kipu ainakin huomattavasti vähenee ja selän väärä asento korjautuu. Tässä nimimerkki Solomonin postaamia linkkejä aiheeseen:

http://personal.inet.fi/koti/faro/Selkasivut/Selka.html

http://www.kristittylaakari.fi//LANTIO.htm

Kyllä, näyttää osittain huuhaalta. Onko jollakin kokemuksia aiheesta tai kunnolla perusteltuja mielipiteitä puolesta tai vastaan? Miksi lääkärit eivät tähän usko, kuten tuossa ensimmäisellä sivulla todetaan? Miten nämä "parantumistarinat" selitetään? Satuako kaikki tyynni?

Itse en lääketieteestä tai näistä asioista muutenkaan ymmärrä mitään, joten en ota kovin jyrkkää kantaa puolesta tai vastaan. Sanonpahan vain, että jos jonkun selkäkivut tällä lähtevät, niin ei kai sitä suoralta kädeltä tyrmätäkään voi.
 

MadMike

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, HML Huskies, Fremantle Dockers, Western Force
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=7709277&query_hl=12&itool=pubmed_docsum

Tossa todetaan, että SI-nivel on merkittävä kivun lähde kroonisessa selkäkivussa. Yleensä prosentit eri tutkimuksissa on ollu 3,5-13%. Suurempikin osuus on mahdollinen. Nivelen rakenteesta johtuen, sen tutkiminen on manuaalisesti hyvinkin subjektiivista. Joka tapauksessa on ihan oikeasti kivun lähde. Nivelhän ei sinänsä mene mitenkään sijoiltaan juurikin hyvin jäykän rakenteensa vuoksi mutta toimintahäiriö on mahdollinen. Toimintahäiriön syyt voivat olla hyvinkin moninaisia.

edit: Kun tuolla joku ehdotteli magneettikuvausta, jotta selkäkivun syy selviäisi, niin täytyy muistaa että fyysiset löydökset kuvantamisissa korreloi aika huonosti subjektiivisen kipukokemuksen kanssa. Siis jos kyseessä ei ole selvä deformiteetti, murtuma, jne..

Näistä puoskareista...mitähän tähän nyt sanois. No, he ovat puoskareita. Itte en antas yhdenkään puoskarin tehdä itselleni yhtään mitään toimenpiteita.
 
Viimeksi muokattu:

Master God

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallokerho
Sniper kirjoitti:
Toki kaveripiiristänikään pari fysioterapeuttia ei usko hänen menetelmiinsä, mutta kai joku sitten uskoo, kun hänen koulutukseensa haetaan ympäri Suomea. Laillistettu osteopaatti lienee se virallinen nimike mitä sieltä valmistuu.
En aivan tavattomasti ole ko. aiheeseen perehtynyt, mutta yksi asia ihmetyttää. Nimittäin, kun useilla sivuilla sanotaan, etteivät monet lääkärit tai fysioterapeutit usko näihin hoitoihin, niin miksi sitten mistään ei löydy asiallista argumentointia näitä hoitomuotoja vastaan. Tulee mieleen myös sellainen vaihtoehto, että joku "piirien" ulkopuolelta on keksinyt hyvän jutun, mutta sitä ei arvovallan menetyksen vuoksi haluta tunnustaa. Vai mikä on peruste sille, ettei ko. hoitoon uskota, jos se kerran todistettavasti auttaa?
 

MadMike

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, HML Huskies, Fremantle Dockers, Western Force
Sniper kirjoitti:
Toki kaveripiiristänikään pari fysioterapeuttia ei usko hänen menetelmiinsä, mutta kai joku sitten uskoo, kun hänen koulutukseensa haetaan ympäri Suomea. Laillistettu osteopaatti lienee se virallinen nimike mitä sieltä valmistuu.

Uskon asioista en tiedä, mutta terveydenhuollon oikeusturvakeskus valvoo kaikkia terveydenhuollon ammattihenkilöitä. He tuntevat nimikkeen koulutettu osteopaatti ja heitä valmistuu Suomessa vain Helsingin Ammattikorkeakoulusta.

Sinänsä on kai aikalailla sama mistä ihmiset helpotuksen vaivoihinsa saavat, kunhan siitä ei ole haittaa heille. Nykypäivänä vaan pitäisi olla myös jonkinlaista näyttöä hoidon tehokkuudesta (tutkimustietoa), siinä ei ole uskolla sijaa. Tiedän ettei myöskään fysioterapian alalla päästä kerskumaan liiallisella näytön määrällä verrattuna muihin terveydenhuollon aloihin.
 

Koira

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itse tuossa ennen vuosituhannenvaihdetta kokeilin kaikkea mahdollista "poppakonstia" jo noin 10 vuotta jatkuneihin selkäkipuihin. Tuli käytyä naprapaatit, kiropraktikot ym ym. Lääkärissäkin tuli juostua ja lääkärit kovasti aina vaan ihmettelivät ja löivät nappia kouraan. Aina ollu hyvässä kunnossa, ei ylipainoa ja lihasmassa kunnossa ja tasapainossa.

Sitten menin hyvällä lekurille ja sanoin että käyn sillä samalla lekurilla vaikka joka viikko hamaan loppuun asti, mutta nyt pitää syy löytyä. Jä löytyhän se. Selkäranganreuma. Ei muuta kun reumalääkitys päälle, ja parin kuukauden päästä oli jäykkyys jo alkanyt heiketä. Sitten pääsi kuntouttamaan ja treenaamaan ja nyt selkä täydessä kunnossa. Hyvä esimerkki on se että ennen lääkitystä ja 3 viikon kuntoutusta sain eteenpäin kumartuen sormet 17 sentin päähän lattiasta, lääkityksellä ja kuntoutuksella 3 kuukaudessa lukema negatiivinen 20 cm (eli 20cm korkealta korokkeelta sormet lattiaan)

Jos pitkiä jaksoja selkä kipeä ja heräilee usein aamuyöstä selkäkipuihin, kannattaa tutustua asiaan. Selkärankareuma on "nuorten miesten tauti" eli iskee yleensä 20 - 30 vuotiaisiin miehiin.

Tästä asiasta voisi kirjoitella vaikka kuinka, mutta nyt ryyppäämään ->
 

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Master God kirjoitti:
Vai mikä on peruste sille, ettei ko. hoitoon uskota, jos se kerran todistettavasti auttaa?

Joidenkin mielestä myös todistettavasti auttaa erilaisiin kipuhin, kun kääntää pistokkeen pistorasiassa toisinpäin. Magneettikentät näet ovat väärin ja sähköyliherkkyys jyllää. Tämä todetaan langan varassa riippuvan sormuksen avulla, mutta vain ammattilainen voi sen tehdä. Tai ainakin pitää olla ammattilaisen myymä sormus ja lanka.

Sniper kirjoitti:
Oma kokemus on ainostaan vakihierojani, joka on sekä urheiluhieroja että osteopaatti. Seitsemän vuoden asiakassuhteesta voin sanoa että mulle pitkäselkäiselle hyvä yhdistelmä.

Samaa taitaa todeta se osteopaatti istuessaan rahojesi päällä...

Mutta noin yleisesti ottaen, mikä tahansa vain itselle toimii on hyvä. Itse tappelen jatkuvasti polvikipujen kanssa ja ne tuntuvat nyt hiljalleen vähenevän erinäisten vahvistavien ja rentouttavien toimien avulla. Ihmiset ovat yksilöitä ja vaikka lääketiede ja hömppätieteet keksivät paljon hyviä juttuja, niin vain jotkin toimivat joillekkin. Lääketieteessä on se ero, että se on pakotettu testaamaan enemmän ja toimivuus useammille ihmisille.

Että silleen...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös