SDHL – naisten pääsarja Ruotsissa

  • 2 816
  • 5

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Aika avata keskustelu tällekin naiskiekkomaailmassa merkittävälle sarjalle, koska ihan kaikki siihen koskeva keskustelu ei sovi kovin hyvin muihin naiskiekkoa koskeviin ketjuihin.

SDHL on naiskiekon korkein sarjataso Ruotsissa. Sarja perustettiin 2008 Riksserien-nimellä ja se on tunnettu Svenska damhockeyligan sanoista koostuvalla SDHL-lyhenteellä kaudesta 2016-17 lähtien. Ruotsissa on toki pelattu naiskiekkoa myös ennen vuotta 2008. Division 1 näki ensimmäisen pelit kaudella 1987-88 ja aiempina kolmena kautena oli pelattu myös epävirallisesta Ruotsin mestaruudesta ymmärtääkseni jonkinlaisessa turnausmuodossa. Kuitenkin vasta Rikserienin/SDHL:n myötä mestaruustason sarja on päässyt eroon kirjavista alueellisista lohkoista yms. ja sen jälkeen hajanainen Division 1 jäikin toiseksi ylimmäksi sarjatasoksi.

Suomalaisia naiskiekkoilijoita on nähty Ruotsissa jo 80-luvulta asti. Muun muassa 80- ja 90-lukujen mahtiseura Nacka HK:ssa pelasi muutamia naisleijonien pelaajia, kuten kolme Ruotsin mestaruutta voittanut maalivahti Kati Ahonen. Vuosina 1988-1998 yhteensä yhdeksän virallista Ruotsin mestaruutta voittanut Nacka HK:n naisjoukkue lopetti toimintansa keväällä 1998, koska pelaajat eivät kokeneet saavansa riittävästi taloudellista tukea joukkueeltaan. Kuulostaako tutulta?

Etenkin tällä vuosikymmenellä parantuneet olosuhteet ovat houkutelleet naisleijonien runkopelaajia Pohjanlahden länsipuolelle. Ruotsissa tehtiin valtiotasolla päätös, jossa seurojen pitää tukia saadakseen järjestää tasapuolisesti harrastusmahdollisuuksia myös tytöille ja naisille. Tämä on johtanut siihen, että SHL- ja Allsvenskan-joukkueet ovat joko perustaneet naisille edustusjoukkueita tai sitten tarjonneet jo olemassa olevalle saman seuran joukkueelle enemmän tukea harjoitteluun sekä valmennuksessa ja markkinoinnissa.

SDHL ei ole vielä varsinaisesti ammattilaissarja, mutta osalle pelaajista joukkueet pystyvät tarjoamaan toimeentulon mahdollistavaa korvausta pelaamisesta. Paras esimerkki tästä on neljällä viimeisimmällä kaudella kolme mestaruutta voittanut Luleå HF/MSSK, joka vilisee naisleijonien avainpelaajia. Tosin Luleå on selkeästi poikkeuksellinen joukkue jopa Ruotsissa, mutta myös maailmanlaajuisesti.

Naisten SM-sarjaan ja Liigaan verrattuna Ruotsissa on etenkin tällä vuosikymmenellä ollut huomattavasti enemmän ulkomaalaispelaajia. Varsinkin eurooppalaisia maajoukkuepelaajia löytyy joukkueista runsaasti ja se onkin nostanut pelin tasoa, mikä puolestaan houkuttelee entistä enemmän huippupelaajia sarjaan. Asiaa ei ole nähty pelkästään hyvänä kehityksenä Ruotsin maajoukkueen Damkronorin kannalta. Tämä nousi jälleen keväällä esille, kun Ruotsi putosi historiallisesti naisten MM-kisojen korkeimmalta tasolta 1A-divisioonan MM-kisoihin. Monet ruotsalaiset kokevat, että 2006 olympiahopean kruunaaman viime vuosikymmenen maajoukkuerungon uudistaminen ja nostaminen huipulle on hidastunut ulkomaalaipelaajien viedessä ruotsalaispelaajilta joukkueiden avainpelaajien vastuuta. Samaan aikaan Ruotsi on pärjännyt koko ajan tasaisesti U18-tyttöjen MM-kisoissa, mikä saattaakin olla merkki siitä, että tuon iän jälkeen pelaajien kehitys huipulle hidastuu.

Joka tapauksessa SDHL on kovatasoinen naiskiekkosarja, jota ei kannata Suomessakaan jättää huomiotta. Erityisesti siksi, että niin moni naisleijona pelaa seurajoukkuepelinsä Ruotsissa.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Tulevalle kaudelle on tiedossa jo 12 suomalaispelaajaa, joista on jokainen pukenut urallaan naisleijonien paidan päälleen. Suurin osa heistä on myös tuoreita MM-hopeamitalisteja.

Sanni Hakala, HV71
Rosa Lindstedt, HV71

Anna Kilponen, Linköping HC
Eveliina Suonpää, Linköping HC
Vilma Tanskanen, Linköping HC
Saana Valkama, Linköping HC

Christa Alanko, Luleå HF
Jenni Hiirikoski, Luleå HF
Michelle Karvinen, Luleå HF
Petra Nieminen, Luleå HF
Ronja Savolainen, Luleå HF
Noora Tulus, Luleå HF

* * *

Pohjois-Amerikan naiskiekkosarjojen yllä olevista kysymysmerkeistä johtuen tulevalle kaudelle on nähty huomattavan vilkasta pelaajaliikennettä Ruotsiin. CWHL- ja NWHL-sarjoista siirtojen määrät ovat olleet vielä melko maltillisia, mutta yliopistouransa päättäneitä pelaajia on siirtynyt aiempia kausia enemmän. Nimenomaan iso osa näistä pelaajista on pohjoisamerikkalaisia. Oma tulkintani on, että he pelaavat uransa kannalta varman päälle ja varmistavat pelipaikan tasokkaassa sarjassa, kun NWHL:n ja mahdollisen uuden ammattilaissarjan tulevaisuudesta ei ole varmuutta. Ilman joukkuetta jääneet ja tasonsa todistaneet CWHL-pelaajat ovat todennäköisesti joukkueiden hierarkiassa yliopistosta juuri valmistuneiden pelaajien edellä. Tulevalla kaudella on mielenkiintoista nähdä, muuttaako nämä pelaajasiirrot joukkueiden voimasuhteita paljonkin.

Rich (BB code):
Kesän siirtoja Elite Prospects -sivustolla:

USports (3)
29/05/2019    CAN   Sarah Bujold          St. Francis Xavier Univ.  Djurgårdens IF
29/05/2019    CAN   Alexandra Anderson    Univ. of Manitoba         SDE HF
29/04/2019    CAN   Erica Rieder          Univ. of Manitoba         MODO Hockey

NCAA (13)
08/07/2019    CAN   Julia Yetman          Yale Univ.                SDE HF
08/07/2019    GER   Lena Düsterhöft       Minnesota State Univ.     Leksands IF
24/06/2019    CAN   Samantha Fieseler     Mercyhurst Univ.          Göteborg HC
19/06/2019    USA   Emma Keenan           Clarkson Univ.            Göteborg HC
19/06/2019    FIN   Anna Kilponen         Quinnipiac Univ.          Linköping HC
14/06/2019    USA   Amy Budde             Lake Forest College       SDE HF
07/06/2019    FIN   Saana Valkama         Univ. of Vermont          Linköping HC
04/06/2019    CAN   Allie Munroe          Syracuse Univ.            Djurgårdens IF
03/06/2019    SWE   Felicia Bjälvegård    Castleton Univ.           SDE HF
29/05/2019    USA   Dominique Kremer      Merrimack College         Djurgårdens IF
29/05/2019    CAN   Samantha Ridgewell    Merrimack College         Djurgårdens IF
18/04/2019    FIN   Vilma Tanskanen       Mercyhurst Univ.          Linköping HC
08/04/2019    USA   Julia Tylke           St. Cloud State Univ.     HV71

Yliopistopelaajat yhteensä: 3+8 NA, 5 EU

CWHL (6)
15/07/2019    CAN   Katia Clement-Heydra  Montréal Canadiennes      MODO Hockey
26/06/2019    CAN   Kelly Murray          Calgary Inferno           SDE HF
17/06/2019    USA   Tori Hickel           Calgary Inferno           Linköping HC
17/06/2019    USA   Zoe Hickel            Calgary Inferno           Linköping HC
30/05/2019    CAN   Lindsey Post          Calgary Inferno           SDE HF
10/05/2019    CAN   Kelty Apperson        Calgary Inferno           SDE HF

NWHL (3)
10/06/2019    SWE   Michelle Löwenhielm   Connecticut Whale         HV71
24/05/2019    CZE   Denisa Krizova        Boston Pride              Brynäs IF
24/05/2019    CZE   Katerina Mrazova      Connecticut Whale         Brynäs IF


MUOKATTU:
24.7.2019 Eveliina Suonpää lisätty jälkikäteen listalle, kuten @Matbus huomautti
 
Viimeksi muokattu:

Matbus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Semmoinen väliaika tieto Suomalaisista, että 12 pelaajalla on sopimus tulevalle kaudelle Ruotsin sarjaan. lunden listaan lisäyksenä Eveliina Suonpää, joka pelaa Linköpingissä.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Pitää muuten paikkansa. Kiitos korjauksesta. Suonpää tosiaan jatkaa Linköpingissä ja asia taisi olla tiedossa jo alkuperäistä viestiä kirjoittaessa. Olin näköjään onnistunut listaamaan tuohon vain kenttäpelaajat.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Saadaan jälleen yksi Naisleijona Ruotsiin, kun AIK julkisti tänään tehneensä sopimuksen tulevasta kaudesta Meeri Räisäsen kanssa. Perinteinen tukholmalaisseura on voittanut neljää kertaa Ruotsin mestaruuden. Tosin muutaman viime kauden ajan joukkue on kuulunut sarjan alempaan keskikastiin eli Räisäsen tuskin tarvitsee seistä kylmissään tolppien välissä tulevallakaan kaudella.
 

Matbus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
No niin laitetaanpa tännekin vaihteeksi jotakin. Kävin pienellä viikonloppu reissulla Tukholmassa, ja kas kun sattui AIK - Luulaja peli matkan varrelle. Ensiksi "areena" oli suurin piirtein harkkahalli, joita oli 3 vierekkäin. Katsomo oli täten pieni. mutta vielä olisi muutama katsoja kuitenkin mahtunut. Sisäänpääsy maksoi 100 kruunua eli alle kympin euroissa, jota en pidä pahana.

Erityisesti kiinnostivat Suomalaiset, joita olikin kentällä runsaasti peräti 6 kpl. Karvinenkin kuulutettiin kokoonpanoissa, mutta ei kentällä näkynyt kuitenkaan. Tiukan väännön jälkeen AIK voitti ehkä hieman yllättäen, en lähde kertaamaan peliä sen enempää. Suomalaiset esiintyivät kuitenkin mallikkaasti erityisesti ottelun paras Meeri Räisänen AIK:n maalilla. Toki Jenni Hiirikoski sai vastuuta paljon, ja syystä on kerta kaikkiaan upeaa katseltavaa se liike ja varmuus. Muutkin meikäläiset pelasivat paljon ja kyllä Suomalaiset kannattelevat Luulajaa. Haluan mainita vielä Christa Alangon, jota ei ole maajoukkueessa paljon nähty. Hän esiintyi todella pirteästi, ja uskon että parin metrin päässä itsestäni seisonut Pasi Mustonen pani hänet merkille.

Kokemuksena peli oli positiivinen, ja kyllä ne naisetkin nousevat hiljalleen jos vain annetaan heillekin mahdollisuus.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös