Sanna Marinin hallitus

  • 2 583 628
  • 21 526

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Sipilän hallitus on kerännyt eniten investoineja koskaan ja keräsi todennäköisesti enemmän kuin Marinin hallitus. Jos kerättyjä investointeja halutaan mittarina käyttää, niin miksi keskityt trendiin, etkä kerättyjen investointien määrään?
Tätä tukeakseni voisin vielä pointata, että yleensä hallitukset nostavat jalkaa pois kaasulta kohti hallituskautensa loppua, koska alkavat miettiä seuraavia vaaleja (varsinkin kun oppositiosta lupaillaan vappusatasia ja muita unelmia). Trendeihin keskittyminen ei siis ole se paras mittari.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
En tosiaan nykytilanteessa keksisi parempia keskustelunavauksia hallituspuolueista päin kuin haaveet omasta pellosta jokaiselle hanhelle tai Kokoomuksen syyttämisen kansanmurhasta.

Samaan aikaan toisella kädellä varmistetaan, että vaikka Suomi menee suonsilmään, omat edut säilyvät ja intersektionaalinen ilmastofriikkiys rulettaa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tätä tukeakseni voisin vielä pointata, että yleensä hallitukset nostavat jalkaa pois kaasulta kohti hallituskautensa loppua, koska alkavat miettiä seuraavia vaaleja (varsinkin kun oppositiosta lupaillaan vappusatasia ja muita unelmia). Trendeihin keskittyminen ei siis ole se paras mittari.
Varmaan joissain asioissa näinkin. Kuitenkin kun puhutaan ulkomaisista investoinneista, niin nostaisin toisen mahdollisuuden rinnalle. En missään tapauksessa faktana ala väittämään, että näin olisi käynyt sillä en voi sellaista mitenkään todistaa, mutta tulevat vaalit ja siitä seuraavat oletettavat muutokset harjoitettavassa politiikassa voivat vaikuttaa investointeihin jo etukäteen. Jos esim vasemmisto koetaan investointien kannalta epätoivotuksi vaihtoehdoksi, niin vaalien lähestyessä jo pelkkä heidän gallup-menestyksenä voi hillitä haluja tehdä investointeja. Sama toki toisinpäin jos tiedossa on, että politiikka voi muuttua yritystoiminnan kannalta suotuisammaksi.

Ihan samalla tavalla jenkeissä pörssikurssit reagoivat presidentinvaalien gallupeihin.
 
Viimeksi muokattu:

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Oikeasti nyt väität, että hallituksen sulut johtaneet vientiteollisuuden ongelmiin? Johtuisikohan ennemmin siitä, että globaalin kriisin takia tavaran kysyntä on romahtanut? Hmm, paha sanoa kyllä. Palvelut ovat toki kielloista kärsineet, mutta oppositio vaati usein jopa kovempia toimia, mitä hallitus teki.
Ei vientiteollisuuteen mutta palveluihin ja todella pahasti sinne. Sitä kuoppaa vaan ei korjata ellei tehdä todella isoja rakenteellisia uudistuksia mutta hallituksella ei näytä olevan siihen halua.

Tuo taas on oikeistolainen versio taikaseinästä, että verojen alentaminen johtaa aina suurempiin verotuloihin. Tutkitusti tämä ei yleisesti pidä paikkaansa, vaikka tietenkin saattaa yksittäisen veron kohdalla ja suotuisissa oloissa(nousukausi mm) yleisemminkin toteutua.
Selvissä kulutusveroissa se lähespoikkeuksetta siihen johtaa. Kotitalousvähennys olisi tässä tilanteessa nimenomaan helppo tapa luoda työpaikkoja kun mitään uutta ei tarvitse sitä varten luoda. Alkoholiverotuksen osalta on taas yleisesti tiedossa ettei ne THL:n ja tullin luvut matkustajatuonnista kerro mitään ne kun perustuvat kyselytutkimuksiin. Selvä alennus alkoholiveroon niin Viron matkaajat ostavat tuotteet Suomesta tällöin niin verot kuin kulutkin jäisivät Suomeen.

Ja tämä ihan oppositiota äänestäneenä ja mm. hallituksen olemattomiin työllisyystoimiin turhautuneena. Talous sakkaisi ja velkaa otettaisiin nyt ihan joka kombinaatiolla.
Otettaisiin varmasti mutta jos ei ole edes halua kokeilla mitään keinoja millä kotimaan kulutusta saataisiin pidettyä edes samalla tasolla. Nyt vaan kaikki hallituksen ratkaisut näyttävät siltä, että julkista sektoria paisutetaan entisestään kun sitä pitäisi leikata ja merkittävästi.

Työttömyysputken poistolla ei saada niistä yli 50v työntekijöistä yhtään haluttavampia, sen sijaan jos työkyvyttömyyseläkkeen kustannuksia jaettaisiin toisella tavalla tyyliin kustannukset jaetaan työvuosien mukaan mitä on kullekin työnantajalle tehty. Tämä johtaisi varmasti siihen, että tuon ikäryhmän työllisyys tulisi varmasti nousemaan. Nyt se juuri palkattu tuohon ikäluokkaan kuuluva työntekijä jäämällä työkyvyttömyyseläkkeelle johtaa työnantajalle 500k€ kustannuksiin ei siinä vaikka olisi kuinka pätevä tekijä niin uskalleta ottaa riskiä varsinkaan tuotantotyössä.

Samoin mm. polttoaineverojen nosto tässä tilanteessa aiheuttaa hintojen nousua kaikkialla ja mitään palautusta ei ole tulossa palkansaajille vaikka tulot ovat tippuneet lähes kaikilla.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Selvissä kulutusveroissa se lähespoikkeuksetta siihen johtaa. Kotitalousvähennys olisi tässä tilanteessa nimenomaan helppo tapa luoda työpaikkoja
Kotitalousvähennyksestä samaa mieltä. Nostamalla tuota olisi helppo luoda edellytyksiä ja kysyntää suomalaiselle työlle. Rinteen johdollahan tuota ehdittiin jopa laskea. Alkoholiveroissa oikeastaan sama juttu. Itse olen niin "rikas" ja laiska, että ostan aina lähikaupasta tai alkosta, ehkä kaltaiseni tekevät veron nostosta kannattavaa ;)
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kotitalousvähennyksestä samaa mieltä. Nostamalla tuota olisi helppo luoda edellytyksiä ja kysyntää suomalaiselle työlle. Rinteen johdollahan tuota ehdittiin jopa laskea.
Ei valtion pidä kustantaa rikkaille omia piikoja, vai miten se menikään.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Vertaa vaikka Suomea Ruotsiin. Ovatko ne olosuhteet ja ihmiset eivätkä valtaapitävien toimet tehneet eron 340 ja 6000 kuolleen välillä?

Hallitus sai oppositiota myöten kiitoksia koronan ensi vaiheen hoidosta ja syystäkin. Uhkaan regoitiin nopeammin ja tehokkaammin kuin monessa muussa maassa.
Tästä voit miettiä miksi niitä kuolleita on ollut Ruotsissa enemmän erittäin selvästi tartunnat painottuvat maahanmuuttajaväestöön, joka noudattaa omia tapojaan ja osa vielä vuosienkaan maassa asumisen jälkeen osaa kieltä.
Suomalaistaustaisten osuus kuolleista Ruotsissa on luonnollisesti korkeampi kun siellä asuvat suomalaistaustaisten kuolemat tapahtuvat pitkälti muutamassa hoitokodissa.
Lisäksi Ruotsissa ne kuolleet painottuivat vielä enemmän niihin hoitokoteihin eli oikeastaan Ruotsin hallitus ja THL teki taloudellisesti hyvää työtä.

Suomessa ei ole noin paljoa maahanmuuttaja taustaista väestöä, jotta vastaavaa olisi tapahtunut täällä.
Eikä vastaavaa tilastoa täällä saisi varmaan edes julkaista mutta sama trendi olisi siitäkin nähtävillä melkoisella varmuudella.
 
Viimeksi muokattu:

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vertaa vaikka Suomea Ruotsiin. Ovatko ne olosuhteet ja ihmiset eivätkä valtaapitävien toimet tehneet eron 340 ja 6000 kuolleen välillä?
Ruotsi poikkeuksellisesti valitsi toisenlaisen taktiikan jonka hyvin tiedätkin, mutta kun se sun demarikiima kuumottelee siellä taustalla niin vaikeahan se on suhtautua hallituksen tekemisiin objektiivisesti. Ruotsihan ei oikeastaan tehnyt mitään vaan antoi koronan jyllätä. Kysyin nimenomaan niitä Suomen hallituksen erityisiä muista poikkeavia tekoja.
Miksi et verrannut vaikka Viroon, toiseen naapurimaahan joka toiminut pitkälti samoin?
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
No tuleeko listaa niistä Suomen hallituksen uniikeista sankariteoista vai jääkö taas kerran pelkäksi lässytykseksi? Siitähän tässä oli alunperin kyse.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kannattaa seurata tiedotusvälineitä. Toki näitä päätöksiä löytyy valtioneuvoston sivulta koottunakin. Ole hyvä, alla linkki. (mene: hallituksen päätökset ja sitten voit mennä kohtaan lisää päätöksiä):
Kato perkele. Harmi kun eivät Italiassa tai Espanjassa tajunneet ryhtyä vastaaviin poikkeuksellisiin tekoihin.
Kysymys. Jos näissä mainituissa Etelä-Euroopan maissa olisi hallitukset toimineet samoin kuin meillä eivätkä olisi määränneet mm. maskipakkoa ja ulkonaliikkumiskieltoa niin olisiko tartuntoja ja kuolleita ollut siellä a) enemmän vai b) vähemmän?

Vai voiskohan mitenkään olla mahdollista, että meidät pelasti etäinen kulttuuri (ei pussailla, ei mennä lähelle) ja harvaan asuttu maa yhdistettynä väljään asumiseen kodeissa?
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suomessa tietysti tehdään suomalaisiin oloihin sopivia päätöksiä.
Näinhän se on ja siksihän täällä Suomessa hallituksen ei tarvinnut tehdä mitään ihmeellistä, pääsivät paljon helpommalla kuin suurimmassa osassa muualla Eurooppaa. Tästä ollaan kyllä samaa mieltä.
 

Jeffrey

Jäsen
Ihan yleinen kommentti hallitusfaneista, eikä niinkään välttämättä Jatkoaikaa koskien. Korvaan on pistänyt, että aina kun on ollut jotain sanomista koronatoimista. Niin on todettu, että Viranomaiset näitä toimia tekee eikä hallitus. Sitten taas jos on ollut jotain hyvää, niin heti rehennellään kuinka ne hallituksen teot ovat nämä tulokset tuottaneet.
 

Ranksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Sinne vain nimeä alle.



[MEDIA=youtube]tItlbeUejbk[/MEDIA]
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Tottakai epidemian leviämiseen vaikuttaa moni asia. Sitä ei kukaan ole kieltänyt. Suomessa tietysti tehdään suomalaisiin oloihin sopivia päätöksiä. Seuraava vinkki: tutki esim. virustartuntojen suhteellisten määrien kasvun perusteella, miten tehdyt toimet ajoittuvat eri maissa.
Niin mutta noista toimista ei voi juuri hallitusta kiitellä ne ovat onnistuneet hallituksesta huolimatta kuin hallituksen ansiosta.
Sen sijaan tämä näyttää huolestuttavalta kun hallitusta ei oikeasti kiinnosta se työllistäminen kuten Ruotsissa joten voinee jo sanoa, että siellä homma hoidettiin paremmin ja huoltosuhdetta korjattiin samalla positiiviseen suuntaan.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Niin mutta noista toimista ei voi juuri hallitusta kiitellä ne ovat onnistuneet hallituksesta huolimatta kuin hallituksen ansiosta.
Sen sijaan tämä näyttää huolestuttavalta kun hallitusta ei oikeasti kiinnosta se työllistäminen kuten Ruotsissa joten voinee jo sanoa, että siellä homma hoidettiin paremmin ja huoltosuhdetta korjattiin samalla positiiviseen suuntaan.
Onneksi palkansaajat tietävät ettei velkaantuminen tule olemaan ongelma Suomessa, vaan he uskovat velkasuhteen taittumiseen. Olisi toki kiva kuulla mihin tämä usko perustuu.

”Palkansaajien tutkimuslaitoksen Pylkkänen on myös huolissaan velasta, mutta uskoo velkasuhteen taittumiseen.

– Sitä on liioiteltu. Meidän ennuste on, että meillä velkasuhde ei edes mene 70 prosenttiin, Pylkkänen kertoi.”
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Onneksi palkansaajat tietävät ettei velkaantuminen tule olemaan ongelma Suomessa, vaan he uskovat velkasuhteen taittumiseen. Olisi toki kiva kuulla mihin tämä usko perustuu.

”Palkansaajien tutkimuslaitoksen Pylkkänen on myös huolissaan velasta, mutta uskoo velkasuhteen taittumiseen.

– Sitä on liioiteltu. Meidän ennuste on, että meillä velkasuhde ei edes mene 70 prosenttiin, Pylkkänen kertoi.”
Eihän velka sinänsä ole ongelma vaan se mihin sitä käytetään. Jos sillä saadaan aikaan investointeja, infraa ja muuta jolla talous tulee pyörimään tulevaisuudessa paremmin se on hyvä.
Jos se taas käytetään kuten näyttää elättämään ihan liian isoa julkista sektoria niin mennään metsään.
Hallituksen puoleltahan oli lupailtu ettei kunnissa tarvitse lomauttaa kyllä valtio maksaa.
Tämä on sitä kestämätöntä velkarahalla elämistä.

Nyt olisi ollut todella hyvä paikka päästä eroon elinkelvottomista kunnista vähentää niiden määrä sinne maksimissaan 50 kunnan kohdalle.
Tällöin kuntien omat hartiat olisivat sen verran isommat, että ne pystyivät hoitamaan itse perustehtävät.
Tämä ei toki tietenkään onnistu kun keskusta, eihän sitä kavereilta voi kivoja paikkoja pois ottaa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eihän velka sinänsä ole ongelma vaan se mihin sitä käytetään. Jos sillä saadaan aikaan investointeja, infraa ja muuta jolla talous tulee pyörimään tulevaisuudessa paremmin se on hyvä.
Jos se taas käytetään kuten näyttää elättämään ihan liian isoa julkista sektoria niin mennään metsään.
Hallituksen puoleltahan oli lupailtu ettei kunnissa tarvitse lomauttaa kyllä valtio maksaa.
Tämä on sitä kestämätöntä velkarahalla elämistä.
Nimenomaan. Suomessa velkaannutaan liian kalliiden rakenteiden vuoksi. Julkinen sektori on toki vain yksi osa niitä rakenteita.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suomi Oy AB kehitti hyvinvointivaltion mutta unohti että sitä pitää upgreidata vuosien saatossa. Länsinaapurissa tämä tajuttiin.
Suomessa ei NL:n kaaduttua paska enää mennytkään kaupaksi. Tuli valtava lama. Lamasta noustiin Nokian perässä. Nokian heikennettyä olemme jälleen samassa tilanteessa kuin 90-luvun alussa, tulot eivät kata hyvinvointivaltion menoja. Suomi toivoo uutta Nokiaa pelastajaksi, mutta ei tee sellaisen syntymisen eteen mitään.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Nyt olisi ollut todella hyvä paikka päästä eroon elinkelvottomista kunnista vähentää niiden määrä sinne maksimissaan 50 kunnan kohdalle.
Tällöin kuntien omat hartiat olisivat sen verran isommat, että ne pystyivät hoitamaan itse perustehtävät.
Tämä ei toki tietenkään onnistu kun keskusta, eihän sitä kavereilta voi kivoja paikkoja pois ottaa.

Kuntien määrän vähentäminen todella merkittävästi olisi ollut mahdollista nostaa esille koronakriisin aikana, vaikka hallitusohjelmassa sellaisesta ei ole sovittu. Päätösten valmistelu ja toteuttaminen olisi vienyt muutaman vuoden, mutta niiden jälkeen Suomi olisi vähemmän haavoittuvainen seuraavan ison kriisin alussa.
 

Morgoth

Jäsen
Sen sijaan tämä näyttää huolestuttavalta kun hallitusta ei oikeasti kiinnosta se työllistäminen kuten Ruotsissa joten voinee jo sanoa, että siellä homma hoidettiin paremmin ja huoltosuhdetta korjattiin samalla positiiviseen suuntaan.

Mutta hallitus oli Marinin johdolla niin vakuuttava silloin keväällä, kun julistettiin poikkeustila jne. Pääministeri oli Voguessa ja ties missä luennoimmassa! Toki rehellisyyden nimissä jotkut oppositiossa vaativat vieläkin kovempia toimia silloin alussa.

Olisihan tää pitänyt arvata, että ruotsalaiset osaa tämänkin paremmin ja mikään yllätys ei ole että urpot suomalaiset vahingoniloisina vittuilivat jossakin vaiheessa ja koettiin ihmeellistä ylemmyyttä. Jotenkin tämä kansa on kanssa vähän ristiriitainen, että usein itseluottamusta ei ole ollenkaan ja välillä ollaan sitten jotain maailman parhaimpia.

No, kummassa maassa lopulta taas mahtaa naurattaa enemmän. Jos ei muuta niin matkittaisiin edes Ruotsia niin kuin ennenkin ollut tapana, kun näköjään omat kyvyt ei vaan riitä oli hallituskokoonpano mikä vaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Onneksi palkansaajat tietävät ettei velkaantuminen tule olemaan ongelma Suomessa, vaan he uskovat velkasuhteen taittumiseen. Olisi toki kiva kuulla mihin tämä usko perustuu.

”Palkansaajien tutkimuslaitoksen Pylkkänen on myös huolissaan velasta, mutta uskoo velkasuhteen taittumiseen.

– Sitä on liioiteltu. Meidän ennuste on, että meillä velkasuhde ei edes mene 70 prosenttiin, Pylkkänen kertoi.”

Viime vuonna eli vuonna 2019 Suomen valtion velka oli 44 prosenttia suhteessa BKT. Sipilän hallituksen aikana velka pudotettiin 47 prosentista 44 prosenttiin 2019. Lähde: Suomen Pankki.

Nyt velka on 60 prosenttia suhteessa BKT. Lähde: TradeEconomics.

Valtiovarainministeriön ennuste on oli kesällä 2020 noin 80-100 prosenttia vuosina 2022-2024. Mutta valtiovarainministeri Vanhanen totesi äskettäin, että velka kasvaa seuraavat 10 vuotta. Aikaraja on koronan takia muutettu niin, että velkaantumiskäyrä saataisiin kääntymään vuoteen 2030 mennessä.

Kuten on tuotu monen näppiksellä esille, velan määrä ei sinänsä ole ongelma. Vaan se, miten velkaa käytetään. Tässä Marinin hallitus ei ole onnistunut vakuuttamaan asiantuntijoita. Oppositiosta puhumattakaan, mutta oppositiolta on tullut koronakriisin aikana myös hyvin heikkoja esityksiä talouden osalta. Pahimpia olivat täyssulku vaatimukset, joilla Suomen talous olisi ottanut todella kovaa osumaa.

Merkittävää apua tulee EU:n 750 mrd paketin muutamasta Suomen miljardista. Jos paketti lopullisesti hyväksytään, ne ovat nopeasti käytössä. Suomen osuus paketista maksetaan kymmenien vuosien aikana.

Suomella on täysi mahdollisuus nousuun, jos nyt tehdään oikeita päätöksiä. Niistä yksi on sote-ratkaisun siirtäminen ja suurten kaupunkien huomioiminen. Toinen on Keskustan kenkiminen hallituksesta ja eräänlaisen pelastushallituksen kasaaminen. Kolmas on sitten hyvä elvytys, jossa on myös kulutusverojen alentaminen väliaikaisesti.

Noilla pääsisi alkuun, mutta... Niin, ei mitään yllä olevaa tule. SDP, Keskusta, RKP, Vihreät ja Vassarit lypsävät mahdollisesti jokainen entistä tiukemmin omaan taskuunsa. Voi olla, että seuraavaan hallitukseen ei pääse, joten kaikki mulle tässä ja nyt.
 

Jeffrey

Jäsen
Nyt ensisijaisesti hallituksen tulisi luoda Suomeen yrityksille turvallinen ilmapiiri. Enkä siis tarkoita sitä, että pitäisi edes kustannuksia alentaa tai tukea, vaan luoda tulevaisuudesta selkeämpi kuva. Nykyisellään suomalainen poliittinen ympäristö on epävakaampi kun se on aikoihin ollut. Yrityksien on ihan mahdoton tehdä edes perustason investointilaskelmia, kun hallitus paukuttelee henkseleitään ideologioillaan ja kertoo tämän kustannusten ajautuvan lopulta yritysten niskaan.

Investointimielessä yhteiskunnan pitäisi sitoutua joihinkin pelisääntöihin kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, investointien tulisi olla kannattavia vielä tulevaisuudessakin. Lisäksi esimerkiksi verotus on todella kriittinen osa, koska se ei ole millään tavalla neuvoteltavissa. Verotuspäätös tulee ja se pitää maksaa, jos siitä on nokan koputtamista niin voit oikeusteitse hakea maksujasi takaisin, mutta tässä vuosia ja maksaa hyviä summia rahaa tämäkin.

Nykyinen ympäristö ja sen tuoma epävarmuus luo kertakaikkisesti erittäin hankalat olosuhteet yritysten tulevaisuuden toiminnalle. Juuri tällä hetkellä liiketoimintaympäristön ennustaminen Suomessa on erittäin hankalaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös