SaiPa:n junioritoiminnasta

  • 3 783
  • 12

Haba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa, HIFK
Näin MM-kisojen kynnyksellä muiden spekulaatioiden puuttuessa ajattelin nostaa aiheen esille ja kysellä palstalaisten näkemyksiä asiasta. Aiemmin en ole tästä aihepiiristä keskustelua nähnyt, tosin SaiPan omien kotisivujen keskustelupalstaa en ole juuri seurannutkaan.

Lähtökohtahan lienee se, että SaiPan resursseilla toimivan seuran kannalta pitkäjännitteinen ja toimiva junioritoiminta on äärimmäisen tärkeää, mielestäni sen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Asiaan on ainakin ulkopuolisen silmin viime vuosina panostettu: on perustettu erityinen jääkiekkoluokka Armilan yläasteelle, jossa panostaminen lätkän pelaamiseen on tehty mahdolliseksi. On palkattu junioripäällikkö vastaamaan nuorten kehittämisestä jne. Kaikki muistavat viime kevään, jolloin ensimmäiset kiekkoluokan jätkät voittivat A-junioreiden Suomen Mestaruuden ja pelastivat Lappeenrannan kiekkokevään edustusjoukkueen rämpiessä totuttuun tapaan itsensä ulos pudotuspeleistä.

Pinnan alla tilanne ei kuitenkaan taida olla yhtä ruusuinen. Olen itse jokusen vuoden seurannut -89 vuonna syntyneiden Jusujen ja Pantterien toimintaa suhteellisen läheltä ja sieltä heräsikin tämän kirjoituksen ydin. Nopea briiffaus tilanteeseen lienee aiheellinen: Jusut ovat pelanneet yhdessä about 5-6 vuotta. Tämän kauden päätteeksi valmennuspäällikö Mikko Lahtinen päätti nostaa kummastakin joukkueesta 6-7 parasta pelaajaa vuotta vanhempien joukkuetta täydentämään (hiukan vajaata miehistössä ja takkiin tuli menneellä kaudella oikein urakalla). Kuulostaa siis ihan kohtuunormaalilta harkinnalta junioritoiminnassa, mutta päätösten perustelut ja ennenkaikkea niiden heijastaman yleiset periaatteet pistivät ainakin allekirjoittaneen miettimään vakavasti missä oikein mennään.

Jusujen valmennus ja pelaajien vanhemmat vastustivat päätöstä ankarasti. Valmentaja keskusteli Lahtisen kanssa useaan otteeseen ja painotti, että hänen mielestään poikia ei pidä näin nuorina jaotella, vaan mahdollisimman suuri osa pitäisi saada jatkamaan vielä ainakin vuoden yhdessä. Hän korosti erityisesti, että suuniteltava jako aiheuttaisi todella suuren riskin siitä, että valitsematta jääneistä pojista suurin osa lopettaa pelaamisen joko jo ensi kaudeksi tai viimeistään vuoden sisällä. Jälkiviisaasti voi todeta, että pelaajien keskinäiset keskustelut koulussa ym vahvistavat tämän pelon olevan osoittautumassa oikeaksi. Tähän valmentajan kommenttiin Lahtinen totesi lakonisesti, että "Mitä sitten, ei me huonoilla pelaajilla mitään tehdä." Itse en nähnyt Lahtista koskaan ainakaan Jusujen treeneissä tai peleissä (se ei tosin poista mahdollisuutta että hän siellä kävi), mutta mitä ilmeisimmin hän teki jaon ihan puhtaasti paperilla kuultuaan joukkueiden valmentajia, siis kuunteli ja kuunteli ;)

Toinen aihetta sivuava esimerkki. Viime syksynä Panttereihin halusi liittyä uusi pelaaja (silloin siis 12-vuotias). Pantterien valmennusjohto kertoi suoraan pojalle, että "olet liian huono, et mahdu meidän joukkueeseen pelaamaan". En tiedä oliko päätös yksittäisen joukkueenjohtoon kuuluvan henkilön vaiko valmennuksen yhteinen päätös. Kyseinen poika otti sitten yhetyttä Jusuihin, ja lyhyen periaatepalaverin jälkeen vanhemmat ja valmennusjohto totesivat, että meillä pelaa kaikki kenellä intoa riittää. Kyseinen poika on vuoden aikana harjoitellut ahkerasti, tulee toimeen hyvin kaikkien pelaajien kanssa, hoitaa oman roolinsa kentällä luotettavasti, ja on vuoden aikana kehittynyt lähtötasostaan varovaisesti arvioituna noin 300 %. Herää kysymys mitä muuta 12-13 vuotiaalta juniorilta voi vielä vaatia?

Näistä kahdesta erimerkistä siis muutama huolestuttava huomio. Onko SaiPalla periaatteena, että jo 13-vuotiaiden keskuudessa tehdään selkeä raja siitä ketkä halutaan seurassa pitää ja ketkä ei: Huonot suoraan pois ja loput jatkaa. Tottakai raja on vedettävä jossain vaiheessa, sehän on selvä. Mun mielestä vaan ainakaan vapaaehtoisesti noin nuorista ei pitäisi ketään vielä pudottaa pois vaan yrittää pitää mahdollisimman suuri joukko pelaajia ringissä mukana, koska 15-16-vuotiaana ja sen jälkeen jengiä kyllä karsiutuu ja lopettaa ihan muistakin syistä, mun mielestä ei ole seuran intressissä raakata ketään pois vielä 13-vuotiaana (jolloin siis pojat ovat olleet vuoden kiekkoluokalla). Jos nyt jaon seurauksena vaikka 10 poikaa lopettaa niin todella mukavaa heille käydä kuitenkin vielä 2 vuotta jääkiekkopainotteista koulua...ja ennen kaikkea, saako niinkin nuoria kuin 12-vuotiasta raakata suoraan pois seurasta antamatta edes näyttömahdollisuutta?

Nämä edellämainitut ovat toki yksittäisten henkilöiden (tai muutamien henkilöiden) päätöksiä, mutta onko seura siunannut tällaisen politiikan, erityisesti tuon rajanvedon suhteen milloin raakataan hyvät ja huonot ja todetaan ettei huonoille ole käyttöä. Onhan se selvää että aina roiskuu kun rapataan, junioritoiminnassa on mukana paljon ihmisiä (hyvä!) ja selväähän on että kaikki päätökset eivät voi miellyttää kaikkia (kuten ei mua just nyt), ja aina joukossa on joku yksittäinen hankala typpi joka voi vaikeuttaa koko seuran toimintaa. Oma kokemukseni asiasta on se, että jos homma on kiinni Lahtisesta, niin silloin tää yksi hankala tyyppi on kyllä ihan totaalisen väärässä paikassa tässä organisaatiossa. Kyllä juniori/valmennuspäälliköllä on niin iso rooli juniorityössä että paska duunin hoitaminen tekee hallaa kaikille -ja paljon. Jos taas Lahtinen toteuttaa SaiPan yleisesti hyväksymää linjaa niin silloin lienee paikallan äimistellä, että ei oo asiat hyvässä kuosissa meidän pikkuseurassa.

Todettakoon toisen käden tietona Lahtisen taustoista sen verran vielä, että kaverihan toimi aiemmin Wiipurin Golfin vastaavassa junnupäällikkö tms roolissa. Lukuisat vanhemmat ihmettelivät hänen toimintaansa, ja kun asiasta Lahtista asiallisesti lähestyttiin, oli reaktio kaikille sama: "valituksen seuran johdolle". Jonkin aikaa meni, ja ilmeisesti monet ottivat Lahtisen neuvosta vaarin ja veivät valituksen seuranjohdolle, koska Lahtinen erotettiin. Erään seuran keskeisiin johtohenkilöihin kuuluvan epävirallinen kommentti asiasta oli seuraava: "Ei me voitu pitää tommosta tyyppiä tommosessa asemassa, sehän pilaa koko seuran maineen!" Mikäli tämä pitää paikkansa -vaikka mulla ei olekaan mitään syytä epäillä tahoa kuka asiasta kertoi- tuntuu aika surkuhupaisalta että Lahtinen päätyikin SaiPaan vastaavaan pestiin. Lappeenrannan nuorison kannalta voisi jopa sanoa että jouduttiin ojasta allikkoon (eikä mitään hymiöä tähän)...

Kaiken tämän vuodatuksen tarkoituksena olisi kysellä, onko muilla vastaavia kokemuksia junnutoiminnasta, vaiko onko tässä vain kyse yksittäistapauksessa. Ja minkäikäisiin toi raja pitäis vetää hyvien ja huonojen erottelussa? Ainahan pinnan alla kytee ja isosta joukosta ihmisiä joku aiheuttaa paljon porua jos niikseen tulee. Mua vaan ihmetyttää miten pikkuseuralla ja kaupungissa jossa lätkä on nuorille iso asia (kiekkoluokat ym) voidaan harjoittaa tällaista politiikkaa, junioritoiminta on SaiPalle ihan liian tärkeä osa-alue sössittäväksi oma-aloitteisesti.

Ja sanottakoon vielä, että itsekin pelasin kauan aikaa sitten SaiPan junnareissa useamman vuoden ja pelkästään positiiviset kokemukset jäi itselleni niin omasta joukkueesta kuin seurasta yleensäkin. Lienevätkö ajat sitten muuttuneet näinkin paljon....
 

theref

Jäsen
Aah, hieno kirjoitus ja keskustelun aloitus. Tähän asiaan on aivan pakko itsekin palata vielä myöhemmässä vaiheessa, kunhan saa kaikki ajatukset koottua yhtä hienolla tavalla kuin arvon Haba tässä on tehnyt.

Sanottakoon nyt kuitenkin sen verran, että ei Lahtisen Mikosta pelkästään huonos sanottavaa ainakaan minulla ole. SaiPan juniorityö on tullut paljon ammattimaisemmaksi ja menestyksekkäämmäski Mikon tulon myötä. Toki silloin tällaisia lieveilmiöitäkin pääsee ikävä kyllä tapahtumaan. Mutta ei se ainakaan näiden poikien etu ole eikä ainakaan noin nuorella iällä. Mielestäni SaiPan tulisi aina tuonne C-88 ikäluokkaan saakka vetää periaatetta "kaikki pelaa".

Vanhemmat C-nuoret ja siitä ylöspäin pelaavat kuitenkin jo valtakunnallista SM-sarjaa, joten siellä tuo menestyksen tavoittelu tulee väkisinkin jollakin tavalla pakonomaiseksi. SaiPan B:hän muun muassa tällä kaudella vaihtoi valmentajaa kesken kauden kun pelit eivät ottaneet sujuakseen ollenkaan.

Se mikä ensi kaudelle ilmeisesti tulee uutena vaihtoehtona, on tämä A-junioreiden 2-joukkue eli A-team, joukkue, joka on ollut käytössä jo aikaisemminkin nuoremmissa junioreissa, tällä kaudella B- ja C-team nimellä, aikaisemmin SaiPa Sputnik nimellä. Tämä 2-joukkue tarjoaa oivallisen mahdollisuuden näille hieman heikommille pelaajille jatkaa pelaamistaan ja harrastamistaan vaikka kehitys ei vielä parhaimmalla mahdollisella tavalla olisikaan tapahtunut.

Itselläni on tullut sattuneesta syystä vuosien mittaan aika paljonkin seurailtua SaiPan junioreijoukkueiden tekemisiä ja pelaamisia ja aika paljon erilaisia tapahtumia on nähty sekä erilaisia mielikuvia syntynyt. Mutta palaan niihin paremmalla ajalla.

Tämän pienen kirjoituksen loppuun voisi heittää vielä kysymyksen: Kuinka pitkään luulette että menee ennen kuin Kupiaisen Pasista tulee SaiPan edustusjoukkueen 2-valmentaja? Näytöt ovat aika kohdallaan tämän kauden ehkä hieman ennakoitua heikommasta menetyksestä huolimatta!
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Todellakin hieno kirjoitus Habalta ja ei mitään suoranaista vastaansanottavaa koska tekstistä välittyi asiantuntemus. Itse en ole juuri juniorikiekkoilua seuraillut, tosin kuulostelen mielellään mitä sieltä on tulossa. Lähinnä nuo A-juniorit ovat sellaisia joiden kokoonpanosta ja tekemisistä on jotain tietoa. Siitä alemmas liikutaan jo ihan tuntemattomilla aluevesillä, siis omalta tietämykseltäni.

Siitä olen kuitenkin ehdottoman samaa mieltä että varhaisessa iässä, jolloin ilon ja pettymyksen rajat ovat niin häilyviä ja asioita toivon mukaan tehdään silkasta inostuksesta asiaan, tulisi jokaisella jannulla olla mahdollisuus olla hommissa mukana.

Tiedän itsekin, vaikka en ole jääkiekkoa koskaan pelannut, että tuossa varhaisnuoruudessa kokee helposti olonsa syrjäytyneeksi jos ei anneta mahdollisuuksia näyttää osaamistaan. Jos lajin parissa aletaan syrjimään ja suosimaan, niin se aiheuttaa helposti katkeruutta ja voi viedä kokonaan innon kehittyä tai nauttia tekemisestään. Puhumattakaan siitä minkälainen kolaus se voi olla itsetunnolle.
Mielestäni koko homman kapellimestareiden tulisi aina olla tietoisia siitä minkälainen henkinen koetinkivi voi olla se että joutuu yht'äkkiä sivuun nauttimastaan asiasta. Niin vakavaotsaiseksi meiningiksi ei kannata homman mennä että ajatellaan pikkupoikia jonain kovanluokan ammattilaisina joista osa voidaan tylysti hylätä kuin vanhat rukkaset.

Pitää antaa aikaa, koska kuten edellä sanottiin, karsintaa tapahtuu luontaisestikin siinä 15-17 ikävuoden hujakoilla kun tahti alkaa kiihtyä. Muutama vuosi on kuitenkin sikäli pitkä aika että paljon kehitystä monella tasolla ja taholla voi siinä välissä tapahtua.
 

Haba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa, HIFK
Viestin lähetti Ted Raikas


Pitää antaa aikaa, koska kuten edellä sanottiin, karsintaa tapahtuu luontaisestikin siinä 15-17 ikävuoden hujakoilla kun tahti alkaa kiihtyä. Muutama vuosi on kuitenkin sikäli pitkä aika että paljon kehitystä monella tasolla ja taholla voi siinä välissä tapahtua.

Nimenomaan tätä hain takaa. Tuossa "murrosiässä" niin moni asia vaikuttaa kehitykseen kaukalossa, eikä vähiten esim. pituuskasvu. Jos joku kasvaa jossain vaiheessa nopeasti pituutta niin se heijastuu kyllä luisteluun ja pelaamiseen (esim Immosen Ville taisi jossain mainita omassa nuoruudessaan tästä ongelmasta). Ja lukemattomia muitakin eroja on tuossa iässä.

Monet (tai ainakin toivottavasti monet) nuoret junnarit tekevät kiekon ohella muutakin, pelaavat futista, salibandya ym, mikä on tietty hyvä juttu, koska nuorena monipuolinen urheilutausta lienee kaikin puolin suotavaa, kyllä yhteen tiettyyn lajiin ehtii panostaa kunhan sen valinnan tekemisen aika on käsillä. Tekemällä tuo jako niinkin aikaisin kuin nyt on tehty, veikkaan että moni poika siirtyy pelaamaan juuri sabaa. Toki huomattava että on hieno juttu jos joku vaihtoehtoinen laji löytyy nuorelle, paljon parempi niin, kuin aloittaa vaikka lampsia kaupungilla illat kun ei ole enää treenejä mihin mennä.

Ja tarkennetaan kantaani Lahtisesta vielä sen verran, etten suinkaan kiistä etteikö toiminta SaiPassa olisi ammattimaistunut hänen tulonsa jälkeen, mä vaan kyseenalaistan tuon metodin jolla menestystä ainakin tässä tapauksessa on haettu, ei vielä noin nuorena pidä raakata jengiä. Itse en ole hänen kanssaan henk.koht. koskaan jutellut joten siinä mielessä en tyrmää kaverin kykyjä ja ajatuksia muuten kuin sen perusteella mitä olen sivusta seuranneena joutunut toteamaan.

Kun kerran kiekkoluokkaa ylläpidetään niin eikö kannattaisi siihen asti eli peruskoulun loppuun pitää mahdollisimman suuri joukko poikia ringissä mukana, silloin on valinnan paikka muutenkin nuorella meneekö lukioon/liikuntapainotteiseen lukioon Kimpiseen, kauppikseen, amikseen, vai mihin haluaa elämässään panostaa ja suuntautua. Valinta kiekon pelaamisen jatkamisesta tullee siinä sivussa automaattisesti tehtyä. Ja siinä vaihessa SaiPallakin olisi mahdollsimman laaja materiaali mistä rankata poikia ja antaa suuntaa heille, esim. kehottaa nimenomaan jatkamaan lätkää jos potentiaalia on taikka pitämään yllä harrastusta tai mitä vaan, mistä mä tiedän... ;)

Onhan ihan selvää että jo 13-vuotiaista kokeneempi kaveri pystyy sanomaan kenessä pojassa on enemmän potentiaalia kehittyä kuin jossain toisessa, mutta ei sen pitäisi vielä olla ratkaisevaa tuossa iässä, kehitystä voi tapahtua isoin harppauksin ja moni asia vaikuttaa siihen. Kun tavoitteena on menestyä niin ymmärrän toki sen että B-junnareista valmentaja vaihdettiin. Henk.koht. vaan hiukan korpee että pelastajaksi haettiin nimenomaan Jusuissa loistavaa työtä siihen asti tehnyt Mika Taskula. Se oli pojille aika kova paikka, vaikka Petestä valmentajana mulla itselläni ei olekaan mitään pahaa sanottavaa, päinvastoin. Ja ilmeisesti oli niin, että Jusut oli ainoa junnujengi josta toinen valmentaja voitiin irroittaa muihin tehtäviin siten että jäljelle jäi vielä asiantunteva kaveri. Eihän siinä mitään, niillä resursseilla mennään mitkä on ja B-junnut ovat jo siinä iässä että panostaminen pitää olla kovempaa kuin D:ssä, vaikka kova ratkaisu musta valmentajanvaihto siinäkin iässä on (tilanteen taustoja sen enempää tuntematta miksi homma ei aiemman valmentajan kanssa toiminut). Mutta tikulla silmään jne, Taselle kaikkea hyvää nykyisessä pestissään, hän sai ainakin Jusuissa aikaan todella paljon positiivista ja Tase on juuri sellainen persoona jota SaiPa tarvitsee nuorien pelaajien kehittäjänä.
 

Kullervo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Itselläni on kokemusta pääasiassa yksilölajeista. Siellä olen huomannut, että vielä 16-20 vuotiaina nousee paljon uusia kykyjä. Tämä johtuu siitä, että 16 vuotiaaksi asti urheilija nuorukaiset pärjäävät syntymässään saaduilla lahjoilla, mutta sitten pitää alkaa tosissaan harjoittelemaan, jos aikoo huipulle. Silloin takaa nousee kavereita, joilla ei samanlaisia lahjoja ole, mutta tahtoa harjoitella enemmän kuin osalla lahjakkaita junnuja. Eli olen ehdottomasti samaa mieltä kuin edelliset, että juniorijoukkuiden ringit pitää pitää mahdollisimman suurina. Jos karsinta tehdään jo 12-vuotiaina, niin osa näistä (ei niin lahjakkaista junnuista, jotka tulevaisuudessa kovalla työnteolla pärjäisivät) lopettavat aivan liian aikaisin.

Lahjattomasta kaverista ei tule parasta, mutta hänestä voi tulla toiseksi paras, jolloin taakse jää paljon niitä lahjakkaampia.
 
Suosikkijoukkue
Rochester Diablos
Erittäin hyvä keskustelun aihe ja lähellä myös meikälaisen sydäntä.

100% samaa mieltä siitä että liian nuorena lokeroiminen rooleihin ja tasoihin sekä karsinta ovat huonoja asioita. On todella tärkeätä pystyä tarjoamaan mahdollisimman monelle nuorelle pelaajalle mahdollisuus olla mukana, vaikka ei nyt aivan huippu olisikaan esim 15 v paikkeilla.

Tuolla B ikäluokassakin nousee usein kavereita ohi paljon lahjakkaampien kundien ihan vaan siksi että asenne ja halu tehdä työtä on kovempi ja jotkut vaan yksinkertaisesti kypsyvät myöhemmin.

Itse olen valmentanut useita tällaisia tapauksia ja muistan omista junnuporukoista kavereita joista emme odottaneet C ikäluokassakaan mitään ihmeellistä ja tänä päivänä näitä kavereita löytyy liigasta joukkueittensa avainpelaajien joukosta.

Jukka

Ps. Nämä 88 ja 89 ikäluokat ovat tuttuja sillä omat kundini pelaavat juuri niitä.
 

reddevill

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Pakko laittaa oma lusikka soppaan, kun olen kuullut valmentajien kommentteja junnupelaajista.Tämä tapahtui n. 12-15 vuotta sitten, kun vielä itsekin pelasin kiekkoa.

Ahokkaan Pietu toimi tuolloin muistaakseni aluevalmentajana tai jonakin vastaavana. Meidän joukkueen vanhemmille Pietu piti info-tilaisuuden omista aikeistaa. (Isä kertoi mitä siellä oli puhuttu.) Pietu sanoi, että hän pystyy näkemään 10 vuotiaasta pojasta, onko tästä ainesta jääkiekkoilijaksi. ja nämä lahjakkaat 10 vuotiaat tulisi koota yhteen. Silloin kaikki vanhemmat, mukaan lukien Immosen Mose, nousivat takajaloilleen ja sanoivat, että tällä tavalla tuhotaan koko harrastusinto.

Toivottavasti tällaista ei koskaan oteta käyttöön.

Eikai Pantterit vaan lähde tämmöiselle linjalle.
 

Mammutti

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Blackhawks,Cam Neely, Timo Peltomaa
Tämä tapahtui n. 12-15 vuotta sitten, kun vielä itsekin pelasin kiekkoa.

Kyseessä taitaa olla ikäluokat 76-77, jotka lähestulkoon tuhottiin B-juniori-ikäisenä.. tai jotain niitä aikoja..
Outoa on ettei ko. ikäluokkien kavereilta ole kovin montaa hyvää sanaa ole tullut valmentajista. Kaikenlaista muuta kyllä..

Toivottavasti siitä opittiin jotain, ja tiedän kyllä yhden, joka sitä kokemusta käyttää valmentajana hyväkseen.. eikä varmasti sorru moiseen.. harmi vain että miehen tie vei toiseen seuraan.. onnea hänelle..

Omat kokemukset nykyisestä valmennuspäälliköstä on muutaman vuoden takaa kun kyseinen mies oli juuri tullut seuraan. Mieleen jäi sana "omapäinen".. Mistään ei oikeastaan neuvoteltu, oli sanelupolitiikan meininkiä.. Kyseessä oli silloin alle kymmenvuotiaat pojat..
Nämä pikkunaperot pelasivat kahta sarjaa, omaa junnarisarjaa sekä paikallista Leijonaliigaa (mikä lienee nykyinen nimi?). Omituisten ideoiden kautta Leijonaliigassa oli silloin tarkoitus pelata kaksi kierrosta. Ja vielä niin että pelit loppuivat hyvissä ajoin helmikuun alussa.
Kun pelit oli ohi ja alettiin miettiä F-junnarisarjan loppupelejä, ilmoitti valmennuspäällikkö JÄÄHALLIN TAULULLA, että Leijonaliigaa pelataan vielä yksi kierros. Mitään yhteydenottoa en asiasta saanut vaikka toimin vastuuhenkilönä toisessa seurassa. Enkä yllättäen saanut soittopyyntöihini vastausta herralta. Olisin ihan vaan ilmoittanut, ettei se sopinut suunnitelmiin. Mitään ei ollut keneltäkään kysytty, oli vain päätetty että pelataan. Muistaakseni meiltä jäi pelaamatta muutama peli moisen kohelluksen takia.

Toinen asia, joka on miehestä jäänyt mieleen on, että hirveästi satsataan vanhempiin ikäluokkiin (ymmärrettävää), mutta nuoremmat ovat vähän oman onnensa nojassa. Sen kuuli aika monen valmentajan suusta. Silloin. Nyt en tiedä, kun olen ollut poissa kaukalon laidalta muutaman vuoden.

Tiedän Saipan valmentajistossa olevan hyviä, paljon kokemusta omaavia henkilöitä. Mutta sitä en tiedä kuinka paljon heidän ajatuksensa ja linjansa joukkueiden kehittämisessä yhtyvät. Toivottavasti samanlaista linjaa vetäviä henkilöitä on. Jos jokainen vetää joukkuetta harjoituksellisesti ja pelillisesti eri suuntiin, joutuvat pojat joka kerta valmentajan vaihtuessa opetteleman eri tyylin. Jatkuvuus luo mahdollisuuden kehittyä pitkällä aikavälillä.
Monipuolisuutta harjoittelusta varmasti löytyy, vaan onko kärsivällisyyttä/resursseja tarjota edes harrastusmahdollisuutta kehityksessä hitaammille tai heikommille junioreille. Moni kookkaampi juniori, joka ei 11-14 vuotiaana kestä mukana luisteluvauhdissa tai on koordinaatioltaan heikompi kuin muut, lopettaa kun peli ei kulje ja joku saattaa sanoa jotain negatiivista. Ja mahdollisesti se sama juniori voisi vuotta, kahta myöhemmin kuulua joukkueen parhaimmistoon. Vain koska jossain olisi paikka jossa kasvaa ja kehittyä.

Kaikille ei varmasti ole mahdollisuutta taata mahdollisuutta pelaamiseen sinne 15-16 ikävuoteen asti.. Mutta ei ole mitään mieltä alkaa lajittelemaan junioreja 10-14 vuotiaina, kesken fyysisen kasvun. Tosilahjakkuudet toki näkyy.
Muistelen Kouvolassa tapahtuneen joskus harjoittelun perusteella hirveä raakkaus 11-vuotiaissa junnareissa. Poikia oli yli 60 eikä kaikille ollut mahdollisuutta peliaikaan. Pojista luotiin kaksi joukkuetta, parempi ja heikompi. Loput saivat lähteä. Voin kertoa että oli joukkueet aika hyviä.. ja itkuisia pikkupoikia varmasti paljon.. En ole seurannut kuinka ikäluokan pojat Kouvolassa ovat pärjänneet.. jotenkin ei kiinnostanut..

No muistelut sikseen ja odottelemaan mitä muilla on kerrottavaa..
 

Veteraani

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja suomalainen jääkiekko yleensä
Pari mietettä asiasta

Junioritoiminnassa jollakin tavalla pitkään mukana olleena voin todeta, että yhteisesti kirjattu ja hyväksytty SaiPa linja on asiallinen. Kuinka sitä toteutetaan onkin monimutkaisempi juttu.

Ensinnäkin valmennuspäällikkö Lahtinen ei tosiaankaan ole niin "paha" kuin jäähallin käytävillä juniorien vanhempien keskusteluja kuunnellessa voisi päätellä. Suurimmat virheet Mikolla ovat mielestäni se, että hän lausuu ääneen ajatuksia, jotka eivät välttämättä ole kypsyneet edes hänelle itselleen (yön yli nukkuminen olisi usein paikallaan) ja liiallinen menestymisen korostaminen pikkujunioreissa. Mikon kanssa voi kuitenkin keskustella aivan asiallisesti.

Suurin rooli siinä kuinka junioreita kohdellaan ja peluutetaan on ehdottomasti valmentajilla. Valmennuspäällikkö voi antaa ohjeita ja suosituksia, mutta valmentajat tekevät päätökset. SaiPan junioreilla on onneksi paljon erinomaisia juniorivalmentajia (nimeltä mainiten vaikkapa Wekcström ja Lohko), jotka osaavat ja uskaltavat suodattaa valmennuspäällikön ohjeita/vaatimuksia. Kummallakin on myös erinomainen ote poikien kokonaisvaltaisessa ohjaamisessa. Tällaiset valmentajat tekevät useinkin omia ratkaisujaan vastoin valmennuspäällikön teesejä ukkotuomarin ohjeen mukaan "toimi kuten oikein on".

Mopo keulii siinä vaiheessa, kun remmiin pääsee valmentaja, jolla on liikaa intoa ja kunnianhimoa, joka vielä olettaa, että valmennuspäällikkö on hänen tukenaan. Silloin ikävä kyllä nuorten ohjaaminen jää kauas taka-alalle ja aluemestaruuden voittaminen/liigapelaajiksi kasvattaminen/ikäluokan rinnakkaisjoukkueen voittaminen on kaikki kaikessa (parhaat pelaa järjestelmä). Sellaisiakin valmentajia, jotka suoraan kaikkien edessä haukkuvat alle 14-vuotiaita poikia epäonnistumisista on SaiPassa muutamia, vaikka yksikin olisi liikaa.

Näiden valmentajien ruotuun saamisessa pitäisi olla valmennuspäällikön ja juniorijaoston päätehtävä.

Ikävä piirre sen lisäksi, että kaltoin kohdellut pojat lopettavat kiekon pelaamisen, on se, että paha kello kuuluu kauas ja uusia korttelikiekkoikäisiä tulee aina vain vähemmän SaiPan piiriin.

Lopuksi vielä se, että monet meistä junioreiden vanhemmistakin voisimme mennä itseemme eikä esim. uskota omien vilpereittemme eikä varsinkaan "naapurin" juniorin isä tai äidin kaikkia valituksia.
 

Mammutti

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Blackhawks,Cam Neely, Timo Peltomaa
Lopuksi vielä se, että monet meistä junioreiden vanhemmistakin voisimme mennä itseemme eikä esim. uskota omien vilpereittemme eikä varsinkaan "naapurin" juniorin isä tai äidin kaikkia valituksia.

Hyvin sanottu.. Omat korvat, parhaat korvat..
Vanhemmat kyllä liioittelevat hyvinkin helposti asioita..
Varsinki ne, jotka kello kädessä mittaavat omien ja muiden poikien peliaikoja.. oli muuten aika näky..
 

Haba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa, HIFK
Viestin lähetti Mammutti
Hyvin sanottu.. Omat korvat, parhaat korvat..
Vanhemmat kyllä liioittelevat hyvinkin helposti asioita..
Varsinki ne, jotka kello kädessä mittaavat omien ja muiden poikien peliaikoja.. oli muuten aika näky..

Tää on täysin totta, jutut lähtee helposti paisumaan ja "rikkinäinen puhelin" -ilmiö on valmis. Jos muutenkin jos hiukan analysoi, niin väärää valmennuspolitiikkaakin pahempi uhka nuorille kiekkoilijoille lienevätkin juuri yli-innokkaat vanhemmat. Se kultainen sääntö tuntuu joiltain joskus lahjakkaasti unohtuvan...

Mutta hyödynnetään nyt tässä rättihallin kuulopuheita sen verran, että moni muukin on maininnut juuri Lohkon ja Wekcströmin nimen kun on puhuttu hyvistä valmentajista. Mun on paha sanoa kun en ole ko. herrojen kanssa ollut missään tekemisissä. Näkisin kuitenkin, että noin yleisesti ottaen yksi ehdoton vahvuus SaiPan junnujen toiminnassa on se että meillä on hyviä valmentajia remmissä mukana. Paremmin tietävät korjatkoon jos olen väärässä, mutta mun käsittääkseni SaiPassa siis hyviä valmentajia onneksi vielä löytyy ja se on selkeä plussa. Tosin löytynee niitä hankalia ja ikäviä persooniakin joista yksikin on liikaa ja tekee hallaa koko seuran toiminnalle pidemmän päälle, mutta kaikkea ei valitettavasti voi saada...ja isoon joukkoon mahtuu aina.

Hyvä valmentaja on kuitenkin korvaamatonta, ja parasta mitä nuorelle pojalle voi tapahtua junioriurheilussa (sitten kiekko tai mikä muu laji tahansa kyseessä) on päästä oikeasti hyvän tyypin valmennettavaksi. Enkä tarkoita hyvällä tyypillä pelkästään ammattitaitoa ja ok-persoonaa, vaan nimenomaan kasvattavaa ja kehittävää asennetta ja otetta koko touhuun, sekä tärkeää tervettä maalaisjärkeä yhdistettynä kuitenkin omaan kokemukseen kiekosta. Joku taisikin näistä tarkemmin jo mainita aiemmin.

Mutta mutta, siitäkin huolimatta ainakin itse olen kovin huolissani junioritoiminnasta. Tietyt asiat on onneksi hyvin ja tietyt asiat taas....no, todellakin vähemmän hyvin.

Yksi juttu tuli vielä mieleen. Mulla on sellainen mielikuva että SaiPassa on perinteisesti ollut tapana nostaa lahjakkaaksi huomattu juniori seuraavaan ikäluokkaan pelaamaan itseään vanhempien kanssa. Tämä on kovin kaksipiippuinen juttu, koska henkilökohtaista taitoa haettaessa (se kait on yksi oleellinen tavoite menestymisen ohella) pelaaja varmaan kehittyisi paremmin jos saisi pelata omassa ikäluokassaan ja olleessan hyvä, ns. dominoida peliä siellä, ainakin jonkin vuoden ja siirtyä vasta sitten vanhempaan jengiin uusiin haasteisiin.

Murrosiässä moni nuorempi on usein myös fyysisesti pienempi ja siinä karsiutuu pahimmat peli-ilot helposti kun jää jonkun selvästi isomman kundin niitin alle. Okei, ainahan kontaktilajissa sattuu joskus, mutta ne nopeat ja tekniset kaverit (jollaisia useimmiten siis pidettäneen tässä iässä hyvinä) jäävät fyysisyydessä jalkoihin ja heidän pelinsä muuttuu sitä kautta paljon varovaisemmaksi ja vähitellen tahti helposti hiipuu. Tuntuu vaan jotenkin, että kirjoittamaton sääntö kuuluu just tyyliin että lahjakas junnu -> nostetaanpa se vanhempaan jengiin pelaamaan. Toki tässä vaikuttaa paljon se, missä sarjassa mikäkin ikäluokka pelaa, eli SM-sarjan matsit mielummin kuin divarin -sehän on selvä, mutta silti. Jos kerran menestys on tavoitteena, niin kannattaisiko antaa nuorten kehittää juuri henk.koht. taitoaan oman ikäistensä kanssa, päästä sitä kautta ehkäpä ikäkausimaajoukkueeseen, saada sieltä lisää draivia jne. Mutta tää tuli siis vaan mieleen, onko joku muu kiinnittänyt samaan pointtiin huomiota?
 

ElBimbo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kuten Haballe, niin minullekin jäi hyvät muistot SaiPassa pelatuista juniorivuosista silloin joskus ennen...

Asiaan. Ensimmäisessä viestissä Haba kertoi, että 89-syntyneitä junioreja nostetaan kahdesta joukkueesta 6-7 pelaajaa kummastakin 89-joukkueesta vanhempaan joukkueeseen eli 88-syntyneiden joukkueeseen. Pelaavatko 88-syntyneet ensi kaudella 03-04 C-junnujen sm:sta ja 89-syntyneet lähinnä alue mestaruudesta tms ? Tällä olettamuksella 2-3 pelaajan nosto nuoremmasta vanhempaan ryhmään on ymmärrettävää, mutta onko jonkun SaiPan joka vuosi pakko pelata C-mestaruussarjaa jos silloinen ikäluokka sattuu olemaan vähän heikompi?

Kuten tässäkin ketjussa on todettu nuoret kehittyvät sekä pelaajina että ihmisinä eri tahtiin. Vaikka SJL mainostaa olevansa maailman paras nuorten maajoukkuesysteemi, niin aina löytyy pelaajia, jotka ilman poikien tai nuorten mj. pelejä pelaavat MM-kisoissa tai NHL:ssä (Hentunen). Mielestäni SaiPan kannattaa pitää "junioripyramidi" mahdollisimman leveänä alhaalta, jotta niitä junnutyön timantteja löytyisi mahdollisimman paljon myös edustuksen käyttöön tulevaisuudessa.
 

Haba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa, HIFK
Mun käsityksen mukaan ensi vuonna on siis tavallaan kolme joukkuetta C-junnareissa. a) C-1:set pelaa SM-sarjaa (vain -88 syntyneitä), siellä on ikäluokan kaikkein parhaimmat jätkät. Näin oli vissiin menneellä kaudellakin. b) Sitten on C-88:t, jotka pelaavat ilmeisesti aluemestaruudesta ja he siis viime vuonna eivät kaiketi kovin kummoisesti menestyneet. Luulisin, että tää joukkue koostui niistä -88:eista jotka eivät taidoiltaan mahtuneet tuohon SM-sarjassa pelaavaan joukkueeseen. Tähän siis nostettiin ensi kaudeksi ne 6-7 poikaa Jusuista ja Panttereista, eli yhteensä 12-14 kappaletta 89-ikäluokan parasta peluria. Ensi vuonna he siis pelaavat edelleen aluemestaruudesta 88-ikäluokan muiden joukkueiden kanssa. c) C-89 juniorit, jotka pelaavat 89-ikäluokan aluemestaruudesta, ja tämä joukkue koostuu kaikista niistä pojista jotka eivät taidoiltaan mahtuneet kategorian b-joukkueeseen.

Ikävä ennuste siis on, että tähän c-kategoriaan ei välttämättä riitä poikia ensi kaudella tarpeeksi, tai ainakaan enää sen jälkeen. Monella pojalla motivaatio nimittäin otti aimoharppauksen taaksepäin em. jakoprosessin seurauksena. Henk.koht. toivon olevani väärässä ennustuksessani ja voihan kesän aikana mieli vielä muuttua pelaajilla. Jos taas miehistössä on pahaa vajautta, joukkue pahimmassa tapauksessa joko lopetetaan tai sitä täydennetään taas nuoremmilla eli pilkotaan seuraavaa ikäluokkaa jne. Hyvä puoli asiassa taas on se, että ainakin kuulopuheiden mukaan uusi valmentaja on ihan pätevän oloinen kaveri ja saa toivottavasti poikiin uutta draivia.

Tämä on siis tilanne paperilla. Hyvä puoli (aina pitää siis löytää joku hyvä puoli ;) on se, että teoriassa meillä on kolme joukkueellista 88-89 syntyneitä pelaajiia, eli suht laajahko materiaali kuten olla pitääkin. Tää seuraava menee spekulaatioksi mutta se sallittakoon tässä yhteydessä. Jos nostettiin 12-14 junnua toiseen joukkueeseen (eli b-kategoriaan) voisi olettaa että siellä ennestään oli suunnilleen saman verran miehistöä, siis about kaksi kentällistä poikia (+- 2-3). Pienemmällä määrällä jengi ei varmaan olisi voinut viime kaudella pyöriä. Siinä mielessä päätös miten ensi kaudella edetään ei varmaankaan ollut Lahtiselle helppo.

Päätöksensä hän kuitenkin teki ja sen mukaan edetään, ei siinä mitään sen kummempaa. Jossitella voi aina ja kukaan ei ole niin viisas kuin jälkiviisas. Korostan, että mä en tiedä kannatettiinko Panttereissa tätä jakoa, mutta uusi valmentaja tälle yhdistetylle jengillehän on Panttereissa jo vaikuttanut kaveri. Sen tiedän faktana että Jusuissa kaikki -valmentaja etunenässä- vastustivat jakoa aiemmin edellä kerrotuin perustein ja toivoivat vuoden jatkoaikaa vielä.

Jusut ainakin pelasivat koko kauden neljällä kentällä, eli se vaihtoehto, että olisikin nostettu esim. 2-3 pelaajaa per 89-jengi täydentämään vajaamiehistä 88-jengiä (olettaen siis että täydennystä varmasti tarvittiin) olisi vielä ollut ihan ymmärrettävissä, ja myös perusteltavissa pojille. Silloinhan kaikki kolme aluesarjoja pelaavaa jengiä olisivat pelanneet suunnilleen kolmella kentällä ja parilla vaihtomiehellä, eli kaikille näille pelaajille olisi luullut riittävän peliaikaa niin paljon kuin kunto vaan kestää. Tossa iässä ei olisi ollut välttämättä huono ratkaisu.

Eli se päätös, että tehdään vaan kolme joukkuetta oli mun mielestä vähintäänkin kyseenalainen, ja ennen kaikkea se tapa miten asia päätettiin ja käytännössä hoidettiin (mm. se, että valinnatkin tehtiin kesken pelikauden eikä sen jälkeen) oli vähintäänkin tökerö. Viesti ainakin Lahtisen suunalta oli kuitenkin harvinaisen selkeä (ja pirun negatiivinen mun mielestä): ei SaiPa niillä jäljellejääneillä huonommilla pojilla mitään tee, lopettakoot jos siltä tuntuu. Tämä poiki tietenkin mukanansa ikäviä lieveilmiöitä, joita tuossa ikäluokassa ei soisi vielä näkevänsä.

Enempää ei kuitenkaan liene tarpeen käydä tätä yksittäistä tapausta läpi ja sen yksityiskohtia, ollutta ja mennyttä, joten katse eteenpäin. Ehkä juuri tässä yhdistyi ikävästi niitä aiemmin mainittuja Lahtisen yksittäisiä huonoja puolia. Sen sijaan tästä on varmasti hyvä oppia jotain vastaisuuden varalle, ja ennen kaikkea hiukan pohtia niitä periaatteita sekä arvoja joiden mukaan junioritoimintaa Lappeenrannassa pyöritetään. Jos taas muillakin palstalaisilla löytyy vastaavia kokemuksia SaiPan junioritoiminnasta niin sitten tietysti lienee aihetta jo miettiä asiaa tarkemmin. Toivottavasti kyseessä olisi kuitenkin vain yksittäistapaus.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös