Mainos

Ranska, tuo Euroopan sivistyksen ja herkkusuiden paratiisi?

  • 64 572
  • 413

Lankershim

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Detroit Red Wings, Los Angeles Dodgers
Tää nyt ei liity viimeisimpiin keskustelunaiheisiin mitenkään, mutta itse olen enemmän tai vähemmän aina tykännyt Ranskasta maana. Ysärin alkupuolella tuli käytyä Pariisin Disneylandissa, ja siitä innostuneena rupesi Ranska kiinnostamaan entistä enemmän. 1998 futiksen MM-kisoilla ja 2000 EM-kisoillakin on oma osuutensa asiassa. Allekirjoitan osan tässäkin ketjussa esiintyneistä stereotypioista, mutta sama vanha virsi pätee frankkomaassa kuin muuallakin, notta omalla pärstäkertoimella ja asenteella on aika usein tekemistä sen kanssa, millaiseksi interaktiot muodostuvat.

10+ vuotta sitten olin myös Ranskassa jonkun aikaa toimistoduunissa, ja asuin pienehkössä kylässä lähellä Geneveä ja Sveitsin rajaa. Ihan helvetin makea paikka vuoristomaisemineen ja keskiaikaisine rakennuksineen, ja expateja löytyi yllättävän paljon. Asuintalon pihalta näkyi myös Mont Blanc, oli ihan helkkarin hieno. Hintataso oli asuntoja lukuun ottamatta ihan maltillinen, joten paikallisista Carrefoureista, Lidleistä ja Migroseista tuli osteltua aika paljon erinomaisia juustoja, viinejä, ja tietenkin herkullista leipää. Sveitsin puolelle mentäessä hinnat tosin nousivat aika nopeasti kaksinkertaisiksi lähes kautta linjan, ja varsinkin Genevessä tuli harvemmin käytyä safkalla, kun perus lounaspizzakin oli 20 egen korvilla, mutta tämähän ei tähän ketjuun oikeastaan kuulu.

Yleisesti ottaen suurin osa ihmisistä, jotka kohtasin, olivat suhteellisen ystävällisiä, tai ainakin ystävällisempiä kuin Suomessa. Asiakaspalvelualttiuden kanssa sen sijaan oli pari kertaa vähän ongelmaa, vaikka mukanani ollut ranskis hoitikin ne ilman, että itse tarvitsi avata suuta. Muun muassa SFR:n kotinettiä hommatessa myyjiä ei oikein kiinnostellut mun tarpeeni, ja itseasiassa irtisanomisehdoista puhuttaessa mua ja kaveria höynäytettiin ihan huolella. Toki tämä olisi voinut sattua missä vaan, eli en syytä koko maata tästä.

Englannin kielen osaaminen oli laajalti selkeästi kehnohkoa, joten meikäläinen joutui välillä koittamaan joko kurkkuäänteitä tai käsien heilutusta asioiden hoitamiseksi. Summa summarum, kertaakaan ei jäänyt mikään asiakaspalvelutilanne sen takia täysin piippuun, ettei yhteistä kieltä löytynyt. Jouduin myös käymään muutaman kerran lääkärin vastaanotolla, ja siellä vedin kyllä aika monta kertaa arvalla, että mitä lekuri mulle oikein totesi. Oikeat tropit löytyi silti joka kerta.

Joidenkin asioiden hoitaminen oli muutenkin sekä Suomi-, että jenkkibyrokratiaan tottuneelle ihan kummallisen vaikeaa. Tästä esimerkkinä pankkitilin avaaminen; kävin neljän eri pankin konttorissa kyselemässä mahdollisuutta tilin avaamiseen, ja kolme ensimmäistä totesivat, että kolmen viikon päästä olisi vapaa aika, kävisikö silloin? Neljännen pankin nätti tytteli sanoi, että jos odotat vartin, niin eiköhän me saada homma hoidettua. Tässäkin asiassa oli pienen sortin dilemma, sillä vuokravälittäjä vaati paikallisen pankkitilin, jotta saisin asunnon vuokrattua. Pankki sen sijaan vaati asunnon vuokrasopimuksen, jotta tili saataisiin avattua. Myös asuntovakuutuksen kanssa oli melkoista veivaamista, mutta ei siitä sen enempää.

Paikallisväestöä enemmän minua vitutti juurikin tuo aiemmin mainitsemani paikallinen expat-yhteisö, jonka edustajista todella moni käyttäytyi oman kokemukseni perusteella ihan räikeän elitistisesti ja vittumaisesti. Parissa picnic-meetingissä käyneenä totesin aika nopeasti olevani liian tavallinen gubbe siihen porukkaan, kun tittelinäni ei ollut minkään luokan manageri tai isokenkä, ja tuloni olivat alle 100k vuodessa. Siinä sakissa oli humble bragit pientä. Aika moni siinä sitten ihmetteli, että mitä mä oikein siellä edes teen ja kuka oikein luulen olevani, sekä totesi, että parempi pysyä muissa ympyröissä. Ihan hyvä tipsi sinänsä, kun taisin säästyä vielä suuremmalta vitutukselta. Voi tietysti olla, että itselläni kävi vaan paska säkä ja tuli "ajauduttua" tuollaiseen porukkaan, mutta muitakaan expat-ryhmiä en silloin netin kautta löytänyt.

Kaiken kaikkiaan Ranskasta on jäänyt itselleni pääosin positiivinen kuva, ja voisin kuvitella asuvani siellä vielä jossain vaiheessa. Mieluiten ehkä kuitenkin eläkeiässä, jos kroppa kestää sinne saakka.
 
Viimeksi muokattu:

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Ranskassa on ilman parlamentin alahuoneen äänestystä läpi viedyn eläkeuudistuksen myötä alkaneet mielenosoitukset, joihin on osallistunu yli miljoona ihmistä pelkästään Pariisissa




Syynä on presidentti Emmanuel Macronin hallituksen läpiruntelema eläkeuudistus, jonka myötä eläkeikä nousee 62:sta vuodesta 64:ään vuoteen ja pidentää aikaa, joka ihmisten on oltava työelämässä saadakseen täyden eläkkeen.

Kansan keskuudessa kiehuu ja massiivisia mielenosoituksia asiasta on pidetty jo tammikuun puolivälistä asti.

Uudistus vietiin perustuslain kiistellyn pykälän avulla läpi ilman parlamentin alahuoneen äänestystä. Sen jälkeen mielenosoitukset ovat kärjistyneet.

Torstai on toistaiseksi ollut mielenosoitusten väkivaltaisin ja vilkkain päivä. Silloin ennätysmäärä mielenosoittajia lähti kaduille. Protesteissa otettiin kiinni yhteensä 457 ihmistä. Protesteissa loukkaantui 441 poliisia ja muuta turvallisuusjoukkojen jäsentä.


Myös esimerkiksi Bordeaux'n länsirannikolla kaupungintalon sisäänkäynti sytytettiin tuleen.


Ammattiliittojen edustajien mukaan protesteihin osallistui yli 3,5 miljoonaa ihmistä. Ranskan viranomaisten mukaan kaduille olisi lähtenyt eri puolilla maata yli miljoona ihmistä, joista lähes 120 000 Pariisissa.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kadulla protestointi kuuluu ranskalaisten kansalliseen DNA:han.


Vaikka yhtäältä olenkin hyvin tyytyväinen täkäläiseen seesteiseen tapaan osoittaa mieltä (Joukkovoima ja Elokapina varsin hillittyjä), onhan Ranskan tapahtumia hyvin mielenkiintoista seurata, etäältä.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Hesarilta hyvä pääkirjoitus Macronin hämmennystä aiheuttaineista toimista.
Kirjoitus on hyvä ja aihe on niin tärkeä että siitä pitäisi puhua enemmänkin mutta Macron on tässä ihan oikeassa. USA ja Kiina ajaa puhtaasti omaa etuaan ja euroopan tulisi tehdä samoin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kirjoitus on hyvä ja aihe on niin tärkeä että siitä pitäisi puhua enemmänkin mutta Macron on tässä ihan oikeassa. USA ja Kiina ajaa puhtaasti omaa etuaan ja euroopan tulisi tehdä samoin.

Toisaalta on syytä pohtia, onko Macron sittenkään oikeassa. Hänestä Euroopan tulee olla ulkopuolinen Taiwanin ja Kiinan välillä. Macronin mukaan "Euroopan ei tule sekaantua kriiseihin, jotka eivät kuulu meille". Tämä ajattelu syö transatlanttista yhteistyötä kaikkialla.

Samalla Macron voimistaa puheillaan USA:ssa olevaa näkemystä, jonka mukaan USA:n ei tule sekaantua kriiseihin, jotka eivät USA:lle kuulu. Ja amerikkalainen konservatiivinäkemys tarkoittaa tällä mm. sitä, että USA:n ei tule jatkossa aseistaa Ukrainaa, vaan antaa Euroopan kantaa vastuunsa ja olla mukana neuvottelemassa nykyisten rintamarajojen mukaista rauhaa Ukrainaan.

Se, että Euroopan tulisi ottaa puhtaasti oman edun ajaminen Kiinan tavoin, on aivan käsittämätön ajatus. Kiina ajaa omaa etuaan diktatuurin voimin ja tavoittein. Vaikka USA ajaa omaa etuaan, niin ajaa myös EU. Yhteisyöllä on mahdollisuus ja siitä tulee pitää huoli. EU kärsisi transatlanttisen siteen katkeamisesta monella tavalla. Ei vain siviili- vaan myös sotilaallisella ja turvallisuussektorilla.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Kirjoitus on hyvä ja aihe on niin tärkeä että siitä pitäisi puhua enemmänkin mutta Macron on tässä ihan oikeassa. USA ja Kiina ajaa puhtaasti omaa etuaan ja euroopan tulisi tehdä samoin.

Eli Eurooppa voisi sitten hoitaa esimerkiksi Ukrainan sodan ilman Yhdysvaltoja? ”Strategisen autonomian” nimissä lyököön vain USA aseavun Ukrainalle poikki.
 

Byvajet

Jäsen
Kirjoitus on hyvä ja aihe on niin tärkeä että siitä pitäisi puhua enemmänkin mutta Macron on tässä ihan oikeassa. USA ja Kiina ajaa puhtaasti omaa etuaan ja euroopan tulisi tehdä samoin.

Ammustehtaat valittelevat tilausten puutetta samaan aikaan, kun Ukraina valittelee ammusten puutetta. Syynä tilausten puuttumiseen on raha. Ammuksille ei ole maksajaa, eikä oikeistolaistuneessa nykymaailmassa ihmisarvo mene taloudellisten arvojen yläpuolelle. Ei Suomen päättäjillä eikä myöskään Macronilla.

On ollut koomista seurata, kuinka oikeisto on löytänyt moraalisen selkärankansa Ukrainan sodan suhteen, vaikka aikaisemmin se ei ole välittänyt tuon taivaallista maailman epätasa-arvosta ja omaisuuden keskittymisestä, vaikka jopa hyvinvointiyhteiskuntien sisällä ihmisten eriarvoisuus kasvaa.

Oikeistolainen aatemaailma on Venäjän ja Kiinan asialla. Oikeisto on Venäjän ja Kiinan vahva tuki.

Pidän varmana, että tekee Kiina mitä tahansa, sitä ei tulla pysyvästi eristämään läntisestä talousyhteisöstä, koska lännen johtajille ja lännen järjestelmälle raha on tärkeämpää kuin ihmisoikeudet ja rauha. Suurieleisiä puheita pidetään ja moraalisia tuomioita jaetaan, mutta todellisuudessa Kiinalle ei tulla osoittamaan, että tätä emme hyväksy, koska se olisi liian haitallista taloudelle.

Oikeistolainen aatemaailma tulee näkymään myös sen jälkeen, kun Ukrainan sota loppuu. Ei mene kauan, kun yritykset palaavat Venäjälle, koska lännessä raha on ihmisarvoa tärkeämpää. Oikeistolaisuuden ihmisarvon halveksunta näkyy jo nyt, koska suuri määrä yrityksiä kiertää Venäjä-pakotteita. Yrityksiä kiinnostaa paljon enemmän julkikuva kuin ihmisarvo. Jos ne vain jotenkin pystyvät kiertämään mainehaitat, ne jatkavat toimintaansa.

Melkoista hurskastelua tuomita Macron. Pitäisi tuomita oikeistolaisuus eikä yksittäisiä poliitikkoja, jotka vain toteuttavat aatetta, joka länteen on vakiintunut.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
On ollut koomista seurata, kuinka oikeisto on löytänyt moraalisen selkärankansa Ukrainan sodan suhteen, vaikka aikaisemmin se ei ole välittänyt tuon taivaallista maailman epätasa-arvosta ja omaisuuden keskittymisestä, vaikka jopa hyvinvointiyhteiskuntien sisällä ihmisten eriarvoisuus kasvaa.

Oikeistolainen aatemaailma on Venäjän ja Kiinan asialla. Oikeisto on Venäjän ja Kiinan vahva tuki.

Todellisuudessa oikeisto on tukenut alusta asti Ukrainan demokratisoitumiskehitystä EU:ssa. Ja on tukenut entisten Neuvostoliiton tasavaltojen länsimaistumista ja demokratisoitumista. Suomen itsenäisyys 1940-luvun sotien jälkeen on turvattu oikeiston ja lähinnä USA:n toimesta. Tämä ei tarkoita sitä etteikö keskustavasemmistolla olisi ollut omaa merkittävää panostaan Euroopassa ja Suomessa vaan sitä, että isossa kuvassa suhteet USA:n kanssa on ollut Suomen tuki vaikeina vuosina ja myös nyt.

Oikeisto 2/2022 Kiinan ja Venäjän tukena ei ole faktaa. Kuten ei ole vasemmistonkaan. Ääriryhmissä eri suunnista tukee Kiinan ja Venäjän politiikkaa.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Se, että Euroopan tulisi ottaa puhtaasti oman edun ajaminen Kiinan tavoin, on aivan käsittämätön ajatus.
Kiinan ja USA:n tavoin. Se, että ollaan sotilaallisesti liittoutuneita ei tarkoita että taloudelliset intressit olisivat samat. Trump aloitti, ymmärrettävistä syistä Kiina antipatiat joita Biden on jatkanut. Onhan Biden väläytellyt kauppasotaa EU:nkin välillä. Kiina tulee lähivuosina ohittamaan USA:n teknisellä kehityksellään ja myös talousmahtina. Meidän selkänahasta ei pidä jenkkien protektionismia ruokkia. Ja toinen puoli on Venäjän ja Kiinan lähentyminen jota ei pidä yllyttää vaan päinvastoin jos vaan mahdollista.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kiinan ja USA:n tavoin. Se, että ollaan sotilaallisesti liittoutuneita ei tarkoita että taloudelliset intressit olisivat samat. Trump aloitti, ymmärrettävistä syistä Kiina antipatiat joita Biden on jatkanut. Onhan Biden väläytellyt kauppasotaa EU:nkin välillä. Kiina tulee lähivuosina ohittamaan USA:n teknisellä kehityksellään ja myös talousmahtina. Meidän selkänahasta ei pidä jenkkien protektionismia ruokkia. Ja toinen puoli on Venäjän ja Kiinan lähentyminen jota ei pidä yllyttää vaan päinvastoin jos vaan mahdollista.

Ei Biden ole todellisuudessa hae kaikesta huolimatta kauppasotaa EU:n kanssa eikä sellaista ole tulossa ainakaan demokraattipresidentin aikana. En pidä sitä kovin suurena vaihtoehtona Trumpinkaan toimesta. USA:lle EU on nyt tärkein kauppakumppani kun Kiinan kauppa laski.

Vaikka USA:n politiikassa on protektionismia havaittavissa, EU ja USA hyötyvät molemmat kaupasta. Suomen NATO-jäsenyyden myötä USA:n ja Suomen kauppa kasvaa yhdessä luottamuksen kasvun kanssa.

USA laittaa vihreään siirtymään 370 mrd ja vaatii erilaisin pykälin kotimaisuusasteita siirtymään osallistuvilta yrityksiltä. Esimerkiksi sähköautotuen vaatimuksena on se, että auto on koottu Pohjois-Amerikan maaperällä pääosin Pohjois-Amerikassa tuotetuista osista. Kanada ja Meksiko kelpaavat tuotantopaikaksi, Eurooppa ei.

Jos USA:n esitys menee siellä lopulta läpi ja ymmärsin lakien olevan jo valmiina, se tarkoittaa osan vihreän siirtymän eurooppalaisista yrityksistä osalle siirtymistä USA:han. Ongelma on siinä, että markkinoiden avulla voitaisiin saada parempaa, halvempaa ja toimivampaa tulosta yhdessä.

Olet oikeassa siinä, että USA:n toimiin tulee ilman muuta vastata. Hassun hauskaa on se, että silloin kyseessä on samanlainen tukipaketti luokkaa 500 mrd + erilaisia verohelpotuksia päälle. Kukapa muu sen laittaisi liikkeelle kuin EU, sillä yksittäisten maiden omat tukipaketit olisivat muita EU-maita vastaan.

Silloin EU:lle tulee antaa verotusoikeus tai keksiä joku muu tapa, millä vältellä lisäyhteisvelkaa. Iso osa EU-valtioista erityisesti suurempien osalta taitaa kannattaa uutta yhteisvelkaa. Onhan instrumentti jo luotu.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Meille, joille ranskalaiset ovat ennemmin höpönlöpön puhujia kuin tekijämiehiä ja -naisia, niin meidän käsitystä vahvistava Ylen MPA juttu taannoisesta Macronin Kiinan vierailuista ja höpinöistä:

 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Meille, joille ranskalaiset ovat ennemmin höpönlöpön puhujia kuin tekijämiehiä ja -naisia, niin meidän käsitystä vahvistava Ylen MPA juttu taannoisesta Macronin Kiinan vierailuista ja höpinöistä:

Saihan Ranskan DGSE taannoin upotettua pommilla Greenpeacen Rainbow Warrior -aluksen Aucklandin satamassa Uudessa-Seelannissa. Siinä sitä oli tekemisen meininkiä.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Saihan Ranskan DGSE taannoin upotettua pommilla Greenpeacen Rainbow Warrior -aluksen Aucklandin satamassa Uudessa-Seelannissa. Siinä sitä oli tekemisen meininkiä.
Totta, ja DGSE:stä tulee aina mieleen väistämättä sitten aivan loistava ko. organisaatiosta kertova The Bureau tv-sarja. (The Bureau) on kyllä parasta mitä Ranska on saanut aikaiseksi vuosikausiin! Iso suositus. Toivottavasti sarjalle tulee vielä joskus jatkoa. Luulisi, että sarjan käsikirjoittajille olisi oikeasta elämästä tullut ideoita sarjan jatkon juonenkäänteisiin.
 
Viimeksi muokattu:

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ranskan valtio sai downgraden luottoluokitukseen, hyvä muikkari muillekin taas pitää kiinni taloudesta, velkaantumisesta ja poliittisesta vakaudesta.
 

Shakey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kun Jumala loi maan, niin hän päätti, ettei luo mitään täydellistä. Ranskan kohdalla hän ensiksi erehtyi: Tuli luotua maa, jossa löytyi meren rantaa, alpit, viinitarhat, hyvät elinolosuhteet raaka-aineille, hyvää ruokaa ja hyvää viiniä. Siinä vaiheessa hän huomasi, että perkele tästä tulee liian hyvä paikka, tämä pitää korjata jotenkin. Sitten hän loi ranskalaiset ihmiset!
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland
Kun Jumala loi maan, niin hän päätti, ettei luo mitään täydellistä. Ranskan kohdalla hän ensiksi erehtyi: Tuli luotua maa, jossa löytyi meren rantaa, alpit, viinitarhat, hyvät elinolosuhteet raaka-aineille, hyvää ruokaa ja hyvää viiniä. Siinä vaiheessa hän huomasi, että perkele tästä tulee liian hyvä paikka, tämä pitää korjata jotenkin. Sitten hän loi ranskalaiset ihmiset!
Toisen tarinan mukaan Jumala suutahti jostain ja pakotti ranskalaiset piereskelemään suun kautta. Näin syntyi ranskan kieli.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Noo, ei olla liian julmia Ranskaa kohtaan :D On totta, että kyseessä on kieltämättä omaperäinen maa, joka ottaa uusia suuntia nopeammin kuin suomalainen ehtii kissaa sanoa, mutta silti: Ranskan politiikan suurin ongelma ei ole Nato tai Eurooppa tai EU, vaan Iso-Britannia ja Saksa. Nämä kolme maata eivät tahdo millään saada aikaan konsensusta, vaan aina pitää päästä vääntämään jotain omaa agendaa.

Silti isossa kuvassa en jaksa nähdä Ranskaa mitenkään erityisen ongelmallisena. Ranskalla on kautta linjan eli sellaiset 30 vuotta kuitenkin ollut agendalla enemmän Euroopan asiat, ja se ainoa ongelmallinen juttu on se, että myös UK ja Saksa ovat tuota samaa Eurooppaa. Ranska silti tavoittelee vahvaa, itsenäistä Eurooppaa maailmanlaajuisena toimijana, siinä missä UK helposti myötäilee USA:ta ja Saksa laittaa päänsä puskaan.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ranskassa aivan kaoottinen tilanne.

Miksi valtamedia on lähinnä hiljaa tästä? Missään vaiheessa ei ole ollut iso uutinen ja äsken vielä tarkastin molemmat iltapäivälehdet ja vielä Ylen, eikä missäkään ensimmäisen ~15 uutisen sisällä mainintaakaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös