Popeda

  • 231 338
  • 1 337

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Ihan pakko hehkuttaa taannoista Popedan pyörähtämistä Savonmaalla. Jumalauta että oli menoa! Puheet Suomen parhaasta livebändistä pitivät ilman muuta kutinsa, ja uskollinen yleisö loi hienon tunnelman. Kyllä, yleisö ja tunnelma Popedan keikalla, ne sopivat yhteen muutenkin kuin putkasta puhuttaessa. Ainoat huonot asiat olivat pari keski-ikäistä naista, jotka haistoivat minussa nuoren lihan (korrostan, muuten porukka osasi käyttäytyä), sekä se että Ukkometso ei olekaan livenä kovin iskevä biisi.

Kyllä siinä leuka loksahti lattiaan, kun Popeda astui lavalle Maamme-laulun tahtiin. Tottakai tiesin ensikertalaisenakin, että se on bändin tapa, mutta ei sitä vaan voinut olla hämmästelemättä.

Ehdottomasti menen katsomaan toisenkin kerran. Siihen asti kokoelmalevy ja netti palvelkoot kalsari-iltoja,
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Pate Mustajärvi kertoi Kalevan haastattelussa Popedan ripustavan soittimet naulaan vuonna 2022. Alunperin bändin piti lopettaa ensi kesänä, mutta koronavirus pisti suunnitelmat uusiksi. Linkki Soundin artikkeliin: Suomirockin ikoni Popeda laittaa pillit pussiin - Pate Mustajärvi kertoo suunnitelmista Kalevassa - Soundi.fi

Itselleni ehkä rakkain muisto Popedasta on se, kun ollessani Silvennoinen Maijanen Bandin keikalla Oulussa Costello ja Lacu istahtivat viereisille penkeille. Oli hyvät juttutuokiot kummankin kanssa ja valokuva kaksikosta muistona tuosta hetkestä. Kahdesti on Popeda livenä nähty ja vuoden 2009 Raahe Festivalin keikka on yksi kovimmista millä olen ikinä ollut. Popedan jälkeen lavalle astunut Yö jäi kirkkaasti kakkoseksi.
 
Viimeksi muokattu:

Skruf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Kärpät
Helvetti, pitää kyllä löytää ittensä Popedan keikalta Oulun seudulta. Kertaakaan ole ollut, mutta nämä klassikkobiisit ois mukava kuulla livenä.
 

ace

Jäsen
Tarkkaa lukua en tiedä, mutta arviolta n. 50 kertaa olen Popedan livenä nähnyt ja ensimmäisen kerran 83-84 tienoilla eräällä keski-suomalaisella tanssilavalla, reilusti alaikäisenä. Viimeisen kerran näin Kultsalla, olikohan se nyt 35-vuotis juhlakiertue.

Toivotaan että keikkailu sallitaan taas ensi kesänä ja pääsisi vielä ainakin kerran bändin näkemään. Kova pommi tämä uutinen oli, käytännössä koko ikäni kun olen Popedaa kuunnellut, välillä enemmän ja toisinaan taas vähemmän.
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Mahtava bändi kyllä kyseessä etenkin livenä. Pari kertaa olen festareilla kuullut ja aina on ollut erittäin kova meno hyvien biisien lisäksi.

Ostinkin jokin aika sitten liput ensi viikon Tampereen Pakkahuoneen keikalle vähän siinäkin hengessä, että näin kokeneen bändin tulevaisuuden näkymistä ei välttämättä ole takeita. Arvio olikin siis oikea. Saas nähdä tosin rokataanko Pakkahuoneella lopulta ensi lauantaina, koska huomenna ilmeisesti tiedotetaan uusista koronarajoituksista Pirkanmaalla.

Tämä bändi pitää kyllä nähdä vielä joka tapauksessa joskus normaaliolosuhteissa ilman mitään koronarajoitteita, joita Pakkahuoneellakin olisi, mikäli keikka toteutuu ensi viikolla. Bändi on parhaimmilllaan kun meno on räyhäkkä ja yleisössä ei tarvitse istua rajoitettuna.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Popeda on juntti musiikkia ja ylpeä siitä. Kerran nähnyt heidät livenä ja ihan hauskahan se oli. En nyt välttämättä mene keikalle, mutta jos osuu kohdalle niin voi katsoa.
 

Le Banner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK täältä ikuisuuteen! 106-105
Helvetti, pitää kyllä löytää ittensä Popedan keikalta Oulun seudulta. Kertaakaan ole ollut, mutta nämä klassikkobiisit ois mukava kuulla livenä.

Upeaa. Arvostan saatanasti, että jonnetkin ovat löytäneet tämän dinosauruksen.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Popeda on taattu livebändi, eikä yritäkään esittää olevansa mitään muuta kuin se on. Junttirokkia suoraan Ikurista höystettynä muutamalla oikeasti upealla sovituksella. Minä olen aina tykännyt. Onneksi tuli käytyä orkesteri katsomassa, kun siihen tarjoutui tilaisuus.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Veikkaan, että löydän itseni joltain jäähyväiskeikalta.

Muistan ensimmäiset festarini alle 20-vuotiaana. Tuolloin ei ikäiseni hypettänyt räppiä, vaan Popedankin keikalla oli lavan edustalla paljon meitä ”junnuja”. Hyvin taittui kaikilta Pitkä Kuuma Kesä.

Eihän näitä enää kuuntele, mutta radiosta kun biisi soi, osaahan sen hyräillä. Arvostan nämä korkeammalle kuin vaikka Eput. Punaista ja Makeaa ehkä biiseistä se ykkönen.

lisäys: Kaipa sanoitus tosiaan on vaan sen verran junttiosastoa, että levyä näiltä en laittaisi soimaan. Lyriikoissa nuo Eputkin parempia, samoin esim. Hynynen kuulostaa suorastaan nerolta.
 
Viimeksi muokattu:

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Kasarilta se lähti, paljon teininä kuunneltu. Livenä ehkä joku noin 5-7 krt nähty. Aina hyvät bileet. Edellisestä kerrasta 5v ja aion myös olla jäähyväiskiertueella.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Täällä Popedan musiikki ei juuri nappaa, muutamista mukavista rallatuksista huolimatta. Sanoitukset ovat ehtaa junttiosastoa, ja tekstien pahin reuna on kirjoitetussa muodossa lukukelvotonta aiheuttamansa myötähäpeän takia. Latteuksia, hölmöjä sutkautuksia, jostakin syystä elämään jääneitä kertakäyttövitsejä viime vuosisadalta, ja ”jumalaare”. Tämän touhun luulisi olevan niin nähtyä.

Mutta.

Olipa yhtyeen taiteellisesta annista mitä mieltä hyvänsä, niin Popeda ja Pate ovat vetäneet pitkän ja näkyvän jäljen kotimaisen populaarimusiikin maisemaan, omalla karhealla tavallaan. Isot pisteet konseptista ja pitkästä elämäntyöstä ennen kaikkea Mustajärvelle, mutta myös pitkään yhtyeessä vaikuttaneille Melartinille ja Hautamäelle. Ja jos edellä mainitsemani junttiseikat ja korniudet kykenee sivuuttamaan, vaikkapa keskihilpeän suojakännin avustuksella, niin avautuu mm. se, että Popeda on ammattitaitoinen, viihdyttävä ja taidokkaasti yleisönsä ottava livekokoonpano. Tässä suhteessa monella orkalla on Popedan ja erityisesti Paten lavatyöskentelystä opittavaa, tyylilajista riippumatta. Lisäksi Pate Mustajärvi on karismaattinen solisti, jota ilman yhtyeen lento olisi loppunut takuuvarmasti jo 80-luvulla.

Tästäpä tulikin mieleeni. Joskus reilut 30 vuotta sitten Soundi julkaisi Juice Leskisen kirjoittamia artistikuvauksia suomalaisista rock-hahmoista, ja Juice tekaisi tekstin myös Pauli Mustajärvestä. Esille tuli myös Paten karisma ja kyky esittää omalla vahvalla tyylillään. Leskinen kertoi myös saamastaan kuulijapalautteesta: kun Grand Slam oli esittänyt keikoilla kappaletta Elämässä pitää olla runkkua, niin teinitytöt olivat tästä sydämistyneinä lähettäneet Leskiselle tulikivenkatkuisen kirjeen. Tyttöjen mielestä Juicella ei ollut mitään oikeutta sorkkia tuolla tavoin PATEN BIISIÄ. Juicen mielestä palaute ilmensi hyvin sitä, kuinka taitavasti Pate pystyi ottamaan haltuunsa niin omat kuin muiden kappaleet, ja tulkitsemaan niitä persoonallisesti ja yleisöä puhuttelevalla tavalla. Siinäpä se, yhtyeen pitkän iän yksi keskeinen salaisuus myös.
 

Baikonur

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jossakin vaiheessa ala-asteella Popeda kuului vahvasti kuunneltaviin bändeihin Hassisen koneen, Eppujen, Ratsian ym. ohella. Kuin myös jossakin vaiheessa joitain vuosia myöhemmin Popedaa kuului inhota juurikin junttiutensa vuoksi. Tällä hetkellä ja oikeastaan viime vuosien aikana oma arvostus Patea ja Popedaa kohtaan on noussut. Ihan älyttömästi. Ehkä sitä itekin ymmärtää paremmin, mistä Popedassa on ja on ollut kysymys. Omalla tavallaan tinkimätöntä touhunsa on ollut ja monenlaista buumia ja trendiä on tullut ja mennyt siinä ohessa, kun Popeda on uskollisesti jaksanut tuutata omaa meininkiään.

Livenä Popeda tuli nähtyä 1982, 1984 ja 1992, nämä muistaa varmuudella. Joitakin pikaisia välähdyksiä eri festareilta toki pystyy poimimaan etenkin 1990-luvulla, mutta tuolloin ei kokonaisia settejä tullut seurattua. Yksittäisistä biiseistä mm. "Minä elän" ja "Yö" kuulostaa edelleen omaan korvaan hyvältä. Oon myös sitä mieltä, että Paten laulama "Synnyimme lähtemään" ei häpeä yhtään alkuperäisen version rinnalla. Menee jopa ohi.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mainittakoon, että kuten moni muukin niin mitään fanitussuhdetta ei ole, mutta iso arvostus tehtyä duunia kohtaan ja ihan kiva esim. jossain mökillä välillä soittaa Popedaa kajarista kun saunoo tai tikkaa nakkelee.

Festareilla myös aina ollut hyvä meno Popedan ollessa lavalla, homma toimii ja yleisö juhlii ja fiilistelee hyvin mukana ja mikäs sen parempi.

Viime loppukesästä jätkien kanssa mökillä loppuillasta kuunneltiin nimenomaan Popedaa jonkin aikaa ja puhuttiin että eivät ole ihan nuoria enää, ja pitäiskö se perkele mennä joku kerta vielä katsomaan livenä jonnekin kuppilaan. Loppusyksystä sattui olemaan keikka ohjelmassa tuossa paikallisessa ravintolassa/yökerhossa niin ostettiin liput siltä istumalta, sillä seurauksella että jokunen viikko myöhemmin keikka peruttiin Popedan toimesta koronavaroitoimena ja jäi se ilta ja Popeda siis väliin. Lopulta koko paikka oli jo rajoitusten takia suljettu kyseisenä ajankohtana.

Nyt kun homma konkreettisesti lähenee loppuaan, pakko se on korjata sattunut vahinko ja mennä vielä näkemään legendaarinen pumppu livenä.
 

Hööty

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Penguins
Mun koko musiikinkuunteluni alkoi vuonna 92 Popedan Svoboda-levyn tiimoilta. Sanomattakin selvää, että tärkeä bändi kysymyksessä henkilökohtaisesti. Oon nähny bändin livenä noin 35 kertaa vuodesta 1998 lähtien. En ehkä ole nähnyt Popedaa siis vauhdikkaimpien nuoruuden keikkojen aikana, mutta aina keikoilla on viihtynyt. Erikoisimpia keikkoja on mm. Kuortaneella aikoinaan kun Pate olis lähteny lavalta jo 3 biisin jälkeen ja yksi keikka, jossa Jussi Aaltonen tuurasi Patea tämän ollessa sairauslomalla.

Moni on maininnut Popedan olevan junttirockia ja tokihan näin on hyvin pitkälti, mutta täytyy muistaa, että 3 ekan levyn sanoitukset ovat hyvinkin asiallisia. Toki sielläkin on yksittäisiä biisejä, kuten Avaruusseikkailu, joka on huumoria, mutta pääosin näillä levyillä on hienoja tekstejä. Lisäksi Popeda oli varsin raskasta musiikkia kyseiseen ajankohtaan peilaten, etenkin vuosina 82-84.

Myöhemminkin Popedalta löytyy asiallisia, jopa syvällisiä sanoituksia, kuten Kymmenen uutiset, Viimeinen tanssi, Mustajärvellä, Serkkuni on rasisti ja Rutatuta.

Pohjimmiltaan Popeda on tietysti livebändi ja sillä kannuksensa ansainnut ja keikkailemalla bändi myös uransa tulee lopettamaan, mistä suuri arvostus. Vaikka en viime vuosina ole Popedaa kuunnellu niin aktiivisesti* kuin joskus aikoinaan, niin Popedan lopettamispäivä tulee olemaan surullinen päivä mulle. Omalla tavallaan Popeda on mulle kuitenkin se tärkein bändi elämässäni.

* muokkaus: tarkistin last.fm:stä kuunnelleeni tänä vuonna Popedaa 375 kappaleen verran. Eli ehkä se ei niin vähäistä kuitenkaan ole vieläkään.
 
Itselläni taisi ensimmäinen omin rahoin ostettu musiikkielämys olla juuri Popedan "Popeda".
Kappaleista jäi mieleen "Mauno soittaa stereoo". Paljon on tullut kuunneltua Popedaa vuosien varrella, vaikkei se mikään ykkösjuttu ole minulle ollut.
 

Jokeriarska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kyllähän monelle jolle Popeda on suunnilleen Sukset, Matkalla Alabamaan ja Kakskytä Centtiä, näyttäytyy hyvinkin kapea-alaisena bändinä. Mutta sitten sieltä löytyykin myös sellaisia kappaleita kuin Mustameri ja mies, Pohjantähden alla ja Eläinten vallankumous, joissa on jopa varsin kansainvälinen ote soundeiltaan. Tokihan myös jokaiselta levyltä löytyy ne pakolliset huumoripalat, jotka ovat kuuluneet repertuaariin aina kokoonpanon vaihtuessakin. Kaikista en niin välitäkään ja osaa jopa inhoan, etenkin sellaiset "mestariteokset" kuin muutenkin vähän sekavalta Mustat enkelit-levyltä löytyvät ABCD-rock ja Hormoonihuulet.

Oma suosikkilevyni taitaa olla Kaasua. Rankkaa menoa, nimibiisiä lukuun ottamatta en ole tähän kyllästynyt. Kiinni jäin, Armahdus ja Kaikki tiet vievät koomaan noin esimerkkeinä. Ajalta ennen Costia paras levy on Raswaa koneeseen.
 

ace

Jäsen
Palstahaku tuotti Security errorin Popedaa etsiessäni. Googlella kuitenkin ei oltu niin tarkkoja musiikin turvallisuudesta ja oikea ketju löytyi.

Ei oo valoo tuli laitettua soimaan. Aliarvostettu levy mielestäni, Törrö oli kitarassa ja Jyrki K. taisi erota pian sen jälkeen. Monta hyvää rallia sieltä kuitenkin löytyy. Masuuni Mestarin Musta Maanantai, Hullu Tarttui Kirveeseen, Maailmankaikkeuden Suvijenkka jne jne..
 

Van Cleef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, suomalainen/kansainvälinen jääkiekko
Popeda alkaa vääntää uutta materiaalia.
Näin kertoili Costi Radio 957:n haastettelussa:



Itse toivoisin, että mentäisiin biisinteossa ainakin pääasiassa Mustajärvi-Hautamäki tandemilla. Patellakin viime aikoina kuitenkin noita tekstejä irronnut soolotuotantoon.
Basso-rummut-hammond-kitara linjalla.
 
Viimeksi muokattu:

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Hieno uutinen että vanhat vielä jaksaa!
Toivotaan että osaavat ikääntyä arvokkaasti, näen edelleen potentiaalia Paten karismassa ja Costellon tunnelmoinnissa vaikka ensiksi mainittu ei riehuisikaan enää lavalla nuoren kukkopojan lailla.

Juuri luin tämän. Kiva pikkuhistoriikki kuvineen ilta-sanomissa, vaikkei aihe olekaan se iloisin. Muistuttaa bändin käännekohdasta ja ennen kaikkea siitä ettei homma jäänyt kesken tuolloin 35 vuotta sitten.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Olin tuolloin 80-luvun alkuvuosina ja puolivälissäkin kova Popeda-fani. Nuorena sällinä olin rakennuksilla hanslankarina ja ulkotöitä kun oli, niin muistaakseni oli kova pakkanen ja sen takia ei menty töihin. Joskus puolenpäivän aikoihin könysin sängystä ja lähdin kauppaan, lehtitelineessä oli Ilta-Sanomat ja se kansi löi päin taulua lujaa. Mikkonen on kuollut.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Itse olen sitä Popeda-sukupolvea kun Arwo oli just poistunut keskuudestamme. Ei oo valoo ostettiin uutena ja toki otettiin haltuun vanhat levyt saman tien.

Vanhoista levyistä puheenollen. Loistavia tarinoita löytyy Popedasta sieltä sun täältä, Wikipedia kertoo näin Pohjantähden alla levyn kannesta.

"Levyn kansi on jokseenkin surkea. Vaikkakin kannessa on kaunis nainen, se ei paljoa pelasta. Itse asiassa takakannen kuva olisi sopinut mieluummin etukanneksi. Nyt kannessa on nais-Rambo rööki suussa ja olkapää paljaana. Se ei kyllä mitenkään anna oikeaa kuvaa levystä, vaikkakin siellä lauletaan Rambosta. Eikä tuo kansi kyllä mitenkään tihku erotiikkaa, vaikka jossain lähteessä näin mainittiinkin. Olkapää paljaana ja shortsit jalassa ei tuo vielä riittävästi erotiikkapisteitä." laulaja Pate Mustajärvi kertoo.

Edellämainitun etu -ja takannen voi tsekata vaikka täältä

 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Popeda alkaa vääntää uutta materiaalia.
Näin kertoili Costi Radio 957:n haastettelussa:



Itse toivoisin, että mentäisiin biisinteossa ainakin pääasiassa Mustajärvi-Hautamäki tandemilla. Patellakin viime aikoina kuitenkin noita tekstejä irronnut soolotuotantoon.
Basso-rummut-hammond-kitara linjalla.


Toivottavasti hommaavat tällä kertaa oikean tuottajan eikä mitään huumoriveikkoja ala Stig.
 
Viimeksi muokattu:

Van Cleef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, suomalainen/kansainvälinen jääkiekko
Popeda korkkaa Tampereelle valmistuvan Uros Areenan Voitto Kaikesta- konsertilla joulukuussa (sisältyy samannimiseen areenakiertueeseen).
No, kukapa muukaan sopisi esiintyjäksi Tampereella olevaan areenaan nimeltä Uros Areena... uutta materiaaliakin siis luvassa kesän aikana:
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Kun luin päivän Aamulehdestä uutisen Popedan keikasta, ajattelin että " voi perse-muka rokkikukkoilua Uros-areenalla".

No yhden lajin klisee se on tuokin. Itselleni Popeda on jotenkin menneen talven lumia. Väljähtänyttä colaa jne. Mutta kukin tyylillään.

Popeda oli hyvä 80-luvulla, mutta nyt samojen laulujen kierrättäminen uudelleen ja uudelleen tuola heidän meiningillään ei enää iske.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös