Pitäisikö työttömien saada tehdä työllisten työtä?

  • 2 536
  • 18

Pitäisikö työttömien saada tehdä työllisten työtä?

  • Kyllä

    Ääniä: 6 10,0%
  • Ei

    Ääniä: 54 90,0%

  • Äänestäjiä
    60

Byvajet

Jäsen
Juhana Vartiainen ei näe ongelmaksi sitä, jos työttömät rupeaisivat tekemään työttömyyskorvauksella ja yhdeksän euron päivälisällä työllisten työtä, koska hänen mukaansa jo työssä olevat löytäisivät uutta työtä.

"- Jos pitkäaikaistyötön tai kuntoutuva mielenterveyspotilas vaikka hieman "syrjäyttäisikin" nyt tehtävää palkkatyötä, ei ole mitään syytä olettaa että valmiiksi työssä olleet eivät kohtuullisen helposti löytäisi muuta työtä."

Oletko Vartiaisen kanssa samaa vai eri mieltä?

http://www.demari.fi/politiikka/uut...tta-heikommat-paasevat-mukaan-tyomarkkinoille
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Siis että matalapalkka-aloilta korvattaisiin palkkatöissä olevia pitkäaikaistyöttömillä, joille maksetaan työttömyyskorvauksen lisäksi jopa yhdeksän euroa päivältä, ja nämä aiemmin palkkatyössä olleet siirtyisivät työttömiksi työnhakijoiksi? No en ole samaa mieltä.
 

Hirvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei todellakaan pitäisi. Kärjistettynä tämä johtaisi siihen, että yritykset potkisivat oikeat työntekijät pihalle ja ottaisivat viikon päästä nämä poispotkitut takaisin samoihin hommiin lähes ilmaiseksi.
 

Visiiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue, Kuopion KalPa
Tämä asia muotoillaan julkisuudessa aina hauskasti päin persettä joko tarkoituksella tai ilman koska kukaan ei koskaan ehdota että työttömyysvaroilla pitäisi luoda uusia työpaikkoja kun mm. valtiolla ja kunnalla puuttuu 250 000 ihmistä ja palvelut tökkii. Sinnehän valtion pitäisi luoda työpaikkoja, missä työtä oikeasti on. Nyt on vallalla tilanne jossa valtio ottaa lisää ulkomaanvelkaa kotona jouten istumisen tukemiseen ja samaan aikaan vähennetään palvelujen ihmisiä kun ei ole rahaa ylläpitää palveluita, siis mitä vitun järkeä tuollaisessa kansantaloudellisesti oikein on kun toiset hukkuu töihinsä samaan aikaan?

Pitäisi uusia työmarkkinasääntöjä siten, että ihminen saisi itse valita saamansa kaikki korvaukset joko työttömyydestä tai töissä olosta, jos menisi itse vapaaehtoisesti töihin vaikka duuniin hukkuvaan sairaalaan avattavaan virkaan niin siitä saisi korotetun työttömyyskorvauksen ja asumis ym- lisät palkkana vaikka 4 tunnin töitä vastaan ja siihen voisi vielä heittää omaa keikkaan päälle alhaisella verotuksella niin tulisi kunnon palkka ja vakituinen duuni ja pääsisi takaisin elämään kiinni. Tämä tietysti säädettäisiin lakiin siten ,ettei vakituista työvoimaa eli 8- tuntisia potkita pois, vaan avataan työpaikkoja jeesaamaan kusessa olevia ja saadaan sekä neljännesmiljoona korvausten syöjää duuniin ja rahat tuottavaan työhön. Muutamalla yksinkertaisella palkansäätötoimenpiteellä ihmiselle saataisiin vakituinen työpaikka johon saisi itse vaikuttamalla hankkia lisätienestiä niin paljon kun tahtoo ja aktivoituminen takaisin työelämään tapahtuisi yhteiskuntaa jeesaamalla, eli absoluuttisen hyödyllisesti.

Jokaisella on edelleen oikeus valita himassa olo jos tahtoo, pakkohan täällä ei ole mitään tehdä: Mutta herranjestas, eikö työmarkkinoilla saa olla mitään uusia oikeita vaihtoehtoja ihmisten valittaviksi ,kun samaan aikaan paasataan tuottavuudesta, kansantaloudesta ynnä työmarkkinoitten kehittämisestä?
Aina jaksetaan jauhaa loputonta paskaa siitä että "pitäisikö työttömien tehdä vastineeksi jotakin " kun pitäisi puhua että "miten saadaan työttömyysvarat tuottavaan käyttöön samalla kun kansantaloudellisesti ratkaistaan palvelujen ja työttömien ongelmat" ei ihme ettei mikään etene mihinkään, ennenkuin ihmiset itse kyllästyvät siihen että jos astuu ovesta ulos, putoaa kelan rahasta pois ja muuta tekemällä tehtyä hevonpaskaa.
Hallituksen ja valtion pitäisi tajuta ettei nykyinen kulurakenne kestä kauaa tuottamattomuuteen investointeja, jos lamakin vielä syvenee. Nyt ei auta se että asetellaan työttömät ja työlliset vastakkain ja vedetään kikkelistä, kuka saa tehdä kenenkin hommia ja kuka ei missään nimessä mitäkin.
 
Suosikkijoukkue
Ukrainan armeija, Pelsut, Kiekko-Espoo
Vartiaisesta on tullut uusi Raimo Sailas jolta silloin tällöin nostetaan joku yksittäinen lause otsikoihin tuohtumusta ja kansan raivoa keräämään. Niin kuin tässäkin tapauksessa, jossa tämän kyselyn tekijäkin oli lopettanut lainauksensa juuri tuohon raflaavimpaan kohtaan ja jättänyt Vartiaisen perusteluosan pois.
 

Byvajet

Jäsen
Niin kuin tässäkin tapauksessa, jossa tämän kyselyn tekijäkin oli lopettanut lainauksensa juuri tuohon raflaavimpaan kohtaan ja jättänyt Vartiaisen perusteluosan pois.

Kyselyn tarkoitus on selvittää, hyväksyykö porukka yhteiskuntaan toimintamallin, jossa työttömät tekevät työllisten töitä.

Minä olen erilaisten tukitoimien kohteena, koska en pysty elättämään itseäni pelkällä kääntämisellä. Minullekin on tarjottu käännöstyön tekemistä työttömyyskorvausta vastaan. Virkailija uskalsi vielä mainita perusteeksi, että käännöstyö on niin vaativa, että siihen on vaikea löytää tekijää. No, onpa hyvinkin, jos työstä ei kukaan tahdo maksaa tai pysty maksamaan. Kun maksajaa ei ole, niin tarkoittaako se, että työn voi teettää ammattilaisella työttömyyskorvausta vastaan?

Tämä ilmiö ei koske vain duunareita, vaan harjoittelijoiksi on houkuteltu mm. firmasta pois potkittuja insinöörejä.

"Työttömien työllistämistukea ja työllistymisharjoitteluita käytetään räikeästi hyväksi Suomessa, kertoo Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTO ry. Liiton mukaan jopa pitkäaikaisille, ammattitaitoisille työntekijöille on annettu potkuja – ja kutsuttu takaisin töihin harjoittelijana.

–IT-alalta löytyy hyvinkin räikeitä esimerkkejä tällaisesta toiminnasta. Jopa vuosikymmeniä asiantuntijatehtävissä toiminut insinööri saattaa löytää itsensä ”harjoittelemasta” entistä työtehtäväänsä ilman palkkaa työllistämiskoulutuksen kautta, kertoo ERTOn puheenjohtaja Tapio Huttula."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/103686-nain-suomessa-saat-potkut-–-tule-harjoittelijaksi
 

lake79

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi, Pahalampi.
Ei todellakaan pitäisi. Kärjistettynä tämä johtaisi siihen, että yritykset potkisivat oikeat työntekijät pihalle ja ottaisivat viikon päästä nämä poispotkitut takaisin samoihin hommiin lähes ilmaiseksi.

Tämähän olisi hyvin todennäköinen skenaario, ilman että tuossa olisi jotain estoja tälläiselle toiminnalle ihan laillisesti.

Mitä itse kysymykseen tulee, niin oletettavasti myös liiton päiväraha sisältyisi tähän. 180 euroa puhtaana käteen lisää kuussa? Kyllä tuo mulle kelpaisi, mutta vähän riippuen siitä, mitä ja missä joutuisin tekemään ja miten pitkiä työpäivät olisivat. Esim. 6h työpäivät 30min ruokatauolla olisi ok tuohon rahaan itseni mielestä, jos vaikka mieluisalta alalta töitä löytyisi. Siis jos mietitään ihan ettei tälläiset vaikuttaisi muiden työpaikkoihin kyseisellä työpaikalla. Kaksipiippuinen juttu. Motivoivaa työntekoahan tälläinen EI olisi, mutta edes vähäksi aikaa lisäraha varmasti osalle kelpaisi, puhumattakaan siitä että olisi vihdoin edes vähän elämää/tekemistä. Vastasin silti kysymykseen EI.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jos tässä tarkoitetaan sellaista, että kunta/valtio vaatii työttömiä työttömyyskorvausta saadakseen tekemään töitä, joita "kukaan muu ei muuten tee" eikä kyseessä ole kokopäivätyöhön verrattavaa työskentelyä, niin ilman muuta. Esimerkiksi päivä-pari viikossa ja max. 10-15 h/viikko puiston siivousta, koulunkäyntiavustajana olemista. vanhustenhoidossa apuna olemista, urheilukentän hoitoa, ja niin edespäin omien vahvuuksien/kiinnostuksen kohteiden mukaan, niin eihän tuossa olisi mitään väärää ja noin sen pitäisi ollakin. Siis kun nuo extrat tekisivät ja olisivat apuna niille varsinaisille työntekijöille.

Valitettavasti kuitenkin tuo tarkoittaisi sitä, että kunnat kylmän viileästi eivät enää palkkaisi varsinaisia työntekijöitä ja irtisanoisivat vanhoja tarpeettomina, koska työttömät tekevät halvemmalla. Se on päivänselvä asia, josta on ihan turha edes keskustella, sillä se ei siitä muuksi muutu. Tämän takia äänestin ei-vaihtoehtoa.
 

lake79

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi, Pahalampi.
Kisapuiston esimerkissä tuo malli olisi pakkotyö. Voisi älähtää ihmisoikeusmielinen jos toinekin tuosta mallista heti kuultuaan, eikä tuollainen tulisi ikinä toteutumaan. Voisi myös olla kohtuu nöyryyttävää jollekin elämästään paljon kouluttamiseen käyttäneelle siivota jotain paskavaippoja vanhainkodissa. Tuossa olisi vain väärää nimenomaan. Toki näille elämänluusereille jotka vain nostavat rahaa ja istuvat tahallaan perse penkissä, tuo olisi hyvä potku perseelle toisaalta.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Toki näille elämänluusereille jotka vain nostavat rahaa ja istuvat tahallaan perse penkissä, tuo olisi hyvä potku perseelle toisaalta.

Toisaalta nämä pahimmat elämäntapaluuserit eivät kuitenkaan menisi töihin tai onnistuisivat jollain verukkeella keplottelemaan itsensä kuvioista ulos tai kaivamaan systeemistä porsaanreiän, jolla jatkaa elämäntapaluuserin elämää. Samaan aikaan lakimuutoksen nojalla ns. tavalliset eli oikeasti palkkatöitä etsivät työttömät pakotettaisiin palkattomiin orjatöihin samalla kun ihmisiä irtisanottaisiin joukoittain ja pistettäisiin tekemään vanhaa työtään palkattomana orjatyönä.

Ja vaikka ne elämäntapaluuserit, päihdevammaiset ja ns. retalejengin kantajäsenet pakotettaisiinkin vaikkapa vanhainkoteihin tai sairaaloihin, niin kuka haluaisi "hoitajakseen" jonkun viinan- ja/tai pilvenhajuisen pummin joka ei ole koskaan töitä halunnut tehdä eikä edelleenkään halua? Tai lapsensa avustajaksi yli-ikäisen "pleikkarinuoren", joka ei kykene edes omaa sänkyään petaamaan, saatika sitten ketään avustamaan?

Kavahdan suuresti näitä suunnitelmia ja jo nykyistä käytäntöä, jossa iso osa valtion ja kuntien perustoiminnoista ei pyöri kunnolla ilman jatkuvaa työllistettyjen, "työkokeilijoiden" (jopa maisteritason ihmisiä tekemässä täyspäiväistä työtä pikkurahasta) ja ties minkälaisten maaorjien panosta. Ylipäätään työnteko irroitettuna muusta kontekstista ei ole mikään itsetarkoitus vaan merkityksellistä on vain sellainen työnteko, jolla työntekijä voi elättää itsensä ja pysyä huoltosuhteen paremmalla puolella - mielellään vielä siten, että jää jakovaraa jolla huolehtia lapsista, vanhuksista ynnä muista tarvitsijoista.

Yhteiskunta ei kehity tai pysy pystyssä vaikka kaikki kansalaiset vauvasta vaariin paiskisivat töitä 16h vuorokaudessa, jos työnteko on palkatonta tai työstä maksetaan niin vähän, ettei sillä voi elää. Jos rahaa ei työstä saa eikä sillä elä, työnteko rahan ansaitsemisen takia menettää merkityksensä ja edessä on paluu oravannahka-vaihtotalouteen tai sitten täysin harmaaseen talouteen. Onhan sitä tällä hetkellä Qatarissakin "töitä" orjuutetuille siirtotyöläisille, jotka rakentavat miljardöörisheikeille leikkikaluiksi jalkapallostadioneita ja kuolevat samalla kuin kärpäset, mutta moinen touhu ei liene mielekästä kuin Juhana Vartiaisen kaltaisille ihmisille, jotka mittaavat vain työntekoa itsessään.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Arvostan työtä ja uskon, että työ on aina kotona makoilemista parempi vaihtoehto, mutta se ei ole sitä silloin jos työstä ei saa sellaista korvausta, että tuntee tekevänsä jotain järkevää/ tärkeää, tai että pystyisi osallistumaan yhteiskunnan rattaiden pyörittämiseen kuluttamalla ja palveluita ostamalla. Mitä ostovoimaa lisää se, että henkilö x saa edelleen yhtä paljon massia käteen, mutta luuttuaa jotain toimintakeskuksen nurkkia sillä rahalla? Toki palkkakustannukset ovat silloin alhaisempia, mutta toisessa vaakakupissa painaa varmasti työmotivaatio-ongelmat, sekä työn jäljestä johtuvat hankaluudet - jos ei siis tosiaankaan kiinnosta oppia edes vähän alusta. Mustan Nuolen kanssa samaa mieltä siitä, että nistiveikot ja muut ammattilorvijat löytävät aina sen porsaanreiän hommien välttelemiseen. Aivan samalla tavalla kuin alkoholistit löytää lestinheittäjän, vaikka baarit olisivat auki 2 tuntia päivässä.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Tässä on aistittavissa hivenen yliampuvuutta. Orjalla teetetty työ näkyisi tuotteen tai palvelun laadussa ja sitä kautta myös yrityksen myynnissä ja tilauksissa.

Minä lasken orjiksi ihmiset, joille maksetaan 9 euroa päivässä siitä, että he joko tekevät töitä tai menettävät korvauksiaan niin paljon, etteivät niillä enää elä. Laskisin orjiksi myös ne, jotka velvoitettaisiin tekemään sellaisenaan vanhoja töitään mutta nyt työttöminä ja "tukityöllistettyinä".

Ahdistus, nöyryytys ja nekkuraha-palkkioiden avulla eriarvoistaminen ei takaa nytkään tuotteen tai palvelun laatua, ei julkisella sektorilla eikä yksityiselläkään. Hetkellisiä pikavoittoja se voi jollekin tuoda, eikä edes niitä kun on kyse julkisen sektorin tempputyöllistetyistä.

Orja-sana on yliampuva oikeastaan vain siinä mielessä, että vanhan ajan orjien asema oli pääsääntöisesti parempi kuin Vartiais-visiot. Orjien omistajilla kun oli sentään velvollisuus ruokkia, vaatettaa ja majoittaa orjansa ja huolehtia näiden ylläpidosta, mikä puuttuu siitä mallista jossa joku velvoitetaan paiskimaan töitä saaden palkaksi niin vähän rahaa, ettei sillä osta nykyisin enää edes päivän lounasta.

Orjien omistajat tosin saivat yleensä nussia orjiaan ilman eri pykälää, se vielä Juhanan torkkupeittofantasioista puuttuu, mutta eiköhän turpea suojatyöpaikkademarimme vielä keksi tähänkin jonkun ratkaisun. Työttömät naiset vain "hieronta"palveluita harrastamaan pakkovelvoitteen uhalla, muuten lähtee kämppä alta ja lapsilta koti jos eivät puoluemandaatin saaneet turpeat siat röhkäise tyytyväisenä päivän päätteeksi.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Olen 100% varma siitä, että insinööritoimisto maksaa mieluummin osaavalle tolkun ammattilaiselle 3000€/kk kuin ottaa 9€/pv hommia välttelevän nistin. Jälkimmäisiä palkattaessa menot toki tippusivat, mutta tulot tippuisivat vielä enemmän.

Insinööritoimistossakin on yleensä muitakin työntekijöitä kuin vain insinöörejä. Erikoisosaamista tarjoava vähemmistö työllistyy aina, mutta jo määritelmän vuoksi vähemmistö ei voi olla enemmistö eli loput ovat sitten korvattavissa vaikka niillä nisteillä tai ihan tavallisillakin työttömäksi saneeratuilla kansalaisilla.

Minä olen taas 100% varma, että ahneilla on paskainen loppu, ja nyky-yhteiskunnassa lyhytnäköinen, yhä pahemmaksi yltynyt hedonistinen individualismi ja korkeintaan kvartaalin mittainen aikajänne jolla mitata kehitystä johtaisi juuri siihen, että yhä useampi firma palkkaisi yhä enemmän näitä 9€/pvä tienaavia työttömiä orjia. Syynä juuri se, että menot vähenisivät nopeasti ja heti, ja keskiverroille nykypäivän pikkujohtajille ja nulikkatoimareille tämä riittäisi. Firman pitkän tähtäimen kehityksestähän ei olisi mitään väliä, koska siinä vaiheessa sarasvuomaiset sankarjohtajat olisivat jo etsiytyneet uransa seuraavalle portaalle ja hypänneet rottien lailla uppoavasta laivasta seuraavaan pestiin, jonne heidät olisi palkattu joko suhteiden (yksityinen sektori) tai puoluemandaattien (julkinen sektori) turvin.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Minä lasken orjiksi ihmiset, joille maksetaan 9 euroa päivässä siitä, että he joko tekevät töitä tai menettävät korvauksiaan niin paljon, etteivät niillä enää elä. Laskisin orjiksi myös ne, jotka velvoitettaisiin tekemään sellaisenaan vanhoja töitään mutta nyt työttöminä ja "tukityöllistettyinä".
Samaa mieltä.

Ymmärrän jossain määrin työvelvoitteen, mutta työstä kuuluu saada palkka. Ajatus että joku tekee viisipäiväistä viikkoa alle minimipalkan on pöyristyttävä.

Tässä tuo Vartiaisen kolumni josta tässä keskustellaan:

http://www.etk.fi/fi/service/etusiv...ille_mahdollisuus&date=21.11.2014&tab=columns

"Siksi voisi olla myös hyödyllistä harkita, voitaisiinko kuntouttavan työtoiminnan ja työttömien aktivointitoimien suunnittelussa tinkiä tästä raudanlujasta kiellosta. Jos pitkäaikaistyötön tai kuntoutuva mielenterveyspotilas vaikka hieman ”syrjäyttäisikin” nyt tehtävää palkkatyötä, ei ole mitään syytä olettaa että valmiiksi työssä olleet eivät kohtuullisen helposti löytäisi muuta työtä. Sitä paitsi on hyvä muistaa, että työlliset sisäpiiriläiset joka tapauksessa kustantavat kaikki työttömien kuntoutustoimet, ja jos toimenpiteet edesauttavat ihmisten pääsyä työelämään, sisäpiiriläisten maksama lasku pienenee."

Siis miten se että enemmän jengiä tekee töitä työttömyyskorvauksella pienentää verorasitusta työelämän "sisäpiiriläisille?"

Kalle on töissä siivoojana. Hänet korvaa Pera joka tulee työharjoitteluun siivoojaksi työttömyyskorvauksella. Kalle saa kenkää. Kalle ilmottautuu työttömäksi.

Minusta tuossa on yksi henkilö enemmän sisäpiiriläisten taskuilla
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Siis miten se että enemmän jengiä tekee töitä työttömyyskorvauksella pienentää verorasitusta työelämän "sisäpiiriläisille?"

Kalle on töissä siivoojana. Hänet korvaa Pera joka tulee työharjoitteluun siivoojaksi työttömyyskorvauksella. Kalle saa kenkää. Kalle ilmottautuu työttömäksi.

Minusta tuossa on yksi henkilö enemmän sisäpiiriläisten taskuilla

Näin juuri. Vartiaisen todellisuudesta vieraantuneessa mallissa saadaan yhden työntekijän ja yhden työttömän sijasta kaksi työtöntä, joista toinen tekee kyllä ensin mainitun entiset työt, mutta saa silti julkiselta sektorilta työttömyyskorvauksia entiseen malliin.

Ainoa hyötyjä on (yksityinen) firma, jolle valtio subventoi ilmaisen siivoojan joka kustannetaan veronmaksajien taskusta huoltosuhteen kääntyessä yhä murheellisempaan suuntaan. Tämä on paitsi puhdasta yritystukea, myös erittäin moraalitonta ja häikäilemätöntä sellaista, koska se perustuu siihen, että valtio osallistuu kyseisen yrityksen suoraan tukemiseen sekä maksattamalla kulut verorahoista että kurjistamalla työttömäksi passitetun Kallen elämää tarkoituksellisesti ja tahallisesti. Ja koska valtiollakaan ei ole varaa subventoida yritysten ahneutta loputtomiin, täytyy Vartiaisen mallissa Suomen ottaa joko kosolti lisää lainaa tai sitten nostaa reilusti veroja, jotta Vartiaisen malliin riittää rahoja jaettavaksi yksityiselle sektorille.

Toki mallia voidaan varmaan soveltaa julkiseen sektoriinkin, mutta se nyt vasta mieletöntä oman hännän syömistä onkin. Julkisen sektorin maksamat rahat jaetaan tällöin vain eri taskusta ja eri momentilta. Hölmöläisten peittoa kudotaan toisesta päästä ja puretaan toisesta päästä samalla kun lankoja katkeaa ja menee hukkaan.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Ja kun leskirouvat, jotka ovat tottuneet siihen, että Kalle saapuu tiettynä ajankohtana ja tekee työnsä huolellisesti ja samalla vaihtaa kuulumiset rouvien kanssa, ei enää tulekaan, vaan pilleripöllyssä hoiperteleva Pera - silloin kun vaivautuu - niin emännät toteavat siivousfirmalle, jotta yhteistyö päättyy tähän.
Ja paljonko tässä skenaariossa yhteiskunta sitten säästi? Sen 9 euroa päivä?

Minun laskujeni mukaan tässä vaiheessa sisäpiiriläisten taskuilla ovat edelleen Kalle ja Pera, jotka molemmat saavat työttömyyskorvausta.

Tämä koko idea vääristää työmarkkinoita koska se on valtion subventoimaa työtä josta ei makseta palkkaa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
En nyt tällä viestillä ota kantaa siihen kuinka järkevää tukityöllistäminen on tai millaisissa tilanteissa sitä tulisi harjoittaa - totean kuitenkin, että esim. th-sektorin puolella on paljon työtä, johon tarvitaan tekijöitä mutta joihin ei palkata työntekijöitä, koska se maksaa ja näissä töissä käytetään jonkin verran pitkäaikaistyöttömiä tai muita tukityöllistettäviä.

Mutta oikeastaan tämän viestin tarkoitus on kertoa oma kokemukseni - vuoden mittainen pätkä elämästäni - tukityöllistettynä tai oikeammin minun kohdalla kyse oli kuntouttavasta työtoiminnasta mutta periaate oli sama 9 € per päivä käteen extraa, että osallistuin kuntouttavaan työvoimintaan. Mutta todellakin on huomioitava, että minä en ollut tuolloin työtön vaan kuntoutustuella, eli vertailukohta ei ole aivan sama.

Työskentelin paria päivää vaille vuoden lappeenrantalaisessa säätiössä kuntouttavassa työtoiminnassa, jonka tarkoituksena oli - harvatahtisen terapian - oheen kuntouttaa minut ja sen myötä saada takaisin osaksi työelämää ja yhteiskuntaa ihmiseksi jolla on mahdollisuuksia ja haaveita ja toiveita ja myös kykyä toteuttaa ne. Olin ennen kuntouttavaa työtoimintaa ollut kuntoutustuella yhtämittaisesti lähes neljän vuoden ajan ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä olisin tässä jamassa edelleenkin jollen olisi aikanaan päässyt kuntouttavaan työtoimintaan ja sen myötä - sen vuoden aikana - nähnyt sitä, että minusta on vielä muuhunkin kuin seinien tuijottamiseen ja apaattisena kotona makoiluun ja lääkkeiden popsimiseen.

On tietenkin tunnustettava, että aluksi toiminta oli vaikeaa ja haasteellista - osin tietty sen tähden, että jouduin opettelemaan rytmin elämääni, kantamaan vastuuta teoistani mutta myös siksi, koska tämän vuoden aikana opettelin entisöimään huonekaluja ja tulinkin tehtävässä varsin taitavaksi. Vaikka alkuun "työpäivälle" kertyi mittaa vain neljän tunnin verran, oli se suunnattoman raskasta ja päivien jälkeen minun oli usein nukuttava pitkähkö tovi. Hiljalleen työpäivien pituus kasvoi aina sinne seitsemään tuntiin saakka - paitsi työkokeilujaksolla säätiön ulkopuolella, jolloin päivän pituus oli sen kahdeksan tuntia. (Tämän työkokeilujakson toteutin vanhusten dementiayksikössä ja se kesti neljä viikkoa).

Minä en kokenut työskentelyäni säätiöllä millään muotoa vastenmielisenä tai siten, että minua olisi käytetty hyödyksi - tottahan säätiö hyötyi siitä, että otti minut työkokeiluun - mutta kaikkiaan itse katsoin, että tämän vuoden aikana minä sain olennaisesti enemmän mitä menetin - se mitä sain on monta kertaa tärkeämpää kuin se 9 €/päivä - sain uuden mahdollisuuden elämälleni ja sen myötä oma elämänhallintani koheni olennaisesti, lähdin opiskelemaan, koska koin, että minusta oli siihen (joskin alavalinta taisi olla väärä). Tämä järjestely sopi minulle lopulta paremmin kuin hyvin - ilman sitä minä olisin... mitä suurimmalla todennäköisyydellä istumassa huoneessani tai nukkumassa sängyssäni tai tuijottamassa apaattisena läppäriäni. Ja mikä tärkeintä, oma elämänhallintani olisi olennaisesti heikommassa jamassa ja olettaisin myös, että lääkitykseni olisi olennaisesti raskaampi ja enemmän painottunut rauhoittaviin.

Ymmärrän, että kaikille tällainen ei sovi syystä tai toisesta, minulle sopi ja olen siitä kiitollinen!

vlad.
 

verikuut

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suonen Veto (kaudet 1990-91, 2008-09 ja 2016-17)
Minä olen sitä mieltä, että työttömien työllistämiseen ala-arvoisella korvauksella pitäisi varata rahat erikseen. Juuri uutisoitiin, että Suomen liikenneväylien korjausvelka on n. 2,4 miljardia euroa. Jos tuon summan purkaa osiin, niin ensimmäisenä otetaan pois infra-alan yritysten katteet eli jotakuinkin 10 prosenttia. Sitten jaetaan jäljelle jäänyt summa materiaaleihin ja työkustannuksiin, menisikö about 50-50 riippuen siitä, korjataanko siltaa vai soratietä. Materiaaleista ja konekustannuksista verojen osuudet pois ja työkustannukset 30-40€/h -> 9€ / päivä, niin velka on kuitattu alle miljardilla.

Itse kysymykseen siis vastaukseni on EI
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Työpaikallani ei ole edes teoriassa montaakaan työpaikkaa, joita voisi tehdä joku sijaisjamppa heittämällä, oli työtön tai ei. Nykyään on yhä vähemmän duuneja, joihin voi ottaa jonkun kadulta tilalle, jos työtä tekevä katoaa maisemista. Toisaalta kukaan ei ole korvaamaton. Aina löytyy ratkaisuja.

Työttömien joukosta helpoimmin työllistyvä aines työllistää itsensä nopeammin kuin mikään työvoimapoliittinen instanssi kykenee reagoimaan asiaan. Mutta ongelma on lähinnä sen porukan kohdalla, joka ei työllisty millään. Tästä jengistä ei juuri löydy varamiehiä kovin erikoistuneisiin tehtäviin, olivatpa kyseessä suorittavan työn erikoisosaamista vaativat alat, kuin akateemiset alat. Tältä pohjalta en oikein usko, että työttömien työllistämiseen löytyisi jotakin fiksua ratkaisua, joka perustuisi johonkin innovatiiviseen työn jakamiseen työttömien ja työllisten kesken.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös