Pitäisikö kannabis laillistaa Suomessa?

  • 526 153
  • 4 746

Introexpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, UKRAINA, LHF
Jep, tuhansia kertoja oot pössytelly mutta et koukussa. Kuulostaa uskottavalta. Sano nyt vielä, että voit lopettaa käytön koska tahansa.

Enkä ole sellaista väittänyt, että kerrasta jää koukkuun. Kuten sanoin, itsellä se ei toiminut joten ei myöskään ollut mitään syytä jatkaa käyttöä (en muuten syö ruokaakaan mistä en tykkää). Joillekin sen sijaan ne toimi ja kolahti liiankin hyvin.
Joo lopetin vuosia sitten. Tosin polttaisin vaikka heti jos eteen tuotaisiin Mr. Nice guy paukut .
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli myönnät olevasi rikollinen. Sinällään hyvä kun löytyy ihmisiä jotka haluavat määrittää mitä ihminen saa keholleen tehdä. Haiskahtaa totalitarismilta tai jopa kommunismilta.
Jaahas, saatiin se palstan suojelustrollikin paikalle. Tahallisen väärinymmärtämisen isä ja äiti sekä olkiukkojen seppä. Yritä lukea ne mun ip viestit ihan ajatuksen kanssa. Joissa totean mm että mun puolesta on ihan sama millä roinalla ihmiset haluaa elämänsä pilata, mutta kun se ei aina jää siihen. Siinä kärsii moni muukin, yleensä läheinen, ilman omaa syytä.

Hyvää sisältöä tuot keskusteluun. Kuten aina.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Täällä on kyllä niin syvät poterot väellä ettei taida juuri reunan yli näkyä edes hyppimällä. Itsellä ei ole omaa lehmää ojassa mutta kyllä tuo aika itsestäänselvältä vaikuttaa että kannabiksen laillistaminen ja ottaminen valtionmonopolille myyntituotteeksi olisi ihan fiksu asia. Erittäin todennäköisesti vähentäisi niihin kovempiin aineisiin törmäämistä jos käy ostoksissa hamppualkossa torin kulman Stigun sijaan ja äärimmäisen skeptinen olen sen suhteen että lainkuuliaista elämää viettävä kannabiksen käyttäjä ryöstelisi sen enempää apteekkeja kuin alkoholilla päätään pehmentävä kanssahenkilö.

Varmasti löytyy esimerkkihenkilöitä toki joilla pelotella ja vakuutella että kyllä on helvetin portti se höpöheinä. Todennäköisesti tiedän itsekin jonkun kellä lähtenyt päihteidenkäyttö ja elämä käsistä ja ehkä siinä on ollut jopa joku progressio (tupakasta ja) alkoholista kannabiksen kautta rännittämiseen, mutta tosiaan voisi olla ihan paikallaan pohtia noissa oikeita syy-seuraussuhteita ja esimerkiksi sitä, olisiko kierrettä ollut estettävissä paitsi maailmassa missä ei mitään päihteitä ole olemassakaan. Ja tosiaan jopa höpöttiheinän ollessa laitonta, onnistuvat oletettavasti melkoisella marginaalilla suurin osa sitä testanneista tai jopa käyttävistä elää lainkuuliaista elämää muilta osin.

Perustelu että se on laitonta, pahasta ja väärin koska on HUUME! on aika kestämätön ja toivoisin tuota perustetta käyttävienkin tiedostavan tämän asian. Eli että käyttävät tuota ihan trollausmielessä. On aika montakin aikoinaan laitonta juttua mitkä on nykyisin laillisia (esimerkiksi se huomattavia sekä henkilö-, perhe- että kansallisen tason ongelmia aiheuttava alkoholi ja lievempää addiktiota aiheuttava kahvi) ja toisaalta samoin monta aikoinaan laillista juttua mitkä ovat nykyään laittomia (useatkin henkilöiden vapauteen ja terveyteen kuuluvat jutut, esim. eukkoa ei saa enää piestä tai edes raiskata vaikka olisi naimisissa ja kaiken maailman musuleihinkin pitäisi suhtautua tai niistä ainakin puhua ihmisinä).

Eli jos nyt joku tldr tiivistys, niin mitä järkeä on tarjota rikollisille markkinat ja asiakkaille suora kontakti sekä niihin rikollisiin että niiden vähemmän vaarattomiin myyntituotteisiin. Lisäksi rikollisten kanssa asioidessa voi joutua itsekin siihen rikolliseen elämään, mikä ei välttämättä liity millään lailla suoraan siihen päihteiden käyttämiseen.
 

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku
Täällä kun lyödään porttiteoriaa aktiivisesti alas, niin onko tähän siis saatu joku auringonvarma tutkimus, että kyse on humpuukista? Suuntasin tietysti Wikipediaan lukemaan aiheesta, ja mielestäni ainakaan tämän sisällön perusteella ei voi teoriaa täysin sivuuttaa.


Itse aiheeseen: en osaa sanoa. Tämä on niin vaikea kysymys, että ihmettelen, miten kukaan voi muodostaa vahvaa kantaa puolesta tai vastaan.

Ainakin se on kumottu, että millaisena porttiteoria ajatellaan, niin se ei pidä paikkaansa. Eli, jos tänään poltat tupakkaa, niin ensi viikolla et vedä heroiinia.

 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Tästä porttiteoriasta. Mielestäni isoin porttiteoria on juurikin viina. Kännissä helposti kokeillaan, estojen vähennyttyä huumeita. Ensimmäisenä kannabista. Sitten oksennellaan pari tuntia vessassa, kun tulee huono olo. No joo, pienessä kännissä kokeillaan sitten vaikka piriä, kun sitä on niin helpolla saatavissa ja monissa porukoissa tätä käytetään. Kolmanneksi subua. Joku myy omat korvaushoitolääkkeet jne. Lisäksi bentsot, joita tykitetään hihaan tai otetaan alkoholin vaikutuksen alaisena huiviin, kun se on niin yleistä jne.
 

Byvajet

Jäsen
Täällä on kyllä niin syvät poterot väellä ettei taida juuri reunan yli näkyä edes hyppimällä.

Minusta tässä keskustelussa ei ole syviä poteroita sikäli, että ainetta väitettäisiin vaaralliseksi. Kaikki tuntuvat olevan osapuilleen samaa mieltä siitä, että kysymyksessä on satunnaiskäyttäjälle harmiton huvi.

Erot syntyvät siitä, nähdäänkö päihdemyönteisyyden haitat yleisesti suurempina kuin hyödyt. Vaikka itsekin käytän alkoholia nimenomaan humalahakuisesti, koska minusta viinan hyödyt jäävät kokematta ilman reilua nousuhumalaa, silti puhun voimakkaasti alkoholimyönteisyyttä vastaan. En pidä lainkaan nykykehityksestä, jossa sivistyneillä viinilasillisilla ja artesaanioluilla yritetään kiertää totuus siitä, mitä nassuun vedetään. Vaikka kuinka olisi kulttuuria ja juotaisiin kerrallaan pieniä määriä, niin haitallista alkoholi silti on.

Eniten minua ihmetyttää kannabiksen ja yleisen kulttuurikehityksen välinen ristiriita. Tupakan, viinan ja kovan rasvan haittoja ei kiistä juuri kukaan. Myöskään juuri kukaan ei vaadi, ettei kovien rasvojen haitoista saisi valistaa yksilönvapauden vuoksi.

Kannabis jostain syystä herättää erilaisia tunteita. Se vaikuttaa muotituotteelta, jota tietystä ideologiasta käsin on kannatettava. Sama ihminen voi hyväksyä muiden haittojen torjunnan säätelyllä ja valistuksella, mutta kuitenkin kannattaa kannabista. En löydä logiikkaa ristiriitaisten näkemysten takaa, en muuta kuin sen, että kannabiksen kannattaminen on jotenkin muodikasta ja ilmentää liberaalia maailmankatsomusta ja yksilönvapautta.
 

Introexpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, UKRAINA, LHF
Tästä porttiteoriasta. Mielestäni isoin porttiteoria on juurikin viina. Kännissä helposti kokeillaan, estojen vähennyttyä huumeita. Ensimmäisenä kannabista. Sitten oksennellaan pari tuntia vessassa, kun tulee huono olo. No joo, pienessä kännissä kokeillaan sitten vaikka piriä, kun sitä on niin helpolla saatavissa ja monissa porukoissa tätä käytetään. Kolmanneksi subua. Joku myy omat korvaushoitolääkkeet jne. Lisäksi bentsot, joita tykitetään hihaan tai otetaan alkoholin vaikutuksen alaisena huiviin, kun se on niin yleistä jne.
Viina on varmasti alkupään juttu. Loput aika kovaa höttöä viestissäsi. Ainakin aikanaan ja toivottavasti nyt tiktwit-aikoinakin.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ajattelin ensin ettei tähän asiaan kannata ottaa kantaa, mutta kirjoitetaan nyt kun tässä on sopivaa aikaa. Itsellä on vähän kaksijakoiset ajatukset kannabiksen vapauttamisesta. Toisaalta vapauttaminen veisi tulonlähteen rikollisilta ja voisi jopa tuottaa hieman verotuloja. Eikä kannabiksesta nykyisillä käyttömäärillä ole juuri kansanterveydellisiä vaikutuksia, esimerkiksi alkoholiin verrattuna. Ja on totta että kannabis porttina vahvempiin aineisiin johtunee lähinnä lainsäädännöstä.

Mutta toisaalta kannabis ei ole täysin harmiton vaikka kannabiksen puoltajat kuinka niin väittäisivät. Miksi sallia haitallinen aine jo muiden haitallisten aineiden rinnalle. Kannabiksen ”haitattomuus”; verrattuna esimekiksi alkoholiin; perutunee paljon vähäiseen käyttäjämäärään ja siihen että se porukka jolla kannabis ei pysy hallinnassa käyttää myös muita aineita, näin kannabismyönteiset pystyvät taklaamaan kannabiksen ongelmakäyttäjät muiden huumeiden alle ja vakuutella kuinka itse kannabis ei ole ongelma.

Alkoholihaittojakin on pyritty ehkäisemään kieltolailla, mutta homma ei ihan toiminut. Miksi ei toiminut? No siksi että lähes koko väestö oli jo tottunut alkoholin käyttöön ja halusi jatkaa käyttöä kieltolaista huolimatta. Tämä johti yleiseen lain arvostuksen laskuun. Kannabiksen käyttöä ei; ainkaan vielä; ole opetettu niin suurelle osaa ihmisistä, joten vallitseva kieltolakikaan ei aiheuta yleistä piittaamattomuutta kuin sillä hyvin pienellä osalla ihmisistä jotka kannabista käyttää. Valtaosa ihmisistä kuitenkin kunnioittaa kannabiksen kieltolakia, joten mielestäni vertailu alkoholin kieltolakiin ei ole kestävä.

Ihanteellisessa maailmassa kannabiksen vapauttaminen pienentäisi alkoholiongelmia kun osa alkoholin aiheuttamista ongelmista korvautuisi; ehkä pienimmillä; kannabiksen aiheuttamilla ongelmilla. En kuitenkaan tähän usko, vaan kannabiksen aiheuttamat ongelmat tulisivat ainoastaan alkoholin aiheuttamien ongelmien päälle. Lisäksi uskoisin huumeongelmien kasvavan jos yhteiskunta antaisi hyväksyvän signaalin huumeiden käytölle vapauttamalla kannabiksen. Kannabishan on huume niin kauan kun se on laitonta.

Itse en kannabiksen käytöstä ihan kovin ankarasti rankaisisi ja lääkinnällistä käyttöä pitäisi yrittää lisätä jos/kun kannabiksesta lääkinnällistä hyötyä vaan on. Itse viihdekäyttö pitäisi pitää sen verran yleisesti epähyväksyttävänä ettei käyttäjämäärät ainakaan kasvaisi, jottei niitä haittoja tulisi merkittävästä. Mutta samalla rikosrekisteriin päätyminen käyttörikoksesta on ehkä vähän liikaa. Ehkä joku rekisteri jonne voisi ilmoittautua kannabiksen käyttäjäksi, jolloin käyttörikoksesta ei tulisi tuomiota ja samalla voitaisiin seuloa kannabiksen vaikutuksia. Tämä pitäisi kannabiksen käytön vielä hyvin aisoissa mutta samalla antaen kannabista niin kovin haluaville mahdollisuuden käyttää sitä laillisesti. Tietyn leimanhan käyttäjäksi rekisteröityminen aiheuttaisi, mutta se on mielestäni sen tarkoituskin.

Loppujen lopuksi oma mielipiteeni on että vaikka kannabis on sinällään mietoa ja laittomuus aiheuttaa tiettyjä ongelmia, niin laillistaminen ja kannabiksen yleistäminen aiheuttaisi suurempia ongelmia, joita en omaan elinympäristööni kaipaa. Mutta en kuitenkaan käyttäjiä halua liikaa rangaista. Selvennettäköön vielä että omassa kuplassani kaikki huumeet; mukaanlukien kannabis; tuomitaan melko jyrkästi ja itse en ole hallittuun huumeidenkäyttöön lähipiirissäni törmännyt, kavereiden lähipiirissä on joitain täyspäiväisiä narkkareita.
 
Suosikkijoukkue
KK
Kirjoitinkin huumausaineista yleisesti, en yksistään kannabiksesta. Oma lähtökohtani koko kysymykseen perustuu huoleen siitä, että kannabiksen käytön laillistaminen toimisi yllyttäjänä kovempien huumeiden käyttöön, ei siihen ettäkö olisin erityisen huolissani itse kannabiksesta aineena.

Tämä kysymys toivottavasti perataan huolella päättäjien toimesta, joskin epäilen että asiaa ajetaan puhtaasti ideologisesti. Tietenkään asia ei ole helppo tai yksinkertainen eikä yksin kieltolaeilla huumeongelma mihinkään katoa jatkossakaan. Mutta mikään kannustin laillistaminen ei myöskään tulisi olla. Se nyt on viimeinen asia, mitä kipuileva ja ongelmainen yhteiskunta tällä hetkellä tarvitsee. Jos laillistetaan niin toivottavasti saadaan jonkinlainen kontrolli ja vastuu siihen käyttöön, että vain henkilötietoja vastaan niitä saa kuten reseptilääkkeitä.

Sitten minusta on ylipäätään aiheellista kysyä, mikä yhteiskunnassamme on vikana kun yhä suurempi osa ihmisistä haluaa ylipäätään aloittaa huumeiden käytön. Vihreiden ja muiden kannattaisi kyllä panostaa huumeidenkäytön taustasyihin kuin niiden laillistamiskeskusteluun.
Ongelma on nyt siinä, että kun joku hakee kannabista ns huumeluukusta saa sieltä samalla myös muita aineita. Jos kannabis olisi esim alkoissa ei siellä tod näk amfetamiinia olisi eikä sitä ehkä osaisi/uskaltaisi alkaa muualta etsimään. Tuo porttiteoria o muutenkin niin väsynyt argumentti, ettei toista. Alkoholi se ensimmäinen porttihuume on.

Nuorten kannabiksen käyttö on vähentynyt. Sun faktat on niin pielessä ettei toista.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mutta toisaalta kannabis ei ole täysin harmiton vaikka kannabiksen puoltajat kuinka niin väittäisivät. Miksi sallia haitallinen aine jo muiden haitallisten aineiden rinnalle.
Ihmisillä on taipumus pään sekoittamiseen. Sitä ei pystytä estämään. Joten haittoja pitäisi jotenkin rajoittaa. Jos kannabis on vähemmän haitallista kuin alkoholi, niin eikö olisi järkevää sallia se kokonaishaittojen vähentämiseksi?
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Seurasin joku aika sitten eräässä eurooppalaisessa kaupungissa CBD-kauppaa muutaman tunnin vastapäisestä ravintelista. Kauppa sijaitsi vilkkaan kävelykadun varressa ja siitä meni varmasti useampi sata ihmistä ohitse tunnin aikana. Lähinnä sellaiset turistin näköiset ihmiset ihmettelivät ikkunassa kannabistuotteita, paikalliset kävelivät ohitse. Sisään meni tuon muutaman tunnin aikana alle 10 ihmistä, vaikea sanoa ostivatko kaikki näistäkään mitään. Tästä lyhyestä jaksosta voisi päätellä, että alkuhuuman jälkeen jossain Helsingissäkin voisi ihan hyvin olla noita kauppoja, jotkut ostavat niistä öljyjä, kukintoja tai muita tuotteita, suurin osa ei korvaansa lotkauta. Ja vielä kun noissa tuotteissa pitäisi olla alle 0.2% THC:tä niin ei voida puhua mistään huumaavasta tuotteesta.

Nuo CBD-kaupat olisivat kuitenkin se ensi askel ja hyvä mittarille sille, kuinka paljon kukan kysyntä Suomessa tällä hetkellä olisi. Nyt jos vaikka Tallinnasta erehdyt tuomaan putelin 10-15% CBD-öljyä niin huumausainerikoksen puolelle menee, jos koira tarttuu Suomen puolella nilkkaan kiinni. Kiva ottaa siitä merkintä, kun aineella ei ole edes huumaavia vaikutuksia vaan lähinnä rentouttaa ja auttaa esim. unettomuuteen.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ihmisillä on taipumus pään sekoittamiseen. Sitä ei pystytä estämään. Joten haittoja pitäisi jotenkin rajoittaa. Jos kannabis on vähemmän haitallista kuin alkoholi, niin eikö olisi järkevää sallia se kokonaishaittojen vähentämiseksi?

Lainaan itseäni samasta viestistä.

Ihanteellisessa maailmassa kannabiksen vapauttaminen pienentäisi alkoholiongelmia kun osa alkoholin aiheuttamista ongelmista korvautuisi; ehkä pienimmillä; kannabiksen aiheuttamilla ongelmilla. En kuitenkaan tähän usko, vaan kannabiksen aiheuttamat ongelmat tulisivat ainoastaan alkoholin aiheuttamien ongelmien päälle. Lisäksi uskoisin huumeongelmien kasvavan jos yhteiskunta antaisi hyväksyvän signaalin huumeiden käytölle vapauttamalla kannabiksen. Kannabishan on huume niin kauan kun se on laitonta.ista niin kovin haluaville mahdollisuuden käyttää sitä laillisesti. Tietyn leimanhan käyttäjäksi rekisteröityminen aiheuttaisi, mutta se on mielestäni sen tarkoituskin.
 

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku

ADX_03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Tampa Bay Lightning
Kannabis ja heroiini. Aikalailla sama asia. :sarcasm:

Päivi on sen verran kassalla, että voisi näiden kirjoitusten tekemisen jättää suosiolla muille.
 

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku
"Entä löytyykö meiltä joku päivä ministeri tai kansanedustaja, joka kertoo työpäivän jälkeen iloisena kuulumisia lapselleen tähän tyyliin.

"Me nyt sitten vihdoinkin saatiin muutettua se huumelaki. Jos satut kavereiden kanssa kokeilemaan vaikkapa amfetamiinia, niin eipä tarvitse kohta enää pelätä, että poliisi tulee pilaamaan teidän bileet."

Toivoa sopii, että järki pysyy mukana niin huumekeskustelussa kuin päättäjilläkin!"
 

Kalikka

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Keskustelu on mielenkiintoinen ja esille on tullut paljon hyviä näkökulmia. Minulla olisi vielä jakaa muutama.

Ensimmäiseksi minua ihmetyttää tuossa kolumnissakin esille tullut asia, eli väite siitä, että kannabis kaksinkertaistaa riskin sairastua skitsofreniaan. Olen aikanaan itse tehnyt skitsofreniaan liittyen akateemista tutkimusta ja lukenut aiheesta lukemattomia kansainvälisiä tutkimuksia ja muutaman merkittävän lääketieteen kirjan skitsofrenian osalta. Muisti voi tehdä tepposet, mutta kun etsin syitä mitkä skitsofreniaa aiheuttaa, niin päihteet eivät suinkaan olleet siinä merkittävässä roolissa. Skitsofrenia on niin syvällä ihmiskunnan historian alussa, että sen ilmaantuvuus on käytännössä sama 1-1,5 %:ia läpi koko globaalin ihmiskunnan kulttuurista ja sosioekonomisista taustoista huolimatta. Ehdottomasti skitsofreniassa on perinnöllinen alttius, mutta sille altistava geenimuutos on tapahtunut aivan ihmiskunnan historian alussa. Kuitenkin käsittääkseni kannabiksen käytön yleisyydessä on huomattavia eroja vaikkapa Jamaikan ja Pohjois-Korean välillä. Jos kannabiksen käyttö kaksinkertaistaisi riskin skitsofrenialle, pitäisi tämän väkisinkin näkyä maailman laajuisissa tilastoissa. Ilmeisesti kyseessä on jonkinlainen tilastojen ja tutkimusten tulkitsemisvirhe. Kenties kannabiksen käyttö voi laukaista skitsofrenian niissä yksilöissä, joissa se mitä luultavimmin laukeaisi jossain elämän vaiheessa ja olosuhteissa joka tapauksessa. Tämä olisi hyvin ymmärrettävä vaikutus ajatellen kannabiksen vaikutuksia elimistössä ja psyykessä.

Toisaalta tuossa artikkelissa ja täälläkin esille tulleissa mielipiteissä ihmetelleen miksi muka nykyisessä tilanteessa on vaikea saada ihmisiä hoitoon. Minulla on omasta elämästäni kokemus ystävästäni, jonka tiesin käyttäneen kannabista jo 10 vuotta. Kyseistä kaveria oli elämä potkinut päähän noin 10 kertaa enemmän kuin niitä jotka kokevat elämänsä olleen poikkeuksellisen vaikeaa. Siitä huolimatta kaverilla oli elämän hallinta, työ, opiskelu ja niin edelleen ihan kunnossa. Paremmin kuin päihteettömällä lapsensa äidillään, joten hän jopa ajautui yh-isäksi. Yhden ison elämää muuttavan mullistuksen yhteydessä ko. kaveri sairastui hyvin vaikeaan psykoosiin. Ammattilaisena huomasin ongelman hyvin nopeasti. Mutta kun kyseessä oli kahden lapsen töissä käyvä isä, niin sanonpa vain, että olipa vaikea kyllä ystävänä auttaa häntä millään tavalla. En minä ainakaan halua, että minun takia keneltäkään viedään lapset, työ ja tulevaisuus. Tiesin, että jos asiasta kertoo viranomaisille niin näin tulisi mitä luultavimmin käymään, vaikka ko. psykoosilla ei luultavasti ollut mitään tekemistä varsinaisen kannabiksen käytön kanssa. Ei siitä tietysti apuakaan ollut. Vaikea oli auttaa kun ei tiennyt voiko tilanteesta kertoa edes kyseisen kaverin perheenjäsenille. Tilanne olikin tämän takia lähellä eskaloitua erittäin pahaksi. Voin sanoa jo ihan tämän oman kokemuksen perusteella, että nykyinen tapa käsitellä laittomia päihteitä, on äärimmäisen huono.

Toinen asia mikä minua kieltolaki ympäristössä huolettaa on sen synnyttämä kannabisfanikulttuuri. Nuorisomedioita kuten Netflixiä ja videopelejä pelatessa törmään kannabisfanitukseen jatkuvasti. Ja niin muuten törmäävät meidän nuoretkin. Moneen Netflixin ja Hollywoodin tuotantoon on lobattu vapaata kannabiskulttuuria tukevaa materiaalia, vaikka se ei millään tavalla kuuluisi elokuvan tai sarjan juoneen. Toisaalta kokonaisia sarjoja ja elokuvia on tehty asian ympärille. Pelimaailmassa selvästi pelatuin ja myydyin Call of Duty -sarja esimerkiksi sisältää lukemattoman määrän erilaista kannabisaiheista materiaalia mitä pelaajat ostavat oikealla rahalla ja esittelevät verkkopelissä toisilleen. Esimerkkinä vaikkapa ns. tarkka-ampujan röllipuku, joka onkin tehty kannabislehdistä ja kaasunaamarin sisällä leijailee jonkinlaista usvaa. Yleensä pelaajilla itsellään on jo omissa aliaksisssaan erilaisia viittauskia kannabiskulttuuriin. Näitä fanikulttuuria esille tuovia pelaajia on monesti 20% pelaajista.

Itse olen jo ihan näiden asioiden ja kokemusten perusteella sitä mieltä, että kieltävä ja rankaiseva linja on väärä. En usko, että dekriminalisointi tai edes laillistaminen tilannetta ainakaan pahentaisi. Ihmisten olisi hyvä miettiä ihan omasta näkökulmasta asiaa siten, että onko tosiaan tämä kieltolaki se syy miksi ei itse huumeita käytä. Tuskin on. Kyllä ne on muut järkisyyt jonka takia ne on jättänyt käyttämättä. Alaikäisten silmissä kaikki päihteet ovat kiellettyjä ja laittomia. Huumeita vaan saa helpommin ja halvemmalla ja niistä kokee saavansa vähemmän haittoja kuin alkoholista. Lisäksi kannabis nauttii nuorten keskuudessa ja medioissa alakulttuuri-imagosta, jolle kieltolaki on vain tulenarkaa polttoainetta. Eikä kannabis varmasti miksikään yleisesti hyväksytyksi aineeksi muutu silmän räpäyksessä, vaikka siitä ei enää rangaistuksia lain nimissä jaettaisikaan.
 
Viimeksi muokattu:

Byvajet

Jäsen
Ensimmäiseksi minua ihmetyttää tuossa kolumnissakin esille tullut asia, eli väite siitä, että kannabis kaksinkertaistaa riskin sairastua skitsofreniaan.

Kannattaa kuunnella tuo tutkijapsykiatrin haastattelu. Siinä sivutaan asiaa. Ongelman asian tulkinnassa aiheuttaa se, ettei oikein tiedetä, mikä on syytä ja mikä seurausta. Jotkut sairastuisivat skitsofreniaan joka tapauksessa, joten on vaikea tietää, mikä on päihteille altistumisen vaikutus.

 
Suosikkijoukkue
KK
@Kalikka

Tuosta peli ja elokuva jutuista, että siksi esim COD wqrzone on K18 luokiteltu peli. Kyllä noissa sarjojen ja leffojen ikärajasuosituksissa on myös varmasti ihqn pätevät suositukset. Nykypäivänä kannabiksesta puhutaan paljon yleisemmin kuin 30 vuotta sitten ja hyvä niin.

Itseäni eniten tässä keskustelussa kannabiksesta ärsyttää yksittäistapaukset joihin niin moni ihminen ottaa kantaa. Minulla on tuttu joka sai psykoosin. Siskon tyttö kokeili kerran kannabista ja on nyt loppuelämän vatipää. Nuo ovat kuitenkin niin marginaalisia juttuja, että ihan ärsyttää. Aivan kuten ihmisten, jotka selittävät, kuinka korona on niin vaarallinen kaikille vaikka kuolleiden ja sairasteiden mediaani-ikä sekä bmi (rasva%) ovat luokkaa helvetin korkeat. Sitten ne prosentit väestöstä. Tunnen paljon kannabiksen käyttäjiä ja ne muutama mitkä ovat saaneet joitain psykoosin oireita ovat lopettaneet sen käytön, koska se olo ei ole hyvä. Ja kuinkakohan moni kannabispsykoosin saaneista ovat hyvin tukevassa humalassa ja tai muiden päihdyttävien aineiden alaisena?
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Happonen ilmeisesti luulee, että lakialoitteella halutaan vapauttaa kannabiksen katukauppa. Huonon kolumnin tunnistaa siitä, että kirjoituksessa esitetään ensin asenteellinen näkemys, sitten paheksutaan asenteellisia näkemyksiä ja virkkeen perään laitetaan huutomerkki.

Toivoa sopii, että järki pysyy mukana niin huumekeskustelussa kuin päättäjilläkin!

Päättäjilläkin!
 
Suosikkijoukkue
Sydämellä pelaavat

Ei väliä mitä THL ja päihdelääkäri Kaarlo Simojoki sanoo. Kyllä kolumnisti on oikeassa!


"Entä löytyykö meiltä joku päivä ministeri tai kansanedustaja, joka kertoo työpäivän jälkeen iloisena kuulumisia lapselleen tähän tyyliin.

"Me nyt sitten vihdoinkin saatiin muutettua se huumelaki. Jos satut kavereiden kanssa kokeilemaan vaikkapa amfetamiinia, niin eipä tarvitse kohta enää pelätä, että poliisi tulee pilaamaan teidän bileet."

Toivoa sopii, että järki pysyy mukana niin huumekeskustelussa kuin päättäjilläkin!"

On kyllä mahtavaa tekstiä. Ensin heitellään itse ihan käsittämättömiä päätelmiä ja heti perään vaaditaan Järkeä huumekeskusteluun. Onko ihmiset todella näin tyhmiä vai esittääkö ne sitä?
 

Redimor

Jäsen
On kyllä mahtavaa tekstiä. Ensin heitellään itse ihan käsittämättömiä päätelmiä ja heti perään vaaditaan Järkeä huumekeskusteluun. Onko ihmiset todella näin tyhmiä vai esittääkö ne sitä?
Taitaa olla vain sitä, että pitää saada olla äänessä vaikkei mistään mitään ymmärräkkään. Mielipiteiden esittäminenhän on tänä päivänä ammattitaitoa ja tietoa. Sillä ei ole väliä onko takana osaamista ja tietotaitoa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
On kyllä mahtavaa tekstiä. Ensin heitellään itse ihan käsittämättömiä päätelmiä ja heti perään vaaditaan Järkeä huumekeskusteluun. Onko ihmiset todella näin tyhmiä vai esittääkö ne sitä?

Ihan järkevää tekstiä Happonen kirjoitti, vaikka osalle näkökulma tekee tekstin ymmärtämisen mahdottomaksi. Happonen kritisoi nimeltä mainiten THL:n linjausta, jossa kaikkien huumeiden käytön rangaistavuudesta tulisi luopua.

Juuri tästä tulisi keskustella ja Happonen on osaltaa avaamassa keskustelua, ei sulkemassa sitä tai leikkimässä tyhmää.

Vaikka itse olen lähellä THL:n kantaa ja painotan hoidollista vaihtoehtoa, ymmärrän hyvin sen, että Euroopassa ei ole THL:n linjaa noudatettu. Asia ei ole niin yksinkertainen kuin ääripäät väittävät suuntaan jos toiseen. Suoraan en - kuten THL - siirtyisi ilman kokeilua (kannabis) dekriminalisointiin kovien huumeiden osalta.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Suosikkijoukkue
KK
Väännetään nyt rautalangasta, että kirjoitin huumeiden käytöstä ylipäätään, mikä tarkoittaa sitä että niputin niin nistit kuin pilvenpolttelijat yhteen ja samaan nippuun. Nuorten huumeiden käyttö ei ole vähentynyt vaan kasvussa, kertoo maamme poliisi: Poliisi on huolestunut lasten ja nuorten huumeiden käytön kasvusta - Poliisi
Ärsyttää kun kannabis keskustelussa puhutaan huumeista yleensä vaikka kannabis on vähemmän addiktoivaa, kuin alkoholi. No oikeastaan kaikki huumeet ovat vähemmän addiktoivia kuin alkoholi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös