Pitäisikö kannabis laillistaa Suomessa?

  • 526 122
  • 4 746

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ilmeisesti median taktiikkana on, että jos kukaan ei kuuntele/ketään ei nappaa kun sanovat psykoosi, niin huutavat samaa asiaa kovempaa! Tuskin kukaan on kieltänyt kannabiksen yhteyttä mielenterveysongelmiin, mutta tässä ketjussahan me ollaan jo moneen kertaan tämä asia käyty läpi, turha sitä on lähteä kertaamaan. Tätähän voisi verrata siihen, että alkoholista puhuttaisiin suurena saatanana, tappajana, perheiden ja ihmissuhteiden tuhoajana ja ollaan ihan hys hys siitä ylivoimaisesti suuremmasta porukasta, jotka osaavat käyttää alkoholia kohtuudella. Ei viina kaikille sovi, kuten ei kannabiskaan.

Ymmärrän toki, että nykyisessä tilanteessa ei kukaan uskalla sanoa, että "ei se nyt niin paha juttu ole, itse asiassa siitä voi olla mittavaa hyötyä joillekin ihmisille ja suurin osa käyttäjistä on ihan tavallisia, työssäkäyviä, elämässään menestyviä ja eteenpäin pyrkiviä ihmisiä." Miksi kannabis tuomitaan sen perusteella, millaisia kokemuksia lapset tai juuri aikuisuuden kynnykselle ikänsä puolesta astuneet nuoret siitä ovat saaneet? Ei kakaroiden kuuluisi käyttää mitään päihteitä, tästä ihan varmasti kaikki ovat samaa mieltä. Jotenkin tuntuu tosiaan siltä, että on viimein huomattu asenteiden nykyaikaistuminen ja käyttäjien runsaus ja nyt hirvittävällä paineella pusketaan tuutista kuin tuutista tällaisia pelottelu-uutisia, joissa on esitetty tasan yksi näkökanta koko asiaan.

"Kannabis passivoi." Kyllä, toisilla se aiheuttaa juurikin sitä. Mutta toiset tulevat kannabiksesta sosiaalisemmaksi. Niin kuin olen joskus sanonut, koen, että kannabis tekee musta ikään kuin sosiaalisemman ja rennomman version omasta itsestäni, mutta kuitenkin niin, että olen silti oma itseni ja pidän ohjaksista kiinni koko ajan, ts. kontrolli ei karkaa missään kohtaa. On mulla kavereita, jotka pilven takia ovat jonkin verran passivoituneet, mutta näkevät kyllä edelleen frendejään, käyvät töissä ja pärjäävät elämässään. Jos joskus haluaa jäädä himaan pelailemaan pleikkaria ja polttamaan parit savut, sen sijaan että lähtisi frendin kanssa kaljalle tai vaikka vanhempien luo syömään, niin onko se sitten heti passivoitumista ja syrjäytymistä? Kai nyt raivoraittiitkin ihmiset haluavat joskus olla omissa oloissaan, mitä niin pahaa siinä on?

En sano, etteikö kannabis passivoisi tai voisi aiheuttaa mielenterveysongelmia. Sen sijaan sanon, että ylivoimaisesti suurin osa käyttäjistä ei koe noista kumpaakaan. Ja tästä lienee olemassa tutkimustietoakin, ettei tarvitse vain meikäläisen horinoita uskoa. Jostain kumman syystä mitään kannabiksen positiivisia vaikutuksia ei haluta tuoda julki. Ei mun mielipide ole aikaisemmasta mihinkään muuttunut, kannabis on erinomainen lääke ja melko lailla harmiton päihde. Lasten ei pitäisi käyttää mitään keskushermostoon vaikuttavia päihteitä. Kehittyvät aivot eivät sellaista kaipaa. Vanhemmalla iällä jokainen tehköön päätöksensä ihan itse. Kannabiksen haitallisuudesta, addiktiopotentiaalista, vieroitusoireista ja päihdyttävyydestä verrattuna muihin (laillisiin ja laittomiin) päihteisiin on olemassa reilusti tutkimustietoa ja kannabis on siinä porukassa aika lailla mallioppilas koulukiusaajien joukossa. Eikä vielä ole edes menty sen terveysvaikutuksiin tai muuten hyödyllisyyteen lääkkeenä.
 

Laama

Jäsen
Erinomainen kirjoitus Trenchtownilta.

Ihmiset nyt luonnostaan tykkäävät käyttää päihteitä, esivalta on läpi historian pääasiassa yrittänyt niitä rahvaan keskuudesta poistaa huonoilla tuloksilla. Päihdeongelmaisia tulee olemaan joka tapauksessa, olivat päihteet sitten laillisia tai laittomia. Kyse loppujen lopuksi on siitä miten päihteistä tuleviin kansanterveydellisiin ja -taloudellisiin vaikutuksiin suhtaudutaan. Halutaanko että kannabis vain aiheuttaa kuluja ja haittoja:
-Rahaa siirtyy rikollisorganisaatioden pariin, lisäresursseja heille tukemaan kiistämättä yhteiskuntaa haittaaviin toimintihin(ihmiskauppa, kiristys, harmaa talous ym. muut toimet)
-Julkisten resurssien käyttö. Poliisi, tulli ja oikeuslaitos käyttävät varsin suuren työmäärän kannabiksen kitkemiseen/käytön rangaistuksiin. Nämäkin resurssit voisi käyttää paljon järkevämpiin kohteisiin.
-Myynnin täysi kontrollittomuus.

Tai sitten vaihtoehtoisesti kannabiksta voidaan käyttää luomaan sekä työllisyyttä että verovaroja. Myynti, kasvatus ja kehitys(ravinteet, lamput, itse kasvit, pakkaukset, käyttövälineet ym.)

Mielestäni kieltolaki itsessään luo suurimmat haitat, sekä käyttäjälle, että eritoten niille jotka eivät käytä.

Mitä siitten tulee alkoholi vs. kannabs väittelyyn, niin näkisin positiivisena sen jonkin asteisen alkoholin kulutusta korvaavan kannabiksen käytön. Toki missään tapauksessa se ei ole 1:1 korvaavaa, mutta joka tapauksessa korvaava päihteidenkäyttöä tulee olemaan. Toisekseen itse päihteenalaisena olevista henkilöistä pilvessä oleva aiheuttaa vähemmän haittaa ja vaaroja sekä itselleen että erityisesti muille verrattuna kännissä olevaan.

Komanneksi vielä täysivaltaisen ihmisen oikeus tehdä itseään koskevia päätöksiä.
 
Suosikkijoukkue
Lukko

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nythän asialle voi ainakin yrittää tehdä jotain ja lähettää sähköinen kannatusilmoitus kansalaisaloitteeseen, joka koskee kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopumista: Kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopuminen - Kansalaisaloitepalvelu

50 000 allekirjoitusta tarvitaan puolessa vuodessa, jotta aloite etenee eduskunnalle (mikä tosiaan ei takaa vielä yhtään mitään). Nyt parissa päivässä on tullut yli 3 000 allekirjoitusta.
Nyt tosiaan noin 2kk jälkeen allekirjoituksia on vähän vaille 20 tuhatta, eli puoliväli lähenee. Tälle on kyllä huomattavasti hankalampi keräillä nimiä kuin muille aloitteille, kun sosiaalista mediaa tuskin kauhean moni viitsii käyttää levittämiseen. Vai kuinka moni täältä on valmis jakamaan tuollaisen aloitteen omalla nimellään esim. Facebookissa? Parhaassa tapauksessa kusitestit odottaa töissä seuraavana päivänä.

Vaikka tuo 50 000 nyt tulisikin täyteen ennen määräaikaa, tuskinpa kyseinen aloite mihinkään vielä tällä kertaa vaikuttaisi. Uskallan kuitenkin väittää, että 10-30 vuoden päästä tilanne voi olla hyvinkin erilainen, kun nykyinen hieman vapaamielisempi nuoriso pääsee valtaan. Nopealla heitolla oman ikäisistäni ystävistä ja tutuista (n. 20-30v) vähintään kaksi kolmasosaa on edes joskus kokeillut kannabista, ja ehkä noin neljänneksen voi laskea vaki/viihdekäyttäjiksi. Ja nyt puhutaan kuitenkin laittomasta huumausaineesta. En oikeastaan tunne kuin muutaman ihmisen tästä ikäluokasta, jotka ovat selkeästi vastaan. Kyllä ne muutoksen tuulet puhaltavat, hitaasti mutta varmasti.
 

mustaseiska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nyt tosiaan noin 2kk jälkeen allekirjoituksia on vähän vaille 20 tuhatta, eli puoliväli lähenee. Tälle on kyllä huomattavasti hankalampi keräillä nimiä kuin muille aloitteille, kun sosiaalista mediaa tuskin kauhean moni viitsii käyttää levittämiseen.

Hommaa hankaloittaa entisestään sekä kasvattajien, että maahantuojien yhteinen, alati kasvava vastarintaryhmä nimien kirjoittamista kohtaan. Hyvä tulonlähde olisi vaarassa, mikäli tuo lakialoite joskus menisi edes käsittelyyn. Myös sitä uhkaa, että jos menet käyttäjänä tuohon nimesi kirjoittamaan, niin menetät paljon kontakteja hankkia polttoa tiedän jonkin verran käytetyn.

Vai kuinka moni täältä on valmis jakamaan tuollaisen aloitteen omalla nimellään esim. Facebookissa? Parhaassa tapauksessa kusitestit odottaa töissä seuraavana päivänä.

Ei tätä sosiaalisessa mediassa paljon jaeta, mutta deepwebin puolella tämä asia leviää keskusteluissa ja eri laudoilla päivittäin.
 
Suosikkijoukkue
Lukko
Hommaa hankaloittaa entisestään sekä kasvattajien, että maahantuojien yhteinen, alati kasvava vastarintaryhmä nimien kirjoittamista kohtaan. Hyvä tulonlähde olisi vaarassa, mikäli tuo lakialoite joskus menisi edes käsittelyyn. Myös sitä uhkaa, että jos menet käyttäjänä tuohon nimesi kirjoittamaan, niin menetät paljon kontakteja hankkia polttoa tiedän jonkin verran käytetyn.

En ole kyllä huomannut mitään tuollaista. Mitä edes tarkoitat maahantuojilla? Alan harrastajien keskuudessa laillistus on se yhteinen "unelma" niin normipössyttäjälle kuin suurimmalle osalle kasvattajista.
 

mustaseiska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mitä edes tarkoitat maahantuojilla? Alan harrastajien keskuudessa laillistus on se yhteinen "unelma" niin normipössyttäjälle kuin suurimmalle osalle kasvattajista.

Tarkoitan pääosin muualla asuvia suomalaisia, sekä isompia ulkomaisia vendoreita. Eli postittaja olisi ollut parempi sanavalinta.

Pössyttelijöiden keskuudessa se nimenomaan on yhteinen unelma, mutta ei missään nimessä kasvattajien, eikä muidenkaan sillä tienaavien.
 
Suosikkijoukkue
Lukko
Pössyttelijöiden keskuudessa se nimenomaan on yhteinen unelma, mutta ei missään nimessä kasvattajien, eikä muidenkaan sillä tienaavien.

Olen eri mieltä. Suurin osa kasvattajista tekee hommaa jotta nuppua olisi tarjolla ilman ryöstöhintaa.

En tarkoita etteikö olisi olemassa sourceja ja muita jotka mainitsemallasi tavalla ajattelevat, mutta marginaaliryhmistä puhutaan eikä tuollainen näy oikein mitenkään esim. kansalaisaloitteissa jne.
 

mustaseiska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olen eri mieltä. Suurin osa kasvattajista tekee hommaa jotta nuppua olisi tarjolla ilman ryöstöhintaa.
...
mutta marginaaliryhmistä puhutaan eikä tuollainen näy oikein mitenkään esim. kansalaisaloitteissa jne.

Totta, että noitakin kasvattajia löytyy, jotka hintaa vastaan taistelevat kasvattamalla, mutta omasta mielestä he ovat ns. marginaaliryhmä.

Noh, se tästä tällä erää, ja mitä laillisuuteen tulee, niin mulle käytännön sama, aloitetta en kuitenkaan allekirjoita. Suomalaiset ovat niin kahvipersoa, sekä "ES-Jonnea" kansaa, että paniikkihäiriöiden määrä räjähtäisi käsiin.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Raivohullu pilviveikko riehui ja pahoinpiteli koirankävelyttäjän. Linkki IS:n uutiseen.

Eikös näiden hippien pitänyt olla lempeitä höpönassuja?
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Raivohullu pilviveikko riehui ja pahoinpiteli koirankävelyttäjän. Linkki IS:n uutiseen.

Eikös näiden hippien pitänyt olla lempeitä höpönassuja?

Vai että oikein raivohullu:) Selvisikö jostain tutkimuksiusta, että oliko tämä pilviveikko selvin päin, pilvessä vai kännissä?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Vai että oikein raivohullu:) Selvisikö jostain tutkimuksiusta, että oliko tämä pilviveikko selvin päin, pilvessä vai kännissä?
No heh, ei tuosta selvinnyt edes onko tyyppi koskaan itse pössytellyt tahi mössytellyt. Ehkä se oli tehnyt kuten Bill Clinton, joka sanoi poltelleensa muttei sitten vetänytkään henkeen.

Jutussa kuvattu päällekarkaus kuulostaa sinänsä raivohullun elkeiltä. Jos pilvi tekee sillä lailla vaan kivaksi, niin ehkä oli hyvä jos kaveri olisi sattunut olemaan tötsyissä. Muutenhan tyyppi olisi vähintään paloitellut koiranomistajan ja raiskannut vielä koiran, ainakin jos olisi ollut jurrissa.
 

Lunatico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kaveri oli ollut jurrissa, ilmeisesti ympäripäissään. Näin ainakin IL tietää kertoa:

Sipoolainen mies oli ulkoiluttamassa pentukoiraansa perjantaina illalla seitsemän aikaan, kun häntä vastaan tuli humalassa oleva mies suuren koiran kanssa.

Jos olisi ollut tötsyissä, ei olisi jaksanut kiivastua jostain noinkin mitättömästä asiasta.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kyllähän pilvipäissäänkin voi joku olla raivohullu, mutta silloin on taustalla jotain psykoosia tai vastaavaa. Senhän kannabis voi aiheuttaa, vaikka se harvinaista onkin, toisin kuin yleisesti meille joka tuutista väitetään.

Pilvi ei edelleenkään tee ketään väkivaltaiseksi (pl. psykoosi- ja muut rajatapaukset) ja on todella paljon turvallisempi päihde kuin vaikkapa alkoholi. Turvallisempi siis käyttäjälle, mutta myös sivullisille. Eikä ole tarkoitus lähteä ainaiseen viina vs. pilvi -väittelyyn, kunhan käytin alkoholia esimerkkinä, se kun on laillinen päihde. Tuollaisen käyttäytymisen taustalla on luultavasti raskas sekakäyttö ja mahdollisesti monen päivän valvominen erilaisten stimulanttien avulla.

IS:n otsikointi on kyllä hieno, koska suurin osa jengistä muodostaa mielipiteensä jo otsikon perusteella. Se on totta, jos se kerran lehdessä luki. En suuntaa tätä siis kenellekään palstaveljelle tai siskolle, vaan tarkoitan sitä tavallista tuulipukujengiä, joille tuo otsikko riittää todisteeksi pilven vaarallisuudesta. Surullinen otsikko, mutta samalla nerokas. Klikkaukset tässä(kin) kai ratkaisevat.

*edit*

Tuossa Lunaticon viestissä on lainattu Iltalehden juttua samasta tapauksesta ja sen mukaan tyyppi on ollut humalassa. Toivottavasti ne, jotka ehtivät jo tuomita pilvenpolttajat väkivaltaiseksi ja arvaamattomaksi porukaksi tuomitsevat nyt alkoholin samalla lailla. Ai ei vai? Niinpä niin.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kerrostalossa tulee olla erityisen varovainen jos vettä käsitellään kosteiden tilojen ulkopuolella. Joku itävantaalainen hippi tietää sen nyt vallan hyvin, sillä vesivahingon myötä höpöheinille taisi tulla ennenaikainen sadonkorjuu. Ja puutarhuria odottaa hamppusakkojen lisäksi korvausvaade ainakin taloyhtiöltä.

Aamulehden uutinen aiheesta.
 

Christian74

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins ja Tappara
Tämä on kyllä todella vaikea kysymys. Se on täysin kiistatonta, että kaikille ei kannabis(kaan) sovi. Jos on valmiiksi väkivaltainen ja rikollisuuteen ja häiriköimiseen taipumuksia, niin ei tilanne ainakaan parene sellaisen osalta joka siihen päälle vielä pössyttelee.
Toinen pointti on se, että sekin lienee selvää että ainakin nuorilla kynnys kokeilla jotakin riskialttiimpaa ainetta madaltuu jos on tutustunut ensin kannabikseen ja huomannut ettei siitä isoa haittaa ollut. Tällöin moni voi ajatella vahvemmista aineista samalla tavalla kun kokemukset eivät olleet kannabiksen kanssa kovin kammottavia.
Sitten se toinen puoli joka myös pitää varsin hyvin paikkansa: kannabis ei varmasti aiheuta itsessään niin paljon haittoja kuin esim. viina niitä aiheuttaa.
Jos viinaa voi pikku annoksina käyttää itsensä lääkitsemiseen niin kyllä se pitää kannabiksenkin osalta paikkansa ja selvemminkin. On ihmisiä joiden sitkeät kivut eivät taltu perinteisellä lääkkeillä, mutta kannibiksella kylläkin. Myös ne sivuvaikutukset voivat olla lääkkeillä paljon pahemmat kuin kannabiksella, sekin on faktaa.

Asiaa voi pohdiskella ja spekuloida vaikka kuinka, omaa kokemusta minulla ei kannabiksen käytöstä ole lainkaan. Totuus asiasta on varmasti lähinnä se, että ei kannabiksen laillistaminen varmastikaan mitään katastrofia toisi tullessaan. Sen käyttö toki lisääntyisi mutta samalla muiden päihteiden käyttö myös laskisi. Jos se olisi laillista niin myös kannabiksen tuottaminen ja muu siihen liittyvä rikollisuus tietysti vähenisi.
Kaikki kuitenkaan ei sovi kaikille, siinä se ongelma onkin kuten alussa jo totesin niin ongelmallisella ihmisellä myös kannabiksen käyttö lisäisi eikä vähentäisi ongelmia. Ei sovi viinakaan kaikille mutta toisille hyvinkin.
Kannabiskin on viisasten kasvi, kuten viina viisasten juoma. Kohtuus kaikessa ja käyttö jos ei häiritse muuten omaa eikä toisten elämää niin miksipä ei voisi laillistaa. Siellä missä sitä voi laillisesti käyttää eivät ongelmat ole räjähtäneet käsiin jos eivät maailmaa sitten ole autuaammaksikaan tehneet.
Ihanteellisinta olisi täydellinen raittius, muttei realistisesti kovinkaan mahdollista niin siksipä kohtuus ja omien ja lain rajojen tunteminen ja noudattaminen paras vaihtoehto tässäkin asiassa. Joskus jo näköjään tästä asiasta olin äänestänytkin täällä enkä jaksanut kaivaa mitä silloin klikkasin.
Nyt tulos siis EOS.
 

Baldrick

Jäsen
Kerta tämä nyt on se eniten käytetty kannabiskeskustelu, niin laitetaanhan tämmöinen uutinen, johon Facebookissa törmäsin. Kyseessä siis tiettyjen kannabinoidien hyödyntäminen syöpälääkkeenä. Ilmeistä läpimurtojuttua ollaan tekemässä, kun USA:n eräässä yliopistossa löydettiin yhteys joidenkin aggressiivisten syöpätyyppien pysäyttämiseksi keinot ganjasta.

Aamulehti

Mitähän ne miettii Republikaanien toimistolla?
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Huomenna hamppudokkari Docventuresissa. Kattokaapa se! Niin ja voitte pohjustaa vaikka ko. dokkaria 2h kuunnelmalla. Youtubessa on Truths & Rightsin jakso aiheena kannabis. Bassoradiosta joku ripannut joskus.

Jos joku ei tiedä ohjelmaa, niin Madventures-duo tuon(kin) takana.
 

Petro

Jäsen
Suosikkijoukkue
St Louis Blues
Vaikea tähän on sanoa kyllä tai ei. Lääke käyttöön pitäisi sallia ehdottomasti, saataisiin lievitettyä sellaisten ihmisten kipuja, jotka ovat pahasti sairaita ja muuten ei kivut hellitä. Muuhun käyttöön en kyllä näe tarvetta.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Pitäisi laillistaa ja verolle panna. Coffee Shoppia Kallio täyteen ja ihmettelemään turistivirtoja, rahan tuloa ei voisi estää.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Pitäisi laillistaa ja verolle panna. Coffee Shoppia Kallio täyteen ja ihmettelemään turistivirtoja, rahan tuloa ei voisi estää.
Ja väki käyttäytyisi huomattavasti siedettävämmin, kuin se maalta Kallioon muuttanut (ja näin ollen instant-ihan vitun koviksi Stadilaisiksi muuttunut)ihmissaasta, joka nyt uhoaa ja myllyttää siellä hesarilla ja ympäristössä. Perusdenoista ei ole yleensä harmia, muuta kuin haju ja snadi vaivaannus, kun haluavat väkisin jutunjuurta. Koskaan en ole agressiivista pössypäätä tavannut, jos ei nyt mitään ihan sekakäyttöosaston raunioita lasketa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös