Ilmoitukset

Mauri-Antero pääsee viikon huilille Perussuomalaisten ketjuun kirjoitetun hyvän maun vastaisen viestinsä vuoksi. Fantasiat koko mantereen tuhoamisesta eivät kuulu palstallemme.

Sulje ilmoitus

Pienpuolueet Suomessa

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Musta Nuoli, 11.04.2016 klo 15.59.

 1. Musta Nuoli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
  Suomalaisille pienpuolueille ja puolueiksi pyrkiville ryhmittymille ei liene omaa ketjua Piraattipuoluetta lukuun ottamatta.

  Monen kohdalla oman ketjun perustaminen olisi toistaiseksi varsin turhaa, joten avaan aiheelle oman ketjun sen kunniaksi, että vajaa kuukausi sitten Suomen puoluepoliittiselle kentälle astui uusi puolue, Kansallinen Viskipuolue, joka rekisteröitiin puolueeksi 18.3.2016. Viskipuolue on melkoinen outolintu, mutta ei liene ns. joogalentäjiä erikoisempi. Onko Jatkiksessa Viskipuolueen kannattajia?

  Muita pienpuolueitahan ovat tällä hetkellä marginaalitason perinteikkäät kommariporukat eli Kommunistinen Työväenpuolue - Rauhan ja Sosialismin puolesta sekä Suomen Kommunistinen Puolue. Eivät toverit kovin yhtenäisessä rintamassa marssia, kun Suomeenkin tarvitaan kolme kommunistipuoluetta. Hyvä, että riitelevät keskenään, aina parempi muille kuin kommunisteille.

  Mahdollisesti myös Suomidemokraatit saa jossain vaiheessa kannattajakorttinsa (5000 kpl) täyteen ja pääsee rekisteröitymään puolueeksi, toistaiseksi se ei sitä vielä ole. Sen verran siellä rintamalla tapahtuu, että monessa mukana ollut Olavi Mäenpää valittiin Suomidemokraattien puheenjohtajaksi. Asiasta kertoi Turun Sanomat.

  Olkku Mäenpää on kyllä ollut monessa mukana, hän saattaisi olla omankin ketjun arvoinen. Olavi on ollut monessa puolueessa ja porukassa mukana, yhteistä niille on yleensä ollut Olavi itse sekä riitaisat loput. Mäenpään cv sisältää mm. seuraavissa porukoissa vaikuttamista:
  SDP
  SMP
  Puolueisiin Sitoutumattomat -yhteislista
  Turun Parhaaksi – Yhteislista Sitoutumattomat
  Kansallinen Rintama
  Suomen Kansan Sinivalkoiset
  Sinivalkoinen Rintama
  Vapauspuolue
  Sinivalkoiset – sitoutumattomat

  Perussuomalaisten kanssa Olkku ei tule toimeen, hän on ollut riidoissa näiden kanssa sen jälkeen kun nämä eivät ottaneetkaan häntä listoilleen sitoutumattomaksi ehdokkaaksi vuonna 1999 sen jälkeen kun Olkku oli saanut sakkotuomion.

  Kaipa Muutos 2011 -porukkakin tavoittelee jonkinasteista paluuta, tosin toivottavasti vaihtavat sentään nimensä. Vai ovatko he näitä suomidemokraatteja?

  Pienporukoiden kanssa sattuu ja tapahtuu!
   
 2. Hyman Roth Jäsen

  SKP ja se toinen kommariporukka olivat ainakin edellisissä (?) vaaleissa aika surullista nähtävää pienpuolueiden töllöväittelyssä. Mieleen jäi lähinnä jonkun kommaripampun, joka muistutti lievästi ylipainoista ja -ikäistä hipsteriä, pinkit sukat. Siinä varmaan hyvää shokkihoitoa aikamme aloitteleville cheguevaroille siitä, että missä kantimissa punalippuja tässä maassa enää heilutellaan. Sääli sinänsä, koska itsekin kaipaisin jotain elämää työväenpuolueisiin, duunari kun koen olevani. Vaihtoehtoina tuntuu olevan joko SDP:n yltiöpositiiviset pyrkyrit/virkanaiset, vassareiden feministirastat tai 80-luvun kalentereita edelleen käyttävät kommarit eri alalajeineen. Sama siis olla äänestämättä jatkossakin, paitsi piirtämällä terhakka kyrpä sinne lappuun.
   
 3. Muistaakseni kommareilla oli suht hyvät jutut, mutta näinhän se tänä päivänä tuntuu menevän, että suurin piirtein sukkien värin ja painoindeksin perusteella äänestellään, aina sitä kuka näyttää ja tuntuu kivalta, niin kuin nyt tätä kiva-Juhaa viimeksi.

  Vitsinä Köyhien Asialla, eritoten voimanainen Terttu Savola voisi olla suosikkini näistä. Ihmisistä voi aika hyvin päälle päin päätellä ketkä ylläpitävät itse wikipedia-sivuaan.

  Tolkullisin näistä on kuitenkin Itsenäisyyspuolueen Antti Pesonen, jota käy vähän sääliksi, kun hänen yhteiskunnallisesti merkittävät teemansa ja kantansa eivät kiinnosta ketään, kun kansa ja media puhuu niistä sukista, tai vähintäänkin jostain homoista ja pakolaisista.
   
  Viimeksi muokattu: 11.04.2016 klo 16.37
 4. PataJaska Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät, sympatiat HPK ja espoolainen kiekko
  Lainaus:
  Sen verran täytyy sanoa, että Viskipuoluehan on ilmoittanut muuttavansa nimensä, koska nimihän on kuin suoraan jostain Alivaltiosihteerin radiohupailusta. Selvähän se onkin että tuolla nimellä heidät pannaan huumorilokeroon ihan kylmästi ja minkään asian ajaminen ei tulisi onnistumaan. Ilmeisesti ovat pyöritelleet nimeä Kansallinen Liberaalipuolue, en muista varmaksi..
   
 5. Fordél Jäsen

  Pieniä puolueita on ehdottomasti sympattava. Jaksavat vääntää vuodesta toiseen eteenpäin vaikka Tauskin veressäkin on todennäköisesti enemmän promilleja kuin puolueella kannatusta gallupeissa. Toki ovathan mm. Persut nousseet tosta porukasta kovaankin kannatukseen, joten toivoa on. Kommareiden kohdalla olen tosin jo luovuttanut. Surkuhupaisaa porukkaa, kun eivät saa yhtä puoluetta kasaan. Toisella kommaripuolueista oli kuitenkin ainakin vielä joku vuosi sitten yllättävän tolkuissa oleva kaveri pj:na (nimeä en nyt muista). No eipä siitäkään mitään tullut.
   
 6. Barnes Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa, Leijonamiehistö
  Lainaus:
  Tarkoitatko Yrjö Hakasta? Hakanen on se tyyppi, joka kaveerasi Taisto Sinisalon ja NKP:n kanssa ja josta tuli nykymuotoisen SKP:n puheenjohtaja vuonna 1990. Ykihän on jo jättänyt puoluejohtajan paikan, mutta istuu yhä Helsingin kaupunginvaltuustossa.

  Se on tosiaan niin, että vaikka Suomessa olisi jäljellä vain kolme kommunistia, niin kaikki kolme istuisivat eri kommaripuolueissa.
   
 7. Fordél Jäsen

  Lainaus:
  Jep. Hakasen Yrjöhän se oli. Harmi, että on siirtynyt syrjään pj:n tehtävistä.
   
 8. mjr Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkueet
  Suomidemokraateista ollaan selvästi pykäämässä idänsuhteet, hmm, "myönteisemmin" ottavaa kansallisradikaalia puoluetta: sen verran lämpimästi MV-lehti ja kumppanit sitä buffaavat - varmaan tulee jatkossa mukavasti rahoitusta, tuota, itäisestä vaalipiiristä... Vaan ei taida nyt tästä tulla ei takkia, ei kukkaroa, ei nenäliinaa, kun ovat tosiaan hullut valinneet Vidkun, korjaan, Olavi Mäenpään puheenjohtajaksi. Ei ole todellista - jos mies olisi puhelinkopin puheenjohtaja, se hajoaisi vähintään kolmeksi palaseksi. Ei kun uutta matoa koukkuun, sanon minä.
   
 9. vilpertti Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  San Jose Chokes
  Toivottavasti Viski-/Liberaalipuolue tuo liberaaliaatteelle nostetta sen sijaan, että vain söisi Piraattipuolueen kannatusta. Molemmat selvästi tarvittaisiin eduskunnassa, mutta vähän tuntuu olevan yhtenevää viestiä "järjen ja vapauden puolesta".
   
 10. Footless Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Toronto Maple Leafs
  Lainaus:
  Voipi olla että alkavat tekemään jossain määrin yhteistyötä, samoja ajatuksia paljon, mutta viskipuolue sitten voi vedota paremmin niihin, joihin tekijänoikeusasiat eivät vetoa. Ehkä vaaliliittoa kunnallisvaaleihin ja sitä kautta nostetta molemmille?
   
 11. Pavlovin Koira Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kiekko-Espoo
  Sen verran tulen tähän ketjuun kommentoimaan, että Ylen pienpuolueiden vaalitentti on aivan parasta mitä vaaleissa on tarjolla. Taisi olla viime eduskuntavaaleissakin ainoa vaalitentti jonka katsoin kokonaan. Aivan hulvatonta viihdettä joka kerta. Jo tentattavien pukeutuminen on riittävä syy katsoa.
   
 12. Hangon keksi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
  Lainaus:
  Yleensä näiden pienpuolueiden ainoa merkitys on valitettavasti se että ääniä menee vaan hukkaan. Varsinkin Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset menettävät joka vaaleissa ääniä kommunisti- ja isänmaallisuuspuolueille jotka ovat vaan ryhmien yhteiseltä aatteelta pois.
  Hyvin todennäköistä on että jos tällä Viskipuolueella on jotain "merkitystä", niin merkitys on se että joku nykyisten valtapuolueiden liberaali poliitikko menettää äänestäjiään sinne ja putoaa eduskunnasta pois.
   
 13. Fordél Jäsen

  Lainaus:
  Eiväthän ne mene hukkaan. Vaikka pienpuolueen edustaja ei pääsisi läpi, hänelle annettu ääni voi olla pois suuremman puolueen edustajalta. Esim. jos viime vaaleissa olisi yksi persu tippunut pois, persut ei olisi ollut toiseksi suurin puolue, Stubb olisi ehkä ulkoministeri, kokoomuksella menisi paremmin jne. Mistä näitä tietää, mutta varmasti vaikutusta on pienpuolueenkin äänestämisellä.
   
 14. arvee Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
  Lainaus:
  Muodostavat sitten vaaliliiton tämän Kansalaispuolueen kanssa. Kansalaispuoluehan ei toki mikään pienpuolue tule olemaan...

  Viskipuolueen kaveria kuuntelin Politiikkaradiossa. Mielestäni varsin järkevää puhetta häneltä, voisin ehkä äänestääkin.
  Paitsi että, liberaalius on nykyään kirosana, liberaali on itsekäs, rahanahne paskiainen. Minä en.
   
 15. Barnes Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa, Leijonamiehistö
  Lainaus:
  Savola haastoi aikoinaan Kataisen jossain vaalitentissä ja voin todeta Tertun esityksen olleen yksi surkeimmista. Savolalla oli suuria vaikeuksia saada sanottua yhtään mitään ja silloinkin kun hän jotain sai sanottua, Kataisella oli helppo työ murskata Savola.

  Tuolloin näkyi aika selvästi NHL-tason ja Mestis-tason poliitikon ero.
   
 16. Musta Nuoli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
  Lainaus:
  Kannatus on varsin heikkoa Piraattipuolueellakin, joka tällä hetkellä ei teknisesti edes ole puolue koska se putosi puoluerekisteristä.

  Tosin nyt se on saamassa taas puolueen statuksen, sillä maaliskuun lopussa porukalla oli Helsingin Uutisten mukaan kasassa 5001 kannattajakorttia, joiden keräämiseen meni vajaa vuosi. Keräämisaikaa on vielä ensi viikkoon, joten eiköhän marginaalista muodostu päätähuimaava.

  Liberaaliaate tosin tuskin kaipaa lisäpuolueita, sillä ajavathan Kokoomus, RKP yms. muutenkin varsin tuhoisaa markkinaliberalismia, plus yhteiskunnallinen ääriliberaalius päälle. Millekään puhtaammalle libertaariaatteelle tuskin on kaksistakaan kannatusta, eikä piraattienkaan keskeinen sanoma oikein tulta ota.

  Samanlaisia ääriporukoitahan nämä ovat kuin vapauspuolueet, kovan linjan kommarit ja muut joogalentäjätkin, sen takia näitä kutsutaan pienpuolueiksi. Hauskaa hupia näistä voi tietyissä olosuhteissa saada, ja hyvällä lykyllä eripuraiset kommariryhmät syövät toistensa ääniä, mutta ei moisia kannata valtaan asti äänestää. Paitsi tietysti Olavi Mäenpään Turun valtuustoon aiheuttamaan hämminkiä ja pitämään turmeltuneet valtapuolueiden klikit edes hieman varpaillaan.
   
 17. Merovingi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Blue Jackets
  Viskipuolue varmaan muuttaa nimensä Liberaalipuolueeksi tai vastaavaksi. Noissa on vaan sellainen ongelma että monet perinteiset nimet ovat jollain hallussa pöytälaatikossa ja niistä ei sitten luovuta. Esimerkiksi Liberaalit ry on vielä olemassa, mutta se on erään tyypin pöytälaatikossa ja samoin Edistyspuolue on nykyään Thaimaassa asuvan yrittäjän hallussa. Edistyspuolue koitti tosiaan paluuta viitisen vuotta sitten, mutta ei saanut kannattajakortteja kasaan. Isolle yleisölle Edistyspuolueen tunnetuin nimi on Risto Ryti ja kyseessä olisi ollut aivan sama puolue.

  Piraattipuolueella on ihan hyvä pöhinä päällä. Sieltä voi oikeasti seuraavissa parissa eduskuntavaalissa päästä yksi kaveri Helsingin tai Uudenmaan alueella sisään. Petrus Pennanen sai jo lähemmäksi 2000 ääntä viime vaaleissa mikä on pienpuolueen ehdokkaalle kova tulos. Puoluetta kuitenkin haittaa tuo nimi, joka on karkoitin vanhemmalle väestölle sekä sen yksisilmäisyys, kun ainoastaan tekijänoikeukset yms. teknologia-asiat saavat huomiota. Maahanmuuttoon, EU:hun ynnä muihin päivänpolttaviin aiheisiin ei oikein vastauksia ole.

  Piraatit ja Viskipuolue voisivat hyvinkin tehdä yhteistyötä, kun molemmissa on varmaan aika arvoliberaalia porukkaa ja sitä naminamiliberalismia että homot saa panna ja kannabista saa polttaa. Piraateista löytyy kuitenkin myös talouspoliittisesti vasemalla olevia, mutta luulisin Piraateilta löytyvän järkeä vaaliliittoon Viskipuolueen kanssa. Yhteisiä asioita on kuitenkin tarpeeksi.

  Muutos 2011 kerää kannattajakortteja, saas nähdä saavatko kasaan. Siellä on vaan sellainen ongelma että puheenjohtajasta ei ole kukaan kuullut pariin kuukauteen mitään ja hänhän oli myös Suomidemokraattien pj. Ilmeisesti hänen poissaolonsa johti sitten siihen, että Mäenpää valittiin puheenjohtajaksi mikä on nyt yksi helkkarin kuolemansuudelma koko porukalle. Parasta SD:ssä on että varapj Järviharju oli väärennetyistä kannattajakorteista oikeudessa Mäenpään kanssa 2000-luvun alussa. Mäenpää oli siis se joka kortteja väärensi.

  Mäenpään maineesta kertoo jotain se, että pientä kulttimainetta nauttiva Seppo "raiskaajasomalien kurkuttaja" Lehto, tuo Tampereen lahja maailmalle, veti jäsenhakemuksensa pois Suomidemokraateista Mäenpään valinnan takia. Se kertoo jo aika karua kieltään, että yksi legendaarisimmista hörhöistä ei suostu olemaan samassa puolueessa Mäenpään kanssa ja ennusti koko homman hajoavan riitoihin. No se ei toisaalta vaadi ennustajanlahjoja, sillä esimerkiksi Vapauspuolueessa tapeltiin loppuaikoina aika rajusti ja yksi riidan aihe oli se, kuka kusi kahvipannuun.. Olihan siellä myös laittomia kokouksia, joista Mäenpää tappeli (en tiedä järjestikö niitä Mäenpää itse vai joku muu) ja lopulta eräs nainen meinasi tehdä siitä feministisen puolueen.

  Suomidemokraatit saavat kyllä vetoapua MV-lehdeltä, mitä selittää se että Mäenpää on siellä toimittajana. Halla-aho sai jo jihadin päälleen, missä on taustalla Mäenpää ikiaikaiset vihat Halla-ahoa kohtaan siitä, että hän on sivari ja äänestänyt vihreitä. Osasyynä varmaan myös se, että Halla-aho on noussut suureen suosioon ja Mäenpää ei. Ylipäätään MV-lehti on käynyt pyhää sotaa persuja ja Suomen Sisun jäseniä vastaan, minkä taustamotiiveja on vaikea vielä tietää. Kait siellä on Mäenpään vihat päällä ja toki voi miettiä onko taustalla valtiollisia toimijoita, jotka ovat katkeria kun Suomen kansallismielinen yhteisö ei täysillä ylistä Venäjää.
   
 18. vilpertti Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  San Jose Chokes
  Lainaus:
  5200 oli viimeisin saldo minkä julkaisivat, eli eiköhän tuo ole jo ihan riittävä marginaali.

  Nimethän olisi kerätty huomattavasti nopeammin jos sen voisi hoitaa sähköisesti. Nyt pitää tulostaa paperilappusia ja postittaa niitä!
   
 19. Musta Nuoli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
  Lainaus:
  Tuo toki riittää, jos kaikki nimet ovat aitoja eikä listoissa ole mitään Klaus Störtebekeriä ynnä muuta. Mutta ennemmin listat paperisina niin nähdään, onko puolueeksi haluavilla riittävästi kannatusta turuilla ja toreilla, ja ovatko ihmiset niin vakavissaan kannatuksen kanssa, että vaivautuvat laittamaan nimen paperiin.

  Netissä nyt kuka tahansa voi allekirjoitella lähes mitä tahansa, minkä huomaa mm. nettiadresseista ja kansalaisaloitteista. Ei vaaleissa voi sähköisesti äänestääkään, joten turha tehdä kannatusrekisterin hankkimistakaan liian helpoksi. Muuten olisi puoluerekisteri pullollaan jotain some-huumassa/raivossa syntyneitä yhden asian "puolueita". Minusta puolueeksi rekisteröityminen on painoarvoltaan sen verran isompi asia, että suhtaudun varauksella mihinkään sähköiseen rekisteröintiin, ainakaan täysin sähköiseen rekisteröintiin.
   
 20. vilpertti Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  San Jose Chokes
  Lainaus:
  Kaikki menee nykyään sähköiseksi.

  Onko nolifenörttien äänioikeus vähäisempi asia kuin suurten ikäluokkien? Eihän ne poistu luolastaan kuin korkeintaan lähisiwaan hakemaan kokista.
   
 21. Musta Nuoli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
  Lainaus:
  Ei se yhtään sen vähäisempi asia ole, nolife-nörteilläkin on yhtä suuri mahdollisuus poistua sieltä luolastaan vaikka sitten isompaan markettiin hankkimaan kerralla enemmän kokista (4x2l pakkaus maksaa suhteessa paljon vähemmän kuin irtopullot lähikaupasta), samalla voi ennakkoäänestää aina vaalien aikana. Ei tarvitse mennä pyhäpuku päällä vaalisunnuntaina uurnille.

  Sähköinen äänestäminen on sikäli ongelmallista, että siinä vaalisalaisuuden turvaaminen on paljon hankalampaa kuin paperisessa äänestyksessä. Nyt jokainen on yksin vaalikopissa ja voi piirtää paperiin haluamansa numeron tai vaikka vitunkuvan jos siltä tuntuu, välittämättä siitä, mitä vaikkapa perhe, puoliso, uskonnollinen yhteisö tai some-kupla siitä sanoo.

  Sen sijaan sähköisessä äänestyksessä ei ole mitään takeita siitä, etteikö vaikkapa lestadiolaisperheen isukki keräisi koko perheen/suvun tunnukset äänestääkseen valitsemaansa kepulaista isäntämiestä. Tai että vaalisalaisuus ei rikkoudu jos joku äänestää kännykällä metrossa muiden nähden. Tai jos joku hakkeroi koko paskan ja levittää datan äänestäjistä maailmalle. Tai jos ääniä jää kirjautumatta, kuten kävi kunnallisvaaleissa 2008, jolloin sähköistä äänestystä kokeiltiin ja satoja ääniä jäi rekisteröitymättä. Linkki vie wikiartikkeliin, jossa todetaan myös, että useat tietoturvan ja tietojenkäsittelyn asiantuntijat ovat arvostelleet sähköisen äänestämisen turvattomuutta ja läpinäkymättömyyttä, joka avaa mahdollisuuksia tulosten manipulointiin.

  Muitakin esimerkkejä toki on. Miksi siis luopua luotettavasta ja hyväksi havaitusta metodista vain sen takia, että halutaan väen väkisin tilalle huonompi, epäluotettavampi ja turvattomampi sähköinen malli? Jos ainoana syynä ovat ne nolife-nörtit, joille numeron piirtäminen paperiin omin käsin on liian vaikeaa ja raskasta, niin ehkei maailma mitään menetä jos heiltä jää ääni antamatta paperisen käyttöliittymän tuottaman ahdistuksen takia.
   
 22. vilpertti Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  San Jose Chokes
  Tuon takia juuri tarvitaan Piraattipuoluetta. Ei se, että joskus on ollut joku ongelma tarkoita sitä, että kehitys pitää jättää käyttämättä hyväksi.
   
 23. sekolust Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, Lostedt, Ben-Amor, Todd
  Lainaus:
  Itse uskon, että pienpuolueen äänestäminen voi pidemmällä tähtäimellä tuoda muutoksia asioihin vaikka puolueesta ei kukaan tai ainakaan montaa pääsisikään läpi. Esimerkiksi tekijänoikeuskeskustelun kannalta on kärjistäen se ja sama onko Piraattipuolueella eduskunnassa 0, 1 vai 25 paikkaa. Loppuviimein kuitenkin pelkästään tuo ei riitä mihinkään, vaan muilta puolueilta tarvitaan tukea. Tässä kohdin sitten näkisin mahdollisena sen, että ihmisten herääminen tekijänoikeuskeskusteluun ohjaisi isompiakin puolueita ottamaan kantaa asiaan jos suuri osa kansasta pitää heidän sanomaansa niin tärkeänä, että heittävät äänen puolueen edustajalle vaikkei läpimenosta ole mitään takuita ja läpimenonkin kohdalla vaikuttamismahdollisuudet ovat pienet.

  Sama juttu Perussuomalaissa ja näissä pienpuolueissa. Jos EU-eroa ajava puolue kerää suurehkon määrän ääniä syöden samalla Perussuomalaisten kannatusta, tullee se vaikuttamaan Perussuomalaisten linjaan kyseisessä asiassa tehokkaammin kuin äänen "säästäminen" Perussuomalaisille omasta mielipiteestä riippumatta.
   
 24. Lainaus:
  Tässähän olisi aineksia televisiosarjaan. Tiina Lymi vois tehdä.
   
 25. Hangon keksi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
  Lainaus:
  Toki pitkällä tähtäimellä voi tapahtua vaikka mitä, mutta muitakin reittejä on.
  Ja takapakkiakin tulee. Esimerkiksi juuri Piraattipuolue joka tuli EK-vaaleihin vuonna 2011 vaikutti juuri sillä tavalla että Vihreiden Jyrki Kasvi menetti äänestäjiään heille ja putosi eduskunnasta. Silti Piraattipuolue jäi kauas omasta paikasta.

  Samoin nuo kaikki erilaiset eläkeläisten puolueet joita Suomessa on pyöritelty jo kolmisenkymmentä vuotta kehnoin tuloksin ovat olleet vain haitaksi eläkeläisille. Kilpailevat äänistä niiden suurempien puolueiden ehdokkaiden kanssa jotka ajaisivat eläkeläisten asiaa ja samalla pudottavat heitä pois eduskunnasta/valtuustoista.