Petteri Sihvonen – kiekkomedian virallinen totuus

  • 2 755 084
  • 12 909

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival



Kuulemma Helminen ei ole uskottava valmentaja. Ehkä siksi, kun ei Sihvosen tapaan ole median edessä nostamassa itseään jalustalla ylös.

Aivan. Kauden alussa TPS:n peli oli melkoista kuraa. Ja sitten kun viisikkopeli kehittyi, oli Sihvonen todennäköisesti ensimmäinen, joka peliä myös kehui, yksityiskohtaisesti (Timo Kunnarin TPS-nuoleskeluja ei lasketa pelianalyysiksi).

Tuo linkkaamasi MTV:n juttu:

"TPS on tällä hetkellä sarjassa sijalla 12. Alkukauden yhdeksästä ottelusta mustavalkopaidat ovat keränneet kasaan 11 pistettä.
Sihvosen mukaan TPS:n ongelmat kumpuavat pelillisestä pohjasta.
– Kaikki yksilöt alisuorittavat. Se menee kyllä pikkuisen päävalmentaja (Raimo) Helmisen piikkiin.
– Kun katsoo heidän pelaamistaan, siinä ei ole toisteisuutta. Se on ikään kuin kolmella kolmea vastaan -hyökkäämistä ja sama homma puolustussuuntaan. Itsensä ulos karvaavat pelaajat katoavat kuvasta, kun mennään taas lujaa toiseen suuntaan, Sihvonen käy läpi."


Paha Sihvonen kiusaa Suomen suosituimman lajin päävalmentajia.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Lajivalinta? Miten Sihvonen on tässä mennyt vikaan?
Sihvoselle tuntuu olevan ylitsepääsemättömän vaikeaa ymmärtää, että on olemassa muitakin reittejä menestykseen kuin systemaattinen jääkiekon - tai minkä tahansa muun lajin - harrastaminen nelivuotiaasta lähtien. Esimerkiksi Teräväinen pelasi vielä teininä salibandyä, eipä näytä hirveästi häirinneen. Yleensä hän nostaa esiin sen Jani Sievisen/Agassin/insert name here, päinvastaisia esimerkkejä tai jopa tutkimuksia, jotka ovat hänen kanssaan eri mieltä, Sihvonen ei noteeraa.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Sihvoselle tuntuu olevan ylitsepääsemättömän vaikeaa ymmärtää, että on olemassa muitakin reittejä menestykseen kuin systemaattinen jääkiekon - tai minkä tahansa muun lajin - harrastaminen nelivuotiaasta lähtien. Esimerkiksi Teräväinen pelasi vielä teininä salibandyä, eipä näytä hirveästi häirinneen. Yleensä hän nostaa esiin sen Jani Sievisen/Agassin/insert name here, päinvastaisia esimerkkejä tai jopa tutkimuksia, jotka ovat hänen kanssaan eri mieltä, Sihvonen ei noteeraa.

Tämä on kieltämättä ongelmallinen aihe, ja esimerkiksi Suomessa Salasuo on tehnyt melkoista karhunpalvelusta koko urheilevalle lapsikatraalle. Oletan, että keskustelulla on vahva Salasuo-tausta, joten menen tämän kautta.

Ensinnäkin, tämä on erittäin vahvasti lajisidonnainen asia. Toki esimerkiksi Salasuo on tunnistanut vahvasti kehonhallintaan painottuvat lajit, joissa erikoistuminen tehdään nuorena. Tämä on ihan loogista, kun harjoittelumäärät ovat voimistelussa ja muissa niin suuria jo lapsena. Ongelma tulee siinä, kun esim. Salasuon jutuissa puhutaan vaikkapa 50 suomalaisesta huipusta ja heidän matkastaan maailman huipulle ja missä vaiheessa lajivalinta on tehty? Tässä otetaan mukaan vaikkapa taekwondoka (saa alkaa harrastamaan 12-vuotiaana), kestävyysjuoksija (klassinen myöhäisen erikoistumisen laji) ja vaikkapa palloilulajien harrastaja. Ei näitä voi laittaa samaan laariin. Hyvin luisteleva jääkiekkoilija on todennäköisesti ollut all in lätkään jo alle 10-vuotiaana, kun tuolloin luodaan jo perusta luistelutaidolle.

Samaten tullaan monilajisuuden ja tutkimusmateriaalin ongelmallisuuteen. Salasuo on esimerkiksi puhunut bundesliigaan päässeiden pelaajien monilajisuudesta ja lopullisesta lajivalinnasta. Monilajisuuden kriteeri näissä saksalaistutkimuksissa on ollut yksi viikkotunti ohjattua toimintaa ja Salasuo ohittaa tämän täysin! Todennäköisesti lähes kaikilla pitkälle menneillä pelaajilla on jo lapsena suuria määriä tunteja pallon kanssa. Jalkapallo on kuitenkin siitä erityinen laji, että pelivälinettä hallitaan jaloilla, jolloin motoristen taitojen kehittyminen vaatii runsaasti ärsytystä pienestä saakka. Lajivalinta on tosiasiassa jo tehty, vaikka harrastetaankin muuta ohjattua urheilua. Tämä monilajisuus alkaa olemaan kenttien ja kaukaloiden laidalla jo melkoinen vitsi, kun vanhemmat suu vaahdossa puhuvat siitä, että sitten myöhemmin nähdään, että kuka menee ja minnekin, kun meidän Erkki-Petteri tekee lajivalinnan, vaikka tosiasiassa ei harrasta kumpaakaan lajia kunnolla. Monilajisuus ei ole mikään itseisarvo, mutta monipuolinen liikunnalliinen lapsuus on. Kiipeilkää puissa saatana!

Ja viimeiseksi tullaan kohtaan yksittäisten esimerkkien käyttäminen perusteina keskustelulle. Aina löytyy teuvoteräväisiä, mutta onko määrä merkittävä? Enemmän ehkä laittaisin painoa sille, että miten saadaan ne myöhään kehittyvät lahjakkuudet pidettyä mukana? Jos tietty määrä pelaajia tulee ohi edustusjoukkueiden ja nuorisomaajoukkueiden huipulle, niin ei se automaattisesti tarkoita sitä, että isossa kuvassa hommaa tehdään väärin.

Sitten ihan oikeasti viimeisenä kohtana se, että jo lapsivaiheen urheilu on muuttunut paljon suunnittelmallisemmaksi. Tietoa on enemmän ja ohjatut harjoittelumäärät ovat ihan eri tasolla kuin 20 vuotta takaperin. Tällä on se seuraus, että esim. pallopeleissä pelaajien keskimääräinen taitotaso on todella kova verrattuna takavuosiin. Selkeästi negatiivisena puolena se, että kun tähän kun ympätään rinnalle vähän vanhemmille tarjottavat yksityiset taitovalmentajat ja muut, niin aika kallis paketti saadaan leivottua kasaan.

edit: Taisi osua oikeaan tämä, eli Salasuon jäljillä ollaan. Ihan perseestä on tuo Salasuon touhu.



 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Minä en ole paljolti miehen mielipiteistä ja, anteeksi vaan henkilönarsismista koskaan perustanut, mutta nyt luin kirjoituksen
aiheesta Jokerit ja KHL. Ja todellakin, tällä kertaa Petteri puhuu asiaa, vai puhuuko, tähän voisi ehkä Jokerifanit sekä kotoista liigaamme seuravat vastata.
Tuntuu kuitenkin, täältä Oulun näkövinkkelistä ettei suurinta osaa Suomessa ainakaan Jokerit kiinnosta pätkääkään.
Jos Harkimo ei noita liikkujansa olisi tehnyt, tämä mielenkiintoinen liigamme eläisi stadissa liigaderbyjä. Harmi juttu ettei enää.
 
Viimeksi muokattu:

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
Minä en ole paljolti miehen mielipiteistä ja, anteeksi vaan henkilönarsismista koskaan perustanut, mutta nyt luin kirjoituksen
aiheesta Jokerit ja KHL. Ja todellakin, tällä kertaa Petteri puhuu asiaa, vai puhuuko, tähän voisi ehkä Jokerifanit sekä kotoista liigaamme seuravat vastata.
En tiedä ovatko KHL-Jokereiden fanit se oikea taho kommentoimaan tuon kirjoituksen oleellisuutta. Heille seuransa näkyvyys näyttäytyy ihan eri tavalla kuin sellaisille, jotka ovat tottuneet näkemään markkinointia ja muuta viestintää etsimättä sitä. En itse ollut tietoinen Viasat-yhteistyön päättymisestä ennen tuon lukemista, mutta se on mielestäni se keskeisin takaisku näkyvyydelle. Lisäksi olettaisin, että tällä palstalla kirjoittavilta KHL-Jokereiden faneilta saattaisi tulla aikamoisia verbaalisia siilipuolustuksia, joten senkään puolesta ei välttämättä kannata alkaa aihetta avata.

Katsojat ovat tietenkin olleet poissa hallilta koronan takia, mutta polkuhintaiset liput takaavat luultavasti sen, että yleisömäärät tulevat nousemaan. Ehkä. Voihan se olla, että jääkiekkonälkä tyydyttyy suuremmilla massoilla muilla foorumeilla. Katsoin eilen C Morelta HIFK-TPS -matsia, ja se oli toteutettu oikein hyvin. Vertailukohtana on muutamien vuosien takainen Jokereiden tv-tuote, eikä tuossa jääty siitä laadusta yhtään, studion kohdalla jopa päin vastoin. Samoin itse tuote oli kunnossa: joukkueet pelasivat varsin viihdyttävää ja tasokasta kiekkoa. Sekään ei siis erityisesti häviä Jokereiden KHL-tuotteelle mitenkään, ja lisäksi tuossa on tarjota ihan eri tavalla suomalaisia kiinnostava tarina kuin harmaita venäläisiä kiekkosuuruuksia vastaan taisteleva (tavallaan) suomalainen seura.

Kyllä Sihvonen mielestäni tuossa ihan maalipuiden väliin osuu, ainakin suurimmalta osalta.
 

theZ

Jäsen
Sihvosen kanssa hyvin samoilla linjoilla tuosta. Tilanne on kääntynyt jotenkin aivan absurdiksi omalla kohdallani kun KHL kiinnostaa sinänsä mutta nyt korona-aikana Jokerit on onnistunut jäämään jopa sillä tavoin paitsioon, että tälläkin hetkellä mun olisi helpompi nimetä kolme kentällistä pelaajia miltä tahansa suurseuralta tai jopa joukkueilta kuten Barys ja Minsk. Lähinnä se ettei hallille ole päässyt edes niitä satunnaisia pelejä katsomaan ja tällä kaudella preseason tuntui jäävän pariin videokameroilta piilossa pelattuun Riga-peliin ja 10e "maksumuurien" takana olleisiin Jukurit/Ässät-peleihin niin tuosta on pudonnut jotenkin ihan kartalta. Näkyykö Jokerit katukuvassa edes? Helsingin kaduilla liikkuminen tosin on jäänyt vähemmälle. Pelit katson jälkilähetyksinä palvelusta, mikä on kv-näkökulmasta suunniteltu niin ei Jokerit siellä nouse esiin.

Okei, olen siinä varmasti Suomessa poikkeus, että KHL kiinnostaa ja Jokerit silti jäänyt pahasti paitsioon. Mites sitten se enemmistö jotka seuraavat sarjaa KHL edellä? Omasta kaveripiiristä kukaan ei puhu enää peleistä. Tästä tv-soppariväännöstä luin Amppareista viikkoa ennen sarjan alkua. Ei ollut missään kaverieni kanssa käydyissä keskusteluissakaan noussut esiin. Päällimmäinen tunne on sama kuin Sihvosen tekstistä välittyy eli harmitus siitä, että Jokerit menee hukkaan näin. Toivon, että olen kaveripiirini kanssa vähemmistössä ja Jokerit kiinnostaa näitä yleisellä tasolla seuraavia satunnaislipunostajia edelleen samalla tavalla. Siinä vaiheessa ei hyvä heilu jos tuon kokoinen brändi valuu pelkästään aktiivifanien seurannassa olevaksi tuotteeksi.
 
Suosikkijoukkue
Steelborn, Ich bin ein mouhijärveläinen
Sihvonen on toistellut useaan kertaan Kiekkokiukaassa, että valmentajat katsovat itseään videotaululta.

Perättäisin sanoin: Eivät katsele.

Lausunto on sen verran todellisuutta vääristävä, että sellainen on aina pyrittävä korjaamaan.

Sihvosen toistama havainto on käsittämätön, mutta voi johtua kahdesta syystä. Pelaajat ja valmentajat katsovat pelikatkoilla videotaululta klippejä peleistä. Joskus kuva sitten vaihtuu valmentajaan, jolloin saattaa syntyä mielikuva että katsoisivat itseään, vaikka todellisuudessa valmentajat aina käytännössä välittömästi kääntävät päänsä pois heti kun oma kuva ilmestyy taululle.

Toinen selitys saattaa olla se, että se kuva, joka välitetään telkkariin, voi olla eri kuin mitä esitetään hallin videotaululla. Eli katsoja voi luulla, että valmentaja katsoo omaa naamaansa vaikka katselee klippiä pelistä.

On kaksi syytä, miksi Sihvonen toistaa tätä. Joko hän haluaa vittuilla lähimmäisilleen tai ei vain tajua. Tässä tapauksessa kallistun viimeiseen vaihtoehtoon. Sihvonen on huono tekemään päätelmiä ihmisten elekielestä ja tämänkaltainen puute tulee jollain tapaa ilmi tässä videotaulujutussa vaikka voisi luulla ettei tässä ole kyse elekielen tulkinnasta mutta jostain samankaltaisesta havainnointikyvystä on kysymys. Sihvonen on hyvä tekemään päätelmiä pelistä, mutta tämäntyyppisissä asioissa hän on huono.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Sihvonen on toistellut useaan kertaan Kiekkokiukaassa, että valmentajat katsovat itseään videotaululta.
Sihvosella on kyllä näitä ihmeellisiä omia jääräpäisiä änkyröintejään tänäpäivänä paljon, joille ei ole mitään muita perusteita, kuin herran omat johtopäätökset.

Niin hän meinaa sitä, että siellä jotkut nuoremmat valmentajat toljottelisivat itseään sieltä taululta tyyliin, että "onks tukka hyvin, näkyyks kello?".

Nykyään kun Petterin ei tarvitsisi enää vetää sitä urheilulehden rooliakaan, niin nämä ovat entistä kummallisempia.
 
Suosikkijoukkue
Steelborn, Ich bin ein mouhijärveläinen
Sihvosella on kyllä näitä ihmeellisiä omia jääräpäisiä änkyröintejään tänäpäivänä paljon, joille ei ole mitään muita perusteita, kuin herran omat johtopäätökset.

Viime viikolla oli muuten mielenkiintoinen homma, kun Sihvonen ja Savolainen haukkuivat Jatkoajan nykyisen toimituksen. En osaa sanoa tuohon juuta tai joota, koska luen Jatkoajasta oikeastaan vain vertaisieni juttuja, mutta suhteutan tämän siihen, että Antti Pärnäsen aikana he hehkuttivat Anttia maasta taivaaseen. Pidin tätä erikoisena, en siksi, että olisin osannut sanoa, oliko Pärnänen aivan loistava päätoimittaja vai ei, mutta se pisti korvaan, koska muuten Savolainen ja Sihvonen ovat maailman negatiivisimpia ihmisiä, kuin korppikotkia odottamassa janoisen kuolemaa.

Tulkitsen Savolaisen ja Sihvosen Jatkoaika-kommentit näin: Pärnänen kuului heidän "miehiinsä", nykyinen ei.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Viime viikolla oli muuten mielenkiintoinen homma, kun Sihvonen ja Savolainen haukkuivat Jatkoajan nykyisen toimituksen. En osaa sanoa tuohon juuta tai joota, koska luen Jatkoajasta oikeastaan vain vertaisieni juttuja, mutta suhteutan tämän siihen, että Antti Pärnäsen aikana he hehkuttivat Anttia maasta taivaaseen. Pidin tätä erikoisena, en siksi, että olisin osannut sanoa, oliko Pärnänen aivan loistava päätoimittaja vai ei, mutta se pisti korvaan, koska muuten Savolainen ja Sihvonen ovat maailman negatiivisimpia ihmisiä, kuin korppikotkia odottamassa janoisen kuolemaa.

Tulkitsen Savolaisen ja Sihvosen Jatkoaika-kommentit näin: Pärnänen kuului heidän "miehiinsä", nykyinen ei.

Nähdäkseni tässä on taustalla juuri tuo, mistä kerroit, mutta myös enemmän. Sihvonen on pudonnut jääkiekkoliberaalista pelin evoluution ymmärtäjästä hyvin patakonservatiiviseksi Maikkarin/C-Moren/Telian Liigan mainosmieheksi, jonka ymmärrys rajoittuu enää pensselillä sävyttäen viivelähtöjen määrän laskemiseen, ja Liigan hehkutus saa värejä kuin Liiga olisi NHL:n yläpuolella.

Kun maailmalla alemmissakin sarjoissa on ns. meidän pelin perusasiat kasassa - viisikkopelaaminen, tiiviys, lyhyet (ja pitkät) peliä edistävät syötöt, puolustusvalmius kiekon menetettyä jne - erot joukkueiden välillä tehdään muilla tavoilla. Jukurien uusi päävalmentaja varmaan naurattaa Sihvosen suunnalla, mutta niin vaan Olli Jokinen pisti faktan perusasioista: nykyään Liigassa ei osata syöttää, laukaista, vastaanottaa syöttöjä, taklata, vastaanottaa taklauksia...

Totta Jokinen puhui. Tähän on tultu ja eteenpäin päästään vain laittamalla lisää työtä pelaajien henkilökohtaisen taidon kehittämiseen. Se tuo aikanaan onnistumisia myös isoissa otteluissa NHL:ssä, ei vain mitaleita MM-kisoissa.
 

juhana

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1975-2013, 2023-, Roihuttaret, K-Vantaa
Joitain asioita kaipaa vasta sitten kun niitä ei enää ole...näin filosofisesti täytyy sanoa, että kuitenkin kaipaan perjantaihin YLE Puheelta Lindgren&Sihvonen ohjelmaa. Harvoin tuota pystyin normaaliin lähetysaikaan kuuntelemaan, mutta uusintahan tuli iltaisin ja YLE Areenasta tietty pystyi kuuntelemaan milloin vaan. Areenassa toki myös edelleen vanhoja jaksoja kuultavaksi löytyy.

Kyllä tosin itsekin olen tähän ketjuun arvostellut enkä edelleenkään pidä siitä, että ohjelma meni aika poliittiseksi. Tommy Lindgren paasasi huolella omaa punavihreää agendaansa kaikissa sopivissa tilanteissa. Urheilijan pitäisi ottaa kantaa poliittisesti, kunhan vain kanta on oikea. Entäs sitten kun tulee se urheilija joka kannattaakin Persuja tai Jenkeissä Trumpia? Silloinhan kannanotto ei enää olekaan suotavaa tai ainakaan "oikea" mielipide. Itse en siis ole Persujen äänestäjä enkä Trumpin kannattaja, mutta haluan tuoda tämän pointin esiin.

Tämän "vuodatuksen" jälkeen kuitenkin siis täytyy sanoa, että tuossa oli kuitenkin hyvä ja yleensä kiinnostava ohjelma viikoittain. Välillä olisi tosin toivonut että vieraalle olisi annettu enemmän puheaikaa ja nimenomaan ohjelman isäntien "paasausta" vähentämään tai ainakin huomattavasti lyhentämään alkujuonnoissa.

Ja kait tämä on ihan sopiva ketju kirjoittamaan YLE Puheesta ja ohjelmasta kun kuitenkin myös Petteri Sihvonen ollut mukana :)
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
'Teen tämän ihan selväksi: NHL on täysin ylimainostettu sarja. Ei joku Crosby ole kummoinenkaan pelaaja olympiatasolla. Eikä olisi niin häävi jossain EHT-turnauksessakaan"

Johtavan suosikkikommenttini


Paras tapa mitata (huippu-urheilun) kannalta Nuori Suomen vaikutusta suomalaiseen jääkiekkoiluun on tarkastella yksilötasolla NHL-pelaajiemme määrää verrattuna kilpailijamaiden NHL-pelaajien määrään.

Jos siis oikein tulkitsen, että NHL on hypetetty sarja ja sen parhaat pelaajat ihan paskoja, mutta tässä paskasarjassa pelaavien suomalaisten määrä on kuitenkin paras mittari Nuori Suomen vaikutukselle?

No oikeastihan me kaikki tiedämme, että Petteri on huomiotaloudesta elävä ihminen, joka laskelmoi millainen viesti milloinkin palvelee parhaiten huomion saamiseksi ja me täällä olemme yhtä tyhmiä kuin ne, jotka sen yhden lappilaisen kansanedustajan twiittejä närkästyneenä jakavat idiootit.
Tämäkin viesti antaa tuolle kirjalle hyvin pientä mutta aivan tarpeetonta huomiota.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
'Teen tämän ihan selväksi: NHL on täysin ylimainostettu sarja. Ei joku Crosby ole kummoinenkaan pelaaja olympiatasolla. Eikä olisi niin häävi jossain EHT-turnauksessakaan"

Johtavan suosikkikommenttini

Tuo on kyllä suurhuikee.

Ja vähän oikeassahan tuo on. Kärki pelaa telluksen parasta ja vaativinta kiekkoa, sitten kun mennään johonkin top-8, top-10 ulkopuolelle varioituu jo hyvinkin keskinkertaiseksi kilpaurheiluksi jääkiekon mittakaavassa. Sitä se sisäänpäinlämpiävyys tuppaa teettämään.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sihvonen jatkaa linjallaan, narsistinen tyyli hieman ärsyttää, mutta sisältö kiinnostaa. Kuunneltu pari tuntia, kuuntelen kyllä loppuun, siinä tulee ero Tamiin. Sihvonen on hyvä kirjoittaja, teksti on elävää, mutta olisi saanut jättää lukemisen jollekin muulle, mutta sitä se narsistinen ajattelu teettää.
 

Simolainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsirannikko
Sihvonen jatkaa linjallaan, narsistinen tyyli hieman ärsyttää, mutta sisältö kiinnostaa. Kuunneltu pari tuntia, kuuntelen kyllä loppuun, siinä tulee ero Tamiin. Sihvonen on hyvä kirjoittaja, teksti on elävää, mutta olisi saanut jättää lukemisen jollekin muulle, mutta sitä se narsistinen ajattelu teettää.
Tulipahan kuunneltuu läpi. Oli pakko hieman nopeuttaa puhetta, ku alkoi Sihvosen ääni tökkiä.
Ihan ok sisältöä, hieman oli toistoa, mut jäi jotenkin tarina kesken.
Olisi varmaan tilausta myös painettuna versiona.
Itse en oikeen uskonut kokonaisuudessaan sitä Jatkoaika-osiota, sillä ainakin yksi frendi joskus kertoi Sihvosen lähetelleen aika rajuja yksityisviestejä, jos vähän tölvi ja provosoi takaisin.
Mä en ainakaan isosti löytäny narsismia, enemmän jopa yllättäen vähän noloutta sieltä täältä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös