Ei tämänkään uutisointi mediassa ja vasemmisto-opposition puheissa ihan putkeen mennyt. Kelan tutkimuspäällikkö Signe Jauhiainen perkasi tilastot läpi HS:n huomion johdosta. Hän vahvistaa, että menojen kasvu tänä vuonna selittyy ennen kaikkea pakolaisten saamilla tuilla.
Tuossa jutussa on myös yksi tärkeä pointti toimeentulotukeen liittyen. Boldattuna alla.
Valtaosalla Ukrainasta tulleilla vuoden määräaika tuli täyteen jo viime vuonna, mutta he ovat hakeneet tukia vasta tänä vuonna.
”Taloudellisen tilanteen tiukkeneminen ja kasvanut tieto tuista voivat olla syitä. Osalla on saattanut olla myös säästöjä, tai he ovat olleet omien verkostojensa taloudellisen avun varassa, mutta tilanteen pitkittyessä on tullut tuen tarve”, Jauhiainen pohtii.
En nyt siis tarkoita analysoida Ukrainalaisten pakolaisten säästöjen tilannetta mutta toimeentulotuen ollessa viimesijainen etuus sen saamisen edellytyksenä edelleen käsittääkseni on se että säästöt on jo käytetty, ts. niitä ei saa olla.
Ja pointti siis siinä että leikkausten tullessa voimaan voi siirtyminen toimeentulotuelle kestää aikaa. Muunmuassa noiden säästöjen vuoksi.
Tämä ei tietenkään selitä koko kuviota. Yksi osa nousussa on leikkausten siirtämät asiakkaat, yksi muut tuensaajat. Mutta milloin se tilastoissa näkyy on hyvä kysymys. Sorruin hätäilyyn itsekin, myönnän sen. Mutta en myöskään ylläty jos nuo toimeentulotukimenot jatkavat edelleen kasvuaan.