Joo mutta kun Suomessa se sosiaaliturva on vaan ollut jo pidemmän aikaa niin valtavan hyvä, että varmasti juuri senkin vuoksi siitä on nyt ollut lopultakin pakko alkaa hieman karsimaan, koska tällainen valtion kustantama sosiaalitukien loputon maksaminen ei vaan voi yksinkertaisesti olla mitenkään hyväksi valtion taloudelle noin pitkässä juoksussa ajateltuna.
Valtiontalous on syytä erottaa yritysten taloudesta. Valtion taloutta ajatellessa pitää ajatella myös sitä, että mitä hyvällä valtiontaloudella -johon ne verot btw aika oleellisesti liittyy- voi tuoda lisäarvona niille yrityksillekin, vaikka osasta absoluuttista maksimia voitoistaan joutuisivatkin sen edestä tinkimään.
Yrityksenä ja yrittäjänä voi toki aina keskittyä siihen, mikä on "epäreilua" vs jokin toinen maa, tai sitten voi keskittyä positiiviin asioihin ja katsella olisiko niillä jokin hinta joka kuitenkin kannattaa maksaa.
Meillä on pääosin kitiseviä oikeistolaisia, joilla ei koskaan mikään onnistu tai ole tarpeeksi hyvin, ja maailma vain potkii perseelle. Ja jos nyt josuksu joku vahingossa jotakin keksii, niin tokihan se pitää heti myydä sen kasvattamisen sijaan, vaikka tietäisi kyseessä olevan se kuuluisa lypsävä lehmä.
Ei valtion tehtävänä liene myöskään toimia yritysten ja yrittäjien tukena, unohtaen samalla ne ihmiset siitä yhtälöstä, antamalla arvoa vain sellaiselle (ja usein ei sellaisellekaan) joka sen työpaikan on saanut tai sellaisessa olemisessa pystyy selviytymään, koska sekään ei kaikilta eri syistä johtuen vaan onnistu. Ja toki ei siksikään, että yritykset eivät itse ota vastuuta yhtään mistään enää, kuten vaikkapa osaavan henkilökunnan koulttamisesta, ja sitten ihmetellään kun ei vaan osaaminen kohtaa.
Tässä ei myöskään ne "etsi sisäinen voimaeläimesi" kurssit auta, vaan sitten pitäisi olla oiekasti tuettuja ja spesifejä koulutuksia jotka johtavat myös siihen työpaikkaan, mutta sellaisikaan ei siis ole, osin yhteiskunna ja osin juurikin yritysten itsensä vuoksi.
Hallitukseltakaan ei ole tullut yhden yhtä järjellistä päätöstä mm sen suhteen, että se yksinyrittäminenkin lisääntyisi, vaan se on täysin keskittynyt unelmoimaan työpaikoista joita ei kosaan luultavasti synny, tai ei ainakaan määrää, joka tarvittaisiin ja jossa ei kohtaanto-ongelma olisi isosti asiaa sotkemassa. Ihmiset kun eivät työllisty vaan siitä puhumalla ja julkisesti selvittämällä.
Valtiontalouteen siis tietenkin oleellisesti kuuluu se, että raha siellä liikkuu, joka tuo veroja jolla edelleen rakennetaan yhteiskuntaa ihan kaikkia silmällä pitäen, eikä vain niitä "valittuja".
Valtiolle siis käy loppuviimeksi huonommin jos se ei maksa niitä sosiaalitukia sen verran, että niillä selvitään hengissä. Valtiota myös itseään -jos oletetaan siitä puhuttavan nyt muodossa, jossa se valtio on nyt se hallinto, joka taas on isossa kuvassa aivan väärä tapa- saa syyttää siitä, että elinkustannukset -ennenkaikkea sen asumisen- kustannukset ovat aivan liian suuret, joka taas johtaa juurikin tukitarpeen kasvuun. Yritystenkin olisi välillä ihan syytä keskittyä puhumaan sen yrittäjyyden muista kustannuksista kuin vain palkoista, sillä edullisemmilla kustannuksilla esim tuotantotilojen suhteen, rahaa kyllä riittäisi enemmän vaikkapa ihan niiden verojenkin maksuun.
Siitä ei toki kahta sanaa, että valtio tarvitsee niitä yrityksiä, mutta yhtäkaikki ne yrityksetkin tarvitsevat toimivaa valtiota, sillä vanhan mallin mukaisesti ei sieltä orjuudesta tämän päivän duuneihin juurikaan kasveta, ja tarinalla voisi jo tässä kohtaa olla hyvin surullinen loppu, niin yritysetn itsensä kuin omistajiensakin kohdalla. Uskoakseni elämme kuitenkin nykyään sivistysvaltioissa, joissa pitäisi kuitenkin ymmärrystä niin solidaarisuudelle kuin sille sopivalle sosiaalisuudellekin löytyä, jos olettaa sen tulevaisuudessakin edelleen toimivan.
Saahan sitä käyttää toki elämänsä yritysten ja rikkauksien palvomiseen, mutta luulenpa kuitenkin monen rikkaankin jo ymmärtäneen, että ei loppuviimeksi hyvään johda, vaikka sitä itselleen uskottelisikin.
Siellä heiluu mm se yksi kaikkien täälläkin palvoma paraatiisimaa yhdysvallat koko ajan veitsen terällä sen suhteen, että koska maa ajautuu sisällisotaan. Epätasa-arvo sekä kadulla asuminen saattavat hyvinkin lisätä sitä tunnelmaa jossa lopulta se yhteiskuntarauha onkin yhtäkkisesti liipasimella. Onnea vaan siihen hetkeen, kun sellainen jossakin tapahtuu.