Miksi ihmeessä sitten tuollaisia kirjauksia tarvitsee tehdä? Voisihan sitä samanlaisena hassutteluna heittää ettei sovittelijan toimesta voida alittaa tiettyä tasoa. Yhtä riemukkaasti se varmasti otettaisiin toisella puolella vastaan ja pöyristymistä suhdanteiden ymmärtämättömyydestä.
Tuossahan on katsottu, miten Ruotsissa on saatu sopimuksilla hyvää tulosta viennin sopimukset ensin ja muut perässä. Se mitä olisin kaivannut, on myös mm. eläkkeiden sitominen jollain prosenttimäärällä samaan. Ei voi käydä niin, että eläkkeet ja tuet ovat TOP-2 kuten kävi 2022. Ne voisivat nousta esimerkiksi XX prosenttia vientisopimuksista. Jos maalla ja aloilla olisi tiukkaa, tuet ja eläkkeet nousisivat vähemmän jne.
Kyllä varmasti voi. Mutta esimerkiksi julkisen puolen hoitotyön ammattilaisille tällä kyseisellä järjestelmällä mikä lukee hallitusohjelmassa sementoidaan ikuinen palkkakuoppa. Olet todellakin helposti vietävissä. Vai miten olisi tuolla kirjauksella käynyt viime neuvottelu kierroksella?
Itse olen maksanut käytännössä aina yli alan tessin, koska a) hyvistä työntekijöistä kannattaa pitää kiinni ja b) työilmapiiri on mielestäni parempi silloin. Hallitusohjelmassa 2023 naisvaltaisiin aloihin tulee erityishuomiota ja lisäksi pyritään samapalkkaisuuteen. Mitä keinot ovat konkreettisesti - jos konkreettisia keinoja tulee - se nähdään.
Jos keinoja ei tule, silloin kirjaus oli turha. Aiempien hallitusten osalta taitaa olla niin, että iso määrä ellei valtaosa kirjauksista on vain sanoja. Toivottavasti ei tällä kertaa, vaikka en kovin toiveikas ole.