Veikkaanpa, että kun sotaväsymys meillä ja maailmalla lisääntyy, niin perussuomalaiset alkavat tehdä enemmän ja laajemminkin irtiottoja Ukrainaa tukevasta rintamasta. Saa ottaa talteen.
Tämä on erittäin mielenkiintoinen pointti.
Suomen tuki Ukrainalle on erittäin vahva ja hyvin yhtenäinen. Henkinen ilmapiiri on ehdottomasti ja hyvin yhtenäisesti pro-Ukraina jo meidän historiammekin takia. Siitä, kun NL uhkasi Suomen itsenäisyyttä aggressiivisella hyökkässodalla ei ole kulunut kovinkaan kauaa ja vähintäänkin epäluuloinen ja negatiivinen suhtautuminen Venäjän valtiota kohtaan on vahva.
Lisäksi tätä ilmapiiriä tukee se, että Eurooppa on selvinnyt hyvin joistakin merkittävistä strategisista Venäjä-riippuvuukistaan, kuten öljystä ja kaasusta. Edes polttoaineen hinta ei ole noussut merkittävästi sitä kautta, että fossiilisten polttoaineiden tuonti on siirtynyt Lähi-idän maihin.
Tämän pohjalta myös PS:n on ollut helppo tukea pakotteita täysimittaisesti.
Mikäli näin ei olisi käynyt, olisi PS hyvin mahdollisesti jo siirtynyt epäsuorasti tukemaan Venäjää populististen näkökulmien kautta. Eli mikäli pelot olisivat toteutuneet ja vaikkapa polttoaineen hinta olisi merkittävästi noussut, olisi kuluttajien suuttumus väistämättäkin suurempi. Tuo olisi johtanut siihen, että retoriikka Venäjää vastaan olisi edelleen vahvaa PS:n keskuudessa, mutta toimilla se olisi hyvin mahdollisesti pyrkinyt jarruttamaan öljyn tuonnin lopettamista Venäjältä, koska sitä kautta olisi voinut kenties mahdollistaa polttoaineen hintavakaus.
Tilanne saattaa vielä muuttua. Koska Suomen energiantuotanto on hyvin riippuvainen ydinvoimasta, voisi pakotteet ydinpolttoaineen tuonnille nostaa voimakkaasti sähkön hintatasoa, joka tuntuisi voimakkaasti kuluttajien lompakoissa. Mikäli tämä jossakin vaiheessa realisoituu, saattaa se merkittävästi lisätä suomalaisten "sotaväsymystä" ja sitä kautta houkutus PS:lle vastustaa Venäjän vastaisia pakotteita lisääntyä - ja siten epäsuora tuki Venäjän sotatoimille lisääntyä.
Sama koskee esimerkiksi lannotteiden tuontia: mikäli lannotteet lisätään jossakin vaiheessa pakotteiden piiriin, nousee niiden maailmanmarkkinahinta merkittävästi, koska Venäjä on ylivoimaisesti suurin lannotteiden viejä globaalisti. Sitä kautta nousisi merkittävästi myös elintarvikkeiden hinta.
Kuluttaja kun ei nimittäin välttämättä ole keskimäärin lainkaan konsistentti omissa näkemyksissään siinä vaiheessa, kun asiat alkavat tuntumaan omassa lompakossa. Tämä on jo nähty Puolassa, joka on yleisiltä asenteiltaan Venäjää ja Ukrainaa kohtaan hyvin Suomen kaltainen maa. Puolassa EU:n tuki Ukrainan maatalousviennille tuntui suoraan maanviljelijöiden lompakoissa, kun tuonti naapurimaasta Ukrainasta lisääntyi merkittävästi tukien kautta. Tämä lisäsi merkittävästi maataloustuottajien suuttumusta, mikä johti suoraan siihen, että oikeistopopulistinen PiS alkoi epäsuorasti tukemaan Venäjää vastustamalla EU:n Ukrainalle kohdistamaa maataloustuotteiden viennin tukemista - ja näin ollen sen tiukasta Venäjä-retoriikasta huolimatta se alkoi pelaamaan Venäjän kanssa samaan maaliin.