Kimmo_Ahteri
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- HIFK
Sinänsä opposition panikointi ja vauhkoaminen tukitoimista kuluttajille yhden (1) kalliin päivän jälkeen on järjetöntä populismia. Sama porukkahan on ollut tiiviisti estämässä Suomen sähkömarkkinoiden kehitystä useilla eri tavoilla. Jotenkin voisi ymmärtää opposition panikoinnin, jos sähkö olisi Suomessa kallista. Mutta kun ei ole. Ollaan - kiitos Sipilän hallituksen - muistaakseni TOP-2 Euroopassa eli meillä on melkeinpä halvinta sähköä.
Taisi olla Mykkäsen twiitti parin päivän takaa joka meni jotenkin niin että nämä hinnat osoittavat että tarvitaan ydinvoimaa. Suomeksi sanottuna, Mykkänen käyttää yhden päivän hintaa oman poliittisen agendansa ja hallitusohjelmansa ajamiseen. Onko tälle tarvetta? Jos olisi, hallituksen ovia olisi varmasti koputtelemassa yksi jos toinenkin ydinvoimaluvan hakija, mutta ei taida olla jonoa oven taknana. Miksi? Koska markkinoille ei ole tarvetta ydinvoimalle, syystä että investointi ei olisi näissä olosuhteissakaan kannattava.
e: lisätään se, että kun virhe tunnustettiin, vuonna 2002 ydinvoiman vastustajia löytyi muita enemmän PS:n, vihreiden ja vassarien riveistä, jotka lähes kaikki äänestivät uusia ydinvoimaloita vastaan. Uusien ydinvoimaloiden perusteena oli vihdoin se, että ydinvoimapäätös parantaa Suomen kilpailukykyä ja on ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa hyvä asia.
Vihreät lienee ainut puolue joka on ajanut tuuli- ja aurinkosähköä tämän vuosituhannen alusta. Kokoomus vastaavasti ajoi Kataisen aikoihin ydinvoimaa eteenpäin saatesanoilla ”halpa sähkö tuo työtä Suomeen”. Sähkö oli koko 2010-luvun halpaa, mutta taisi työpaikat ja investoinnit kiertää Suomen. Ja samalla perinteinen sähköintensiivinen teollisuus on ollut vaikeuksissa, ei siksi että sähkö olisi ollut kallista, vaan siksi ettei paperille ollut enää kysyntää. Jos tähän maahan olisi rakennettu paljon ydinvoimaa, se olisi luultavasti ollut venäläistä venäläisellä polttoaineella. Käsittääkseni Loviisa käyttää vieläkin venäläistä uraania eikä ole saanut sitä korvattua muulla toimijalla. Ja toiseksi, tähän maahan ei olisi rakentunut tuulivoimaa jos markkinat olisivat olleet täynnä ydinvoimaa.
Huomasitko mitä eilen tapahtui? Kulutus jäi 800MW ennustetusta, eikä mitään ongelmia syntynyt. Miksi? Koska ihmiset reagoivat hintaan. Oletko miettinyt jos kaikilla olisi sähköpörssisopimus, näitä ongelmia ei olisi koska hinta ohjaa kulutusta? Ja jos kaikilla olisi pörssisähkö, sehän antaisi tilaa markkinalähtöisille ratkaisuille, jotka voisivat liittyä tuotantoon, mutta myös kysyntäjoustoon.
Poliitikot reagoivat yhden päivän korkeaan hintaan, mutta kukaan ei tunnu muistavan että marraskuussa sai 60c kulutetusta kwh:sta. Jos jengillä on nyt tiukkaa maksaa sähköstä, pitäisi kysyä mihin olette laittaneet norjalaisilta saadut rahat. Tämä on pörssisähkön luonne, korkeineen ja matalineen hintoineen. Ja se on pelkästään hyvä asia, koska hinnat ohjaavat kulutuskäyttäytymistä.
Se mitä hallituksen pitäisi tehdä, on pitää huoli että pelikenttä kaikille toimijoille on sama, ja mahdollisesti kohdistaa tukensa sellaisille alueille, jossa verorahoilla saadut hyödyt tulevat moninkertaisesti takaisin. Ei niinkuin hallitus tekee, lähtee veikkaamaan voittajahevosta yhden pakkastalven perusteella.
Ja samalla haikaillaan vanhojen ydinvoimapäätösten perään, ilman mitään käsitystä siitä miten se olisi voinut muuttaa nykyistä sähkömarkkinaa.