Laitetaas tosta kokkariketjusta tännekkin:
Kaikki perintöveron poistamista kannattavat keskittyvät sukupolvenvaihdostilanteisiin. Mutta tää on perimisen erityistapaus, jossa perillinen jatkaa perintöomaisuudella perittävän maatalous- tai yritystoimintaa. Näiden määräksi on about tuhat vuodessa, eli vain 2 % kaikista perintötilanteista.
Jo nyt sukupolvenvaihdoksista on kevyempi verokohtelu ( perintö- ja lahjaverolaki). Eli siinä määreitään jo nyt, että sukupolvenvaihdostilanteissa perintövero on noin 40 % siitä, mitä se muuten olisi.
Esimerkiksi 150 000 euron arvoisen maatilan tai yrityksen sukupolvenvaihdoksena perivällä omistajan täysi-ikäisellä lapsella perintövero (ilman muita vähennyksiä) on noin 3500 €, useimmiten vielä huomattavasi vähemmän johtuen siitä, että sukupolvenvaihdostilanteissa omaisuus arvostetaan lievempien kriteerin mukaisesti kuin muissa perimistilanteissa. Lisäks tän koroton maksuaika on viisi vuotta.
Joten jos halutaan tota ongelmaa lieventää, puututaan vaan tähän, eli perintö ja lahjaverolaissa rajoja koroteaan sukupolvenvaihdoksissa, simple. Ei sen pienen 2% takia poisteta koko perintöveroa.
Kas kuten Suomen johtava veroasiantuntija Heikki Niskakangas (Aalto-yliopiston vero-oikeuden professori) mukaan perintövero on kansantaloudellisesti fiksu vero ja nimenomaan taloustieteen näkökulmasta perintö on verotuskohde siellä perustellummasta päästä.