Pelottavin kauhuelokuva?

  • 46 322
  • 216
Suosikkijoukkue
Leijonat, Oulun Kärpät
Nyt kun Halloween lähestyy, niin ajattelin avata sen kunniaksi ketjun, jossa palstalaiset jakavat mielipiteitään pelottavimmista kauhuleffoista ja niiden tuomista pelko- ja ahdistustiloista.

Itse tykkään katsoa kauhua, vaikka olen säikähdysherkkä-ihminen. Esimerkiksi Kauna, The Ring, Pahuuden Metsä ja Amityville Horror (2005 vuoden versio) ovat saaneet minulta yöunet katoamaan harva se yö.

The Ring-leffaan liittyy myös helvetin pelottava tapahtuma. Tämä siis tapahtui, kun katsoin ensimmäistä kertaa kyseisen leffan kaverini kanssa. Kaverini nukahti kesken leffan ja jätti näin minut kauhuleffan pariin yksin. Hammasta purien ja sydämen kiihtyvää sykettä kuunnellen katsoin leffan loppuun. Tämän jälkeen nousin sohvalta, kävelin dvd-soittimen viereen ja sammutin sen. Aloin nukkumaan ja hetken päästä kaverini puhelin alkaa soimaan. (Kaikki tämän leffan katsoneet tietää jutun.)

En eläissäni ole koskaan säikähtänyt niin pahasti.

Jatkakaa, olkaa hyvät. Ja hyvää halloweeniä!
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Vaikka Blair witch projectia on haukuttu varsin paljon, pidän sitä pelottavimpana näkemänäni elokuvana. Se jättää omalle mielikuvitukselle niin paljon tilaa. Lisäksi siinä on hyvänä puolena se, ettei sen pelottavuus perustu niihin lähes joka kauhuleffassa nähtäviin säikäyttelyefekteihin.

Kunniamaininta pelottavimmasta yksittäisestä kohtauksesta pitää antaa Manaajan sille kohdalle, jossa riivatun tytön pää kääntyy aivan äkkiarvaamatta 180 astetta kohti kameraa ja naamakin on karmivan näköinen.

The Ring ei mielestäni ollut pelottava laisinkaan.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Kyllähän se on Halloween. Siis se ensimmäinen, aito ja alkuperäinen. Kengännauhabudjetilla tehty oikeasti pelottava elokuva. Carpenterin notkea ohjaus, auteurin itsensä piinaava musiikki, tappajan kylmyys ja vääjäämättömyys... Lisäksi pöljää yliluonnollisuutta on vältetty onnistuneesti.
 

odb

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Detroit Red Wings
Saw III tuli joskus suuressa viisaudessa valittua darraleffaksi. Ei mitään toivoa että ois pystyny katsomaan enempää kuin ns. vähän alusta. Toki darra nosti pelkokerrointa jonkin verran..
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquarta
Saw III tuli joskus suuressa viisaudessa valittua darraleffaksi. Ei mitään toivoa että ois pystyny katsomaan enempää kuin ns. vähän alusta. Toki darra nosti pelkokerrointa jonkin verran..

Sawit ovat kauhusta kaukana, lähinnä etovaelokuvia. Ei se pelottavaa kauhua herätä, jos joku puree ranteensa auki saadakseen avaimen sieltä, lähinnä yökötystä ja pahoinvointia. Sama pätee vasta ostamaani elokuvaan, jota luulin hyväksi kauhuksi. Siinä tehdään tosi-tv:tä Selviytyjien tyyliin, ainoa ongelma on siinä, että kuvauspaikassa elelee kannibaaliheimo. Hyi helvetti mitä irstailua verellä ja suolenpätkillä. Yök.
 

TML

Jäsen
Kieltämättä Ring oli aika hyvä kun ensimmäisen kerran katsoi sen. Siis ei hyvä vaan pelottava.
Saw elokuvat ovat kyllä hyviä (no ok, 1 ja 2 olivat hyviä) mutta eipä ne liiemmin pelota vaikka kädet joutuvat välillä olemaan silmien edessä. Ei kuitenkaan pelosta vaan inhosta sitä kohtaan kun katsoo kun ämmä taistelee neulojen keskellä. Hyi helvetti mikä kohtaus.

Legendaarisimmista kauhuista, Hohto on kyllä ylivoimainen. Nicholson vetää huikean roolin ja pitkät henkilökuvaukset ja hitaat kameranliikkeet tekee kyllä tehtävänsä. Ehdottomia suosikkeja muutenkin kuin pelottavuudessaan.

Unohtaa ei voi Psykoa kun sen ensi kerran penskana näki. Sama homma Tappajahain kanssa. Suihku- ja uimiskammoahan ne edistivät kiitettävästi.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Hohto on kyllä ylivoimainen. Nicholson vetää huikean roolin ja pitkät henkilökuvaukset ja hitaat kameranliikkeet tekee kyllä tehtävänsä. Ehdottomia suosikkeja muutenkin kuin pelottavuudessaan.

Juuri olin samaa kirjoittamassa. Hotellin näyt ovat kohtuullisen häiriintyneitä ja tarinaan lisää oman osansa sen esikuvana toiminut Stanley Hotel.
 

Mata #13

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, JHT, TW
Hohto on paras, pitkällä marginaalilla. Loistavat roolisuoritukset yhdistettynä loistavaan ohjaukseen tekee tästä huikean pelottavan. Kyllähän monissa kauhuleffoissa tehdään kauheampiakin ja säikähdetään vielä enemmän, mutta tämä on parhaiten tehty. Kolmirattaisen pyörän narina jää ajoiksi kummittelemaan mieleen.

Jos kysytään kaikista parhaiten tehtyä kauhuelokuvan kohtausta, niin se on elokuvasta Mullholland Dr., jonka kyseisen kohtauksen lopputuloksen kaikki voivat arvata, mutta silti loppuratkaisu pääsee säikäyttämään kaikki. Tässä on kaikki kauhun elementit huipussaan.
 
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-
Leffojen ja varsinkin kauhun suurkuluttajana täytyy myöntää, etten muista mikä leffa on ollut kaikkein jäätävin. Ehkä joku exploitaation vaihdoehdoista on se, joka potkii. Nämä hollywoodin ison budjetin kauhut, kun pakkaavat olemaan suurimmalti osin aika pliisuja ja niihin kyllä turtuu nopeasti. Gorea sen olla pittää..

Näistä voi vaikkapa aloitella.

Cannibal holocaust
Guinea pig - Flower of flesh and blood.
Snuff 102
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquarta
SAW näkyy myös huomenna Subtv:ltä.

Pakko korjata sen verran, että Saw näkyy lauantaina Neloselta. Kakkososa tulee sitten seuraavana lauantaina Neloselta ja ilmeisesti samaan aikaan.

Aikahan oli 00.40.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Kauhuelokuva on genrenä itselläni kaukana suosikista, mutta toki muutama klassikko tyyliin Hohto ja Alien on mainittava merkkiteoksina. Aidosti pelottavia leffoja harvemmin näkee, mutta täytyy myöntää että tuo tässäkin ketjussa mainittu Blair Witch Project jostain syystä vuosia sitten myrskyisänä syysiltana leffateatterissa aiheutti suorastaan epämukavan olotilan eikä leffan jälkeen ollut kiva palata yksin pimeään yksiöön. Yllättävän tehokkaana pidin myös muutaman vuoden takaista The Descentiä. Naisporukan luolaseikkailu oli tehokkaimmillaan erityisesti leffan alkupuolella, kun ei ollut vielä tietoa mitä siellä alhaalla oikein odotti. Oivallisesti onnistuu psykologisen kauhun kasvattamisessa tuo muutenkin laadukas leffa, suosittelen.
 

Haukka68

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vanha kunnon Linnut.
Ainoa elokuva josta jäänyt oikeasti pelottavia mielikuvia.

Helsingin kauppatorilla lokit hyökkäilevät munkkisi tai lihapiirakkasi kimppuun. Mökillä soutelet läheltä lokinpesiä, alkavat lokit syöksyillä kimppuusi.....

Mielestäni Linnut on realistinen elokuva ilman erikoistehosteita, extrana tietysti mustavalkoisuus ja hyvät oikeat näyttelijät.

Stephen Kingin Piina on myös loistava elokuva, mutta mahtuuko kauhugenreen?
 
Viimeksi muokattu:

Janezky84

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Argentiina, AC Milan, RiKi
Painajainen Elm Streetillä, osa 1

Tämä sen vuoksi että näin kyseisen elokuvan ensimmäistä kertaa about 8-vuotiaana (varmaan ainoa näkemäni kauhuelokuva tuohon ikään). Vaikka koko elokuvasarja onkin loistava, niin enpä uskoisi edes ykkösen herättävän kummempia pelonväristyksiä jos näkisin ensimmäistä kertaa vaikkapa tänään (24v.).

Vähän uudemmista kauhuleffoista Blair Witch Project oli ensimmäistä kertaa katsoessani helvetin pelottava, mutta siitäkin on jo aika monta vuotta. The Ring on oikeastaan ainoa "aikuisiässä" lievästi pelottanut pätkä. Loistavasti tehty.

Offtopickina noista SAW-leffoista sen verran, että ykkönen oli aivan loistava johtuen ehkä yhdestä parhaista (yllättävimmistä) lopuista elokuvahistoriassa. Nyt kun lopun tietää, niin aika korkea kynnys on katsella uudestaan. Kakkososa ei ollut mielestäni kovin hyvä, kolmonen sitä vähän parempi.

nimim. innolla odottelee uutta Elm Street -leffaa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
En nyt ole aivan varma voiko seuraavaa leffaa luokitella täysin kauhuelokuvien sarjaan mutta Audition on ainakin pistävä ja viiltävä leffa - etenkin lopultaan. Muutoinkin leffa oli positiivinen kokemus, pidin siitä todella paljon ja voin suositella varauksetta sitä. Joskin sen verkkainen aloitus voi karsia katsojia... eivätpä tiedä mitä menettävät jos lopettavat liian varhain.

Muutoin esille nostaisin Hohdon, jotenkin pidän siitä ja Nicholsonin suorittamasta suorastaan sekopäisyyteen saakka vedetystä roolista.

Halloween on hyvä ja saa aikaan sävähdyksiä edelleen vaikka olenkin nähnyt sen jo useamman kerran. Teema, musiikki ja täydellinen tunteettomuus tappajan taholta saavat aikaan pisteliään vaikutelman.

Hieman toisensuuntaisesta "kauhusta" mainitsisin Orpokodin. Hieno elokuva joka vaikuttaa minuun katsojana. Teemaltaan inhimillinen jonka voi kokea monella tavalla, rakkaus, hätä ja epätoivo - ja lopun epätodellinen toivonpilkahdus...

Paljon hyviä elokuvia jäi mainitsematta. Alienia en osaa mieltää suoranaiseksi kauhuksi vaikka sitä se monien mielestä on - jonkin sortin scifi-kauhua kyllä, vaikka muutoin todella hyvä elokuva. SAW I on loistava mutta sitäkään en pidä perinteisenä kauhuelokuvana. Psyko - samaa kategoriaa, ei suoranaista kauhua tai sitten kauhu-trilleri tai psykologinentrilleri. No, mielipiteitä on monia. Kuka laskee elokuvan mihinkin kategoriaan.

vlad.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kyllähän se on Halloween. Siis se ensimmäinen, aito ja alkuperäinen. Kengännauhabudjetilla tehty oikeasti pelottava elokuva. Carpenterin notkea ohjaus, auteurin itsensä piinaava musiikki, tappajan kylmyys ja vääjäämättömyys... Lisäksi pöljää yliluonnollisuutta on vältetty onnistuneesti.

Jep. Itse en ole koskaan isommin välittänyt näistä kauhuleffoista, jotka perustuvat vain mahdollisimman raakaan suolienlevittelyyn. Halloweenissa on edelleen, satojen kopioiden, kolmen vuosikymmenen ja ties kuinka monen katselukerran jälkeen jotain käsittämätöntä tehoa. Leffan teho perustuu juuri psykologisiin keinoihin, leffassa väkivallan osuus on loppuviimein aika pieni. Varsinkin kun vertaa nykyisiin väkivaltamässäilyihin.
 

Rattlehead

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gundit
Hieman toisensuuntaisesta "kauhusta" mainitsisin Orpokodin. Hieno elokuva joka vaikuttaa minuun katsojana. Teemaltaan inhimillinen jonka voi kokea monella tavalla, rakkaus, hätä ja epätoivo - ja lopun epätodellinen toivonpilkahdus...
Kyllähän El Orfanaton voi huoletta laskea kunnon kauhuksi. Vaikka se ei olekaan mitään säikyttelyä, niin tunnelman rakentamisessa on onnistuttu lähes täydellisesti.

Tomas...
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kyllä se varmasti Halloween I on.

Näitä on kuitenkin niin paljon että esimerkiksi Hohtoa ja Psykoa sekä monia muita on vaikea laittaa järjestykseen, mutta Carpenterin ainoa ja oikea Halloween kuitenkin on se ykkönen.
 

stiflat

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, HIFK
It. Nykyään kun tuota katsoo niin se lähinnä vain huvittaa, mutta silloin kakarana tuo oli pelottavin ja vastenmielisin leffa minkä olin nähnyt.

Tähän laitan omankin pelimerkin. Lapsena, jumankauta kun pelotti. Varsinkin kun pellet saavat muutenkin aina mieleen jotenkin jotain mitä ei kaiketi pitäisi...

Enpä ole kyllä katsellut sen jälkeen, että en tiedä huvittaisiko vieläkään. Sen ainoastaan jo silloin huomasin että osa hirvioistä on päätynyt Iron Maidenin Number of the Beast -musavideolle.

Näitä Saw, Hostel ja Cannibal Holocausteja en edes laskisi listalle. Oivia ns. seikkailuelokuvia kylläkin. Viimeksimainitulta odotin jotain uskomatonta splatter-julmuutta kun niin on ollut kielloissa ja kaikki, mutta mitä vielä. Elokuvana kyllä jopa ihan yllätävän hyvä.

Kaippa se tämä palkinto muutenkin näihin vanhanliiton kauhuihin menee. Hohto jne...

Btw.Manaaja oli uskomattoman pitkäveteinen ja oikeastaan huono elokuva (ainakin se vuosituhannen alusta oleva versio). Ja vituttaa noi Manaajan mainoksetkin jota tulee 3kpl/mainoskatko ja jotain ihmeen hassisenkonetta vielä laitettu soimaan taustalle... ei helv.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
It. Nykyään kun tuota katsoo niin se lähinnä vain huvittaa, mutta silloin kakarana tuo oli pelottavin ja vastenmielisin leffa minkä olin nähnyt.
No joo, pakko yhtyä tähän mielipiteeseen. Muistan kun sen ensimmäisen kerran näin. Seuraavan yönä ei paljon tullut nukuttua varsinkin kun vieraassa kämpässä joutui olemaan sen yön. Nyt myöhemmin kun olen tuon elokuvan nähnyt niin ei minuakaan se yhtään pelottanut. Lähinnä tulin surulliseksi siinä yhden kohtauksen aikana.

Minun ääneni menee Poltergeistille. Hyvin näytelty ja erinomaisesti ohjattu elokuva höystettynä juuri sopivasti erikoistehosteilla jotka ei ole mennyt mielestäni överiksi. Joskus nuorempana pelkotiloja vahvisti tarinat Poltergeist-kirouksesta jonka mukaan henkimaailman otukset eivät arvostaneet elokuvaa vaan listivät muutaman elokuviin osallistuneen henkilön. Lisätietoa tästä.
 
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Hohto on tässä kategoriassa kyllä ylivoimainen. Jack Nicholson vetää aika sanattomaksi vetävän roolin tässä(kin) leffassa.

Manaaja on vanha, mutta toimii ainakin itellä vielä hyvin.
 

Makopide

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo FOREVER, Liverpool
Samaa mieltä monen muun kanssa että Hohto on kyllä aivan loistava leffa, Nicholsonin roolisuoritus on huikea ja hakee vertaistaan!

Näistä uudemmista Ring oli eka kerralla katsottuna ihan mukiinmenevä ja sai muutaman kylmänväreen aikaan, varsinkin se kaivokohtaus ja se kuolleen tytön liikkeet kaivosta noustessaan olivat siistejä. Halloween ja Manaaja on myös ihan yes. SAW ei oikein minuun uponnut, juoni kyllä ihan OK

Erikoismaininta Sam Raimin The Evil Deadille(Kauhun Riivaamat), nimenomaan sille ekalle jossa nuoret lähtevät sinne korpimökkiin. Se oli ihan "mukavaa" katsottavaa rapulassa, hyi saatana.
 

Hevosmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Stephen Kingin Piina on myös loistava elokuva, mutta mahtuuko kauhugenreen?

Mun puolestani mahtuu, sillä sellainenhan on täysin mahdollista toteutua. Siksi mää en haluakaan kuuluisaksi, en halua vahingossakaan number1 faneja. heh.

Mun listaukseni onkin 1. Piina (Misery), 2. Hohto (The Shining)

Pakko kertoa, vaikka ei kiinnostaisikaan. Vietin 2001(?) joulun Kankaanpään kuntoutuskeskuksessa ja siellä oli juuri valmistunut se "veteraanisiipi", mutta joka ei kuitenkaan vielä ollut käytössä.

Kävin sitten joulupäivänän aamuna pikkukrapulassa katsastamassa sitä ja puolessa välissä pitkiä, mutkaisia käytäviä välähti verkkokalvoilleni mielikuva sinimekkoisista kaksostytöistä.

Jouduin muutaman kerran hokemaan itselleni, että "Hevosmies, j-lauta, sää oot 30!" ennen kuin pääsin vauhtia lisäämättä käytyä siellä n. tuhannen kilometrin sijaitsevassa käytävän päädyssä.
 

Mac^

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara & Suomi lajista riippumatta
Hohto on ykkösenä listalla ihan sen takia, että näin sen joskus pienenä, ja silloin se kyllä pelotti aika helvetisti. Painajaisia tuli moneksi yöksi.

Ringikin pelotti kyllä jonkun verran, ei mahda mitään. Olen kuitenkin melko helposti säikkyvää tyyppiä mielestäni... tai siis näissä asioissa mielikuvitus laukkaa vähän liiankin helposti. Saw't on sinänsä ihan hyviä elokuvia, mutta ei mielestäni pelottavia, vaan - kuten todettu - enemmänkin inhottavia ja iljettäviä.

Voisikin näin Halloweenin kunniaksi omistaa tämä viikonloppu ja kenties vielä ensi viikkokin kauhuelokuvien katselulle.
 

Puster

Jäsen
Tämän päivän lehdessä oli HMV:n asiakkaille tehdyn kyselyn parhaasta kauhuelokuvasta. Siis pelottavin jne.

Mistään ei löytynyt linkkiä joten vapaasti itse naputeltuna lista:

1. The Exorcist
2. The Shining
3. Alien
4. The Silence of the Lambs
5. Saw
6. Hallowe'en
7. Nightmare on Elm Street
8. Ring (se alkuperäinen japanilainen)
9. The Wicker Man
10. The Omen

Alienia en nyt noin ylös itse laittaisi mutta muuten ihan osuva lista. Puoliakaan en välttämättä uskaltaisi katsoa...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös