Pelin muuttuminen 80-luvusta 90-luvulle.

  • 826
  • 2

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Usein jatkoajassa tai muissa lätkäkeskusteluissa esitetään väite, että 80-luvulla ja 90-luvun alussa maaleja tehtiin lähes tuplasti enemmän kuin nykyään. Tuolloin maaleja toki tehtiin enemmän, mutta väitän että oikea suhdeluku oli parhaimmillaankin vain n. 1,3. Silloin erityisesti Gretzky (myöhemmin myös Lemieux) ja hänen myötään Oilersit olivat niin ylivoimaisia, että se vääristää kokonaiskuvaa.

Liitteenä olevaan kuvaa olen tehnyt vertailun, jossa näkee kuinka Ylivoimaisia Gretzky ja Lemieux olivat muihin nähden. Pitää vielä muistaa että useilla kausilla paras muista pelaajista, oli jommankumman ketjukaveri ja voidaan perustellusti väittää että ilman G:n ja L:n pelaamista muiden pisteet olisivat olleet vieläkin alhaisemmat. Tilastossa on molempien pelaajien pisteet laskettu projektoimalla pistekeskiarvo 80 pelille laskettuna. Samoin myös lakkokauden pisteet on projisoitu 80 pelin kaudeksi.

Sama maalimäärien kasvu näkyy samassa suhteessa myös joukkuetasolla. Esimerkiksi satunnaisesti valitulla kaudella 85-86 eli Raipen tulokaskaudella Rangers oli tuloksellisesti aika samaa tasoa kuin viime kaudella (karvan alle piste per peli). 85-86 kaudella joukkue teki 280 maalia kun se viime kaudella teki 210. suhde on siis noin 1.33. Samalla 85-86 kaudella toiseksi maaliahnein joukkue Oilersin jälkeen oli Flames 354 maalilla. Viime kaudella toiseksi eniten maaleja Detroitin jälkeen teki Ottawa 263 (suhdeluku 1.34).

Minun mielestäni kaavio osoittaa, että peli ei muuttunut 80-luvulla hyökkäävämmäksi koko liigan tasolla. 90-luvun puolen välin jälkeen maalimäärät sitävastoin laskivat reilut parikymmentä prosenttia.
 

Liitteet

  • gretzky and lemieux.jpg
    gretzky and lemieux.jpg
    65,8 KB · kertaa luettu: 403

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Onpahan nämä syyt tulleet jo tsiljardeja kertoja varmasti esille aiemmissa keskusteluissa, mutta nykyään jokaisella joukkueella on Iso Puolustus. Tai ainakin pari isoa puolustajaa. Esimerkiksi Sharkseista Rathje on 6-5, McLaren 6-4, Davison 6-3... Ja "mikkihiiriosastolta" löytyy Stuart 6-2 ja Hannan 6-1.

Lisäksi esimerkkijoukkueena käyttämässäni Sharkseissa on kaksi huippumaalivahtia. Nabokov torjuu 2,2 maalin keskiarvolla, torjuntaprosentin pyöriessä 92 tienoilla. Toskalan GAA on 1,89 ja torjuntaprosentti huima 93,6.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Ja yksi syy oli se keskialueen pienentäminen, kun maaliviivaa vedettiin muistaakseni yhden yardin verran päädystä poispäin hyökkäysalueen koon pysyessä samana --> keskialue lyheni 2 yardia. Tämä tehtiin 90-luvun alussa, sitten joku keksi trapin ja yli-isot maalivahdin varusteet ja loppu onkin historiaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös