Mainos

Patrik Laine vai Auston Matthews?

  • 108 202
  • 501

Kumpi varataan ensimmäisenä NHL:n 2016 Entry Draftissä?


  • Äänestäjiä
    562
  • Poll closed .

muuttohaukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport, Wasa Royals
Jos Nokalla olisi vähän pelisilmää, laittaisi hän Laineen samaan ketjuun Komarovin (C) ja Rantasen (RW) kanssa. Olis vähän helpompi verrata poikien edesottamuksia kun ketjukaverit noin suunnilleen samantasosia.
 

muuttohaukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport, Wasa Royals
No tämäpä olisi joukkueen menestyksen kannalta fiksu ratkaisu.

Kai nyt Laineen NHL-varaus on Suomikiekolle vähän tärkeämpi asia kuin jotkut höntsäkisat Venäjällä. [VAROITUS! Miinoitettu alue!]
 

Steeger#23

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kovalchuk, Zinovyev, Morozov, Zherdev & Versteeg
No nykyisellä tavalla varatessa varmasti maalivahdit, EK, Yakupov, ehkä jopa RNH:kin. "Normaalitilanne" saattoi olla Puljun kohdalla tosiaan liioittelua, mutta kyllä hänenkin kohdallaan puhutaan ykkösvarauksen potentiaalista. Tuo koko, luistelu ja laukaus ovat harvinainen yhdistelmä. Lisäksi Pulju on kuulunut niihin pelaajiin, joista esim. HFB:llä on puhuttu jo vuosia.

Aikalailla samat vuodet/nimet sieltä teikäläiseltäkin nousi esiin kuin mitä itsellä oli ajatuksissa.
 
World Cupissa ratkotaan sitten paremmuus oikeasti. Vähiten paskimman joukkueen kisoissa ei.

On tosiaan erittäin mielenkiintoista nähdä, miten Pohjois-Amerikan alle 24-vuotiaiden kansakunta pärjää kilpailussa USA:n ja Kanadan yli 23-vuotiaiden maajoukkueita sekä Euroopan joukkuetta vastaan.

Minusta nyt on muutenkin ihan vitun tyhmää puhua englanninkielisin termein kuin joku Antti Mäkinen asioista, jotka voidaan ilmaista ihan normaalisti...

Se miten hänen pelinsä kääntyy NHL:ssa on totta kai mysteeri

Toivotaan, että Laineen peli kääntyy NHL:ssä mahdollisimman hyvin. Olisi ikävää, jos hänet ripustettaisiin heti ensimmäisellä NHL-kaudellaan ulos kuivumaan. Onhan Laineella ehkä vielä tiettyjä rakoja haarniskassaan mutta pitkässä juoksussa hän sopeutunee änäriin kuin ankka ottaa veteen. Pojan tulevan seuran fanit menevät vielä pähkinät moneen kertaan, kun Mansen Ovie ratkoo Atlantin tuolla puolenkin pelejä viileänä kuin kurkku. Murra jalka, Pate! Toivottavasti ihmiset malttavat Laineen NHL-esityksistä keskusteltaessa pidellä hevosiaan eivätkä sorru puhumaan englanninkielisin termein kuin joku Antti Mäkinen asioista, jotka voidaan ilmaista ihan normaalisti.
 
Viimeksi muokattu:

Barney

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL-SaiPa
Toivottavasti ihmiset malttavat Laineen NHL-esityksistä keskusteltaessa pidellä hevosiaan eivätkä sorru puhumaan englanninkielisin termein kuin joku Antti Mäkinen asioista, jotka voidaan ilmaista ihan normaalisti.
Vaikea uskoa, kun aika usein tällä palstalla näkee McDavidistakin käytettävän "generational talent" termiä, vaikka senkin voisi sanoa suomeksi.
 
Omaan silmään Matthews on kaksi askelta Lainetta edellä luistelussa (esim. lähdöt, suunnanmuutokset ja täydessä vauhdissa pelaaminen), pelinopeudessa ja pelin kokonaisvaltaisuudessa, lisäksi Auston on erittäin hyvä aloittamaan. Laine on kaksi askelta edellä maalinälkä & laukaus -kombinaatiossa. Klassinen playmaker vs. sniper -asetelma.

Matthewsin perustaidot ja pelinopeus ovat niin korkealla tasolla, että transitiojaksosta NHL:ään tulee lyhyt/olematon. Laineesta en itse vieläkään osaa sanoa, miten pärjäisi viidellä viittä vastaan. Kanada-peli antaa jotain osviittaa.

En ole seurannut Matthews/Laine-debattia juuri ollenkaan mutta tuo pelinopeus on itsellänikin pistänyt silmään Matthewsin pelissä ja se on varmaan se suurin etu Laineeseen nähden (enkä nyt tarkoita luistelunopeutta). Osaa kyllä pelata todella nopeatempoista peliä ja kiekko ei turhaa muhi lavassa. Suomen sarjoissa ja isossa kaukalossa voi olla vähän hankala harjoitella tuota, kun hitaampikin reagoiminen riittää aivan hyvin ja varmaan juuri siksi suomalaiset prospektit ovat tällä osa-alueella usein jäljessä Pohjois-Amerikan parhaita. Muistan esim. kun Kyle Turris tuli pelaamaan työsulun aikana Kärppiin, niin ero muihin pelaajiin juuri pelitemmossa oli valtava.
 

Hirvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Molemmille sattui tänään yksi paha kiekonmenetys, joka on ainakin Jatkoajan seurantaketjun mukaan sen tason kämmi, että NHL-paikkaa on turha havitella ensi kaudeksi. Laine ei saanut pistettäkään aikaiseksi ja Matthewskin katosi pelistä täysin kun peli piti lyödä tasoihin. Vähän on Torontolla ja Winnipegilläkin huono tilanne, kun joutuvat näistä kahdesta valitsemaan sen vähemmän huonon vaihtoehdon.
 

JPriest

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Onhan sielä Pulju vielä vaihtoehtona ja Matthew Tkachuk vetää kovia pleijareita. Kukaan kohta muistakkaan näitä lapasia jotka näissä pelaa.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllähän Auston pelasi hyvän matsin. Kuitenkin pelasi kahta oikeaa NHL-sentteriä vastaan AHL-ketjukavereiden kanssa. Barkov kuitenkin on jo nyt maailman top25 sentteri ja ihan hyvin Auston pärjäsi Barkovia vastaan.

Lainaan tuolta otteluseurantaketjusta oman kirjoitukseni pohjalle tämän Steegilin hyvän kirjoituksen. Olen samoilla linjoilla siitä että Matthews pelasi tänään hyvän pelin. Ei loistanut eikä ollut 5vs5-pelissä jatkuvasti huippuvaarallinen, mutta aika hyvin Matthewsin kenttä pystyi taistelemaan Suomen kärkikenttiä vastaan niin hyökkäyspäässä kuin omalla alueella. Matthews on jäällä sellainen pelaajatyyppi joka ei saa keskiverto katsojalta siitä näkymättömästä työstään ansaitsemaansa arvostusta, Matthews pelaa todella järkevästi ympäri kenttää, ja vaikka hänellä ei ole mitään räiskyvää maailman parasta ominaisuutta, ei hänellä ole myöskään yhtään isoa heikkoutta.

Moni niin suomalainen kuin esimerkiksi HF-Boardsin palstalla P-Amerikkalainen on lähtenyt siihen ''Meidän pelaaja on parempi kuin teidän pelaaja'' -vertailuun jossa ei ole drafti järjestyksen kannalta juuri mitään järkeä, luulisi kuitenkin että viimeistään tänään jokainen suomalainenkin tajusi miksi Matthews on arvostettu draftin kokonaisvaltaisimmaksi hyökkääjäksi, ja miksi sentteriä tarvitseva Toronto haluaa uuden nousunsta keulakuvaksi Matthewsin, eikä maaleja paukuttavan Laineen.

Laineella on kaikki potentiaali nousta aikanaan NHL:n TOP10 sijoille maalipörssissä, jos/kun Toronto Matthewsin ottaa, Winnipeg saa erinomaisen maalintekijän joukkueeseensa. NHL:ää ajatellen Laineella kuten monella muullakin tulevalla draftattavalla on kuitenkin edelleen paljon kehitettävää. Tänään USA:ta vastaan nähtiin todella hyvin ne vasta 18-vuotta täyttäneen Laineen isoimmat kehityskohteet, eli NHL:ää varten tilannekovuuden pitää nousta merkittävästi, kiekottomassa pelissä on parannettavaa sekä mailapelin että kropan osalta, kiekon kanssa pelinopeus on liian hidasta aivan kuten esimerkiksi Mikael Granlundilla oli aikanaan, tai kuten myös nyt Aholla on NHL:ää ajatellen. USA-ottelun pelin tempo oli korkea, mutta ei vielä lähelläkään sitä mitä se NHL:ssä keskimäärin on. Laine on sen tason lahjakkuus ja semmonen persoona, että uskon vahvasti hänen pystyvän kehittämään nuo heikkoudet NHL:n vaatimalle tasolle, ja samalla hän pystyy varmasti edelleen kehittämään vahvuuksiaan entistä paremmiksi.
 

Swift

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Philadelphia Eagles, Flyers
Minusta Laine pärjäsi odotuksiin nähden ihan hyvin ketjunsa mukana vaikean avauserän jälkeen. Etenkin monissa vaihdoissaan, kun laittoi kiekkoa liikkeelle kovilla syötöillä. Oppirahat on maksettava ja avauserässä soi omissa ja kyllä, fysiikan puute näkyi parissa kulmatilanteessa eikä tietenkään ole vielä valmis pelaaja. Huipputaso perustekemiseen tulee nopeatempoisten pelien mukana, mutta Laine on ylivoimalla kuitenkin jo nyt niin kova, että veikkaan Jetsin ensi kauden parhaaksi maalintekijäksi. Eihän se todennäköistä ole, mutta tämä kaveri on laittanut leuan lokshtamaan jo niin monta kertaa, etten ylläty enää mistään.
 

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Auston Matthewsin ura tulee olemaan jotain kopitarmaista, muttei lähellekään toewsmaista. Auston ei tule koskaan urallaan olemaan vakio ppg-mies, mutta tekosyyt tulevat romantisoimaan herraa. Austonista tulee myös valitettavasti yksi eniten moukaria saaneista #1 varauksista. Hän ei tee TOR-urallaan kertaakaan 70 pinnaa. Eikä voita kauneinta.

Toisaalla muuan Pat Laine takoo 40 maalin kausia 25 passin tuella. Laine nostaa pyttyjä myös useammin.

Matthews on tasavahva, Laine jotain poikkeuksellista. Se on sitten makuasia kummalle antaa enemmän arvoa.
 
Viimeksi muokattu:

SlamDunk71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olipas jännä lukea että joku luuli eilisen matsin olevan Laine vs. Matthews. Nämä kaksi kun ei oikeasti "kilpaile" ykköspaikasta. Toisekseen tällä turnauksella ei ole enään mitään vaikutusta tulevan draftin ykköspickkiin.
 

Kyle

Jäsen
Monelle tuntuu kaksikon vertailussa kysymyksen olevan siitä että kumpi on potentiaalisempi pisteiden/maalintekijä niin tulee saamaan ykköskierroksen varauksen. Todellisuudessa pisteiden ja maalien tekeminen on aina tai ainakin jotta siitä jatkuvaa, monen eri yksittäisen tekijän summa ja nämäkin kaksi pelaajaa tulevat vetämään pitkälle yli 90% kaikista vaihdoista tekemättä pisteen pistettä. Onkin paljon antoisampaa seurata molempien poikien tekemistä, kun sulkee muut ympärillä olevat kenttäpelaajat pois mielessään ja katsoo vain näiden kahden tekemistä, välittämättä yksittäisistä pisteistä tai maaleista.

----

Itseeni Laineen pelaaminen on tehnyt todella valtavan vaikutuksen tämän vuoden kevätkaudella, mies tekee itsestään aina vaarallisen hyökkäyspääässä ja epäsuomalaisesti aina pyytää kiekkoa itselleen. Hänen kehokielensä huutaa ja varmasti osittain myös oikeastikin huutaa, että pelakkaa kiekkoa tänne. Kirjotin maaliskuun alussa, että Laine on syksyn World Cupissa jos kehitys jatkuu nykyisellään, eli sellaisena että kehitystä tulee joka päivä. Nyt mies on MM-kisoissa ja ykkösketjussa, ei sen takia että saisi media huomiota, vaan sen takia, että on ykkösketjun pelaaja joukkueessa. Jos mietitään puhtaasti Laineen hyökkäysapuja, niin laitureista ainoastaan Granlund lukee peliä yhtä suurella tasolla. Jos mietitään Jussi Jokisen statusta, niin hän on pitkään ollut NHL:n parhaita suomalaislaitureita, niin tällähetkellä jos miettii kolmikkoa Laine-Barkov-Jokinen, niin Jokinen on hyökkäysalueella pörrätessä ketjun heikoinlenkki. Eikä se johdu että Jokinen olisi huono, hän on kiistatta NHL:ssa n 50 pisteen kahden suunnan laituri, se johtuu siitä että Barkov ja Laine on puhtaasti parempia hyökkäyspäässä, Barkov toki myös puolustuspäässä. Ja viiden vuoden päästä tuo ero kasvaa, niin ettei Barkovin ja Laineen rinnalle löytyisi peliälyltään ja - nopeudeltaan samantasoinen kaveri, ellei esim Puljujärvestä tule sellainen.

Jos mietitään Laineen vetoa, niin jokainen voi katsoa MM-kisoissa Hietasta, Lindelliä, Salmelaa tai vaikka Pokkaa ja verrata heidän tekemistään ylivoimalla Laineeseen vetäjän paikalla. Edellä mainittu puolustaja nelikko on kiistatta euroopan parasta kymmenystä, mutta ei se ole Laineen tasoista. Ei se johdu siitä että kyseinen nelikko olisi huono(vaikka se saattaa näyttää Laineen rinnalla huonolta) vaan se johtuu ihan siitä, että Lainetta ei edes spekuloitaisi potentiaallisena ykkösvarauksena, jos hänen vahvuutena olisi tässä vaiheessa vain ns. semihyvää eht-tasoa. Jos katsoo viimme vuotisia kärkivarauksia, niin kyllä silloin pitää kuulua jo 18-vuotiaana maailman parhaisiin joltain ominaisuuksitaan.

Unohtakaaka se että Laine on 18-vuotias kun katsotte peliä, katsokaa puhtaasti hänen tekemistä kentällä, kiekon kanssa liikkumista ja kiekottomana paikan hakemista ja näkekää hänet.

----

Mutta sitten takaisin ketjun aiheeseen ja ensimmäisessä kappaleessani viittaamaani asiaan, mitä nämä jätkät tekevät kentällä kun eivät tee pisteitä. Matthewsiä kaavailaan tulevaisuudessa ykkössentteriksi, joka tulee pelaamaan ykkösylivoimassa, alivoimassa, tasavajaalla, johto-asemassa ja tappio-asemassa. Monesti tälläisen ykkössentterin pahin kilpakumppani kentällä on se vastustajan ykkössentteri, joten jos Matthews pelaa joskus tulevaisuudessa hänen potentiaalinsa edellyttämällä tasolla hän kyyristyy tuhansia kertoja aloituskiin joissa tulee vastaan herroja Crosby, Stamkos, Getzlaf, Bergeron, Kopitar, Toews, Malkin, Giroux, Barkov, Tavares, Backström, Seguin, Johansen jne.. jne.. Ei silloin oletuksena ole että sää nakutat pisteitä välttämättä puhtaasti ppg tahtiin, vaan tarkoitus on pitkälti yrittää olla vähintään yhtä kuin vastapuolen sentteri ainakin tasakentällisin ja silloin 0-0 suoritus on jo ihan hyvä.

Tässä tulee ensimmäinen ongelma vertailussa Matthews vs. Laine. Jos tarjolla on pelaaja joka pelaa alivoimaa, ylivoimaa, ottaa aloituksia, puolustaa johtoa ja hakee tasoitusta, niin valinta on 10/10 näistä kahdesta joku muukuin Laine. Tällä hetkellä Laine voi olla tuleva +40 maalintekijä NHL:ssä, itse uskon että onkin, mutta kokonaiskuvassa maalintekijä ei ole ikinä deep chartissa sentterin yläpuolella. Laine ei ole valinta kun haetaan pelaaja, joka voittaa omalla panoksellaan vastustajan ykkössentterin. Laine on enemmin pelaaja joka ratkaisee pelin, sen jälkeen kun edellisen lauseen oletus on käynyt toteen.

Jos molemmilta pelaajilta ottaa pisteet pois niin mitä jää? Tää on aika retorinen kysymys, mutta sikäli todellinen että eiköhän molemmat pelaajat tule urallaan pelaamaan pitkiäkin pätkiä ilman pisteitä. Nähdäkseni monipuolisesta pelaajasta jää vielä se puolustuspelaaminen, mutta kovasta maalintekijästä tulee sillä ajanjaksolla samanlainen kuin esim. Cheecoosta ja Heatlystä uran ehtoo puolella kun kadottivat itseluottamuksena(plus tuli muut ongelmat).

Laine voi voittaa joskus Maurice Richards pokaalit tai olla oman joukkueen paras pelaaja, mutta se että hänestä tulisi liigan paras pelaaja hänen pitää tulla monipuolisemmaksi kahdensuunnan pelaajasi. Okei Laineelta näkee hyviä takakarvauksia ja pitkän mailan kanssa hän on ulottuva pelaaja, mutta ei hän ole lähellekkään siinä vielä sillä tasolla että hän voisi haastaa Matthewsin tällähetkellä ykkösvarauksena.
 

Mac^

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara & Suomi lajista riippumatta
Yllä on hyvä kirjoitus, joka selittää aukottomasti sen, miksi Matthews on lähes pomminvarma ykkösvaraus, vaikka Laine ratkaisisi hattutempulla MM-kultaa Suomelle. Jos ja kun Matthews sen ykköspickin vie, niin ansaitusti viekin ja on tällöin yleisen mielipiteen mukaan draftin lahjakkain pelaaja.

On mielenkiintoista nähdä, pystyykö jompi kumpi heistä tai vaikkapa Puljujärvi nostamaan tulevan jenginsä reppuselkäänsä.
 
Auston Matthewsin ura tulee olemaan jotain kopitarmaista, muttei lähellekään toewsmaista

Ja milläköhän perusteella Kopitar ei ole lähelläkään Toewsiä? Ilmeisesti väärä kansallisuus Anzella.

Jos mietitään puhtaasti Laineen hyökkäysapuja, niin laitureista ainoastaan Granlund lukee peliä yhtä suurella tasolla. Jos mietitään Jussi Jokisen statusta, niin hän on pitkään ollut NHL:n parhaita suomalaislaitureita, niin tällähetkellä jos miettii kolmikkoa Laine-Barkov-Jokinen, niin Jokinen on hyökkäysalueella pörrätessä ketjun heikoinlenkki.

Miten arvotat hyökkääjän pelin lukemisessa sitä, ettei syötä vastustajalle nopean vastahyökkäyksen paikkoja?

maalintekijä ei ole ikinä deep chartissa sentterin yläpuolella.

Se termi on depth chart. Sitä en oikein ymmärrä, että miksi esim. Kane, Ovetshkin, Nash ja Kovaltshuk varattiin ykkösinä, vaikka he eivät ole koskaan depth chartissa sentterin yläpuolella.
 
Viimeksi muokattu:

nikozwan

Jäsen
Sinivalkolaseista huolimatta sanon Matthews. Monta asiaa painaa vaakakupissa, eikä vähiten se, että Matthews on P-Amerikkalainen. Molemmista tulee silti kovan tason seppiä Änäriin, näin uskon.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Vähän turha saivarrella yksittäisestä tilanteesta joka olisi pitänyt viheltää paitsioksi, ja pelaaja luullessaan (omienkin sanojensa mukaan) näin tapahtuneen lopetti pelaamisen.
Vähän niin kuin Liigan finaaleissa, kun Tapparalla oli väärä vaihto ja IFK lopetti pelaamisen, seurauksena maali. Hupsista saatana, pitää pelata loppuun asti eikä ihmetellä.
 

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Ja milläköhän perusteella Kopitar ei ole lähelläkään Toewsiä? Ilmeisesti väärä kansallisuus Anzella.

Kieltämättä turhaa maustamista itseltäni todeta ettei lähelläkään. Muotoillaan vaikka niin että Kopitar lukeutuu pelipaikkansa parhaimmistoon ja Toews on kyseisen pelipaikan paras. Kotimaa ei tässä merkitse, koska on lähinnä vain pirun hienoa jos pienistä ja "tuntemattomista" kiekkomaista puskee staroja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös