Parhaat elokuvien toimintakohtaukset

  • 2 533
  • 18

KaljaVeikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
235, Karjala-lippis
Alla olevan viestin inspiroimana perustan tämän ketjun.

Juu. En kyllä ole Michael Bayn älyttömään huutamiseen, rikkomiseen ja kaiken mahdollisen räjäyttämiseen perustuvaa toimintaa ikinä niin kaksisena pitänyt. Screen Junkieshan omassa traileriparodiassaan vertasi jonkun Tranformersin taistelukohtausta kahden kaatopaikan väliseen seksuaalisen aktiin. Paljon romua kieppuu ympäriiinsä ja mistään ei saa mitään selvää.

Kyllähän kunnon toimintakohtaus vaatii hieman johdattelua, sitä tunnelman tiivistämistä ennen kuin alkaa tapahtua. Esimerkinä toimikoon nyt vaikka Aliensin kohtaus, jossa jengi lukee liiketunnistimesta Alien-lauman lähestymistä samalla ihmetellen, että mistä hitosta ne penteleet ovat rakennukseen sisälle päässeet. Tai vaikkapa Lahjomattomien tulitaistelu rautatieasemalla, johon De Palma vetäisi suuntaviivat Panssarilaiva Potemkinista. Morriconen piinaava musiikki lisää vielä kierroksia.





Näinhän se on, hyvä toimintakohtaus elokuvassa nostaa mukavasti sykettä ja pistää kädet hikoamaan. Tähän ketjuun voisimme kerätä omia suosikkeja parhaimmista toimintakohtauksista eri elokuvissa. Muita kriteereitä mielestäni ei ole että kunhan kohtaus sisältää toimintaa, oli se sitten takaa-ajo, ammuskelu, nyrkkitappelu, miekkailu, kylläpä te tiedätte mitä tarkoitan.

Toki jotkin kohtaukset ovat parempia kun hahmot tuntee ja tietää aiemman tarinan eli ei välttämättä toimi näin irroitettuna ollenkaan, mutta taasen jotkin scenet voivat olla erittäin hienoja ja viihdyttäviä vaikka muu elokuva olisikin surkeaa tai näkemättä kokonaan.

Näitä on niin paljon mutta tässä muutama esimerkki jotka näin äkkiseltään tulee mieleen:

Kick-Ass, Hit-Girl saapuu pelastamaan jätkät. Ei ehkä mikään klassikko mutta yksi henkilökohtaisista suosikeistani. Video on vähän pitkähkö kun siinä on sitä aiemmin mainittua pohjustusta.




Terminator 2, pako sairaalasta. Klassikko.




Bad Boys 2, ammuskelu Haitilaisten kanssa. Onhan se tosi että Bay on aika paljon paskaa tehnyt mutta on siellä viihdyttäviäkin juttuja olemassa.




Saa toimia ja toimittaa.
 
Viimeksi muokattu:

KaljaVeikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
235, Karjala-lippis
(1)
  • Tykkää
Reactions: PJPT

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Hyviä esimerkkejä on tullut.
Laitan omia suosikkejani.
Matt Damon vetää todella hienosti -Jason Bourne Leffan fight koreografi oli Filipinolajien harrastaja ja se näkyy - Escrima/Kali niin realistisesti esitetty kuin mahdollista. Damon innostui näistä ja on tainnut jo vuosia treenata itsekin.




Collateral club scene. Tom Cruise treenasi ammuntaa ja lähitaistelua entisen S.A.S kaverin johdolla useamman kuukauden.
Esim aseenkäytössä kaveri on oikeasti lahjakas kun katsoi treenivideoita.




Saman ohjaajan kuin Collateral, eli Michaen Mann. Heat - ampumakohtaus on kaikessa realistisuudessaan aivan huippu - pohjautuu ns North Hollywood shootout välikohtaukseen. Tässäkin tapauksessa Mann laittoi näyttelijät treenaamaan valtavan tuntimäärän entisten erikoisjoukkojen sotilaiden kanssa ennen kuvausta ja se näkyy.




The Raid: Redemption.




Matrix ja John Wick kuuluvat ilman muuta listalle, mutta jo ylempänä postattiin.
 

Buster

Jäsen
Hyvän toimintakohtauksen lyhyt anatomia: 1. Selkeä syy ja seuraus läsnä jatkuvasti 2. Selkeät tavoitteet havaittavissa 3. Kohtauksen geografia ja ruudun tapahtumien yleinen selkeys 4. Sävy, jännitys ja laadukas tekninen toteutus. Näin yli-yksinkertaistetusti, sillä noiden alle mahtuisi kilometrikaupalla selitystä, tarkennusta, sekä poikkeuksiakin. Esimerkiksi Paul Greengrassilla on yleensä kaiken viitatun keinotekoisen kaaoksen alla perusasiat aina viimeisen päälle kunnossa ja leikkauksessa vilahtelee usein aina laajaa yleiskuvaa, että katsoja pysyy kutakuinkin kartalla kohtauksen geografiasta.

Valitettavaahan on se, että ilmeisesti Hollywoodissa kakkoskameraryhmät usein kuvaavat toimintakohtauksia, koska ne ovat niin aikaa vieviä ja teknisesti tylsempiä kuvata vaatien silti valtavasti kärsivällisyyttä ja taitoa. Se on ymmärtääkseni ihan standardia ja tavanomaista touhua, koska massiiviset tuotannot, raha ja kiire. Sitten jos se kakkosryhmän ohjaajan kuvaama materiaali ei ole ihan sitä, mitä se elokuvan varsinainen ohjaaja haluaa, niin siinä on silti aika iso kynnys lähteä kuvaamaan sitä materiaalia em. syistä uudestaan, joten se vain hyväksytään.

Menetetty Maa ja sen hotellikohtaus




Indiana Jones, Kadonneen aarteen metsästäjät




The Matrix ja Dojo Fight




Oikeastaan koko Kill Zone elokuva, tässä Donnie Yen vs. Jing Wu




Pelastakaa Sotamies Ryan ja Omaha Beach, taitaa loppua video tosin kesken.




Jännityksen ja odottamisen merkitys korostuu esimerkiksi Kunniattomien paskiaisten baariammuskelussa, joka on lyhyt mutta tyydyttävä.
Inglorious Basterds Bar Shootout

Voisi linkittää myös lähes mitä tahansa Jackie Chanin Aasiassa tekemää, jota amerikkalaiset ohjaajat ja leikkaajat eivät ole olleet kusemassa. Ja olihan se viimeisin Mission Impossible Fallouttikin aikamoinen hyvien toimintakohtausten riemunäytös.
 
Viimeksi muokattu:

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Yksinkertaista ja eleganttia!
Jean Claude Van Damme - Hard Target (1993)





Oliko Hard Target ohjaaja John Woon ensimmäinen (isomman budjetin?) Hollywood-elokuva? Tästäkin liikkuu juttua, että Woo olisi tehnyt taistelukohtauksista paljon raaempia, mutta suurin osa jouduttiin leikkaamaan pois tuotantoyhtiön (?) vaatimuksesta.
 

KaljaVeikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
235, Karjala-lippis

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ekasta Terminatorista Tech Noir-discossa tapahtuva ammuskelu. Jotenkin tässä vain napsahtaa kaikki mahdollinen tyylikkäästi kohdalleen. Tahti, nuo hidastukset kun Arska lipuu etsi ja tuhoa-moodi katseessa tanssi lattian läpi, vielä epäselvät Reesen motiivit jne. Tuo disco-musiikki jotenkin vielä kruunaa koko kakun.



Vain Muutaman Dollarin tähden ja viimeinen välienselvittely Indion ja Mortimerin välillä. Lee Van Cleef käy tässä muuten upeasti vain hieman ilmettä muuttamalla koko tunneskaalan läpi. Alussa ollaan epätoivon partaalla ja kunhan päästään samalle viivalle muuttuu kaverin koko olemus aivan täysin. Ei ainuttakaan sanaa, ei huutamista, ei heilumista, vain hieman muutetaan ilmettä. On se vain komeaa, kun osaajat tekee.

 

vastaantulija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Määrätietoisesti HPK
Kick-Ass, Hit-Girl saapuu pelastamaan jätkät. Ei ehkä mikään klassikko mutta yksi henkilökohtaisista suosikeistani.

No ei tarvinnut lukea kuin ensimmäinen viesti ketjusta, niin tähän on helppo yhtyä. Kovaa kamaa tää leffa ja tossa on jotain jäätävän hienoa, kun pikkulikka painaa kaikkia turpaan oikein huolella.

Yhtä kovaa kamaa on samasta leffasta kohtaus, missä Hit Girl ilmestyy ensimmäisen kerran pelastamaan Kick Assin. Tässä on vielä aivan mahtava biisivalinta kohtauksessa.

 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Kick Ass oli eeppinen leffa monella tapaa! Odotin jotain humoristista supersankariläpsyttelyä, joten oli erittäin nautinnolista nähdä väkivaltainen mutta kuitenkin hauskan lapsellinen leffa. Nicolas Cagen huippuvuodet sijoittuvat 1985-98 ajalle, joten hänetkin oli hieno nähdä kun roskaputki oli jo muuten päällä. Surullista että jatko-osa oli nihkeä ja Disney on vienyt genren todella löysälle ja keskinkertaiselle tielle. Tämäntyyppistä menoa kävisi mielellään katsomassa kerran kaksi vuodessa isolta kankaalta!

Jo mainittujen kohtausten ohella eeppinen hetki oli se, jossa päähahmo pelasti Hit-Girlin pahisten kynsistä. Ihanan kliseistä kuvausta ja kun Elvis lähti soimaan taustalla, niin teki mieli taputtaa seisaaltaan kun kylmät väreet valtasivat kehon vähän samalla tavalla kuin jossain nostalgiapommissa kuten Rambo 4 tai Rocky 6. Vain hienot ohjaajat osaavat yhdistää huumoria, jetpackin ja Elvistä! Leffassa käytettiin myös Ennio Morriconen musiikkia.





Ramboa ei ole vielä nostettu esiin syystä tai toisesta. Myös tämä oli eeppistä nähtävää teatterissa, koska olin jo luopunut toivosta että kunnollisia toimintaleffoja enää tehtäisiin. Siihenkin aikaan oli liian paljon tietokoneella kikkailua, täriseviä kameroita ja jotain hidastuksia ym.





Olen liian nuori että olisin nähnyt montaa hyvää leffaa teatterissa. Tämän takia myös Termintor 3 takaa-ajo oli hienoa katseltavaa. Siitä näki hyvin kuinka kaupunki laitettiin oikeasti paskaksi. Tämä taisi olla viimeisiä kertoja kun tuollaiseen kehdattiin laittaa rahaa. Nykyään ne tehdään kokonaan tietokoneella ja se näkyy suoraan laadussa. Ikävää ettei leffan loppuosa ollut läheskään ensimmäisen 30min veroinen. En löytänyt kohtausta kokonaan YouTubesta.






Tombstone on hyvä länkkäri "uudemmaksi" leffaksi. Armoton ei ole viimeinen vaikka aika läheltä liippaakin. Kurt Russell, Val Kilmer ja Sam Elliotin viikset loistavat tässä elokuvassa!





Jos ei aina jaksa katsoa Eastwoodin ja vastaavien A-luokan laatua, niin olen nauttinut ala-asteelta lähtien ajoittain myös b-luokan toimintaleffoista. Ne ovat parhaimmillaan hyvää viihdettä, vaikka suuriosa on toki täyttä roskaa. Steven Seagal ja Van Damme lienevät tuttuja 90-luvun lapsille ja siitä eteenpäin, mutta tutustuin onneksi lapsena myös edelliseen sukupolveen. Esim. Charles Bronson tarjoilee 60-luvun mahtileffojen ohella hienoja "kaljaleffoja". Kasarimusat ja yliampuva toiminta ovat aivan kuin jostain videopelistä. Niissä ei kuitenkaan ole mitään "tanssi koreografioita", vaan taistelut ovat puhdasta mättöä, josta nautin ainakin itse enemmän.


 
Viimeksi muokattu:

CuJo#31

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins | HIFK | Leijonat | Les Bleus
Itselleni kaikkien aikojen paras toimintakohtaus taitaa olla the takaa-ajokohtaus elokuvasta Bullitt. Steve McQueen & fastback Mustang vs. Dodge Charger. Ajatella, että tämä on jo yli 50 vuotta vanha leffa.


 

KaljaVeikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
235, Karjala-lippis
Loistavia pätkiä edelleen, kiitos!

Kick-ass tosiaan pääsi aikanaan yllättämään kun krapulassa aloin elokuvaa katsomaan ja odotukset olivat kevyen pg-13 elokuvan tasolla.

Terminator 3 on taas minusta mainettaan parempi elokuva vaikkei missään nimessä ole kahden ensimmäisen veroinen.

Edellisen viestin innoittamana parit takaa-ajot:

Mad Max: Fury road, moottoripyörä-tyyppien kanssa käytävä rähinä. Koko elokuva on itsessään täynnä tiukkaa toimintaa mutta tämä on ainakin musiikin puolesta elokuvan parhaimpia kohtauksia. Video loppuu vähän kesken kun mähinä jatkuisi vielä tuosta eteenpäin.




Casino Royale, alun terroristi-jahti jalan. Skyfallin kaivuriajelu on myös hyvää meinikiä mutta kyllä tämä on bondeista paras.


 
Suosikkijoukkue
Tappara, Setämiehet
Mun mielestä The Deliverance leffan "Squeal like a piggie" kohtaus on hyvää actionia. Se on semmonen takaa-ajo scene. Tietäjät ja tosimiehet tietää.

"...dem panties. Take 'em off..."

Ahh, tässähän ihan herkistyy.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Mad Max: Fury road, moottoripyörä-tyyppien kanssa käytävä rähinä. Koko elokuva on itsessään täynnä tiukkaa toimintaa mutta tämä on ainakin musiikin puolesta elokuvan parhaimpia kohtauksia. Video loppuu vähän kesken kun mähinä jatkuisi vielä tuosta eteenpäin.
No Fury Road nyt itsessään on yksi toiminta kohtaus, joka jatkuu noin kaksi tuntia.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Koska toiminta-ammuntaa harrastan, kiinnostaa myös aina miten leffoissa suoriudutaan ja sitä myöten miten niihin näyttelijät treenaavat. Tässä vielä pätkä Cruisesta treenaamassa, huonolaatuinen mutta kuitenkin. Kellotin tuon "yo homie is that my briefcase?" kohtauksen ja melkoisen kova aika, siis jos tilalla olisi tauluja. Muutenkin hieno suoritus.



Sitten tässä Keanu treenaamassa John Wick kolmoseen. Samaa voi sanoa Keanusta, lahjoja on. Tosin opettajakin on maailman huippuluokkaa.


 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ihan varmasti Seitsemän samurain lopputaistelu mudassa ja kaatosateessa. Kuulemma Kurosawa kuvasi tuon tarkoituksella ihan viimeisenä, koska elokuvaa oli kuvattu jo yli vuosi, ja elokuvayhtiö Toho halusi kiihkeästi saada homman pakettiin. Mutta kun finaali oli kuvaamatta niin pakkohan niiden oli antaa Kurosawalle lisää aikaa.

Mitään videolinkkiä en laita, koska suurin hölmöys minkä ihminen voisi tehdä olisi katsoa se taistelu ennen kuin on nähnyt koko elokuvan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös