Onko suhtautumisesi rankkareihin muuttunut?

  • 6 865
  • 77
Suosikkijoukkue
Ilves, Bulls, Arsenal, Canucks ja Three Lions
Nyt on liigakautta pelattu jouluun saakka ja jokainen joka Sm-liigaa vähääkään seuraa on viimeistään tv-otteluissa nähnyt ainakin yhden rankkari kisan. Aiheesta keskusteltiin paljon ennen kautta ja olen kuullut joidenkin suhtautumisen rankkareita kohtaan muuttuneen kauden aikana.

Rankkareiden puolustajat sanovat niiden tuovan tasaisen pelin loppuun oivan loppuhuipennuksen. Näkemäni rankkarit ovat kyllä olleet todella dramaattisia näytelmiä. Rankkarit myös parantavat kehnojen joukkueiden mahdollisuuksia voittaa kovempia joukkueita.

Tänä syksynä Iltalehdessä julkaistiin artikkeli, jossa kirjoittaja kertoi aluksi skeptisen suhtautumisensa rankkareihin muuttuneen kauden edetessä positiiviseksi. Kirjoittaja perusteli kantaansa sillä, että rankkareista on saatu monta uutta puheenaihetta, kuten rankkari spesialistit Tuominen ja Voutilainen. En voi kiistää, etteikö rankkareista olisi tullut monta puheenaihetta, mutta silti rohkenen epäillä riittääkö säännön hyväksi havaitsemiseen se, että siitä on tullut puheenaihe. Sanoisin jopa, että mitä suurempi puheenaihe sitä tyhmempi sääntö. Kärjistetty esimerkki olisi, että Sm-liigaan tulisi joka erätauko joukkotappelu ja tappelun voittanut joukkue saisi maalin. Tälläisestä säännöstä tulisi takuuvarmasti puheenaiheita vielä enemmän kuin rankkareista. Hyvistä sääntö uudistuksista kuten neljällä pelattavista jatkoajoista ei kovin montaa puheenaihetta saa revittyä.

Rankkarit ovat pelaajien ja minun mielestäni erittäin huono sääntöuudistus. Rankkarit eivät vain ole urheilullinen tapa ratkaista ottelua. Rankkarit ovat kaiken lisäksi tappaneet jatkoaika pelin. Nykyään peli jatkoajalla on todellista tervan juontia, sillä ainakin toisen joukkueen ainoa tavoite on päästä rankkareihin. Pahimmassa tapauksessa molemmat joukkueet vain pelailevat jatkoajan pois alta kuten tänä vuonna on useaan otteeseen nähty. Edellisinä vuosina jatkoajat olivat pelillisesti ottelun parasta antia, kun joukkueilla ei ollut mitään menetettävää. Oman seuran voiitettua rankkarit saa oikein etsiä sisältään voittamisen tunnetta, useimmiten sitä löytämättä ajatellen, että onhan tää yks lisäpiste ny ihan kiva juttu.

Sm-liigan johto on useaan otteeseen todennut, että vähiten vastustusta on tullut faneilta. Käsitykseni mukaan suurin osa kiekkoa seuraavista tyrmäsi säännön ennen kautta, mutta haluaisin tiedustella onko mielipide muuttunut kauden edettyä puoliväliin?
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Mielestäni jääkiekkossa kuuluu olla myös tasapelin mahdollisuus. Jos kaksi jengiä vääntää tasavahvasti vajaa kolmetuntisen matsin, niin onhan se typerää, jos jommasta kummasta pitää väkisin voittaja arpoa. Koska kyllähän rankkarit tietynlaista arpapeliä on, sitä ei käy kieltäminen.

Eli siis kokeiltu on, ja ei kovin kaksiseksi havaittu. Arpajaiset voidaan lopettaa tähän kauteen.
 

RaLu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Viestin lähetti HeGe41
Mielestäni jääkiekkossa kuuluu olla myös tasapelin mahdollisuus. Jos kaksi jengiä vääntää tasavahvasti vajaa kolmetuntisen matsin, niin onhan se typerää, jos jommasta kummasta pitää väkisin voittaja arpoa. Koska kyllähän rankkarit tietynlaista arpapeliä on, sitä ei käy kieltäminen.

Eli siis kokeiltu on, ja ei kovin kaksiseksi havaittu. Arpajaiset voidaan lopettaa tähän kauteen.

Samoilla linjoilla. Miksi vääristää sarjataulukkoa tälläisillä keinotekoisilla ratkaisuilla? Paluu viime kauden sääntöihin tapahtuu toivottavasti tämän kauden jälkeen.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Täytyy sen verran sanoa, että se viime vuosien "minäpoikahyökkäänvaillahuoltahuomisesta"-jatkoaikapelleily on ollut kyllä kaikkea muuta kuin otteluiden parasta antia. Eihän se muistuttanut edes tippaakaan jääkiekkoa. Keinotekoisesta puhuttaessa tuota systeemiä keinotekoisemmaksi päästäkseen pitäisi mennä jo ihan päättömiin ideoihin. (kuten sarjapiste jokaisesta tehdystä maalista jne.)

Tämä rankkarisysteemi on sentään hieman muuttanut jatkoaikaa enemmän jääkiekon näköiseksi, kun on jotain menetettävääkin ottelussa (eli takaiskumaali vie mahdollisuuden päästä rangaistuslaukauskilpailuun) ja mikä tärkeintä kaikista otteluista jaetaan yhtä monta pistettä, vaikka ei se viisi minuuttia 4-4-pelaamista nykyäänkään liikaa jääkiekkoa muistuta. Varsinkaan kun sitä pelataan esim. kolmella hyökkääjällä + Murphylla.

Tämä pistelasku-systeemi on siis monin verroin parempi kuin se muutaman vuoden kokeiltu puolustusvoittoista pelisysteemiä törkeästi suosinut (pelaat vähämaalisia pelejä -> useammat otteluistasi menevät jatkoajalle -> jatkoaikaotteluista jaetaan keskimäärin enemmän pisteitä kuin varsinaisella peliajalla ratkeavista).



Ylivoimaisesti parhaat vaihtoehdot ovat luonnollisesti perinteiset 60+5 minuuttia viidellä viittä vastaan peliä (ylimääräiset 5 min sudden death-systeemillä) tai 60 minuuttia viidellä viittä vastaan peliä. Molemmissa pistelaskusysteeminä 2-1-0. En käsitä miksi ehjää alunperinkään ruvettiin korjaamaan. Mutta jos vaihtoehdot ovat se viime vuosien 2-2-1-1-0 ja tämä nykyinen, niin pitäydytään ehdottomasti tässä.
 
Viimeksi muokattu:

Frankie

Jäsen
Suosikkijoukkue
평양시 IFK, Philadelphia Flyers, Arsenal FC
Ei. Edelleenkin olen sitä mieltä, että rankkarikisat eivät kuulu liigaan. Rankkareilla ratkaistaan junnuturnausten voitto.
 
Ei ole muuttunut. Edelleenkin aivan väärä tapa ratkaista ottelut. Kaikkein eniten vituttaa se, että ennen kun tuli rankkari, se oli jollain tavalla hieno tapahtuma, kun sieltä tulee mies vastaan mies kaksintaistelu. Nyt edes pelitilannerankkari ei sytytä, kun ennen jos tuli rankkari, niin se oli varmasti yksi pelin kohokohtia. Nykyään niitä harjoitellaan paljon enemmän ja ne tulevat kerta kerralta samanlaisemmiksi. Alkukaudesta näkyi hienoja veivejä sun muita, mutta nyt ei tule enää mitään uutta.

Pelitilannerankkareita on näkynyt tällä kaudella enemmän ja se on hyvä, mutta nämä väkisin väännetyt rankkarikisat ovat perseestä.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Kyllä se paras vaihtoehto olisi tuo Manenkin mainitsema vanha malli, jossa voittaja saa 2 pistettä ja häviäjä nolla, tasapelissä molemmille piste.

Sellainen tunne on vain tullut että Liigan pellet eivät voi myöntää että joku sääntöuudistus on huono ja palata vanhaan malliin, vaan virheiden päälle ladotaan uusia virheitä ja koitetaan niillä peitellä.

Esimerkkinä voi toimia juuri tämä pistelaskusysteemi. Vanha tapa toimi kuin junan vessa mutta joku keksi että annetaan jatkoajalla lisäpiste niin saadaan hyökkäävämpää peliä jatkoajalle. Kun huomattiin että uudistus ei ole toimiva, ei suostuttu palaamaan vanhaan toimivaan malliin vaan keksittiin rankkarit vielä siihen päälle.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei ole ainakaan positiivisempaan suuntaan. Itse asiassa jatkoajoistakin meni viimeisetkin jännityksenrippeet, kun normaalilla peliajalla voitosta rupesi saamaan kolme pistettä. Olihan jatkoaikavoitto jo viime kaudella pikkuisen laimea, kun vastustajalle tuli kuitenkin yksi piste, mutta enää tällä kaudella se ei edes tunnu oikealta voitolta.

Toki esim. MM-kisoissa rankkarikisoilla on hyvä viihdearvo, mutta SM-liigan runkosarjamatsin päätteeksi se on täysin turha.
 

rinkeli22

Jäsen
Mielestäni ainoa oikea tapa pelata sm-liigan runkosarjaottelut on 2 pinnaa voitosta ja tasurin tullessa pinnat 1-1. Jatkoaika kyllä kuuluu mielestäni runkosarjaotteluunkin, mutta ainoastaan jos jatkoaikamaalin sattuessa, pisteet jaetaan 2-0.

Vastauksena ketjun kysymykseen sanoisin, että nykyinen malli on toki parempi kuin edeltäjänsä, mutta ei näistä viime vuosien sääntökikkailuiden aikaisista jatkoaika- tai rankkarivoitoista voi edes puhua samaan aikaan vanhan kunnon sudden death-maalin kanssa, kun vastustelija laitettiin kotimatkalle ilman pisteitä, vaikka oli saanut sen 60 minuuttia roikuttua tasurissa kiinni.. Puhumattakaan tietysti vitutuksesta, kun vastustelija teki omalle joukkueelle saman. Nykyään ei varsinaisen peliajan jälkeen ole ollut mitään tunnetta ainakaan katsomossa, kun ei kumpikaan voi jäädä nollille.

Tunnekuohut pitää saada eliminoitua pelaajilta ja katsojilta. Sehän se sm-liigan kanta kaikkiin uudistuksiin on jo vuosikausia ollut.
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Viestin lähetti rinkeli22
Mielestäni ainoa oikea tapa pelata sm-liigan runkosarjaottelut on 2 pinnaa voitosta ja tasurin tullessa pinnat 1-1. Jatkoaika kyllä kuuluu mielestäni runkosarjaotteluunkin, mutta ainoastaan jos jatkoaikamaalin sattuessa, pisteet jaetaan 2-0.
Mielestäni varsinaisella peliajalla tullut voitto saa olla edelleen tuo 3 pinnaa ja jatkoaikamaalista saisi toisen pinnan kuten nytkin, mutta jos sitä ei tule ja peli päättyy tasan jaettaisiin vain ne yhdet pinnat ja jätettäisiin ne rankkarit salibändy ihmisten riemuksi.

Edit: Siis ei ole muuttunut.
 
Viimeksi muokattu:

axe

Jäsen
Ihan pikkusen on mielipide muuttunut. Aiemman suuttumuksen tilalle on tullut tylsä ja apaattinen hyväksyntä, että vedellään nyt sitten pilkkuja kun niin on käsketty. Edelleen vaan ihmetyttää miksi hyvistäkin peleistä pitää viedä se viimeinen särmä tuolla pelleilyllä.

Klassinen esimerkki saatiin taas viime viikolla Hakametsässä. Kahden erän jälkeen 1-4, 60/65 minuutin jälkeen 4-4, rankkareilla sitten 4-5. Tappara sai pisteen, TPS kaksi ja ne merkittiin vain tilastoihin, jotka eivät tunnepohjalta hetkauta ketään. Sen sijaan olisi saatu aikaiseksi ISO ottelu, jos pelin olisi annettu päättyä tasan: tapparalaiset hekumassa nousustaan tasapeliin, TPS vittuuntunut menettyään voittonsa. Nyt kulmat viilattiin sääntöteknisesti tasaisiksi ja saatiin tulokseksi vain haileita varjoja niistä oikeista tunnetiloista, jotka jääkiekosta ja urheilusta tekevät niin mahtavaa seurattavaa.
 

Rocco

Jäsen
Rankkarit on Per C:stä. Rankkareilla voi ratkoa joitakin pakon edessä (aikataulut tulevat päälle) turnausotteluita 20 minuutin normaalin jatkoajan jälkeen, tai sitten jalkapalloa missä maalipaikkoja tulee todella harvoin verrattuna jääkiekkoon.

Rankkarit hiiteen, 60 min jälkeen jos ollaan tasan niin 5vs5 jatkoaika. 2 pojoa voittajalle, 1 molemmille tasapelistä. Olen puhunut.

Onneksi Mestiksessä ratkaistaan voittaja pelaamalla. Rankkareilla voittaminen on kuin heittäsi kolikkoa keskiympyrässä ja arvaa oikein.

Ai niin, itse kysymys: On muuttunut entistä enemmän rankkarivastaiseksi.
 
Viimeksi muokattu:

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Vaikka Frankie tuossa yllä vastasikin jo tyhjentävästi otsikossa esitettyyn kysymykseen ja olen asiasta täysin samaa mieltä, niin sen verran haluaisin kommentoida tässä esiin otettua pistelaskusysteemiä, että olen sen suhteen muuttanut mielipidettäni ja pidän 3 pisteen jakamista voittajalle hyvänä muutoksena. Itse asiassa tämä 3p. voitosta sopisi mielestäni parhaiten vanhaan 60 minuutin peliin, ilman jatkoaikaa ja ilman rankkareita. Ottelun voittaminen korostuisi entisestään ja siitä pitäisin kovasti.
 

Tomppa#74

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Edelleen samaa mieltä, eli sudden death rankkarit ovat sieltä ja poikittain.

Mieluummin ei ollenkaan rankkareita, mutta minimissään sitten paras viidestä periaatteella jolloin edes teoreettisesti hommassa on jotain järkeä ja yleisöllekin enemmän viihdettä. Se että kaksi joukkuetta tekee duunia ja saa aikaiseksi tasurin pitkän väännön tuloksena ei voi ratketa pakkopullamaisella äkkikuolemalla.

Komeita maaleja on kyllä nähty, mutta tasurin ratkaisutapana täysin väärä.
 

MAKE #89

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ennen kauden alkua olin tyytyväinen uudistukseen, mutta nyt nähtyäni sen käytännössä voin todeta että se on paskin uudistus aikoihin.
 

Hattori Hanzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Samoilla linjoilla mennään kuin aikaisemmissa viesteissä.
Rangaistuslaukauskisa jatkoajan päätteeksi ei kuulu tähän lajiin. Siinä painottuu liialti yksilön paremmuus.
Kyseessähän on kuitenkin joukkuelaji.

Heti kauden avauksessa TPS - Blues pelin jatkoajan päätyttyä tuli rangaistuslaukauskisa, joka päättyi heti ensimmäisessä parissa. Tuntui vähintäänkin oudolta. Jos rankkareitä pitää olla, niin sitten paras viidestä systeemillä, mieluummin ei ollenkaan.
Tietysti lajia pitää kehittää, mutta tämä ei ole oikea tapa.

Jääkiekossa pitäisi olla yhtenäiset säännöt riippumatta missä pelataan, kuten on jalkapallossa. On vähän outoa, kun suurin piirtein joka maassa on omat säännöt, vaikka laji on sama. Paras systeemi olisi ehdottomasti vanha, jossa voitosta saa 2 pistettä ja tasurista 1.
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Ei no njet nada

Ei ole muuttunut. Edelleen täysin tarpeeton manööveri, jonka Uimalakki-Upi kehitti hätäpäissään SM-liigan kiinnostavuuden nostamiseksi. Huti tuli.

Huvittavaa ja karmaisevaa että innovaatiot, jotka esim. Ruotsissa on jo kertaalleen heitetty romukoppaan otetaan täällä avosylin vastaan. Hölmömpi seuraisi naapurin kehitystä ja tekisi nopeasti tarvittavan johtopäätöksen: ei rankkareille, joista pelaajat eivätkä valmentajat eivät pidä!
 

Jykke1978

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC/FC TPS, Turku Dockers, Adelaide Crows
Ei ole muuttunut mielipiteeni rankkareita kohtaan.

Olen edelleen sitä mieltä, että rankkarikisasta pitäisi päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Jatkoajasta on todellakin kadonnut jännitystä, kun joukkueet eivät yritä sitä voittoa enää yhtä hanakasti kuin esim. viime kaudella vaan odottelevat niitä rankkareita.

Otteluiden pitäisi runkosarjassa voida päättyä tasapeliin, jos joukkueet ovat ottelussa yhtä hyvät niin ei sitä voittajaa tarvitse etsiä keinotekoisesti vaan annetaan otteluiden päättyä tasan kuten ennenkin.
 

Wiltord

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eipä ole suhtautuminen muuttunut. Täysin turha tapa ratkoa väkisellä otteluita. Jatkoajat ovat aivan turhia siinä välissä, kun yleensä huonompi joukkue odottelee vain passiivisesti rankkareita. Ei ole oikein pelata ensin pitkä peli tasan ja ratkaista se sitten yksilösuorituksella.

Tasuri on tasuri, eikä voi olla pakko saada voittajaa. Muuten pistelaskusysteemi olisi ihan hyvä, kunhan jätettäisiin nämä rankkarit ampumatta ja jatkoajallekin tulisi tapahtumia. Voitosta varsinaisella peliajalla 3p. Voitosta jatkoajalla 2p ja tappiosta jatkoajalla 1p. Tasapelistä kummallekin 1p.
 

kimbe66

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
No eipä ole suhtautuminen muuttunut. Vastustan niitä edelleenkin. Yksittäiset runkosarjapelit eivät kerta kaikkiaan ole niin tärkeitä, että voittajaa tarvitsisi etsiä rankkareiden avulla.

Näin ammattiyhdistysihmisenä sitä paitsi harmittaa jo liigapelaajienkin puolesta, kun joutuvat ylimääräistä työtä tekemään ilman mitään erilliskorvausta. Itse asiassa jo jatkoaikakin on aivan liikaa: pelin pitää loppua silloin, kun summeri pärähtää kolmannen erän lopussa. Millä muulla työpaikalla työläisiä riistetään näin vastuuttomasti?

Ykköskentän pelaajathan saattavat joutua jatkoajalla pelaamaan pari kolme minuuttiakin, ja missä korvaus? Maalivahdista puhumattakaan: täydet viisi minuuttia jäällä.

Ja sitten jos vielä mennään rankkareihin, niin siinähän joku spesialisti voi joutua parikin kertaa luistelemaan keskiympyrästä maalille asti ja vielä laukaisemaankin ( tai jopa pahempi: harhauttamaan ). On se kumma, ettei mikään pelaajien yhdistys ole puuttunut näihin työelämän epäkohtiin.

Virkamieskiekko on saatava ansaitsemaansa kunniaan!
 

JTX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, HPK
Viestin lähetti Jykke1978
Jatkoajasta on todellakin kadonnut jännitystä, kun joukkueet eivät yritä sitä voittoa enää yhtä hanakasti kuin esim. viime kaudella vaan odottelevat niitä rankkareita.

Riippuu tietysti joukkueesta. Kyllä minä olen ainakin saanut sen kuvan että suosikkijoukkueeni yrittää voittaa jatkoajalla.

Muuten kyllä voitaisiin palata vanhoihin hyviin aikoihin. Tasapelistä 1 piste ja voitosta 2 pistettä.

Piste.
 

punaviiva

Jäsen
Re: Ei no njet nada

Viestin lähetti Pressiboxi
Ei ole muuttunut. Edelleen täysin tarpeeton manööveri, jonka Uimalakki-Upi kehitti hätäpäissään SM-liigan kiinnostavuuden nostamiseksi. Huti tuli.

Käsittääkseni liigan katsojamäärät lisääntyneestä tv-näkyvyydestä (MTV3+) huolimatta ovat kasvaneet, mikä osoittanee että rankkarikisat ovat katsojien mieleinen uudistus, mikä kumoaa yllämainitun hutiteorian.

Mielipiteeni on että voittajalle 2 ja jatkoajan hävinneelle 0 pistettä, tasapelistä 1 piste kummallekin ja ei rankkareita. Tai jos oikein tiukaksi mene niin jatkoaikakin pois.
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Re: Re: Ei no njet nada

Viestin lähetti punaviiva
Käsittääkseni liigan katsojamäärät lisääntyneestä tv-näkyvyydestä (MTV3+) huolimatta ovat kasvaneet, mikä osoittanee että rankkarikisat ovat katsojien mieleinen uudistus, mikä kumoaa yllämainitun hutiteorian.

Vielä kun pystyt näyttämään, että nousu (?) on rankkareiden ansiota, ei esimerkiksi NHL-pelaajien jne. aiheuttamaa, voimme jatkaa keskustelua.

Samaten voisimme hiukan miettiä ovatko ilmoitetut katsojamäärät kestävää evidenssiä nykyoloissa. Esim. Turussa kuulutusten ja todellisen tilanteen ero on usein noin 40-50%.
 

NHL

Jäsen
Rankkariratkaisu on mielestäni katsojien kannalta hyvä ratkaisu, en sitten tiedä pelaajien mielipidettä. 4vs4 peli ei puolestaan kuulu jääkiekkoon, peli muuttuu passiiviseksi ja tuomaritkaan eivät uskalla viheltää jäähyjä mistään tilanteista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös