Oman talouden hoito – vinkit ja vihjeet

  • 10 885
  • 66

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hyviä kommentteja tämä ketju täynnä. Toki parhaan talousvinkin antoi tarinan mukaan aikoinaan Silvio Berlusconi puhuessaan Italian köyhille: ”Tehkää niin kuin minä! Tienatkaa enemmän!”

Itse olen jotenkin opetellut tulemaan arjessa melko vähällä toimeen. Tälle ei sinänsä olisi pakollista tarvetta, sillä olen ollut onnekas, ja olen saanut olla työelämässä yhtäjaksoisesti valmistumisestani lähtien. Myös avovaimo on onneksi päässyt nykyään vakivirkaan määräaikaisten jälkeen.

Meillä on toki sekin taloudellisesti ”helpottava” seikka, että meillä ei ikinä iskenyt vauvakuume. Ja kun olemme vain karvan alle 40-vuotiaita, ei tuon iskeminen vaikuta realistiselta tulevaisuudessakaan.

Pitkälti tuosta syystä olemme selvinneet mm. ilman omaa autoa. Itse kuljen bussilla töihin sujuvasti. Avovaimo taas kulkee pyörällä tai kävellen oman lyhyen matkansa. Yksityisauton omistamisen tarpeellisuuden monissa tilanteissa ymmärrän hyvin. Mutta sitä en oikein ymmärrä, jos auto hankitaan vain statuskysymysten vuoksi. Kyllä itsekin olen silti aina välillä miettinyt auton hankintaa, mutta sitten kun joku työkaveri kiroaa kovaan ääneen kallista autohuoltoa, autokuume katoaa äkkiä. Toivoisin, että toisinaan mediassa väläytelty autojen yhteiskäyttö löisi tulevaisuudessa itsensä läpi. Sellaiseen voisin jopa harkita ryhtyvänikin.

Itse en mitään talousvinkkejä osaa suoraan antaa, kun jokaisen elämäntilanne on aina erilainen. Ja mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle, ja vielä vähemmän kolmannelle. Itse pyrin lyhyesti tienaamaan pidemmällä tähtäimellä enemmän kuin kulutan. Tämä on onnistunut juurikin noilla yksinkertaisilla arjen valinnoilla. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että syödään juhlaruokaa juhlina, mutta arkisin kohtuuhintaista perusruokaa. Heräteostoksia puolestaan vältetään, ja oikeastaan kaikkea ostetaan vain tarpeeseen. Lisäksi harrastuksemme ovat varsin edullisia, matkustusta lukuunottamatta, vaikka siinäkin menemme kustannustehokkaalla linjalla mahdollisuuksien mukaan. Ja matkustusta olemme viime vuosina muutenkin vähentäneet.

Olen jotenkin huomannut, että itseäni hirvittää rahan meno silloinkin, kun siihen ei olisi tarvetta. Nyt kun ostimme uuden asunnon pari kuukautta sitten, kaikki remonttiin, muuttoon ja uusien huonekalujen hankintaan menneet rahat saivat melkein kylmiä väreitä aikaan, vaikka meillä olikin tällaisia menoja varten säästöjä, ja on edelleenkin. Sinänsä tällainen saituus voi olla turhaa, mutta toisaalta se voi olla myös merkki varovaisuudesta ja terveestä järjestä, joka ohjaa valintoja laajemminkin arjessa. Sillä olen mielestäni pärjännyt hyvän tuurin ohella.
 

Lynyrd

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvä jääkiekko.
Minä olen varmaan kaikkien mittareiden mukaan erittäin huoleton rahan käyttäjä. Nettotulot ovat keskimäärin n. 2000€ kuukaudessa. Yhteiselletilille laitetaan vaimon kanssa molemmat 700€ kuukaudessa siitä maksellaan lainan lyhennys, vastike ja laskut. Kuukaudesta riippuen tilille jää jonkin verran puskuria. Itellä on yksi henkilökohtainen laina jota lyhennän 200€ kuussa. Eli noin tonni jää kuukaudessa elämiseen, jos kuun lopussa siitä on jotain jäljellä niin kiva, jos ei oo niin sitten ei oo. Jos menee tiukille ja tekee mieli vaikka jokin extempore reissu heittää niin visahan on näppärä ratkaisu siihen. Lisäksi vuodessa tulee osinkotuloja kahdesta firmasta missä olen osakkaana noin 2000€ ne rahat olen aina pyrkinyt sijoittamaan, mutta joskus ne on jo tuhlattu etukäteen (visalasku). Kulupuolelle on vielä lisättävä 500€ laina meidän yhteiseltätililtä kun ostin heräteostoksena heinäkuussa auton. Ei oo kyllä mitään hajua mitä minä sillä teen, mutta sillon se tuntu maailman parhaalta idealta (alkoholilla oli osuutta asiaan).
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Itse olen raha-asioissa tällä hetkellä niinsanotusti kusessa. Parhaimmillaan säästössä oli joitain vuosia sitten yli 50k€. Sain uuden torpan rakennettua ilman velanottoa eli ei ne säästöt nyt sinällään hukkaan ole mennyt. Torppa valmistui puolisen vuotta sitten, kuten varmaan muut itse rakentaneet tietää niin loppuvaiheessa kustannukset kasvaa, ja siihen päälle uudet huonekalut yms. No yhtä kaikki, tällä hetkellä kaikissa luottokorteissa rajat paukkuu, isot vakuutusmaksut (siis ihan normaalit henki- ja tereveysvakuutukset) erääntyy maksettavaksi, ja kaiken hyvän päälle vielä tonnin verran mätkyjä jotka pitää maksaa nyt jo heti kesälomien jälkeen. Lisäksi on pinkka muita laskuja joihin pitäisi rahat jostain taikoa.

Ei tässä silti vielä olla köyttä kaulaan sovittamassa, hätävarana on rahastoon sijoitetut lapsilisät mutta alunperin niillä oli tarkoitus päästä autotallin rakentamisen alkuun. Työtilanne on onneksi sen verran hyvä että niitä saa tehdä ihan niin paljon kuin haluaa, eli tässä saa nyt kääriä hihat ja alkaa hommiin. Perhesopu varmasti tulee kärsimään muutaman seuraavan kuukauden aikana kun isän pitää painaa töitä. Samalla joitain laskuja pitää vaan jättää maksamatta, odotella pariakin karhukirjettä ja pistää maksuun vasta kun uhataan ulosotolla. Jos asiallisesti toimisi niin voisi tietysti olla yhteydessä laskuttajaan ja pyytää maksuaikaa.

Rahankäytöstäni kertonee se etten ole tällaisessa tilanteessa ensimmäistä kertaa. Nyt on vain eka kerta kun säästöt ovat menneet turhuuksiin, aikaisemmin olen tuhlannut itseni velkoihin ja varattomaksi kuluttamalla viinaan, naisiin ja autoihin.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sain uuden torpan rakennettua ilman velanottoa eli ei ne säästöt nyt sinällään hukkaan ole mennyt.

Saako kysyä, miksi ihmeessä? Asuntolainaa saa poskettoman halvalla ja silti olet rakentanut luottokortilla? Jos olisit ottanut edes sen kymppitonnin lainaa niin saisit nyt vihellellä ilman huolta ja maksaa sen asuntolainan vaikka viidessä vuodessa pois. Itsellä harmittaa lähinnä se, että 0,55% marginaalilla ollut asuntolaina pääsi vähän niinkuin vahingossa loppumaan. Olisi ajoissa pitänyt laskea kuukausierää.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Saako kysyä, miksi ihmeessä? Asuntolainaa saa poskettoman halvalla ja silti olet rakentanut luottokortilla? Jos olisit ottanut edes sen kymppitonnin lainaa niin saisit nyt vihellellä ilman huolta ja maksaa sen asuntolainan vaikka viidessä vuodessa pois. Itsellä harmittaa lähinnä se, että 0,55% marginaalilla ollut asuntolaina pääsi vähän niinkuin vahingossa loppumaan. Olisi ajoissa pitänyt laskea kuukausierää.
Totta, että @Remy Martin :in olisi mieluummin kannattanut ottaa pankkilainaa kuin vinguttaa luottokorttia. Ei tuo halpakaan laina silti mikään rahasampo ole. Meinaan en näkisi tilannettasi mitenkään paremmaksi, vaikka sulla joku kymppi sitä halpaa lainaa vielä olisi. Olisit voinut sijoittaa etupainotteisesti vähän enemmän, mutta siinä se. Toisaalta nyt enemmän varoja viljeltäväksi.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Saako kysyä, miksi ihmeessä? Asuntolainaa saa poskettoman halvalla ja silti olet rakentanut luottokortilla? Jos olisit ottanut edes sen kymppitonnin lainaa niin saisit nyt vihellellä ilman huolta ja maksaa sen asuntolainan vaikka viidessä vuodessa pois. Itsellä harmittaa lähinnä se, että 0,55% marginaalilla ollut asuntolaina pääsi vähän niinkuin vahingossa loppumaan. Olisi ajoissa pitänyt laskea kuukausierää.

Tottakai saat kysyä. Sitä halpaa asuntolainaa on jo valmiiksi otettu sen verran ettei lisälaina olisi ollut välttämättä niin halpaa. Silti suurin syy on että valmistumista kohden nälkä kasvoi syödessä ja budjetit hieman paukkui. Ja toinen syy oli että kun kiristi työtahtia että sai vähän ”etuajassa” valmiiksi niin tulot eivät ihan riittäneet kattamaan kaikkia rakennuskustannuksia. Kun alunperin suunnitelmana oli rakentaa ilman lainaa niin eihän sitä sitten tullut ajateltua vaikka se kymppitonnin laina noin puoli vuotta sitten olisikin ehkä ollut ihan fiksu vaihtoehto.
 

Alex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Todella tarkka rahankäyttäjä olen. Kaikkiin isompiin hankintoihin pyrin löytämään parhaan vaihtoehdon hintalaatusuhteeltaan ja useimmiten netin selaaminen on kannattanut. Oikeastaan ainoa asia mihin laitan rahaa kohtuu huolettomasti on matkustelu, siitä kun lopulta tulee jäämään ne parhaat muistot elämästä, niin lähdemme perheen kanssa sinne minne on mahdollisuus mennä, vaikka olisikin kallis matkakohde tiedossa.

Exceliä käytän vain auton kuluihin, sekin puhtaasta mielenkiinnosta. Muuten maksetaan yhteiset kulut puoliksi vaimon kanssa ja molemmat vastaa omista menoistaan. Paitsi nyt kun vaimo on vielä lapsen kanssa kotona, niin menee kulut pitkälti omaan piikkiin.

Jälkikäteen ajatellen on tullut tehtyä ns. isoissa asioissa hyviä päätöksiä elämän varrella. Ensimmäisen auton ostin vasta, kun sitä oikeasti tarvitsin 24-vuotiaana. Siitä asti olen ajanut vain japanilaisilla autoilla, eikä ole kalliita ylimääräisiä remontteja tarvinnut maksaa. En myöskään vaihda turhan usein autoa ja rahoita autokauppiaita. Edellinen auto tuli haettua Ruotsista. Asumisen suhteen tuli pitkään asuttua halvoissa opiskelijakämpissä ja sieltä suoraan muutto omistusasuntoon. Lainan suhteen kävi vielä tuuri, kun valtio maksoi Asp-hyvityksenä ylimääräisen 3000€ ja nyt negatiiviset korot ovat painaneet kokonaiskoron nollaan. Säästö on kymmiätuhansia euroja koko laina-ajalta siihen nähden mitä varauduttiin maksamaan. Osakkeisiin aloin laittamaan rahaa kesällä 2008, kylmä alku, mutta sen jälkeen kehitys on ollut hyvää ja pyrin osingot uudelleensijoittamaan.

Keskituloisia ollaan, mutta tärkeämpää on vakaat, säännölliset tulot ja tätä tarvii arvostaa niin kauan kun jatkuu. Esikoisen syntymän jälkeen rahaa ei ole käytännössä jäänyt yli, mutta ei tässä velkaakaan tarvitse tehdä.
 

Rannelaukaus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olennaisinta on "maksaa ensin itselle", eli palkkapäivälle automaattiset siirrot säästöön (esim. arvo-osuustilille) ja muiden olennaisten isompien menojen/hankintojen tileille. Sijoittamiseen soveltuu erinomaisesti Nordnetin kuukausisäästäminen, jossa rahat menevät kuluitta esim. ETF:iin. Siten vaurastuminen tapahtuu itsestään ja käyttötilille jää vain kohtuullinen määrä rahaa törsättäväksi. Heräteostokset vähenevät merkittävästi. Jos on pakko shoppailla, niin sitä varten voi luoda pahetilin, jonne menee samassa yhteydessä kohtuullinen määrä rahaa.

Kaikista toistuvista kuukausiveloituksista pitäisi lähtökohtaisesti pysyä erossa. Mitään autoa pienempää (ts. normaalia kuluttamista) ei talouden tasaannuttua tarvitse ostaa luotolla tai osamaksulla, vaan kaikkiin hankintoihin säästetään rahat valmiiksi. Itse en ole ostanut edes autoa velaksi. Silloin pakolliset kk-kulut pysyvät minimissä ja korkeita luottokorkoja ei tarvitse maksella.

Näitä ohjeita seuraamalla ei ole tarvinnut stressata rahasta ja eläkkeelle voisi jäädä 50-60 -vuotiaana. Edelleen jätän täysihintaiset merkkituotteet ja statusautot ostamatta ja koitan ensin löytää kaikki tarvittavat hankittavat jostain alennuksesta. Joskus kuulee haukuttavan pihiksi, minkä voi kuitata vaikka käymällä jossain, mihin ilkkujalla ei ole varaa.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kaikki menee mitä tulee, Siinä ei paljon excel taulukkoja tarvita. Hyvä jos kuun lopussa saa ruokaa pöytään. Laskut ja lainalyhennykset tulee aina maksettua ajallaan. Kuun alussa kaikki laskut maksuun ja sit katsotaan mihin riittää loput rahat.

Näin työttömänä vähän sama tilanne, kun rahaa tulee menee se laskupinon lyhennyksiin pääasiassa. Jos haluaa jotain isompaa tehdä niin pitää pysyä pari kuukautta kotona.

Se joka kuitenkin välillä antaa hieman liikkumisvaraa sentään on erilaiset casino/vedonlyöntiboonukset, torissa/kirpputorilla tavaroiden myyminen( + välillä ostaa jotain tosi halvalla ja myy kalliimalla), Pullojen kerääminen, satunnaisesti autollla bensoja vastaan kuskailu ym.. nämä antaa vähän pelivaraa vaikka itse raha joka normaalisti jää kulujen jälkeen on melko pieni.

Työttämänä huomannut että pienet purot tekee vähän isompia puroja. Jo tuo pullojen kerääminen, ei välttämättä edes tarvitse lähteä ihmisjoukkoon keräilemään niitä kun muutamia euroja voi tehdä päivässä/viikossa keräämällä jo vaikka kauppareissulla siinä kaupan vieressä pyörivät pullot, parkkipaikalla ja roskakorien vieressä melkeinpä aina on yksittäisiä pulloja. Nämä samalla kun menee kauppaan sisään tai heittämällä auton lattialla niistä jokunen kymppi jo kuussa kertyy, ei äkkiseltään paljon mutta prosentteja jo lisää kuukausituloihin kun vähään lisätään. Tietenkin autosta luopumulla ne isoimmat säästöt tulisi mutta se on jo niin juurtunut tapa että vaikea ja toistaiseksi liikkumiseen tarvitsee (etäsuhteessa ym..), toinen mihin huomannut mihin huomaamatta menee rahaa on sitten limut/mehut/energiajuomat ym.. niihin voi helposti se 2-3e mennä päivässä eli reilut 100e kuussa, ehkä enemmän kun ruokaan. Puolet saisi varmaan helposti pois siirtymällä muihin vaihtoehtoihin tai juomalla vain vettä.
 

sohvakoutsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Hermes
Oma taloudenpito oli nuorempana vähän niin ja näin, kaikki meni kyllä samantien mitä tulikin ja seuraavaa palkkapäivää odotettiin kuin kuuta nousevaa. Kyllähän sitä sitten jossain kohtaa havahtui, että ei tällä menolla elämä tule olemaan kuin pelkkää kädestä suuhun elämistä vailla mitään suunnitelmia tulevasta. Kyllähän se suoraan sanottuna vitutti, kun aika kauppaan mennessä piti katsoa tilin saldo että varmasti pystyi ostamaan edes ruokaa.

Nyt kuitenkin elämän muutenkin tasapainottuessa ja normalisoituessa, on myös omassa taloudessa tapahtunut suuri muutos parempaan päin. Vielä en ole siinä tilanteessa, johon olen täysin tyytyväinen, mutta matka siihen on kuitenkin hyvällä mallilla. Suurin muutos kassavirtaan oli kuukausittaisten suoratoistopaöveluiden karsiminen minimiin, baareissa ravaamisen lopettaminen ja ruokatottumukset. Näillä kuluja pienentyi melkein 500€ kuukaudessa, joka tarkoitti sitä että elämiseen jäi tuon verran enemmän.

Lähitulevaisuudessa todennäköisesti saan talouden siihen malliin, että voin alkaa suunnitella joka kuukausittaista säästämistä/sijoittamista, koska viivan alle alkaa jäämään myös plusmerkkistä tulosta.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Olen nykyään niin kiintynyt vaatimattomaan elämäntyyliin, että pienehköstä palkasta huolimatta rahaa jää hyvinkin yli sellainen 500-700 euroa kuukaudessa. Enemmänkin joskus.En vaan keksi mitään materiaa, mikä toisi iloa sen verran paljon että se olisi hintansa arvoinen. Asumme pienessä 41-neliön kaksiossa avovaimoni kanssa ja asumiskulumme ovat minimaaliset. Keittiön kaapistot on jostain 60-luvulta, mutta astiat pysyvät kaapeissa ja se riittää meille. Olen joskus miettinyt keittiöremonttia tai hienompaa asuntoa, mutta tullut toisiin ajatuksiin kun olen todennut ettei se nostaisi elämänlaatuani piirun vertaa. Autoni on myös vanha ja pieni, mutta uusi autokaan ei herätä minkäänlaista kiinnostusta. Se olisi kiva ehkä viikon tai kaksi, kunnes siihen tottuu.

Säästämisen vuoksi en siis pihtaile, mutta kun ei vaan nappaa ostaa mitään. Minkäs teet. Valtaosa tavarasta ja krääsästä tuo enemmän huolta kuin iloa. Matkusteluun käytän kyllä jonkin verran rahaa, sillä siitä jää sentään hyviä muistoja. Ruokaan panostan myös luullakseni keskimääräistä enemmän, niin että ravinto olisi laadukasta ja maukasta.

Kyllä askeetikon elämä on sitten helppoa.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Tähän kolmikymppiseksi asti itsekin elin niin, että kaikki on mennyt mitä on tullutkin. Varsinkin joskus parikymppisenä ei kyllä ollut mitään huolta huomisesta. Nyt olen jonkun aikaa olen ollut vakituisissa töissä ja tavallaan kaikki ihan sellaiset "välttämättömät" hankinnat on tehty. Rahaa rupeaa silloin jäämään yli. Mitään kitupiikkityyliä en edelleenkään meinaa harrastaa, eli en katso punalapputarjouksia kaupassa tai välitä jos haluan tehdä jotain parempaa ruokaa, niin silloin rahaakin menee enemmän.

Toisaalta tuossa se raja menee itselläkin, että en osta mitään autoa pienempää velaksi.

On se nyt kumminkin niin, että vakaus taloudessakin rupeaa kiinnostamaan kun ikää tulee lisää. Ollut kyllä hyvä ketju tämä lueskella ja saanut hyviä vinkkejä. Joku sanoi, että pari tonnia on säästötilillä "pahan päivän varalle". Mieli sen verran muuttui, että hyvä olisi tuon verran olla itselläkin ja sen meinaan säästöön kerätä. Jokunen kuukausi tuohon menee.

Tuo rahastosäästäminen rupesi kanssa kiinnostamaan. Hankitaan nyt se oma asunto ensin, niin mahdollisesti se tulee sitten sen jälkeen ajankohtaiseksi.
 

Rannelaukaus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tähän kolmikymppiseksi asti itsekin elin niin, että kaikki on mennyt mitä on tullutkin. Varsinkin joskus parikymppisenä ei kyllä ollut mitään huolta huomisesta. Nyt olen jonkun aikaa olen ollut vakituisissa töissä ja tavallaan kaikki ihan sellaiset "välttämättömät" hankinnat on tehty. Rahaa rupeaa silloin jäämään yli. Mitään kitupiikkityyliä en edelleenkään meinaa harrastaa, eli en katso punalapputarjouksia kaupassa tai välitä jos haluan tehdä jotain parempaa ruokaa, niin silloin rahaakin menee enemmän.

Toisaalta tuossa se raja menee itselläkin, että en osta mitään autoa pienempää velaksi.

On se nyt kumminkin niin, että vakaus taloudessakin rupeaa kiinnostamaan kun ikää tulee lisää. Ollut kyllä hyvä ketju tämä lueskella ja saanut hyviä vinkkejä. Joku sanoi, että pari tonnia on säästötilillä "pahan päivän varalle". Mieli sen verran muuttui, että hyvä olisi tuon verran olla itselläkin ja sen meinaan säästöön kerätä. Jokunen kuukausi tuohon menee.

Tuo rahastosäästäminen rupesi kanssa kiinnostamaan. Hankitaan nyt se oma asunto ensin, niin mahdollisesti se tulee sitten sen jälkeen ajankohtaiseksi.
Näin negatiivisten korkojen maailmassa ei ehkä kannata kerätä rahaa tilille asuntoa varten, vaan kerätä vaikka sitten defensiivisiin arvopapereihin ja käyttää sitä pääomaa lainan vakuutena. Itse olen ostanut kaikki asunnot ensimmäistä lukuunottamatta 100% velalla ja käyttänyt sijoitusvarallisuutta vakuutena. Pankki ei ole edes maininnut mitään käsirahoja, kun sijoitusvarallisuus vakuutena on täysin ok ja osoitus kyvystä hoitaa talouttaan.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Näin negatiivisten korkojen maailmassa ei ehkä kannata kerätä rahaa tilille asuntoa varten, vaan kerätä vaikka sitten defensiivisiin arvopapereihin ja käyttää sitä pääomaa lainan vakuutena. Itse olen ostanut kaikki asunnot ensimmäistä lukuunottamatta 100% velalla ja käyttänyt sijoitusvarallisuutta vakuutena. Pankki ei ole edes maininnut mitään käsirahoja, kun sijoitusvarallisuus vakuutena on täysin ok ja osoitus kyvystä hoitaa talouttaan.
Kerrotko tästä vähän lisää? Defensiiviset arvopaperit tarkoittavat?

Toisekseen eikös noista koroista ole ollut puhetta, että ne luultavasti lähtevät kohta nousuun? Mitenkäs se vaikuttaa asiaan?
 

Styge

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Pens, änärin suomalaiset
Näin negatiivisten korkojen maailmassa ei ehkä kannata kerätä rahaa tilille asuntoa varten, vaan kerätä vaikka sitten defensiivisiin arvopapereihin ja käyttää sitä pääomaa lainan vakuutena. Itse olen ostanut kaikki asunnot ensimmäistä lukuunottamatta 100% velalla ja käyttänyt sijoitusvarallisuutta vakuutena. Pankki ei ole edes maininnut mitään käsirahoja, kun sijoitusvarallisuus vakuutena on täysin ok ja osoitus kyvystä hoitaa talouttaan.

Noh, toki joku korkoa korolle ilmiö tuolle muutamalle tonnille jotain maksaa, mutta itse kyllä pidän ihan hyvänä asiana, että sitä rahaa lojuu jossain sen verran, että sillä maksaa yllättävät kulut, kuten matkat, hajoavien laitteiden uusimiset ja muut sellaiset ilman, että sitä tarvitsee alkaa mitään osakkeita myymään tai lainaa hakemaan.

Joillekinhan tuntuu säästämisen eri tarkoituksia varten tehdyille tileille toimivan oikein hyvin, vaikka en kyllä ymmärrä, miksi joidenkin sekin pitää viedä äärimmäisyyksiin.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Mites muut Jatkoaikalaiset hoitaa oman taloutensa?
Excel, johon otan edellisen vuoden tilitapahtumat ja jaan ne karkeisiin luokkiin (esim: asumiskulut, ruoka, kotitalous, auto, viihde jne).

Tuo vuoden yhteenlaskettu summa sitten jyvitetään per kuukausi. Palkasta lähtee automaattisesti tietty summa lainanhoitotilille ja säästötilille, ja jäljellejäävä summa on se, jolla kuukauden eläminen pitäisi lähtökohtaisesti hoitaa (suuremmat hankinnat, esim kalusteet tai lomamatkat sitten säästötililtä). Tuolla tavalla laskennallisesti pitäisi jäädä kaikkien arvioitujen kulujen jälkeen n. 2000€ säästöön vuodessa.

Käytämme myös avovaimon kanssa yhteistiliä johon laitamme kumpikin saman verran rahaa ja tältä tilitä lyhennämme asuntolainan, vastikkeen, sähkölaskut, kotivakuutuksen sekä muut yhteiset laskut ja otamme myös tältä tililtä rahat yhteisiin ruokakuluihin. Tämä käytäntö on toiminut meillä varsin hyvin. Mutta mites muut?
Sama systeemi oli käytössä, mutta meillä oli sen verran suuret tuloerot, että molemmat laittoivat saman prosenttiosuuden palkastaan.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Tarkoituksenahan mulla oli kerätä tuo pari tonnia omalle säästötililleen, joka on juuri tälläisiä pesukoneen, television, auton yms. hajoamisia varten. Sen jälkeen avaan oman ASP-tilin, jolle säästän asuntoa varten. Ihan niin tarkkaan en ole noihin asioihin vielä perehtynyt. Jos nyt oikein ymmärsin, niin ASP:lla 10% pitää olla omasta takaa rahaa asuntoa ostettaessa ja sitten loput voi pankki myöntää asuntolainana. Toisaalta en tiedä, että kun saisin vanhemmat mitä luultavimmin käyttämään omaa asuntoaan vakuutena, niin miten tuo asiaan vaikuttaisi.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Toisekseen eikös noista koroista ole ollut puhetta, että ne luultavasti lähtevät kohta nousuun? Mitenkäs se vaikuttaa asiaan?

Korkojen nousua ei ole näköpiirissä ainakaan lähitulevaisuudessa. Pidempää aikaväliä kukaan ei pysty ennustamaan ja nämä varoittelut eivät perustu muuhun, kuin "pakko niiden on joskus nousta" arvaukseen. Suurin syy lehdissä näkyviin korkovaroitteluihin on markkinointisyyt, niillä myydään vihjeettömille asiakkaille kalliita korkokattoja.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Korkojen nousua ei ole näköpiirissä ainakaan lähitulevaisuudessa. Pidempää aikaväliä kukaan ei pysty ennustamaan ja nämä varoittelut eivät perustu muuhun, kuin "pakko niiden on joskus nousta" arvaukseen. Suurin syy lehdissä näkyviin korkovaroitteluihin on markkinointisyyt, niillä myydään vihjeettömille asiakkaille kalliita korkokattoja.
Joo, ei ole korot ainakaan pariin vuoteen nousemassa, mutta ei kyllä kannata uusia isoja(>200 000) lainoja ottaa sillä oletuksella, että nollakorkojen aika kestää ikuisesti ja on todellakin uusi normaali. Voihan se sitä olla, kuka tietää, mutta toistaiseksi sanoisin vielä, että korkojen suhteen elämme erikoisia aikoja. Itsekin olen maksanut nykyisestä lainasta lähes 5 % kokonaiskorkoa, ja sehän on tuollaisesta parin sadan tuhannen lainasta kymppitonnin vuoteen.

Ja näin siis ns. normi- ihmisellä, jolla ei muita suuria säästöjä, vaan kk- palkasta lyhennetään ensin laina ja lopuilla eletään ja ehkä kerrytetään "vaatimattomia" säästöjä.
 

Rannelaukaus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tarkoituksenahan mulla oli kerätä tuo pari tonnia omalle säästötililleen, joka on juuri tälläisiä pesukoneen, television, auton yms. hajoamisia varten. Sen jälkeen avaan oman ASP-tilin, jolle säästän asuntoa varten. Ihan niin tarkkaan en ole noihin asioihin vielä perehtynyt. Jos nyt oikein ymmärsin, niin ASP:lla 10% pitää olla omasta takaa rahaa asuntoa ostettaessa ja sitten loput voi pankki myöntää asuntolainana. Toisaalta en tiedä, että kun saisin vanhemmat mitä luultavimmin käyttämään omaa asuntoaan vakuutena, niin miten tuo asiaan vaikuttaisi.
ASP-tili on ihan hyvä vaihtoehto. Korko-odotukset ovat tällä hetkellä keskuspankkien lupailujen myötä laskemaan päin. Korko-odotusten selittäminen tarkemmin edellyttäisi talousteorian läpikäymistä, mikä lienee tässä kontekstissa turhaa.

Defensiiviset arvopaperit eivät ole suhdanneherkkiä, tai reagoivat käänteisesti suhdanteisiin. Helsingin Pörssissä esim. Kesko, Citycon ja Fortum. ETF:iä löytyy myös ja niitä ensisijaisesti suosittelenkin.

Tulojen tiliöinti eri käyttötarkoituksiin on monelle, kuten itselle, turhaa toimintaa enkä sitä tarvitse. Silti se on hyvin toimiva, tai jopa välttämätön niille, jotka eivät muuten saa talouttaan tasapainoon.
 

Jeffrey

Jäsen
Joo, ei ole korot ainakaan pariin vuoteen nousemassa, mutta ei kyllä kannata uusia isoja(>200 000) lainoja ottaa sillä oletuksella, että nollakorkojen aika kestää ikuisesti ja on todellakin uusi normaali. Voihan se sitä olla, kuka tietää, mutta toistaiseksi sanoisin vielä, että korkojen suhteen elämme erikoisia aikoja. Itsekin olen maksanut nykyisestä lainasta lähes 5 % kokonaiskorkoa, ja sehän on tuollaisesta parin sadan tuhannen lainasta kymppitonnin vuoteen.

Tässä taidetaan olla jo kymmenisen vuotta eletty tätä nollakorkojen aikaa. Ylipäänsä EU maiden taloustilanne on sellainen, että suuria korotuksia ei liene ihan toviin edessä. Esimerkiksi Kreikkaa on lainoitettu melko rajusti, ja Etelä-Euroopassa heikon taloustilanteen maita on melko reilusti. Mikäli korkoja nostettaisiin, tuolta kaatuisi useampi valtio mikä nyt ei olisi oikein kenenkään etu.

Toki korot saattavat jossain vaiheessa nousta. Kuitenkin jos korot kovasti nousisi niin ensimmäisenä joustaisi lainanmaksusuunnitelma, eikä yksityishenkilön talous. Silti esimerkiksi tuollainen 200 000 laina lyhenee viidessä vuodessa jo sen 50 000, ja mahdollisen korkojennousun vaikutus pienenee sitä mukaa.

Toki kaikkeen kannattaa varautua, mutta korkojen nousulla pelottelu taitaa enemmän olla pankkien ylihypettämä seikka jolla selitellään riskisempien lainanottajien hylkäämistä ja korkosuojatuotteiden myymistä.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Olin tuossa reilu kymmenen vuotta sitten itse irtisanoutuneena parisen kuukautta työttömänä ja kaljakin tahtoi silloin sinkkumiehen vitutukseen maistua isommissa määrin, baarissa tietysti. Vaikka aika tarkkaan olen aikuisikäni tuloja ja menoja pyrkinyt balansoimaan, silloin meinasi Visa-lasku karata suorittamattomiin summiin ja oli syytä ottaa tiukempi kulukuri käyttöön.

Laadin silloin käyttöön Excel-pohjan valmiine laskukaavoineen, jonka olen näköjään nimennyt tyylikkäästi "Da Budget Machine.xls", ja josta olen vielä tänäkin päivänä ylpeä! Laskuriin on yksilöitynä kuukausi- ja vuositasolla kaikki mahdolliset menot ja kulut, sekä kuukausittain päivittyvä Visan luottosaldo, joihin toipumissuunnitelma perustui. Taisin tämän avulla ja pienillä mielenhallinnan parannuksilla saada puolentoista tonnin, kuukausittain toistuvan Visa-velan tapettua alle puolessa vuodessa, vaikka tulotkaan eivät uuteen duuniin päästyäni heti kovin ihmeelliset olleet. Sittemmin työkalulle ei onneksi olekaan ollut tarvetta, paitsi asuntolainan takaisinmaksukyvyn arvioinnissa.Suosittelen kyllä kaikille vastaavassa tilanteessa velloville, joilla Excelin perustaidot ovat hallussa!
 

Tuen Vety

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lätkä Lentää Oy
Pienistä asioista on helppo säästää. Lataan aina puhelimen työpaikalla ja käyn työaikana paskalla. Suunnitelmissa on lisäksi vaihtaa sukunimi ennen kuolemaa: Mallikivi kuulostaa komealta valinnalta ja perikunta saa selvää säästöä, kun kiven voi hakea alennuksella suoraan hautaustoimiston ikkunasta.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Tässä taidetaan olla jo kymmenisen vuotta eletty tätä nollakorkojen aikaa. Ylipäänsä EU maiden taloustilanne on sellainen, että suuria korotuksia ei liene ihan toviin edessä. Esimerkiksi Kreikkaa on lainoitettu melko rajusti, ja Etelä-Euroopassa heikon taloustilanteen maita on melko reilusti. Mikäli korkoja nostettaisiin, tuolta kaatuisi useampi valtio mikä nyt ei olisi oikein kenenkään etu.

Toki korot saattavat jossain vaiheessa nousta. Kuitenkin jos korot kovasti nousisi niin ensimmäisenä joustaisi lainanmaksusuunnitelma, eikä yksityishenkilön talous. Silti esimerkiksi tuollainen 200 000 laina lyhenee viidessä vuodessa jo sen 50 000, ja mahdollisen korkojennousun vaikutus pienenee sitä mukaa.

Toki kaikkeen kannattaa varautua, mutta korkojen nousulla pelottelu taitaa enemmän olla pankkien ylihypettämä seikka jolla selitellään riskisempien lainanottajien hylkäämistä ja korkosuojatuotteiden myymistä.
No joo, kuten sanoin, ei korot ole heti nousemassa, matalien korkojen aika jatkunee tällä näkymällä vähintään vuosia. Mutta kun lainanmaksuaika on usein 20v, niin olosuhteet voi muuttua paljonkin sinä aikana, toki ne alkuvuodet on riskipitoisempia. Ja vaikka sen 5 kymppiä olisi lyhentänyt, niin jo jollain 2 % korolla korkojen määrä olisi moninkertainen alkutilanteeseen.

Ei ole tarvetta pelotteluun nyt, mutta vakavasti näihin kehoitan kaikkia suhtautumaan. Taloudessa on sattunut kaikenlaista, mitä ei pitänyt tai kukaan nähnyt tulevan. Vaikka lyhennyssuunnitelmat joustaa, niin on se vittumaista säätöä, jos vieteri on jo alussa tapissa maksuajan ja lyhennyksen suhteen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös