Olli Määttä NHL:ssä – suomalainen Lidström?

SampoHoitaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Huikeasti viime aikoina minuutteja saanut nuori suomalainen puolustajalupaus ansaitsee vihdoin oman ketjunsa. Viime yönä Määttä kirjautti tehot 1+1 ja +/- tilastoon +3. Maali syntyi rangaistuslaukauksesta. Tämä tarkoittaa sitä että Määtästä tuli kaikkien aikojen toinen Penguins puolustaja, joka on maalin tehnyt rankkarista. Toissa pelissä mies kirjautti 28 minuuttia peliaikaa. Vastuun kasvaessa myös otteet ovat parantuneet.

Kauden alkaessa ei ollut mitään takuita siitä, että Olli pääsisi edes varalle olympialaisissa. Nyt mies on pelaamassa/pelannut itsensä ykköspariin. Ikää kaverilla löytyy vasta 19-vuotta, mutta ratkaisut (viime peleissä) ovat olleet kuin vanhalla tekijällä. Muutamia ylipelaamisia on nähty, mutta se on varsin inhimillistä. Esimerkiksi viimeisessä 4 pelissä Määtällä on yhtä monta pistettä ja +/- +6. Noissa peleissä peliaikaa keskiarvoisesti reilut 24 minuuttia ja vetoja yhteensä 13 (!). Loukkaantumiset ovat olleet selkeä faktori vastuun kasvamisessa, mutta niinhän se on että kovimmat pelimiehet ottavat pelipaikan hyvän tilaisuuden tullessa samantien.

Määtästä on sanottu, ettei hänellä ole varsinaisia heikkouksia tai vahvuuksia. Vaan hän on All Around -tyylinen puolustaja. Itse olen seurannut vain viimeiset kaksi penguinsin peliä, joten en uskalla sen enempää kaverista runoilla. Jos jollain Pengu-fanilla olisi kertoa vaikka kaverin otteista viimeisen kymmenen pelin ajalta, niin saisi laajemman otoksen ja ymmärryksen miehen kehityksestä.

Ps. Otsikko on tarkoituksella provokatiivinen, mitään takuitahan hyvien otteiden jatkumisesta ei ole ja nuorillahan nähdään usein ailahtelevia pelikausia. Kaiken kaikkeaan on kuitenkin hienoa nähdä (vihdoin) suomalaisia huippupuolustajan elkeitä noin nuoressa kaverissa!
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lexa Komarovin kädet
On kyllä huikea tarina menossa... On todella upea nähdä kuinka nuori kundi ottaa saamastaan mahdollisuudesta kaiken irti ja pelaa kuin aikamiehet!! Toivotaan terveyttä ja nöyrää mieltä, mahtava ura edessä.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Red Wings, Arsenal, Grand Rapids Griffins
Ehkä tuo "seuraava Lidström" menisi paremmin lainausmerkeissä, jos tuolla Lidström -termillä tarkoitetaan sellaista aitoa Norris-puolustajaa, joka on tasaisen hyvä pelin jokaisella osa-alueella.

"Olli Määttä NHL:ssä - Ensimmäinen suomalainen Norris-voittaja?" voisi toimia paremmin otsikkona.

Semmoinenhan se Määttä nyt näyttää olevan. Ei ihan jokainen 19-vuotias tuosta noin vaan tule ja ala ohittaa äijiä ketjuhierarkiassa ja roolin kasvaessa vain parantaa peliään. Nicklas Lidström teki aikanaan saman vaikutuksen Detroitissa, oli heti alusta lähtien hyvä ja paransi hiljalleen uran edessä.

Ruotsilla näitä saman tyylin nuoria pakkeja nyt toki piisaa, joku Jonas Brodin teki ihan saman vaikutuksen viime kaudella, mutta kuitenkin eri tavalla, Norris-ehdokas Ryan Suterilta oppien.

Nyt Määttä vetää ihan omin avuin, kun muut Penssin johtopakit ovat romuna ja ihan kuin ketään ei sieltä olisi koskaan puuttunutkaan. Tämä on jotenkin täysin poikkeuksellista, mitä olemme nyt nähneet tapahtuvan. Se Määtän pelikäsitys on vaan niin jäätävä. Koko ajan oikeata ratkaisua toisensa perään. Ne ei ole isoja asioita, mutta ne vaan jouhevoittaa Penssin peliä niin perkeeleesti. Ihan samaa touhua tuli seurattua Lidaksen kohdalla lähes kaksi vuosikymmentä.

Juuri näin ne tulevaisuuden supertähdet ottaa asemansa. Ne vaan tulee, vakuuttaa, dominoi ja pelaa muita paremmin. Etenkin jos tuon tempun tekee puolustaja alle parikymppisenä, niin lähes varmuudella kyse on super-talentista. Niin paljon on aikaa kehittyä ennen fyysistä uran huippua, joka tulee vasta 10 vuoden kuluttua.
 

SampoHoitaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ruotsilla näitä saman tyylin nuoria pakkeja nyt toki piisaa, joku Jonas Brodin teki ihan saman vaikutuksen viime kaudella, mutta kuitenkin eri tavalla, Norris-ehdokas Ryan Suterilta oppien.
En tiedä katsoitko yön ottelun, mutta jos katsoit, niin tiedät kuka rikkoi Määttää tuossa läpiajossa joka syntyi suoraan jäähyboksista hienon pelinlukutaidon tuloksena. Olen itse Minnesotan pelejä jonkun verran seurannut ja tiedän miten hyvä pakki Brodin on. Oli jotenkin perverssillä tavalla hienoa katsoa, kun kaksi nuorta pakkia vastakkain läpiajotilanteessa. Tuli mieleen Suomi-Ruotsi maaottelu. Ja niinhän siinä kävi, että Jonas Brodin joutui rikkomaan ja taipumaan Määtälle!
 

tsajari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins (Jokerit)
Juuri näin ne tulevaisuuden supertähdet ottaa asemansa. Ne vaan tulee, vakuuttaa, dominoi ja pelaa muita paremmin. Etenkin jos tuon tempun tekee puolustaja alle parikymppisenä, niin lähes varmuudella kyse on super-talentista. Niin paljon on aikaa kehittyä ennen fyysistä uran huippua, joka tulee vasta 10 vuoden kuluttua.
Näinhän se juuri on. Tavallaan samantasoisia pelaajia voi olla muitakin, mutta se viimeinen silaus kohti huippupuolustajaa ja -pelaajaa ylipäätään on henkisistä ominaisuuksista kiinni. Jos tuolla tavalla on hermot hallussa kuten vaikkapa tuosta rankkarista voi päätellä niin kyllähän se kertoo yläkerran olevan kunnossa nuorella miehellä. Oikein kutkuttaa ajatella miten paljon Ollilla on vielä uraa edessä. Moni ajatteli kauden alusta Penguins-fanien ampuvan yli hehkutuksiaan mutta tuntuu tässä nyt muutkin heräilevän tähän talenttiin. Suomella on käsissään vielä hiomaton timantti josta voi kehkeytyä mitä tahansa. Potentiaalia on ja riittää vaikka muillekin jaettavaksi. Tulevaisuudessa jos joskus pääsevät maajoukkueeseen samaan pakkipariin esimerkiksi Vatasen kanssa niin olisihan se paperilla lähellä täydellistä pakkiparia.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Red Wings, Arsenal, Grand Rapids Griffins
Moni ajatteli kauden alusta Penguins-fanien ampuvan yli hehkutuksiaan mutta tuntuu tässä nyt muutkin heräilevän tähän talenttiin. Suomella on käsissään vielä hiomaton timantti josta voi kehkeytyä mitä tahansa. Potentiaalia on ja riittää vaikka muillekin jaettavaksi. Tulevaisuudessa jos joskus pääsevät maajoukkueeseen samaan pakkipariin esimerkiksi Vatasen kanssa niin olisihan se paperilla lähellä täydellistä pakkiparia.
Itseänikin hieman häiritsi nämä Penguins -fanien ylihehkuttamat pakkiprospektit, miten ne nyt ovat NHL:n parasta kokonaisuudessaan tms. Toki siellä oli perustettakin sille hehkutukselle, mutta juuri se, että Määttä ohitti nämä kaikki muut lupaukset yhdessä hujauksessa, tekee nyt tästä Määtän tapauksesta sen poikkeuksellisen. Se vaan tuli sieltä, näki ja voitti.

Jos tämä läpimurto olisi tapahtunut jossain muussa organisaatiossa, jossa olisi ollut helppo tie rosteriin ja ei olisi ollut näin veristä kilpailutilannetta, olisin vielä paljon epäilevämpi Määtän suhteen. Mutta sinne jäi Despres, Harrington, Pouliot ja Dumoulin taakse ihmettelemään, että mitä vittua tässä oikeen tapahtui. Takaa tuli jannu, joka vetää yhtäkkiä jopa 28 minuuttia illassa hyvällä tasolla.

Tietysti hauska tilanne, kun Letangille on sorvattu se 7 millin soppari, eikä mies välttämättä ole tulevaisuudessa edes joukkueen paras puolustaja. Ollille joutuu tarjoomaan ELC:n jälkeen 10 miljoonaa. :)
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
En tiedä kuinka yllättävänä nimenä Määttä on muille tullut esiin, mutta JYPin toimintaa tarkemmin seuranneet tuskin yllättyvät suuresti tästä menestyksestä. Määttä on iskenyt silmään voimakkaasti jo junnuissa pelatessaan ja hänestä on odotettu NHL-tähteä siitä lähtien.

Itse heräsin Määtän touhuihin tosissaan, kun mies lähes dominoi mestiskaukaloita D Teamin paidassa 16 vuotiaana. Sen jälkeen minä ja monet muut ovat seuranneet Määtän otteita tarkalla silmällä ja NHL-debyytti on ollut vain ajan kysymys.

Toki en uskonut kaiken tapahtuvan näinkin nopeasti ja tehokkaasti, eli iloisesti tämä on minutkin yllättänyt. Monille muille uskon Määtän nimen tulleen paljon enemmän puskista esiin.
 

Uniquewn

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Flames
Eihän tässä nyt sovi keulia, koska ei tiedä, mitä ura tuo milläkin kaudella tullessaan. Mutta kun on Määttää nyt seurannut, niin voi eittämättä todeta, että korvienväli on erityisesti siinä kunnossa, että miehen paikka tulee olemaan jo nyt vakituisesti NHL:ssä. Ja jos mies saa pelata suht ehjänä joka kausi, niin voitaisiin jo laskea, että runkosarjassa pelejä kertyisi sellainen ~75 per kausi (jätetään pieni loukkaantumisvara, tuon pelimäärän vedin puolittain hatusta, puolittain löin noin ison arvon siksi, että Määttä on fiksu pelaaja, joka harvoin ajautuu mihinkään miinatilanteeseen, eikä vammahistoriakaan ole paha). Tuolla tahdilla se meinaisi sitä, että jos Määttä pelaisi vaikkapa 40-vuotiaaksi NHL:ssä, saisi hän vyölleen 21 kautta ja sillä lähtöoletuksella, että joka kausi pelataan normaali runkosarja, kertyisi Määtän vyölle 1575 NHL-peliä.

Tämä oli tällainen kevyen luokan tilastohurvittelu tähän väliin. Tiedostan kyllä, ettei kukaan voi koskaan tietää, miten kenenkin pelaajan ura kehittyy. Lähdin siitä syystä tähän leikittelyyn, että pidän Määtän kohdalla täysin mahdollisena, jopa todennäköisenä sitä, että NHL tulee olemaan seuraavan parin vuosikymmenen ajan se paikka, minne mies kuuluu ja siksi on siis mahdollista jopa se, että miehestä tulisi aikanaan kaikkien aikojen eniten NHL-pelejä pelannut suomalainen. Mutta joo, koputin kyllä puuta jo, joten ei hätää. :)
 

Wire

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jos homma jatkuu samanlaisena Letangin, Scuderin, Glassin, Martinin ja Orpikin paluun jälkeen niin voidaan aloittaa se oikea hehkutus.
 

SampoHoitaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos homma jatkuu samanlaisena Letangin, Scuderin, Glassin, Martinin ja Orpikin paluun jälkeen niin voidaan aloittaa se oikea hehkutus.
Mitään hehkutusta tuskin edes olisi, jos nämä kaverit olisivat terveitä. Hehkutus on silti aiheellista, jos otetaan huomioon että kaveri on pakon edessä joutunut, kovan paineen alla, ottamaan isojen poikien roolin harteilleen. Vielä kaiken lisäksi on siinä onnistunut kiitettävästi.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Olen jo toisaalla todennut, että Määttää ei sovi missään tapauksessa vähätellä. Kuitenkin on vaikea keksiä sikäli otollisempaa (jos nyt haluaa käyttää muuta sanaa kuin "helpompaa") paikkaa ja tilannetta tehdä tuollainen breakout kuin mikä tilanne Määtällä on. Yksi NHL:n parhaita joukkueita niin (hyökkäys)materiaaliltaan kuin hiotulta pelitavaltaan (esim. nyt verrattuna täysin sekasortoiseen, joskin hieman petraavaan puhvelilaumaan). Eivät nimet Despres, Harrington, Pouliot ja Dumoulin mitään erityisen kovia päänahkoja ole. Käsittääkseni yksikään noista ei ole regular-kaveri saatika sitten mikään top-4-puolustaja. Se on kuitenkin selvää, että nyt ainakin väliaikaisesti Määttä on täyttänyt kasvaneen roolinsa saappaat erittäin hyvin, vaikka muun paketin ympärillä oleminen tätä helpottaakin luonnollisesti.

En siis nyt vielä lähtisi mitenkään erityisemmin keulimaan, mutta onhan tällaiset Määtän otteet enemmän kuin erittäin tervetulleita tähän suomalaiseen, surulliseen puolustajatarinaan. Viitisen vuoden päästä meillä saattaa hyvällä lykyllä olla maajoukkuetasolla puolustajapari (Määttä - Ristolainen), joka on siellä aivan terävimmässä kärjessä, ja joka on vielä todella nuorikin.
 

Isotuoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moustaches
Jos homma jatkuu samanlaisena Letangin, Scuderin, Glassin, Martinin ja Orpikin paluun jälkeen niin voidaan aloittaa se oikea hehkutus.
Eikös Tanner Glass ole hyökkääjä?

No joka tapauksessa Määttä on pelannut itselleen paikan kentältä, vaikka kaikki yllä mainitut herrat palaisi kokoonpanoon ensi viikolla.

Letang - Orpik
Scuderi - Martin
Määttä - Niskanen

..ja mikään ei estä Määtän tehokkuuden jatkumista myös jatkossa, koska pisteitä ei ole syntynyt juuri lainkaan YV:llä, vaan tasakentällisin.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK&Pittsburgh Penguins
Viime yönä Määttä kirjautti tehot 1+1 ja +/- tilastoon +3.
1+2 on oikeat tilastot.

Uskomattoman hyvin on Määttä pelannut koko lähes puolikkaan kauden. Varmaa suorittamista pelistä toiseen oli sitten rooli ykköspakki tai kutospakki. Huikea pelaaja jolla on edessä valoisa tulevaisuus.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
1+2 on oikeat tilastot.
Itsekin luulin aamulla, että oikeat tehot olisivat 1+2, mutta kyllä Määtän yön pisteet taisivat olla juurikin tuon 1+1 ainakin nhl.comin mukaan.
 

SamTheMan

Jäsen
Itsekin luulin aamulla, että oikeat tehot olisivat 1+2, mutta kyllä Määtän yön pisteet taisivat olla juurikin tuon 1+1 ainakin nhl.comin mukaan.
1+2 tehot oli merkattu aivan ottelun jälkeen, mutta ilmeisesti siellä on viety yksi syöttö Määtältä pois. Pensien kotisivuillakin luki yöllä "Määttä 1+2". No, 1+1 ja ottelun ykköstähti kelpaa kyllä ainakin allekirjoittaneelle.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK&Pittsburgh Penguins
Itsekin luulin aamulla, että oikeat tehot olisivat 1+2, mutta kyllä Määtän yön pisteet taisivat olla juurikin tuon 1+1 ainakin nhl.comin mukaan.
No niinpäs onkin, sieltä näköjään ekasta maalista poistettiin Määttä pisteiltä, ilmeisesti irtokiekkoon osuivat sekä Dupuis, että Kunitz joista jälkimmäinen lopulta laittoi kiekon sisään. Alunperinhän tuo maali merkattiin Dupuisille.

No, ei poista sitä seikkaa, että todella vahva peli Ollilta!
 

Bbird80

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
1+2 tehot oli merkattu aivan ottelun jälkeen, mutta ilmeisesti siellä on viety yksi syöttö Määtältä pois. Pensien kotisivuillakin luki yöllä "Määttä 1+2". No, 1+1 ja ottelun ykköstähti kelpaa kyllä ainakin allekirjoittaneelle.
Ekassa maalissa Määttä vetää kiekon maalille, Bäckström pomputtaa, Crosby lyö ilmasta kiekon maalin eteen, josta Dupuis sohii kiekkoa kerran, Kunitz rynnistää myös paikalle ja huitaisee kiekon Dupuis'n mailanlavasta verkkoon. Syötöt siis Dupuis ja Crosby, Määttä siis 3. syöttäjä.
 

SampoHoitaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ekassa maalissa Määttä vetää kiekon maalille, Bäckström pomputtaa, Crosby lyö ilmasta kiekon maalin eteen, josta Dupuis sohii kiekkoa kerran, Kunitz rynnistää myös paikalle ja huitaisee kiekon Dupuis'n mailanlavasta verkkoon. Syötöt siis Dupuis ja Crosby, Määttä siis 3. syöttäjä.
Jep. Katsoin siis itsekin pelin ja huomasin, että olivat myöhemmässä arviossa poistaneet ekan maalin syöttöpisteen. Harmi, mutta ei poista sitä tosiasiaa että hienosti mies pelasi.
 

Bbird80

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jep. Katsoin siis itsekin pelin ja huomasin, että olivat myöhemmässä arviossa poistaneet ekan maalin syöttöpisteen. Harmi, mutta ei poista sitä tosiasiaa että hienosti mies pelasi.
Ei poista ei, upeaa peliä jälleen kerran sen verran kun koosteista ja pikakelaamalla näin. Nyt vain haasteena on tämän tason ylläpitäminen pelistä toiseen. Loistavalta näyttää tähän asti, antaa palaa vaan! Henkisesti todella kypsän ja järkähtämättömän oloinen kaveri tämä Olli.

Tässä kuukausi tai reilu kuukausi sitten tuli radio-ohjelma, jossa haastateltiin Määtän entistä valmentajaa, Marko Virtasta, ja mun mielestä Virtasen jutut avasivat hyvin sitä, millainen pelaaja ja varsinkin harjoittelija hän on. Puhui "harjoittelulahjakkuudesta". Kannattaa kuunnella, jos sen jostain löytää. Kai siellä Jyväskylässä jotain osataan tehdä oikein, kun näitä kovia pakkiprospekteja tulee harva se vuosi (Vatanen, Määttä, Honka).
 

Deko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit KHL:n jälkeen, St. Louis Blues
Jos homma jatkuu samanlaisena Letangin, Scuderin, Martinin ja Orpikin paluun jälkeen niin voidaan aloittaa se oikea hehkutus.
Näin. Jos Määttä pelaa ykköspakin minuutteja hyvällä tasolla silloinkin kun nuo kaikki ovat palanneet kokoonpanoon, voi alkaa puhua Norris-tason lahjakkuudesta. Määtällä on potentiaalia kehittyä erittäin hyväksi puolustajaksi, mutta erittäin hyvän ja erinomaisen välillä on iso ero.

Hienoa, että Määttä on nousemassa tosissaan mukaan Calder-kisaan.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
Florida Panthers
Olen aina tiennyt, että lahjakas puolustaja on tämä Määttä, mutta kyllähän mies nyt minutkin on yllättänyt positiivisesti kuinka kypsästi hän pelaa. Ja juuri kypsästi kentän joka paikassa, hyökkäys- ja puolustuspäässä.

Mielestäni ei ole yhtään keulimista sanoa, että on tulevaisuuden norris kandinaatti. Semmoinen hän juuri pelityyliltään on, ja kaikki avut siihen on olemassa. Liike, koko, pelisilmä, puolustustyöskentely, hyökkäyspään peli, laukaus jne. Kokonaisvaltainen paketti. Ja siis Määttähän on vasta tosiaan 19-vuotias. Mahtavaa!

Nousee arvoon arvaamattomaan, kuinka tärkeä asia Suomen sotshi haaveille on, että Määttä breikkasi tänä vuonna juuri oikeaan aikaan tuollaiseksi paketiksi.
 

ultras

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara Tampere
Onhan tuo varmasti mielenkiintoinen asia itse Pensin seurajohdelle. Useita pakkeja sivussa ja Määttä esittää tuollaisia otteita. Tottakai kaikki nimensä ja kokemuksen perusteella menisi Määtän ohi.

Saas nähdä innostuuko Pens treidaamaan jonkun pakeistaan Määtän "tieltä". Toisaalta Pens on contender eli kokeneille pakeille on varmasti käyttöä.

Joku Pensin seuraaja voisi tulla valaisemaan koska ja millä aikataululla näitä Pingviinien pakkeja pitäisi palata kokoonpanoon?
 

rip-off

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins, Steelers
Joku Pensin seuraaja voisi tulla valaisemaan koska ja millä aikataululla näitä Pingviinien pakkeja pitäisi palata kokoonpanoon?
Tässähän nämä:
- Engelland: 5 pelin pelikiellossa. Paluu ensi viikolla.
- Scuderi: Jo treeneissä mukana. Lienee kohta myös kokoonpanossa.
- Letang: Todnäk joulutauon jälkeen takaisin kokoonpanoon.
- Martin: Joskus tammikuun aikana takaisin.
- Orpik: Aivotärähdys eli kukaan ei tiedä. Käynyt kyllä jäällä jo vähän "testailemassa".
 

JJLehto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Flyers, Eagles, Liverpool, Barca, Hawkeyes
Odotellaan nyt vielä tuota 40 pelin rajapyykkiä (vai mikä se nyt olikaan) koska eiköhän täälläkin joku kerkeä toistamaan nuo 8 pelin jälkeiset fraasit eli "Olli kehittymään ja pelaamaan ISOJA minuutteja junioriliigaan ISOLLA vastuulla".

Kaiken järjen mukaan ei pitäisi olla kysettäkään siitä missä Ollin paikka loppukauden(/uran) on, mutta kuten on useasti nähty niin järki ei tähän ylhäällä-farmi yhtälöön pelkästään liity. Penguille ja Bylsmalle krediittiä kyllä siitä että ne tuntuu hoitavan tän pelin paremmin kuin esimerkiksi ankat, mielestäni.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös