Luvuista en tiedä, mutta eihän juuri kukaan varmaankaan jää. En silti oikein usko, että niistä hirveästi miinustakaan tulisi kansantaloudelle. Ne tulevat rikkaista perheistä ja varmaankin käyttävät rahaa Suomessa ollessaan ja vanhemmat saattavat tulla käymään ja tuhlaamaan, kun muuten eivät edes tietäisi koko maasta.
Hyöty on mahdolliset kontaktit tulevaisuudessa Aasian kaupan kasvaessa ja yleinen positiivisen mielikuvan luominen. Mahdollisesti ilmankin pärjätään, se jää nähtäväksi, mutta Kiinan markkinoille ei ilman paikallisopasta ole menemistä.
Niin no periaatteessahan se on jo miinusta, että he saavat opetusta joka ei tietenkään ole ilmaista. Tämän opetuksen voisi kohdentaa sitten niille jotka hyödyntävät Suomea sitten tulevaisuudessakin.
Nähdäkseni tuossa on kyse lähinnä siitä, että ennen ihmiset lähinnä käyttivät systeemiä "hyväksi" ja sen jälkeen painuivat kukin johonkin muualle. Tuntuu, että siinä on ollut tarkoituksena se kuuluisa "kermojen kakun päältä kaapiminen", eli on yritetty saada "parasta" ja hyödyllisintä maahanmuuttoa. Sitten siinä kävikin niin, että muut kuorivat ne kermat ja Suomi syö sitä pesusienen makuista kakun pohjaa.
Ennemmin yritettäisiin sitten luoda niitä kontakteja vaikkapa vaihto-opiskelulla, jota voitaisiin mielestäni nykyisestäkin lisätä vielä aika paljon. Ja toki mieluusti niin, että siitä vaihdossaoloajasta on muutakin hyötyä kuin vain kulttuuriin tutustuminen ja parin aasiattaren pöksyihin pääsy. Tuntuu, että nykyisin liian moni vaihtoon lähtevistä suhtautuu siihen yksinomaan hauskanpitona, vaikka siihen olisi syytä suhtautua ennemminkin työmatkana ja aikana josta pitää kaikki mahdollinen hyöty repiä irti. Tietenkään en tarkoita sitä, että ei hauskaa saisi ollenkaan olla, kyllä sitä pitääkin. Mutta kohtuudella.