Kolmen (3) harrastajakehittäjän
onnistui asentaa Android Nokian N900:een kesä-elokuussa (NITDroid). Ymmärrettävää toki on, ettei viritelmä ollut vielä täysin vakaa, mutta periaatteessa voisi kuvitella että koska Noksulla on muutama kehittäjä enemmän, ongelma ei olisi niin suuri jos halua siihen olisi. Aiemminhan Android saatiin toimimaan jälleen
vapaaehtoisvoimin mm. N95:ssä.
Periaatteessa voisi myös olla että Androidin tunkkaaminen yhteen puhelimeen on hieman eri asia kuin ottaa Android käyttöön Nokian päälle sadantuhannen ihmisen organisaatiossa, joka on juuri saamassa jollain tavalla valmiiksi organisaatiomuutosta, jonka tarkoituksena on nimenomaan keskittyä uuteen alustaan.
Kuinkahan hemmetin iso urakka olisi kouluttaa kaikki maailman helpdeskit, inssit, jne. uuteen käyttöjärjestelmään? Puhumattakaan siitä että pitäisi portata kaikki omat ohjelmistot täysin uuteen kieleen täysin uudelle alustalle. Enkä edes viitsi miettiä mitä Nokian pitäisi tehdä esim. niille 200000 jälleenmyyjälle Intiassa.
Ja pörssi voi olla täynnä idiootteja analyytikoita, mutta jopa ne tajuaisi että tässä vaiheessa Androidin käyttöönotto olisi aivan totaalinen idioottiteko.
Symbian perustettiin alunperin luomaan yhteistä käyttöjärjestelmää jota osallistujat voivat ainakin semi-open-pohjalta vapaasti muokata ja kehittää. Yhden lasipalatsiin ängenneen norsun vuoksi muut kyllästyivät ja lähtivät keskittymään omiin juttuihinsa. Nyt tuota täsmälleen samaa ideaa toteuttaa Android eikä ainakaan toistaiseksi ole kantautunut korviin huutoa kuinka joku jätti sanelisi kehityksen suunnan. Olisikohan siis enemmänkin kyse happamista marjoista?
Vai olisikohan kyse siitä että Androidia käyttävät firmat, joilla ei ole itsellään minkäänlaista osaamista tai riittävästi resursseja tai jotka eivät vain ole tajunneet hypätä raudasta softaan ajoissa. Ts. parin vuoden takaiset luuserit.
HTC: ei mitään palveluita (tosin juuri julkaisivat "uskomattoman" puhelimen paikannus -palvelun...), ilman Androidia käytännössä kuollut koska olisi joutunut käyttämään WinMoa
Samsung: ei mitään palveluita, ilman Androidia käytännössä kuollut älypuhelimissa
SE: ei mitään palveluita, kuollut jokatapauksessa
Motorola: ei mitään palveluita, kuollut jokatapauksessa
Noin kärjistetysti ilmaistuna.
edit. Pakko vielä kommentoida tuota "eikä ainakaan toistaiseksi ole kantautunut korviin huutoa kuinka joku jätti sanelisi kehityksen suunnan". Turhahan sitä on huudella ilmiselvyyksiä. Sitä jättiä kutsutaan Googleksi. Se on se firma joka uunottaa näitä muita ihan kymmenennolla ja pyrkii vaan varmistamaan ettei markkinoille voi syntyä niin vahvaa ekosysteemiä, että Googlen webbipalvelut jäisi ulkopuolelle.
Joku HTC/Motorola/whatever ei voi tehdä tuotetta joka ei Googlea miellytä koska Google blokkaisi sen ulos omista softistaan, jotka on kriittisiä näiden ei-meillä-oo-mitään-omaa-osaamista-tai-resursseja-valmistajien kannalta. Yritä siinä sitten myydä puhelinta, jossa ei ole esim. sovelluskauppaa.