tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pekka Herlinistä kertova kirja 'Koneen ruhtinas' julkaistaan huomenna. Kirjan on kirjoittanut koripallopiireistäkin (Pussihukat) tunnettu John Simon.

Päihteidenkäyttö on viime aikoina puhuttanut jatkoaikalaisia.
Niklas Herlin tuo esiin päivän Hesarissa päihteidenkäyttäjän läheisen katsantokannan melko raflaavalla tavalla ja on ainakin Ilta-Sanomien keskustelupalstalla jakanut keskustelijat kahteen leiriin. Toisten mielestä privaattiasioita ei retostella julkisesti, varsinkaan kun liikemiehenä tunnustettu hahmo ei isän roolissa ollut 'julkinen' ja toisten mielestä on jo aikakin nostaa kissa pöydälle ja kertoa minkälaisen kasvuympäristön päihdeongelmaisen kanssa eläminen tarjoaa. Joidenkin mielestä kyseessä on vain mainoskikka kirjan myynnin edistämiseksi, joidenkin mielestä Niklas puhuu monien puolesta samalla kun purkaa omia tuntojaan.

Mitä mieltä Sinä olet?
 
That's what she said.

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Blackhawks, Kaapo ja Rantasen Mikko
Väittäisin että Pekka Herlin ei ollut edes alkoholisti vaan psykopaatti, joka joi viinaa. Tunnevammaisia yritysjohtajia on maailma pullollaan ja yleensä ne ovat vielä parhaita johtajia. Ei tässä nyt ole muuta uutta kuin katkera tilitys pojalta, jolla tietenkin on kaikki syy olla katkera. Pekka Herlin ei todennäköisesti olisi ollut hellä, rakastava isä vaikka ei olisi koskaan alkoholiin koskenutkaan.

Kaikkea ei vaan aina voi saada tässä maailmassa.
 
Gatorade me bitch!

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuntematta suvun taustatarinoita sen kummemmin haluaisin joku päivä kätellä Niklasta uhkarohkeasta ja rehellisestä teosta. Harvoin tulee pysähdyttyä päivittäisten juttujen äärelle oikeasti ajattelemaan ja punnitsemaan lukemaansa. Nyt niin oli tehtävä. Omat kokemukset eivät ole lainkaan samalla mittapuulla noiden kuvioiden suhteen mutta saan hyvin kiinni kuvauksen lapsen kokemasta aikuisten epäreilusta ja mielivaltaisesta käytöksestä. Oli syy sitten viinassa tai psykopatologiassa. Suomalaisen miehen väkivaltaisen öykkärismin rintapanssarin takojat ansaitsevat aina standing ovationin. Niin nytkin.

edit: Niin, kannattanee myös tutustua Niklaksen blogiin Uudessa suomessa.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Päihteidenkäyttö on viime aikoina puhuttanut jatkoaikalaisia.
----
Mitä mieltä Sinä olet?
Minä olen sitä mieltä että vakavasti päihdeongelmainen Niklas Herlin todennäköisesti sisimmissään syyttää isäänsä ja tämän päihdeongelmia omasta kohtalostaan. Eikä tämä silti ole mikään todiste päihdeongelmien geneettisyydestä Jatkoajan päihdeongelmakeskusteluun.
 
Yeah, baby!

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mielenkiintoista.

Herlin kirjoittaa myös näin:
"Ihmisenä isäni oli kusipää, ihmishirviö, pahinta laatua oleva sika, joka olisi pitänyt sterilisoida hyvissä ajoin. On yhteiskunnallisesti vaarallista, kun hulluimmat levittävät sairaita geenejään", Herlin kirjoittaa verkkolehti Uudessa Suomessa julkaistussa blogissaan.
Ja näin:
"En usko, että yksikään ihminen, varsinkaan kaksi lastani, katsoisi hyvällä alkoholin ja tupakankäyttöäni".

Eli onko Herlin raitistunut vai eikö hän vain "levitä omia sairaita geenejään"?

Minulle välittyi kuva, että Niklas Herlinin teko oli harkittu teko. Asia saa uuden sivujuonen, jos Herlin on itse runsaasti alkoholia käyttävä ihminen.
 
That's what she said.

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suomalaisen miehen väkivaltaisen öykkärismin rintapanssarin takojat ansaitsevat aina standing ovationin. Niin nytkin.
Yllättävän moni Hesarin keskustelupalstalle kirjoittanut tunnistaa ja tunnustaa mainitsemasi öykkäröinnin olemassaolon ja siltikin on sitä mieltä, että asiasta ei pitäisi puhua, koska se on yksityisasia eikä ole koskaan häirinnyt bisnestä - Take the money and shut up!
 
That's what she said.

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Heitetään tähän Niklas Herlinin haastattelu City-lehdestä vuodelta 2002:

http://www.city.fi/artikkeli/Niklas+Herlin/435/

Haastattelusta tulee vähän toisenlainen maku hänen ja isänsä suhteesta, olkoonkin, että tuo on vain sivuosassa tuota julkaisua. Erityisesti seuraavasta katkelmasta saanee jotain käsitystä:

-clip-
Niklaksen ammatti tuskin oli isän toive.

"Isä inhoaa suurinta osaa toimittajista. En yhtään ihmettele, hänestä on kirjoitettu niin paljon roskaa."
-clip-

Enpä sitten tiedä, vaikuttiko asiaan se, että tuota artikkelia kirjoitettaessa Pekka Herlin oli vielä elossa ja Niklas Koneen yksi pääomistajista.
 
Hö.

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Yllättävän moni Hesarin keskustelupalstalle kirjoittanut tunnistaa ja tunnustaa mainitsemasi öykkäröinnin olemassaolon ja siltikin on sitä mieltä, että asiasta ei pitäisi puhua, koska se on yksityisasia eikä ole koskaan häirinnyt bisnestä - Take the money and shut up!
Varmastikin näin. Ja yhtä varmaa on että ainakin kotimaisen bisneksen ytimessä öykkäröinti-by-perkele on oletusarvo johtajalta. Ymmärtävä ja kuunteleva ei-RUK-pohjainen pomo on jotain epäilyttävää, homomaista, ruotsalaista, pthyi.

Surullisempi alue tässä ulostulossa mielestäni on nimenomaan tuo perheen osalle langetettu taakka. Mitäpä siitä jos firma vaatii sikailua ja vittumaisuutta siellähän ei kenenkään ole pakko roikkua, mutta mitä ne lapset ovat tehneet ansaitakseen kohtalonsa? Eivät he pääse tuota hirviötä karkuun, edes sen kuoleman jälkeen...
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Alkoholistien Aikuiset Lapset, AAL, on 12 askeleen metodia käyttävä yhteisö. Vallalla oleva käsitys lapsuuden rooleista perustuu seuraavaan: The four types of survivor roles described by Black (1982) - the responsible child, the placater, the avoidant child, and the acting out child. Suomennettuna käytetään termejä
"Sankari" - huolehtija/vastuun- ja taakankantaja
"Syntipukki" - oireilija, uhmaava, kapinoiva
"Unohdettu" - ujo, sairauksilla huomiota hakeva
ja
"Klovni" - suosikkilapsi, tilanteiden laukaisija

Niklas saattasi osua syntipukin rooliin?
 
That's what she said.

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Texasin ykkösketju: Gibbons - Hill - Beard
Olisi sanonut saman isälleen päin naamaa, kun tämä vielä eli. Ai niin, silloin olisi voinut perintöosuus hieman pienentyä...

No ei, ymmärrän kyllä mikä pojan aikanaan isin suhteen on katkeroittanut. Jotkut eivät osaa näyttää tunteitaan, tai sitten tunteita ei ole. Ikävää heidän perheittensä kannalta... Vaan tuskinpa lempeän ja kotona viihtyvän isän jälkikasvu rypisi sadoissa miljoonissa.
 
You can call me lost, I call it freedom.

Nenna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lopen Uupuneet Sohvaperunaurheilijat.
Totuus on tuolla jossain.

Räväkällä toteamuksella on helppo myydä melkein mitä tahansa "paljastusta". Valitettava tosiasia taitaa kuitenkin olla, että Niklas puhuu täyttä totta isästään. Hyvä esimerkki tuosta sikamaisuudesta oli Pekan junailemat ennakkoperinnöt ja hallitusjärjestelyt ennen kuolemaansa.

Vastaavanlaisia öykkäreitä löytyy ihan joka "sosiaaliluokasta"; jotkut heistä kohdistavat öykkäröinnin perheeseensä, toiset alaisiinsa tai työtovereihinsa (harvemmin jälkimmäistä, koska sellaisesta saa potkut). Toisinaan tuollaista "johtajuutta" kutsutaan nimellä "management by perkele". Surullista suurimmassa osassa tapauksia on se, että kyseessä on useasti useita sukupolvia käsittävä jatkumo henkisen ja/tai fyysisen väkivallan käytössä.

Katkeruus synnyttää katkeruutta, puhumattomuus puhumattomuutta ja tunteiden kätkeminen patoumia. Rentoutumiskeinot ja purkautumisväylät ovat niitä, joita on opittu (juominen) tai jotka tulevat primitiivireaktioina (lyöminen). Jos lapsi ei sovi ihailtuun/ajateltuun/tavoiteltuun malliin, joka vanhemmalla on ensisijaisena tavoitteena lapselleen, niin etenkin kovien arvojen maailmassa epäsopiva on sama kuin epäkurantti tuote: se pitää saada tavalla tai toisella halutunlaiseksi, vaikka sitten rumin keinoin tai siitä pitää hankkiutua eroon. Pekka Herlin ei välttämättä halunnut Koneen johtoon, mutta päätyi sinne kuitenkin - katkeroituiko hän tästä ja siirsi kiukkunsa perheeseensä? Vihasiko hän itseään siksi, ettei pystynyt sanomaan omalle isälleen "ei" ja jäänyt maanviljelijäksi Kirkkonummelle kuten alkujaan halusi?

Minun isoisäni oli talonpojan poika, jonka oma isä kielsi ja tietyllä tapaa syrjäytti esikoisasemastaan, sillä tämän nimenomaisen pojan (isoisäni siis) takia hän oli pakotettu naimisiin lujatahtoisen vaimonsa kanssa. Isoisäni päätyi sota-aikana vahingossa naimisiin ja tekaisi suutuspäissään kaksi lasta, joi, kävi vieraissa, hakkasi vaimoaan ja lapsiaan - liitto päätyi eroon hyvin pian mutta vieraiden silmissä isoisä oli loistava seuramies ja hyvä tyyppi. Näitä lapsia kiusattiin koulussa ja he olivat eriarvoisessa asemassa myös oman lähisukunsa sisällä. Toinen näistä lapsista on vanhempani ja katkeraakin katkerampi kaikesta kokemastaan vääryydestä. Sitä katkeraa tilitystä olen kuullut vuodesta toiseen, samat tarinat kerta toisensa jälkeen ja niitä tarinoita on monta.

Veikkaan, että tällaisia surullisia sukulinjoja on tässä maassa pilvin pimein. Ainoa keino kierteen katkaisemiseen on ongelmien tunnistaminen, puhuminen, avoin tunteiden näyttäminen perhepiirissä, puoliväliin vastaantulo osapuolien kesken, omasta poterosta poistuminen. Kokemuksesta tiedän, että se ei ole helppoa jos lapsesta asti on oppinut läksyn "älä luota kehenkään, äläkä näytä tunteitasi muille - ainakaan positiivisia, koska tulet kuitenkin hyväksikäytetyksi".

On naurettavaa hurskastelua pitää yllä myyttiä täydellisestä esikuvasta ja lakaista yksityiselämän ongelmat julkisivun taakse, kun sukupolvet toisensa jälkeen kärsivät kaksinaismoralismista sekä sotiemme traumoista aina vuoden 1918 tapahtumista lähtien.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo
Itselläni on yksi henkilökohtainen kokemus asioitten hoitamisesta edesmenneen Pekka Herlinin kanssa; hänen käytöksensä ja asenteensa ko. tilanteessa vastaa melko hyvin N.Herlinin kuvausta isästään.
 
Ei muuta toivoa, kuin käydä kontillensa ja alkaa syödä ruohoa, sillä vihreä väri se kaiken ratkaisee!
Ei muuta keinoa, kuin myydä rekka-auto ja ostaa tila Kainuusta, ja toivoa, että halla kaiken viljan veis!

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pekka Herlin ei välttämättä halunnut Koneen johtoon, mutta päätyi sinne kuitenkin - katkeroituiko hän tästä ja siirsi kiukkunsa perheeseensä? Vihasiko hän itseään siksi, ettei pystynyt sanomaan omalle isälleen "ei" ja jäänyt maanviljelijäksi Kirkkonummelle kuten alkujaan halusi?
Aivan. Heikki Herlin taisi olla vielä vahvatahtoisempi kuin poikansa. Kuinka monenteen sukupolveen tämä ketju jatkuukaan? Kuka osaa laittaa poikki ja miten?

John Simon työskenteli Kone Oy:ssä 25 vuotta, joten jonkinlaista perspektiiviä varmaankin löytyy siihen, kuinka meno muuttui matkan varrella. Ja kirjoittajan nauttimasta luottamuksesta kertovat myös Herlinin lasten kommentit, jotka ovat suhteellisen säästelemättömiä.

– Kun isä tuli kotiin, hän muuttui pieneksi lapseksi, jota meidän piti hoitaa . . . ihmiset ehkä sai semmoisen kuvan, että tässä on tämmöinen myyttinen, voimakas ihminen, joka pystyy kaiken hoitamaan. Hän sitten romahti täysin lapsen tasolle kotona. (Ilona Herlin)
 
That's what she said.

Uramawa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canada
Hyvä Nikke, totuus ei pala tulessakaan. Hienoa, että hyssyttelykulttuurin kehdossa Suomessa joku osaa ja rohkenee sanoa ajatuksensa ääneen. Täydet pisteet ja tuki. Lisää totuuksia!
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Minulle välittyi kuva, että Niklas Herlinin teko oli harkittu teko. Asia saa uuden sivujuonen, jos Herlin on itse runsaasti alkoholia käyttävä ihminen.
Oletko koskaan kohdannut Nikkeä? Jos olet, niin tiedät varmaan varsin hyvin, että kyllä poika Herlinkin käyttää viinaa, ja paljon. Olen tavannut hänet pariin otteeseen ja niiltä kerroilta jäi ihan hyvä kuva ihmisenä: ajatteleva ja kohtelias. Mutta siis äärimmäisen viinaanmenevä. Itseasiassa on käynyt mielessä sekin, onko tuota tekstiä kirjoitettu selvinpäin.

Oli miten oli, mainoskikasta taloudellisen hyötymisen merkeissä ei ole kyse, sillä Nikke ymmärtääkseni ei saa penniäkään tuon kirjan myynnistä.
 
I'm the queen of fucking everything.

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olisi sanonut saman isälleen päin naamaa, kun tämä vielä eli. Ai niin, silloin olisi voinut perintöosuus hieman pienentyä...
Olisiko? Miten? Pekka Herlin olisi kiistänyt isyytensä?
 
I mean that guy is standing in the window holding a human head. He is standing in the window holding a human head!!

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kysymyksessähän ei ole vain Niklas Herlin vaan kaikki viisi lasta ja teos itse on vieläpä tilaustyö. Aika harvinaista, että saadaan näin kokonaisvaltainen potretti merkittävästä teollisuusmiehestä - juuri yksityisen sektorin vaikuttajista ei juuri saada aikaan muuta kuin pönäköitä suurmiesteoksia tai sitten lähteettömiä skandaalikirjoituksia. Nyt vaikuttaisi siltä, että kysymyksessä on kuitenkin suhteellisen tasapainoinen lähtökohta. Kiintoisaa on, että merkittävä päättäjä ja johtaja on ollut käytännössä lähes täydellinen sosiopaatti yksityiselämässään (kysymyksessähän ei suinkaan ollut vain alkoholismi) eli tämän tyyppinen kieroonkasvaminen ei estä menestyksellistä uraa. Tätä kautta tietysti voisi ideologisesti leimata kaikki yritysjohtajat tai ylipäänsä valtaapitävä (ja varmasti historiankuvamme olisi vähän erilainen jos kaikista suurmiehistä olisi voitu saada sensuroimatonta materiaalia), mutta minusta ironisinta tässä on kyllä se, että Pekka Herlin aidosti rakensi tähän maahan hyvinvointia ja taloudellista menestystä. Aika hieno on yhteiskuntajärjestelmä, joka pystyy kylmän oman edun tavoittelun valjastamaan yhteiseksi hyväksi. Lapsilleen Herlin oli hirviö, mutta suomalaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle merkittävä voimavara. Aikamoinen tarina tämä.
 
Väittäisin että Pekka Herlin ei ollut edes alkoholisti vaan psykopaatti, joka joi viinaa. Tunnevammaisia yritysjohtajia on maailma pullollaan ja yleensä ne ovat vielä parhaita johtajia.

Ottamatta kantaa sen enempää juuri Herliiniin, niin lainaan psykoanalyyttikojen toteamusta, jonka mukaan ryhmä valitsee johtajakseen sairaimman yksilön.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Ottamatta kantaa sen enempää juuri Herliiniin, niin lainaan psykoanalyyttikojen toteamusta, jonka mukaan ryhmä valitsee johtajakseen sairaimman yksilön.
Ottamatta kantaa Perussuomalaisiin, niin voin uskoa väitteesi.
 
Sinettiseuravalmentaja Sihvonen: Päätoimittaja Antti Wennströmin pitää terästäytyä ja laittaa pihalle moderaattoreista kaiken maailman nörttipojat ja ottaa tilalle tormakoita lätkäjätkiä ja medialogiikan vastavuoroisuuden ymmärtäjiä

Franchi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, ACF Fiorentina
Itselläni on yksi henkilökohtainen kokemus asioitten hoitamisesta edesmenneen Pekka Herlinin kanssa; hänen käytöksensä ja asenteensa ko. tilanteessa vastaa melko hyvin N.Herlinin kuvausta isästään.
Jäit kiinni salakalastuksesta?

Vaikuttaa sen verran rehelliseltä teokselta ja mielenkiintoiselta tuon perhe-aspektin ulkopuoleltakin, että tulee varmaan hankittua.
 
"Sometimes you have a bad day and then you can punish somebody to put your frustrations out. It feels good." -Kristian Kudroc

tumba17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit jo vuodesta 1971
Kovasti on keskustelua aiheuttanut kirja jo ennen ilmestymistään. Jos tilanne olisi hiukan toinen, voisi luulla kyseessä olevan markkinointikikka. Taloudellista merkitystähän, vaikka kirjaa myytäisiin miljoonakin kappaletta, tästä ei Herliinin jälkikasvulle olisi. En tosin edes tiedä mihin myynnistä tulevat rahat suuntautuvat.

Ihmettelen sitä, miksi P. Herlinin viinankäyttö on saanut näin kovan kohun aikaan? Kyllähän tuo on ollut tiedossa perheen ulkopuolellakin. Oma ex-pomonikin on muutamaankin kertaan eri puolilla maailmaa pääsyt aikoinaan tuota todistamaan. Niklas taas on itse myöntänyt viinan olevan hänellekin ongelma ja kyllähän tuo herran habituksestakin ilmenee.

Mielenkiintoinen kirja varmasti, antaa kuvaa 70-80-luvun busineksesta, pitää hankkia jossain välissä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy