Muut palloilulajit

  • 2 513
  • 12

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Suomessa palloilun seuraaminen keskittyy hyvin pitkälti jääkiekkoon ja mitä yli jää, jalkapalloon. Seuraavaksi suosituin palloilulaji maassamme on... hmmm.... en edes tiedä.

Voisi sanoa, että ihme juttu. Lajit kuten koripallo, lentopallo ja käsipallo keräävät suuria yleisömääriä ja median kiinnostuksen monissa muissa Euroopan maissa. Suomalaisia pelaa kyseisissä lajeissa Euroopan huippusarjoissa (käsipallossa tosin rajoittuu Ruotsiin ja Tanskaan), eikä Suomen maajoukkueetkaan noissa kolmessa lajissa ole niin paskoja, kuin yleisesti uskotaan. Koripallon ja lentopallon harrastajamäärät ovat Suomessa kohtuullisen suuria ja näissä lajeissa maajoukkueet ovat ajoittain esittäneet loistavia otteita. Käsipallo on enemmänkin suomenruotsalaisten keskuudessa pelattava marginaalilaji, jolla ei näytä olevan minkäännäköisiä mahdollisuuksia kasvattaa suosiotaan Suomessa - siitäkään huolimatta, että maajoukkue on ollut yllättävänkin lähellä arvokisapaikkaa.

Jääpallo on paljon edellä mainittuja pienempi laji, mutta hyvin suosittua Ruotsissa ja myös Venäjällä. Suomi voitti yllättäen lajin mm-kultaa vuonna 2003. Lajin suosio on kuitenkin maassamme hyvin vähäinen.

Muistelen Suomen olleen amerikkalaisen jalkapallon eurooppalaisia kärkimaita vielä ainakin jokin aika sitten. Koko laji edustaa marginaalia tässä maanosassa, mutta NFL on erittäin aktiivisesti pyrkinyt tuomaan lajia vanhalle mantereelle. Nyt Euroopassa pelataan ENFL:aa ja esimerkiksi täällä Itävallassa paikallisen liigan matseissa käy usein 2000-4000 katsojaa. Tähän vaikuttaa aggressiivinen markkinointi - tietenkin. Paljon vaahteraliigapeleissä käy jengiä? 200?

Mikä mättää Suomessa? Kulttuurin puute? Markkinointitaidon puute? Varmasti kumpikin ja lisäksi moni muukin tekijä. Valmennuksen taso on Suomessa yleisesti loistava, siitä todisteena suomalaisten palloilijoiden suuri määrä Euroopan ammattilaissarjoissa. Menestykseen vaaditaan kuitenkin muitakin asioita. Esimerkiksi juuri palloilukulttuuria ja johtamistaitoa. Suomalaisia kun ollaan, otetaan mielellään vertailukohdaksi juuri Ruotsi: naapurissa on palloilukulttuuria ja siellä osataan tuotetta myydä vähän eri tavalla kuin meillä Suomessa. Turha pyristellä tai yrittää kilpailla - ollaan helvetillinen harppaus perässä. Esimerkkiä sieltä pitää ottaa. Siellä miesten ja naisten salibandy, miesten ja naisten käsipallo, jääpallo, miesten ja naisten futis... täyttää katsomot. Toisin meillä.

Olen urheiluihminen yleisesti, joten minua kiinnostaa lätkän ja futiksen lisäksi muutkin lajit ja niiden tila Suomessa. Olen ollut huolissani siitä, että kesäolympialaisista toiseen on Suomi ainoa pohjoismaa, jolla ei ole yhtään palloilujoukkuetta (siis 0 palloilujoukkuetta) delegaatiossa. Islannillakin on aina käsipallojoukkue matkassa mukana.

Minusta on väärin sanoa, että muut lajit vievät lätkältä ja futikselta lupaavia junnuja ja ovat siksi vihollisia tai vähintäänkin kilpailijoita, joita ei sovi tukea. Esimerkiksi Ruotsi (siis vain esimerkiksi) on näyttänyt, että vähäiselläkin populaatiolla voidaan pitää useiden lajien palloilujoukkueita samanaikaisesti maailman huipulla.

Jatkoajan kirjoittajien joukossa on varmasti paljon saman tyyppisiä penkkiurheilijoita kuin minä - siis joita kiinnostaa edes jossakin määrin "pienemmätkin" lajit. Ja varmasti on myös niitä, jotka seuraavat ko. lajeja hyvinkin aktiivisesti. Olisikin siis kiva lukea muiden mielipiteitä tästä asiasta, jonka ainakin sivuunkirjoittanut kokee huolestuttavaksi ja häpeälliseksi. Onko se sitä?
 
Viimeksi muokattu:

Afan

Jäsen
BitterX kirjoitti:
Suomessa palloilun seuraaminen keskittyy hyvin pitkälti jääkiekkoon ja mitä yli jää, jalkapalloon. Seuraavaksi suosituin palloilulaji maassamme on... hmmm.... en edes tiedä.

Pesäpallo. Muutama vuosi sitten pesis oli vielä jalkapallon edellä.

Jääkiekon SM-liigan ja jalkapallon Veikkausliigan jälkeen kolmanneksi seuratuin palloilusarja on yleisökeskiarvojen perusteella joko miesten Superpesis tai jääkiekon Mestis. En osaa sanoa, kumpi on ylempänä juuri nyt.
 

redruM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki lahtelaiset
finhockey.fi:n mukaan Mestiksen yleisökeskiarvo on tällä hetkellä 932. Pesiksessä kai jotain hieman yli 1000, siellä katsojaluvut ovat kai sopupelien jälkeen pudonneet aika lailla. Korispeleissä kai käy vajaat tuhat katsojaa per peli, lentiksessä ja salibandyssä reilusti vähemmän.

Eli aika tasaista taitaa olla yleisömäärillä mitattuna SM-liigan ja Veikkausliigan takana. Mutta kyllä mielestäni ns. pienemmät lajitkin saavat ihan ansaitsemansa osan julkisuudesta.
 

Afan

Jäsen
redruM kirjoitti:
finhockey.fi:n mukaan Mestiksen yleisökeskiarvo on tällä hetkellä 932.

Jos katsotaan edellistä kokonaista kautta, oli Mestis-kauden 2004-05 keskiarvo 1255. KalPan nousu ja epätietoisuus tämän kauden panoksesta näkyy valitettavasti tämän talven lukemissa.

Miesten Superpesiksen yleisökeskiarvo oli kesän puolessa välissä 1200 ja jotain. Koko kesän lukemista en tiedä.
 
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Jotain perikansallista siinä on, että joukkuelajeissa menestys on kiven takana Suomalaisille. Meillä on loistavia yksilöurheilijoita monissa erityyppisissä lajeissa, Formulat, rallit, moottoripyörät, yleisurheilu, hiihto, alppilajit vain joitakin mainitakseni.
Onko Suomalainen vieläkin sellainen "Metsäläinen", että asiat tehdään itse ja toisiin suhtaudutaan hyvin epäluuloisesti? Olen itse valmentanut parissakin eri joukkuelajissa ja päässyt sitä kautta tutustumaan Ruotsalaiseen joukkuekulttuuriin. Jotenkin vain se toiminnan luonne ja tekeminen tuntui siellä helpommalta kuin täällä, en tiedä oliko se vain tunne mutta tällainen käsitys minulle jäi.
Yksi syy on varmasti se, että meillä ei ole sellaista laajempaa fani-kulttuuria niinkuin monessa muussa maassa. Jossain Englannissa se oman joukkueen kannnattaminen saadaan verenperintönä isältä pojalle. Täällä nämä tosi innokkaat fanit ovat yleensä nuorempaa porukkaa ja määrättyyn ikään tullessa he muuttuvat yleensä ns. tavallisiksi katsojiksi, jotenkin ei enää kehdata vetää seuran pelipaitaa päälle ja lähteä äänekkääseen kannatukseen mukaan katsomossa. Joskus 80-luvulla Oulussa lentopallo nosti päätään ja Oulun Kisko nousi SM-sarjaan, silloin urheilutalolla oli poikkeuksellinen tunnelma, yleisö laidasta laitaan kannusti kotijoukkuetta todella raivoisasti ja joukkue imi siitä voimaa ja onnistumisia, jotain sellaista toivoisi tunnelman olevan kaikissa joukkuepeleissä.
Tässäkin Ruotsi on meitä paljon edelle, olen käynyt katsomassa Luuleossa joitakin vuosia sitten muutamia lätkämatseja ja tunnelmaa riitti katsomossa, laulua ja muuta kannustusta läpi pelin. Vieläkin hurjempi meno oli kun kävin kerran samaisessa paikassa katsomassa korismatsin, kotijoukkue Plannja-basket on ruotsin menestynein seura viime aikoina, viisi mestaruutta vuoden 1996 jälkeen, helvetinmoinen meteli salissa, kateeksi kävi.
Jos joku keksii, millä täällä Suomessa saadaan tätä joukkuekulttuuria, niin itse pelaajien kuin fanienkin osalta lähemmäs esim. Ruotsia, niin viisas on se ihminen.
 
Ennakkoluuloisuus ja välinpitämättömyys?

En ole ikinä asunut paikkakunnalla, jossa jonkin lajin joukkue pelaisi pääsarjatasolla. Nyt kun muutin pääsarjapaikkakunnan naapuriin, on itsestään selvää, että ostan kausikortin.

Monesti mietin, että miksi esim. RoPS:n yleisökeskiarvo Veikkausliigassa on niin alhainen. Vaikea ymmärtää ihmistä jota ei oman paikkakunnan joukkueet tai urheilu ylipäätään kiinnosta.

Sitten ne ennakkoluulot. Keskiverto suomalainen katsoo urheiluruutua ja ajattelee "onpa surkeaa tämä kotimainen koripallo/jalkapallo/lentopallo. Ihan eri meininki kuin Englannissa/Italiassa/Yhdysvalloissa." Eikä tietenkään käydä edes yhtä kertaa katsastamassa, miltä se peli näyttää livenä.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Hazardipakki kirjoitti:
Monesti mietin, että miksi esim. RoPS:n yleisökeskiarvo Veikkausliigassa on niin alhainen. Vaikea ymmärtää ihmistä jota ei oman paikkakunnan joukkueet tai urheilu ylipäätään kiinnosta.

Miksi pitäisi kiinnostaa?
Siis minkä takia oman asuinpaikan _pitäisi_ olla jotenkin ratkaiseva tekijä siinä, mitkä joukkueet löytää omikseen?

Eiväthän ihmiset tyydy etsimään elämänkumppaneitaansakin vain ja ainoastaan kotiseudultaan.
 
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
varjo kirjoitti:
Miksi pitäisi kiinnostaa?
Siis minkä takia oman asuinpaikan _pitäisi_ olla jotenkin ratkaiseva tekijä siinä, mitkä joukkueet löytää omikseen?

Eiväthän ihmiset tyydy etsimään elämänkumppaneitaansakin vain ja ainoastaan kotiseudultaan.
Tätä juuri tarkoitin omassa sepustuksessani, meillä ei se oma seura tule niinkuin jossain ulkomailla, missä se tulee kaupungin tai kaupunginosan jossa synnyt ja asut mukaan. Eihän sitä voi keneltäkään vaatia eikä se ole mikään negatiivinen asia, se on vain totta täällä.
 

Bast

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Trojans, TuTo, Miami Dolphins, FC Inter Turku
Suomessa tuntuu kansainvälinen menestys ja lajin suosio kotimaassa kulkevan aika pikälti käsi kädessä. Jääkiekossa Suomi lukeutuu maailman kahdeksan parhaan maan joukkoon, muissa lajeissa ei. Jenkkifutiksessa ollaan Euroopan mittakaavassa korkealla, mutta laji on useimmille suomalaisille vaikeasti aukeava ja lajin korkein taso eli NFL on vielä kaukana eurooppalaisesta tasosta. Lisäksi ongelmana on sarjan pelaaminen kesällä. Suomessa ei muutenkaan mikään kesälaji tule keräämään suuria katsojamääriä, koska a) jos paistaa aurinko, ihmiset ovat mökeillään ja b) jos sataa, kuka helvetti nyt menee sateeseen jotain peliä katsomaan?

Pitääkö tästä nyt vetää se johtopäätös, että suomalaiset ovat laatutietoista kansaa, eivätkä halua katsella "heikkotasoista" urheilua. Suomi oli ensimmäisiä maita, joka aikoinaan panosti urheiluun ja tarkoitan nyt lähinnä yleisurheilua, mutta uskon, että pohja suomalaiselle urheiluhulluudelle juontaa juurensa tästä. Nuori valtio löysi urheilusta median, jolla kansakunta sai tunnettuutta maailmalla ja oma itsetunto sai nostetta. Kolehmainen, Nurmi, Ritola, Iso-Hollo, Järvinen ja kumppanit kantoivat olympialaisista aina ripakopallisen kultamitaleja. Suomi tottui pärjäämään urheilussa. Lajit, joissa suomalaiset eivät pärjää eivät yksinkertaisesti kiinnosta.

Tämä näkyy myös käänteisesti. Kävely ja curling olivat aikoinaan suomalaisten mielestä naurettavia lajeja ja formulat, alppihiihto ja tennis rikkaiden pelleilyä. Heti kun suomalaiset alkoivat pärjätä näissä lajeissa, niitä on alettu seurata silmä kovana. Curling-halleja nousee kuin sieniä sateella vaikka vielä muutama vuosi sitten lajia pidettiin maailman toiseksi turhimpana urheiluna, joka on verrattavissa lähinnä hevosenkengänheittoon.
 

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
Lajit kuten koripallo, lentopallo ja käsipallo keräävät suuria yleisömääriä ja median kiinnostuksen monissa muissa Euroopan maissa. Suomalaisia pelaa kyseisissä lajeissa Euroopan huippusarjoissa (käsipallossa tosin rajoittuu Ruotsiin ja Tanskaan), eikä Suomen maajoukkueetkaan noissa kolmessa lajissa ole niin paskoja, kuin yleisesti uskotaan. Koripallon ja lentopallon harrastajamäärät ovat Suomessa kohtuullisen suuria ja näissä lajeissa maajoukkueet ovat ajoittain esittäneet loistavia otteita.
On miltei häpeällistä, ettei tällä jääkiekon ykköskeskustelupalstalla ole käsitelty enemmälti lentopalloa ja Suomen maajoukkueen loistavia otteita Maailmanliigassa tänä vuonna ja viime vuonna...! Lentopallolle eikä Maailmanliigalle ei ole avattu omaa viestiketjua? En avaa sitten minäkään, vaan tyydyn tähän ketjuun. Maajoukkue kuitenkin ansaitsisi oman ketjun...

Viimeksi tänä aamuna Suomi on pistänyt päihin liigassa vierasottelussa Etelä-Koreaa luvuin 3-2. Eilen aamulla korealaiset kaatuivat selvemmin 3-1. Raporttien mukaan varsinkin eilen Suomi oli pelannut huikeaa lentopalloa. Maajoukkueen päävalmenteja Mauro Berruto oli luonnehtinutkin Leijona-joukkuetta (sanonta sallitakoon tässä yhteydessä lentopallojoukkueesta) "huippuunsa hiotuksi taistelukoneeksi"! Varsinkin Berruton päävalmentaja-aikana suomalainen huippulentopallo on mennyt ison askelin eteenpäin.

Kahden kauden aikana Maailmanliigassa Suomen maajoukkueelle ainoastaan tämänkin lajin suurmahti Brasilia on ollut voittamaton kanta. Tällä kaudella Suomi sijoittuu Maailmanliigassa lohkossaan hienosti kakkoseksi, ja omaa mahdollisuuden päästä lopputurnaukseen Puolan Katowiceen FIVB:n myöntämällä villillä kortilla.
 

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
Itse olen seurannut tuota lentopallon Maailmanliigaa enemmän ja vähemmän säännöllisesti, säännöllisen epäsäännöllisesti. Näkemissäni otteluissa Suomen joukkue ei ole pettänyt. Joukkue "ylittää itsensä" (heh heh, mikä sanonta lentopalloilijoista) jatkuvasti ja pistää tiukasti kampoihin paremmilleen (esim. Brasilialle ja viime kaudella Argentiinalle). Itse olen ollut kuin naulattuna sohvaan kiinni, kun maajoukkue on tv:ssä pelannut. Maailmanliigaa on pelattu myös esim. Oulussa, mutta en ole saanut lähdettyä katsomaan huippulentopalloa paikan päälle. Ehkä sitten joskus...
 

Jack Ace

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Enpä tälle muutakaan theadia löytänyt.

Itse olin jälleen pelailemassa beachfutiksen SM-kisoissa mennä viikonloppuna Porin Yyterissä. Ja oli sellainen kokemus, että varmana ensi vuonna uudelleen. Muutamat ensi minu... sekunnit kyllä jaksaa, mutta nilkkoihin upottava hiekka tekee pelaamisesta rassaavaa ja pallon hallinnan melkoisen hankalaksi.

Suomessahan laji on lähes tyystin iloisen juomameiningin rinnalla pelattava hauskuuttelulaji, mutta Etelä-Amerikassa sillä taitaa melkoisia summia jopa tienata.

Vaikka laji tuntuu mukavalta ja siinä saa nauttia, se on aikasta loukkaantumisherkkää. Turnauksessa meni lukemattomia niveliä tohjoksi, tuli santaisia silmiä, murtui varpaita, neniä ja pahimmillaan finaalissa katkesi toisen joukkueen maalivahdilta pohje- ja sääriluu. Kts. kuva

Joka tapauksessa, suosittelen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös