Muista ysäri, koe jysäri – 1990-luvun nostalgiaketju

  • 41 186
  • 126

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Koska hieman varttuneemmat palstalaiset näyttävät tahollaan muistelevan omaa 70's showtaan, niin sainpa krapuloissani villin idean laittaa pystyyn ketjun meille kurjille, jotka saimme viettää lapsuutemme/nuoruutemme 1990-luvulla. Toki kaikki muutkin, kuin pelkästään nuoruusaikojen muistot ja havainnot ovat tervetulleita. Eri asia sitten on, että haluaako kukaan edes muistella.=D

Itselle ysäriltä tulee mieleen mm. seuraavanlaista, ihan random järjestyksessä:

- Kesät olivat kesiä ja talvet talvia. Kesäisin oli paljon enemmän lämpimän sään jaksoja vailla jokapäiväistä epävakaisuutta ja talvella oli kunnolla lunta ja jäätä. Esim. kontrasti viimeisimpiin talviin ja kesiin vesi & räntäsateineen on mielestäni huima. Tämähän toki lienee osa jokaisen muistelua vuosikymmenestä riippumatta, mutta totta mikä totta.

- Suomi liittyy EU:n jäseneksi. Saatiin jotkut juhlarahatkin aiheeseen liittyen.

- Lama. Vaikka taloudellinen katastrofi ei pahasti omaan perheeseen osunutkaan, niin kyllä sitä yhä muistaa useammankin sukulaisen ja tutun, joilla elämä suistui raiteiltaan aika pahoin. Toki tiukimpina aikoina meilläkin lähes elettiin jollain mustikkakeitolla, mutta se oli aina ohimenevää. Eipä sitä kakarana oikein edes tajunnut muuten, kuin aina leluosastolla äidin sanoessa, että "Ei näin lama-aikana ole tommosiin meillä varaa".

- Tietokoneiden, kännyköiden, CD-levyjen ja muiden teknisten juttujen tuleminen arkielämään. Etenkin faijan "Technophone" kännykkää, joka maksoi 7000 markkaa(!!) ja uskomattoman modernia Pentium 90-PC:tä ihmeteltiin suu auki. Itse sain ensimmäisen oman puhelimen muistaakseni vuonna 1998, melkoinen Nokian tiiliskivi se oli nykystandardien mukaan, mutta reteesti sitä silloin vyöklipsillä roikotti mukana.

- Kaikki legendaariset tietokone- ja konsolipelit. NHL-94:n ja 95:n, Super-Marioiden, Commander Keenien, Wolfenstein 3D:n ym:n kanssa tuli vietettyä rutosti aikaa. (mustan)Huumorimaininnan ansaitsee "taistelushakki", jossa syövä nappula aina näyttävästi pätki miekallaan syödyltä nappulalta raajat irti. Myös sellaiset pelit, kuin Steel Panthers(se aito ja ensimmäinen huikeine musiikkeineen) ja Civilization II iskivät lujaa. Etenkin Panthers, kun oli muutenkin sairaan kiinnostunut kaikesta toiseen maailmansotaan liittyvästä ja huoneen katto ripustettu täyteen ei niin täydellisesti koottuja ja maalattuja Messerschmittejä, Heinkeleitä ja Zeroja.

- Vuosikymmenen lopulla suosiossa olleet Tamagotchit olivat aika surkuhupaisa juttu, vieläköhän niitä valmistetaan? Ainakaan itse en oppinut vastuulliseksi lemmikin omistajaksi, kun "Herbie" pääsi nääntymään nälkään.=D Eli kyllä, omistin lahjaksi saadun tamagotchin. Aika homoa..

- Telkkarista tuli sellaisia laatusarjoja, kuin Twin Peaks ja X-Files, joita katsoessa välillä oikeasti pelotti. Viikonloppujen aamuisin tuli herättyä katsomaan lastenohjelmia, vaikka nukkuakin olisi saanut. Silloin piirretyissä oli vielä sielua mukana, toisin kuin näissä nykyisissä tietokoneella värkätyissä lastenohjelmissa. Hapsiainen oli muuten aika pervo vekkuli, joi mm. navasta vettä ym.

- Musiikissa mieleen on jäänyt luonnollisesti grunge. Itse olin herra Cobainin kuollessa musiikin kuuntelijaksi kuitenkin vasta sangen nuori, joten pääsin elämään lähinnä Nirvanan, Alice In Chainsin ja muiden alan orkesterien iltaruskon aikaa hiukan myöhemmin. No, flanellipaita, heikossa hapessa olevat farkut, feikki-Converset ja huono ryhti kuitenkin löytyi. Ja luonnollisesti myös tukka roikkui silmillä, päällä oli koko ajan hirveä keuhkoaminen ja "jotakin" vastaan kapinointi. Jonkin verran tuli kuunneltua myös Oasiksen, Verven ja Blurin britpop-meininkiä. Eniten tykkäsin kuitenkin silloisista brittibändeistä Suedesta ja onkin häpeällistä, että niiden eka levy on yhä hankkimatta omaksi. Suomirokista ja muusta kotimaisesta parhaiten on jäänyt mieleen suuri suosikkini 22-Pistepirkko(etenkin Big Lupu ja Rumble City LaLa Land) vanha Apulanta, YUP, Don Huonot ja Tehosekoitin. Valitettavasti mieleen on jäänyt myös kaiken maailman Movetronit ja ulkomailta saman sarjan Ace of Basen kaltaiset artistit. Unohtamatta myöskään Spice Girlsia Toki mieleen jäi etenkin musasta paljon muutakin, mutta nämä nyt ainakin itsellä antavat eniten leimaa ysärille.

- HipHop -pukeutumisen rantautuminen Suomeen osui muistaakseni myös 1990-luvun loppupuolelle. Aluksi muutamille liippahousuille naurettiin aika paljon, mutta melko nopeasti sitä olikin jo itselläkin löysät farkut ja DVS-skeittikengät jalassa. Puhemusiikille en kuitenkaan koskaan sieluani myynyt ja hyllystä löytyykin tasan yksi 2pac kokoelma-CD. Muut sai gangstailla munkin puolesta.

- Kaupoista sai sellaisia juomia, kuin Afri-Cola ja erityisen hyvältä maistunut Piña Colada(ilman voltteja, tietenkin). Mihin lie katosivat jossain vaiheessa kumpikin? Karamellia en enää nykyään syö, mutta ainakin ysärillä suosikkini oli KitKat -suklaa. Myös monilla nykyäänkin myytävillä suklapatukoilla oli silloin eri nimet, esim. entinen "Raider" taitaa ainakin Suomessa olla nykyään joku "Twix".

- Mika Häkkisen F1-mestaruudet ja huono englanti. Kuitenkin sympaattisempi jätkä, kuin joku Räikkönen koskaan. Ja kirottua Ferraria ja Kengäntekijää piti suunnileen vihata, tai et ollut kunnon suomalainen. "Miksi?" mietti Paul Kemp ja osti paikalliselta Shelliltä coolin, punaisen Ferrarin pique-paidan.

- Tylsä, tylsempi SM-liiga. Etenkin, jos ei sattunut asumaan Turussa tai Helsingissä, koska jo ennen useimpien kausien alkuahan kaikki tuntuivat arvaavan, että ketkä kaksi pelaavat finaalissa. Samaan sarjaan menee Jokereiden fanittamisen räjähdysmäinen kasvu vuosien 1992-1994 välisenä aikana. Helsingissä sen toki tajuaa, mutta siis jopa meillä, syvällä maaseudulla lähes kaikista KalPa:n, SaiPa:n ja muiden jengien faneista tuli yhtäkkiä narrifaneja, jotka tohkeissaan selittivät Janeckysta ja muista Jokereiden pelaajista. Outo ilmiö, jolle en selitystä ole keksinyt tähänkään päivään mennessä. Itse aloin protestina fanittaa JYP Non Smoking Hockey Teamia, mutta vittuilun kasvaessa sietämättömäksi päätin vaan keskittyä NHL:n seuraamiseen.=D HIFK:n mestaruus oli keväällä 1998 piristysruiske, vaikka Ilveksen puolella olinkin enemmän.

- Suomen lätkämaajoukkueen pelit, kirkkaimpana mielessä Naganon pronssi. Olympialaisten pelejä tuli jännättyä aina öisin, mikä osaltaan lisäsi tunnelmaa. MM-95 ei jättänyt läheskään yhtä hienoja muistoja, mutta mestaruus on toki mestaruus. Ja vaikka niitä kultamitaleja ei Leijonille ole sen jälkeen lisää tullutkaan, niin sitä kuitenkin kasvoi siihen, että koki Suomen suurena menestyjänä ja oli aina huutava vääryys, kun mestaruus vietiin toistuvasti nenän edestä(tämän sarjan vitutuksen huipentuma oli itseasiassa keväällä 2001, jonka jälkeen koko hommaan on jo turtunut melko lailla..). Raipe, Peltonen, Selänne, Koivu, Myllys, Lind, Tuomainen, Ylönen, Timonen, Jutila, Rintanen, Nieminen(Veikko) ja monet muut jäi pysyvästi mieleen.

- Lätkäkortit. Leaf, Parkhurst(?) ym. valmistajien pahviläpysköihin tuli poltettua melkoinen määrä rahaa. Koulussa lähes kaikki keräsivät ja vaihtelivat keskenään. Mieleen onkin jäänyt muutama vittupää, jotka onnistuivat korttibuumin alkuvaiheessa kusettamaan vielä hiukan ulkona olleelta Paul Kempiltä ns. arvokortteja useammankin kappaleen. You evil bastards, teidät saadaan vielä! Suosikkijoukkueitani oli Quebec Nordiques ja NY Islanders. Kurkoja pelaajia puolestaan minulle olivat mm. nuori Sakic, Kamenski, Turgeon, Fedorov sekä tietysti Wayne-99 ja Mario-66. Voi sitä toistuvaa turhautumisen tunnetta, kun oli ensin saanut aneltua porukat ostamaan jälleen yhden paketin keräilykortteja lisää ja sitten toivoa täynnä sen avattuaan huomasikin saaneensa käteen vain nipun pelkkiä arvottomia "vaihtareita". Etenkin St. Louisin Rick Zombo tuntui asuvan joka pakkauksessa.

- Toiseksi korkein sarjataso jääkiekossa oli 1. Divisioona, vanha kunnon divari. Ei mikään helvetin "Mestis", josta pystyy vain putoamaan. Tuolloin paikallisella Pallokerhollakin meni paremmin, joukkueessa pelasivat mm. nuoret Tommi Turunen, J-P Laamanen ja ennen kaikkea vahvistus Neuvostoliitosta, eli Gennadi Kurdin. Kaudella 1994/95 käväistiin jopa liigakarsinnoissa tuolloin oikein kunnolla pääsarjassa kontannutta Ilvestä vastaan. Tukkaanhan siinä loppujen lopuksi tuli, mutta yksi peli sentään kääntyi SaPKo:llekin ja vieläpä Hakametsässä.

Niin, siinä oli nyt jotain niitä asioita, jotka mulle edustavat sitä lapsuuden vuosikymmentä. Pitää ehkä listata vielä lisääkin jotain, jahka mieleen tulee. Ja jos vastaava ketju jo sattuu olemassa olemaan, niin pahoittelen turhaa uutta avausta ja tämän voi siirtää siihen. Kertokaahan seuraavaksi muut, mitä 1990-luku teille merkitsi?
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
- Musiikissa jylläsivät mm. Dr Alban, Scatman, Aqua, Solid Base ym. yhtyeet tuolloin joka puolelta korviin kantautuneen eurodancen saralla. Music Television pukkasi helvetisti mustien miesten räppiä, jotain Cooliota esimerkiksi oli joka toinen video. One hit wondereita olivat mm. ah, niin nostalginen Babylon Zoo ja Spin Doctors. Myös Ace of Base oli kova juttu.

- 8-bittinen Nintendo löytyi joka kodista. Myöhemmin Pleikkari ykkönen valtasi paikan ykköskonsolina. Nörteimmät olivat jo vannoutuneita PC-pelaajia, ja Doomista puhuttiin koulujen välitunneilla väsymättä.

- Presidenttinä oli aluksi turkulainen lentopalloilija, sittemmin viipurilainen koripalloilija.

- TPS-Jokerit -asetelma teki SM-liigasta tylsän, jos asiaa tutki objektiivisesti. Liiga oli muutenkin pirun epätasainen. Playoff-joukkueet pystyi nimeämään käytännössä jo ennen kauden alkua, ja finaalista löytyivät melkein aina jo mainitut joukkueet. TuTo piipahti parin kauden ajan liigassa.

- Joka ainoalla vittumarkolla oli korviin asti roikkuvat hiukset ja keskijakaus. Pissisten juttu oli itsensä blondaaminen.

- Suzuki PV - Honda Monkey -nokittelu ei kait koskaan saanut lopullista ratkaisuaan?

- Seppo Räty oli koko kansan rakastama urheilusankari

- Coca cola -companyn jojot kävivät ainakin pariin otteeseen muodissa tuon vuosikymmenen aikana; ensimmäinen villitys taisi olla 1992 ja toinen 1995.

- Kauniit ja Rohkeat oli 1990-luvulla suosionsa huipulla; sarjan näyttelijöitä vieraili Suomessa mummojen ilona vähän väliä.

- Speden kisailuohjelmat, Megavisa, Ruusun aika, Blondi tuli taloon, Metsolat jne. leimasivat kotimaista ohjelmatarjontaa.

- Tarantinon parhaat leffat ilmestyivät. Miellän 1990-luvun myös jossain määrin aivot narikkaan -actionleffojen kulta-ajaksi. Bruce Willis oli ihan kuningas!

- NHL:ssä Detroit oli aina runkosarjassa kova, mutta playoffeissa vastaantulija. Jaromir Jagr oli supertähti. Selänne-Kariya -akseli teki tuhojaan Anaheimissa.

- Suomen jääkiekkomaajoukkue teki lopullisen läpimurtonsa huippujoukkueeksi, kruununa tietenkin Den glider in -turnauksen voitto tasan vuosikymmenen puolivälissä.

- Balkanilla sodittiin. Neuvostoliitto ensin hajosi, ja lähes koko vuosikymmenen Venäjä oli sekaisin: rikollisuus rehotti, presidentti oli välillä totaalisen kujalla ja talous kuralla. Clinton oli pressana USA:ssa, ja maailmanpolitiikkaa leimasi eräänlainen liennytyksen kausi, jonka G.W. Bush sitten uuden vuosikymmenen alkajaisiksi pilasi. Suomesta tuli EU:n jäsen.

- CD-levyt syrjäyttivät lopullisesti c-kasetit.

- Kesät olivat jokseenkin vuoron perään kuumia tai sateisia. Talvet olivat vielä kutakuinkin kunnon pakkastalvia. Silloin etelässäkin oli ulkojäitä kuukausikaupalla. Eipä ole enää.

- Kovilla jätkillä oli koulussa pilottitakit ja mustat farkut. Muijilla oli pirun paksupohjaiset kengät.

Lisäilen nostalgiavuodatuksia myöhemmin lisää, jahka mieleen tulee.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Ah, ihana 90-luku. Tuona jalona vuosikymmenenä vietin kaikki teinivuoteni, olenhan vuosimallia 1978.

Blurin Song 2, Aquan Barbie Girl, U96:n Das Boot, Scooterin How Much Is The Fish?, Fool's Gardenin Lemon Tree, Babylon Zoon Spaceman, Don Huonojen Riidankylväjä, Eppu Normaalin Baarikärpänen, Raptorin Oi Beibi, Roxetten Joyride, Queenin The Show Must Go On, Anoukin Nobody's Wife, A-Teensin Mamma Mia, Vengaboys, Juustopäät, Los Del Rios...

Jostakin syystä juuri musiikki nousee ensimmäisenä mieleen 90-luvulta. Musiikki ei ollut ihan vielä sitä ylituotettua scratch-paskaa mitä esim Linkin' Park tai Limp Bizkit alkoivat edustaa 2000-luvun alussa.

- 98-99-talvi oli vitun kylmä. Kaveri meni inttiin Sodankylään saapumiserässä 1/99 ja suunnisti 50,4 asteen pakkasessa. Oulussakin päästiin alle 40 asteen.

- lamavuosina monilla oli jaloissaan väärennetyt Levi's 501:t.

- ensimmäinen jojovillitys ajoittui syksyyn 1991 (tarkennus tahtookirjoittaan viestiin). Itse omistin juppimallin eli Coca-Cola Galaxyn. Osasin tehdä mm. "satelliitin" ja "käyttää koiraa".

- Jouluaattona 1993 aloitin tupakoinnin

- vuosien 1993-1994 vaihteessa paukkuivat ilotulitesektorilla oikeat Thunder Kingit, Tykinlaukaukset ja kiinalaiset. Moni menetti näkönsä tuona uutenavuotena. Itse sain "kissanpierun" 0,5 cm päähän silmämunasta. Tuloksena verenvuotoa ja musta silmä. Jos olisi osunut silmään, ei olisi hyvältä näyttänyt. Raketti kai olisi uponnut ensin silmään ja sitten poksahtanut sen sisällä.

- 1994 Suomi oli paras joukkue Lillehammerin talvikisojen lätkässä, mutta ensimmäinen hävitty erä Kanadalle pilasi hiihtoloman viimeisen viikonlopun. Marja-Liisa Kivesniemi kävi terapoimassa joukkuettamme ja veimme pronssirääppiäisissä ryssiä 4-muna. Samana viikonloppuna otin ensikosketuksen humalaan - vasta 15-vuotiaana.

- Curre lievitti suomalaisnuorten inhoa hurreja kohtaan

- Tele ja Radiolinja taistelivat asiakkaista. Oli vain 040- tai 050-alkuisia matkapuhelinnumeroita. Itse ostin ekan känän elokuussa 1998. Kyseessä oli Nokian "venttikymppi" eli 2110 i. Maksoin siitä käytettynä 500 markkaa. Kämppiksellä oli kallis 6110 joka maksoi aikoinaan kolmisen tuhatta markkaa.
Siinä oli uskomaton infrapunatoiminto, jonka avulla saattoi pelata matopeliä toista vastaan.

- Kärpät rämpi. Käytiin II-divarissakin hakemassa vauhtia. Reino "Pappa" Ruotsalainen nosti meidät Miikka Rousun johdolla divariin. Siellä sitten pelailtiin vaihtelevalla menestyksellä. 1999 TuTo räjäytti liigakarsinnoissa Kärppien taivaan kenttämestarin erikoisella ja uskomattomalla sählymaalillaan jatkoajalla. TuTon veskari torjui noin 2000 laukausta siinä pelissä.

- South Park aloitti vuonna 1999

- Oluita alkoi olla monipakkauksissa. Ensimmäiset six-packit olivat kuusi pulloa, jotka oltiin niputettu pahvilevyllä samaan yksikköön. Monesti pullo putosi moisesta virityksestä.

- Yo!-savukkeet menivät kaupaksi nuorisolle, sittemmin niiden räikeä ulkoasu kiellettiin ja samalla hiipui koko merkki kuoliaaksi.

- jne. jne.
 

Bruno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK, NP#4, Україна
90-luku. Tuo tähän astisen elämäni ainoa vuosikymmen, jonka olen elänyt alusta loppuun. Muistoja on monia, hyviä ja pahoja.

Oma ikäluokkani osti kaikki vaatteensa vuosina n.93-96 Syndicatesta tai MicMacista. Yleisesti jalkaan vedettiin sellaiset 4-hengen telttahousut, merkiltään Phobia. Jotkut olivat löytäneet "ryssä-phobiat" missä tuo teksti oli kyrillisillä kirjaimilla.

-Estonia upposi syyskuussa -94. Kummallista, muistan vieläkin tuon aamun kuin eilisen päivän. Kaurapuuro valahti väärään kurkkuun kuullessani tuosta. Jostain syystä meillä koulussa oli seuraavan viikon aikana tuo onnettomuus. Kuviksessa piti piirtää uppoavaa laivaa ja äikässä kirjoittaa aine laivan uppoamisesta. Aika sairasta sanon mie.

-Suomi voitti sen kauan kaivatun MM-kullan lätkässä -95. Tuokin päivä on muistissa todella hyvin, kuin myös kevään -94 Niemisen rankkarikämmi.

-Green day ja Bonjovi osasivat tehdä sellaista musiikkia mikä upposi itseeni kuin veitsi voihin. Imsomniac ja Dookie- levyt Green daylta olivat "sairaan hyviä".

-HIFK jäi liigahistoriassa ensimmäistä kertaa pleijareista ulos keväällä -97, ei ollut kivaa silloin. 15-vuotias Bruno purki vitutuksen faijaansa, senhän syy se oli ettei IFK Eavesin johdolla pärjännyt. Tuolla kaudella muuten Jokerit voitti syksyn paikalliset täpärästi. Kotiottelunsa 10-2 ja vierasottelunkin 7-2. Bröm bröm. Seuraava kevät toikin sitten balsamia haavoihin.

-Jere Karalahti kärähti joulukuussa -96. Joskus olen miettinyt onko johtuiko IFK:n heikko menestys sillä kaudella osiltaan tuosta.

-Mustamäen tori Virossa oli kova paikka. Sieltä löytyi kaikkea kivaa vuosikymmenen puolivälissä ja yleensä sainkin joululahjat, varsinkin levyt aitoina Mustamäki-tuotteina.

-Olisin saanut pillua laivalla keväällä -96, mutta eipä tullut tajuttua mitä neidin jankkaama "nyt mennään hyttiin, niin saadaan olla rauhassa" tarkoitti. Se selvisi sitten myöhemmin mitä tuollaisella tarkoitetaan.

-Katu-/pihalätkä/-sähly oli perkeleen kova juttu. Ainakin meillä päin. Toisaalta meillä oli kunnon maalit, katulätkäveskarin patjat, jopa kahdet, kaks kilpeä, Pyhiksen pesisräpylät.

-Paras muisto on kuitenkin siitä, että elämä oli niin kovin huoletonta. Ja niinhän sen pitää ollakin tuollaiselle 7-17- vuotiaalla.

Ainiin. Aina, kun lähdettiin ottamaan kuppia 90-luvun LOPPUpuolella ostettiin litran lasipulloja kaljaa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Sydämellä pelaavat
Ikävuodet 6-16

-Amigaa pelattiin ja paljon! Myöhemmin se vaihtui PC:n, jossa verkossa veivattiin duke nukem 3d:tä ja C&C

- Jyrki ohjelma alkoi. Se loputtua vasta huomasi, kuinka tärkeä ohjelma oli kyseessä suomalaisten bändien kannalta.

- Lunta oli paljon talvella!

- tytöillä oli yläasteella ihmeelliset ihon myötäiset tatuoinnilta näyttävät korut. Ei tainnut kauan olla muodissa.

- Jojolla pelleiltiin ala-asteella. Coca-Cola professional löytyi.

- TV: ohjelmista muistuu mieleen blondi tuli taloon ja kaiken maailma onnenpyörät.Visailuihin aina nukahti, kunnes illalla heräsi lätkätreeneihin.

- Tappara oli ihan v*tun paska

- Ei ollut huolen häivää mistään

- Pihapelit muistuu täälläkin. Pelaakohan niitä enään nuoriso? Sit jäällä pelattiin pallolla ja maalivahdeilla oli pikipeikko,jääkiekkohanska ja jääkiekkomaila torjuntavälineina . Nykyään ei näy ollenkaan kersoja pelaamas. Joskus meitä oli 20...
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
- Vuosikymmenen lopulla suosiossa olleet Tamagotchit olivat aika surkuhupaisa juttu, vieläköhän niitä valmistetaan?

Tamagotchi taisi tulla markkinoille joskus vuonna 1996? Muistelen, että se oli hitti niihin aikoihin, kun meikäläinen meni lukioon. Ja taisipa joku ysäri-bändi tehdä kyseisestä hilavitkuttimesta jonkun hitinkin...

Mitähän sitä itselle tulee mieleen 90-luvusta... listataanpa:

- Tietotekniikan kehitys oli melkoista. 90-luvun alussa PC-tietokoneet löivät itsensä läpi. Meille hankittiin ensimmäinen jouluksi -92. Toinen taisi tulla taloon neljää vuotta myöhemmin. Internet ei ollut mitenkään yleisessä tiedossa 90-luvun alkupuolella. Itse taisin saada ensimmäisen kosketukseni kyseiseen ihmeeseen joskus alkuvuodesta 1995, kun olin työharjoittelussa. Meille kotiin se taisi tulla joskus puoltatoista vuotta myöhemmin.

- Tietokonepelit kehittyivät myös huimaa vauhtia. Kestosuosikkeja olivat tuohon aikaan Civilization sekä NHL-hockey (se ensimmäinen versio, jossa ei tainnut olla edes mitään vuosilukua perässä) ja sen jatko-osat.

- Lama oli silloin. Se ei onneksi vaikuttanut hirveästikään meidän perheemme elämään, koska työttömyys tai lomautukset eivät koskeneet vanhempiani. Ainoat minun muistamani konkreettiset asiat olivat yläasteen koulukirjojen heikko kunto (niitä kierrätettiin vuosikaudet) sekä se, että veimme 7- ja 8-luokilla (1993 ja 1994) syksyllä koulun pyynnöstä pienen määrän vihanneksia tms. keskuskeittiölle lahjaksi. Minä vein molemmilla kertaa ison pussin sipuleita, jotka sain siskon luokkakaverin vanhempien farmilta.

- SM-liigan finaaleissa pelasivat Jokerit ja TPS. Jos joku muu joukkue ylsi finaaliin, se oli huippujuttu. Kerho napsi pronsseja jokusen. Suomen maajoukkue alkoi taistella mestaruudesta ja sitten kun se tuli, koko kansakunta sekosi.

- TV:stä tuli paljon kotimaista draamaa, kuten Ruusun Aika, Metsolat, Blondi tuli taloon ja Puhtaat valkeat lakanat

- Jojot olivat kova juttu joskus alkuvuosina. Olisikohan se ollut tuo 1992, kuten tahtookirjoittaa tuossa muistelee... itselläni oli punainen Coca-Cola Professional. Valkoinen light-väreihin maalattu Coca-Cola-jojo oli mallia Super. Sprite ja Fanta olivat myös saatavilla. Muistan, että yleisesti puhuttiin Coca-Cola Professionalin olevan näistä parhaimman, Fantan taas huonoimman.

- Estonian uppoaminen on jäänyt jotenkin hyvin mieleen. Meillä oli sinä aamuna matematiikan koe ja koetta valvoi historiaa meille opettanut vanhempieni hyvä tuttava. Kun koe päättyi, hän kyseli, josko joku meistä tietäisi jotain uutta tietoa tapahtuneesta. Minä en edes tiennyt tuolloin, mitä oli tapahtunut. Kaverini kertoi sitten minulle, että "Silja Estonia on kaatunut merellä ja 800 ihmistä on vaarassa hukkua"... noh, tuo uutinen tarkentui sitten päivän mittaan. Muistan kuitenkin, kuinka jotkut luokkani idiootit hokivat pitkään: "Hyvä vaan, kun ruotsalaisia hukkui!".

- Kännykät tulivat kuvioihin suuressa määrin joskus vuosikymmenen puolivälin jälkeen. Itse sain luurin keväällä 1998. Sitä ennen oli aina hankalampaa saada kavereita kiinni. Ennen tuota oli vielä yleistä, että kaverit tulivat vain katsomaan, onko toinen kotosalla. Kännyköiden tultua kuvioihin tuli tavaksi soitella ennen kuin lähti kyläilemään. Kansakunta siis laiskistui.

- Kansitakit olivat muodissa joskus lukioaikani alussa, eli vuosien 96-97 aikana.

- Itä-Euroopan muutokset olivat melkoisia. Venäjän sekasortoisen tilanteen takia Suomessa pelättiin mm. Zhirinovskin valtaannousua.

- Itselläni 90-luvulla sattui sellaisia merkkipaaluja, kuin ala-asteen lopettaminen, yläasteen ja lukion käyminen sekä rippikoulu ja autokoulu. Ai niin, ja kesällä -99 tuli mentyä inttiin.

- Musiikkipuolelta muistuu erityisesti mieleen grunge. Erityisesti Offspringin SMASH oli kovaa kamaa kaveriporukkani keskuudessa.
 

Bruno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK, NP#4, Україна
- Pihapelit muistuu täälläkin. Pelaakohan niitä enään nuoriso? Sit jäällä pelattiin pallolla ja maalivahdeilla oli pikipeikko,jääkiekkohanska ja jääkiekkomaila torjuntavälineina . Nykyään ei näy ollenkaan kersoja pelaamas. Joskus meitä oli 20...

Tätä ollaan mietitty ihan porukalla täälläkin päin. Jotenkin fiilis on sellainen, ettei pihapelejä enää pelata. Meillä oli muuten tyhjennetty jääpallo pelivälineenä. Oli törkeän hyvä siihen tarkoitukseen ja lähti lämätessä aivan helvetin kovaa. Reiteen kun pamahti niin kyllä teki gutaa. Peleihin kuului totta kai myös kova vääntö siitä mikä jengi ollaan tänään.
"Ei olla se, kun ei siellä oo hyviä jätkiä", "eiku eiku eiku, ollaan se", "no ollaan vaan". Meikäläisen ollessa maalissa suosikkihahmoina olivat Ilpo Kauhanen ja Mika Manninen. En tiedä miksi, mutta näin se oli.
Ainiin, voisi kyllä vieläkin lähteä pelailemaan, jos vain saisi porukan kasaan ja hyvät veskarin vermeet jostain.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
- Pihapelit muistuu täälläkin. Pelaakohan niitä enään nuoriso? Sit jäällä pelattiin pallolla ja maalivahdeilla oli pikipeikko,jääkiekkohanska ja jääkiekkomaila torjuntavälineina . Nykyään ei näy ollenkaan kersoja pelaamas. Joskus meitä oli 20...

Tuo on kyllä hyvä huomio, ja näinhän asia on, kun tarkemmin miettii. Voisiko syynä olla se, että kavereita ei tarvitse enää konkreettisesti tavata, vaan kuulumiset voi vaihtaa kännykällä tai mesellä. Ennen oli aina pakko mennä kaverin luo, ja mitäs sitä tuon ikäisenä muutakaan olisi tehnyt kuin jotakin pihapeliä lätkinyt, kun ei tietokonettakaan vielä kotona ollut. Meidän kaupunginosassa pelattiin aina talvella jäädytetyssä puistossa jääkiekkoa ja joskus sählyä kadulla. Sellainen tiiviiksi pakkautunut lumi kadun pinnassa oli mitä parhain alusta sählyn pelaamiseen. Jos mä jouduin maaliin noissa pihapeleissä, niin mä olin aina Ed Belfour.
 
Viimeksi muokattu:

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Ainiin. Aina, kun lähdettiin ottamaan kuppia 90-luvun LOPPUpuolella ostettiin litran lasipulloja kaljaa.

Litran olutpullothan ovat kai tekemässä uutta paluuta, muovisina tosin eikä fiilis ole enää se sama. Itsekin muistan nauttineeni alaikäisenä litran pullosta jotain "Kesäolutta"(?), jossa oli muistaakseni vihreä, jollain maisemalla varustettu etiketti. Oluen väljähtyminen tosin sai näissä isoissa pulloissa ihan uutta vauhtia ja yleensä kukaan ei sitä viimeistä, lämmennyttä ja vastenmielistä about viidennestä juonutkaan.
 
Viimeksi muokattu:

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Tätä ollaan mietitty ihan porukalla täälläkin päin. Jotenkin fiilis on sellainen, ettei pihapelejä enää pelata. Meillä oli muuten tyhjennetty jääpallo pelivälineenä. Oli törkeän hyvä siihen tarkoitukseen ja lähti lämätessä aivan helvetin kovaa. Reiteen kun pamahti niin kyllä teki gutaa. Peleihin kuului totta kai myös kova vääntö siitä mikä jengi ollaan tänään.

Tyhjennetty jää/kaukalopallo oli 90-luvun puolivälin suuri innovaatio. Toinen hyvä pihapeliväline oli muovipuss(e)illa täytetty sählypallo. Tennispallo pomppi liikaa, kiekko oli liian epäkäytännöllinen ja brutaali, tyhjä sählypallo liian kevyt ja täysi jää/kaukalopallo liian kova.

90-luvulla harrastettiin myös itsetehtyjä maalihäkkyröitä, joita naulattiin kasaan aitaverkosta ja käsillä olevista laudan-, lankun tai parrunpätkistä.

Onnekseni olen kuitenkin havainnut, että ainakin oma pikkubroidi (17 v.) ja tämän kaverit laukovat kiekkoja pihallamme. Satuttavasti pikkuveljeni sanoi minulle kun kokeilin lämäriä "et oo ennää sama Uleåborgir kuin 10 vuotta sitten".

Niinpä... Lämäri ei kohonnut enää ylänurkkaan.
 

Metalheart

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Chris Pronger, HC '05 Banská Bystrica
Pitänee tännekkin ottaa osaa:

Tuo kultainen lapsuus tuli ysärillä koettua. Muutama asia joita yht'äkkiseltään muistuu tuolta ajalta mieleen:

- Piha- ja katulätkä: Itse pelailin aina maalissa ollen Jarmo Myllys, Ron Hextall tai Patrick Roy. Taukoja tuli silloin enemmän kuin tarpeeksi kun autojen tieltä piti aina nopeasti korjata maalit ja muut pois tieltä. Eikä se ollut peli ilman lopun joukkomyllytystä!

- Videopelit: Nintendon 8 bittinen jolla tuli pelattua Duck Hunttia, Double Dragonia ja Super Marioa. Alkuperäiseen Playstationiin tuli siirryttyä -95 vuoden lopussa ja sitten aikanaan pelailtua Crash Bandicoottia, Metal Gear Solidia, Final Fantasya ja Resident Evilia.

- Eurodance tuo järkyttävä, mutta nostalginen musiikigenre. Itse kuitenkin enemmänkin tutustuin musiikkiin vuosikymmenen lopulla lähestyessäni yläasteikää Nirvanan, Offspringin, HIM:in, Metallican jne kautta.

-Suomen maailmanmestaruus Jääkiekkossa -95!
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Tosta 90-luvusta pitää mainita vielä se, että se oli meikäläiselle henkilökohtaisesti erityisen mielenkiintoinen, koska siihen sisältyy kolme selkeästi toisistaan poikkeavaa ikäkautta: vuosikymmenen käynnistyessä olin 10-vuotias, siis ihan täysi kakara, puolivälissä murkkuikäinen angstaaja ja vuosikymmenen vaihteessa jo inttiin lähdössä oleva nuori aikuinen. Siksi tuosta vuosikymmenestä on jäänyt jotenkin sellainen epäyhtenäinen muistikuva, ja tuota ajanjaksoa on joskus vaikea mieltää vain kymmenen vuoden mittaiseksi pätkäksi. 1980-luvun olin koko ajan lapsi ja vuodesta 2000 lähtien ainakin fyysisesti aikuinen. 90-luvulla siis tapahtui aika paljon ratkaisevaa. Oli osa ala-asteesta, yläaste, lukio ja jo ensimmäiset tovit täysimittaisessa työelämässäkin. Lisäksi oli rippikoulua ja autokoulua.

Ja kuluva vuosikymmen on kulunut pirun paljon nopeammin kuin 1990-luku jostakin syystä. Ehkä siksi, että se on kuitenkin ollut loppupeleissä aika samanlaista menoa vuodesta toiseen.
 

M10

Jäsen
Se kun Onnenpyörässä vanhempi nainen lähti pyörittämään onnenpyörää väärään suuntaan, ja loppulähetyksen ajan onnenpyörä natisi hauskasti.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
- Piha- ja katulätkä: Itse pelailin aina maalissa ollen Jarmo Myllys, Ron Hextall tai Patrick Roy. Taukoja tuli silloin enemmän kuin tarpeeksi kun autojen tieltä piti aina nopeasti korjata maalit ja muut pois tieltä. Eikä se ollut peli ilman lopun joukkomyllytystä!

Piha- ja katukiekossa/pallossa olin jo vuonna 1995 Vladimir Konstantinov. Mulla oli aina povarissa Scoren Konstantinov-lätkäkortti. Päällystin kortin kontaktimuovilla ja neuvostoliiton-aikaisella helvetin isolla yhden ruplan kolikolla jossa oli Leninin kuva. Se oli talismaanini ysäri-katupeleissä.

Tosin säiden salliessa pelasimme myös Castrénin kentällä ihan oikealla jäällä.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Kirjoitin ylioppilaaksi 1992. Esikoistyttö syntyi 1994. Devils vei Cupin 1995. HIFK paistoi Pojassa kiukaalla nakkeja 1998. Paljon muuta en muista, olin humalassa käytännössä koko vuosikymmenen.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Siis täh? 90-lukuhan oli eilen. Eihän siihen liity vielä mitään sen kummempaa. Vähän niinkuin viime viikon lehti, ei sitä viitsi lukea.
 

-RVL-

Jäsen
90-luvulta on mieleeni jäänyt seuraavista ryhmistä seuraavia asioita:

Urheilu: Mika Häkkisen menestys ykkösissä, Tommi Mäkisen kielitaito ja siinä sivussa neljä mestaruutta, varsinkin se jonka hän sai tietoonsa KÄNNYKÄN välityksellä. Aki Parviainen Sevillassa, Valentin Kononen, Leijonien arvokisat (yksi kulta tuli, mutta oli vissiin pari muutakin niin pirun lähellä), Brasilian menestys jalkapallossa ja se kun me kaikki nuoret kannatimme Brasiliaa. Myöhemmin kärähtänyt Mika Myllylä oli mahdottoman suosittu, juoksi suolla ja toi turpa syljessä Suomelle arvokisamitaleja, oli suonessa sitten mitä tahansa.

Kotipaikkakunta: Silloin aivan täynnä lapsia/nuoria. Naapurissa asui varmastikin muutama kymmen lasta ja esim. jos meni laskemaan mäkeä niin piti jonossa seistä siellä silloisten talvien pakkasessa ja valkeudessa. Nykyään en ole nähnyt. ko paikkakunnalla varsinkaan alueella jossa asuin ketään lasta/nuorta. Muutama koulukin lakkautettu, ihmeellistä.

Musiikki: Nirvana, The Offspring, Manowar, E-Rotic, E-Type, Aqua, Cappella, Haddaway, Scatman John. Eurodance oli kovassa huudossa.

Elektroniikka: Sega Megadrive, PS1, videosoittimet (mikä hitto virallinen nimi onkaan =O), korvalappustereot, kalliit ja suureen suosioon tulevat kännykät.

Televisio: MacGyver (tämä nyt sopii mille tahansa vuosikymmenelle), Buffy, vampyyrintappaja, Kummelit, Pulmuset, Marienhof, saksalaiset poliisisarjat, X-Files, Bel Airin prinssi. Lasten ohjelmista: Lelumaan Niksu tjsp, Jonttu-Fantti, Alfred Kwak, Kaukometsän pakolaiset, Muumit, Prätkähiiret, Turtlesit, Pelle Hermanni (suosittu jo paljon aikaisemmin).

Muuta suosittua oli esim. limsat jotka värjäsivät kielen, sitten oli jotain todella makean makuista purkkaa ainakin sellaisissa punaisissa kiekoissa ja purkat joiden mukana sai tarran oli haluttua tavaraa, kaikilla pyörän rungot ja kaikki mahdolliset paikat täynnä tarroja. Tulee myös mieleen sellaiset muutamankymmenen pennin maksaneet karkit, joita haimme aina huoltoasemalta, joka paikka oli niistä jääneitä muoviroskia täynnä. Koulussa oli kaikilla NHL -reppuja, penaaleita, kyniä, lippiksiä, pipoja; kaikkea. Jojoilla leikittiin kaikkialla ja vaikka 90-luvusta onkin lyhyt aika niin silloin varmastikin leikittiin enemmän ulkona, esim. "purkkista", "lamppista", sodittiin hernepyssyillä ja pelasimme pihalla lätkämailojen kanssa kaikennäköistä. Lätkäkortit olivat haluttua tavaraa ja niihin taisikin suuri osa rahoista mennä. Taitaa vieläkin olla niitä sadoittain jäljellä.

90-luku oli minulle lapsuutta, mutta koko ko. vuosikymmenen ajan käytiin Suomessa sisällissotaa Honda Monkeyn ja Suzuki PV:n välillä. PV oli tunnetusti edullisempi virittää, mutta Hondaan ei tartennut tehdä seosta tankkiin :D. Itse omistin PV:n ja tuskin enää uskaltaisin sellaisella ajaa sellaista vauhtia.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Eipä ole meikäläisellä nostalgiafiiliksiä 90-luvulta. Hopparien naurettavat lökäpöksyt tulevat ekaksi mieleen.
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Pitää vielä omiin mielikuviin lisätä NHL-pipot. Siis ne mustat "piippapipot", joissa oli jonkin NHL-seuran logo. Anaheimin silloinen ankkalogo taisi olla suosituin. Itse omistin koulun ainoana Red wings -pipon. Red wingsistä ei meidän koulussa kauheasti tykätty, kun siellä pelasi niin paljon ryssiä. Sen muistan, että Flyers-pipo oli pirun tyylikäs. Olin kateellinen sellaisesta.
 
Samaan sarjaan menee Jokereiden fanittamisen räjähdysmäinen kasvu vuosien 1992-1994 välisenä aikana. Helsingissä sen toki tajuaa, mutta siis jopa meillä, syvällä maaseudulla lähes kaikista KalPa:n, SaiPa:n ja muiden jengien faneista tuli yhtäkkiä narrifaneja, jotka tohkeissaan selittivät Janeckysta ja muista Jokereiden pelaajista. Outo ilmiö, jolle en selitystä ole keksinyt tähänkään päivään mennessä.

Monista SaiPa-faneista tosiaan tuli myös narrifaneja. Syynä tähän oli osaltaan SaiPa-fanien suosikkipelaajan Otakar Janeckyn siirto Jokereihin ja SaiPan tippuminen divarin keskikastin joukkueeksi talousvaikeuksien takia. Ottohan ei koskaan Jokereissa pystynyt samoihin teholukuihin kuin SaiPassa. Janeckyn yhden kauden piste-ennätys on SaiPa-kaudelta 44 ottelussa 60 pistettä.
 

pettter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Raptori oli kova juttu 90-luvun alussa. Noin muuten en paljoa 90-luvun musaa kuunnellut, vanhempi musa kun iskee paremmin. Tai no gannareista jonkin verran innostuin. Telkusta tuli katsottua joitakin sarjoja, kuuma piiri, rooman sheriffi ja äärirajoilla nyt ensimmäisinä tulee mieleen. Noin vuosituhannen vaihteessa lopetin tv-sarjojen kyttäämisen. Leffatkin oli vielä 90-luvulle asti hyviä. Joskus kymmenisen vuotta sitten elokuvateollisuudessa tuli taloudellinen menestys niin tärkeäksi, että kaikkien leffojen juoniin alettiin käsikirjoittamaan jokaiselle jotain. Pearl Harbor on ehkä surullisenkuuluisin esimerkki tästä. Luulisi että tekniikka olisi jo nyt kehittynyt sen verran, että esim. dvd-levyihin voitaisiin pistää alkuvalikkoon valinta, onko katsoja mies vai nainen, ja sen mukaan tulisi joitakin eri chaptereita. Harva mies kun haluaa katsella mitään ylimääräisiä tunteiluja, ja ehkei kaikki naiset välitä niinkään toimintakohtauksista tms. Onhan monissa dvd-leffoissa erilaisia kommenttipätkiä ja ääniraitoja yms. Nyt monen leffan jälkeen on vähän sellainen kusetettu olo, jos on tuntitolkulla saanut katsella kun tunteileva akka itkeä pillittää ikävöidessään ukkoa mistälie sodista. Ja minkä ihmeen takia lähes jokaisessa sotaleffassa sen soltun pitää vetää sen oman kultarakkaan halinallen söpönassun minkälie nöpönenän saamarin akan hemmetti soikoon valokuva kypärästään ja alkaa silmät kosteina housut märkinä muistelemaan herkkiä hetkiä. Ja sitten näytetään vähän kuvaa kun rakastunut nuoripari juoksentelee käsi kädessä meren rannalla ja tissit pomppii.

Noh. 90-luvulla tekniikka kehittyi ja tietokoneet yleistyivät tavallisissa kodeissa. Se vitutti jo silloin suunnattomasti. 90-luvulla vielä tietokoneen käyttäminen oli noloa, toisin kuin nykyään aivan häpeilemättä surffaillaan netissä. Ja nykyään naisetkin jo irkkaa. 90-luvulla lasten pelikonsoleitakin pelasi vain lapset.
 

Bruno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK, NP#4, Україна
Pitää vielä omiin mielikuviin lisätä NHL-pipot. Siis ne mustat "piippapipot", joissa oli jonkin NHL-seuran logo.


Kortsupipoiksi niitä meillä päin sanottiin, ilmeisesti sen "pussukan" takia. Mutta oli niitä itsellekin siunautunut pari kappaletta. Ensimmäisenä sain NY Rangersin pipon. NHL-lippiksiähän oli myös. Ja silloin tapeltiin siitä, onko lippis aito jos lipassa ei ole vihreää alapuolta ja 5 tai 6 ommelraitaa lipassa.
Uleåborgirille sen verran, että kyllä me kesäisin käytettiin muovipussitäytteistä sählypalloa pelivälineenä. Eli talvisin pelattiin katu/-pihalätkää ja kesäisin heitettiin lätkästagat nurkkaan ja kaivettiin Pro Stickit tai Exel tiger catit esiin ja taas mentiin.
 

Jindebyne

Jäsen
Kortsupipoiksi niitä meillä päin sanottiin, ilmeisesti sen "pussukan" takia. Mutta oli niitä itsellekin siunautunut pari kappaletta. Ensimmäisenä sain NY Rangersin pipon. NHL-lippiksiähän oli myös. Ja silloin tapeltiin siitä, onko lippis aito jos lipassa ei ole vihreää alapuolta ja 5 tai 6 ommelraitaa lipassa.

Heh sama oli meilläpäin. Jos ei ollut 7 ommelraitaa ja vihreää lipan alapuolta niin ei ollut aito NHL-pelaajan tekemä lippis.

Lauantaisin aina karkkipussi vedettiin NHL-Weeklyn aikana ja sitten pihalle pelaamaan itse ja kaikki "samat" rankkarikikat sun muut räpylällä show-torjunnat tuli tehtyä. Lisäksi olin nuorena poikana hyvin kiinnostunut maantiedosta, joten keräilin Leafin NHL-kortteja sillä periaatteella, millä joukkueella oli upein kaupunki siellä kortin takapuolella.

TV:sta tarha-aikana 80- ja 90-luvun taitteessa oli pakko Turtlesit katsoa, ja kuulemma aivan järkyttävä huuto tuli, jos en tarhan jälkeen saanut faijaa ostamaan minulle turtlespurkkaa lähikiskalta, kun halusin kaikki tarrat haalia itselleni. Töllön edessä tuli myös tapitettua joka kerta kun Chicagon ratsupoliisi iski eetteristä.

Traumana jäänyt aivan jokaisessa tarhakuvassa päälläni oleva merimiesasu (siis ei nyt juuri se yksi ja ainoa asu), josta äitini puhuu vieläkin semmoinen outo kiilto silmissä. Aina ne merimieheksi pukivat kun oli joku kuvaus tai erikoisempi tilaisuus.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös